Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Suskystintų gamtinių dujų terminalas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Aleksio Rodyti pranešimą
    Užtat Vilniuje šiluma brangzz. Ir viena iš priežasčių vardijama prievolė pirkti SGD.
    http://www.15min.lt/verslas/naujiena...nas-664-486849
    --------------------
    Suabejojau (gal kas nors atsakys į šį klausimą) ar tikrai jau dabar yra fizinės galimybės patenkinti Vilniaus dujų poreikius iš SGD terminalo Klaipėdoje?
    Juk Klaipėda ir Vilnius randasi priešinguose šalies galuose, ogi daug kartų buvo akcentuota dujų vamzdynų pralaidumo problemos.

    Comment


      /\ Ne tik pralaidumo problemos. Rimtesnė yra tai, kad nėra reversinio režimo (neteigiu 100%, bet esu skaitęs). Taip pat gudručiai lyginti su dujų kaina kol yra įskaičiuota atkovota permoka/kompensacija. Baigsis ji bus ir kitokia kaina iš Gazpromo. Gal mažesnė, kaip rinkoje bus. Nebūtū terminalo, tai ir Gazpromo nuoliadų negautum.
      Geriau tegul atsako Zuokula su VE Germanu kodėl stengėsi kuo brangesnes pirkti, kad galėtų gauti kuo daugiau už iš biokuro pagamintą šilumą, kuri turi būti simboliškai pigesnė nei iš dujų. Brangiau dujos => brangiau iš biokuro. O biokurą pirkdavo tiesioginiais sandoriais iš susijusios įmonės kažkokį kombinuotą mišinį, kokio iš esmės nėra tam, kad galėtų užlaužti max kainą ir niekas negalėtų palyginti.
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

      Comment


        Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis vasario 24 d. Vašingtone susitiko su JAV energetikos sekretoriumi Ernestu Monizu patvirtino Lietuvos pasirengimą įsigyti suskystintųjų gamtinių dujų (SkGD) iš karto, kai tik JAV kompanijos pradės jas eksportuoti, pranešama išplatintame pranešime spaudai.
        „Kuo daugiau alternatyvų turėsime, tuo geresnę kainą galėsime užtikrinti savo vartotojams“, – po susitikimo kalbėjo p. Masiulis.
        Su JAV energetikos kompanijomis Lietuvos atstovai jau yra pradėję derinti sąlygas, kad JAV pradėjus SkGD eksportą dujos iškart galėtų keliauti ir į Lietuvą. Tai galėtų atsitikti jau po metų.
        Lietuva JAV prisistato ne kaip vienos nedidelės valstybės dydžio rinka, o kaip didesnės regioninės rinkos dalis – per Lietuvą pasiekiamos Latvijos ir Estijos, o nuo 2019 m. – Lenkijos ir Ukrainos rinkos.
        http://vz.lt/article/2015/2/25/lietuvai-skgd-is-jav
        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

        Comment


          Nepradėjo aiškintis, ar teisėtas SGD terminalas

          Konstitucinis Teismas trečiadienį atidėjo bylos dėl kai kurių Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo nuostatų ir jas įgyvendinančio Vyriausybės 2012 m. vasario 15 d. nutarimo (2012 m. liepos 11 d. redakcija) konstitucingumo nagrinėjimą. Kitas teisminis posėdis vyks kovo 17-ąją.

          Ši byla nagrinėjama pagal sujungtus trijų pareiškėjų - Seimo narių grupės, Lietuvos apeliacinio teismo ir Vilniaus apygardos administracinio teismo prašymus.

          30 Seimo narių, daugiausia socialdemokratų, į KT kreipėsi dar 2012 m. lapkričio 14 d. Jie ginčijo SGD terminalo įstatymo ir Vyriausybės nutarimo nuostatas, pagal kurias įgyvendinti šį projektą be konkurso paskirta valstybės kontroliuojama AB „Klaipėdos nafta".

          ...

          Comment


            SGD terminalo paskirstymo stoties įgyvendinimui - ambicingi terminai

            Prieš savaitę AB "Klaipėdos nafta" Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo departamentui pradėjęs vadovauti Tadas Matulionis teigia, jog esminis jo uždavinys - užtikrinti patikimą ir efektyvų šio nacionalinės svarbos objekto darbą.

            Kaip vienas iš veiklos efektyvumo didinimo būdų yra įvardijamas mažojo SGD terminalo paskirstymo stoties statybos projektas. Jį numatoma įgyvendinti jau iki kitų metų pabaigos.

            ...

            Comment


              Pasirašė susitarimus dėl dujų iš JAV
              Ketvirtadienį gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonei LITGAS, priklausanti valstybės valdomai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“, pasirašė supratimo memorandumą su „Delfin LNG LLC“ – pirmąjį plūduriuojantį JAV dujų skystinimo terminalo projektą plėtojančia bendrove.
              Pasirašytas supratimo memorandumas nėra įpareigojantis pirkti ar parduoti SGD. Šis susitarimas numato galimybę įsigyti SGD, kai tik jos bus parduodamos.
              Planuojama, kad Luizianos valstijoje giliavandeniame uoste esantis terminalas „Delfin LNG“ pradės veikti 2019 metais.
              Tą pačią dieną R. Masiulis susitiko su „Exxon Mobil“ - didžiausios JAV naftos ir dujų kompanijos – vadovais. Jiems pristatyti Lietuvos planai dėl SGD rinkos plėtros bei skalūnų paieškos.
              Panašu, kad dujų verslas plėsis. Jau tiekia į Estiją, bus importas ir iš JAV, neveltui E.ON pasirašė sutartį dėl importo kai pradės veikti LNG eksporto terminalai.
              Paskutinis taisė Arunasx; 2015.02.27, 07:53.
              Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
              Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

              Comment


                Savaitgalį atvyksta antrasis SGD krovinys

                Savaitgalį į Klaipėdos uostą vėl turėtų įplaukti dujovežis su suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) kroviniu. Tai bus antrasis komercinis dujų krovinys, skirtas pirmajam Baltijos šalyse SGD terminalui.

                Dujovežis „Golar Seal“ Klaipėdos uoste jau lankėsi – pernai spalio pabaigoje į naująjį terminalą jis atplukdė bandomąjį dujų krovinį – apie 107 tūkst. kubinių metrų suskystintų dujų. Šį kartą su Maršalo salų vėliava plaukiojantis dujovežis atgabens 140 tūkst. kubinių metrų.

                Į laivą-saugyklą „Independence“ jos bus perpumpuotos per maždaug dvi paras. Išdujinus šį kiekį bus gauta ir į dujotiekį paiekta daugiau nei 80 mln. kubų gamtinių dujų.

                Per metus į Klaipėdos uostą turėtų atplaukti 6–7 dujovežiai. Jie atplukdys daugiau kaip pusę mlrd. kubinių metrų dujų – tai minimalus kiekis, būtinas terminalui sklandžiai dirbti.

                Comment


                  Sutartis: gamtines dujas „Litgas“ pirks ir iš JAV kompanijos
                  Gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonė „Litgas“, priklausanti valstybės valdomai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“, JAV, – Hiūstone pasirašė bendrąją prekybos sutartį. Ji suteikė galimybę suskystintųjų gamtinių dujų įsigyti iš JAV kompanijos „Cheniere Energy“ padalinio „Cheniere Energy“.
                  „Cheniere Energy“ šiemet atidarys pirmąjį per 40 metų JAV suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) eksporto terminalą, o pirmieji kroviniai Lietuvą galėtų pasiekti jau 2016 metais.
                  „Sutartis su „Cheniere“ yra labai svarbi – kompanija stato pirmąjį JAV gamtinių dujų skystinimo ir eksporto terminalą, kuris pradės veikti jau 2015 metų pabaigoje, ir tai suteiks mums prieigą prie gausios JAV gamtinių dujų rinkos, prisidės prie mūsų tiekimo ir kainodaros modelių diversifikavimo, – sakė bendrovės „Litgas“ generalinis direktorius Dominykas Tučkus. – Tikėtina, kad jau 2016-2017 metais, esant poreikiui, pagal šią sutartį galėsime sulaukti SGD krovinių iš JAV“.
                  Skalūnų dujų revoliucija pastaraisiais metais pavertė JAV iš gamtinių dujų importuotojos į galinčią jas eksportuoti ir pasiūlyti SGD tarptautinėms rinkoms.
                  Skaičiuojama, kad JAV plėtojami patvirtinti projektai SGD gamybos apimtis iki 2018 metų padidintų 30 mlrd. kubinių metrų per metus – tai yra maždaug 10 proc. dabartinės SGD rinkos. Palyginimui, Baltijos šalys per metus suvartoja apie 4 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.
                  „Litgas“ yra pasirašiusi 16 neįpareigojančių prekybos SGD sutarčių su kompanijomis, tiekiančiomis apie pusę viso pasaulio SGD, taip pat turi galimybes įsigyti gamtinių dujų rinkoje, iš kitų Lietuvos importuotojų.
                  „Cheniere Energy“ yra Hiūstone (JAV) įsikūrusi energetikos kompanija, kurios pagrindinė veikla yra susieta su SGD.
                  Ji valdo ir eksploatuoja SGD terminalą „Sabine Pass“ ir „Creole Trail“ dujotiekį Luizianoje.
                  „Cheniere“ ieško susijusių su „Sabine Pass“ SGD terminalu verslo galimybių.
                  p.s. jei sudėjus pirkimo ir transportavimo bei išdujinimo kainą gautusi pigiau nei chuilostano dujos tai užsičiauptų visi niurgzliai ir vatnikai. Nes dabar importuojamos dujos yra iš esmės Europos rinkoje įsigytos, o dujos iš JAV reikštų naują šaltinį, kuris muštų kainą žemyn bei mažintų putlerio biudžetą.
                  Paskutinis taisė Arunasx; 2015.02.28, 11:15.
                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                  Comment


                    Į Klaipėdą įplaukė SGD dujovežis

                    Šeštadienį į Klaipėdos uostą įplaukė antrasis komercinis suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinys, skirtas pirmajam Baltijos šalyse SGD terminalui.

                    „Laivas įplaukė į uostą. Dujovežis per dvi valandas nuplauks iki terminalo ir prisišvartuos prie krantinės“, - BNS sakė „Klaipėdos naftos“ atstovė Indrė Milinienė.

                    Pasak jos, planuota, kad laivas į uostą įplauks 8 valandą ryte, bet dėl rūko įplaukė dviem valandomis vėliau. I.Milinienė sakė, kad dujų perpylimas į terminalą prasidės po 48 valandų.

                    „Perpylimas bus pradėtas, kai bus prišvartuotas ir prijungtas prie terminalo. Maksimaliai po 48 valandų“, - teigė I.Milinienė.

                    Su Maršalo salų vėliava plaukiantis dujovežis „Golar Seal“ į Klaipėdos uostą atgabeno 140 tūkst. kubų suskystintų gamtinių dujų (apie 84 mln. kubų gamtinių dujų). Dujovežis „Golar Seal“ pernai spalio pabaigoje į SGD terminalą atplukdė bandomąjį dujų krovinį - apie 107 tūkst. kubų suskystintų „Statoil“ dujų.

                    Comment


                      Dalis per terminalą įvežamų norvegiškų dujų Lietuvos nepasiekia
                      Per suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą importuojamos norvegiškos dujos yra ir brangesnės, ir šilumingesnės nei rusų dujų milžinės „Gazprom" tiekiamos, tačiau jos nepasiekia Vilniaus, nukeliauja į Kaliningradą.
                      Politikai norėtų išsamesnės informacijos, ar kaimynai dėl to negauna papildomos naudos, rašo „Lietuvos žinios“.
                      Seimo Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojas Kęstutis Masiulis nemato problemos dėl to, kad dalis norvegiškų dujų nukeliauja į Kaliningrado sritį, tačiau, jo nuomone, dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid" turėtų pateikti aiškesnę informaciją, kaip atsiskaitoma už dujas, tiekiamas į Kaliningrado sritį per Lietuvą, ypač jei dalį jų sudaro šilumingesnės ir brangesnės dujos iš SGD terminalo.
                      Parlamentaras dienraščiui pažymėjo, kad jei Kaliningradui tenka papildoma nauda – didesnio šilumingumo dujos, Lietuvai už tai turėtų būti tinkamai atlyginama. „Manau, kad reikia daugiau atvirumo. Juk tai yra viešasis interesas, komercinių paslapčių turėtų būti kuo mažiau“,- įsitikinęs K.Masiulis.
                      Energetikos ministerijos duomenimis, įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ už 1 tūkst. kubinių metrų importuojamų „Gazprom“ dujų šių metų sausį mokėjo po 275,6 euro. Tuo pačiu laikotarpiu gamtines dujas iš SGD terminalo bendrovė „Litgas“ pirko keliasdešimčia eurų brangiau – po 302,04 euro už 1 tūkst. kubinių metrų.
                      Vat čia ir pasimato, kad nėra reversinio tiekimo galimybės. Nors turbūt vakarų Lietuva nepajėgi sunaudoti tiek dujų kiek importuojama per SGD ir nori nenori rusams tenka atiduoti, negali iš principo į abi puses tup pat metu pumpuoti dujų.
                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                      Comment


                        „Gazprom“ verslas svyruoja prie dujų savikainos ribos
                        Lietuvos dujų tiekimo įmonės šiemet turės atnaujinti arba pasirašyti naujas sutartis su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“. Apie aplinką, kuri turės įtakos deryboms, VŽ kalbėjosi su Michailu Krutichinu, nepriklausomos agentūros „Rusenergy“ ekspertu ir vienu labiausiai Rusijos ir Vakarų žiniasklaidos cituojamų ekspertų. 2015 m. paskutiniai ilgalaikės „Lietuvos dujų tiekimo“ (LDT) sutarties su „Gazprom“ dėl dujų tiekimo metai. Kol kas svarbių žinių apie naujas derybas nėra. Tačiau būsimosios sutarties sąlygos akivaizdžiai bus kitokios nei prieš dešimtmetį.
                        Paskutiniai Lietuvos dujų tiekėjų sandoriai su šilumos gamintojais rodė, kad dujos 2015-iesiems buvo siūlomos apytikriai už 230 USD. Tačiau iki vasaros dujų kaina, įskaičiuojant anksčiau „Gazprom“ suteiktas nuolaidas, gali nukristi net iki 150 USD. T. y. „Gazprom“ nuo šios sumos turės sumokėti dar apie 65 USD dydžio eksporto rinkliavą ir už 1.000 kub. m dujų gaus tik apie 85 USD pajamų...
                        Plačiau:
                        http://vz.lt/article/2015/2/19/gazpr...vikainos-ribos
                        Paskutinis taisė Arunasx; 2015.03.08, 12:49.
                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                        Comment


                          Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                          Vat čia ir pasimato, kad nėra reversinio tiekimo galimybės. Nors turbūt vakarų Lietuva nepajėgi sunaudoti tiek dujų kiek importuojama per SGD ir nori nenori rusams tenka atiduoti, negali iš principo į abi puses tup pat metu pumpuoti dujų.


                          302,04 - 275,6 = 26 yra - pirko keliasdešimčia eurų brangiau?

                          Tai tik daugiau 10% už šilumingesnes dujas, bei prieš gazprom įgauni svertą numušti kainą 50%. kremliaus užsakyti straipsniai, ne kitaip.
                          Įdomu, gal norėtų Latvija nupirkti dujų iš mūsų.
                          Paskutinis taisė andyour; 2015.03.08, 13:49.

                          Comment


                            Dujos iš terminalo visą laiką bus brangesnės, nei iš Grazpromo. Gazpromui tiesiog neapsimoka mums jų neparduoti, o parduoti gali tik už mažesnę kainą nei terminalo dujos. Dėl to gali būti, kad terminalas ilgokai veiks ant minimalaus rėžimo, nebent skalūnų dujos iš Amerikos permuštų Gazpromo minimalią kainą.

                            Comment


                              "Klaipėdos naftai" perduodama SGD krantinė

                              Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo įgyvendintoja ir operatorė bendrovė „Klaipėdos nafta“ su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pirmadienį pasirašo terminalo krantinės perdavimo sutartį. Tapusi šios infrastruktūros nuomininke, „Klaipėdos nafta“ pradeda grąžinti uosto direkcijos investicijas į krantinės statybas.

                              450 metrų ilgio terminalo krantinę, prie kurios prišvartuotas laivas-saugykla „Independence“, sudaro aptarnavimo platforma, aukšto slėgio dujų perdavimo rankovės, pereinamieji tiltai, priešgaisrinė sistema, technologinė ir elektros bei švartavimo įranga.

                              Praėjusių metų spalį baigta statyti terminalo krantinė kartu su akvatorijos išgilinimu ties Kiaulės nugara uosto direkcijai kainavo per 30 mln. eurų. Pasirašiusi sutartį, terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ taps šios infrastruktūros nuomininke ir pradės grąžinti uosto direkcijos investicijas į krantinės statybas.

                              Krantinė „Klaipėdos naftai“ išnuomojama 50 metų, o investicijų į SGD krantinės infrastruktūrą atsipirkimo periodas numatytas 20 metų. Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas Klaipėdoje veikti pradėjo šių metų sausį.

                              Comment


                                Lietuva gali tapti pirmąja valstybe, kuri gaus suskystintų dujų iš JAV ir tai, atsižvelgiant į pasirašomas sutartis, galėtų įvykti kitų metų pradžioje, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
                                http://www.delfi.lt/verslas/energeti....d?id=67386614
                                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                Comment


                                  Super. Jei Lietuvą vieną pirmųjų pasieks pigios USA dujos - tai bus trys laimėjai. 1. Lietuva gaus pigias dujas. 2. Pasinaudosim sukurta infrastruktūra parduoti dujas kaimynams. 3. Bus išvarytas Gazpromas. Labai viliuosi, kad amerikiečiai į tai žiūri labiau iš politinės, o ne iš ekonominės pusės.

                                  Comment


                                    /\ Haha. Amerikiečiai ir yra amerikiečiai būtent dėl to, kad į viską ir visada žiūri tik iš ekonominės pusės. Tai yra valstybė, kurioje netgi revoliuciją inspiravo ne liumpenproletariatas ir 'patriotai', o žemvaldžiai, kuriems buvo naudinga konsolidacija ...
                                    There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                                    Comment


                                      SGD paskirstymo stotis įgauna kontūrus

                                      AB „Klaipėdos nafta“ ir Prancūzijos bendrovė „Sofregaz“ pradeda suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) skirstymo stoties priešprojektinių sprendinių parengimo ir aplinkosauginio įvertinimo etapą. Tai antrasis žingsnis, reikalingas norint pradėti SGD paskirstymo stoties statybas, kurios numatomos dar šiemet.

                                      Planuojama, jog paskirstymo stotyje bus įrengtos kelios talpyklos, kurių optimalus skaičius bus numatytas atlikus antrojo etapo darbus. Taip pat planuojama, jog teritorijoje bus įrengtos trys autodujovežių pripylimo kolonėlės, kurios vienu metu galės pripildyti 3 autodujovežius bei tuo pat metu bunkeriuoti 1 laivą.

                                      „Parengus priešprojektinius sprendinius galutinai bus pasiruošta statyboms, kurios numatomos šių metų pabaigoje. Kaip ir pirmojo SGD terminalo Baltijos šalyse statybų metu, taip ir dabar – plečiant SGD infrastruktūrą – atliekami visi įstatymais ir kitais norminiais teisės aktais numatyti žingsniai ir ruošiamasi labai atsakingai ir atliekamos visos reikalingos procedūros. Tuo pačiu metu jau vyksta derybos su būsimais potencialiais paskirstymo stoties naudotojais – artimiausiu metu bus pradedama pasirašyti preliminarias SGD stoties pajėgumų naudojimo sutartis“, - sako Mantas Bartuška, AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius.

                                      Detali SGD paskirstymo stoties projekto eiga bus pristatyta balandžio mėnesį vyksiančio Baltijos uostų SGD forume.

                                      Comment


                                        Lietuva, pastačiusi suskystintų gamtinių dujų terminalą, turi daugiau galimybių importuoti gamtines dujas nei anksčiau, o įgyvendinus trečiąjį ES energetikos paketą, derybos dėl dujų tiekimo su Rusija ateityje bus tik komercinės. Be to, Lietuva, kaip ir iki šiol, užtikrina patikimą dujų tranzitą į Karaliaučių.

                                        http://www.delfi.lt/verslas/energeti...#ixzz3UBu5jYFh

                                        Comment


                                          AB „Achema“ daugiau nei dvejus metus nevykdo pareigų dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo lėšų ir yra skolinga daugiau nei 16 mln. Eur, kurie turėtų būti panaudoti SGD terminalo veiklos užtikrinimui. Dėl ir toliau AB „Achema“ nevykdomų teisės aktuose numatytų reikalavimų terminalo operatorė AB „Klaipėdos nafta“ oficialiai kreipėsi į Lietuvos Respublikos Energetikos ministeriją su prašymu imtis teisėtų priemonių ir priimti sprendimus, siekiant užtikrinti teisės aktuose nustatytų terminalo veiklai būtinų lėšų surinkimą.http://www.15min.lt/verslas/naujiena...imu-664-491043

                                          Comment

                                          Working...
                                          X