Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus Lukiškių aikštės rekonstrukcija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Ko jūs čia taip ardotes, juk padarys kalvelę ir bus paminklas. Koks skirtumas, kokiais argumentais jie ten pasiremė. Galbūt vieni svarstė, kad toji kalva atitinka šių dienų meno standartus, kiti pamatė kažką įdomaus, treti matė kažką pan. užsienyje ir jiems pasirodė įdomu, ketvirtiems skaudėjo, kad Vytis prastai atrodo.
    Prolema yra ta, kad visuomenė skilo lygioje vietoje, abu paminklai šiaip sau ir stipriai kritikuotini. Turim ką turim.
    Paskutinis taisė R.D.; 2018.04.21, 00:26.

    Comment


      Parašė Creatium Rodyti pranešimą

      Pasakysiu du burtažodžius: "šmc" ir "militaristinis siaubas".

      IMO didesnis pravalas yra turėti paminklą laisvės kovų aukoms, kuriame paminima tik maža dalis tų aukų (partizanai), o visi kiti pamirštami. Geriau jau turėti Vytį su ne tobulai tinkamu laipsniu iškeltu kalaviju.
      Pasakysiu taip, komisija išrinko geriausią iš blogiausių. Iš konkursui pateiktų variantų nebuvo nei vieno vykusio projekto, kurį bent vienas komisijos narys būtų norėjęs ginti. Jeigu būtų buvę galima konkursą stabdyti ir skelbti iš naujo, taip ir būtų buvę padaryta, tačiau buvo būtina išrinkti konkurso nugalėtoją. Taip buvo liepta iš ministerijos, nes monumentas yra dalis 100 programos.


      Arklio komisija nenorėjo, dėl to, kad tai yra totalus anachronizmas, kuriuos statosi nebent tik trečiojo pasaulio autoritarinės valstybės.

      Comment


        Parašė julius Rodyti pranešimą



        Jau daug buvo diskutuota šia tema, ir nebesinori daryti iš šito forumo delfio komentarų skilties. Bet vis dėl to.
        Nesu nei bunkerio gerbėjas, nei Vyties priešininkas, bet - kaip ir didelė dalis šios projekto priešininkų, esu prieš šitą konkretų naglai "prastumtą" Vyties variantą.

        Man, kaip besidominičiam viduramžių ginkluote, studijavusiam skulptūrą bei anatomiją , šita skulptūra yra pilna anatominių neatitikimų, fizikinių dėsnių nepaisymo (arklys turėtų pasitempti čiurnas, o raitalis iškristi aukštėlnykas iš balno). Šarvuotė ginkluotė skirtingu amžių kratinys (pvz. kalavijas ankstyvųjų viduramžių gal dar karalių Mindaugą menantis . krūtinės šarvai 16 a pabaigos ir pėstininko ne raitelio. Skydas turi kabot ant kaklo, kad ranka būtų laisva arklio valdymui ir t.t.)

        Kažkas man bandė kažkur kontraargumentuoti - jog tai yra "meninė interpretacija" ir nebūtinai ji turi atitikti realybės.
        Bet meninė interpretacija turi būti kažkiek skoninga ir abstrahuota, nes gavosi tai sakyčiau toks kičinis "medieval fantasy action figure" kaip iš kokio "dungeons and dragons" kuri nei su istorija, nei su valstybės heraldika neturi nieko bendro.

        Džiaugiuosi kad šis "anachronizmų rinkinėlis" bus pastatytas ten kur jis mažiausiai kliudys akis. Galės Kauno žalgirio fanai po sėkmingų rungtynių ant jo jodinėti šampaną gerdami
        Vardini šituos dalykus, tarsi jie būtų visiems labai svarbūs ir visiems suprantami. Bet turiu nuvilti - toli gražu taip nėra. Tiek miestiečiams, tiek turistams realiai didžiąja dalimi atvejų yra dzin, atitinka ten visos detalės ar neatitinka. Daugumai žmonių rekia ĮSPŪDINGO VAIZDO. Ši skulptūra yra būtent tai, kuri šį vaizdą duoda. Koks nors turistas, pamatęs tokią visapusišką kietumą įkūnijančią skulptūrą, mielai prie jos nusifotografuos. Prie bunkerio, tegul istoriškai ir labai teisingo - besifotografuojančių bus žymiai mažiau. Kaip galvojat, ką žmogus įdės į Facebooką, pagirs pažįstamiems "wow, kokią Vilniuj skulptūrą fainą mačiau" - raitelį su pakeltu kardu, ar kažką abstraktaus?

        Kiekvienas palaikinimas Facebooke, kiekvienas pagyrimas pažįstamiems, kiekvienas "wow, it's cool!" yra puiki reklama miestui.

        Šiuolaikiniuose indų filmuose fizikos dėsnių neatitikimo yra žymiai daugiau. Bet juos pasaulis žiūri Ir žiūri didele dalimi dėl tų kreizovų efektų. Man atrodo, kad efektų siurrealizmas yra specialiai indų filmų kūrėjų atidirbta "fiška", tam tikras "firminis brendas", skirtas žiūrimumui padidinti. Ir niekas ten nesigilina, ar mašina nuo smūgio gali ore apsiversti du, ar tris kartus, atitinka realybę ar ne. Svarbiausia, kad žmonėms patinka.
        Snowflakes will attack U <3

        Comment


          Manau jog absoliuti dauguma lietuvių nenorėtų kad Lietuva būtų lyginama su Indija, su Borato Kazachstanu, ar net su Baltarusija. Esame Europos, o ne Azijos šalis. Mėgdžioti arba daryti prastos kokybės produktą yra labai lengva, paprasta ir greita. Padaryti kokybiškai užtrunka daug laiko. Į ką mes norime lygiuotis? Norime kad mus gerbtų ar kad į mus žiūrėtų pašaipiai?
          Nėra absoliučiai jokios tragedijos jog pastatys bunkerį. Yra visai nesunku kažkur kitur aikštėje, ant tos pačios kalvos, ar išvis kažkur kitur Vilniuje su laiku pastatyti kokybišką Vytį. Jei jis būtų pastatytas dabar, amžiams turėtume neištaisomą situaciją, tikrų tikriausią gėdą. Esu nugirdęs kaip lenkai pasišaipo iš mūsų Gedimino("girtas", "iš priekio gražu, bet iš galo žiūrint tuoj nukris"). Neabejoju kad ir kitiems turistams užkliūna Gedimino statula. Taip pat neabejoju jog yra užsieniečių pasidariusių selfių su "girtu lietuvių kunigaikščiu".
          Tad dar kartą: į ką mes norime lygiuotis? Ar darymas vien dėl darymo yra svarbiau?
          Tomizmas Darom "prikolą", darom kažką "wow", ar ilgainiui padarom paminklą kurio nusipelnė kovotojai už laisvę? Toks jausmas jog prisidengiant kovotojais nori patenkinti savo Vyčio fetišą šiandien. Kur tamstos prioritetai?!
          Paskutinis taisė B.S.; 2018.04.21, 05:10.

          Comment


            Mano prioritetas yra gražus, įdomus ir įspūdingas miestas. Pirmoje eilėje būtent tai. Miestas, kuris būtų veržlus, su polėkiu, ryškus, pasionarus, o ne blankus ir neįsimenamas. Jeigu jau statome paminklą istoriniams įvykiams, tai jis turi būti galingas ir "cool", kad sakytų mums ir pasauliui - mes kieti, mes visada pasiruošę kovoti, o ne verksmui ar melancholijai.

            Paminklai yra simboliai, turintys labai stiprų psichologinį poveikį pasąmonei. Jie gali ne tik atspindėti tautos mentalitetą, bet netgi prisidėti prie jo formavimo - bent kiek išmanantys masių psichologiją tikrai pasakytų, kad simboliai, kuriuos mato žmonės kiekvieną dieną, prie kurių atvažiuoja vaikų ekskursijos iš kitų Lietuvos miestų ir t. t. daro įtaką masinei sąmonei, kuria tam tikrą egregorą, patriotinius vaizdinius. Ir nuo mūsų pasirinkimo priklauso, kas mus atspindės ir kas mus formuos - ar kovingas raitelis ant žirgo su pakeltu kardu, ar kažkas melancholiško ir dvelkiančio pasyviu grauduliu (netaikau šių žodžių jokiam konkrečiam projektui).

            Kazachstanas, beje, yra Lietuvos lygio šalis pagal išsivystymą. Tai, kas buvo parodyta filme apie Boratą, su tikruoju Kazachstanu neturi nieko bendro (nieko keisto, kad po šio filmo pasirodymo kazachai buvo stipriai pasipiktinę). Astana yra miestas, iš kurio verta pasimokyti drąsių sprendimų ir futurizmo.

            P. S.:

            Parašė B.S. Rodyti pranešimą
            Manau jog absoliuti dauguma lietuvių nenorėtų kad Lietuva būtų lyginama su Indija, su Borato Kazachstanu, ar net su Baltarusija. Esame Europos, o ne Azijos šalis.
            Azijoje yra Japonija, Singapūras, Emyratai, Pietų Korėja, Kataras, ką jau kalbėti apie superįspūdingą supervalstybę Kiniją. Niekas nenorėtų lygiuotis, rimtai?
            Paskutinis taisė Tomizmas; 2018.04.21, 08:24.
            Snowflakes will attack U <3

            Comment


              Pigus ir greitas "wow" dabar ir šiandien prieš ilgalaikį laivės kovotojų bei Lietuvos simbolių įprasminimą. Supratau.

              Comment


                Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                Vardini šituos dalykus, tarsi jie būtų visiems labai svarbūs ir visiems suprantami. Bet turiu nuvilti - toli gražu taip nėra. Tiek miestiečiams, tiek turistams realiai didžiąja dalimi atvejų yra dzin, atitinka ten visos detalės ar neatitinka. Daugumai žmonių rekia ĮSPŪDINGO VAIZDO.
                Žmogus ant arklio yra įspūdinga tiktai vietiniams čiabuviamsTurkmenistane, Albanijoje ir dar galbūt Švenčionyse.
                If a lion could speak, we could not understand him.

                Comment


                  Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                  Žmogus ant arklio yra įspūdinga tiktai vietiniams čiabuviamsTurkmenistane, Albanijoje ir dar galbūt Švenčionyse.
                  Prideciau dar Ulan Batora ir Volgograda.
                  Beje, kai braidziau po Lisabona, labiausiai kliuvo butent tie arkliai su raiteliais, kuriu ten ne vienas ir ne du.
                  Paskutinis taisė Milwaukee; 2018.04.21, 10:04.

                  Comment


                    Parašė Milwaukee Rodyti pranešimą

                    Prideciau dar Ulan Batora ir Volgograda.
                    Beje, kai braidziau po Lisabona, labiausiai kliuvo butent tie arkliai su raiteliais, kuriu ten ne vienas ir ne du.
                    Arklių su raiteliais Lisabonoje yra ne vienas ir ne du, o Lietuvoje ne vienas, bet du

                    Comment


                      Parašė Galys Rodyti pranešimą

                      Arklių su raiteliais Lisabonoje yra ne vienas ir ne du, o Lietuvoje ne vienas, bet du
                      Kelintame amžiuje jie pastatyti?

                      Comment


                        Parašė Perfect Rodyti pranešimą

                        Kelintame amžiuje jie pastatyti?
                        Nusiraminkite ir pasidėkite meno istorijos knygas atgal į lentyną. Tik skaičiuoju arklius, niekas čia nesiūlo pristatyti Lietuvoje arklių ir tokiu būdu automatiškai numušti mūsų pasaulėžiūrą ir ekonomika iki trečiojo pasaulio šalių lygio

                        Comment


                          Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                          Kad jau vis čia buvo diskusijos apie Vytį, tai va... Mano prieš kelias savaites minėtas Vytis buvo paviešintas:

                          Ukrainiečiai išliejo Kaune iškilsiantį Vytį

                          Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujien...ti-1104-960014

                          Click image for larger version

Name:	vycio-skulptura-5ad9eeb179625.jpg
Views:	77
Size:	108,9 kB
ID:	1636326

                          Click image for larger version

Name:	vycio-skulptura-5ad9eeb14bf2a.jpg
Views:	70
Size:	109,8 kB
ID:	1636327
                          Šitas paminklas tiesiog šaukia apie save "Welkome to Turkmenistan"

                          Comment


                            Bet Kaunui jis NEREALIAI limpa. As laimingas kaip kibiras

                            Comment


                              Labai cool. Aišku čia forume daugiau kam patiktų kokia moderni stiklinė šviečianti nesąmonė. Labai gražiai turėtų šalia pilies žiūrėtis. Kičas ar ne, visgi dėmesį patrauks žmonių ir ko gero taps vienu labiausiai fotografuojamų dalykų Kaune.

                              Comment


                                Beje, pačioje Lukiškių a. darbai vyksta ir dabar.

                                Comment


                                  Arklio komisija nenorėjo, dėl to, kad tai yra totalus anachronizmas, kuriuos statosi nebent tik trečiojo pasaulio autoritarinės valstybės.
                                  Ne dėl to. Šiandieniniams kosmopolitiniams neokomjaunuoliams (kultūros ministrė yra būtent tokia) bet kokie tautiniai simboliai tiesiog kelia alergiją.
                                  Tas abstraktus kalnelis-raudų sienelė, labai primenantis Kaune esantį komjaunuoliams skirtą memorialą, jiems tiesiog mentališkai artimesnis.
                                  https://lt.wikipedia.org/wiki/S%C4%8...k%C5%A1t%C4%97
                                  Paskutinis taisė senasnamas; 2018.04.21, 13:27.

                                  Comment


                                    Parašė Zygis Rodyti pranešimą
                                    Labai cool. Aišku čia forume daugiau kam patiktų kokia moderni stiklinė šviečianti nesąmonė. Labai gražiai turėtų šalia pilies žiūrėtis. Kičas ar ne, visgi dėmesį patrauks žmonių ir ko gero taps vienu labiausiai fotografuojamų dalykų Kaune.
                                    As Kaunui linkiu tik gero(be ironijos), todel ir sakau - esu laimingas kaip kibiras

                                    Comment


                                      Parašė senasnamas Rodyti pranešimą

                                      Ne dėl to. Šiandieniniams kosmopolitiniams neokomjaunuoliams (kultūros ministrė yra būtent tokia) bet kokie tautiniai simboliai tiesiog kelia alergiją.
                                      Tas abstraktus kalnelis-raudų sienelė, labai primenantis Kaune esantį komjaunuoliams skirtą memorialą, jiems tiesiog mentališkai artimesnis.
                                      https://lt.wikipedia.org/wiki/S%C4%8...k%C5%A1t%C4%97
                                      Tipinis šovinistinis "kas ne su mumis - tas prieš mus" arba "kas prieš vytį - tas komunistas"
                                      Dar ir dar kartą - dauguma mūsų ne prieš vytį, bet prieš konkriečiai šitą liaudameistrišką baiboką. galite paskaityti ankstesnį mano komentarą apie tai kas su skulptūra yra negerai.

                                      Comment


                                        Parašė Milwaukee Rodyti pranešimą
                                        Bet Kaunui jis NEREALIAI limpa. As laimingas kaip kibiras
                                        Palauk, tai tau Kaunas=Turkmėnistanas?

                                        Nežinau, kodėl turkmėnus reikia šitaip įžeidinėti...
                                        If a lion could speak, we could not understand him.

                                        Comment


                                          Tipinis šovinistinis "kas ne su mumis - tas prieš mus" arba "kas prieš vytį - tas komunistas"
                                          Dar ir dar kartą - dauguma mūsų ne prieš vytį, bet prieš konkriečiai šitą liaudameistrišką baiboką. galite paskaityti ankstesnį mano komentarą apie tai kas su skulptūra yra negerai.
                                          Skaičiau, tie techniniai paminklo trūkumai yra autoriaus klaida (kurios galėtų nebūti), tiesiog suteikianti patogų pagrindą priešininkams prisikabinti. Bet nemanau, kad esmė yra tame ir kad tai reikšmingai sumažins prie Kaune pastatyto paminklo besifotografuojančių skaičių. Kultūros ministrė kritikavo raitelio šarvus ar žirgo pakinktus? Ne, ji sakė, kad Vytis yra per agresyvus. Net jei visos detalės ir būtų 100 proc. tobulos, paminklo agresyvumas niekur nedingtų
                                          Paskutinis taisė senasnamas; 2018.04.21, 15:16.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X