Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Gelžk. Kaunas-Kazlų Rūda-Kybartai

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

• Sefas210
    replied
    Aišku įmanoma išdegs visos perdangos, sugrius stogas ir gali suskilinėti sienos nuo kaitros.

Komentuoti:

• Al1
    replied
    Kodėl mūrinės negalima padegti? Galima.

Komentuoti:

• Beniux
    replied
    Dėl stoties pastatų paskirties jokių abejonių neturiu ir ten gana aiškiai parašiau. Medinis pastatas iškilo 1860 m. kaip buveinė statybų vadovams, o mūrinė stotis buvo pastatyta jau nutiesus geležinkelį, t.y. tarp 1861 - 1870 m. Medinukas ir toliau tarnavo kaip geležinkeliečių gyvenamasis ir tarnybinis pastatas.
    Va, man tik nelabai suprantama, kur "keliavo" tas vokiečių nutiestas siaurukas. Labiausiai tikėtina, kad jis baigdavosi pačiame miestelyje.

Dar radau įdomų faktą, patvirtinantį, kad 1863 m. pradžioje tų "mūrinuko" nebuvo arba dar nebuvo įrengtas. Tuomet Antanavo sukilėliai ruošėsi padegti geležinkelio stotį, bet juos aplenkė iš Kauno pasiųsti kareiviai. Abejoju, ar jie būtų mėginę padegti mūrinę stotį. O mūrinė jau stovėjo tuome, kai J. Basanavičius pradėjo studijuoti Maskvoje, t.y. 1873 m. Iš ten arba Vilkaviškio jis ne kartą vykdavo į Rusiją.
    Paskutinis taisė Beniux; 2011.01.17, 12:31.

Komentuoti:

• Al1
    replied
    Parašė udrius Rodyti pranešimą
    Nu žodžiu... tada arba atsirado naujas siaurukas arba karo metu vokiečiai naudojosi kita stotimi...
    Įtariu, kad siaurukas galėjo būti nutiestas į Pilviškių miestelį. Nes tuomet stotis buvo už miesto apie 1,5 km. Tikriausiai vagonus traukė arkliai. Nei durpyno, nei miško ten aplink nėra nei buvo tuomet.

Komentuoti:

• udrius
    replied
    Nu žodžiu... tada arba atsirado naujas siaurukas arba karo metu vokiečiai naudojosi kita stotimi...

Komentuoti:

• Al1
    replied
    Kažkaip iš atminties neprisiminiau. Vadinasi, stotis buvo medinė, o vėliau buvo perstatyta. Dar iki karo.

Komentuoti:

• Zorro
    replied
    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
    Dėl Pilviškių keista. Vokiečių Pirmojo pasaulinio nuotraukoje Pilviškių stotis mūrinė. Negi vokiečiai ją pastatė vietoj medinės? Kam?
    Užrašas dar rusiškas.

http://www.pilviskiai.lt/publ/41-1-0-484

Komentuoti:

• Garbanius
    replied
    Geras, mano seneliu namas stovi nuo sio pastato gal 150m. Kiek pamenu(pries 10-15metu) atrode lygiai taip pat. Bet jau tuomet buvo paverstas baraku.. Keista, kad beveik nepasikeites..

Komentuoti:

• Beniux
    replied
    1860 m., kai dar netoli Pilviškių tiesė geležinkelį, pastatė medinį namą "viršininkams", t.y. tiems, kurie vadovavo darbams prisiglausti. Pastatas išliko ir jį nufotografavau lygiai po 150 metų - t.y. 2010 rudenį.

Dabar šis medinukas stovi už maždaug 100 metrų į pietus nuo pagrindinio stoties pastato, iškilusio šiek tiek vėliau. Beje, šie abu objektai yra ne Pilviškiuose, o taip vadinamoje Stoties gyvenvietėje. Velniškai patiko "carski" pjaustiniai.

Vietiniai pasakojo, kad "medinukyje" irgi kažkada buvo stotis. Deja, jie tik perpasakojo iš kitų girdėtas istorijas. Inventorizuodamas savo kolekciją, aptikau du atvirukus, kuriuose 1915 m. buvo įamžintas šis pastatas, tuomet vadintas siaurojo geležinkelio stotimi. Vokiečių leidėjai buvo taupūs ir iš vieno negatyvo atspaudė du skirtingus atvirukus: horizontalų ir vertikalų. Tiesa, aš šį pastatą fotografavau iš kitos pozicijos, t.y. iš šiaurės vakarų, bet bendras tendencijas galima atsekti.
    Dabar šalia abiejų statinių (t.y.mūrinės ir medinės stoties) praeina tik plačiojo geležinkelio linija. Per Pirmąją pasaulinį karą buvo kitaip - arčiausiai ėjo siauroji linija, matyt, vokiečių nutiesta skubotai. Apie čia vykusius pakrovos į siauruko vagonus darbus nemažai rašoma vokiečių kareivių laiškuose ir mano aptiktuose dokumentuose, bet nežinau, kur toliau tas siaurukas vedė. Gal kas turi kokių žinių?

Pirmaisiais tarpukario metais bėgius išardė ir išgabeno kažkokio durpyno ar žvyryno produkcijai "gelbėti".

Komentuoti:

• Beniux
    replied
    Supirkinėja tik butelius, o senienas - perka

Aš nekolekcionuoju šios tematikos nuotraukų.

Komentuoti:

• udrius
    replied
    A va kas nuotraukas su geležinkeliais irgi supirkinėja

Komentuoti:

• Beniux
    replied
    Vilkaviškio geležinkelio stoties konduktoriai(taip rašoma nugarėlėje). Apie 1930 m.

Komentuoti:

• Sefas210
    replied
    Girdėjau kad tie nemokšos iki vasario turi pabaigti stoties remonta...

Komentuoti:

• Furbo
    replied
    Dar ir kaip blogai, vietomis neužtinkuota, vietomis nelygiai ir t.t. Vienu žodžiu nemokšos tie darbininkai .

Komentuoti:

• Sefas210
    replied
    Parašė Hitas Rodyti pranešimą
    Buvau aną dieną, beveik visa apdailinta, labai graži geležinkelio stotis, bet dar nemačiau tos nepabaigtos šiaurinės pusės... Mačiau, kad darbininkai viduj dirba, nuimtos ankščiau buvusios apsauginės nuo keleivių akių, plokštės.
    Iš toli graižiai atrodo, bet kai arčiau prieini ir matosi kaip blogai remontas padarytas.

Komentuoti:

• Furbo
    replied
    Buvau aną dieną, beveik visa apdailinta, labai graži geležinkelio stotis, bet dar nemačiau tos nepabaigtos šiaurinės pusės... Mačiau, kad darbininkai viduj dirba, nuimtos ankščiau buvusios apsauginės nuo keleivių akių, plokštės.

Komentuoti:

• Sefas210
    replied
    Sakė kasininkė kad šitoje ''būdelėja'' labai šalta nes jinai kiaura yra, ir ypač kai atidaro keleiviai duris skervėjis būna stiprus, aš šiandien tenai laukiau valanda traukinio ir labai sušalau ypatingai kojas

Komentuoti:

• Vitas
    replied
    Spustelėjus šalčiui, traukinio laukiantiems keleiviams Kazlų Rūdos geležinkelio stotyje pasidarė sunku: nėra jokios pastogės. Senosios stoties pastate įsikūręs baras "Traktierius" neveikia (atsidaro tik pagal užsakymus, šiaip dėl traukinio keleivių ir miestelio gyventojų jiems dirbti neapsimoka). Įdomu, keik tai tęsis? Ir kodėl nediirbta vasarą, o susigriebta tik žiemos pradžioje?

Komentuoti:

• Sefas210
    replied
    Kazlų Rūdos stotis 2010/11/29 šiaurinė siena

Komentuoti:

• Sefas210
    replied
    Šiandien buvau nuėjas dar pažiūrėti Kazlų Rūdos stoties, nustebau kad dirba ir šeštadienį, užmečiau akį į vidų viskas išgriauta, paklausiau darbininkų ar bus naujas, bet niekas nežino apžiūrėjus remonto kokybe tj nelabai man patiko kaip nutinkavo fasada.

Čia nuotraukos iš kitos pusės anksčiau ten neleido eiti

Vidus

Mašinų stovėjimo aikštelė kartu autobusų stotelė

Paskutinis taisė Sefas210; 2010.11.13, 14:12.

Komentuoti:

Working...
X