Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Daugiabučių renovacija Vilniuje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Senamiestiniams namams svarbiausia pakeisti visas inž sistemas, tuomet apšiltinti ir hidroizoliuoti pamatus ir kur reikia sutvarkyti stogus. Tai svarbiausia. Vien jau šildymo sistemų pakeitimas būtų milžiniškas laimėjimas. Pagal mano rastus naujus reikalavimus panašu, kad galima šiuos darbus vykdyti per renovaciją. Jei kada pabandysiu paleisti namą per renovaciją (senamiestinį) - pasistengsiu forume pasidalinti patirtimi.

    Comment


      Parašė spekas Rodyti pranešimą
      Senamiestiniams namams svarbiausia pakeisti visas inž sistemas, tuomet apšiltinti ir hidroizoliuoti pamatus ir kur reikia sutvarkyti stogus. Tai svarbiausia. Vien jau šildymo sistemų pakeitimas būtų milžiniškas laimėjimas. Pagal mano rastus naujus reikalavimus panašu, kad galima šiuos darbus vykdyti per renovaciją. Jei kada pabandysiu paleisti namą per renovaciją (senamiestinį) - pasistengsiu forume pasidalinti patirtimi.
      Suprantama. Tik reikalas tame, kad tiek fasadus, tiek stogus Vilniuje galima pasikeisti per "Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūrą", ir ne tik Senamiesčio, bet ir Naujamiesčio, nors mano subjektyvia nuomone, VMS neturėtų stogų kompensuoti/finansuoti. Kas liečia pastatus bendrai, problema su renovacija, kad čia reiks rengti tvarkomuosis statybos darbų projektus, joks grynas "statybos darbų" projektas nepraeis. O dėl fasadų, tai tik restauravimas arba kultūros paveldo objekto remontas, t.y. tvarkybos projektas.

      Comment


        Tai pažiūrėsim. Svarbu, kad būtų galima per renovaciją. Jau kai dalyvauji joje tai nebe gyventojų reikalas knibinėti biurokratiją.

        Renovacijos programos žmonėms reikia pagrinde dėl finansavimo suteikimo, nes VSAA duoda paramą tik po darbų atlikimo, jei gerai pamenu.

        Taip pat VSAA nefinansuoja inžinerijos, o kaip minėjau, - ji senamiestyje svarbiausia / aktualiausia dalis ką reikia nedelsiant tvarkyti.

        Comment


          Aš irgi rūpinuosi pastato įtraukto į Kultūros paveldo registrą atnaujinimu. Renovaciją buvo atmesta senai, dėl tos pačios energetinės klasės pasiekimo, nes buvo siūlymas šiltinti sienas iš vidaus, kas yra nelogiška. Tai nuėjom kitu keliu. Stogą ir balkonus sutvarkėme savo lėšomis be projektų, nes stogą reikėjo greitai tvarkyti, tiesiog vykdėme paprastą remontą (bet viską sutvarkėme iš pagrindų). Čia gal ir išlošėme, nes sutaupėme ant projekto rengimo (tiek finansine prasme, tiek laiko) ir greitai padarėme, jau prieš 6 metus, kas gavosi palyginti pigiai lyginant su dabartinėmis kainomis. Balkonai nebuvo labai blogos būklės, tad irgi sutvarkėme paprastuoju būtu.

          Fasadą tvarkysime su VSAA nes išorinio fasado tvarkymui finansavimą skiria 50%, o vidiniam fasadui - 40%. Plius galima daryti etapais. Tai daugiau negu 30% renovacijos programa. Problema, kad projekto parengimas užtruko beveik 3 metus, dėl to kainos stipriai išaugo ir dar paskutinius metus niekaip rangovo neradau, nes darbo visi turi daug ir nenori lįsti prie tokių gana sudėtingų ir mažiau pelningų projektų Senamiestyje. Iš kitos pusės per tuos metus surinkome nemažai kaupiamųjų lėšų, tai su finansavimu lengviau. Bet taip yra bėda, kad reikia iš pradžių atlikti darbus, tada skiria paramą. Na bet žadą, kad per mėnesį nuo darbų atlikimo išmokės, tai kaip ir OK. Kitas dalykas, kad galima su namą administruojančia įmone susitarti, kad jie finansuos savo lėšomis, kol bus skirta parama, aišku jie už tai pasiims savo procentą. Na bet reikalai lyg ir pajudėjo, turėtume per artimiausius porą mėnesių pradėti tvarkyti išorinį fasadą, kitais metais vidinį.

          Dėl inžinerinių tinklų, tai irgi parengėme projektą ir planavome etapais susitvarkyti savo lėšomis, bet berengiant projektą atsirado kita APVA programa - Mažoji renovacija -Daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimas (https://modernizuok.apva.lt/veiklos-...rnizavimas/217). Nusprendėme ja pasinaudoti, bet vėl pradžioje buvo neįgyvendinamos sąlygos (turėti sąskaitoje finansavimą visam projektui arba sutarti dėl finansavimo) tai pirmais kvietimais nepasinaudojome. Tada ten vėl keitėsi sąlygos, bet kvietimai būna gana trumpi, tad nespėjom pateikti prašymo, nes vėl problemos su rangovais, tiesiog jų nėra. Dabar kaip ir sąlygos geros ir finansavimas žadamas net 80%. Tai dabar spaudžiu namo administratorių, kad kai tik bus kvietimas teiktų prašymą finansavimui gauti ir pajudėtume iš karto su pilna tinklų renovacija.
          Paskutinis taisė ArtisLT; 2023.05.02, 13:03.

          Comment


            ,,Fasadą tvarkysime su VSAA nes išorinio fasado tvarkymui finansavimą skiria 50%, o vidiniam fasadui - 40%. Plius galima daryti etapais. Tai daugiau negu 30% renovacijos programa. Problema, kad projekto parengimas užtruko beveik 3 metus, dėl to kainos stipriai išaugo ir dar paskutinius metus niekaip rangovo neradau, nes darbo visi turi daug''

            Čia ir išvardinote problemines vietas su VSAA programa: finansavimo nesuteikia (priešingai nei renovacijoje), parama tik atlikus darbus, problema su rangovais (su VSAA reikalams rangovų trūkumu nesusidūriau, o susidūriau kitose srityse).

            Su Mažaja Renovacija yra tokios problemos:
            - finansavimas baigėsi per maždaug 3 mėnesius.
            - nuo sausio iki kovo vis kalbėjau su energetikos ministerija ir jie vis sakė, kad planuojama atnaujinti finansavimą MR kovo-balandžio mėnesiais. Iki šiol nėra jo. Ir nebesitikiu. Beje, minėjo, kad jie siekia MR finansavimą padidinti nuo 4 iki 40 mln eur. Ir dar - sakė parama tikrai mažės. Mano spėjimas - sumažės iki 50% - tiek kiek dabar skiriama šildymo sistemai renovacijoje.
            - MR prasmė stipriai sumenks, nes mažės parama,o dabar renovacijoje leido netaikyti energinės klasės paveldo pastatams. MR labiausiai reikėjo paveldo pastatams, nes ten nebuvo galima dryti renovacijos, o šildymo sistemas reikia nedelsiant atnaujinti nuo A iki Z.

            Comment


              Gal Kaunas pramuš sąstingį ir paskatins vykdyti renovacijos programą kaip ji ir turėtų būti vykdoma Lietuvoje?

              ,,Kaunas sistemiškai atnaujins daugiabučių kvartalus: renovuos namus, infrastruktūrą, aplinką''

              ‎‎ Plačiau: https://sa.lt/kaunas-sistemiskai-atn...ktura-aplinka/

              Comment


                J. Tiškevičiaus g. 187

                Click image for larger version

Name:	IMG_20230514_170310.jpg
Views:	1883
Size:	1,72 MB
ID:	2050823 Click image for larger version

Name:	IMG_20230514_170320.jpg
Views:	1874
Size:	1,78 MB
ID:	2050824

                Comment


                  Aplinkos ministerija pradeda vykdyti daugiabučių kvartalinės renovacijos iniciatyvą

                  https://am.lrv.lt/lt/naujienos/aplin...jos-iniciatyva

                  ,,Po Europos Komisijos paskelbtos Naujojo Europos bauhauzo iniciatyvos Aplinkos ministerija pradeda skatinti daugiabučių kvartalinę renovaciją. Modernizuojant daugiabučius itin daug dėmesio bus skiriama kvartalo visumai. Planuojama atrinkti iki dešimties Lietuvos savivaldybių, kuriose ši iniciatyva būtų įgyvendinta ir išbandyta.

                  „Šiuo metu keičiamas Architektūros įstatymas numato savivaldybėms galimybę nusistatyti papildomus kokybiškos aplinkos formavimo kriterijus. Planuojame sukurti darbo grupę, sudarytą iš įvairių specialistų, kuri dirbtų su savivaldybėmis, rengtų projektus, kvartalų vizijas. Norime parodyti savivaldybėms, kokia svarbi socialinė įtrauktis per aplinkos sutvarkymą, nes kokybiška aplinka išlaiko žmones daugiabučiuose, ypač regionuose“, – sako Aplinkos ministerijos Architektūros ir inovacijų politikos grupės vadovė Asta Rokickienė.

                  Darbas su savivaldybėmis neapsiribos ir nesibaigs vien teorija ar formaliais dokumentais, nes Europos fondai finansuoja nemažai įvairių programų, skirtų aplinkai gerinti. Dėl šios priežasties dirbdamos kartu su Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) ir kitomis institucijomis savivaldybės galės parengti realius projektus finansavimui gauti.

                  „Ateityje pristatysime aiškias sąlygas ir bus galima realiai įgyvendinti projektus, nes skiriama lėšų aplinkai gerinti. Darbas su savivaldybėmis parodytų, kokios realios naudos šie projektai savivaldybėms gali duoti sutvarkius kvartalų daugiabučius vientisai, pagal bendras taisykles, kurias savivaldybės pačios nusistatytų. Pavyzdžiui, tai jau yra padaręs Vilnius, nustatęs dešimt taisyklių, pagal kurias planuojama ir įgyvendinama miesto plėtra“, – teigia A.Rokickienė.

                  Kompleksinė kvartalinė renovacija bus vykdoma per urbanistikos prizmę, ketinama persvarstyti sklypų formavimo procesus, pažiūrėti į juos kompleksiškai. Aplinka suvokiama per keturis blokus, kurie sudaro tvaraus miesto modelį:
                  antropogeninį,
                  gamtinį,
                  sociokultūrinį ir
                  ekonominį.
                  Iki šiol bendros sistemos, pagal kurią būtų galima palyginti miestų plėtrą ir vystymąsi, Lietuvoje nebuvo. Planuojama parengti interaktyvią tvarių miestų gairių stebėsenos sistemą su interaktyviais visos Lietuvos teritorijos, savivaldybių, miestų žemėlapiais, kurioje šie rodikliai atsispindėtų.

                  Stebėsena bus vykdoma bendradarbiaujant su kitomis ministerijomis, kurios atsakingos už savivaldybėms skiriamą finansavimą. Tokiu būdu bus sprendžiama, kuria linkme įgyvendinti miestų ir kvartalų plėtrą. Ateityje, remiantis sistemos duomenimis, bus galima imtis atitinkamų priemonių, jei savivaldybės judėtų netinkama linkme ar ne ta kryptimi investuotų lėšas. Bus stengiamasi, kad teritorijų plėtra būtų subalansuota, kad tvarumas prasidėtų nuo miestų ir leistųsi į kvartalus. Pagal visiems bendrus rodiklius būtų matyti, kur kvartalus plėsti, kaip juos plėtoti.''

                  Comment


                    Kiek tuščių žodžių. Geriau jau to nesiimtų, nes dabar pasiūlymai baigiasi bandymais įsiūlyti tvoras ir perkirsti takus per kvartalus
                    Paskutinis taisė abruo; 2023.05.30, 09:17.
                    Lietuva visiems.

                    Comment


                      Taigi Pakalnis aiškiai pasakė, kad jo vizija yra kiekvienas namas aptvertas tvora ir atskirtas nuo kitų.

                      Comment


                        Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                        Taigi Pakalnis aiškiai pasakė, kad jo vizija yra kiekvienas namas aptvertas tvora ir atskirtas nuo kitų.
                        Tai iš aprašymo panašu, kad Vilnius ir nepateks tarp „iki dešimties Lietuvos savivaldybių“, nes akcentas tenka regionams. Renovacijos proveržio dar teks palaukti.

                        Comment


                          Tuo tarpu Vilniuje taip tvarkoma praėjus keletui metų po renovacijos.



                          Krokuvos g. 5A

                          Comment


                            Labai gerai, kad išvis tvarkoma, o ne paliekama dešimtmečiams, kaip kad nerenovuotų daugiabučių trupantis tinkas
                            Lietuva visiems.

                            Comment


                              Parašė gangstarr Rodyti pranešimą
                              Tuo tarpu Vilniuje taip tvarkoma praėjus keletui metų po renovacijos.



                              Krokuvos g. 5A
                              Čia su grafiti kažkas pasiautėjo, plovė, bet normaliai nenuplovė, tai gal kilo mintis pakeisti.

                              Comment


                                Jau geriau graffiti būtų palikę nei tokią nesamonę.

                                Comment


                                  Artimiausiu metu į renovaciją žengs dar beveik 500 šalies daugiabučių

                                  https://am.lrv.lt/lt/naujienos/artim...es-daugiabuciu

                                  ,,Gegužės 31 d. pasibaigus kvietimui daugiabučiams atnaujinti gauta arti 500 paraiškų. Preliminariais skaičiavimais bendra investicijų suma siekia apie 440 mln. eurų. Kadangi šie skaičiai ženkliai viršija kvietimui numatytą 100 mln. eurų sumą, bus taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas. Jeigu po vertinimo lieka projektų, neįtrauktų į einamaisiais metais finansuojamų renovacijos projektų sąrašą, sudaromas rezervinis sąrašas. Skyrus papildomą finansavimą, visi rezerviniame sąraše esantys projektai gali būti perkelti į einamaisiais metais finansuojamų atnaujinimo projektų sąrašą.''

                                  Aš tikiuosi, kad šiame pranešime arba kažkas nedasakyta, arba blogai iškomunikuota ir reikiamas finansavimas bus greitai suteiktas, nes jei ne - tuomet čia ž**a, o ne renovacijos programa. Skirti tik 100 milijonų? O deklaruojama visokie darnumai, žalumai, eko, ojojoj klimato kaita ir taip toliau, o renovacijos nesugeba pakankamai finansuoti kai tuo tarpu, berods ES lėšų nuo 1 iki 2 milijardų eurų yra pakibę mūsų valdžioje - ES net rašinėja raštus, kad jūs greičiau pinigus naudokite, o tai tuoj sueis terminai ir lėšas reikės grąžinti nepanaudojus... Kažkokia degradacija. Tikiuosi, kad nepakibs renovacijos programa dėl šitų besmegenių.

                                  Anksčiau vis PRino, kad per mažai nori renovuotis. Dabar kai renovuotis nori jau pakankamai nemaža dalis ir vis auga - tuomet pinigų nėra...

                                  Blin, jei nėra iš užsienio finansavimo - tegu pati valstybė įkuria 2-5 milijardų fondą ir tegu jis sukasi. Nėra pinigų? - pasiskolink.
                                  Paskutinis taisė spekas; 2023.06.03, 17:58.

                                  Comment


                                    Parašė spekas Rodyti pranešimą
                                    Artimiausiu metu į renovaciją žengs dar beveik 500 šalies daugiabučių

                                    https://am.lrv.lt/lt/naujienos/artim...es-daugiabuciu

                                    ,,Gegužės 31 d. pasibaigus kvietimui daugiabučiams atnaujinti gauta arti 500 paraiškų. Preliminariais skaičiavimais bendra investicijų suma siekia apie 440 mln. eurų. Kadangi šie skaičiai ženkliai viršija kvietimui numatytą 100 mln. eurų sumą, bus taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas. Jeigu po vertinimo lieka projektų, neįtrauktų į einamaisiais metais finansuojamų renovacijos projektų sąrašą, sudaromas rezervinis sąrašas. Skyrus papildomą finansavimą, visi rezerviniame sąraše esantys projektai gali būti perkelti į einamaisiais metais finansuojamų atnaujinimo projektų sąrašą.''

                                    Aš tikiuosi, kad šiame pranešime arba kažkas nedasakyta, arba blogai iškomunikuota ir reikiamas finansavimas bus greitai suteiktas, nes jei ne - tuomet čia ž**a, o ne renovacijos programa. Skirti tik 100 milijonų? O deklaruojama visokie darnumai, žalumai, eko, ojojoj klimato kaita ir taip toliau, o renovacijos nesugeba pakankamai finansuoti kai tuo tarpu, berods ES lėšų nuo 1 iki 2 milijardų eurų yra pakibę mūsų valdžioje - ES net rašinėja raštus, kad jūs greičiau pinigus naudokite, o tai tuoj sueis terminai ir lėšas reikės grąžinti nepanaudojus... Kažkokia degradacija. Tikiuosi, kad nepakibs renovacijos programa dėl šitų besmegenių.

                                    Anksčiau vis PRino, kad per mažai nori renovuotis. Dabar kai renovuotis nori jau pakankamai nemaža dalis ir vis auga - tuomet pinigų nėra...

                                    Blin, jei nėra iš užsienio finansavimo - tegu pati valstybė įkuria 2-5 milijardų fondą ir tegu jis sukasi. Nėra pinigų? - pasiskolink.
                                    Per mazas gyventoju tankis, kurti tokius fondus. Ai, pala. Pinigu nera, per 4 metus nepadarysi.

                                    Comment


                                      Panašu, kad viskas gerai. Atrodo, kad 100 milijonų skirta B klasei, o A klasei 410 milijonų.

                                      Click image for larger version  Name:	Capture.JPG Views:	1 Size:	59,7 kB ID:	2055420
                                      Taip išeina, kad eilinį kartą bloga komunikacija ir dramos kėlimas lygioje vietoje. Ir tai daro ministerija, kuri kaip ir atsakinga už programą... Jie nesupranta, kad pjauna šaką ant kuriuos sėdi...

                                      Comment


                                        Beje, pasiekti A klasę yra lengva. Ir taip jei ruošiesi renovuotis - daryk tai gerai, o gerai yra mažiausiai A klasė. Sakau iš patirties.

                                        Comment


                                          Kiek suprantu dabar jau ir su finansavimu nėra problemos, bet nėra pakankamai rangovų. Daugiabutis, kur dukra gyvena, jau antrus metus laukia darbų pradžios.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X