Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Sankcijos Rusijai pradėjus karą Ukrainoje (nuo 2022.02)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    JAV bendrovių mikroschemos kontrabanda keliauja Rusijos karo pramonei: įsipainiojusios Lietuvos įmonės
    Nepaisant eksporto kontrolės ir sankcijų, prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą į agresorę šalį toliau buvo įvežama amerikietiškų mikroschemų iš „Texas Instruments“ ir „Analog Devices“ už dešimtis milijonų JAV dolerių. Šios mikroschemos naudojamos Rusijos raketose ir palydovinio ryšio sistemose. Remiantis Rusijos nepriklausomo leidinio „The Insider“ atlikta analize, amerikietiškų mikroschemų tiekimo tarpininkėmis buvo ne tik tradicinių „kontrabandos šalių“ – Kinijos ir Honkongo, bet ir Vokietijos, Lietuvos, Nyderlandų, Estijos ir Suomijos įmonės.

    „The Insider“ žurnalistai išanalizavo Rusijos muitinės deklaracijas, pagal kurias 2022 m. kovo-lapkričio mėnesiais į Rusiją buvo įvežta bendrovės „Analog Devices“ mikroschemų už 89 mln. dolerių, o „Texas Instruments“ mikroschemų – už 50 mln. dolerių. Kaip paaiškino karo ekspertas Leonidas Dmitrijevas, daugelis šių mikroschemų tiesiogiai pritaikomos karo reikaluose.

    Sankcijų apėjimo schema paprasta: privati užsienio bendrovė įsigyja „Analog Devices“ arba „Texas Instruments“ mikroschemas ir perparduoda jas Rusijos privačiai importuojančiai bendrovei.

    Didžioji dalis JAV mikroschemų Rusijos importuotojus pasiekdavo per Kiniją ir Honkongą, kurie, prasidėjus plataus masto invazijai, tapo pagrindiniais „Texas Instruments“ ir „Analog Devices“ gaminių tiekėjais.

    Lietuva yra trečia pagal dydį „Texas Instruments“ produktų eksportuotoja į Rusiją, rodo „The Insider“ išanalizuotii muitinės duomenys. Po jos seka Suomija. Turkija yra trečioje vietoje tarp „Analog Devices“ mikroschemų eksportuotojų į Rusiją. Ketvirtoje vietoje yra Suomija. Šeštoje vietoje – Nyderlandai.

    Nepaisant ES sankcijų, 2022 m. Lietuva, Nyderlandai, Suomija ir Estija per tarpininkaujančias įmones toliau tiekė Rusijai mikroschemas. Bendra šių šalių tiekimų suma siekė maždaug 3,4 mln. JAV dolerių.

    Comment


      Bent jau galime pasidžiaugti, kad
      Bendra šių šalių tiekimų suma siekė maždaug 3,4 mln. JAV dolerių.
      Kas yra lašas jūroje kiek jiems tų mikroschemų reikia.

      Comment


        Rusija sėkmingai atsisako priklausomybės nuo "nedraugiskų" valiutų ir pardavinėja naftą už bevertes rupijas. Beje, kas gali paneigti galimybę, kad rusiška nafta, apsukusi ratą per Indiją pasiekia Europą naftos produktų pavidalu - tik kažkaip gaunasi pigiau nei tada, kai Rusijos nafta huvo tiekiama tiesiai.

        RBK.ru 2023.08.29
        Зависшие рупии - одна из причин падения рубля
        "Pakibusios" Indijos rupijos - viena is rublio kritimo priežasčių

        Rusija per pirmąjį pusmetį Indijai paiekė naftos ir jos produktų už 30 mlrd. USD, o Rusijos importas iš Indijos vertinamas apie 6–7 mlrd. USD per metus. Indijoje neturime ko pirkti, bet negalime grąžinti šių rupijų, nes rupija yra nekonvertuojama valiuta. 30 milijardų dolerių per pusmetį – daugiau nei visas einamosios sąskaitos perteklius

        https://www.rbc.ru/finances/29/08/20...7947180fa5e5a4

        Comment


          Click image for larger version

Name:	FB_IMG_1693396342412.jpg
Views:	530
Size:	93,1 kB
ID:	2072370
          Flickr

          Comment


            Rusijos biudžeto deficito planas įgyvendintas per pusmetį

            VZ.LT 2023.09.08
            Rusija toliau kasa duobę biudžete
            Rusija šių metų sausio–liepos mėnesių laikotarpiu fiksavo –3,59 trln. RUB biudžeto deficitą.
            Kremlius planavo iš viso 2023 metais biudžete turėti –2,9 trln. RUB deficitą.

            https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...#ixzz8Cikh4m3i
            Rusijos premjeras V.Mišustin per pasitarimą dėl biužeto bando raminti, kad Rusijos biudžeto deficitas metų pabaigoje nusileis iki 2%, nes kyla "neftegazovyje dochody" (pajamos iš naftos ir dujų) ir nebebus avansinio biudžetinio finansavimo.
            http://government.ru/news/49451/

            Nors kai kas Rusijoje įžvelgia ekonomikos augimą ar net "perkaitimą" (BVP atseit kils apie 2%), bet V. Mišustin perspėjo dėl "išorinių veiksnių" ir ragino nedaryti pernelyg optimistinių prognozių

            ​​RBC.ru 2023.09.08
            Мишустин призвал не делать слишком оптимистичных экономических прогнозов
            https://www.rbc.ru/economics/08/09/2...7947770ec3267f
            Paskutinis taisė Romas; 2023.09.08, 15:07.

            Comment


              Rusijos premjeras V. Mišustin kalba apie "pozityvią naftos ir dujų pajamų dinamiką", kai jo paties vyriausybės Finansų mimisterija rodo priešingą vaizdą.
              Ir ta "pozityvi mėnesinė dinamika" yra visų pirma dėl kritusio rublio kurso.

              Rusijos bandymas kartu su OPEC+ mažinti naftos gavybą ir kelti naftos kainas kitu galu smogia Rusijos biudžetui - biudžeto įplaukų iš naftos apimtis mažėja nepaisant kylančių naftos kainų.

              Lenta.ru 2023.09.08
              Доходы России от продажи нефти и газа упали на 38 процентов
              Rusijos pajamos iš naftos ir dujų per 8 mėnesius 38% mažesnės nei pernai
              Per 2023 m. sausį - rugpjūtį Rusijos federalinio biudžeto pajamos iš naftos ir dujų sudarė 4 trilijonus 836 mlrd. rublių, tai yra 38,2 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tai teigiama išankstiniame federalinio biudžeto vykdymo vertinime, paskelbtame Finansų ministerijos svetainėje. (...)
              Pajamų iš naftos ir dujų kritimą pirmiausia lėmė aukšta praėjusių metų bazė, sumažėjusi pagrindinės Rusijos eksporto rūšies „Urals“ vertė ir sumažėjęs gamtinių dujų eksportas.
              Tačiau mėnesinė dinamika rublio kurso kritimo fone pasiekė gerokai didesnį nei bazinis dydis. (...)

              Rugpjūtį Rusijos pajamos iš naftos ir dujų siekė 642,7 mlrd. rublių, tai yra 20,78 proc. mažiau nei liepą, nepaisant to, kad vidutinė Urals naftos kaina išaugo iki 74 USD už barelį.

              https://m.lenta.ru/news/2023/09/08/budg/

              Comment


                Tai kad si menesi deficitas kaip tik sumazejo. Lietuviska propaganda kartais ne ka blogesne nei rusu. Kai deficitas padideja - dangus griuva rusams. Kai sumazeja - ima tada visu metu ar pusmecio statistika ir sako, kad situacija labai bloga ir toliau siemet islieka deficitas. Nieko gero tas deficitas, bet ir nenaujiena jokia. Juolab nepanasu, kad butu taip blogai kaip noretusi ir “juodajam” scenarijuje.

                https://www.bloomberg.com/news/artic...energy-revenue

                https://finance.yahoo.com/news/russian-budget-swings-surplus-despite-123027621.html

                Comment


                  Biudžetui labai stipriai pagelbėja nuvertėjęs rublis. Tokiu būdu, nors realiai naftos, o juolab dujų eksporto kiekis krenta, sumos didėja.
                  USD nuo naujųjų metų pabrango lygiai 40%.
                  Faktas tik tai, kad ekonomikos kracho tikrai nebus. Degraduos po truputį, o tuo tarpu karui pinigų negailės.

                  Comment


                    Buvo visiškai naivu tikėtis kad šitos paviršutiniškos sankcijos turės nors menkiausią įtaką Rusijos galimybėms kariauti ilgalaikį karą.

                    Eilinių rusų gyvenimo kokybei taip, turės didžiulę įtaką. Bet eilinis ruskis medžių žievę griauš, jei to reikės Tėvynei apginti nuo ją puolančių nacistų. Tad atrodo juokingai kai kurių sapalionės apie tai kad ekonominių sunkumų spaudžiami rusai išeis į gatves Putino versti.
                    If a lion could speak, we could not understand him.

                    Comment


                      Visas šitas karas yra viena didelė priešingybė ekspertų ir sekspertų prognozėms

                      Comment


                        Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                        Buvo visiškai naivu tikėtis kad šitos paviršutiniškos sankcijos turės nors menkiausią įtaką Rusijos galimybėms kariauti ilgalaikį karą.
                        Šiaip prieš karą dauguma ekspertų prognozavo, kad Ukrainą rusai turėtų nesunkiai paimti, bet naujos sankcijos sužlugdytų ekonomiką ir Putino režimą, bet gavosi atvirkščiai. Sankcijos tikrai nėra paviršutiniškos, net didesnės nei Šiaurės korėjos, tik problema, kad jas įvedusi tik mažoji dalis pasaulio, net NATO narė Turkija neįvedė. Žmonės gal ir sukiltų, jei pragyvenimo lygis iš ties ženkliai kristų, bet dabar to nėra, dauguma gyvena kaip gyvenę, o karas apskritai mažai įdomi tema daugumai. Pas mus cituojami visokie Solovjovai turi juokingus reitingus pačioje Rusijoje.
                        Paskutinis taisė Lettered; 2023.09.08, 23:57.
                        Flickr

                        Comment


                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                          Sankcijos tikrai nėra paviršutiniškos, net didesnės nei Šiaurės korėjos, tik problema, kad jas įvedusi tik mažoji dalis pasaulio, net NATO narė Turkija neįvedė.
                          Ne, sankcijos nėra paviršutiniškos (nors galėtų būti didesnės), bėda, kad jos apeinamos.

                          Comment


                            Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                            Pas mus cituojami visokie Solovjovai turi juokingus reitingus pačioje Rusijoje.
                            Gal turėjot omenyje Valerijų Solovejų, ne vienerius metus pranašaujantį greitą vado mirtį?

                            Comment


                              Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                              Buvo visiškai naivu tikėtis kad šitos paviršutiniškos sankcijos turės nors menkiausią įtaką Rusijos galimybėms kariauti ilgalaikį karą.

                              Eilinių rusų gyvenimo kokybei taip, turės didžiulę įtaką. Bet eilinis ruskis medžių žievę griauš, jei to reikės Tėvynei apginti nuo ją puolančių nacistų. Tad atrodo juokingai kai kurių sapalionės apie tai kad ekonominių sunkumų spaudžiami rusai išeis į gatves Putino versti.
                              Kokios konkrečiai sankcijos būtų pakankamai geros ir ne "paviršutiniškos"?


                              Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                              Šiaip prieš karą dauguma ekspertų prognozavo, kad Ukrainą rusai turėtų nesunkiai paimti, bet naujos sankcijos sužlugdytų ekonomiką ir Putino režimą, bet gavosi atvirkščiai.
                              Kas gavosi atvirkščiai?

                              Comment


                                Parašė T-K-K Rodyti pranešimą

                                Kokios konkrečiai sankcijos būtų pakankamai geros ir ne "paviršutiniškos"?

                                Kas gavosi atvirkščiai?
                                Tokios, kurias įvestų visas pasaulis.
                                Kariuomenė patyrė fiasko, bet ekonomika ne.
                                Flickr

                                Comment


                                  visu pirma, vakarai perka kad ir ta pacia nafta, JAV irgi tanklaiviai netelpa i Rusijos uostus, jau nekalbant apie kitus naudingus isteklius. Ir moka uz viska rubliais.

                                  Comment


                                    Parašė Zygis Rodyti pranešimą
                                    Tai kad si menesi deficitas kaip tik sumazejo. Lietuviska propaganda kartais ne ka blogesne nei rusu. Kai deficitas padideja - dangus griuva rusams. Kai sumazeja - ima tada visu metu ar pusmecio statistika ir sako, kad situacija labai bloga ir toliau siemet islieka deficitas. Nieko gero tas deficitas, bet ir nenaujiena jokia. Juolab nepanasu, kad butu taip blogai kaip noretusi ir “juodajam” scenarijuje.
                                    Biudžeto deficitas pats savaimes nėra nei geras, nei blogas dalykas. Tai tik statistinis rodiklis, nieko reikšmingo nerodantis.

                                    Todėl, kai egzpertai prognozuoja Maskvos griūtį remdamiesi biudžeto deficito rodikliais - juokinga ir tiek.
                                    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                    Comment


                                      Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                      visu pirma, vakarai perka kad ir ta pacia nafta, JAV irgi tanklaiviai netelpa i Rusijos uostus, jau nekalbant apie kitus naudingus isteklius. Ir moka uz viska rubliais.
                                      liutai, eik vėl vaistų išgerk, nes išlindai, parašei eilinę nesamonę ir tiek. Kai žmogus nežino, bet komentuoja, tai tik eiliniu durneliu atrodo ir tiek.

                                      Click image for larger version

Name:	rus1.jpg
Views:	234
Size:	52,8 kB
ID:	2074491

                                      Europos pirkėjai:

                                      Click image for larger version

Name:	rus2.jpg
Views:	231
Size:	52,0 kB
ID:	2074492

                                      Dinamika:

                                      Click image for larger version

Name:	rus4.jpg
Views:	229
Size:	42,4 kB
ID:	2074493

                                      Visi metalurgijos produktai, beje tai kruopos - tik 1,5 mlrd per pusę metų:

                                      Click image for larger version

Name:	rus3.jpg
Views:	233
Size:	121,0 kB
ID:	2074494

                                      Comment


                                        Parašė Tomas Rodyti pranešimą

                                        Biudžeto deficitas pats savaimes nėra nei geras, nei blogas dalykas. Tai tik statistinis rodiklis, nieko reikšmingo nerodantis.

                                        Todėl, kai egzpertai prognozuoja Maskvos griūtį remdamiesi biudžeto deficito rodikliais - juokinga ir tiek.
                                        Kai biudzeto deficitss del to, kad visad babkes skiri kariuomenei ir mesai fronte - dazniausiai tai nera labai gerai ir rodo, kad ilgainiui nieko tvaraus nebus. War of attrition.

                                        Visgi matom, kad sankcijos RU beveik neveikia ir tas deficitas nedidukas.

                                        Comment


                                          Parašė Zygis Rodyti pranešimą
                                          Kai biudzeto deficitss del to, kad visad babkes skiri kariuomenei ir mesai fronte - dazniausiai tai nera labai gerai ir rodo, kad ilgainiui nieko tvaraus nebus. War of attrition.
                                          Algos armijai ir dirbantiems "kariniame-pramoniniame komplekse", išmokos negyvėlių artimiesiems ir t.t. mokamos rubliais. Gelažis ir kuras tankams perkamas už rublius, jų kiekis neribotas - Maskva gali mokėti ir pirkti kiek nori. Todėl sankcijos neveikė, neveikia ir neveiks.

                                          Greičiausias ir Žemei mažiausiai skausmingas būdas baigti karą - Maskvą išnuodyti dujomis, sudeginti ir sulyginti su žeme. Skausmingesnis Žemei - sušaudyt viską atominiais tomahaukais ir kartą ir visiems laikams išspręsti Maskvos revanšo problemą.
                                          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                          Comment

                                          Working...
                                          X