Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus miesto savivaldybė

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Bet tai kai pasisekė Rėmkai su timing'u, dar vakar ryte buvo tarp karščiausiai aptariamų skandalų, o po vakarykščių neramumų jau nelabai kam ir įdomus

    Comment


      Parašė ttttt Rodyti pranešimą
      Bet tai kai pasisekė Rėmkai su timing'u, dar vakar ryte buvo tarp karščiausiai aptariamų skandalų, o po vakarykščių neramumų jau nelabai kam ir įdomus
      net ir žurnalistams, nes dabar yra "pigios mėsos" rašiniams

      Comment


        Parašė Perfect Rodyti pranešimą

        Kuo toliau, tuo labiau jūsų apibendrinimai platėja. Tuoj architektus prilyginsite "perekūpams"? Pirma įsigilinkite į architektų veiklos principus, į architektų bendruomenės ypatybes, o tada darykite įžvalgas.
        Kokie apibendrinimai. Mes kalbam apie teorinę galimybę daryti spaudimą (nebutinai neigiamu būdu) komisijos nariams kur dalis narių net nearchitektai. Prie ko čia perekūpai.

        Comment


          Parašė Perfect Rodyti pranešimą
          Lengva įkalbėti ir tada susigandinti savo reputaciją architektų bendruomenėje. Juk likę trys ar net vienas, ar net nedalyvavę komisijoje architektai iš karto pastebėtų komisijos darbo broką. Ir tokie architektai negrįžtamai prarastų savo kolegų pasitikėjimą.
          "Šiandien laimi Jonas, rytoj laimi Petras, o Antanas buvo subarchtektas".

          Comment


            „Financial Times“ investicijų ekspertų padalinio „fDi Intelligence“ sudarytame Ateities technologinių miestų reitinge Vilnius pateko tarp 20 perspektyviausių Europos miestų. Pernai nepatekusi į bendrą geriausiųjų miestų 25-tuką, šiemet Lietuvos sostinė bendroje lentelėje užima 17 vietą. Vilnius aplenkė tokius Europos miestus kaip Milanas, Talinas, Kembridžas, Edinburgas, Praha ar Kopenhaga. Iš viso šiemet vertinime dalyvavo 76 miestai, rašoma pranešime. Reitinge išvardyti miestai buvo vertinami pagal 5 kategorijas: ekonominį potencialą, inovatyvumą ir patrauklumą, verslo aplinkos startuoliams stiprybes, išlaidų efektyvumą, užsienio investicijų rezultatą bei papildomą šeštąją kategoriją – užsienio investicijų strategiją.
            https://www.vz.lt/inovacijos/2021/08...europos-miestu
            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
            [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

            Comment


              Pasiskaitykite Vilniaus mero naujausią interviu.


              Išskirtiniame interviu Šimašius prabilo apie atvirus grasinimus: iš pradžių tau žodžiu pasako, o paskui realiai pareina

              Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=88026067

              Comment


                Paskutinis klausimas buvo apie Pakalnį:
                Vilniaus savivaldybės vyr. architektas Mindaugas Pakalnis dirba ne tik savivaldybėje, bet ir jai pavaldžioje įstaigoje „Susisiekimo paslaugos“. Kaip jis spėja suktis dviejose pozicijose ir kokios yra jo pajamos?

                Nežinau, kokios pajamos, nes nenaršau po viešų ir privačių interesų deklaracijas. Tik prašymas būtų: jeigu rašote ką nors, tai pažiūrėkite tas deklaracijas. Ten dažniausiai būna viskas teisingai surašyta.

                Valstybės tarnautojų atlyginimas yra nacionalinio saugumo reikalas. Iš tikrųjų yra didelis iššūkis prisitraukti darbuotojus, nes rinkoje jie gali gauti gerokai didesnį atlyginimą. Čia reikia motyvuoti prasme, įkvėpimu, galimybėmis reikštis, realizuoti savo idėjas. Tą visai sėkmingai, beje, ir darome. Kaip darbdavys džiaugiuosi, kad pavyksta prisitraukti visai gerų specialistų. Bent jau mano politika, ir tarybos politika, - reikia leisti žmonėms, jeigu tai netrukdo darbui, dirbti papildomą darbą. (...).

                Kalbant apie M. Pakalnį, jis yra itin darbštus žmogus. Pusę dvyliktos iš jo laiškus gaunu. Sunku įsivaizduoti, kaip jis suspėja, bet suspėja kažkaip. Darbo ir širdies atiduoda labai daug. M. Pakalnio atėjimas buvo postūmis į priekį, darant geresnius darbus Vilniui. Jeigu kas atsimena, koks anksčiau buvo vyriausiasis architektas ir kokius standartus aukštyn kėlė arba nekėlė, ir kaip čia viskas vyko, tai kažkaip buvo liūdnesnis vaizdas. Tai dabar yra su kuo ir apie ką diskutuoti apie tai, kaip miesto architektūrinę ir urbanistinę kokybę kelti. Per tą laiką ir pats nemažai išmokau, ir Mindaugas nemažai išmoko.

                Comment


                  Truputi juokinga kai meras sako kad deklaracijose viskas teisingai surašyta, nors pats dabar yra skandale nes nesurašė teisingai deklaracijos.

                  Comment


                    Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                    Truputi juokinga kai meras sako kad deklaracijose viskas teisingai surašyta, nors pats dabar yra skandale nes nesurašė teisingai deklaracijos.
                    Kad nebuvo tikslo jam įrašyti į deklaracijas savo būsimos žmonos, nes nedalyvavo jokiuose sprendimuose kas liečia tos žmonos darbovietę.
                    Flickr

                    Comment


                      Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                      Kad nebuvo tikslo jam įrašyti į deklaracijas savo būsimos žmonos, nes nedalyvavo jokiuose sprendimuose kas liečia tos žmonos darbovietę.
                      Komisijos narys nedalyvauja sprendimuose?

                      Comment


                        Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

                        Komisijos narys nedalyvauja sprendimuose?
                        Kad meras nebuvo jokiose komisijoje, kurios spręstų dėl tų konkursų laimėtojų.
                        Flickr

                        Comment


                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                          Kad meras nebuvo jokiose komisijoje, kurios spręstų dėl tų konkursų laimėtojų.
                          Jeigu jis nedalyvavo komisijose, tai dar nieko nereiškia.

                          Comment



                            Naujajai Šimašiaus partnerei – išskirtinė savivaldybės privilegija: kompleksas miesto centre išdygs be jokio konkurso


                            Vilniaus miesto merui ir vyriausiajam architektui nuolat ir garsiai besigiriant, kad svarbiems ir dideliems statiniams nevalia atsirasti be architektūrinio konkurso, mero partnerės projektuojamam kompleksui buvo pritaikyta išimtis.


                            Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=87979091


                            Comment


                              Apie šitą jau buvo klausiama Šimašiaus interviu:
                              Pastoviai sakote, kad miestui architektūriniai konkursai yra labai reikalingi. Tačiau yra konkretus pavyzdys - Ceikinių gatvė 2. Čia savivaldybė leido be konkurso tęsti projektavimo darbus, nors buvo jau įsigaliojęs Architektūros įstatymas, kuris numato architektūros konkurso reikalingumą. (Red. past.: šiuo konkrečiu atveju vystytojas projektavimo įmonę pasirinko „DO Architects“, kurios viena iš savininkių yra mero naujoji partnerė G. T. Gylytė).

                              Su konkursais pradėjome daug dirbti. Prieš kelis metus nustatėm taisykles, kada kokius konkursus reikia skelbti Vilniaus mieste. Šį pavasarį dar paaukštinom kartelę. Architektų rūmai tą labai teigiamai įvertino. Kai kurie architektai sako, kad perlenkėm lazdą, nes per daug reikalaujam. (...)

                              Pagal mažiausią kainą perkant dažniausiai baigiasi tuo, kad mokesčių mokėtojai permoka už labai blogą dalyką. Tokių atvejų buvo labai daug. Jeigu tu neapsisprendi, ko tau tiksliai reikia ir neatsirenki geriausios idėjos, geriausios komandos, tai tau priprojektuoja tokių dalykų, kad paskui būna nefunkcionalus ir per brangiai pastatytas daiktas. (...) Dėl to einam prie konkursų. Konkursas vyksta pagal mūsų aukščiausią atvirumo standartą. Kai kurie architektai sako, kad per daug atvirai, nes per brangu dalyvauti. Visada darom su Architektų rūmais. Iš savivaldybės komisijoje yra nesprendžianti dauguma, o mažuma. Kad nebūtų taip, jog iš savivaldybės susirenka ir kažką nusprendžia. Nė vienam Lietuvos mieste tokio standarto dėl konkursų nėra. Tą sako ir Architektų rūmai: mokykitės ir kiti iš Vilniaus.

                              Gegužės mėnesį taryboje priėmėme sprendimą. Pats nemažai prie to prisidėjau, prisidėjo ir vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis. Po to įsigilinau į tą atvejį, kur sakote. Visada yra klausimas: o kam reikia, kam nereikia. Ir koks yra pereinamasis periodas. Vienur yra tarsi tipiniai pastatai. Kai statom darželius, visada klausiam: kiekvienam atskiro konkurso reikia ar geriau tipinis? Dabar tokia lyg ir mintis vyrauja, kad gal ir nereikėtų kiekvienam atskiro, nors nustatėm, kad turi būti atskiri. Galbūt dar ir atgal grįžti reikės. Dar pažiūrėsim. Lygiai taip pat kokios nors parduotuvės, individualūs namai ir pan.

                              Kita dalis – visada yra procesas. Ypač privačiame projekte. Tu pradedi su kažkuo dirbti, vyksta šnekos, pasitarimai. Kartais ta nematoma dalis vyksta labai ilgai, ir staiga kurią nors dieną, kaip žemaičiai sako, pyst ir taisyklės pasikeičia. Tai klausimas, kokias procedūras jau praėjus mes traktuojam, kad čia būtų jau naujos taisyklės taikymas atgal, o kada tai yra galiojimas į priekį.

                              Aš pats, kaip teisės mokslų daktaras, tą temą esu labai detaliai nagrinėjęs. Iš šalies tik gali atrodyti, kad čia labai lengva, kad taikom nuo rytojaus. Bet praktiškai tai yra labai labai sudėtingi dalykai. Dėl to tarybos sprendime yra išlyga, kad ten, kur pradėta, galima ir netaikyti to konkurso. Jeigu neklystu, tokiu atveju prašoma eiti į Architektų rūmų regioninę architektų tarybą, kad būtų patvirtinta. Palikta galimybė, kad jeigu ne konkurso būdu, tada reikia architektų tarybos pritarimo. Kaip suprantu, čia toks atvejis ir buvo. Gerokai seniau buvo pradėta dirbti, tas projektas pradžioje buvo aktyviai vystytas, paskui ne taip aktyviai.

                              Comment




                                Toks ilgas atsakymas į tokį paprastą klausimą - kodėl visiems taikant vienas taisykles, mero partnerės įmonei buvo pritaikyta išimtis. Net aiškiu atsakymu to laikyti negalima, greičiau jau vartymusi iš naminio paukščio:

                                Gegužės mėnesį taryboje priėmėme sprendimą. Pats nemažai prie to prisidėjau, prisidėjo ir vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis. Po to įsigilinau į tą atvejį, kur sakote. Visada yra klausimas: o kam reikia, kam nereikia. Ir koks yra pereinamasis periodas
                                Kitaip tariant yra taisyklės, bet kai nusprendžiam, kad jų nereikia, tai kai kuriems ir netaikom tų taisyklių. Ir ką reiškia šitas jei ne vartymąsi iš gaidžio:

                                Gerokai seniau buvo pradėta dirbti, tas projektas pradžioje buvo aktyviai vystytas, paskui ne taip aktyviai
                                Kažkodėl konkrečiai taip ir nepaaiškina, kas tokio reišmingo ten "buvo pradėta", kad miesto centre statomam pastatui net nereikėjo architektūrinio konkurso.

                                Comment


                                  Na tamstos duotame straipsnyje kaip ir paaiškinta:
                                  2017 metais patvirtinus Architektūros įstatymą dėl darbų tęstinumo tarėmės ir su tuometine Lietuvos architektų rūmų vadove. Buvome patikinti, kad turėdami anksčiau sudarytą sutartį, darbus galime tęsti“, - teigė S. Daugėlienė.

                                  Taip pat ji nurodė, kad statytojui nusprendus atnaujinti darbus jau buvo įsigaliojęs Architektūros įstatymas.

                                  „2020 statytojui pageidavus atnaujinti darbus, kreipėmės į savivaldybės Vyriausiojo architekto skyrių su užklausa, kaip tokiu atveju elgtis. Atsidūrėme keistoje situacijoje - buvome pradėję rengti projektą, statytojas pageidavo išlaikyti tęstinumą. Konkurse, jei toks būtų buvęs, dalyvauti būtume negalėję, nes visi mūsų pasiūlyti koncepcijos variantai jau buvo vieši. Tokiu būdu iš projekto, prie kurio dirbome keletą metų, būtume eliminuoti, o kiti dalyviai dėl autorinių teisių, nebūtų galėję teikti sprendinių, panašių į visas mūsų jau parengtas koncepcijas.
                                  Projekto vystytojo UAB „Kapitel“ atstovas Daniel Neidorf taip pat atsakė į Delfi klausimus.

                                  „Projektavimo darbų rangos sutartis su „DO Architects“ įmone dėl šio objekto pasirašyta 2016 metais bei nuo to laiko buvo dirbama prie šio sklypo vystymo, buvo parengta keletą skirtingų projektinių pasiūlymų, vizijų, kurias architektai taip pat aptarinėjo ir prižiūrinčiose institucijose.
                                  2020-08-12 kreipėmės į Vilniaus regioninės architektūros tarybą (RAT) su prašymu įvertinti rengiamų projektinių pasiūlymų kokybę bei išreikšti nuomonę dėl projektavimo tęstinumo pagal minėtą 2016 projektavimo sutartį.

                                  Motyvuojant, kad padarytas didžiulis įdirbis nagrinėjant esamą teritoriją nuo 2016 metų. Pasirinkta architektų komanda yra aukšto kūrybinio profesionalumo. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad organizuojant viešą konkursą dabartiniai autoriai nebegalėtų dalyvauti su tais pačiais jau anksčiau paviešintais projektiniais pasiūlymais bei galimų autorinių teisių pažeidimų, jeigu kiti konkurso dalyviai pateiktų panašių projektinių pasiūlymų. 2020-11-03 pagal RAT rekomendacijas buvo kreiptasi į Vilniaus miesto savivaldybę leisti išimties tvarka tęsti projektą, neskelbiant architektūrinio konkurso“, - aiškino D. Neidorf.

                                  Anot jo, 2021.06.21 įvyko pakartotinis RAT posėdis, kuriame užfiksuota, kad tarybos narių nuomone, iš esmės projektas gali būti vystomas toliau, tačiau reikia tobulinti projekto sprendinius, užtikrinant aukštą architektūros kokybę. Taip pat pateiktos išvados ir rekomendacijos projekto vystymo sprendinių pagerinimui.

                                  Comment


                                    Parašė Saliamonas Rodyti pranešimą
                                    Naujajai Šimašiaus partnerei – išskirtinė savivaldybės privilegija: kompleksas miesto centre išdygs be jokio konkurso


                                    Vilniaus miesto merui ir vyriausiajam architektui nuolat ir garsiai besigiriant, kad svarbiems ir dideliems statiniams nevalia atsirasti be architektūrinio konkurso, mero partnerės projektuojamam kompleksui buvo pritaikyta išimtis.


                                    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=87979091

                                    Apie Delfi.lt "tiriamąja" žurnalistiką galima pasakyti taip - tikėti Delfi.lt tiriamąja žurnalistika yra tas pats, kas tikėti, kad Žemė yra plokščia.
                                    Tai labai pasijuto kai buvusi vyr. redaktorė patapo LRT vadove. Smuko ir LRT tiriamosios žurnalistikos lygis. Paskutinė istorija su bunų Nemune statyba
                                    https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvo...igesne-klintis
                                    Šaukė apie dešimtmečio aferą, o paaiškėjo, kad tai tik skambi antraštė.

                                    Comment


                                      Nebuvo arch. konkursų ir šiems projektams:

                                      https://citify.eu/drujos-g-2-adminis...ucio-patalpos/
                                      https://citify.eu/drujos-g-2-galio-group-kvartalas/
                                      https://citify.eu/hero/ (buvo labai senai)
                                      https://citify.eu/viesbutis-ir-daugi...-paneriu-g-49/

                                      Comment


                                        Na, sutikite, Drujos g. ir Panerių g. tikrai ne miesto centras, bent jau ne ta pačia prasme kaip Ceikinių g., tai ir architektūriniai konkursai ten nėra toks prioritetinis dalykas, tuo tarpu Hero, kaip sakėte - konkursas vis tik buvo.

                                        Comment


                                          Parašė Saliamonas Rodyti pranešimą

                                          Na, sutikite, Drujos g. ir Panerių g. tikrai ne miesto centras, bent jau ne ta pačia prasme kaip Ceikinių g., tai ir architektūriniai konkursai ten nėra toks prioritetinis dalykas, tuo tarpu Hero, kaip sakėte - konkursas vis tik buvo.
                                          Drujos g. yra net labai centras. Senamiestis per 10 min. pasiekiamas. Labiau centras, negu Konstitucijos pr.

                                          Panerių g. ne centras, bet projektas yra 4 kartus didesnis, negu 5000 kv. m (riba arch. konkursams). Kitaip tariant, jeigu nori - tai nutylėti faktus nėra sunku. O jeigu darai tiriamąją žurnalistiką, tai ir daryk tiriamąją žurnalistiką.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X