Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Suskystintų gamtinių dujų terminalas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Šiluminės teršia tik orą, be to, naujos ir modernios kurą naudoja daug efektyviau ir teršia mažiau. Bet uždarius šiluminę tarša iškart ir dingsta. O atominių tarša, jei pasklinda, tai ir nesurinksi. Karinių veiksmų atveju jos apskritai yra kaip pasyvios atominės bombos. Jų radioaktyvių atliekų saugojimas bus nuolatinis valstybių galvos skausmas. Kol kas skauda nedaug, nes daugumos atominių eksploatavimo laikotarpis dar nepasibaigė.
    Šešėlis nepaleidžia ne Johno, bet tų, kurie diena iš dienos, nuosekliai ir be nukrypimų pila neatskiestą Kremliaus propagandą ir gula kryžium prieš bet ką, kas neatitinka politinės Kremliaus linijos.
    Reikėtų suprasti elementarų dalyką, kad kremlius nėra pasaulio centras ir kiekvienas pirstelėjimas neturi būti vertinamas pagal tai, ar Rusijai naudinga, ar nenaudinga. Pirmiausia reikia žiūrėti, kas mums naudinga, ar nenaudinga. Atominės priešininkų Lietuvoje daug ir jų motyvai patys įvairiausi. Visko suvedimas vien į kremlių yra tik klausimo suprimityvinimas ir kelio užkirtimas bet kokiai diskusijai.
    Šiaip tai naudingiausias kremliui žingsnis buvo Ignalinos AE uždarymas. Reikėtų atskirti plikus faktus nuo politinių interpretacijų.
    Paskutinis taisė senasnamas; 2014.10.31, 10:59.

    Comment


      Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
      Jūs gal pasidomėkit ta Fukušima prieš rašydami. Pora metų po nelaimės radioaktyvus vanduo dar tebetekėjo į vandenyną. Radiacijos lygis padidėjęs keliasdešimties km spinduliu aplink elektrinę, pagal Stanfordo studiją įvykis lėmė 1,3 tūkst. vėžinių susirgimų. Palyginus su Černobyliu gal ir nedaug, tačiau įvykių eiga rodo, kad tokias nelaimes sunku suvaldyti net ir išsivysčiusioms šalims. 30 km plotas aplink Fukušimą bus draudžiama zona ilgiems dešimtmečiams. Nebent galvojat, kad vandenynas didelis ir viskas atsiskies kiek beišpiltum. Amerikiečiai ir po trijų metų vertina poveikį savo Vakarinėje pakrantėje:
      http://www.usatoday.com/story/news/n...ation/6213849/
      O Lietuva, tiek investavusi į alternatyvų dujų šaltinį, turi stengtis jį išnaudoti, kad Lietuvos elektrinėje, į kurią taip pat daug priinvestuota, apsimokėtų gaminti el. energiją. O trūkstamą kiekį galima susigraibyti iš importo, atsinaujinančių išteklių ir t. t. Lietuvos poreikiai nėra dideli.
      Visų pirma, apie Stanfordo studiją- pagal tai, ką dabar radau, tai įvykis lėmė 15-1300 vėžinių susirgimų. (Because of inherent uncertainties in the emissions and the health-effects model, the researchers found a range of possible death tolls, from 15 to 1,300, with a best estimate of 130.. Be to, ši studija išleista 2012ųjų viduryje, o štai UNSCEAR duomenimis (2013m. balandžio). The major UN report on the health impacts of the Fukushima accident concluded that any radiation-induced effects would be too small to identify.

      Apie Jūsų požiūrį apie amerikiečių tyrimą norėčiau pasakyti, jog būtent požiūris "jonizuojančios spinduliuotės lygis truputį padidėjo, kaip blogai, greit mirsim" ir yra tas požiūris, gąsdinantis visuomenę. Citatos iš Jūsų minėto straipsnio:
      "In Oregon, state park rangers take quarterly samples of surf water and sand at three locations along the coast. The water is analyzed for Cesium 137 and iodine 131. Both of those already exist in the ocean at low levels from nuclear testing decades ago.

      The monitoring began in April 2012, when tsunami debris began arriving along the Oregon coast. So far, all of the tests have shown less than "minimum detectable activity," or the least amount that can be measured."



      Į tą pačią temą, žmonės gyveno (ir gyvena) vietovėse, kur jonizuojančios spinduliuotės lygis yra sąlyginai didelis:
      http://webecoist.momtastic.com/2013/...active-places/

      Bet čia mes jau labai nukrypom nuo šios skilties temos

      Comment


        SGD terminalas sėkmingai priėmė pirmąjį krovinį

        Į suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivą-saugyklą „Independence“ šią savaitę buvo perpumpuotas pirmasis SGD krovinys, kurio dalis bus skirta terminalo bandymams. Specialistai konstatuoja, jog „Independence“ sistemos veikia nepriekaištingai ir procesas įvyko sklandžiai.

        Iš viso į SGD laivą-saugyklą buvo perpumpuota apie 100.000 kub. m. SGD, kurios prilygsta apytikriai 60 mln. kub. m gamtinių dujų. Jas antradienį, spalio 28 d. atgabeno dujovežis „Golar Seal“. Šis 160.000 kub. m talpos ir 281 m ilgio tanklaivis atplukdė paskirtojo tiekėjo „Litgas“ iš Norvegijos bendrovės „Statoil“ įsigytą krovinį, skirtą terminalo testavimui.

        Iš nupirktų 60 mln. kub. m., apie 50 mln. kub. m. bandymų metu bus patiekti į dujų perdavimo sistemą, o likęs kiekis bus sunaudotas terminalo techninėms reikmėms.

        „Pirmoji SGD perkrova iš dujovežio į SGD laivą-saugyklą įvyko sklandžiai, saugiai ir be sisteminių trikdžių. Taip pat šiandien bus atliktos įvairios papildomos procedūros, kaip: SGD kiekio patikrinimas bei pasiruošimas dujovežio „Golar Seal“ išplaukimui iš Klaipėdos uosto“, - sakė Mantas Bartuška, AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius.

        „Golar Seal“ pagal galiojančią rinkliavų struktūrą ir metodiką, susietą su laivo gabaritais, Klaipėdos uostui atnešė apie 0,5 mln. Lt pajamų.

        Comment


          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

          Tai kad jau beveik visuose miestuose tų biokuro katilinių pristatyta. Pagrinde liko Vilnius ir Kaunas ir tie projektai jau ruošiami. Galės pagaminti iki 10% Lietuvoj suvartojamos elektros. Daugiau biokuro potencialas pagrinde bus išsemtas, nes elektrą biokuru apsimoka gaminti tik tada, kai kartu yra gaminama šiluma.
          Gal pirma reikia pažvelgti į Lettered pateiktą info:

          Parašė Lettered Rodyti pranešimą
          Čia galite pažiūrėti kokį kurą kas naudoja ir dar kainas palyginti (tamsai geltona spalva - biokuras, tamsiai žalia - dujos).

          Atvaizdas
          Biokuro panaudojimui erdvės dar oi kaip daug. O dujos aišku rezervas puikus.
          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

          Comment


            Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
            Jūs gal pasidomėkit ta Fukušima prieš rašydami. Pora metų po nelaimės radioaktyvus vanduo dar tebetekėjo į vandenyną. Radiacijos lygis padidėjęs keliasdešimties km spinduliu aplink elektrinę, pagal Stanfordo studiją įvykis lėmė 1,3 tūkst. vėžinių susirgimų. Palyginus su Černobyliu gal ir nedaug, tačiau įvykių eiga rodo, kad tokias nelaimes sunku suvaldyti net ir išsivysčiusioms šalims
            Žinoma Fukushimos tragedija yra labai jautri tema, galinti netgi pakeisti tokių šalių kaip Vokietija ar Japonija energetinę kryptį, dėl to visokių studijų, tyrimų ir konspiracijos teorijų tikriausiai yra pilna. Taigi kai aplink tiek daug skirtingų nuomonių ir tyrimų, aš kažkodėl būnu linkęs pasitikėti wikipedia su viltimi, kad jie tą srautą atsijoja. O ten rašo:

            Although no short term radiation exposure fatalities were reported, some 300,000 people evacuated the area, 15,884 (as of 10 February 2014) people died due to the earthquake and tsunami, and as of August 2013 approximately 1,600 deaths were related to the evacuation conditions, such as living in temporary housing and hospital closures.
            Wikipedia
            Kas reikštų, kad dėl radiacijos mirčių nebuvo užfiksuota. Iš 300.000 evakuotų 1600 mirčių manoma gali būti susiję, pagrinde dėl gyvenimo sąlygų pasikeitimų ar dėl ligoninių uždarymo. 1600 - tai 0.5% visų evakuotų. Turint omenyje kad ir šiaip per metus miršta kokie 2% dėl natūralios gyventojų kaitos, tai 0.5% mirčių, kurias manoma įtakojo ne tragedija, o pasikeitusios gyvenimo sąlygos, neatrodo tragiškai.

            Ten pat ir apie Černobilį rašo:
            Life expectancy of the evacuees dropped from 65 to 58 years -- not [predominately] because of cancer, but because of depression, alcoholism and suicide. Relocation is not easy, the stress is very big.
            Taigi pagrindinė problema ir mirčių priežastis nėra radiacija, o socialinės problemos po tragedijos. Tačiau juk atominės elektrinės ir yra tai, kas sprendžia tas socialines problemas suteikdamos žmonėms darbą ir pigų energetinį šaltinį. Jeigu Visagine būtų atliktas tyrimas, tikriausiai tokių mirčių dėl 'pasikeitusių gyvenimo sąlygų', ar 'išaugusio alkoholizmo' būtų surasta daugybe, tačiau to priežastis ne atominės sprogimas, o jos uždarymas. Dėl to jeigu mums tos mirtys rūpėtų - mes visų pirma turėtumėm rūpintis atominės Visagine statybomis, kas būtų atstatyta socialinė tvarka.

            Comment


              Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
              Gal pirma reikia pažvelgti į Lettered pateiktą info:

              Biokuro panaudojimui erdvės dar oi kaip daug. O dujos aišku rezervas puikus.
              Vilniuje elektrinėse tikriausiai pagaminama daugiau šilumos, nei visuose Lietuvos miestuose kartu sudėjus (be 5 didžiųjų LT miestų). Klaipėda jau beveik perėjo ant biokuro, kituose miestuose taip pat sparčiai pereinama. Pastačius dvi didžiąsias elektrines Vilniuje ir Kaune, liks labai menkai galimybių jo plėtrai. Kokia nors nauja elektrinė Ukmergėje jokios didesnės įtakos neturės, kaip ir neturės didesnės įtakos kad ir 10 tokių elektrinių.

              Comment


                "Independence" kapitonui įteiktas uosto ženklas

                Penktadienį į suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivą-saugyklą „Independence“ baigtas perpumpuoti pirmasis SGD krovinys. Iš viso iš dujovežio „Golar Seal“ į laivą-saugyklą „Independence“ perpumpuota apie 100 000 kub. m. SGD, kurios prilygsta apytikriai 60 mln. kub. m gamtinių dujų.

                Šis 160 000 kub. m talpos ir 281 m ilgio tanklaivis atplukdė paskirtojo tiekėjo „Litgas“ iš Norvegijos bendrovės „Statoil“ įsigytą krovinį, skirtą terminalui testuoti. Laivas „Golar Seal“ Klaipėdos uostą paliks penktadienį apie 15 val.

                Prieš dujovežiui „Golar Seal“ paliekant uostą, laive „Independence“ apsilankė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto kapitonas Adomas Alekna ir jo vadovaujamos tarnybos atstovai. „Independence“ kapitonui Bergui Bjoernui įteiktas Klaipėdos uosto ženklas.

                Comment


                  O Ukraina net karo salygomis gavo tokias pacias duju kainas kaip ir Lietuva. Ir be jokio SGD terminalo.

                  Comment


                    Parašė liutass Rodyti pranešimą
                    O Ukraina net karo salygomis gavo tokias pacias duju kainas kaip ir Lietuva. Ir be jokio SGD terminalo.
                    Išvada - reikia karo su Rusija. O dar geriau, tiesiog aneksijos. Tada dujas išvis dykai gautume. Kaip Krymas.

                    Comment


                      tiesiog del ES arbitrazo tai ivyko (Ukraina irgi padavusi ten skunda, bet dabar atsiims). Ir nereikia triubinti, kad tai del laivo su Rusijos spalvos dazymo kodu.

                      Comment


                        Parašė liutass Rodyti pranešimą
                        tiesiog del ES arbitrazo tai ivyko (Ukraina irgi padavusi ten skunda, bet dabar atsiims). Ir nereikia triubinti, kad tai del laivo su Rusijos spalvos dazymo kodu.
                        Ne dėl arbitražo, o dėl kvailos sutarties, pagal kurią dujų kaina pririšta prie naftos kainos, todėl vienu metu Lietuvai dujos buvo pakilusios iki 500$, kai tuo tarpu pasaulyje rinkos kaina buvo perpus mažesnė. Ta sutartis jau pasibaigs greit, net su terminalu derėtis manau gerokai lengviau nei be jo, neveltui ir estai su suomiais tą suprato ir irgi nori terminalo. Mums vienintelė problema, kad terminalas neadekvačiai didelis (čia panašiai, kas nusipirkti fūrą, kad pervežti krovinį, kuriam užtektų ir mikrobo), bet jei pavyks pasistatyti vamzdynus ir susitarti dėl dujų tiekimo kitoms Baltijoms šalims ir Suomijai, tada manau tikrai bus labai naudingas tas laivas.
                        Paskutinis taisė Lettered; 2014.11.01, 18:00.
                        Flickr

                        Comment


                          o kaip gali buti ne prirista, jei tai yra antrinis naftos produktas?

                          Comment


                            Parašė liutass Rodyti pranešimą
                            o kaip gali buti ne prirista, jei tai yra antrinis naftos produktas?
                            Jeigu labai ilgalaikės sutartys, tada taip, bet jei metams, tai kiek sutari $, tokia kaina ir yra. Pasaulyje gali dujų gavyba išaugti ir jų kaina kristi, o naftos atitinkamai nebūtinai.
                            Flickr

                            Comment


                              o gali duju kaina dideti, jeigu naftos kaina krinta?

                              Comment


                                Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                o gali duju kaina dideti, jeigu naftos kaina krinta?
                                Teoriškai gali, čia daug veiksnių veikia, politiniai, technologiniai ir pan.
                                Flickr

                                Comment


                                  ar reikalingas mums tas SGDT?

                                  Comment


                                    Parašė digital
                                    Taip, bent jau kaip draudimas tai tikrai.
                                    o kodel tik lietuviai tokie "gudrus"? Tai visi galetu tokiu prisipirkti.

                                    Comment


                                      Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                      o kodel tik lietuviai tokie "gudrus"? Tai visi galetu tokiu prisipirkti.
                                      Ne visoms šalims labai reikia, turi alternatyvius vamzdynus su Norvegija arba naudojasi kaimyninių šalių terminalais.
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Liūtai, geriau atsikimšk dar vieną alaus.
                                        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                        Comment


                                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                          Ne visoms šalims labai reikia, turi alternatyvius vamzdynus su Norvegija arba naudojasi kaimyninių šalių terminalais.
                                          o kiek saliu Europoje turi tokius terminalus ir kiek is ju kurios neturi, turi alternatyvius rysius su Norvegija arba kitu saliu terminalais. Beje, kiek tokiu terminalu yra Europoje?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X