Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Viešosios erdvės ir mažoji Vilniaus architektūra

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Šiaip daug čia perliukų, bet labiausiai prajuokino apie kąsimą 2m aplink medžius rankiniu būdu. Taip jeigu nežinot kas vyksta realybėje, galima pagalvot, kad tai rašo Greta Thunberg apie savo svajonių ateities pasaulį... Dvirtakių ir šaligatvių temose puikiai matosi, kaip jie tiesdami juos sunkiąja technika nukapoja grynai visas šaknis 30-50cm nuo medžių kamienų.

    Bet kas patiko, tai pagaliau atėjęs supratimas, kad miestui reikia gyvatvorių tarp eismo juostų ir vijoklių.

    Prieisime ir prie Konstitucijos prospekto vidurio, beje – ruoškimės priekaištų lavinai tų, kurie pasaulį mato tik per mašinos langą;
    Tikiuos tai reiškia, kad Konstitucijos nusileidimo takas neteks vienos eismo juostos ir pagaliau vidury bus pasodinti medžiai.

    Comment


      Juostos netekti nereiks. Jos bus susiaurintos iki standartų, o taip centre liks bent keli metrai laisvo ploto.

      Comment


        Parašė Creatium Rodyti pranešimą
        Juostos netekti nereiks. Jos bus susiaurintos iki standartų, o taip centre liks bent keli metrai laisvo ploto.
        Cia jau patvirtinta?

        Comment


          Ne, jokio patvirtinimo nėra.

          Comment


            Geras mero pranešimas, tikrai sveikinu judant gera linkme miesto želdinių bei infratruktūros tvarkymo prasme, nes šios sritys tiesiog... trūksta žodžių.

            Tik noriu atkreipti dėmesį į kelis dalykus, kurie kelia nerimą. TIkiuosi ir jie bus nušlifuoti ir viskas bus tvarkoje:

            ,,patvirtinome tvarką, kad jei kažkur dėl statybų tenka (o kartais, deja, tenka) nupjauti medį, kad ir pavargusį be galo, tai atsodinti liepiame ne vieną ir ne ten, kur vystytojas nori, o tiek, kad naujų medžių skersmenų suma būtų lygi pašalinto medžio skersmeniui, ir ten, kur miesto gyventojams reikia. Šitai norėčiau pabraukti, nes tikrai ne visi žino, kaip pastebėjau. Beje, ši tvarka labai atmušė statytojų norą medžius pjauti. O jei nupjaunama, tai miesto žalumai kompensuojama keleriopai'

            - Mane neramina, kad neminima išimtis uosialapiams klevams ir baltažiedėms robinijoms. Tai invaziniai medžiai (jau kelintas kartas kartojuosi), kurie turi būti pašalinti visos Lietuvos mastu. Pradėkime nuo Vilniaus. Jiems neturėtų būti taikomas aukščiau aprašytas principas. Dar labiau minėtas naujasis principas neramina dėl invazinių medžių senamiestyje. Ten - tankus užstatymas, atsodinti tokį patį tūrį ar net daugiau, tiesiog fiziškai dažnai nebūna vietos - arba jei jau bus užsispirta fanatiškai atsodinti, teks sodinti per kokius 30 cm nuo pamatų / sienų ar, pvz vidury praėjimo kai tarp pastatų koks 3-4 m atstumas.
            Kitas dalykas - senamiestyje išaugę invaziniai neretai būna iš pamatų, arba auga per kokia 50-100 cm nuo sienų / langų ir panašiai, tad reikalauti atsodinti vien dėl to, kad pašalinai tokią absurdišką, neretai pavojingą ar kenkiančią situaciją, būtų tiesiog neprotinga ir neproduktyvu. Nereikia net invazinių: pvz žinau per kokią 70 cm atstumu nuo langų pasodintą kriaušę Vilniaus g kieme, kuri yra apie 8 m aukščio, merdėjanti, trina fasadą su langais. Tai dabar klausimas - ją leis nupjauti ar ne? Jei leis - tai reikės pasodinti kokius 4 medelius po 8 cm skersmens. O jei kieme nebėra vietos? Kur juos tada sodinti? O jei nenumatysi sodinti - neleis pjauti? Tada ką darysime - lauksime kol medis pats išvirs?

            Click image for larger version  Name:	Capture.JPG Views:	0 Size:	201,7 kB ID:	1863456



            Kitas atvejis - tas pats Vilniaus g kiemas nuo senovės yra prieaugęs klevų. Jie vietomis per tankūs. Tokie tankūs, kad užpuolė ligos ir jų kamienai išpuvę tuščiai. Virs betkada. Medžiai kokia 50-70 cm skersmens. Tai dabar šiems medžiams irgi bus taikomi tokie pjovimo-atsodinimo principai? Tai jei reikės atsodinti - kur bus kišami tie keliolika sodinukų kieme, kuriame ir taip medžiai per tankiai auga?..

            Click image for larger version  Name:	P_20200117_123238_vHDR_On-1862x1397.jpg Views:	0 Size:	1000,8 kB ID:	1863457


            ,,kol kas dar nepavyko pilnai atsisakyti „asfaltavimo“ kultūros, kai gatvės remontas ir atnaujinimas siejamas tik su nauja danga. Realybėje ši nauja danga kartais tik užfiksuoja blogą padėtį – be patogumo pėstiesiems, be želdynų. Baigiame parengti naująjį gatvių standartą, kuriame želdiniams, pėstiesiems bei estetikai skiriamas esminis dėmesys. Tikslas, kad šiemet neliktų tiesiog remontų, kurie apsiriboja tik nauju asfaltu, bet gatvių nesužalina ir nesužmogina''

            Labai džiugina ši žinutė. Tik - kiek tai realiai bus daroma, nes praktika rodo ką kitą. Pats esu tai patyręs savo kailiu. Tikrai nesu nusiteikęs ciniškai - tiesiog kalbama viena, o daroma kitą. Tikiuosi ledai pagaliau pajudės ir baigsis ši miesto infrastruktūros beprotystė kas buvo daroma iki šiol. VMS Eksploatacijaos skyriau, gal šiais metais jau pradėsite bent skaityti jūsų įstaigos, kurioje dirbate leidžiamus nuostatus jūsų darbo tema ir su jumis bent jau nebereikės kariauti aiškinant kodėl darote tai kas prieštarauja net jūsų pačių įstaigos taisyklėms?:

            Click image for larger version  Name:	63 Dailidziu.jpg Views:	0 Size:	1,12 MB ID:	1863458

            Comment


              Kaip suprantu, atsodinti reikia "ten kur reikia miestui", o tai gali būti tikrai ne būtinai projekto sklype, o kad ir kitame miesto gale vietoje kokių nukeltų metalinių garažų.
              Post in English - fight censorship!

              Comment


                Antru atveju juk pats teigiate, jog medis serga ir tuščiaviduris, tad nupjaunamas dėl pavojaus.

                Comment


                  Kažkokia nevykusi mero sapalionė, prijaučianti verktiniams, kurie rišasi prie medžių.
                  Kažkoks perdėtas medžių garbinimas. Visus Vilniaus miesto želdynus pavadinčiau - vienas didelis kūšys, ką čia saugoti, tai nelabai suprantu.
                  Medžiai senamiestyje yra iš vis nesuvokiama, sutvarkytų parkų yra vienetai. visa kita gūdi giria.

                  Comment



                    Šeškinės komplekso prieigos

                    Arch. konkurse gauti du pasiūlymai.

                    https://citify.eu/seskines-komplekso-prieigos/


                    Mamuto kalnas:





                    IUNCTIO:




                    http://www.architektusajunga.lt/konk...ikti-2-darbai/

                    Comment


                      Parašė Gies Rodyti pranešimą
                      Kažkokia nevykusi mero sapalionė, prijaučianti verktiniams, kurie rišasi prie medžių.
                      Kažkoks perdėtas medžių garbinimas. Visus Vilniaus miesto želdynus pavadinčiau - vienas didelis kūšys, ką čia saugoti, tai nelabai suprantu.
                      Medžiai senamiestyje yra iš vis nesuvokiama, sutvarkytų parkų yra vienetai. visa kita gūdi giria.
                      Man šiek tiek galai nesueina. Išties, daugumoje ta "žaluma" yra bruzgynai ir neprižiūrėti medžiai, krūmynai bei pievos. Tam, kad bent dalinai sutvarkyti, reikia žinančių darbo rankų ir finansų (traktoriais medžių nenugenėsim). Iš kur jų gauti, jei dabar nėra rankų ir lėšų tinkamai nuvalyti gatves, pusė Vilniaus yra žvyrkeliai, gatvės be elementarių komunikacijų, šaligatvių? Pasodindami 1000 medžių, turim planuoti, kad juos reikės genėti, laistyti, tręšti, rinkti lapus, gydyti...
                      Paskutinis taisė Sula; 2021.02.22, 10:40.

                      Comment


                        Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                        Šeškinės komplekso prieigos

                        Arch. konkurse gauti du pasiūlymai.
                        http://www.architektusajunga.lt/konk...ikti-2-darbai/
                        Pirmas projektas atrodo neabejotinai geriau, bet tai o kaip gi čia be apžvalgos bokštų/oro gondolų/etc... Taigi čia buvo pirmas savivaldybės užsipageidavimas jau prieš gerą penkmetį sukurtas.

                        Comment


                          Pasiūlymų net 2. Pirmas man irgi daug geresnis. Tik apskritai klausimas ar bus realizuojamas, ar tiesiog bus dar vienas neįgyvendintas projektas, nukištas į stalčių "ateities kartoms", t.y. bereikalingai švaistomi pinigai ir laikas konkursams.

                          Comment


                            Visų pirmą, kodėl tokio mąsto projektui yra tik du pasiūlymai? Čia normali praktika?

                            O antrą, nors IUNCTIO asmeniškai man yra ok (nieko įdomaus, nieko ypatingo, tiesiog toks "nu ok, sueis", tik dar didelis klausimas ar išvis leis statyt tą bokštą), bet ir vienam ir kitam projekte ignoruojama esminė šios vietos problema - kaip ten išvis patekt ir kas ten eis? Ar yra nors kažkas gyvenantis šalia, kam ten nueit būtų realiai patogu? "Šnipiškių NMC" Linkmenų gyventojams tikrai nebus prasmės eit ratais-kvadratais per anti-žmoniškas sankryžas, turint šalia Japonišką sodą, Linkmenų už Žalgirio gatvės gyventojams irgi nėra prasmės eit kokį kilometrą, dar ir per Rimi hyper-parkingą ir nepatogią sankryžą turint šalia sutvarkytą parką su ežerais. Vienintelis pabandymas pagerint situaciją yra "Mamutų kalne" nupaišytas kažkoks neadekvatus ir nerealus vos matomas takas, kuris išvis eina per nuotekų surinkimo sistemą ir kuris jų pačių projekte veda į niekur.



                            Suprantu, kad šios problemos sprendimui (ar pėsčiųjų tiltas iš Neries senvagės parko, ar iš Japoniško sodo, ar GV/Žalgirio sankryžos kišimas po žemę ir normalus sujungimas su Šnipiškėm, you name it...) prikeiks net daugiau lėšų, nei visam šio parko įrengimui, bet projektuotojai galėjo bent numatyti sprendimus ateičiai, kad nereiktų paskui vėl investuot į perdarymą.

                            Comment


                              Parašė Sula Rodyti pranešimą

                              Man šiek tiek galai nesueina. Išties, daugumoje ta "žaluma" yra bruzgynai ir neprižiūrėti medžiai, krūmynai bei pievos. Tam, kad bent dalinai sutvarkyti, reikia žinančių darbo rankų ir finansų (traktoriais medžių nenugenėsim). Iš kur jų gauti, jei dabar nėra rankų ir lėšų tinkamai nuvalyti gatves, pusė Vilniaus yra žvyrkeliai, gatvės be elementarių komunikacijų, šaligatvių? Pasodindami 1000 medžių, turim planuoti, kad juos reikės genėti, laistyti, tręšti, rinkti lapus, gydyti...
                              Būtent. Labai taikli pastaba. Miestas turėtų iškelti prioritetus, mesti didelius finansus ir žinias. Ir pirmas prioritetas turėtų būti centras. susitvarkom, o tada važiuojam toliau. Dabar vienas galas griūva, o mes statom naują kitoj pusėj

                              Comment


                                Parašė ttttt Rodyti pranešimą
                                kaip ten išvis patekt ir kas ten eis? Ar yra nors kažkas gyvenantis šalia, kam ten nueit būtų realiai patogu?
                                Mąstyk, kad žmonės eis iš viršaus (šėškinės), o ne apačios. Nu ir gal galvojama, kad tie kurie važiuoja parkuosis ir rinksis šį parką nes yra kur parkuotis. Šiaip tai tuo kalnu šalia gatvės sąlyginai visai nemažai žmonių vaikšto šiltu metu, tai paklausos turėtų būti.

                                Comment


                                  Parašė bato_usai Rodyti pranešimą
                                  Mąstyk, kad žmonės eis iš viršaus (šėškinės), o ne apačios. Nu ir gal galvojama, kad tie kurie važiuoja parkuosis ir rinksis šį parką nes yra kur parkuotis. Šiaip tai tuo kalnu šalia gatvės sąlyginai visai nemažai žmonių vaikšto šiltu metu, tai paklausos turėtų būti.
                                  Iš Šeškinės pusės ateit ten dar mažiau motyvacijos. Belieka ratuoti lankytojai iš Akropolio parkingo.

                                  Comment


                                    Parašė mantasm Rodyti pranešimą
                                    Iš Šeškinės pusės ateit ten dar mažiau motyvacijos. Belieka ratuoti lankytojai iš Akropolio parkingo.
                                    Kokiais mastais vaikščiodavo į Akropolį, tikrai nemanau, kad nuėjimas kažkuo skiriasi šitoje vietoje. Bet kokiu atveju man atrodo, kad apatinė dalis turi gerokai patrauklesnį judėjimą į senamiesčio pusę, neries pakrantes ar tas pačias vietines poilsio vietas, kad į čia būtų kažkoks patrauklesnis reguliarus judėjimas. O viršuje tie šeškinės parkai nėra kažkaip sutvarkyti/pritaikyti.

                                    Edit: + kitos gatvės pusės per tiltą į parką.
                                    Paskutinis taisė bato_usai; 2021.02.22, 13:09.

                                    Comment


                                      Parašė bato_usai Rodyti pranešimą
                                      Kokiais mastais vaikščiodavo į Akropolį, tikrai nemanau, kad nuėjimas kažkuo skiriasi šitoje vietoje. Bet kokiu atveju man atrodo, kad apatinė dalis turi gerokai patrauklesnį judėjimą į senamiesčio pusę, neries pakrantes ar tas pačias vietines poilsio vietas, kad į čia būtų kažkoks patrauklesnis reguliarus judėjimas. O viršuje tie šeškinės parkai nėra kažkaip sutvarkyti/pritaikyti.
                                      Jei žmonėm atrodo, kad iš apačios bus nepatogu ateit dėl poros šviesoforų ir Rimi parkingo, tai viršuj tas pats tik kubu. Man asmeniškai iš abiejų pusių atrodo nueinama. Aišku ne perekūrui per pertraukėlę.

                                      Norint padaryt kažką Šeškinei - sutvarkyti ozą būtų ir paprasčiau ir pigiau. Ir rezultatas geresnis su padoriu parkeliu po langais.

                                      Comment


                                        Viskas ten su patekimu būtų gerai, tik reikia Geležinio Vilko šviesoforus sureguliuoti taip, kad pėstiesiems netektų per gatvę bėgti (nes pralaidumui trukdo) ir žalio šviesoforo nereiktų 5 minutes laukti.
                                        Paskutinis taisė index; 2021.02.22, 14:18.
                                        Post in English - fight censorship!

                                        Comment


                                          Patekimas ten vienareikšmiškai blogiausias nuo Šeškinės pusės. Teko ne per seniausiai ten pasivaikščioti, tai Jėzau Jėzau kaip ten blogai viskas. Taip blogai, kad pi***c tiesiog. Nors ten kaip ir daugiausiai žmonių gyvena toje pusėje. Nuo Linkmenųpusės infrastruktūra bent jau egzistuoja (normalūs šaligatviai, dviračių takai), tačiau Rimi parkingas ir iki pakilimo tako proporcijų išplacintas Geležinis Vilkas nesukuria pačios maloniausios aplinkos. Iš Saltoniškių pusės pusė velnio. Iš ofisų per pertrauką galima laisvai atminti dviračiu per porą minučių. O šiaip labai reikalingas projektas. Puiki vieta vaikščioti/bėgioti tiems, kas nori šiek tiek daugiau krūvio nedideliuose atstumuose.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X