Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilnius - ne visa Lietuva

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    Paskaičiau Lenkų forumą ir nors Romas sako, kad padėtis Lenkijoje yra gera, tačiau "puolančiųjų" Varšuvą ten pakanka. Manau, kad ir koks mažas skirtumas būtų tarp Vilniaus ir kitų miestų, tas "puolimas" vistiek bus. Ir beje, aš asmeniškai nemanau, kad skirtumas tarp Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų mažėja/artimiausiu metu mažės. Kaip tik priešingai - jis didėja ir greičiausiai toliau didės. Tačiau manau, kad svarbiausia yra tai jog kiti Lietuvos miestai irgi nestovi/nestovės vietoje.

    Comment


      #42
      Parašė Edd Rodyti pranešimą
      Manau, kad ir koks mažas skirtumas būtų tarp Vilniaus ir kitų miestų, tas "puolimas" vistiek bus.
      Kai jis bus mažas, tada ir pamatysime. Manau to "puolimo" mastai keisis arba keisis bent jau jo pagrįstumas (kai jis nebus pagrįstas jam ir pritariančių nebus arba bus mažiau). Tiesiog yra tokių žmonių, kuriems niekada nebus gerai. Bet šiuo metu, manau, kad protestuoti gali ne vien tokie žmonės.
      Įžvalgos.lt - FB - G+

      Comment


        #43
        "Protestuoti". Man atrodo, kad vilniečiai gali protestuoti prieš Europos regioninę politiką, nes Londonas labai atitrūkęs nuo Vilniaus.

        Comment


          #44
          Parašė Edd Rodyti pranešimą
          Man atrodo, kad vilniečiai gali protestuoti prieš Europos regioninę politiką, nes Londonas labai atitrūkęs nuo Vilniaus.
          Matai, Europa ir Lietuva nėra tolygūs dalykai, kurių vystymosi tolygumo principus būtų galima lyginti
          Paskutinis taisė ; 2007.04.21, 15:10.
          Įžvalgos.lt - FB - G+

          Comment


            #45
            Jei aš matysiu, kad man Vilniuje geriau, aš jį ir pasirinksiu, nepaisant to ar Balbieriškio patriotas protestuos ir vadins mane provincialiu ar pan. Tačiau, jei Balbieriškis man sudarys palankesnes sąlygas - aš rinksiuos jį. Kiekvienas miestas turi surasti savo sritį, kurioje jis būtų patrauklesnis ir ją išnaudoti, o ne nieko neveikti ir tik "burbėti" bei "protestuoti".

            Comment


              #46
              Parašė Edd Rodyti pranešimą
              Kiekvienas miestas turi surasti savo sritį, kurioje jis būtų patrauklesnis ir ją išnaudoti, o ne nieko neveikti ir tik "burbėti" bei "protestuoti".
              Parašė Aš | 2007.06.20 01:29 Rodyti pranešimą
              Kaip bebūtų, kiti Lietuvos miestai privalo tinkamai atsirinkti savo stipriąsias sritis, numatyti savo plėtros kryptis bei strategiją. Tuomet pagal ją kurti tokius projektus, kurie priviliotų investicijas ir ateityje atneštų miestui naudą, kuri ir leistų prisivyti Vilnių. Bei mokėti šiuos projektus ir savo miestą reklamuoti.


              Kai aš pasakiau "protestuoti", tai nereikėjo to taip tiesiogiai suprasti. Turėjau omenyje, reikia nestovėti vietoje (protestavimą galima išreikšti įvairiais būdais, vienas iš jų - tiesiog pastangos pakeisti situaciją)
              Paskutinis taisė ; 2007.04.21, 15:27.
              Įžvalgos.lt - FB - G+

              Comment


                #47
                Parašė Rodyti pranešimą
                Konkrečiai, manau, kad daugiau nė penkių kartų skirtumas tarp sostinės ir antrojo šalies miesto pagal vieną iš svarbiausių miesto ir jo regiono vystymosi rodiklių, tiesiogines užsienio investicijas, yra tikrai per daug. Ir panaikinus bent šį atotrūkį būtų galima daug ką pakeisti visame miestų vystymosi lygių skirtume. O tai, mano nuomone, yra realu.
                tiesioginiu uzsieniu investiciju Lietuvoje kasmet mazeja, Lietuva, deje, pralaimini konkurencingumo kova kitom kaimyninem valstybem. Situacija bloga. Del mazo TUI srauto kentes ne tik Vilnius, Kaunas, bet visa Lietuva (ypac kai kiti ekonomikos augima lemiantys veiksniai "issikveps"). Todel skatinant uzienio investicijas reikia ziureti i kieviena investuotoja, siulyti jam visa paketa priemoniu ir, atsivelgiant i jo specfika, siulyti investuoti vienam ar kitam regione.

                Todel svarbiausia yra investiciju specifika, o ne tai, kad investuotojas turetu investuoti kur nors Balbieriski, nes jis atsilieka nuo bendro salies lygio
                Paskutinis taisė Andrew; 2007.04.21, 16:58.
                "Laisvė turėti įsitikinimus reiškia, kad žmogus yra laisvas pats formuoti savo įsitikinimus, pasirinkti pasaulėžiūros vertybes, jis ginamas nuo bet kokios prievartos, jo pažiūrų
                negalima kontroliuoti."(Konstitucinio Teismo 2000-06-13 nutarimas).

                Comment


                  #48
                  Parašė Andrew Rodyti pranešimą
                  Todel svarbiausias kriterijus yra investiciju specifika, o ne tai, kad investuotojas turetu investuoti kur nors Balbieriski, nes jis atsilieka nuo bendro salies lygio
                  Be abejonės. Investavimas turi būti pagrįstas ir kiekvienas suinteresuotas investuotojas pasirinks jam palankiausią variantą. Aš ir neteigiu, kad be pagrindo investicijos turi būti nukreipiamos nuo Vilniaus

                  Bet tavo pacituotoje mano pranešimo dalyje aš išsakiau nuomonę, kad ir Kaune galima sudaryti tą, investavimo patrauklumui reikalingą, pagrindą. Ir jį sudaryti galima ir reikia, ne mažinant Vilniaus patrauklumą, bet keliant Kauno.

                  Atkreipkite dėmesį, kad šioje temoje nėra teigiama: "Vilnius - miestas, kuris kenkia likusios Lietuvos dalies vystymuisi". Šioje temoje ieškoma kelių sušvelninti esamai vystymosi netolygumo situacijai ir ši situacija aptariama. Tai nėra kaltinimas (na, bent jau už save tai galiu pasakyt)
                  Paskutinis taisė ; 2007.04.21, 15:37.
                  Įžvalgos.lt - FB - G+

                  Comment


                    #49
                    Man patinka diskusijos, kurios uzverda ziurint i musu statistikos duomenis. Visu musu (tame tarpe ir vldzios) interesas butu nustatyti realia padeti, nes atsakingai teigiu, kad lietuviska statistika vertinant regionines problemas oi kaip toli nuo realybes. Bene Linas pries pora dienu klause kur statistikos departamentas uzrase VP Market 350 milijonu investiciju i Kauno Akropoli ? Atsakau: uzrase Vilniui ))) Nes STD visa imones (apyvarta, investicijas) veikla
                    uzraso tam miestui kur imone registruota. Taip visos Teo, Omnitel investicijos atitenka Vilniui. Beje net ir Mega Kaune pastate UAB Baltic Shopping centers, kuri registruota Vilniuje. Ir investicijos atiteko Vilniui.
                    Zinoma ne visada tas nuokrypis Vilniaus naudai.
                    Taip Kausta pastaraisiais metais daugiau investuoja Vilniuje, bet investicijos atitenka Kaunui, visos Kauno grudu investicijos atitenka irgi Kaunui , nors pvz. jie investuoja ir i Vilniaus paukstyna. Kazlu Rudoje pastatytas nesenai didelis baldu fabrikas investiciju prasme atiteko Klaipedai, nes ji pastate Vakaru Lietuvos korporacija ir t.t. Tokia yra statistikos departamento metodika ))) taip yra.
                    VST persiregistravus Vilniuje visos ju investicijos taip pat atitenka Vilniui !!! Nors Vilniuje isskyrus ofisa jie neturi nieko !!!
                    Daznai net ir valstybiniai uzsakymai taip pat registruojami. Taip Lietuvos keliu direkcijos "investicijos" i kelio Siauliai - Palanga ar Siauliai - Taurage modernizacija taip pat yra investicijos Vilniuje.
                    Tokia pati situacija ir skaiciuojant BVP. Taip panevezietis arba siaulietis, pirkdamas Maksimoje, prisideda prie BVP kurimo Vilniuje . Taciau rygietis , pirkdamas tiem patiem savininkams priklausancioje Maksimoje, jau kuria BVP Rygoje. Klaipedietis , paemes paskola SEB Klaipedos filiale irgi prisideda prie BVP kurimo Vilniuje. Ir t.t. ir pan.
                    Todel vertinant statistika reikia pasakyti, kad ji daugiau ar maziau patikima visai Lietuvai, nes Lietuva, kaip ir bet kuri kita save gerbianti salis, neleidzia vykdyti neregistruotos veiklos, taciau vidine apskaita labai toli nuo realybes.
                    Ir man keista , kad niekas is valdzios iki siol neiskelia tokio skaiciavimo problemos. Juk taip paprasciausiai reali padetis nera zinoma !

                    Comment


                      #50
                      Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimą
                      Bene Linas pries pora dienu klause kur statistikos departamentas uzrase VP Market 350 milijonu investiciju i Kauno Akropoli ? Atsakau: uzrase Vilniui )))
                      1) "Tiesioginės investicijos". Kokia žodžio "tiesioginės" prasmė?

                      Kaip aš suprantu, "tiesioginės" reiškia, kad jei Vilniuje buvo investuojama, tai Vilniui ir priskiriama. Jei Kaune - Kaunui. Gal klystu, todėl klausiu.

                      2) Čia buvo lyginamos užsienio investicijos
                      Įžvalgos.lt - FB - G+

                      Comment


                        #51
                        Tiesiogines tai tik reiskia, kad kokia nors uzsienio imone pati tiesiogiai investuoja ...
                        O su uzsienio imonemis ta pati situacija: pvz. beveik visi Lietuvos bankai yra uzsienieciu rankose. Todel visos ju investicijos yra uzrasomos Vilniui, nes ten tie bankai registruoti. Pvz. SEB buvo investaves i Panevezio Ekrana. nesekminga be abejo investicija, bet ji buvo investuota Vilniuje )) Daug uzsienio investiciju yra trumpalaikiai Lietuvos imoniu akciju paketu isigyjimai. pvz., kokio nors baldu fabriko Utenoje. Ir jie labai daznai atliekami per Vilniuje registruotas finansu maklerio imones. tai irgi investicijos Vilniuje. Beje kol Mazeikiu nafta priklause rusams, jie ja valde per Vilniuje registruota UAB Jukos Lietuva. Ir per ta imone oficialiai ejo investicijos. va tokia ir statistika.

                        Comment


                          #52
                          Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimą
                          Tiesiogines tai tik reiskia, kad kokia nors uzsienio imone pati tiesiogiai investuoja.
                          Ačiū už paaiškinimą.

                          Na, bet, manau, akivaizdu, kad statoma (investicijos, žinoma, ne vien statybų dėka vyksta) daugiausiai Vilniuje (ir šiame forume buvo pateikta statistika apie namų/daugiabučių statybos apimtis Lietuvoje, kur Vilnius buvo akivaizdus lyderis). Manau jis lyderis ir biuro pastatų statybos srityje ir t.t.. Tas statybų apimčių skirtumas visvien yra tikrai didelis ir visvien, manau, viskas susiveda į investicijas.

                          Būtų įdomu sužinot realiai kiekvienam miestui tekusias investicijas (galbūt yra koks nors ekonominis apibrėžimas tokioms investicijoms nusakyti, jį žinodamas paieškočiau statistikos).

                          Ir dar įdomu, ar tokiu pačiu principu, kuriuo Vilniui atitenka investicijos, jam neatitenka ir kitur sukurtas BVP?
                          Įžvalgos.lt - FB - G+

                          Comment


                            #53
                            Parašė Rodyti pranešimą
                            1) "Tiesioginės investicijos". Kokia žodžio "tiesioginės" prasmė?

                            Kaip aš suprantu, "tiesioginės" reiškia, kad jei Vilniuje buvo investuojama, tai Vilniui ir priskiriama. Jei Kaune - Kaunui. Gal klystu, todėl klausiu.

                            tiesioginės investicijos - investicijos ūkio subjektui steigti bei įregistruoto ūkio subjekto kapitalui ar jo daliai įsigyti, taip pat reinvesticijos, paskolos ūkio subjektams, etc.

                            netiesioginės (portfelinės) investicijos - investicijos, jei investuojant įsigyta kapitalo dalis nesuteikia investuotojui galimybės daryti nemažą įtaką ūkio subjektui (pvz, isigyja nedidele dali akciju).
                            Paskutinis taisė Andrew; 2007.04.22, 14:17.
                            "Laisvė turėti įsitikinimus reiškia, kad žmogus yra laisvas pats formuoti savo įsitikinimus, pasirinkti pasaulėžiūros vertybes, jis ginamas nuo bet kokios prievartos, jo pažiūrų
                            negalima kontroliuoti."(Konstitucinio Teismo 2000-06-13 nutarimas).

                            Comment


                              #54
                              Parašė Linas Rodyti pranešimą
                              Nurodyt, aišku, ne, bet rekomenduot ir pasiūlyt galėtų. Užsieniečiams (bent jau vakariečiams) turėtų būti visai suprantama, kad daugelis įmonių yra ne sostinėse, visi didieji koncernai ten. Tik mūsiškiai negali suvokti, kaip centrinė įmonės būstinė gali būti ne sostinėje. Čia daugiau mentaliteto problema - kyšiai, ryšiai (kiek įkišti, ką patepti).
                              Manau čia lietuviu nepilnavertiškumo kompleksas. Kitaip sakant juk "nelygis" būti generaliniu direktorium ir dirbti kokiam Kaune (nu ok, Utenoje). Jei jau prasimuši "į žmones", tai būtinai turi gyventi Vilniuje. Galima daug pavyzdžių surasti, bet vien ko vertas faktas, kad VST (VAKARŲ skirstomųjų tinklų) centrinė būstinė yra Vilniuje, kur nėra ir negali būti NEI VIENO jų kliento. Laimei yra išmičiu, bet deja, nedaug ir jų mažėja, nes visi tiesiog keliasi į Vilnių (Achema, SBA, LNK televizija ir t.t.)

                              Dėl tokio mastymo Lietuva virsta provincija su vienu miestu. Dabar gal visiem ir gerai, bet su tokiom tendencijom po 50 turėsim padėtį kaip Latvijoj - niekas net nepagalvos kad reiketų paasfaltuoti kelius kiek toliau nei 50 km. nuo Rygos. Sostinė spindės, o visa likusi šalis skendės tamsoje.

                              Comment


                                #55
                                Parašė sauls Rodyti pranešimą
                                Dėl tokio mastymo Lietuva virsta provincija su vienu miestu. Dabar gal visiem ir gerai, bet su tokiom tendencijom po 50 turėsim padėtį kaip Latvijoj - niekas net nepagalvos kad reiketų paasfaltuoti kelius kiek toliau nei 50 km. nuo Rygos. Sostinė spindės, o visa likusi šalis skendės tamsoje.
                                nesutinku. Lietuva dabar nera vieno miesto valstybe. isskirciau tokius sekmingus miestus kaip Vilniu, klaipeda, Siaulius. Ilgaainiui prie ju prisijungs Kaunas ir Panevezys, todel turesim penkiu gerai isvystytu miestu tinkla. Toks tinklas butu labai optimalus. Su integracija i ES Lietuvoje atsirado regionine politika, ir toliau ji bus stipriai vystoma ES fondu (ypac Europos regionines pletros fondo) pagalba. Cia atsiveria naujos galimybes regionams vystyti, aisku , jie turi buti aktyvus, o ne sedeti.
                                Centrines bustines dar nerodo gyvenimo kokybes tame mieste, jos nieko nelemia.
                                "Laisvė turėti įsitikinimus reiškia, kad žmogus yra laisvas pats formuoti savo įsitikinimus, pasirinkti pasaulėžiūros vertybes, jis ginamas nuo bet kokios prievartos, jo pažiūrų
                                negalima kontroliuoti."(Konstitucinio Teismo 2000-06-13 nutarimas).

                                Comment


                                  #56
                                  Centrinės būstinės-papildomos gerai (ir ne tik) apmokamos darbo vietos, bei statybų plėtra.
                                  GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                  Comment


                                    #57
                                    Parašė Edd Rodyti pranešimą
                                    Tiesą pasakius kai kada man juokingai atrodo bandymai įgelti tiems verslininkams, kurie persikėlė į Vilnių. Atseit - tai provincialu ir t.t. Manau kiekvienas gali pasirinkti laisvai. Trukdymų čia neturėtų būti. O kodėl daug kas renkasi Vilnių manau tai jau išdiskutuota ir ne kartą. Deja, Lietuva yra maža ir nelabai gali pasiūlyti daug patrauklių miestų. Situaciją mažesniuose miestuose galima gerinti tik skatinant, sudarant palankesnes sąlygas verslui, o ne stabdant Vilniaus plėtrą, kas turėtų nemažai neigiamų pasekmių. Žvelgiant siaurai - prieš Vilnių nublanksta visi kiti Lietuvos miestai. Žvelgiant kiek plačiau - Vilnius nublanksta prieš daugybę užsienio miestų.
                                    Bet va cia ir yra visa problema Lietuvos verslininku. Daugumos ju viso gyvenimo pasiekimas - uzvaldyti Lietuvos rinka. Ir aisku isivaizduoja, kad tai padarys persikele i Vilniu. Kiek yra pasaulyje zinomu brand'u, kurie yra gaminami Lietuvoje? Vienas kitas. Apie tai, kad zinomas brand'as dar butu kuriamas ne Vilniuje net nekalbu. Yra vos keletas verslininku, kurie sugeba veikti ir mastyti globaliau nei Lietuva - VP Market, Cili pica, Bite, IKI (pastarosios dvi, beje, net ne lietuviu kapitalo).

                                    Paimkime kad ir ta pacia "centralizuota" Danija: Fax (visame pasaulyje zinomas alus) gaminamas miestelyje gal tokio dydzio kaip Grigiskes. Lego isikures taip pat net ne antrame pagal dydi mieste. Vokietija: Audi bustine yra Ingostadt'e (dydis kaip Panevezio), Volkswagen - Volfsburge (dydis gal kaip Klaipedos, gal dar mazesnis miestas). Pilna Vakaru Europa tokiu pavyzdziu. Jei lietuviu verslininkai visu pirma galvotu, kaip padaryti globalu bizni ir sukurti visame pasaulyje zinomus ir perkamus produktus, tai jiems verslo perkelimas i Vilniu tikrai nebutu pirmaeilis rupestis. Deja, kol kas Lietuvos verslininku biznio modelis yra "perku-parduodu", "turiu privatizuota gamykla-verciu dirbti darbuotojus uz minimalia alga-bandau konkuruoti kaina su kinietiskais gaminiais", "turiu smulku versla-gaminu aplinkinams rajonams".

                                    Cia tik keletas pavyzdziu, bet 80-90% Lietuvos verslo, kuris nors kiek dalyvauja globalioje rinkoje veikia tik del (kol kas) turimo kainos pranasumo. Jei Lietuva kada nors prades gyventi geriau, tai absoliuti dauguma tokio tipo verslu bus pasmerkti zlugti. Ne veltui jau turim tokius atvejus kaip Alytaus tekstile, Panevezio Ekranas, Kauno Banga ir Dirbtinis pluostas, Vilniaus Vingis. Kiek Lietuvoje is viso yra rimtu imoniu, galinciu konkuruoti globaliai? Jei ju atsiras, tai vadinas atsiras ir globaliai (t.y. ne provincialiai) mastanciu verslininku. Tik del ju, gali keistis padetis Lietuvos regionuose. Vyriausybe gali tik siek tiek padeti ar trukdyti (pvz. steigdama skirtingas ministerijas skirtinguose miestuose ir t.t.)

                                    Comment


                                      #58
                                      Parašė Andrew Rodyti pranešimą
                                      nesutinku. Lietuva dabar nera vieno miesto valstybe. isskirciau tokius sekmingus miestus kaip Vilniu, klaipeda, Siaulius. Ilgaainiui prie ju prisijungs Kaunas ir Panevezys, todel turesim penkiu gerai isvystytu miestu tinkla. Toks tinklas butu labai optimalus. Su integracija i ES Lietuvoje atsirado regionine politika, ir toliau ji bus stipriai vystoma ES fondu (ypac Europos regionines pletros fondo) pagalba. Cia atsiveria naujos galimybes regionams vystyti, aisku , jie turi buti aktyvus, o ne sedeti.
                                      Centrines bustines dar nerodo gyvenimo kokybes tame mieste, jos nieko nelemia.
                                      As nesakiau kad JAU yra. Bet kalbu apie tai, i kuria puse einam ir kas bus po 50 metu. Paziurek i gyventoju skaiciaus tendencijas 5 pagrindiniuose LT miestuose ir gali nesunkiai paskaiciuoti kas desis po 50 metu. Augs vienintelis Vilnius, na gal dar Klaipeda nemazes..

                                      Comment


                                        #59
                                        Na, ziurint is tikrai intriguojanciu diskusiju, galima sakyti, kad Lietuviai visdelto labai uzsispyre zomones, visuomet nori irodyti savo teisybe, bet tai manau yra gerai. Tai paspirtis buti daugiau patriotiskiems savo valstybei, miestui, kaimeliui.

                                        Comment


                                          #60
                                          Beje, ar nemanote, kad žiniasklaidos centralizacija atlieka meškos paslaugą? Pagrindinės šalies televizijos, laikraščiai, įsikūrę Vilniuje, daugiausiai nušviečia sostinės gyvenimą. Net ir buvusi kauniškė LNK teturi Kaune vieną operatorių, kuris namų sąlygomis maketuoja savo prigautus reportažus.

                                          Nesostinės gyventojai verčiami stebėti jiems neaktualius dalykus. O gal atvirkščiai - taip provincijos akiratis yra labiau plečiamas?
                                          Juk pažvelkime į eilinį jauną vilnietį. Sėdįs vienam mieste, be Žaliųjų Ežerų mažai kur daugiau besilankantis.
                                          (Nebent keli laimingieji nuvažiuoja netyčia iki Kauno, Druskininkų ar Pajūrio ir paskui nustebę teigia, jog netikėjo, kad Lietuvoje yra ir daugiau tokių miestų)

                                          Ar galėtume teigti, jog kuo toliau, tuo labiau būtent vilniečiai provincialėja?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X