Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[VLN] Senų ir naujų kvartalų palyginimai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Parašė Xeonas Rodyti pranešimą

    Na čia gali dar būti kurie gauna senelių/tėvų būstus ir yra vietiniai +-. Taip tokių yra ir tikrai ne vienas. Aišku yra dar mentaliteto klausimas, bet iš principo liūdna, bet teisybė. Beje čia toks dalykas visur tinka, ir visuose rajonuose, dažnai ir naujos statybos būstuose/rajonuose.
    Bėda ta, kad senuosiuose daugiabučiuose didelis pensininkų ir kitokių keistų gyventojų kontingentas, kuriems "nieko nereikia". Nekalbu apie tai, kad lyg ir normaliame name vienas butas-landynė gali sudaryti problemų ne vieneriems metams.
    Kai kurie namai yra atsisakę vykdyti bet kokias rimtesnes renovacijas.
    Kita vertus, nauji kažkada taps "senais"
    Paskutinis taisė Sula; 2020.12.29, 09:34.

    Comment


      #22
      Parašė Romas Rodyti pranešimą

      Atsirado proga sukurti temą senų ir naujų kvartalų palyginimui.

      Senų kvartalų problemos visiems žinomos - nepatogus išplanavimas (iki 1980 m.), prasta garso izoliacija, kartais prastas kaimynų kontingentas, nėra vietų parkavimui.

      Antra vertus kokiose Viršuliškėse yra daug erdvės ir želdinių - daug kur pagauni save mąstant, kad tokiose erdvėse tarp namų būtų įterptas vienas kitas, naujas daugiabutis.

      Pažiūrėjus į sugrūstus ir kaip getai g
      aptvertus naujus namus matomi ne vien privalumai.

      Nauja socialinė infrastruktūra (mokyklos, darželiai) visokiuose Naujose Santariškėse ar Perkūnkiemiuose nekuriama, tik išnaudojama šalia esantį, pritaikyta kitam gyventojų skaiciui.

      Tiražuojamos klaidos dėl parkavimo reikalingumo.
      Svajuko dramblionės apie "darnų judrumą" paspirtukais greit pasibaigia, kai pagausėja šeima. Vis dėlto prireikia mašinos, o jai parkavimo.
      Chrusciovkėse irgi buvo projektuojamos mažos virtuvės. Juk iki 1980 metų bus sukurtas komunizmas ir nereikės jokių virtuvių, nes tarybinis žmogus naudosis pažangiausių pasaulyje viešuoju maitinimu.

      Gerų diskusijų dalinantis savo patirtimis.

      Keli pastebėjimai iš patirties:

      1. Nepatogus išplanavimas tikriausiai daugiausia referuoja į mažytes nuo svetainės atskirtas virtuvėles, kas iš tiesų yra nepatogu. Kiek man teko susidurti, vėlyvajame sovietmetyje statytuose butuose (1970-1990) beveik visada, nugriovus nekapitalinę pertvarą/sieną, galima sujungti virtuvę su kambariu padarant bendrą didelę erdvę. To padaryti neįmanoma dažniau senesnio tipo namuose - vad. chruščiovkėse (vėlyvi 1950'ieji, 1960'ieji) ir stalininiuose namuose (ankstyvi 1950'ieji).
      2. Garso izoliacija - čia Romai, manau būsi jau visiškai prašovęs. Iš mano patirties, viena pagrindinių naujos statybos namų problema yra prasta garso izoliacija. Pažįstu žmones, kurie pardavė butą Žvėryno Namuose, nes jų pačių žodžiais, dar nematė tokios prastos garso izoliacijos - gyvendam 4 aukšte galėjo girdėti "veiksmą" 1-ame aukšte, apie kaimynus už sienos jau nekalbu, kaip sakė, galėjo girdėti šaukštelio cinksėjimą maišomos arbatos puodelyje. Apie jau parduotą butą Paupio rajone dėl lygiai tokios pačios problemos taip pat teko girdėti iš antrų lūpų, nors asmeniškai nepažįstu. Pats gyvenau ir bute senamiestyje (20 a. pradžia), ir sovietinės statybos bute, dabar gyvenu jau po 2000-ųjų pastatytame name ir galoiu pasakyti, kad garso izoliacija čia prastesnė tiek už senamiesčio, tiek už sovietinį namą. Nežinau, kodėl taip yra, nesu konstruktorius/inžinierius, gal XXI-ame amžiuje statytuose namuose dėl tobulėjančių technologijų tiesiog nusprendė dėti mažiau betono/plytų (kurios sulaiko garsą) konstrukcijose, galbūt sovietmečiu tiesiog šios medžiagos buvo pigesnės ir jų mažiau taupė... Bet faktas, kad garso izoliacija yra greičiau vienas naujos statybos namų minusų, o ne pliusų, jei neskaitytume tų top 3 proc. LUX klasės daugiabučių, kur greičiausiai į garso izoliaciją investuojama specialiai.
      3. Dėl kaimynų kontingento senuose vs naujuose daugiabučiuose taip pat neskubėčiau generalizuoti ir žiūrėčiau labiau niuansuotai. Asmeniškai daug dalyvauju savo namo bendrijos reikaluose ir iš asmeninės patirties pastebėjau, kad bendrijoje žymiai aktyviau dalyvauja kaip tik vyresnio amžiaus žmonės (ne tik pensininkai). Tuo tarpu name gyvenantis jaunimas dažnai "neturi laiko" paskirti 1-2 valandas per metus bendrijos susirinkimui arba apskritai net neina į kalbas ir "nesikiša" - tokie kaip taisyklė į bendriją nesikreipia, kol neiškyla kažkokia juos tiesiogiai/asmeniškai liečianti problema, kažkas, kas liečia jų privatų turtą, tuo tarpu bendros patalpos, kiemo kokybė, bendrai tvarka name tokius mažai jaudina/rūpi. Tokia mano patirtis. Homosovieticus/baudžiauninko mentalitetas, atseit "mano gerbūvis baigiasi ties mano buto slenksčiu/bendrose patalpose galiu daryti ką noriu, nes čia ne mano ir ne mano reikalas, užsiimsiu savo reikalas, tegul kiti nusprendžia ir t.t." priklauso daugiau ne nuo amžiaus, o nuo žmogaus vidinės kultūros, sąmoningi/kultūringi gali būti ir vyresnio amžiaus žmonės, o minėtų baudžiauninkų/homosovieticus pilna ir tarp jaunimo ofisinio planktono.
      4. Dėl socialinės infrastruktūros buvimo senuose rajonuose ir jos nebuvimo naujuose - jau sakyta ir tai beveik 100 proc. tiesa, kiek žinau, toks urbanistinis parazitavimas ("naujo rajono gyventojai eis į šalia esančio rajono mokyklą") yra sąmoninga dabartinės VMS pozicija, iš architekto tiesiogiai kažkada girdėjau tokius "nuraminimus", kad nereikia čia jokių mokyklų Paupyje/Paplaujoje statyti, nes Užupyje jau yra mokyklos.

      Summo sumarum, senų rajonų pagrindiniai trūkumai, mano akimis, yra 2: žema energetinė klasė/idiotiška šildymo sistema (nenormalu, kai viename to paties namo bute +25, kitame +16 ir abu moka vienodai daug) - tai žinoma sprendžiama namo renovacijos būdu. Antra - parkavimas - užgrūsti maži kiemai, buduliai statantys savo skardines ant pievelių ir t.t. - čia, manau, padėtų tik kompleksiniai sprendimai, viešojo transporto plėtra mieste (daugiau greitųjų autobusų, daugiau greitųjų autobusų maršrutų/reisų, didesnės talpos autobusai ir t.t.) + daugiaaukščių parkingų įrengimai miegamuosiuose rajonuose (Fabai, Šeškinė, Justiniškės, Karoliniškės ir t.t., apie senamiestį nekalbu).
      Netgi planuojant renovaciją, mano nuomone, reiktų diferencijuoti senos statybos namus, kai kurių žinoma tikrai neverta renovuoti - visų pirma bendrabutinio tipo barakų, kurie visa savo esme skatina socialinę degradaciją ir kuriuos 100 proc. reiktų naikinti.
      Paskutinis taisė Saliamonas; 2020.12.29, 13:51.

      Comment


        #23
        Parašė Saliamonas Rodyti pranešimą
        Nežinau, kodėl taip yra, nesu konstruktorius/inžinierius, gal XXI-ame amžiuje statytuose namuose dėl tobulėjančių technologijų tiesiog nusprendė dėti mažiau betono/plytų (kurios sulaiko garsą) konstrukcijose, galbūt sovietmečiu tiesiog šios medžiagos buvo pigesnės ir jų mažiau taupė... Bet faktas, kad garso izoliacija yra greičiau vienas naujos statybos namų minusų, o ne pliusų, jei neskaitytume tų top 3 proc. LUX klasės daugiabučių, kur greičiausiai į garso izoliaciją investuojama specialiai.
        Taigi negu sunku pasidomėti prieš perkant butą, kokios tarpbutinės sienos? Jei koks nors dvigubas mūras su garso izoliacija viduryje, kaimynų niekada negirdėsi. Jei to nėra, tada įsirengiant dedi ant sienų su kaimynais 5 mm specialią garso izoliaciją ir po parketu/laminatu dvigubą arba pagerintą paklotą, investicijos minimalios, o nauda garantuota.
        Flickr

        Comment


          #24
          Ant lūbų irgi dedasi? Praktikoje gal ir naudojama praktika, bet visiškas absurdas. Gi neisi dar tūlike vamzdžio su liniuote matuot ar pakankamai platų įdėjo. Keista, kad nėra kažkokių standartų (STR), kad negirdėtum kiekvieno p*rstelėjimo.
          ♚ streetskins.eu/vilnius-city-cycling-map-by-road-surface ♚

          Comment


            #25
            Jei yra noro - dedasi ir ant lubų.

            Comment


              #26
              Parašė Lettered Rodyti pranešimą

              Taigi negu sunku pasidomėti prieš perkant butą, kokios tarpbutinės sienos? Jei koks nors dvigubas mūras su garso izoliacija viduryje, kaimynų niekada negirdėsi. Jei to nėra, tada įsirengiant dedi ant sienų su kaimynais 5 mm specialią garso izoliaciją ir po parketu/laminatu dvigubą arba pagerintą paklotą, investicijos minimalios, o nauda garantuota.
              Butą pirkau jau įrengtą/suremontuotą, be to, kai nesi patyręs tiesiogiai ir vadovaujiesi stereotipais visada galvoji, kad "naujos statybos namai tai ne sovietiniai, bus gera garso izoliacija".


              Parašė dondc Rodyti pranešimą
              Keista, kad nėra kažkokių standartų (STR), kad negirdėtum kiekvieno p*rstelėjimo.

              Standartai yra, tik jie labai minimalistiniai. Pagal galiojančius STR, naujai projektuojamų dvibučių, daugiabučių, sublokuotų gyvenamųjų pastatų vidaus aplinkos garso klasė turi būti ne žemesnė kaip C. Realiai tai labai maži reikalavimai, nes jei namas pastatytas iš mūro plytų - jis automatiškai atitinka šiuos minimalius reikalavimus (monolitiniams/blokiniams reikia papildomų investicijų):

              „Reikalas tas, kad mūriniame pastate sienoms naudojamos vienasluoksnės konstrukcijos ir vien tik tinkuotas plytų mūras 250 milimentrų storio užtikrina C garso klasę, kuri yra privaloma akustiniam komfortui užtikrinti. Bet kai turime monolitinį karkasinį pastatą, plytų siena yra per sunki apkrova perdangai, todėl paprastai atitvaroms naudojamos daugiasluoksnės konstrukcijos. O čia jau reikia dirbti labai atidžiai – yra jungtys, apylankinis garso sklidimas, didelę įtaką daro konstrukcijų tarpusavio sujungimo mazgų įrengimas“, – aiškina R. Šlekys.
              http://www.statybunaujienos.lt/nauji...ne-gadina/5940

              Tai realiai visi naujų namų vystytojai ir apsistoja ties tuo minimaliu C klasės standartu (tame straipsnyje matysite, kad kai kurie net ir šito minimalaus reikalavimo neatitinka, bet prasmunka, nes niekas Lietuvoje to netrikrina ir faktiškai nereguliuoja). Kažkada kai ieškojau mačiau, kad kažkoks mažaaukštės statybos lux daugiabutis Valakampių miškuose gyrėsi, kad siūlo išskirtinai aukštą B garso izoliaciją pirkėjams.

              Comment


                #27
                Įdomu standartinis sovietinis daugiabutis (chrusčiovkė ar naujausias), turbūt, priskiriamas prie B arba netoli to? Kam tada A tenka, senamiesčio istoriniams pastatams ar tik garso įrašų studijai pagal spec. užsakymą?
                ♚ streetskins.eu/vilnius-city-cycling-map-by-road-surface ♚

                Comment


                  #28
                  Parašė dondc Rodyti pranešimą
                  Įdomu standartinis sovietinis daugiabutis (chrusčiovkė ar naujausias), turbūt, priskiriamas prie B arba netoli to? Kam tada A tenka, senamiesčio istoriniams pastatams ar tik garso įrašų studijai pagal spec. užsakymą?
                  Dėl sovietinių nežinau, bet nauji kaip taisyklė skelbiasi atitinką tik C akustinę klasę, žr. pvz:

                  https://www.ozokvartetas.lt/wp-conte...C5%A1ymas_.pdf
                  https://centrorezidencija.lt/wp-cont...-aprasymas.pdf
                  https://zverynopanoramos.lt/wp-conte...kacija_new.pdf
                  https://bajorulajos.lt/wp-content/up...2019-11-30.pdf
                  http://vytauto35.lt/wp-content/uploa...%C5%A1ymas.pdf
                  https://virsuliskiustogai.lt/wp-cont...2019-11-30.pdf

                  Kaip minėjau, yra išskirtiniai lux klasės projektai, kurie skelbiasi atitinką "pagerintą" B akustinio komforto klasę, pvz. šitas Turniškėse:

                  https://turniskiudominija.lt/wp-cont....PUSLAPIUI.pdf
                  Paskutinis taisė Saliamonas; 2020.12.30, 13:05.

                  Comment


                    #29
                    Parašė Saliamonas Rodyti pranešimą

                    Butą pirkau jau įrengtą/suremontuotą, be to, kai nesi patyręs tiesiogiai ir vadovaujiesi stereotipais visada galvoji, kad "naujos statybos namai tai ne sovietiniai, bus gera garso izoliacija".





                    Standartai yra, tik jie labai minimalistiniai. Pagal galiojančius STR, naujai projektuojamų dvibučių, daugiabučių, sublokuotų gyvenamųjų pastatų vidaus aplinkos garso klasė turi būti ne žemesnė kaip C. Realiai tai labai maži reikalavimai, nes jei namas pastatytas iš mūro plytų - jis automatiškai atitinka šiuos minimalius reikalavimus (monolitiniams/blokiniams reikia papildomų investicijų):



                    http://www.statybunaujienos.lt/nauji...ne-gadina/5940

                    Tai realiai visi naujų namų vystytojai ir apsistoja ties tuo minimaliu C klasės standartu (tame straipsnyje matysite, kad kai kurie net ir šito minimalaus reikalavimo neatitinka, bet prasmunka, nes niekas Lietuvoje to netrikrina ir faktiškai nereguliuoja). Kažkada kai ieškojau mačiau, kad kažkoks mažaaukštės statybos lux daugiabutis Valakampių miškuose gyrėsi, kad siūlo išskirtinai aukštą B garso izoliaciją pirkėjams.
                    Daugumai pirkėjų garso izoliacija nerūpi, todėl vystytojai nelabai ir stengiasi kažką daryti daugiau nei minimalūs reikalavimai, nors investicijų čia daug tikrai nereikia.
                    Flickr

                    Comment


                      #30
                      Parašė dondc Rodyti pranešimą
                      Įdomu standartinis sovietinis daugiabutis (chrusčiovkė ar naujausias), turbūt, priskiriamas prie B arba netoli to? Kam tada A tenka, senamiesčio istoriniams pastatams ar tik garso įrašų studijai pagal spec. užsakymą?
                      Nežinau kokiai klasei būtų galima priskirti sovietinius daugiabučius, bet tikrai ne C klasei. Blokiniuose tai ten išvis būdavo, kad su kaimyniniu butu būdavo visiška kiaura anga rozetėms, kurią tik dengdavo rozetės iš abiejų pusių.Tai tokiuose galima garsiau kalbančius kaimynus puikiai girdėti. Dabartiniuose C klasės, jeigu aišku kokybiškai padaryta, tai kalbėjimo ar garsesnės muzikos visai neįmanoma girdėti. Daugiausiai perduodami smūginiai garsai ir kiti garsai per konstrukcijas (gręžimas, kalimas į sieną). Bet dėl smūginių garsų net ir B klasė nelabai ką pakeistų (dėl A nežinau). Nors tie smūginiai irgi girdimi tik kai kažką sunkaus numeta arba pvz. žmogus šokinėja. Elementarus vaikščiojimas tikrai nesigirdi.

                      Comment


                        #31
                        Įspūdinga:

                        Comment


                          #32
                          Kai kuriuose senos statybos sovietiniuose ir tai daugiau šviesos patenka į butus. Nors gyvent ten nesiruošiu, bet tiesiog žudo toks tragiškas ir išorinis vaizdas, labai gaila matyt š*do realizaciją miesto centre. Galima gal buvo netvirtint jų tokio projekto, kol neperdarys tinkamai.

                          Comment


                            #33


                            Ispūdinga bus po 10 metu, kai sugalvos savininkai buto isistiklinti balkona ir tas plokstes nuims...

                            Comment


                              #34
                              Parašė 11Urban11 Rodyti pranešimą

                              Ispūdinga bus po 10 metu, kai sugalvos savininkai buto isistiklinti balkona ir tas plokstes nuims...
                              Nebeleidžia šiais laikais stiklintis.
                              Post in English - fight censorship!

                              Comment


                                #35
                                Parašė evvt Rodyti pranešimą
                                Nors gyvent ten nesiruošiu, bet tiesiog žudo toks tragiškas ir išorinis vaizdas, labai gaila matyt š*do realizaciją miesto centre.
                                Ne centre, o bomžyne, kurio gyventojai įsivaizduoja, kad gyvena prestižiniame rajone centre. Žodžiu kokia aplinka, toks ir projektas.
                                Flickr

                                Comment


                                  #36
                                  Ten greičiau tie gyventojai, kurių balkonai turi permatomas pertvaras, jas užklijuos baltom plėvelėm. To kaip ir niekas nedraudžia, kiek matau mieste, tai gana paplitę.
                                  Lietuva visiems.

                                  Comment


                                    #37
                                    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                    Ne centre, o bomžyne, kurio gyventojai įsivaizduoja, kad gyvena prestižiniame rajone centre. Žodžiu kokia aplinka, toks ir projektas.
                                    Nu gerai, būsimajame, naujajame ar pan. centre, kuris dabar vis dar atrodo baisiau už bet kokį sąvartyną( nes ten nors ir šiukšlės bet rūšiuojamos ir yra kažkokia tvarka). Priešais, kitoj gatvės pusėj visai normalus projektas, ir aplinkui, nors ir ne stebuklai, bet kiek žinau tokio š nieks nenumato daugiau statyt.

                                    Comment


                                      #38
                                      Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                      Ne centre, o bomžyne, kurio gyventojai įsivaizduoja, kad gyvena prestižiniame rajone centre. Žodžiu kokia aplinka, toks ir projektas.
                                      Berods, ir pats gyveni tam "bomžyne" (koriuose?). Ar neatsibodo dar pilti srutų ant Šnipiškių? Dauguma čia išsako pelnytą kritiką tam rajonui, bet tokia patologinė neapykanta tik iš tamstos sklinda.

                                      Comment


                                        #39
                                        Šiaip K17 ir reklaminis content'as yra visiškas auksas. Toks vaizdas, kad kokį memų websit'e randuosi...

                                        Click image for larger version

Name:	19-58-zj3go-c62jy.png
Views:	4158
Size:	2,25 MB
ID:	1855874

                                        Attached Files

                                        Comment


                                          #40
                                          Parašė diamond Rodyti pranešimą
                                          Šiaip K17 ir reklaminis content'as yra visiškas auksas. Toks vaizdas, kad kokį memų websit'e randuosi...
                                          Ne pirmas toks koliažas jau
                                          Click image for larger version

Name:	91941592_2850389765058530_1624824885861679104_o.jpg
Views:	3792
Size:	285,4 kB
ID:	1855884

                                          Attached Files

                                          Comment

                                          Working...
                                          X