Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Miestų palyginimai, diskusijos apie miestų užstatymo tipus, aukštingumą, įvaizdį

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė STD Rodyti pranešimą
    Kultūrinis kontekstas architektūroje, ne tik kad stovi senas pastatas, bet kaip aplink jį esanti aplinka tvarkoma.
    Puiku, lai tvarkoma, tačiau tai niekaip nesusiję su naujų (sakykim, apleistų arba netinkamai naudojamų) teritorijų užstatymu aukštais pastatais.

    Parašė STD Rodyti pranešimą
    NY be skrupulų buvo griaunami kaikurie, kaikur ir dauguma, vilų, miesto namų, dangoraižių su istorizmo, art-deco... elementais.
    O dabar negriaunama? Ar reikia bepriminti atvejus iš Kauno Žaliakalnio, barokinius Klaipėdos Senamiesčio nugriovimus? O gal naujesnių ikoninių pastatų kaip Giraitės 5 nugriovimus? Ar labai skiriasi nuo tos pačios JAV? Visagine nugriovė išskirtinį mieste pastatą (viešbutį), o pastatė LIDL.

    Tai NIEKAIP nesusiję su visai kita tema – dangoraižių statymu, noru juos statyti. Nebent manai, kad jei mieste yra senas pastatas, tada 5 km. ar 10 km. spinduliu turi būti draudžiama statyti naują aukštą pastatą. Tai nesąmonė, nors yra ir taip radikalokai manančių žmonių. Su tuo nesutinku.

    Parašė STD Rodyti pranešimą
    Europoje tokia "mada" atsirado po IIPK, kai net pastatai kuriuos buvo galima išsaugoti buvo pakeisti.
    Čia jokia mada, tai natūralus procesas. Tik XIX a. pab. ir XX a. vid. atsirado visokios paveldosaugos. Iki tol tokių dalykų nebuvo iš viso, o JAV ir dabar mažai ką saugo.

    Parašė STD Rodyti pranešimą
    Bet kultūriškai, šio požiuriu, Europa daug labiau gerbia savo istoriją, nes ji yra gilesnė.
    Miestas nėra muziejus arba kapinės, jei jame yra istorija, tai nereiškia, kad DRAUDŽIAMA kurti dabartį ir ateitį, o tik žiūrėti į istoriją, paveldą, kapelius.

    Parašė STD Rodyti pranešimą
    Ką jau kalbėti apie tą pačią Lietuvą, kur stovi bažnyčios senesnės už Amerikų atradimą.
    Ir kokios tos bažnyčios? Labai daug suskaičiuoji tokių bažnyčių?

    Neapsigauk, nes tų bažnyčių yra ir JAV, mąstai tiesiog stereotipiškai, lyg būtum kokios Graikijos, Italijos, o ne Lietuvos gyventojas.

    Bostonas, Niujorkas, Teksaso valstijoj miestas ir kt. XVIII a. pradžios ir vidurio bažnyčios, senesnės už pusę Vilniaus Senamiesčio bažnyčių.
    Click image for larger version  Name:	800px-Boston_-_Old_North_Church_%2848718566608%29.jpg Views:	0 Size:	468,6 kB ID:	1837373

    Click image for larger version  Name:	800px-Boston_-_King%27s_Chapel_%2848718908106%29.jpg Views:	0 Size:	316,0 kB ID:	1837374

    Click image for larger version  Name:	800px-San_Fernando_Cathedral.jpg Views:	0 Size:	282,0 kB ID:	1837375

    Click image for larger version  Name:	800px-St_Pauls_Chapel_NYC.jpg Views:	0 Size:	317,1 kB ID:	1837376

    Jau minėjau, kad dauguma mūsų miestų yra gerokai jaunesni už daugelį JAV miestų, nes šie statyti XIX a. pab. – XX a. pr.
    Dauguma JAV miestų šiuo metu yra mažesni, kai kurie dvigubai mažesni nei prieš 50, 60 ar 70 metų.

    Parašė index Rodyti pranešimą
    Klausimas kiek Kaune apskritai yra poreikis daugiaaukščiams daugiabučiams kai statistinis kaunietis nori gyventi atskirame name (blogiausiu atveju kotedže) su žolyte, kiemu ir terasa kur kepsninę pastatyti gali.
    Pirma. Lygini kai Kaune yra 0 aukštybinių modernių gyvenamų dangoraižių ir sakai jei jų nėra, vadinas poreikio nėra. Nors tai nelogiška.

    Čia panašiai jei aš tau sakyčiau, kad šiemet nebuvo jokių kelionių į Italijas, vadinas poreikio nėra. Tipo lietuviai mėgsta atostogauti Palangoje ir valgyti cepelinus, bet nemėgsta keliauti į užsienį, dėl to skryžius į Italiją reikia iš viso panaikinti, nes lietuviai nekeliauja į Italijas. Iš tiesų, poreikis yra, tiesiog karantinas, pandemijos baimės. Tai čia lygiai tas pats. Kaip gali lyginti pasiūlos visišką nebuvimą ir sakyti, kad paklausos nėra?

    Gal tau labiau patiks kitas pavyzdys. Lietuviai nemėgsta plaukioti Raketomis iš Kauno į Nidą, todėl Raketų išvis nereikia, jokių tokių maršrutų nereikia, nes lietuviai mėgsta mašinas.

    Antra. Paimi stereotipą ir jį perkėli visai populiacijai. Jei net 90 ar net 99 proc. kauniečių mėgsta tas tavo kepsnines ir žolytes, nereiškia, kad nėra 1 ar 10, ar net gal 20 proc. kauniečių, kurie esant kokybiškam būstui daugiaaukštyje už prieinamą kainą ir esant pasiūlai iš principo nenorėtų jame apsigyventi.
    Priminė vieną laidelę, kurioje sakoma „amerikiečiai bijojo gyventi prie kapinių“ (3:35 min.), o kitame sakinyje „amerikiečiai kasė kapines suvenyrams“ (6:00 min.). Nereik gilių įžvalgų, kad suprastum, jog tai skirtingi amerikiečiai su skirtingais pomėgiais, nemėgiais. Nereik apvalinti to, ką galbūt mėgsta dalis (gal net didelė) kauniečių iki absoliutinimo, 100 procentų.
    Paskutinis taisė dangoraižistas; 2020.11.06, 08:49.

    Comment


      Tiesą sakant, Kaune yra toks reikalas, kad žmnės apskritai butų nelabai perka. Statosi namus.
      Post in English - fight censorship!

      Comment


        Vienas senesnis pastatas nepadaro US miestų senais, ten absoliuti dauguma pastatų buvo nugriauti praėjusiam amžiuje.

        Comment


          Parašė themanual Rodyti pranešimą
          Vienas senesnis pastatas nepadaro US miestų senais, ten absoliuti dauguma pastatų buvo nugriauti praėjusiam amžiuje.
          T.y. gali paneigti, kad visiška DAUGUMA miestų JAV buvo pasiekę gyventojų piką apie 1940-1950 metus ir nuo to laiko tik mažėjo?

          Parašė index Rodyti pranešimą
          Tiesą sakant, Kaune yra toks reikalas, kad žmnės apskritai butų nelabai perka. Statosi namus.
          Ar gali tai pagrįsti skaičiais, taip pat ir antrinės būsto rinkos skaičiais, ar toliau krausi stereotipinius („kauniečiai statosi“ ir pan.) teiginius?

          Comment


            Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ Kauno biuro vadovas Antanas Kišūnas sako, kad Kaune per pastaruosius metus būsto pirkimui išleidžiamų pinigų sumos ir plėtotojų investicijos į naujus projektus iš visų didmiesčių augo labiausiai. Pokyčiai matomi ir plika akimi – sparčiai kintanti dešinioji Neries krantinė, centrinėje miesto dalyje ir kituose rajonuose vystomi gyvenamųjų namų kvartalai neleidžia abejoti laikinosios sostinės augimu bei stiprėjančiu kokybiško būsto poreikiu.

            Pastatomų ir parduodamų butų augimas – didžiausias šalyje

            „Atsižvelgiant į naujų būstų plėtros apimtis, akivaizdu, kad plėtotojai pagaliau patikėjo Kauno rinkos potencialu ir pardavimui kasmet pasiūlo vis daugiau butų. Mūsų duomenimis, jeigu 2016 metais Kaune daugiabučiuose namuose buvo pastatyta ir pardavimui pasiūlyta beveik 330 butų, tai 2017 metais jų skaičius išaugo 92 proc. – iki daugiau kaip 630 butų. 2018 metais plėtotojai planuoja dar gausesnes naujos statybos butų apimtis šiame mieste – šiek tiek daugiau nei tūkstantį butų“, – sako A. Kišūnas.
            ‎‎ Plačiau: https://sa.lt/kauno-nt-rinkos-tenden...irstas-erdves/

            Comment


              Ar betkokioje EUR šalyje taip prasinešta per senus pastatus?! Kaip tai daroma JAV, šiuo atveju NY pvz.: https://www.skyscrapercity.com/threa...t-nyc.1881325/
              https://www.businessinsider.com/demo...ball-in-1964-6

              Niekas ir nesako užkonservuoti miesto, bet viskas turi būti daroma su protu, o ne tik dėl pinigų (istorinius rajonus paliekant, o vystant naujus projektus ten kur yra vietos).

              Comment


                Parašė STD Rodyti pranešimą
                Ar betkokioje EUR šalyje taip prasinešta per senus pastatus?! Kaip tai daroma JAV, šiuo atveju NY pvz.: https://www.skyscrapercity.com/threa...t-nyc.1881325/
                https://www.businessinsider.com/demo...ball-in-1964-6

                Niekas ir nesako užkonservuoti miesto, bet viskas turi būti daroma su protu, o ne tik dėl pinigų (istorinius rajonus paliekant, o vystant naujus projektus ten kur yra vietos).
                T.y. manai, kad kažkas griaus Katedrą ir statys dangoraižį? Ar griaus Pažaislio vienuolyną ir statys dangoraižį? Čia rimtai taip mąstai? Šiaip tai kalba visai ne apie tai, o apie apleistų teritorijų konversiją, naujų teritorijų vystymą (taip taip, turime pilną tuščių laukų).

                Kuo tau kliūtų dangoraižių statyba Savanorių pr. ar kairiajame Nemuno krante Kaune toli toli nuo senamiesčių? Kuo trukdytų keletas (kokie 5-6) dangoraižiukų už Piliamiesčio?

                Klaipėdoje jau yra K-D, o į rytus nuo centro didžiulis, šlykštus elektrinės kaminas, tad tikriausiai aukšti, gražūs, stikliniai pastatėliai Trinyčiuose tik pagerintų panoramas nuo jūros. Nuo žemyno taip pat.

                Beje, nors minėjau Atėnus ir Italijas, įdomu tai, kad „seni“ Atėnai iki neseniai tebuvo kaimelis, prieš šimtmetį kelis kartus mažesnis už Vilnių, o Roma buvo mažesnė už Rygą. Čia kalbant apie „senumus“. Tada paimk ir pažiūrėk, kokie milijoniniai miestai 1900 buvo JAV, tuo tarpu Romoje gyveno vos pusė milijono gyventojų, t.y. Roma per šimtą metų išaugo maždaug 7 kartus, su priemiesčiais iki 10 kartų, Atėnai keliasdešimt kartų išaugo... JAV tik kai kurie miestai išaugo kelis kartus, o dauguma miestų net palyginus su 1900 yra sumažėję, pikas buvo pasiektas tarp 1930 ir 1950, o paskui mažėjo. Čia yra juokingas stereotipas neva Amerika „nauja“, „jauna“ kai JAV kaip šalis yra daug senesnė užvisokias Italijas, Vokietijas ir pusę Europos šalių.

                Mūsų miestai yra visiškai jauni, daug jaunesni už visokias ten Filadelfijas, Bostonus, Čikagas. Pavyzdžiui, 1939 Klaipėdoje buvo 40 tūkst., Kaune 150, Vilniuje 200. Dabar šie miestai yra dvigubai ar trigubai, keturgubai didesni, jau nekalbant apie gyventojų skaičiaus piką 1991 metais. Didžioji dalis mūsų miestų pastatyti po 1945 m. ir yra vidutiniškai daug jaunesni už JAV miestus.

                Comment


                  Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą

                  T.y. manai, kad kažkas griaus Katedrą ir statys dangoraižį? Ar griaus Pažaislio vienuolyną ir statys dangoraižį? Čia rimtai taip mąstai? Šiaip tai kalba visai ne apie tai, o apie apleistų teritorijų konversiją, naujų teritorijų vystymą (taip taip, turime pilną tuščių laukų).

                  Kuo tau kliūtų dangoraižių statyba Savanorių pr. ar kairiajame Nemuno krante Kaune toli toli nuo senamiesčių? Kuo trukdytų keletas (kokie 5-6) dangoraižiukų už Piliamiesčio?

                  Klaipėdoje jau yra K-D, o į rytus nuo centro didžiulis, šlykštus elektrinės kaminas, tad tikriausiai aukšti, gražūs, stikliniai pastatėliai Trinyčiuose tik pagerintų panoramas nuo jūros. Nuo žemyno taip pat.

                  Beje, nors minėjau Atėnus ir Italijas, įdomu tai, kad „seni“ Atėnai iki neseniai tebuvo kaimelis, prieš šimtmetį kelis kartus mažesnis už Vilnių, o Roma buvo mažesnė už Rygą. Čia kalbant apie „senumus“. Tada paimk ir pažiūrėk, kokie milijoniniai miestai 1900 buvo JAV, tuo tarpu Romoje gyveno vos pusė milijono gyventojų, t.y. Roma per šimtą metų išaugo maždaug 7 kartus, su priemiesčiais iki 10 kartų, Atėnai keliasdešimt kartų išaugo... JAV tik kai kurie miestai išaugo kelis kartus, o dauguma miestų net palyginus su 1900 yra sumažėję, pikas buvo pasiektas tarp 1930 ir 1950, o paskui mažėjo. Čia yra juokingas stereotipas neva Amerika „nauja“, „jauna“ kai JAV kaip šalis yra daug senesnė užvisokias Italijas, Vokietijas ir pusę Europos šalių.

                  Mūsų miestai yra visiškai jauni, daug jaunesni už visokias ten Filadelfijas, Bostonus, Čikagas. Pavyzdžiui, 1939 Klaipėdoje buvo 40 tūkst., Kaune 150, Vilniuje 200. Dabar šie miestai yra dvigubai ar trigubai, keturgubai didesni, jau nekalbant apie gyventojų skaičiaus piką 1991 metais. Didžioji dalis mūsų miestų pastatyti po 1945 m. ir yra vidutiniškai daug jaunesni už JAV miestus.
                  Kur aš taip rašiau?! Visai aš tavęs jau nesuprantu - vieną teigi, paskui kai aš atsakau, savo buvusi teiginį paverti į kažkokią ataką, nors visai kitaip atsakiau. Pats rašei, kad miesto nereikia koncervuoti, aš ir atrašiau - tegul stato laisvuose vietuose. Tu visur kaip pvz. dedi JAV, nors JAV tas pačias bažnyčias, rotušes, rūmus... griauna.

                  Comment


                    Tai kad neskaitei mano nė vieno pranešimo (), o atėjai ir vadovaujies neaiškiu stereotipu „JAV visur griauna rotušes, bažnyčias“ ir neva tai įrodo, jog dėl to neturėtume statyti naujų daugiaaukščių kvartalų. Nulis logikos. Beje, jei būtum skaitęs bent vieną mano pranešimą, matytum, kad minėjau Sinsinatį, turintį Senamiestį panašaus dydžio kaip Rygoje su daug bažnyčių, o jei bent du, suprastum, kad jau ne kartą rašiau apie naujų teritorijų užstatymą bei senų nenaudingų konvertavimą, todėl neaišku kam apskritai prieštarauji, jei pakartoji lygiai tą patį.

                    Grįžtant prie USA, jei būtum pasidomėjęs JAV, sužinotum, kad Bostonas, Filadelfija ar daugybė kitų JAV miestų turi tiek Senamiesčio gatvelių, tiek rotušių, tiek visokių bažnyčių, tačiau jie turi ir be galo įspūdingus downtownus su dangoraižiais, kas būtų puiku, jei turėtume tokių bent tris: baigtume formuoti Vilniuje ir galbūt net pavyktų turėti ne vieną, bet kelias rimtas kalveles, suformuotume kažkuriose zonose Kaune ir Klaipėdoje Butsargių-Trinyčių zonoje bei Gandraiškėse. Kelios foto iš JAV, Filadelfijos ir Bostono. Gražu? Gražu.
                    Click image for larger version  Name:	c9e474a72c467e7e0a7d0121ae367d79.jpg Views:	0 Size:	3,33 MB ID:	1837501

                    Click image for larger version  Name:	Elfreth%27s_Alley%2C_Philadelphia%2C_2008.jpg Views:	0 Size:	3,25 MB ID:	1837503

                    Click image for larger version  Name:	Carpenters%27_Hall%2C_Philadelphia%2C_USA%2C_May_2015.jpg Views:	0 Size:	7,65 MB ID:	1837504

                    Click image for larger version  Name:	Penn_campus_2.jpg Views:	0 Size:	457,1 kB ID:	1837502

                    Paeini į kitą kvartalą kur žemutinis modernus miestas. Irgi gražu, puiki dermė. Neužsikonservuoja kaimo aukščiuose, neimituoja amerikietiškų šilalių, o puikiai su drąsa stato mūsų laikų pastatus.
                    Click image for larger version  Name:	Philadelphia_skyline_from_South_Street_Bridge_January_2020.jpg Views:	0 Size:	3,50 MB ID:	1837505

                    Nelabai aišku kame prieštaravimas, neva daugiaaukščiai, mūsų laikų pastatai trukdo seniems praeitų amžių pastatams, nors jokio trukdymo apskritai nėra, o kaip tik puikus papildymas.

                    Comment


                      Vilniuje, kur didieji pastatai, savaitgaliais labai nykios vietos. Iš toli jie gal ir gražūs, bet tarp jų vaikštant jokio malonumo. Gal kam ir patinka vaikščioti užvertus galvą į dangų, bet tikrai ne visiems.

                      Comment


                        Tai kur aš sakiau, kad toliau nuo senamiesčio ar daugiau mažiau istorinės dalies negali būti aukštybinių pastatų? Aš tik reguoju į tavo JAV pvz. kur centruose tarp senų pastatų stovi nauji dangoraižiai, kurie nemažai atvejų pakeitę senus pastatus.

                        Comment


                          Varšuva buvo beveik sugriauta iki pamatų 1944 m. O ankstyvame pokaryje dalis centro užstatyta/atstatyta labai prastos kokybės pastatais, kurie dabar ardomi.
                          Paskutinis taisė Sula; 2020.11.16, 10:59.

                          Comment


                            Parašė Sula Rodyti pranešimą
                            Varšuva buvo beveik sugriauta iki pamatų 1944 m. O ankstyvame pokaryje dalis centro užstatyta/atstatyta labai prastos kokybės pastatais, kurie dabar ardomi.
                            Čia visuotinai žinomas faktas. Mūsų Vilnius ir Kaunas net ir be karo kai kurie kvartalai seniau bei dabar atrodo kraupiai, kaip favelos. Tai visoki Šanhajai, Slobodynos, Brazylkos patys prašėsi „karo“. Kita vertus, tai yra galimybė kaip tikrasis Šanchajus nušlavė lūšnynus, bomžynus, visokius tvartus ir garažus bei pastatė dangoraižių, taip ir mes galėtume Lietuvos didmiesčiuose tik ne 88, 102, 105 aukštų, o kokių 18, 22, 25

                            Parašė luknas Rodyti pranešimą
                            Vilniuje, kur didieji pastatai, savaitgaliais labai nykios vietos. Iš toli jie gal ir gražūs, bet tarp jų vaikštant jokio malonumo. Gal kam ir patinka vaikščioti užvertus galvą į dangų, bet tikrai ne visiems.
                            Kaip kur. Pavyzdžiui Swedbanko terasa fantastiškai populiari. Klaipėdoje ant mini dangoraižio yra restoranas-baras su apžvalgos aikštele. Tokių vietelių galima įrengti prie bet kurio naujo projekto. Netgi ne GALIMA, o turi būti tai PRIVALOMA ir BŪTINA.

                            Comment



                              Parašė TheNewYork_er Rodyti pranešimą
                              Į naują kvartalą Klaipėdos centre ketina investuoti 45 mln. Eur

                              Plačiau: https://www.vz.lt/nekilnojamasis-tur...#ixzz6fdekNjsr





                              Puiki vieta ne tik keliaaukščiams, bet ir keliems daugiaaukščiams (galėtų būt keli keliolikos ar net iki 20 aukštų bokštukai). Priešais yra elektrinės kaminas, tad aukšti, gražūs namai tik nukreiptų dėmesį į gražesnį vaizdą. Kai pastatys dar ir bažnyčios bokštą, žiūrint nuo jūros, galėtų būti tikrai puikus vaizdas. Tolėliau ten yra dar vienas dirvonas, kurį taip pat reiktų užstatyti panašiu principu. Iš karto atgytų senamiestis bei centras, nes prie pat apsigyventų tūkstančiai jaunų gyventojų, kurie galėtų eiti tiesiog pėsčiomis į kavines, restoranus, pasivaikščioti, pasibūti.

                              Comment


                                Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą


                                Puiki vieta ne tik keliaaukščiams, bet ir keliems daugiaaukščiams (galėtų būt keli keliolikos ar net iki 20 aukštų bokštukai). Priešais yra elektrinės kaminas, tad aukšti, gražūs namai tik nukreiptų dėmesį į gražesnį vaizdą. Kai pastatys dar ir bažnyčios bokštą, žiūrint nuo jūros, galėtų būti tikrai puikus vaizdas. Tolėliau ten yra dar vienas dirvonas, kurį taip pat reiktų užstatyti panašiu principu. Iš karto atgytų senamiestis bei centras, nes prie pat apsigyventų tūkstančiai jaunų gyventojų, kurie galėtų eiti tiesiog pėsčiomis į kavines, restoranus, pasivaikščioti, pasibūti.
                                Sunku patikėti, kad tai galėtų nutikti

                                Comment


                                  Gargždai yra Klaipėda.
                                  Show must go von!

                                  Comment


                                    Parašė index Rodyti pranešimą
                                    Šiaulių problema yra perkamoji galia.
                                    Įdomus projektas iš 8 (AŠTUONIS) kartus mažiau gyventojų turinčio miesto. Pastatyti trys 7 a. namai, beje iki 2009 buvo pastatyti dar 4 devynaukščiai ir 1 septynaukštis. Dauguma šio forumo didžiųjų ekspertų vienas už kitą garsiau rėktų, kad neįmnoma, kad Gargžduose būtų statomi 7-9 a. daugiabučiai. Pasidaro visiškai aišku, kad jei Gargžduose paeina tokia statyba, aštuonis kartus didesniuose Šiauliuose paeitų bent penkiskart tiek butų, tačiau nebūtinai penkiolika 7 aukštų daugiabučių, galbūt mažiau, tačiau aukštesnių, 12-16 aukštų, galbūt ir 20 a. kodėl gi ne.

                                    Beje, Tartu mieste su 90 tūkst. gyventojų (Šiauliuose 105 tūkst.) kątik baigtas 16 a. pastatas. Užskaitome kaip dar vieną DANGORAIŽĮ.
                                    Click image for larger version  Name:	th5CNhf.jpg?1.jpg Views:	0 Size:	806,6 kB ID:	1846819

                                    Po sąstingio – daugiabučių statybų proveržis Gargžduose

                                    „Aldastos“ vadovas A. Daugėla statybų sektoriuje dirba jau per 30 metų, lygiai tiek pat gyvena ir Gargžduose. „Kai iš bankroto administratoriaus nusipirkome nebaigtą statyti daugiabutį Karaliaus Mindaugo g., daug kas juokėsi, kas pirks iš mūsų tuos butus. Tačiau jau tuomet pasakiau, iš kur galime žinoti, kad nėra perkančiųjų, jei tokių butų prekyba niekas neužsiėmė. Pabandėme ir sužinojome, butai buvo greit išgraibstyti“.

                                    Comment


                                      Niekas gi negula kryžium dėl dangoraižių statybos Šiauliuose, imkit ir statykit. Verslą aišku galima kaltint, kad bijo rizikuot, bet 'sofos lygoj' visi protingi...

                                      Comment


                                        Parašė Palpatine Rodyti pranešimą
                                        Niekas gi negula kryžium dėl dangoraižių statybos Šiauliuose, imkit ir statykit. Verslą aišku galima kaltint, kad bijo rizikuot, bet 'sofos lygoj' visi protingi...
                                        Berods Šiaulių BP yra gerokai ribojamas aukštingumas

                                        Comment

                                        Working...
                                        X