Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie Baltarusijos santvarką ir ekonomiką

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė index Rodyti pranešimą
    Tame nėra nieko negero. Tai, kad 3 proc. žmonių ieško darbo tik reiškia, kad jie nuolat tobulėjai ir ieško tokios darbo vietos, kur uždirbtų daugiau ir galėtų geriau išreikšti save. Tai taip pat reiškia, kad šalyje atsiranda vis geresnių darbo vietų. Štai, jeigu žmonės neieškotų geresnių darbo vietų tai reikštų, kad šalyje yra bloga ekonomikos situacija ir žmonės bijo išeiti iš dabartinio darbo, nes mano, kad geresnio neras.
    Galima ir kitaip paaiškinti - dalis darbdavių tiesiog priima ir atleidžia iš darbo, priima ir atleidžia. Įstatymai gali būti tokie, kad išeitinių kompensacijų nėra... Galiausiai priimama į darbą gali būti pagal terminuotą sutartį. Arba ta dalis bedarbių neturi reikiamų profesinių įgūdžių, kurių niekas jiems nesiteikia suteikti, o patys jie tam neturi lėšų.

    Comment


      Parašė Lettered Rodyti pranešimą
      Na aš turėjau omenyje plačiau tą užimtumą, ne tik darbo dirbžos duomenis. Bet Baltarusijoje oficialiai dirba visi.
      Supratau. Tačiau kalbant apie natūralų nedarbo lygį (apie kurį buvo kalbėta aukščiau) kalbama apie tuos ieškančius darbo. Vėlgi, rašau tik tam, kad paskui nebūtų painiavos.

      Parašė Al1 Rodyti pranešimą
      Galima ir kitaip paaiškinti - dalis darbdavių tiesiog priima ir atleidžia iš darbo, priima ir atleidžia. Įstatymai gali būti tokie, kad išeitinių kompensacijų nėra... Galiausiai priimama į darbą gali būti pagal terminuotą sutartį.
      Pavardink man išsivysčiusias šalis, kur nėra išeitinių kompensacijų.

      Ir netgi eliminavus visokias tokias išimtis (Nors, jei Baltarusijoje yra privačių įmonių, tokių dalykų tikrai gali būti. Tik cenzūruojama žiniasklaida tikrai nešnekės. ) negali būti normalu, jei visiems darbdaviams tinka visi darbuotojai, visiems darbuotojams darbdaviai ir niekas įmonėse nesikeistų. Čia jau net ne iš mokslinės fantastikos, o iš fantasy srities.

      Parašė Al1 Rodyti pranešimą
      Arba ta dalis bedarbių neturi reikiamų profesinių įgūdžių, kurių niekas jiems nesiteikia suteikti, o patys jie tam neturi lėšų.
      Taip. Yra ir tokių bedarbių, bet ir be jų nedarbas praktiškai niekada nebūna mažesnis nei 3 proc. (Išskyrus stebuklų šalis).
      Paskutinis taisė index; 2010.06.22, 19:11.
      Post in English - fight censorship!

      Comment


        Parašė zajcik Rodyti pranešimą
        Baigęs universitetą žmogus yra verčiamas atidirbti valstybei.
        PVZ: medikas siunčiamas 3 metams padirbėti kokiame nors kaime (žinoma, jeigu neturi ryšių ar turtingų tėvelių).
        Uždarytas universitetas dėl to, kad jo atstovai prabalsavo "ne taip". Paklausiau:"o iš kur žino kas už ką balsavo?". Pažiūrėję kaip į durną atsakė:"vsė vsio znajut". Toliau komentarų šia tema neprašiau.
        Taip pat svečiams užkliuvo privalomosios karo tarnybos ilgas laikas ir pan. problemos.
        O kas tame blogo? Valstybė duoda nemokamą išsilavinimą, valstybė reikalauja už jį atidirbti? Kodėl valstybė turi švaistyti lėšas? Tai ir yra efektyvus lėšų panaudojimas. O kadangi valstybė apmoka išsilavinimą, tai ji ir sąlygas diktuoja - dirbsi ten, kur paskirs. Be to tokiu būdu mažinama regionų socialinė atskirtis. Pasidomėti vertėtų - Lietuvoje yra regiionų, kuriuse 25 ir daugiau procentų yra pensininkai ir invalidai. Kokia perspektyva tiems regionams? Ekonomistai sako - menka. Niekas neinvestuos, niekas nekurs darbo vietų, nes ten nėra kam dirbti. Valstybė galės išmetinėti pinigus problemoms regionuose spręsti. Ar visa Lietuva tai Vilnius, Kaunas, Klaipėda ir dar keli miestai bei jų apylinkės?
        O kuo neįtiko karo tarnyba? Lenkijoje šauktinių kariuomenė vis dar yra.
        Kokį dar universitetą uždarė? Ar tą Jevropos universitetą, kuris dabar Vilniuje po MRU stogu glaudžiasi?

        Comment


          Parašė Al1 Rodyti pranešimą
          Šlykščiausia Vakarų ypatybė yra ta, kad jie savo modelį laiko geriausiu ir vieninteliu galimu bei bruka jį dažnai net per prievartą kitiems. Tegul palieka ramybėjė kitas šalis ir leidžia joms gyventi pagal tokį modelį, kokį jos pačios kuria visų pirma sau. Bet Vakaruose yra paslėpta baimė - o gal tas modelis yra geresnis ir jie mus nukonkuruos. Beje, Kinijos pavyzdys tai akivaizdžiai įrodo. Todėl ir norima naikinti konkurentus, nes liberalūs Vakarai tik šneka apie konkurenciją kaip apie kažkokią panacėją ir porgreso variklį (kas yra tiesa), bet patys kartu jos ir vengia globaliame pasaulyje ir siekia sunaikinti bet kokias galimas jos užuomazgas, tam, kad galėtų toliau dominuoti. Deja, tokia politika ilgalaikėje perspektyvoje tik didina pačių Vakarų vidinę krizę, kurios išraiškos - demografinė krizė, moralinė krizė, o dabar ir ekonominė... Beje, plačiai sąlygota pirmųjų dviejų.
          Bet kurios santvarkos ekonomika yra pagrįsta principu perku-parduodu, skiriasi tik galimybės visiems nevaržomai tai daryti. Darbo jėga yra paslauga, kurią perka darbdavys. Jis tą darbo jėgą arba perparduoda (jeigu paslaugų sektorius) arba su ja sukuria konkretų produktą ir jį taip pat parduoda (jeigu pramonės ar žemės ūkio sektorius). Taigi A|1, tik nesakyk, kad parduotuvėje pirkdamas pieną, duoną, dešrą ir t.t. net nepasižiūri į kainą. O dar renkiesi ne tik pačią prekę, bet ir parduotuvę, jeigu iki kelių parduotuvių tau tas pats atstumas. vadinasi, renkiesi ir paslaugą, ne tik produktą. Tai ko čia keikti darbdavius, jeigu jie lygiai taip pat ieško nusipirkti kuo pigesnės ir kuo kokybiškesnės darbo jėgos? Jeigu darbo rinkoje nepavyksta rasti už pageidaujamą kainą darbuotojo, tenka arba pirkti brangiau (kelti algas) arba ieškoti būdų kaip vykdyti tą pačią veiklą su mažiau darbuotojų. Taip pat ir pirkėjęs atėjęs į parduotuvę skaičiuoja, kad duona pabrango ir dabar kainuoja 5Lt, o jis teturi tik 4Lt. Ką daryti? Arba pirkti kitą duonos rūšį, arba pirkti duonos mažiau, arba sugalvoti ką valgyti be duonos. Taigi ir darbdavys arba ieškos kito darbuotojo (neatmestina, kad užsienyje), arba įdarbins puse etato arba paskirstys padidėjusį darbo krūvį esamiems darbuotojams (aišku, praktiškai tada bent simboliškai reikės padidinti užmokestį).
          Taigi apibendrinus, darbuotojas yra darbo jėgos pardavėjas, o darbdavys — darbo jėgos pirkėjas. Normaliomis sąlygomis pirkėjai diktuoja sąlygas (nenormalu, kai yra deficitas), o klientas yra visada teisus
          Kas dėl santvarkų, šiomis dienomis praktiškai liko tik dvi santvarkos: rinkos ekonomika ir planinė ekonomika. Feodalizmas jau praktiškai yra sunykęs, jo likučiai belikę tik 3-ojo pasaulio užkampiuose. Planinės ekonomikos atsisakė jos Tėvynė — Rusija, visa centrinė Europa, net Kinija de facto perėjo prie rinkos ekonomikos. Matyt tame ir problema, kad demokratijos (piliečių valdžia) sąlygomis planinė ekonomika nesugeba egzistuoti, todėl tokios valstybės užsidaro tarpusavyje ir riboja savo piliečių migraciją. Tai slidus reikalas, nes labai paprasta pereiti prie diktatūros, kas praktiškai visur ir buvo padaryta.
          Taigi kol Baltarusija taikys jau kažkada Indijoje nenusisekusį projektą (kapitalizmas + socializmas/komunizmas), tol ji bus pasmerkta saviizoliacijai (panašiai kaip KLDR), lėtam vystymuisi ir vado/vaduko kultui. Praktiškai aš šiandieninėje situacijoje nematau reikalo ES ar NATO šalims glaudžiai bendradarbiauti su Baltarusija. Aktyvų bendradarbiavimą su tokiomis valstybėms savi piliečiai galėtų įvertinti kaip paramą autokratiniam režimui, ir veikiančios demokratijos sąlygomis tokia valdžia rizikuoja praleimėti rinkimus. Štai iš kur tas abipusis atsiribojamas — glaudesnio bendradarbiavimo dėl paminėtų priežasčių neieško nei Minskas, nei Briuselis
          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

          Comment


            Wow, jaučiu, tai bus populiariausia tema šiais metais

            Comment


              Parašė Sula Rodyti pranešimą
              Reikia tik įstatymo, kad bedarbiai privalomai įdarbinami už 600Lt (ar kitu atitinkamu minimaliu atlygiu) viešiesiems darbams, ir staigiai dings ta bedarbystė. Teoriškai galima rasti netgi resursų tokių darbininkų nemokamam pavežėjimui ir maitinimui. Aišku, tam reikia eilučių savivaldybių ar valstybės biudžete, betgi būtų sutaupyta krūva pašalpų.
              Bet kurgi tau - užstaugs, užriaumos visos žmogaus teises ginančios institucijos ir nenorintys dirbti biurokratai.



              O kas tau dave teise spresti,kad stai tas konkretus zmogus turi tau dirbti butent ta darba ir butent uz tuos 600 litu? Cia kas ,kazkokia nauja vergvaldystes forma?

              Comment


                Parašė index Rodyti pranešimą
                Mano (Aš irgi visuomenė ) poreikis yra gauti kokybiškas prekes ir kuo pigiau ir greičiau,o ne išlaikyti šimtus veltėdžių. Verslininko (jis, beje, irgi visuomenė ) tikslas yra su kuo mažesnėmis sąnaudomis pagaminti kuo geresnes prekes, o ne išlaikyti krūvas veltėdžių. Tie kurie skundžiasi, kad jums neduoda darbo, turėtų patys jį kurtis (tai nebedraudžiama), o ne skųstis. Nes niekas to darbo duoti neprivalo.
                Kurioje temoje mes galėtume apie tai padiskutuoti?
                Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                Comment


                  Parašė Combat Rodyti pranešimą
                  Kurioje temoje mes galėtume apie tai padiskutuoti?
                  Gal „Ekonomikos naujienos“, arba anksčiau buvo diskusijų „Religija, moralė ir padorumas visuomenėje“. Arba laikas kurti naują temą, pvz „Geriausia santvarka“
                  I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                  Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                  Comment


                    Parašė Combat Rodyti pranešimą
                    Kurioje temoje mes galėtume apie tai padiskutuoti?
                    Galima sukurti kokią temą ala rinkos ekonomika vs planinė ar kažką panašaus. Tada būtų galima išdiskutuoti iki galo ir uždaryti. Nereiktų pūsti kažkurios iš dabar esančių. Jeigu to reikia moderatoriai galėtų perkelti dalį šitos temos.
                    Post in English - fight censorship!

                    Comment


                      Parašė index Rodyti pranešimą
                      Galima sukurti kokią temą ala rinkos ekonomika vs planinė ar kažką panašaus. Tada būtų galima išdiskutuoti iki galo ir uždaryti. Nereiktų pūsti kažkurios iš dabar esančių. Jeigu to reikia moderatoriai galėtų perkelti dalį šitos temos.
                      Kam vargti, užtektų tik pakeisti šitos temos pavadinimą
                      Flickr

                      Comment


                        1. Baltarusija nėra ta šalis, kurioje teka pieno upės, krantai – šokolado ir nameliai iš meduolių. Bet emigracijos mastai didesni į Baltarusiją nei iš Baltarusijos į Lietuvą (jei nesutinkate, žr. temoje žemiau esančius forumiečių pasisakymus su nuorodomis). Tą patį jaučiu ir savo aplinkoje – pastoviam gyvenimui baltarusiai renkasi Baltarusiją, nes pagal šios dienos situaciją, Lietuva ateities neturi. Lietuvoje lieka tik įsitvirtinę visokeriopai ir prasigėrę (baltarusiai).

                        2. Baltarusijoje gyventi galima, ir tai įrodo, jog Pabradės pabėgelių registracijos centre bėgliai, kirtę Baltarusijos – Lietuvos sieną, yra ne baltarusiai.

                        3. Daugelis čia teigia, kad žiūrėkit, va tuoj tuoj A.Lukašenkai „bus“, santvarka Baltarusijoje grius, o pati Baltarusija žlugs. Piktos pranašystės ir palinkėjimai kaimyno atžvilgiu vis nesipildo, nors pasiusk. Anaiptol. Baltarusijoje, skirtingai nuo Lietuvos, socialiniai – ekonominiai rodikliai tik gerėja (šiame forume buvo daug rusiškų ir nerusiškų nuorodų), nepaisant nuožmios kritikos Baltarusijos Prezidento, Vyriausybės valdymo būdų ir manierų adresu. Aišku, galimi ir nuosmūkiai – gi ne viskas vien nuo Baltarusijos, jos gyventojų, Prezidento ir Vyriausybės priklauso. Bet tos personalijos ir institucijos, atsižvelgdami į realijas, daro ką gali Baltarusijos gyventojų labui.

                        4. Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka Vakarams ir JAV rodo, jog galimas ir kitoks valstybės valdymo tvarkymo būdas (tik nerėkite, kad ten „Diktatūra!“) – socialiai orientuotas, nenukreiptas saujelei turčių dar turtėti. Vakarai ir JAV dėl to niršta. Todėl lietuviškajam pupsikui duoda komandą „Fas!“. Lietuviškieji pupsikai varo ant Baltarusijos net apsiputoję. Nauda ir valdančiajam režimui Lietuvoje: anksčiau ar vėliau rasis Lietuvoje tokių, kurie ims ir patikės, kad nors jis pats bankrutuoja ir skursta kiaurai, bet Baltarusijoje „dar blogiau“; tuo pačiu nukreipiamas dėmesys nuo rimtų problemų Lietuvoje. Tikra paguoda dvasiškai, ekonomiškai ir politiškai nustekentam lietuviui.

                        Varo ne tik „pupsikai“, bet ir etatiniai šios svetainės reitingų kelėjai, bi tik diskusija vyktų reklamos davėjų vardan.

                        5. Ar įstatys „ragus“ Rusija Baltarusijai dujomis? Vargu. Baltarusija forsuoja atominės elektrinės statybą. Manau, ta elektrinė išspręs daugelį Baltarusijos ekonominių problemų.

                        6. Politinių pabėgelių turi abi šalys: Lietuvoje – iš Baltarusijos, Baltarusijoje – iš Lietuvos.

                        7. Ar gresia Baltarusija Lietuvai? Nebent tik nesveiką fantaziją turinčiųjų galvose.

                        7. Ar yra ko pasimokyti lietuviams iš Baltarusijos prezidento A.Lukašenkos? Yra! Kaip būti savo šalies patriotu, kaip ginti jos interesus ir dirbti jos labui.
                        Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                        Comment


                          Parašė Combat Rodyti pranešimą
                          5. Ar įstatys „ragus“ Rusija Baltarusijai dujomis? Vargu. Baltarusija forsuoja atominės elektrinės statybą. Manau, ta elektrinė išspręs daugelį Baltarusijos ekonominių problemų.
                          Į viską kitą atsakinėti tingiu, bet ta elektrinė bus (gal) statoma už rusiškus pinigus. Todėl tik ji ir nuspręs ar elektrinė iš tikro bus statoma. O tai priklausys tik nuo to kaip giliai Baltarusija sulįs Rusijai į...
                          Post in English - fight censorship!

                          Comment


                            Parašė index Rodyti pranešimą
                            Į viską kitą atsakinėti tingiu, bet ta elektrinė bus (gal) statoma už rusiškus pinigus. Todėl tik ji ir nuspręs ar elektrinė iš tikro bus statoma. O tai priklausys tik nuo to kaip giliai Baltarusija sulįs Rusijai į...
                            Iš kur tokios žinios, kad už rusiškus (gal ką ir praleidau)?

                            Neatsakinėk. Tiesiog surašyk savo išvadas.
                            Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                            Comment


                              Parašė Tiesiog_as
                              Apie demokratijos stipriąsias lietuviams apskritai ar yra ko kalbėti, kai 1 iš 5 yra patenkintas tuom, kaip demokratija funkcionuoja mūsų valstybėje. Todėl šiek tiek absurdiškai atrodo visi pamokymai iš mūsų asmenų pusės dėl žmogaus teisių Baltarusijoje, visokios neaiškios akcijos, kuriomis stengiamasi eksportuoti "teisingą" santvarką ir pan.
                              Tame ir esmė, kad demokratija leidžia reikšti nepasitikėjimą ja pačia, priešingai nei Baltarusijoje, kur draudžiama kritikuoti esamą sistemą.
                              Flickr

                              Comment


                                Ir kuom tai pasireiškia ? Kai visa žiniasklaida sutelkta stambių interesų grupių rankose, kurios vaidina svarbų vaidmenį politikoje ? O ir tariama "opozicija" kritikuoja nes tikisi priartėti prie lovio. Sistemos niekas nekeičia ir nesistengia keist. Kai tauta kritikavo sistemą - sausio 16, prisimename, kuo tai baigėsi(šaudymas į beginklius žmonesir pan.)

                                Comment


                                  Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                  O kas tame blogo? Valstybė duoda nemokamą išsilavinimą, valstybė reikalauja už jį atidirbti? Kodėl valstybė turi švaistyti lėšas? Tai ir yra efektyvus lėšų panaudojimas. O kadangi valstybė apmoka išsilavinimą, tai ji ir sąlygas diktuoja - dirbsi ten, kur paskirs. Be to tokiu būdu mažinama regionų socialinė atskirtis. Pasidomėti vertėtų - Lietuvoje yra regiionų, kuriuse 25 ir daugiau procentų yra pensininkai ir invalidai. Kokia perspektyva tiems regionams? Ekonomistai sako - menka. Niekas neinvestuos, niekas nekurs darbo vietų, nes ten nėra kam dirbti. Valstybė galės išmetinėti pinigus problemoms regionuose spręsti. Ar visa Lietuva tai Vilnius, Kaunas, Klaipėda ir dar keli miestai bei jų apylinkės?
                                  O kuo neįtiko karo tarnyba? Lenkijoje šauktinių kariuomenė vis dar yra.
                                  Kokį dar universitetą uždarė? Ar tą Jevropos universitetą, kuris dabar Vilniuje po MRU stogu glaudžiasi?
                                  Marksistinė ideologija iki šios dienos labiausiai yra pasiteisinusi tik popieriuje. Tačiau realiame gyvenime tai nėra efektyvu.
                                  Kas liečia "regionus", ES mastu visa Lietuva yra "biednas" regionas, todėl ES struktūrinių paramos fondų intensyvumas aukštas - 65%. Skurdžių Lietuvos rajonų ekonominei ir demografinei padėčiai gerinti priverstinis jaunuolio siuntimas - ne ta priemonė. Tai daugiau represinė priemonė, kuri susilauktų tik pasipriešinimo iš visuomenės. Darbo birža skurdžiuose rejonuose skiria iki 10000 EUR paramą įdarbinto bedarbio darbo vietai įrengti (65% intensyvumas). Taip pat yra parama kaimo vietovėse verslui skatinti supaprastinta ir pan. Štai čia yra reali skatinimo politika (kuri beja ir duoda rezultatą), o ne planinis kadrų siuntinėjimas šviesiam rytojui pasiekti....

                                  Privalomoji karinė tarnyba 18 mėn.
                                  "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                                  Comment


                                    Parašė Tiesiog_as Rodyti pranešimą
                                    Ir kuom tai pasireiškia ? Kai visa žiniasklaida sutelkta stambių interesų grupių rankose, kurios vaidina svarbų vaidmenį politikoje ? O ir tariama "opozicija" kritikuoja nes tikisi priartėti prie lovio. Sistemos niekas nekeičia ir nesistengia keist. Kai tauta kritikavo sistemą - sausio 16, prisimename, kuo tai baigėsi(šaudymas į beginklius žmonesir pan.)
                                    Tai reikėjo atgal atkenimis atsakyti? Apskritai parašei, lyg kokią taikią demonstraciją sušaudė.
                                    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                    Comment


                                      Parašė Tiesiog_as Rodyti pranešimą
                                      Ir kuom tai pasireiškia ? Kai visa žiniasklaida sutelkta stambių interesų grupių rankose, kurios vaidina svarbų vaidmenį politikoje ? O ir tariama "opozicija" kritikuoja nes tikisi priartėti prie lovio. Sistemos niekas nekeičia ir nesistengia keist. Kai tauta kritikavo sistemą - sausio 16, prisimename, kuo tai baigėsi(šaudymas į beginklius žmonesir pan.)
                                      Tauta? Kritikavo?

                                      Gal nejuokink jau...

                                      Comment


                                        Parašė Tiesiog_as Rodyti pranešimą
                                        Kai visa žiniasklaida sutelkta stambių interesų grupių rankose, kurios vaidina svarbų vaidmenį politikoje ? O ir tariama "opozicija" kritikuoja nes tikisi priartėti prie lovio. Sistemos niekas nekeičia ir nesistengia keist. Kai tauta kritikavo sistemą - sausio 16, prisimename, kuo tai baigėsi(šaudymas į beginklius žmonesir pan.)
                                        Čia rašai apie Lietuvą, bet paradoksas tas, kad viskas pats galioja ir Baltarusijai, tik dar viską reiktų padauginti iš koeficiento kokio nors, ir nemažo
                                        Flickr

                                        Comment


                                          Tai tada Lettered vėl klausiu, kodėl mes taip puolame kritikuoti Baltarusijoje esančią santvarką, jeigu visa tai galioja ir pas mus, kur "demokratija" atrodytų jau ilgiau egzistuoja.

                                          Oranger, o kas ten ne tauta ? Jeigu tokie dalykai vyksta, reiškiasi, kažkas valstybėje ne taip.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X