Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Abiturientams

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Ametistas
    replied
    Parašė innuendo Rodyti pranešimą
    p.s. gal tu nueik pas kokį psichologą ar dar kur, nes užknisai su savo pastabomis prie kiekvieno žodžio. Filologas atsirado.
    Panašu, kad ne man ten reikia eiti Oi oi, kokie mes jautrūs

    Šiaip man patiko pasakojimas apie Airijos švietimą, norėtųsi sužinoti ir plačiau.
    Dabar studijuoju universitete Lietuvoj ir tik įstojęs į universitetą pastebėjau vidurinio išsimokslinimo minusus. Tas kalimas, kaip tu sakai, tai egzistuoja ir man labai nepatinka tikrai žemo lygio užsienio kalbų parengimas. Iš esmės mokykloje išmokau tik lietuvių k., istorijos, anglų k., šiek tiek matematikos, truputį biologijos. Viso kito beveik nemoku arba neatsimenu ir tai turbūt tikrai yra "kalimo" pasekmės. Man patinka, kad Airijoje mokoma politologijos. Mano nuomone, Lietuvoj chemijos ir biologijos dalykas turėtų būti sujungtas į vieną, skirtas didesnis dėmesys į užsienio kalbų mokymą. Reikėtų psichologijos, filosofijos, politologijos dalykų vyresnėms klasėms. Kita vertus, kaip visa tai sugrūsti į tvarkaraštį? Kuo daugiau pamokų ant mokinių pečių kraunama, tuo dažniau jie bėga iš pamokų. Turbūt reikėtų keisti visą sistemą, mokymosi rezultatų siekti ne per informacijos gausą, bet per gilinimąsi į žinias. Jei pamokos būtų įdomios, gal jų galėtų būti daugiau ir tikėtis, kad mokiniai iš jų nebėgs?
    Bet yra dar viena problema - įstojęs į universitetą sulaukiu netiesioginių (visai grupei, visiems studentams) skirtų priekaištų iš dėstytojų, kad mūsų išsilavinimas ir žinios yra nepakankamos. Kitaip tariant - gimnazija, kurioje mokiausi manęs neparengė pakankamam universiteto pradžios išsilavinimui ir taip yra su dauguma studentų.

    Tai grįžtant prie Lietuvos ir Airijos švietimo lyginimo. Galbūt Airijoje universitetai ruošia žemesniu lygiu, jei vidurinėje mokykloje mokomasi daugiau praktinių, o ne teorinių dalykų. Juk kiekviena rimtesnė specialybė reikalauja pirmiausia labai kokybiškų teorinių žinių pagrindo, o tik po to praktinių. Lietuvoje kolegijos nuo universitetų mažai kuo skiriasi. Kolegijose daugiau yra praktinio mokymo, o universitete - teorinio. Netgi manau, kad Lietuvos kolegijose yra intensyvesnis mokymosi kursas, bet pasiekiamas mažesnis to dalyko išmanymas, nes kolegija - 3 metai (teorija + praktika), o universitete po 4 metų įgyjamos tik teorinės, po 6 metų - dar ir praktinės žinios.
    Beje, kiek Airijoje trunka studentavimas? Ir koks ten skirtumas tarp universitetų ir koledžų.
    Paskutinis taisė 99; 2009.11.05, 12:15.

    Komentuoti:


  • Berliner
    replied
    Parašė amiko Rodyti pranešimą
    O aš manau, kad ten mokytis lengva, programos ne tokios intensyvios, į dalykas taip neįsigilinama, kaip Lietuvoje. Todėl ir egzaminų galima laikyti daugiau, nes jiems pasiruošti lengviau. Airijoje švietimo sistema nepažymi aukštu lygiu, kaip ir Anglijoje, programos, lyginant su Lietuvos švietimu, vidurinėje mokykloje atsilieka dviem trim metais, kaip ir Vokietijoje... Žinoma, mokykla mokyklai nelygu, bet kalbant abstrakčiai - Lietuvoje į dalyką įsigilinama kur kas daugiau.
    Seniau mano mąstymas buvo maždaug toks: kokie mes protingi būnam kai baigiam mokyklą, kiek visko daug žinom. O tie visi Vakarų Europoj ir ypač Amerikoj tai tokie kvaili. Bet kuo daugiau keliauju, tuo labiau suprantu, kad mūsų mokslo sistema (tiek mokykloje, tiek universitete) nėra gėra. Dėl to, kad viskas paremta faktų, teorijų iškalimu. Ką tas duoda? Lengvai galima patikrinti žinias, tačiau nėra jokio kūrybiškumo, kritiškumo ir analitinio mąstymo. Žmonės bijo klausti klausimų, bijo kritikuoti ir diskutuoti. Baigęs universitetą dažnas jaunas žmogus temoka vieną užsienio kalbą, o dalis apskritai nemoka nė vienos!

    Studijuoju ekonomiką. Geriausiam Lietuvos universitete (as they say). Iki tol, kol neišvažiavau mainams užsienyje, aš neturėjau apskritai jokio bendro supratimo kaip ta ekonomika veikia. Žinojau daug sąvokų ir apibrėžimų, o egzaminui išlaikyti ir gauti 10 to ir užtekdavo (egzaminas - testas su 30 klausimų, galima naudotis knyga).

    Metus studijavau Olandijoje. Ten viskas buvo paremta projektų grupėse vykdymu. Per paskaitas pateikiama labai mažai teorijos ir tiesiog kurso metu tarkim reikai išanalizuoti kokią įmonę, jos finansinę situaciją. Tiesiog sėdi su žmonėmis ir žiūri, kaip tas veikia, kaip anas veikia, kaip įmonė atrodo pagal tą ar aną rodiklį, kaip lyginasi su vidurkiu. Diskutuoji, kritikuoji kitų grupės narių požiūrį, ieškai gerų atsakymų Tada apibendrini visą informaciją ir žiūri kas gaunasi, ką visa ta informacija sako. Lietuvoj tokio darbo nebūdavo. Mūsų Lietuviški "praktikos" darbai didžiąja dalimi remdavosi kažkokių skirtingų teorijų išrašymu iš knygų ir lyginimu. Ką tas duoda? Nežinia.

    Kad ne viskas skambėtų taip niūriai galiu tik pasakyti, kad nepaisant tokios mokslo sistemos yra tikrai daug lietuvių, kurie yra puikūs savo srities žinovai, kritiški ir kūrybiški. Deja daugiau tokių sutikau užsienyje nei Lietuvoje.

    Komentuoti:


  • innuendo
    replied
    Parašė amiko Rodyti pranešimą
    O aš manau, kad ten mokytis lengva, programos ne tokios intensyvios, į dalykas taip neįsigilinama, kaip Lietuvoje. Todėl ir egzaminų galima laikyti daugiau, nes jiems pasiruošti lengviau. Airijoje švietimo sistema nepažymi aukštu lygiu, kaip ir Anglijoje, programos, lyginant su Lietuvos švietimu, vidurinėje mokykloje atsilieka dviem trim metais, kaip ir Vokietijoje... Žinoma, mokykla mokyklai nelygu, bet kalbant abstrakčiai - Lietuvoje į dalyką įsigilinama kur kas daugiau. Taigi būtų įdomu, jei plačiau papasakotum: nuo kelių metų Airijoje pradedama pradžios mokykla. Po kiek metų įgyjamas pagrindinis, vidurinis išsilavinimai. Kokia reali vidurinio mokslo vertė. Koks bendras, tavo nuomone, Airijos švietimo parengimo lygis. Beje, tu savo specialybę kur studijuoji: kokioje nors profesinėje mokykloje, kolegijoje ar universitete?

    p.s., Reikėtų suprast, kad Airijoje yra dvi valstybinės kalbos: anglų (tokia tapo dėl pareikalavimo per prievartą) ir airių (istoriškai svarbi dėl etninio paveldo). Taigi neteisingai sakai, kad Airijoje privalomos trys užsienio kalbos. Anglų ir airių traktuojamos ne kaip užsienio, bet kaip gimtoji. Tad tu mokėdamas anglų, prancūzų ir rusų k. esi lygus bet kuriam lietuviui, kuris moka savo gimtąją plius dar dvi užsienio kalbas. Tiesa, tu dar moki lietuvių k. (nors matau su gramatika tau prastai sekasi), tad jau moki dar vieną kalbą. Bet jei lygintume paprastą airį, tai kiek jiems privaloma vidurinėje mokykloje mokytis užsienio kalbų? Jau sutarėm, kad anglų ir airių skaitomos ne kaip užsienio, bet kaip gimtosios kalbos.
    Bent jau Dubline, patiems airiams airių kalba skaitosi kaip užsienio kalba, nors ji ir yra oficiali Airijoje. Jei nori įstoti į universitetą (kuriame aš ir studijuoju ir, beje, ši specialybė turi tarptautinį pripažinimą) reikia trijų kalbų - anglų, airių bei trečiosios kalbos egzamino. Yra keletas specialybių kurios nereikalauja trečiosios kalbos, tačiau tokių specialybių yra minumumas.
    Į pradinę mokyklą airiai pradeda eiti 4-5 metų. Po 7-8 metų (su nulinėmis klasėmis, nors tiksliai nežinau, nes pradinėje čia nesimokiau) pereini į vidurinę mokyklą kur tris metus mokaisi Junior Cert'ą, tai čia turbūt vadinamasis pagrindinis išsilavinimas. Airijoje gal ir nėra kaip Lietuvoje, kur informacija yra kalama ir čia pagal tave "neįsigilinama" taip, bet Airijoje yra duodamas daug didesnis žinių spektras, nes egzaminams mokaisi ir tokius dalykus kaip politologiją, general science, kalbas, technologijas, klasikinius mokslus ir t.t. Pagal mane būtent tai ir yra pagrindinis išsilavinimas. Iš viso, vien dėl to, kad Lietuvoje yra daugiau kalama, nereiškia, kad žmonės čia labiau išsilavinę.
    Kiekvienas lietuvis moka dvejas užsienio kalbas? Gal iš vyresnių kartų ir moka (anglų/vokiečių plius rusų). Bet kiek turiu draugų, tai visi kurie nuo šeštos klasės mokėsi antrąją kalbą, vienuoliktoje klasėje ją metė ir visiškai užmiršo. Aš po penkių metų prancūzų kalbos mokymosi, tikrai neblogai susišneku prancūziškai.
    Viduriniui išsilavinimui Airijuoja mokiniai yra ruošiami du metus (Leaving Cert), dar po Junior Cert gali vienerius metus praleisti transition year, per kuriuos eini atlikinėt darbo praktiką, mokaisi įvairių naujų dalykų, gilini žinias. Kiti moksleiviai per tuos mokslo metus stoja į kolegiją išbandyti norimą specialybę.
    Dveji metai besimokant viduriniam išsilavinimui yra ganėtinai intensyvūs, nors tai priklauso nuo to kokiu lygiu mokysies - Higher ar Ordinary.

    p.s. gal tu nueik pas kokį psichologą ar dar kur, nes užknisai su savo pastabomis prie kiekvieno žodžio. Filologas atsirado.
    Paskutinis taisė 99; 2009.11.05, 12:14.

    Komentuoti:


  • Ametistas
    replied
    Parašė innuendo Rodyti pranešimą
    Prancūzų kalba man buvo privaloma mokykloje (Airijoje be trijų kalbų - anglų, airių (kurios nedariau, turėjau dokumentą tai leidžiantį) bei trečios kalbos sunkiai kur nors įstosi). Rusų kalbos egzaminą laikiau vien dėl to, kad Airijoje tai ganėtinai lengvas egzaminas, o man papildomi balai tik į pliusą buvo. Tai pasiteisino - iš rusų gavau 80% .
    O mano specialybė - commerce (komercija, verslo vadyba - nežinau kaip tiksliai lietuviškai) kartu su vokiečių kalba . Draugai juokauja, kad kol neišmoksiu visų pasaulio kalbų, tol nesustosiu .
    O aš manau, kad ten mokytis lengva, programos ne tokios intensyvios, į dalykas taip neįsigilinama, kaip Lietuvoje. Todėl ir egzaminų galima laikyti daugiau, nes jiems pasiruošti lengviau. Airijoje švietimo sistema nepažymi aukštu lygiu, kaip ir Anglijoje, programos, lyginant su Lietuvos švietimu, vidurinėje mokykloje atsilieka dviem trim metais, kaip ir Vokietijoje... Žinoma, mokykla mokyklai nelygu, bet kalbant abstrakčiai - Lietuvoje į dalyką įsigilinama kur kas daugiau. Taigi būtų įdomu, jei plačiau papasakotum: nuo kelių metų Airijoje pradedama pradžios mokykla. Po kiek metų įgyjamas pagrindinis, vidurinis išsilavinimai. Kokia reali vidurinio mokslo vertė. Koks bendras, tavo nuomone, Airijos švietimo parengimo lygis. Beje, tu savo specialybę kur studijuoji: kokioje nors profesinėje mokykloje, kolegijoje ar universitete?

    p.s., Reikėtų suprast, kad Airijoje yra dvi valstybinės kalbos: anglų (tokia tapo dėl pareikalavimo per prievartą) ir airių (istoriškai svarbi dėl etninio paveldo). Taigi neteisingai sakai, kad Airijoje privalomos trys užsienio kalbos. Anglų ir airių traktuojamos ne kaip užsienio, bet kaip gimtoji. Tad tu mokėdamas anglų, prancūzų ir rusų k. esi lygus bet kuriam lietuviui, kuris moka savo gimtąją plius dar dvi užsienio kalbas. Tiesa, tu dar moki lietuvių k. (nors matau su gramatika tau prastai sekasi), tad jau moki dar vieną kalbą. Bet jei lygintume paprastą airį, tai kiek jiems privaloma vidurinėje mokykloje mokytis užsienio kalbų? Jau sutarėm, kad anglų ir airių skaitomos ne kaip užsienio, bet kaip gimtosios kalbos.
    Paskutinis taisė Ametistas; 2009.11.04, 22:56.

    Komentuoti:


  • innuendo
    replied
    Parašė Wycka Rodyti pranešimą
    Hm hm... Šeš egzai tai šeši, bet... Suprantu, kad anglų k. Airijoje privaloma, nes tai yra valstybinė kalba. Lietuvių kalba — gimtoji kalba. Bet kam dar save apkrauti prancūzų ir rusų kalbomis? Žinau, kad kalbų nebus per daug, bet kam save perkrauti? Kokią specialybę rinksies/pasirinkai, kad tiek kalbų reikia? (Pastarasis klausimas neprivalomas atsakyti)
    Prancūzų kalba man buvo privaloma mokykloje (Airijoje be trijų kalbų - anglų, airių (kurios nedariau, turėjau dokumentą tai leidžiantį) bei trečios kalbos sunkiai kur nors įstosi). Rusų kalbos egzaminą laikiau vien dėl to, kad Airijoje tai ganėtinai lengvas egzaminas, o man papildomi balai tik į pliusą buvo. Tai pasiteisino - iš rusų gavau 80% .
    O mano specialybė - commerce (komercija, verslo vadyba - nežinau kaip tiksliai lietuviškai) kartu su vokiečių kalba . Draugai juokauja, kad kol neišmoksiu visų pasaulio kalbų, tol nesustosiu .

    Komentuoti:


  • Wycka
    replied
    Parašė innuendo Rodyti pranešimą
    Mano egziukai: english, french, lithuanian, russian, maths, biology, chemistry, business, accounting.
    Na, pas mus minimumas šeši egzai, dažniausiai daro septynis, man dasidėjo rusų ir lietuvių . Taigi, linksminuosi aš .
    Hm hm... Šeš egzai tai šeši, bet... Suprantu, kad anglų k. Airijoje privaloma, nes tai yra valstybinė kalba. Lietuvių kalba — gimtoji kalba. Bet kam dar save apkrauti prancūzų ir rusų kalbomis? Žinau, kad kalbų nebus per daug, bet kam save perkrauti? Kokią specialybę rinksies/pasirinkai, kad tiek kalbų reikia? (Pastarasis klausimas neprivalomas atsakyti)

    Komentuoti:


  • _TuaReG_
    replied
    Parašė innuendo Rodyti pranešimą
    Kur žadi stot?

    Mano egziukai: english, french, lithuanian, russian, maths, biology, chemistry, business, accounting.
    Na, pas mus minimumas šeši egzai, dažniausiai daro septynis, man dasidėjo rusų ir lietuvių . Taigi, linksminuosi aš .


    Na nieko sau... minumum šeši egzaminai... Kiek žinau dabar mūsų valstybėlėje privalomi bus tik 2egz. , o daugiausia laikyti bus galima 6egz. Skirtumas nerealus

    Komentuoti:


  • innuendo
    replied
    Parašė Nikas Rodyti pranešimą
    Nedaug, matyt. Aš
    Valstybiniai: LT, ENG, BIO, CHEM. Mokykl.: Dailė.
    Kur žadi stot?

    Mano egziukai: english, french, lithuanian, russian, maths, biology, chemistry, business, accounting.
    Na, pas mus minimumas šeši egzai, dažniausiai daro septynis, man dasidėjo rusų ir lietuvių . Taigi, linksminuosi aš .

    Komentuoti:


  • Nikas
    replied
    Nedaug, matyt. Aš
    Valstybiniai: LT, ENG, BIO, CHEM. Mokykl.: Dailė.

    Komentuoti:


  • Fanas
    replied
    Parašė innuendo Rodyti pranešimą
    Melžėjos suvirintojos
    Labai perspektyvios specelybės, puikus pasirinkimas

    Komentuoti:


  • innuendo
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
    O kodėl nepasigiri kokio aukštojo mokslo pati sieksi?
    Melžėjos suvirintojos

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė innuendo Rodyti pranešimą
    Na, ar daug šiųmečių abiturientų? Kur stosit? Kuriuos egzus laikysit?
    O kodėl nepasigiri kokio aukštojo mokslo pati sieksi?

    Komentuoti:


  • innuendo
    replied
    Na, ar daug šiųmečių abiturientų? Kur stosit? Kuriuos egzus laikysit?

    Komentuoti:


  • vap
    replied
    Manau nemažai priklauso. pvz VU tikrai nemažai iškėlė iš barakų, kurie nebuvo VU studentai (VGTU, VPU, kolegijos). Taip pat nebegalima gyventi dviese triviečiuose kambariuose, ar vienam dvivietyje.

    Komentuoti:


  • ernestas
    replied
    Parašė Frist Rodyti pranešimą
    Joo noreciau pagyventi bendrikuose. Juk koks studentas nepagyvenes barake Bet tai kai siandien buvau priduoti dokumentu pasake vienas kuris juos priiminejo, kad bendrika gauti labai sunku. Ar is tikro ta bendrika gauti taip sunku?
    siuos gandus girdejau ir as. Matyt, tai tiesa..

    ps. Manau jog tai dar priklauso nuo pacio universiteto, kuriame ketini studijuoti

    Komentuoti:


  • Frist
    replied
    Joo noreciau pagyventi bendrikuose. Juk koks studentas nepagyvenes barake Bet tai kai siandien buvau priduoti dokumentu pasake vienas kuris juos priiminejo, kad bendrika gauti labai sunku. Ar is tikro ta bendrika gauti taip sunku?

    Komentuoti:


  • vap
    replied
    Apie kokius tūsus barakuose kalbat Viskas priklauso nuo individualaus barako ir nuo kambariokų

    Pas mane kambarį pvz. tūsai vykdavo tik gavus viso bloko sutikimą todėl jokių problemų

    Pats jau 3 metai gyvenu barake ir ateinančius metus pagyvensiu O pabaigęs studijas trauksiu į butą

    p.s. koks privatumas bute, jei 2 kambariuose gyvena 4 žmonės Juk gaunas lygiai tas pats barakas tik tiek kad kaimynai kitokie

    Šiaip verta 1-2 mėnesius pagyvent barake. Pamatysi ar tau tai priimtina, jei ne gali ieškotis buto be to dažniausiai kainos nuomos šiek tiek nukrenta praėjus didžiausiam bumui

    Komentuoti:


  • ernestas
    replied
    Netyciom pastebejau, cia kazkas apie studijas...
    Tai va, pasigirsiu ir as :p Keiciu aplinka ir toliau studijas tesiu VGTU Idomu, kaip man cia seksis integruotis naujam mieste..

    Komentuoti:


  • fredis
    replied
    Parašė HAMMER Rodyti pranešimą
    Na kaip barake negyvenęs tai aišku objektyviai nepatarsiu Bet pats rinkčiaus butą... Ir prabangiau, ir privačiau, ir šiaip dauguma aspektų geriau O jei norėsi barakinių tūsų tai manau nesunkiai ten norėdamas pateksi
    Pritariu Hammer,

    aš taip pat dariau. Gyvenau bute, o pasitūsindavome laikas nuo laiko barake. Gali pagyventi barake pas draugelį kokią savitę ir įvertinsi jo minusus ar privalumus....

    Komentuoti:


  • HAMMER
    replied
    Parašė Frist Rodyti pranešimą
    Sveikinu!! Kazkada ir as labai norejau i sia specialybe stoti, bet nusprendzia dangaus platybes pasilikti kaip hobi ateityje. Pats istojau i VGTU - telekomunikaciju inzinerija.

    Na ir turiu klausima tikru studentu. Verta gyventi bendrikuose(barakuose)? Ar geriau ieskoti buto?
    Na kaip barake negyvenęs tai aišku objektyviai nepatarsiu Bet pats rinkčiaus butą... Ir prabangiau, ir privačiau, ir šiaip dauguma aspektų geriau O jei norėsi barakinių tūsų tai manau nesunkiai ten norėdamas pateksi

    Komentuoti:

Working...
X