Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Mokslas ir visata

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Iš šios dienos straipsnio Alfoje. Šiaip man tikrai kvailai kartais atrodo Alfos mada rašyti straipsnius apie vieną kokį video iš YouTube, bet reikia pripažinti, vaizdai įdomūs, nors ir neįmanomi, bet pripažinkime - būtų gražu.

    Snowflakes will attack U <3

    Comment


      Atgaivinkim temą

      Puikus video rinkinukas besidomintiems ir norintiems sužinoti daugiau apie visatą:

      1 - Crashing into the Moon
      2 - Attack of the Sun
      3 - Mars World That Never Was
      4 - Saturn's Mysterious Moons
      5 - The Largest Black Holes in the Universe
      6 - How Large is the Universe?
      7 - When Will Time Finally End?
      8 - The Incredible Journey of Apollo 12
      9 - Supermassive Black Hole in the Milky Way Galaxy

      Vėliau turėtų būti daugiau.

      Comment


        Įdomus straipsnis apie Kinijos pažangą nanotechnologijoje. Ypač aktualu skeptikams, kurie teigia, kad Kinija apart kopijavimo ir mažos pridėtinės vertės prekių daugiau nieko rimto nesugebės kurti ir gaminti.



        China's giant step into nanotech
        http://www.guardian.co.uk/technology...chnology-china

        Seated inside one of China's most advanced science laboratories, two PhD students dressed from head to toe in protective white suits listen intently to Mariah Carey's pop classic Hero. It is not the song, but the millimetre-thin, transparent strip making the sound that captures their attention - a nano-speaker they hope will revolutionise where, and how, we listen to music.
        Nanotechnology - the manipulation of matter on an atomic scale to develop new materials - is an industry predicted to be worth nearly £1.5tn by 2012, and China is determined to corner the biggest chunk of the market.

        Its investment has already surpassed that of any other country after the US. Since 1999, China's spending on research and development (R&D) has gone up by more than 20% each year. A further boost will come from the £400bn economic stimulus package announced by the Chinese government this year, £12bn of which has been ringfenced for R&D.
        China now produces more papers on nanotech than any other nation. Nanotech plants have sprung up in cities from Beijing in the north to Shenzhen in the south, working on products including exhaust-absorbing tarmac and carbon nanotube-coated clothes that can monitor health.

        Comment


          Žalioji jūrų sraigė – pusiau augalas, pusiau gyvūnas

          Sraigės gali gaminti labiausiai paplitusią chlorofilo formą. Augaluose šis žaliasis pigmentas dalyvauja Saulės šviesos energijos kaupimo procese. Mokslininkas, panaudodamas radioaktyvius žymenis, pademonstravo, kad sraigės savarankiškai gamino pigmentą, vadinamą chlorofilu a. „Tai gali būti augalo ir gyvūno susiliejimas- tai tiesiog nuostabu“, sako bestuburius tiriantis zoologas John Zardus.

          Comment




            „Saulėtekio“ slėnyje veiks didžiausias Vilniuje superkompiuteris

            Investicijos į Nacionalinį fizinių ir technologijos mokslų centrą sieks 200,3 mln. Lt - 170 mln. Lt iš ES struktūrinių fondų ir apie 30 mln. Lt. biudžeto lėšų. Didžiausią investicijų dalį sudarys naujos mokslinės įrangos pirkimas - 100 mln. Lt. Apie 87 mln. Lt bus skiriama pastato statybai bei infrastruktūros vystymui. Likusi suma – projekto parengimui, techninei priežiūrai, administravimui ir kitoms reikmėms. Projektą įgyvendinti numatoma per 4 metus.
            Šiuo metu jau yra pasirašyti 9 projektų sutartys iš 14 projektų, kurios numatoma įgyvendinti „Saulėtekio“, „Santaros“, “Nemuno“, „Santakos“ ir „Jūriniame“ mokslo, studijų ir verslo slėniuose. Jiems skirta per 600 mln. Lt iš ES struktūrinių fondų.
            Slėnių plėtrai numatyta apie 1 mlrd.Lt ES struktūrinių fondų. Kitą tiek lėšų mokslo ir verslo projektų įgyvendinimui slėniuose skirs Ūkio ministerija.

            Comment


              Niekingos valandos trukmės, bet atidžiai peržiūrėti šį video yra būtina.

              Įžvalgos.lt - FB - G+

              Comment



                Labai įdomi paskaita. Daugelį nuotrupų jau teko skaityti/girdėti anksčiau, bet, deja nelabai paliestas klausimas apie patį didįjį sprogimą. Nors, kaip suprantu, jo paliesti ir neįmanoma dėl minėtos "sienos".

                O šiaip, tokios paskaitėlės tikrai neprisideda prie visuomenės psichologinės būklės gerinimo. Žinojimas, kad esi "niekas" ir kad tavo, kaip ir visko aplinkui, egzistencija iš esmės yra niekas ir neturi jokios prasmės, tikrai neguodžia.

                Ko gero, geriausia būtų, jei būtume tiesiog mažiau protingi gyvūnai kaip beždžionėlės ar meškutės ir nesigilintume į egzistencijos ir visatos klausimus, nes dabar kenčiame nuo to, ko niekada nesužinosime ir neišsiaiškinsime ir kentėsime iki savo beprasmio žmogiško gyvenimo pabaigos.

                Jeigu Dievas yra, tai tokių mokslininkų teorijos ir išaiškinimai yra, ko gero, pati baisiausia jo bausmė tokiems kaip mes.

                Comment


                  Parašė John Rodyti pranešimą
                  <...> (1) tokios paskaitėlės tikrai neprisideda prie visuomenės psichologinės būklės gerinimo. Žinojimas, kad esi "niekas" ir kad tavo, kaip ir visko aplinkui, egzistencija iš esmės yra niekas ir neturi jokios prasmės, tikrai neguodžia.

                  (2) Ko gero, geriausia būtų, jei būtume tiesiog mažiau protingi gyvūnai kaip beždžionėlės ar meškutės ir nesigilintume į egzistencijos ir visatos klausimus, nes dabar kenčiame nuo to, ko niekada nesužinosime ir neišsiaiškinsime ir kentėsime iki savo beprasmio žmogiško gyvenimo pabaigos.
                  1. Manau, kad reikia išmokti gyventi pasaulyje tokiame, koks jis yra. Suprantu, kad daugelis rusų nepripažins, jog jų šalyje padėtis su žmogaus teisėmis yra gana tragiška, nes užsimerkti prieš šias problemas ir įsivaizduoti, jog viskas yra gerai - kur kas paprasčiau. Suprantu, jog daugybė žmonių Lietuvoje užsimerkia prieš korupcijos problemas lygiai dėl tos pačios priežasties. Ir suprantu, jog kai kuriems žmonėms reikalinga religija tam, kad lygiai taip pat galėtų save apgaudinėti manydami, jog yra bent kiek ypatingi, kad galėtų pasiguosti, jog ir numirę dar "gyvens", jog yra kažkas labai galingas, kas stovi jų pusėje ir gali jiems padėti.

                  Visi šie žmonės save apgaudinėja, gyvena iliuzijų pasaulyje ir vien dėl to jiems savas problemas išspręsti gali būti gana sudėtinga. Tai nesudaro protingos asmenybės įspūdžio.

                  2. Kartais pateikiami pavyzdžiai, kai kokia nors gentis, nemačiusi civilizacijos, gyvena be poreikio sukti galvą dėl daugybės problemų ir klausimų, dėl kurių sukti galvą tenka "urbanizuotiems" žmonėms. Kartais bandomas kelti klausimas, kuris gyvenimas yra geresnis.

                  Aš niekada nesutikčiau, kad gyvenimas gražioje iliuzijoje (arba nežinioje, jei kalbėsime apie genties pavyzdį) yra geresnis nei gyvenimas kartais ne tokioje patogioje realybėje. Būtent iliuzinis gyvenimas paverčia žmogaus egzistenciją beprasme ir vegetacine. Jei keliausim link labiau filosofinių klausimų, tai viena iš žmogaus gyvenimo prasmių aš matau pažinimą. Ne individualų pažinimą, kuris yra gana bereikšmis, bet žmonijos pažinimo ribas, jų plėtrą.

                  Tapimas nesąmoninga "daržove", be abejo, yra kur kas lengvesnis kelias. Kam kvaršinti sau galvą dėl dalykų, kurie tam konkrečiam individui neturės jokios reikšmės, ypač jo gyvenimo laikotarpyje. Galbūt būtent tai yra priežastis, kodėl kai kurių žmonių gyvenimo prasme tampa vienas ilgas nesibaigiantis pasilinksminimas. Tokius asmenis aš sulyginčiau su statistais, resursų vartotojais. Man asmeniškai visada pasukti lengviausiu keliu būtų labai nuobodu.

                  ---

                  Visą tą pažinimo galimybių komplikuotumą, išdėstytą video, aš priimčiau kaip dar vieną iššūkį žmonijai. Nežinau, kaip tau, man iššūkiai patinka. Ir manau, kad žmonija, užuot pešusis tarpusavyje dėl visokių niekniekių, kaip, pvz., žemės lopinėlis ar savo istorinių ambicijų pripažinimo, turėtų bendrai susitelkti "kovai" prieš šį "priešą" - pažinimo poreikį bei galimas grėsmes dėl jo trūkumo.

                  Jau net neminėsiu tokio absurdo, kaip ne valstybių, bet individų susireikšminimas. Šiame kontekste net visos žmonijos, kaip rasės, susireikšminimas būtų juokingas.
                  Paskutinis taisė ; 2010.03.01, 11:50.
                  Įžvalgos.lt - FB - G+

                  Comment


                    Russel Stannard: 10 paskaitų apie pasaulį

                    Comment


                      Parašė John Rodyti pranešimą
                      Ko gero, geriausia būtų, jei būtume tiesiog mažiau protingi gyvūnai kaip beždžionėlės ar meškutės ir nesigilintume į egzistencijos ir visatos klausimus, nes dabar kenčiame nuo to, ko niekada nesužinosime ir neišsiaiškinsime ir kentėsime iki savo beprasmio žmogiško gyvenimo pabaigos.
                      Idealiausia - pirmykščių žmonių gyvenimo būdas, vieni skina uogas, kiti medžioja mamutus. Ir apsirengęs šiltai, ir pavalgęs, ir protas neiškruštas. Bet ne, reikėjo pradėt sėsliai gyvent, pereit prie kultūrų auginimo. Iki ko dabar nusiritom? Darbai, pinigai, mašinos, kamščiai, internetai... Neva geriau nuo to

                      Comment


                        Nso

                        Norėjau sužinoti forumiečių nuomonę dėl NSO, arba tiksliau apie nežemišką gyvybę. Mokslininkai mano, kad pirmas mūsų kontaktas su intelektualia nežemiška būtybę įvyks per artimiausius 10-15 metų. Nebutinai tai bus kažkoks dialogas, tačiau galim aptikti įrodymų, kad tokia gyvybės forma egzistuoja.

                        Rimtesnės nežemiškų būtybių formų paieškos prasidėjo visai neseniai ir šioje srityje per praeitą dešimtmetį jau buvo pasiekta labai daug: rastas vanduo marse, išėjome už saulės sistemos ribų ir viena po kitos pradėjo rastis planetos besisukančios aplink kitas žvaigždes nei saulė. Jau dabar berods atrasta daugiau nei 300 planetų. Mokslininkai pradėjo skanuoti viena po kitos žvaigždes bandydami pagauti radio ir kitokių bangų signalus, į orbitą buvo paleisti palydovai planetų paieškai ir t.t. ir t.t. Vien mūsų saulė turi 8 planetas, dar pora "pusplanečių" ir daugybę palydovų, tokių kaip mėnulius, kuriuose kartais irgi gali rastis gyvybė. Nors gyvybei, kokią mes žinome, egzistuoti reikalingas vanduo, tačiau jis nėra labai retas reiškinys, nes vien saulės sistemoje vandens egzistavimas yra galimas atstume nuo saulės panašiame į tą, tarp veneros iki marso. Tuo tarpu mūsų galaktikoje saulių yra milijardai, o visoje visatoje saulių yra daugiau nei smėlio grūdelių visose žemės paplūdimiuose. Jau atradom, kad saulės sistema nėra kažkuom unikali ir kad planetos yra toks pats bendras reiškinys kaip ir saulės. Jeigu manytumėm, kad gyvybei tinkamos planetos egzistuoja tik vienoje iš milijono saulių, tai vistiek būtų milijardai planetų, kuriuose ta gyvybė egzistuotų.

                        Taigi man įdomu ar žmonės yra pasiruošę didžiausiai naujienai per žmonijos gyvavimą- naujienai, kad mes visgi visatoje nesam vieni. Kaip tai paveiktų religiją? Ar religija prisitaikytų prie šios naujienos? Ar tai nesukeltų sumaišties? Galų gale ar patys tikit, kad egzistuoja nežemiška intelektuali gyvybė? O galbūt manot, kad jie mus jau seniai stebi ir net piramides padėjo pastatyti?

                        Comment


                          O aš manau, kad jokia nežemiška gyvybė nebus atrasta. O tuo labiau intelektuali.

                          Comment


                            Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                            Mokslininkai mano, kad pirmas mūsų kontaktas su intelektualia nežemiška būtybę įvyks per artimiausius 10-15 metų.
                            Čia kurie mokslininkai? Ar turėjai galvoje "mokslininkai"?

                            Aš irgi netikiu galimybe "sutikti" intelektualią nežemišką gyvybę. Gal ji ir egiztuoja, bet dėl neįsivaizduojamo visatos dydžio tikriausiai būtų neįmanoma su ja turėti kontakto. Taip pat galime prasilenkti su ja laike vienu kitu miljardų metų.

                            Comment


                              Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                              Norėjau sužinoti forumiečių nuomonę dėl NSO, arba tiksliau apie nežemišką gyvybę. Mokslininkai mano, kad pirmas mūsų kontaktas su intelektualia nežemiška būtybę įvyks per artimiausius 10-15 metų. Nebutinai tai bus kažkoks dialogas, tačiau galim aptikti įrodymų, kad tokia gyvybės forma egzistuoja.

                              Rimtesnės nežemiškų būtybių formų paieškos prasidėjo visai neseniai ir šioje srityje per praeitą dešimtmetį jau buvo pasiekta labai daug: rastas vanduo marse, išėjome už saulės sistemos ribų ir viena po kitos pradėjo rastis planetos besisukančios aplink kitas žvaigždes nei saulė. Jau dabar berods atrasta daugiau nei 300 planetų. Mokslininkai pradėjo skanuoti viena po kitos žvaigždes bandydami pagauti radio ir kitokių bangų signalus, į orbitą buvo paleisti palydovai planetų paieškai ir t.t. ir t.t. Vien mūsų saulė turi 8 planetas, dar pora "pusplanečių" ir daugybę palydovų, tokių kaip mėnulius, kuriuose kartais irgi gali rastis gyvybė. Nors gyvybei, kokią mes žinome, egzistuoti reikalingas vanduo, tačiau jis nėra labai retas reiškinys, nes vien saulės sistemoje vandens egzistavimas yra galimas atstume nuo saulės panašiame į tą, tarp veneros iki marso. Tuo tarpu mūsų galaktikoje saulių yra milijardai, o visoje visatoje saulių yra daugiau nei smėlio grūdelių visose žemės paplūdimiuose. Jau atradom, kad saulės sistema nėra kažkuom unikali ir kad planetos yra toks pats bendras reiškinys kaip ir saulės. Jeigu manytumėm, kad gyvybei tinkamos planetos egzistuoja tik vienoje iš milijono saulių, tai vistiek būtų milijardai planetų, kuriuose ta gyvybė egzistuotų.

                              Taigi man įdomu ar žmonės yra pasiruošę didžiausiai naujienai per žmonijos gyvavimą- naujienai, kad mes visgi visatoje nesam vieni. Kaip tai paveiktų religiją? Ar religija prisitaikytų prie šios naujienos? Ar tai nesukeltų sumaišties? Galų gale ar patys tikit, kad egzistuoja nežemiška intelektuali gyvybė? O galbūt manot, kad jie mus jau seniai stebi ir net piramides padėjo pastatyti?
                              Čia ta tema apie piramides reiktų pažiūrėt dokumentiką apie egipto piramides. "Neyzvestnyje tayny. Egipt" vadinas. Jei neklystu. Pažiūrėjus, pradedi suprast, kad žmonės negalėjo to pastatyt.

                              Comment


                                Parašė Mjso Rodyti pranešimą
                                Čia ta tema apie piramides reiktų pažiūrėt dokumentiką apie egipto piramides. "Neyzvestnyje tayny. Egipt" vadinas. Jei neklystu. Pažiūrėjus, pradedi suprast, kad žmonės negalėjo to pastatyt.
                                Šiaip jau, jau senokai aišku kaip Egipto piramidės buvo statomos, rasti įrankiai, akmens skaldyklos ir t.t. O visokie rusiški filmai ala "Neizvestnyje Tainy .." yra visiškas pseudomokslas.

                                p.s. O kodėl būtent rusai taip linkę į visokias mistikas ir pseudomokslus?
                                Post in English - fight censorship!

                                Comment


                                  Parašė index Rodyti pranešimą
                                  Šiaip jau, jau senokai aišku kaip Egipto piramidės buvo statomos, rasti įrankiai, akmens skaldyklos ir t.t. O visokie rusiški filmai ala "Neizvestnyje Tainy .." yra visiškas pseudomokslas.

                                  p.s. O kodėl būtent rusai taip linkę į visokias mistikas ir pseudomokslus?
                                  Iš kur ištraukei kad rasti įrankiai? Duok linką. Įdomu pasidarė.

                                  Comment


                                    Nu jau apie tas piramides tai dokumentikos nors vežimu vežk Vieni aiškina, kad niekaip negalėjo pastatyt, kiti - KAIP pastatė. Ir tų "kaip" variantų yra gyvas velnias. Pasidomėk, rasi tikrai nemažai

                                    Comment


                                      Parašė Valiukas Rodyti pranešimą
                                      Nu jau apie tas piramides tai dokumentikos nors vežimu vežk Vieni aiškina, kad niekaip negalėjo pastatyt, kiti - KAIP pastatė. Ir tų "kaip" variantų yra gyvas velnias. Pasidomėk, rasi tikrai nemažai
                                      Tai sakau pažiūrėkit tą rusų dokumentiką nes realiai, dabar sudėtinga taip padaryt, kaip prieš 5 tūkst metų statė.

                                      Comment


                                        Kaip tik teko prieš kelias dienas žiūrėt per explorer ar history dokumentiką. Tai kaip aiškino buvo tūkstančiai vergų, kurių vidutinis amžius viso labo 32 metai, kurie ir tampydavo akmenis. Kokiu tikslu tariamiems ateiviams statyti piramides ir jose laidoti Egipto valdovus?

                                        Comment


                                          Parašė Mantoske Rodyti pranešimą
                                          Aš irgi netikiu galimybe "sutikti" intelektualią nežemišką gyvybę. Gal ji ir egiztuoja, bet dėl neįsivaizduojamo visatos dydžio tikriausiai būtų neįmanoma su ja turėti kontakto. Taip pat galime prasilenkti su ja laike vienu kitu miljardų metų.
                                          Jų nebūtina sutikti akis į akį, kad sužinoti jog jie egzistuoja. Žmonės į kosmosą apie savo egzistenciją siunčia signalus jau 50 metų, dėl to koks nors ufonautas galbūt dabar sėdi ir žiūri reportažą apie Kenedžio nužudymą. Mūsų technologijos jau yra pajėgios pagauti siunčiamą mobilaus telefono signalą net jeigu jisai būtų siunčiamas iš Marso, tereikia tinkamai nukreipti turimas antenas ir galėsi iš Marso pasiųsti sms žinutę Šitos technologijos tobulėja labai labai sparčiai ir mes galim apimti vis didesnį plotą mūsų galaktikos ar net visatos. Kad su kitom protingom būtybėm galim prasilenkti laike irgi yra labai tikėtina, tačiau vien mūsų galaktikoje yra šimtai milijardų žvaigždžių, ir jeigu manysime, kad planetos su gyvybe yra labai retas reiškinys ir tik 1% žvaigždžių turi tinkamas sąlygas planetai su gyvybe egzistuoti, o iš tų tinkamų tik 1% turi protingas būtybes, iš kurių laiku prasilenkiam su 99,9% protingų būtybių, vistiek likeka tūkstančiai galimų variantų. Ir čia kalbant vien apie mūsų galaktiką, nežiūrint į tai, kad visatoje yra milijardai galaktikų.
                                          Paskutinis taisė Eidvis; 2010.03.16, 18:22.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X