Svarsčiau tokį variantą, bet neatrodė tikėtinas, nes tada kiti maisto gamintojai irgi naudotųsi ir nerašytų... Gal kažkokia specifinė spraga, kaip sakai...
Čia svarbus aspektas, reiktų tikrai išssiaiškinti.
Pvz., maisto pramonė sukuria transriebalus. Kol jie paplinta, kol pradedama domėtis, tirti ir aiškintis praeina ne vienas dešimtmetis, o kol pradedama drausti, praeina dar ne vienas dešimtmetis. Kažkas panašaus yra ir su naujesniu margarino gamybos būdu. Kol apie jį mažiau žinoma ir kalbama, atrodo kaip puiki alternatyva, nes nėra transriebalų. O po kelių dešimtmečių gal taip neatrodys.
Apskritai produktų etiketėse dažnai abstrakčiai parašoma augaliniai riebalai. O kokie ir iš kur pirkėjui leidžiama susigalvoti pačiam. Manau, kad jei ant pakuotės nėra žodžių hidrinti riebalai, tai dar nebūtinai reiškia, kad jų ir nėra. Kepiniuose juk tie augaliniai riebalai visada būna kaitinami.
Kaip tuomet jį pagamina, jei pati margarino technologija ir yra transriebalų sintezė?
Margarinas gaminamas is rapsu, soju kukuruzu ir kitu pigiu alieju aukstoje temperaturoje prijungiant vandenili prie dvigubu jungciu. Ko pasekoje pakyla lydymosi temperatura galutinio produkto , bet taipogi nepilnai hidrinant (kas dazniausiai ir yra daroma) cis jungtys riebaluose persoka i trans(nes trans tiesiog stabilesne paprastai aiskinant). Visa problema kad trans gamtoje ir organizmuose daug maziau paplite ir realiai musu zarnynas ir kiti biocheminiai procesai priima kaip cis ir i lasteliu struktura ijunga ko pasekoje gauname "kietesnes" lasteliu sieneles.
Margarinas gali but gaminamas ir interesterifikacijos budu paimamas visiskai hidrintas kietas riebalas ir lipazes pagalba viena (dazniausiai vidurine) sociosios rugsties molekule(ju trys yra) pakeiciama minkstesne polinesocia naturalia cis jungtimi. ir gaunamas tepamas margarinas. Negaliu tiksliai pasakyt bet tokie riebalai lygtais irgi nelabai egzistuoja gamtoje, bet tai jau daug geriau negu trans riebalai.
Abiem atvejais gaunamas margarinas!!! tik antru atveju viskas vyksta 30-40 laipsniu o ne 400 celsijaus autoklave. Antru atveju gaunami tik cis riebalai. taipogi islaikomi visi phytochemikalai ir vitaminai, nereiki rafinuoti, prideti dazu, vitaminu ir kitokio gerio!
Dabar del klinikiniu tyrimu... interesterifikuotas riebalas(margarinas) irgi nepyragai sveikatos klausimu bet daug daug geriau ne trans riebalai.
Ps. taigi Lidl piaro specialiste nelabai ismano chemijos ir biochemijos Hi Lidl zinau kad skaitote.. mokykites...ir samdykite specialistus!
Gal del siu riebalu reiktu kokia lietuvos izymybe pajungti? Pamenate kaip M.Mikutavicius kalafijoru skandala i virsune iskele? Gal kas turit peiejima prie izymybiu?
Nusiusk ta pati emaila dar karta su vokieciais CC, tai labiau pasistengs atrasyti.
Lidl DE: kontakt@lidl.com
Kokius žmonės/įžymybes norėtume pajungti į šitą reikalą?
Galima bandyti Rokiškį Rabinovičių. Jeigu jis ką nors žino (arba nepatingės pasidomėti) apie tuos riebalus, visai gali būti, kad užsuks triukšmą dėl to. Jis kartais labai gerai (o kartais ir nelabai, bet bent jau nuoširdžiai) gvildena visokias socialines ir panašias temas ir yra iš principo labai visuomeniškas.
Beje, šiaip pastebėjimas. Pricer.lt yra vieni tų, kurie kainose teisingai rašo € ženklą ir tašką (o ne kablelį)
„Mažmeninės prekybos tinklas „Lidl“ nuo pat pradžių pasižymėjo geros kokybės prekėmis už mažesnę kainą, tačiau noriu, kad parodytume šio tinklo atstovams, jog nesame tokie kvaili ir matome – nepaisydami „Lidl“ pagyrų dėl įvairių apdovanojimų Lietuvoje, tarp tų raudonų ženklų „Pigiau!“ pastebime ir nematomus „Brangiau!“ – rėžė naujienų portalui Alfa.lt parašiusi skaitytoja Kristina.
Iškepą maistą pusės tūkstančio laipsnio temperatūroje, kad mums būtų "skanu".
Ten ne maistas or taip hidrinamas rapsu ir kitu augalu pigus aliejus kad pakietetu.. gaunamas tok baltai pilkas gumulas tikrai ne kaip atrodo lol pats maciau , tada jis rafinuojamas nes visokiu kancerogenu yra ten... po rafinavimo gaunas baltas konsistencija kaip sviestas... demama dazu(kad atrodytu kaip svietsas) , kvapu, vandens, soliubilizatoriu, standikliu, vitaminu ir dar phytosteroliu (cia kurie mazina cholesteroli) ir tada pardavinejama kaip sveika margarina!!!! o tas produktas tada keliauja jau i daugeli kepiniu beveik visus taip sakant nes daug pigiau nei sviestas!
"I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002
/\ Tai taip, čia jau nebe maisto pramonė, o gryna chemijos pramonė. Tai jei gaminyje yra margino, reiškia ten yra tos baltos cheminės konsistencijos pagamintos 400 laipsnių temperatūroje? Man įdomu, ar tie patys gamintojai valgo tą baltą daiktą, ką jie vadina margarinu? Iš reaktoriaus nudrenuoji ir iškart tepi ant duonos Čia ant tiek nenormalu, kad net neįsivaiduoju kas blogiau galėtų būti.
Parašiau Lidl, kodėl vienur Aistės graikiškas jogurtas kainuoja 0,99 €, kitur 1,17 €. Pasirodo, jis kainuoja 0,99 €, tik kainos nepakeistos...
Nepakeistos etiketės erzina visur, bet jos prabūna valandas ar dieną. Pagal tavo aprašymus bent kokias 2 savaites sugebėjo prabūt nepakeistos etiketės?
Apie transriebalus jau prakalbo ir generalinis transliuotojas. Šiandien per Labą rytą buvo neilgas reportažas apie tai. Dar nėra įrašo, nes dabar ir rodo laiką, tai gal kas vėliau įkels. Negaliu pasakyt tiksliai kada, bet jeigu rodo tą laikroduką, kiek šiuo metu yra valandų ir per mediatekos įrašą tai ties 8:25 rodė tą įrašą.
Comment