Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Suskystintų gamtinių dujų terminalas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Ir reginio vinis.







    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

    Comment




      GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

      Comment










        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

        Comment


          Pavojingiausias etapas įveiktas







          Pabaiga.
          GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

          Comment


            Ka reiskia Pavojingiausias etapas iveiktas? i klp. sudetinga iplaukt tokiems ar kaip? Uosto locmanui tai cia eiline barzha turetu but pagal ideja.
            Show must go von!

            Comment


              Viskas normalu ir įprasta. Tiesiog uosto kanalas sukasi prie molų, o tai nepalengvina įvedimo, nes ir srovė gali būti stipri, ir didelio buringumo laivams nepalankus šoninis vėjas. Kaip matyti, raudonas vilkikas turbūt ir apsidraudimui nuo šoninių gūsių, korpusu pastumtų/prilaikytų.
              GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

              Comment


                SGD terminalas 1 tūkst. kub. metrų dujų kainą didina 100 Lt

                Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas gamtinių dujų kainą kitąmet didins 102 litais skaičiuojant už tūkstantį kubinių metrų.

                "Terminalas, kaip ir bet kuri sukurta infrastruktūra,
                reikalauja kapitalo grąžos. Mes turime aiškius paskaičiavimus, kad terminalo kaina, skaičiuojant 1 tūkst. kub. m dujų, papildomai sudaro apie 100 litų. Tai nėra jokia paslaptis", - antradienį interviu LRT radijui sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

                Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, šiemet gamtinių dujų kaina siekia 1507 Lt už tūkst. kub. metrų.

                Valstybinis reguliatorius prognozuoja, kad 2015-aisiais gamtinių dujų kaina sudarys 1558 Lt už tūkst. kub. m. Šioje sumoje 102 Lt sudarys vadinamoji "saugumo dedamoji", t.y. SGD terminalo kaina.

                Tačiau Premjeras atkakliai laikosi pozicijos, kad dujų kaina kitąmet, nepaisant papildomos dedamosios, nepadidės.

                Comment


                  A. Butkevičius: SGD terminalas dujų kainos nepadidins

                  Premjeras Algirdas Butkevičius kartoja, kad Lietuvai pastačius suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą ie visiems dujų vartotojams mokant už jo išlaikymą, dujų kaina kitais metais nedidės.

                  "Terminalas, kaip ir kiekviena sukurta infrastruktūra, reikalauja kapitalo grąžos ir mes turime aiškius paskaičiavimus, kad terminalo kaina, skaičiuojant 1000 kubinių metrų dujų, sudaro papildomai apie 100 litų. Čia nėra jokia paslaptis. (...) Bet noriu pabrėžti, kad dujų kaina ateinančiais metais, nežiūrint ir tos dedamosios, papildomos dalies kainoje, tikrai nepadidės", - interviu LRTradijui antradienį sakė premjeras.

                  Jo teigimu, kartu su SGDterminalo projektu Lietuvos energetika pereina į naują etapą.

                  Comment


                    Prognozuoja kitų metų SGD kainą Lietuvoje

                    Gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonė LITGAS, priklausanti energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“, prognozuoja, jog 2015 metais į Lietuvą importuojamų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) kaina bus mažesnė nei už importuojamas dujas buvo mokėta 2013 metais. Šiuo metu LITGAS yra pateikęs pasiūlymą Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) taikyti pastovią vidutinę SGD kainą visus 2015 metus.

                    Remiantis istorinėmis Jungtinės Karalystės gamtinių dujų biržos „National Balancing Point“ (NBP) kainomis, 2015 metų ateities sandorių kainų vidurkiais, prognozuojama, kad SGD kainos SGD terminale Klaipėdoje per devynis 2015 metų mėnesius atskirais mėnesiais gali svyruoti apytiksliai nuo 950 iki 1250 litų už tūkstantį kubinių metrų. Į tai nėra įskaičiuotos papildomi galimi technologiniai kaštai ir einamosios LITGAS sąnaudos, kurios bus tvirtinamos VKEKK.

                    Paskirtojo tiekėjo funkcijas atliekanti LITGAS SGD pirks iš Norvegijos „Statoil“, su kuria šių metų rugpjūtį buvo pasirašyta 5 metų trukmės sutartis, užtikrinant SGD terminalo Klaipėdoje veiklai būtinojo kiekio – 540 mln. kub. metrų (apie 950 tūkst. kub. m. SGD) tiekimą. Būtinąjį kiekį teisės aktais yra įpareigoti nupirkti valstybės reguliuojami energijos gamintojai. Ši prievolė netaikoma nereguliuojamiems ir buitiniams vartotojams.

                    „Norėdami užkirsti kelią spekuliacijomis ir gandams, taip pat gavę sutikimą iš „Statoil“ nusprendėme pateikti kitų metų SGD kainų prognozes. Šios prognozės yra pagrįstos matematiniais skaičiavimais, faktinės kainos priklausys nuo NBP indekso, su kuriuo yra susietos mūsų perkamų SGD kainos, vertės svyravimo, – teigė UAB LITGAS generalinis direktorius Dominykas Tučkus. – Šiuo metu teikiame prognozes 2015 metų 9 mėnesiams, kadangi SGD kainas 2015-2016 metų žiemos sezonui prognozuoti dar labai anksti“.

                    ...

                    Comment


                      2018 m. Australija, prognozuojama, turėtų aplenkti Katarą ir tapti didžiausia suskystintų gamtinių dujų (SkGD) eksportuotoja pasaulyje. Tačiau iššūkių daug – dėl Azijos rinkų kovojanti Australija turės rasti būdų atlaikyti tokių šalių kaip JAV ir Rusija konkurenciją.
                      Australijoje šiuo metu plėtojami septyni nauji SkGD projektai, 3 terminalai jau veikia. Planuojama, kad nuo 2018 m. Australijos SkGD produkcijos apimtis pasieks apie 86 mln. tonų (apie 117 mlrd. kub. m), palyginti: dabartinis pajėgumas – 24 mln. tonų (apie 33 mlrd. kub. m), teigiama naujausioje Oksfordo energetikos studijų instituto ataskaitoje. Tai gali reikšti apie 50 mlrd. USD pajamų iš eksporto kasmet, skaičiuoja dienraštis „The Australian“.
                      http://vz.lt/article/2014/10/3/austr...ti-skgd-rinkas
                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                      [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                      Comment


                        http://www.15min.lt/naujiena/verslas...4-467107?cf=df

                        AB „Klaipėdos nafta“ spaudai pranešė, kad savaitgalį pradėjo tiekti pirmuosius gamtinių dujų kiekius iš suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo į gamtinių dujų perdavimo sistemą. Tai yra pirmasis kartas istorijoje, kai Baltijos regione dujos buvo patiektos iš alternatyvaus šaltinio.

                        Comment


                          Susitarė dėl SGD terminalų Estijoje ir Suomijoje
                          http://www.delfi.lt/verslas/energeti....d?id=66425118

                          Comment


                            Pramušė mūsų pavyzdys. Nors dabar nebesigaus jiems duju pardavinėt, kaip planavo valdžia.

                            Comment


                              Parašė dr-rox Rodyti pranešimą
                              Pramušė mūsų pavyzdys. Nors dabar nebesigaus jiems duju pardavinėt, kaip planavo valdžia.
                              jie tik susitarė, kol įgyvendins praeis dar kokie 5 metai.
                              Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                              Comment


                                /\ Gal net 7-8. Dvišaliame projekte vien politiniai/biurokratiniai įvairiausių projekto etapų patvirtinimai užims dvigubai ilgiau, nei Lietuvoje, kur bent metai buvo prarasti vien dėl to.
                                There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                                Comment


                                  SGD terminalo poveikis kainoms – teigiamas

                                  Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) ketvirtadienį nustatė suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo teikiamų paslaugų įkainius 2015 m. Dujų ir šilumos vartotojams šie tarifai atsilieps teigiamai – artimiausiu metu dujų kaina
                                  mažės, iš jų gaminama šiluma nebrangs.

                                  VKEKK posėdyje priėmė sprendimus dėl SGD terminalo teikiamų paslaugų kainų 2015-2019 metams. Taip pat posėdyje priimtas sprendimas ir dėl SGD terminalo išlaikymo kainos – papildomos saugumo dedamosios prie dujų perdavimo kainos. 2015 metais pritaikius kompensaciją Lietuvos vartotojams ji sieks 7,41 Lt/MWh (2,15 Eur/MWh).

                                  Šis tarifas yra daugiau nei 2 Lt mažesnis nei VKEKK nustatytas 2015 m. ir siekiantis 9,43 Lt/MWh (2,73 Eur/MWh). Tarifas Lietuvos vartotojams sumažintas atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2014 m. lapkričio 12 d. nutarimu nustatytą nepanaudotų lėšų, skirtų SGD terminalo, jo infrastruktūros ir jungties įrengimo sąnaudoms padengti, kompensavimo lėšų mokėtojams tvarką 2015 ir 2016 metais. Nepanaudotos terminalo lėšos siekia apie 100 mln. Lt.

                                  Projektą įgyvendinančiai AB „Klaipėdos nafta“ pavyko sutaupyti 100 mln. Lt įsigijus pigiau nei planuota terminalo krantinės ir dujotiekio statybų bei kitas paslaugas. Todėl neprireikė panaudoti terminalo lėšų mokėtųjų per 2013 m. surinktos analogiškos sumos. Ši suma Vyriausybės nutarimu išdalinta kaip kompensacija per ateinančius 2 metus.

                                  VKEKK taip pat nustatė SGD perkrovos tarifą, kuris siekia 1.14 Eur/MWh. Iš SGD perkrovos veiklos gaunamos pajamos mažins ir saugumo dedamąją Lietuvos vartotojams.

                                  ...

                                  Comment


                                    Gal kas turite ziniu kaip sekasi vamzio tiesimo darbai po kursiu mariomis ?

                                    Comment


                                      SGD terminalo dujotiekis bus baigtas pavasarį

                                      Dalis trečiadienį oficialiai pradėjusio veikti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje dujotiekio - po Kuršių marionis - turėtų būti baigtas iki kitų metų pavasario, teigia „Klaipėdos naftos“ vadovas. Anot Manto Bartuškos, kol šis dujotiekis nenutiestas, bus naudojamas laikinas vamzdis ant marių dugno.

                                      „Šiuo metu dar yra įrengiamas vamzdis po Kuršių mariomis, kuris turėtų būti baigtas galbūt iki antrojo kitų metų ketvirčio, tačiau sistema pilnai yra veikianti ir ji užtikrinta laikinuoju vamzdynu, kuris yra saugus, inžineriškai patikrintas. Ir šiai dienai mes jau esame išdujinę apie 20 mln. kubų dujų į sistemą, kas užtikrina, kad sistema pilnai veikia“, - trečiadienį žurnalistams Klaipėdoje teigė M.Bartuška.

                                      Vokietijos bendrovė „PPS Pipeline“ laiku - iki šių metų rugpjūčio - nespėjo nutiesti 2,4 km ilgio dujotiekio po marių dugnu - nuo laivo-saugyklos iki kranto, tačiau nutiesė 20 km ilgio dujotiekį ant žemės.

                                      Anot M.Bartuškos, tik prieš kelias dienas „Klaipėdos nafta“ gavo licenciją ir oficialiai tapo SGD terminalo operatore.

                                      Comment


                                        Džiugios naujienos. Įdomus straipsnis:
                                        Nukritus naftos kainoms ir atsiradus perteklinei pasiūlai, pasaulinėje suskystintų gamtinių dujų (SkGD) rinkoje – netikėtas posūkis. Kainos Japonijoje, nuo pat šalies atominių elektrinių sustabdymo buvusios aukščiausios pasaulyje, dabar beveik priartėjo prie Europos lygio. Pasaulinis kainų kritimas – aktualus „Litgas“, kurios teikiamos dujos gali tapti konkurencingos Lietuvos rinkoje. Vis dėlto, esama ir neigiamų tendencijų.
                                        http://vz.lt/article/2014/12/3/skgd-...dujos-europoje
                                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                        [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                        Comment


                                          Miestai vamzdžių neturi, bet dujų iš terminalo nori
                                          Miestai, iki kurių nenutiesti vamzdžiai, gali būti šildomi ir dujomis iš Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo „Independence“. Tokiomis galimybėmis jau domisi tiekėjai. Net trylikos Lietuvos miestų gyventojai vartoja suskystintąsias dujas, kuriomis arba šildosi namus, arba ruošia maistą.
                                          Šios dujos į talpyklas atgabenamos dujovežiais. Į šią rinką bando įsiterpti ir „Klaipėdos nafta“, valdanti Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą.Dujų tiekėjai aiškino, kad techniškai įmanoma naftos dujas pakeisti gamtinėmis iš terminalo. Juo labiau kad pastarosios pigesnės. Dujos iš „Independence“ kol kas negali pasiekti minėtų miestų, nes pats terminalas dar neturi prieigos prie sausumos. Bet po poros metų dujos galėtų pasiekti juos. Pasak bendrovės „Klaipėdos nafta“ atstovės, nors miestų vadovai ir nesikreipė dėl tokios galimybės, tuo susidomėjo verslas.
                                          „Kreipėsi įmonės, kurios galėtų tiekti dujas šiems miestams“, – sakė atstovė.
                                          Kaip „Lietuvos rytui“ teigė bendrovės „Suskystintos dujos“ technikos direktorius Valdas Budukevičius, techniškai įmanoma iš terminalo gabenti dujas į pavienius miestus dujovežiais.
                                          „Ši idėja jau seniai buvo gvildenama. Juk gamtinės dujos yra pigesnės“, – sakė V.Budukevičius. Tačiau abejonių kelia mažėjantis dujų vartojimas Lietuvoje, o mažesni miestai ir taip jau baigia pereiti prie biokuro. Tad valstybei neapsimokėtų investuoti į įrangą. „Vežti dujas vien tik dėl viryklių tikrai neapsimokėtų“, – sakė „Suskystintų dujų“ technikos direktorius. Planuojama, kad suskystintosios dujos iš terminalo bus tiekiamos nuo 2016 metų pabaigos, nes bus statoma antžeminė dujų skirstymo stotis. Kiek tai kainuotų? Pakaktų tik dujinimo infrastruktūros kiekviename mieste, o papildomos investicijos, „Klaipėdos naftos“ apskaičiavimu, galėtų siekti 1–2 milijonus litų.
                                          http://www.lrytas.lt/verslas/energet...inalo-nori.htm
                                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                          [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                          Comment

                                          Working...
                                          X