Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilnius - ne visa Lietuva

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Parašė Linas Rodyti pranešimą
    Nurodyt, aišku, ne, bet rekomenduot ir pasiūlyt galėtų.
    Manau, dar tikslesnis atsakymas būtų - sukurti sąlygas, skatinti
    Tai būtų galima padaryti, paprasčiausiai remiant finansavimu (arba padedant jį gauti, pavyzdžiui, iš ES fondų), tam tikrais atvejais taikant lengvatas (mokesčių ir t.t.). O kartais, galbūt, pakaktų didesnio įsigilinimo į kitų miestų problemas ir didesnio noro jas spręsti.
    Paskutinis taisė ; 2007.04.20, 12:56.
    Įžvalgos.lt - FB - G+

    Comment


      #22
      Parašė Svecias Rodyti pranešimą
      Čia tu truputi klysti Vilniuje yra nemažai firmų, kurių centriniai, arba regiono centriniai padaliniai yra Rygoje, o teritoriniai padaliniai Vilniuje ir Taline Užsieniečiams nelabai nurodysi, kur jam investuoti. Jei neleisi ar trukdysi ten, kur jis nori, tai jis paprasčiausiai pasirinks kitą šalį, Lenkiją, Latviją, Vengriją ar kitą. Lietuva, deje, nėra labai jau viliojanti šalis užsienio investicijoms
      Sutinku, taip, bet kodėl kai kurie tie teritoriniai padaliniai yra ne Klaipėdoje, Kaune ar kitur? Ar neatrodo, kad mūsiškiai, keldami įmonių centrinius ofisus į Vilnių (nors produkciją gaminanti įmonė Klaipėdoje, Jonavoje, Utenoje ar Kaune) tegul netiesiogiai, bet paskatina ir užsienio firmų padalinius koncentruotis Vilniuje. Pateik man bent keletą pavyzdžių, kuomet Vilniuje būtų tik kokios nors didesnės firmos padalinys, o centrinis ofisas kažkur kitur Lietuvoje. Nekalbu apie kokias parduotuves ar statybines firmas, kurios jau senokai blaškosi po visą Lietuvą.

      Comment


        #23
        Na, Linai, nėra jau taip blogai. Pavyzdžių yra:
        GNT Lietuva, BMS, Sanitex, Acme, Senukai, Ūkio banko centriniai biurai yra Kaune nors padalinius visi turi ir Vilniuje. Visos firmos, manau, žinomos ir jų apyvartos didelės.
        Problema ta, kad buvo ne viena firma ir iš įvairių miestų, kurios specialiai kilnojosi. Va, tarkim, VST pavyzdys unikalus. SBA, VP Market'as irgi. O tas kilnojimasis tai tarsi madų vaikymasis, ypač paskutiniu atveju.
        Paskutinis taisė Metropolis; 2007.04.20, 13:38.

        Comment


          #24
          Parašė Svecias Rodyti pranešimą
          Kur? Kaip?
          Tu tuo tikras?
          Kiek aš žinau, tai toliau kalbų ir gražių pažadų, jo vystymas nepažengė
          na kažkas visgi buvo daroma daugiau nei, kad kalbos ir pažadai

          Comment


            #25
            Taip, čia popieriniai darbai, bet tikrų darbų ant žemės tai nieko dar nepadaryta arba aš nežinau jų.
            Parašas :)

            Comment


              #26
              Parašė Martyboy Rodyti pranešimą
              Sveiki,

              Stai kilo toks samisis galvoje ir manau rekeitu apie tai padiskutuoti. Kasdien visur ir betkur girdime apie Vilniaus miesta, jo grazinima, naujus projektus, atsidarinejancias vis naujas izimiu zenklu parduotuves, jaukias kavinukes senamiestyje ir ateities planus, vizijas. Susidaro toks ispudis, kad daugiau nieko Lietuvoje ir nera. Pazvelkime i provincija, mazus Lietuvos miestelius, jie juk nyksta, degraduoja nuo alkoholizmo, nera saugus, senieji istoriniai pastatai apsiure ir ant isnykimo ribos, zmones zudo vienas kita kirviais ir i tai niekas nekreipia demesio!!! Juk tai rusiskas poziuris, kai sakydavo, jog rusijoj yra tik Viena Maskva, na ir dabar jos zmoniu skaicius dideja, nes is visos provincijos zmones vyksta svajodami apie gera gyvenima. Nenoreciau, kad Lietuvoje atvaziave turistai matytu ne tik Vilniu, bet ir kiekviena maza miesteli ar kaimeli, tvarkingus, jaukius, gamta nesuniokota ir nepaskendusia siukslese.
              Padiskutuokime, ka reiketu daryti, kad klestetu ne vien Vilnius???
              Man kyla tokie klausimėliai:
              1) kas "nevilniaus" žmones žudo kirviais - valdžia, vilniečiai, ar jie patys vienas kitą?
              2) kas priteršia, niokoja, šiukšlina nevilniuje - valdžia, vilniečiai, ar patys vietiniai?

              Paradoksas tame, kad toksai versmingas požiūris "vilniaus valdžia mus skriaudžiaaaaaaaaaa" yra patogus - leidžia nusiimti nuo savęs atsakomybę ir pačiam nieko nedaryti, nes dėl visko kaltas vilnius ir valdžia.

              pavyzdys iš delfio, kaip pritraukinėjamos investicijos į kauną ( http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=12192919 ):

              Tiesioginių užsienio investicijų srautas Lietuvoje menkėja ir yra mažiausias tarp naujų Europos Sąjungos narių. Povilas Kuprys, Kauno miesto savivaldybės Plėtros departamento direktorius, sako, kad tokia situacija yra tragiška, negerai, kad šalį aplenkia užsienio investuotojų pinigai. Anot jo, kreipdamiesi į Kauno miesto savivaldybės administraciją investuotojai dažniausiai domisi lengvatomis, aiškinasi, kodėl turėtų pasirinkti Kauną, o ne Vilnių ar Rygą.

              “Paprastai atsakome, kad Kauno savivaldybės administracija vadovaujasi Lietuvos Respublikoje galiojančias įstatymais, o išskirtinių lengvatų verslininkams Kaune nėra”, - atkerta P. Kuprys. Anot jo, Kaunas neturi priemonių, kurios pagelbėtų pritraukti investuotojus į Kauną.
              Klausimas: kodėl turėčiau rinktis Kauną?
              Atsakymas: pagal Lietuvos respublikos galiojančius įstatymus, lengvatų neteikiame

              Komentarų tikriausiai nereikia...

              Comment


                #27
                Parašė Svecias Rodyti pranešimą
                Taip, čia popieriniai darbai, bet tikrų darbų ant žemės tai nieko dar nepadaryta arba aš nežinau jų.
                sausio pradzioje spauda rase, kad LG sukurė specialią Rail Baltica direkciją... zodziu realus darbai prasidėjo tik nuo sausio, nors gale...berods Šiaulių apskrities puslapyje yra paskelbtos kažkokios ištraukos iš Rail Baltica studijos, taip kad tikrai vyksta kažkas daugiau

                Comment


                  #28
                  Manau, kad pasirinkimui, ar investuoti Vilniuje, visiskai neturi itakos tai, kad cia yra kokia nors ministerija. Si itaka ateityje vis labiau mazes, nes dauges paslaugu, teikiamu elektroniniu budu ( kai lankytis fiziskai valstybes institucijose nereikes). jau dabar veikia elektroninio paraso istatymas, todel teoriskai imanoma dauguma reikalu su valstybes institucijomis tvarkyti neisejus is ofiso. Ateityje beveik visos verslui reikalingos paslaugos bus teikiamos tokiu budu.
                  Reikalu su valstybes institucijom tvarkymas nuotoliniu budu paneigia argumenta, kad Vilniuje investuojama daugiau, nes ten "visos institucijos".
                  I vilniu daug investuojama del gero poziurio i versla ir investicijas, del miesto dydzio ir galimybes rasti issilavinimu turinciu darbuotoju.

                  Argumentas, kad Vilniuje investuojama , nes ten suremontuota viena ar kita gatve ar padazytas fasadas yra niekinis.
                  Kiekvienas regionas turi atrasti savo nisa ir stengtis. Aisku valstybe silpnesniems turi padeti (parama projektu rengimui ir pan). Lietuvoje jau vykdoma akyvi regionine politika.
                  Paskutinis taisė Andrew; 2007.04.20, 16:31.
                  "Laisvė turėti įsitikinimus reiškia, kad žmogus yra laisvas pats formuoti savo įsitikinimus, pasirinkti pasaulėžiūros vertybes, jis ginamas nuo bet kokios prievartos, jo pažiūrų
                  negalima kontroliuoti."(Konstitucinio Teismo 2000-06-13 nutarimas).

                  Comment


                    #29
                    Vel tos nesamones prasideda... Kiek kartu jau buvo diskutuota, kad jei kokia nors itaka ir daro miestu vystymuisi ministeriju lokacija, tai ji yra absoliuciai minimali. Kas svarbu yra miesto sugebejimas kurti ir igyvendint naujus projektus, miesto pilieciu issilavinimo lygis, miesto susikurtas ivaizdis netgi, kaip ir ivairiu sriciu infrastruktura ir t.t. Nuo to kur randasi Prunskienes kabinetas, uzsienio investuotojam, nei silta, nei salta...

                    Sakykim, Akropolis i Kauno Akropolį investavo apie 350 mln. Jei šitie pinigai statistikoje patenka prie Vilniaus, nes UAB Akropolis" registruotas Vilniuje, tai iškraipymai taps itin dideli.
                    Ka tai turi bendro su "Tiesioginem uzsienio investicijom"?

                    Comment


                      #30
                      Nebloga diskusija apie regioninę politiką. Tik ne visai savo vietoje.
                      Šioje temoje nieko nekalbama apie architektūrą.

                      Prospektui ši tema per gera.

                      Kyla minčių, kad diskusijas (o temų jau yra sukurta) apie ekonomiką, statistiką, emigraciją, gimstamumą, administracinį suskirstymą, užsienio investicijas reikėtų išskirti į atskirą forumą - Ekonomika

                      Bendrame tinklapio vaizde toks forumas būtų logiškas. Juk projektus, nekilnojamąjį turtą visų pirma įtakoja ekonomika.

                      Gal būtų prasmės į naują forumą perkelti diskusijas ir apie politiką (tuomet jis galėtų vadintis "Politika ir ekonomika"). Bet kol kas tos temos labai greit pasiekia Delfio komentarų lygį. Gal tegu lieka "prospekte"

                      Kokia Jūsų nuomonė?
                      P.S. Neprieštarausiu, jei šis pranešimas bus iškeltas į atskirą temą

                      Comment


                        #31
                        Parašė Romas Rodyti pranešimą
                        Kokia Jūsų nuomonė?
                        Beveik pacitavai mano mintis, kurių neišsakiau.
                        Įžvalgos.lt - FB - G+

                        Comment


                          #32
                          /\ Ačiū už palaikymą

                          Šiek tiek prirašiau ir į temą.


                          Galima teigti, kad Lietuvoje lyginant su kaimyninėmis šalimis yra labai gera regioninė politika.

                          Tam labai didelės teigiamos įtakos turėjo (ir net tebeturi) tai, kad apie 1965 m. buvo sukurtas LTSR plėtros planas (Kazimiero Šešelgio grupė). Pagal jį buvo stabdoma Vilniaus ir skatinama mažesnių miestų plėtra.
                          Kažkas pasikeitė, kažkas neatlaikė laiko išbandymų - naftos perdirbimo gamykla pastatyta vietoj Jurbarko Mažeikiuose; ne Plungė ir Jurbarkas, o Telšiai ir Tauragė yra apskričių centrai; spartus Utenos, Panevėžio ar Alytaus augimas rėmėsi keliomis stambiomis įmonėmis (o joms sustojus įsikūrė panevežiečių kolonijos Almerijoje ar dzūkų Belfaste).

                          Tačiau teigiamos pasekmės jaučiamos iki šiol:
                          - Lietuvoje Vilnius už Kauną didesnis tik 1,5 karto (gyventojų 553 / 360 tūkst.).
                          - Vilnius pagal įvairius rodiklius siekia tik nuo 30 iki 40 proc.
                          Lietuvos resursų, rinkos dalies ir pan. Užsienio investicijos, apie kurias jau buvo minėta, pasiskirsčiusios netolygiau.


                          Pažiūrėkim, kas vykta pas kaimynus ar kiek toliau.
                          LV. Rygoje sutelkta 60-70 proc. resursų, darbo vietų, etc. Ryga už antrą miestą Daugpilį didesnė net 6 kartus (760/130 tūkst.).
                          EE Taline sutelkta 50-60 proc. resursų etc. Talinas už antrą miestą Tartu didesnis 3,5-4 kartus. (450/130 tūkst.)

                          PL Tik Lenkijoje yra kitokia padėtis. Nepaisant to, kad Varšuva labai sparčiai auga ir gana sėkmingai pretenduoja į regioninio centro vaidmenį (konkuruodama su Praha, Budapeštu ar net Viena), ten yra keletas stambių centrų, kuriems augti visiškai netrukdo sostinės augimas.
                          Ne paskutinėje vietoje tai, kad 1999 m. buvo panaikintos 49 vaivadijos, grąžintos apskritys (pavietai) ir atstatyta 16 vaivadijų, beje, pavadintų istorinių žemių vardais. Kai buvo 49 centrai, tai realiai augti galėjo tik Varšuva.
                          Iš tų 16 vaivadijų kelios yra gana silpnos - Liubuskie prie Vokietijos sienos, Opolės, Kielcų ar Mozūrų (Olštyno).
                          Kai kuriose yra stiprūs vidutiniai centriukai be didelių pretenzijų - Liublinas, Ščecinas ar mūsų kaiminystėje esanti Balstogė.
                          Tačiau Lenkijoje yra stipriai augantys miestai - Krokuva, Vroclavas, Poznanė, Katovicai su visa A.Silezijos aglomeracija, Gdansko-Gdynės trimiestis ir gal po sąstingio pradėsianti atsigauti Lodzė.

                          Gal Lenkijoj atstumai didesni.
                          Kauno ir Vilniaus artumas kol kas kiek kenkia Kauno augimui. Juk 100 km tarp Vilniaus ir Kauno - ne atstumas, o 300 km iki Klaipėdos - jau atstumas (per dieną sunku sutvarkyti visus reikalus ir grįžti namo).

                          Vidurio Europoje tik Vengrijoje yra toks didelis sostinės Budapešto lyginamasis svoris kaip LV ar EE.

                          Rytų Europa
                          BY Viskas vyksta tik Minske. Kitur - tik kai Bacjka atvažiuoja sakyti kalbų.
                          RU Yra Maskva ir likusi Rusija
                          UA Sostinė Kijevas. O pramonė ir finansai sutelkti rytuose ir pietuose - Donecke, Dniepropetrovske, Zaporožėje, Odesoje, Charkove. Tik Lvovas yra vakaruose.

                          Vakarų Europoje skirtingos proporcijos tarp sostinių ir likusios šalies.
                          DE Visiška decentralizacija (tokia tradicija). Ten centrinis bankas - Frankfurte, automobilių registracija - Flensburge ir pan.
                          AT Yra Viena ir likusi Austrija. Nors ten federalinės žemės labai savarankiškos - kaip Vokietijoje.
                          DK Yra Kopenhaga ir likusi Danija
                          FI, SE, NO Ten centralizacija nepalyginamai mažesnė nei Danijoje.

                          Apie Prancūziją, Ispaniją ar Angliją (atsiprašau, Jungtinę Karalystę) gali geriau papasakoti ten daugiau laiko praleidę.


                          Grįžtant prie Lietuvos, regioninius skirtumus turėjo išlyginti ES struktūriniai fondai. Kiek teko susidurti, tai ES SF naudojimas kol kas labiau didina regioninius skirtumus
                          Paskutinis taisė Romas; 2007.04.20, 19:33.

                          Comment


                            #33
                            Tiesą pasakius kai kada man juokingai atrodo bandymai įgelti tiems verslininkams, kurie persikėlė į Vilnių. Atseit - tai provincialu ir t.t. Manau kiekvienas gali pasirinkti laisvai. Trukdymų čia neturėtų būti. O kodėl daug kas renkasi Vilnių manau tai jau išdiskutuota ir ne kartą. Deja, Lietuva yra maža ir nelabai gali pasiūlyti daug patrauklių miestų. Situaciją mažesniuose miestuose galima gerinti tik skatinant, sudarant palankesnes sąlygas verslui, o ne stabdant Vilniaus plėtrą, kas turėtų nemažai neigiamų pasekmių. Žvelgiant siaurai - prieš Vilnių nublanksta visi kiti Lietuvos miestai. Žvelgiant kiek plačiau - Vilnius nublanksta prieš daugybę užsienio miestų.

                            Comment


                              #34
                              Parašė Edd Rodyti pranešimą
                              Žvelgiant siaurai - prieš Vilnių nublanksta visi kiti Lietuvos miestai.
                              Tai pakeičiama, Edd Duok daugiau laiko.
                              Įžvalgos.lt - FB - G+

                              Comment


                                #35
                                Panasios diskusijos vyksta daug kur. Tiek, Britanijoje, tiek Prancuzijoje, tiek, ko gero, daugelyje kitu saliu, daugelis provincijos ar mazesniu miestu gyventoju turi "neigiama" poziuri i sostine (didziausia miesta), kuris viska "suvalgo".
                                Tai yra ne kokios nors "regionines politikos", o zmoniu psichologijos problema.

                                Comment


                                  #36
                                  Parašė John Rodyti pranešimą
                                  Tai yra ne kokios nors "regionines politikos", o zmoniu psichologijos problema.
                                  Aš manau taip, tose šalyse, kur sostinė yra labiausiai išvystytas miestas, kituose miestuose gyvenantys žmonės siekia savo miesto pirmavimo (kas yra normalu, siekis pirmauti yra netgi sveikintinas dalykas, o ne "psichologinė problema"). Kartais kai kurie iš jų savo išsakoma pozicija "perlenkia lazdą". Bet kaltindamas visus ne sostinės gyventojus, siekiančius savo miestų pirmumo, psichologinėmis problemomis, manau, darai didelę klaidą.

                                  Ir esu visiškai įsitikinęs, kad dabartinė Lietuvos situacija, kai egzistuoja toks skirtumas, yra tikrai nenormali, o tuo nepasitenkinusių žmonių pozicija visiškai pagrįsta
                                  Paskutinis taisė ; 2007.04.21, 14:06.
                                  Įžvalgos.lt - FB - G+

                                  Comment


                                    #37
                                    Parašė Rodyti pranešimą
                                    Aš manau taip, tose šalyse, kur sostinė yra labiausiai išvystytas miestas, kituose miestuose gyvenantys žmonės siekia savo miesto pirmavimo (kas yra normalu, siekis pirmauti yra netgi sveikintinas dalykas, o ne "psichologinė problema"). Kartais kai kurie iš jų savo išsakoma pozicija "perlenkia lazdą". Bet kaltindamas visus ne sostinės gyventojus, siekiančius savo miestų pirmumo, psichologinėmis problemomis, manau, darai didelę klaidą.

                                    Ir esu visiškai įsitikinęs, kad dabartinė situacija, kai egzistuoja toks skirtumas, yra tikrai nenormali, o tuo nepasitenkinusių žmonių pozicija visiškai pagrįsta
                                    O man situacija atrodo visiskai normali. Vilnius - Lietuvos finansu, bankininkystes, kulturos ir pramogu centras. Kaip Londonas - Britanijos, Paryzius - Prancuzijos, Budapestas - Vengrijos, o Praha - Cekijos. Nieko cia keisto, taip ir turi buti.

                                    Comment


                                      #38
                                      Parašė John Rodyti pranešimą
                                      O man situacija atrodo visiskai normali. Vilnius - Lietuvos finansu, bankininkystes, kulturos ir pramogu centras. Kaip Londonas - Britanijos, Paryzius - Prancuzijos, Budapestas - Vengrijos, o Praha - Cekijos. Nieko cia keisto, taip ir turi buti.
                                      Ar dėl to, kad neesu sostinės gyventojas, turėčiau manyti, kad mano miestas ir gali būti tik antrasis (ar n-asis), o kitu atveju būčiau kaltinamas psichologinėmis problemomis?

                                      Niekada nesakiau apie Vilnių: "Vilnius blogas, nes jis šiuo metu yra geresnėje ekonominėje situacijoje nė mano miestas". Mano kritika visada kažkuo pagrįsta. Kodėl šalis negali vystytis tolygiau? Suprantu, kad niekada nebus taip, jog visa šalis gyventų visiškai vienodame lygmenyje. Aš nesakau, kad atotrūkio tarp sostinės ir kitų miestų negali būti, bet, mano nuomone, tas atotrūkis yra per didelis. Būtent tai aš noriu pasakyti.

                                      Konkrečiai, manau, kad daugiau nė penkių kartų skirtumas tarp sostinės ir antrojo šalies miesto pagal vieną iš svarbiausių miesto ir jo regiono vystymosi rodiklių, tiesiogines užsienio investicijas, yra tikrai per daug. Ir panaikinus bent šį atotrūkį būtų galima daug ką pakeisti visame miestų vystymosi lygių skirtume. O tai, mano nuomone, yra realu.
                                      Paskutinis taisė ; 2007.04.21, 14:25.
                                      Įžvalgos.lt - FB - G+

                                      Comment


                                        #39

                                        Bet uztat Kaunas turi Zalgiri ir Saboni ir yra Lietuvos sportininku sostine! Tam neprilygs jokios TUI, BVP ar kitokie velniai

                                        Comment


                                          #40
                                          Parašė John Rodyti pranešimą

                                          Bet uztat Kaunas turi Zalgiri ir Saboni ir yra Lietuvos sportininku sostine! Tam neprilygs jokios TUI, BVP ar kitokie velniai
                                          Na, visa tai man be galo malonu, bet ne visiems to pakanka iki pilnos laimės
                                          Įžvalgos.lt - FB - G+

                                          Comment

                                          Working...
                                          X