Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Spaudos kavinė

Collapse
Tai svarbi tema.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Sula
    Kai statė Sporto rūmus kapinių centre - nė šuo neamtelėjo. Baltieji rūmai tylėjo. Nors dar ten buvo kapų liekanos - pats atsimenu.
    Ir, staiga, keliamas triukšmas stebėtinai sutampa su šios teritorijos sutvarkymo projektų svarstymo peripetijomis. Ir kai tikrosios kapinės jau iš esmės išardytos ir užpiltos.
    Sporto rūmus statė 1974 metais, natūralu, kad tada Baltieji rūmai tylėjo
    אני בכל זאת אאמין באהבה, אפילו אם היא מתה,
    אני אאמין באלוהים, אפילו אם הוא שותק.

    Comment


      http://www.delfi.lt/news/DELFI_for_w...php?id=7169799
      אני בכל זאת אאמין באהבה, אפילו אם היא מתה,
      אני אאמין באלוהים, אפילו אם הוא שותק.

      Comment


        Vilniaus Rotušės aikštės rekonstrukcijos darbai baigsis anksčiau nei planuota
        Vija Pakalkaitė, www.DELFI.lt
        2005 liepos mėn. 29 d. 13:26 ELTA

        Nors buvo planuojama Vilniaus Rotušės aikštę rekonstruoti trejus metus, miesto savivaldybė rado lėšų paspartinti darbų pabaigą iki ateinančių metų žiemos...
        http://www.delfi.lt/news/daily/lithu...php?id=7184611

        Comment


          O, neblogos žinios
          Mano galerija Flickr'yje

          Comment


            Šis tas apie Kauną

            Rasa Baločkaitė: Apie Kauno tapatybę

            Koks yra Kaunas, kokie jo vaizdiniai šių dienų Lietuvos žiniasklaidoje? Kaip, kokį jį matome ir ką jis reiškia? Kauno tapatybė - nuvalkiota, subanalinta, tačiau vis dar aktuali tema. Vien antraštės užuomina į šį klausimą užtikrina skaitomumą.

            Pastarųjų metų publicistikoje, eseistikoje, žiniasklaidoje dominuojantys Kauno vaizdiniai arba palaiko įsisenėjusius praėjusio dešimtmečio stereotipus apie niūrią provinciją, dominuojamą šviesiaplaukių moterų ir trumpaplaukių vyrų; arba, priešingai, negrabiai bando šiuos stereotipus paneigti, argumentuodami, kad mes Kaune irgi turime šį bei tą - „Žalgirį“, Pažaislio muzikos festivalį, džiazo festivalį, tiek ir tiek universitetų, studijuojančiųjų tiek ir tiek - žodžiu, pridedamas kone inventoriaus aprašas. Panašų matydavau mokyklos ūkio dalies vedėjo kabinete.

            Abiem atvejais, - ar sparčiai besivejantis gražėjančią sostinę, ar beviltiškai nespėjantis - Kaunas lieka paženklintas atsilikimo. Atsilikimo nuo ko? Kas yra dabarties kanonas, kas apibrėžia tai, kaip privalu, pageidautina elgtis, rengtis, mąstyti, jausti, gyventi? Kas yra tas standartas?

            „Epistemologinė kolonizacija, - sako Attila iš Vengrijos. - Kolonizuojamos šalys patyrė ne vien administracinę, ekonominę ir politinę priespaudą. Vienas iš esminių kolonializmo padarinių - tai, kad kolonizuotos tautos buvo priverstos vadovautis joms svetimais literatūros, dailės ir filosofijos kanonais, kasdienio gyvenimo reiškinius reglamentuojančiais standartais“.

            Pokolonijinės visuomenės problema - tapatybės problema. Pokolonijinis subjektas pradeda pats žiūrėti į save kolonizatoriaus akimis. Nebežino, kaip kalbėti savo kalba, vadovautis savais gyvensenos ir elgsenos modeliais. Siekia nustatyti prasmingą santykį su savimi - bando atsikratyti primestinių kriterijų, akcentuoja savo kitoniškumą, pabrėžia savąsias vertybes. Viena vertus, siekiama atsiriboti nuo metropolio; kita vertus - siekiama jam prilygti. Metropolis visada šalia. Jis yra pokolonijinės visuomenės vertės matas.

            Koks yra Kaunas pokolonijinės teorijos kontekste? Buvusi laikinoji sostinė, tapusi periferija - gal tai pokolonijinis subjektas, ieškantis savo tapatybės? Ko gero, čia ir slypi drama - metropolio virsmas periferija. Kolonija, tiekiančia metropoliui žaliavas, produkciją ir protus. Kanonus šiandien formuoja kiti. Galiausiai pradedame save suvokti Kito - metropolio - akimis, per Kito diktuojamus kanonus, per santykį su Kitu.

            „Duobėtos gatvės, prasti dviračių takai, angliškai nekalbantys automobilių aikštelių kontrolieriai, mažai valiutos keitimo punktų, turizmo informacijos centrų, lankytinų vietų nuorodų miesto gatvėse, kempingų ir keista kauniečių reakcija į juodaodžius“. Skaitau ir šiurpas krečia - kokiame baisiame mieste aš pragyvenau 30 metų. Ypač apmaudu, kad kai vos už 100 km Vilniuje visai kitas vaizdas: plačios lygios kaip stiklas gatvės, visas pagrindines miesto vietas galima pasiekti nuostabiomis dviračių magistralėmis, kuriomis, apsižergę oranžinius dviračius, skrieja ir jaunas, ir senas, ir savivaldybės klerkas, ir Seimo narys; laisvai angliškai Oksfordo tartimi kalbantys stovėjimo aikštelių ir troleibusų kontrolieriai (tik vienas kitas kartais užsimiršęs prabyla savotiškai žavia Nemenčinės ar Molodečno šnekta). Sužavėjo turizmo informacijos centrų ir nuorodų gausa, o ypač kempingas su palmėmis prie Baltojo tilto, taip pat santūri ir kultūringa merginų reakcija į juodaodžius ir šiaip italus baruose ir klubuose", - žiniasklaidos palaikomus ir konstruojamus Kauno vaizdinius apmąsto komentatorius, pasivadinęs Kaviansku.

            Toks Kauno diskursas - gana tipiškas pastarųjų metų žiniasklaidoje: „Vilniečiai tai buvę kauniečiai arba buvę kaimiečiai“, „O ta Klaipėda, ką ji, be savo jūros, turi?“, „Užtai Vilnius nelietuviškas...!“. Paskutinis, neatremiamas lietuvybės argumentas - korektiškas kaip kontrolinis šūvis.

            Diskursas, tapęs savarankišku, inkorporuoja kiekvieną ištartį. Jei „gatvės išasfaltuotos“, - artėjame prie kanoninio Kito. Jei „gatvės duobėtos“ - beviltiškai nuo jo atsiliekame. Ar prasmės išgaunamos tik lyginant su kažkuo kitu? Kaip įmanoma ir ar įmanoma šiandien kalbėti apie Kauną, kuris, prasmės požiūriu, būtų suverenus, nepriklausomas, autonomiškas?

            Šiandien Kaune legendinę kavinę „Tulpė“ primena vien atminimo plokštė Laisvės alėjos grindinyje. Šiandien ten, atrodo, „Vero Moda“. Senokai buvau ir ta plokštė tokia nepastebima. Restoranas „Metropolis“, garsėjęs Kauno aukštuomenės pobūviais, vilioja picomis - tik po 6,99 lito.

            Šiandien - kiti traukos centrai ir kiti kanonai. Kitos intelektualinės mados ir tradicijos. O Kaunas niekuo taip nenori būti kaip savimi. Kalbėti savo kalba. Vadovautis savo jausmais. Nieko nenori nustebinti nei dangoraižiais, nei pliažais su palmėmis. Ką turi - tą turi. Daug ar mažai - sunku pasakyti. Inventorinio aprašo nepridedu.

            Prieš dešimtmetį, Krescencijus Stoškus kalbėjo: „Ar būtų XVIII a. atsiradęs švedo E. Swedeborgo misticizmas, o XIX a. dano S. Kierkegaard’o „egzistencializmas“, jeigu jie būtų bėgę paskui Vakarų intelektualines madas ir bijoję kokio „neregėto masto romantizmo“? Jie juto gyvenimo įtampas ir nebijojo patys savo pastangomis jas suprasti, nesukdami galvos, ar jie tikrai kalba ta kalba, kuri dabar yra pasaulyje priimtina“.

            Kaunas dar neišugdė savo Swedeborgo, nei Kierkegaard’o. Ar išugdys - nežinia.

            Kita vertus, argi privalu sukurti intelektualinę doktriną tam, kad pateisintum savo egzistenciją?..
            OMNI naujienos

            Comment


              tipo kaunas labai blogas miestas nera geriu dalyku jame...
              I love INNUENDO!

              Comment


                Juokinga net pasidarė..;D

                „Duobėtos gatvės, prasti dviračių takai, angliškai nekalbantys automobilių aikštelių kontrolieriai, mažai valiutos keitimo punktų, turizmo informacijos centrų, lankytinų vietų nuorodų miesto gatvėse, kempingų ir keista kauniečių reakcija į juodaodžius“. Skaitau ir šiurpas krečia - kokiame baisiame mieste aš pragyvenau 30 metų."

                Visus šiuos faktus apie Kauną autorė "nuplagijavo"... nuo neseniai "Kauno dienos" išleisto straipsnio, apie turizno trukumus Kaune. Tik skirtumas tas, kad ji nepaminėjo nieko teigiamo.. vnz.. Manau rašytų "autorius" būtų visai kitas reikalas ! Jei moteriškė Kaune pragyveno 30 metelių ir nepastebėjo nieko teigiamo,,, tai atsiprasau...

                Comment


                  @Nedas: taigi parašyta: žiniasklaidos palaikomus ir konstruojamus Kauno vaizdinius apmąsto komentatorius, pasivadinęs Kaviansku.

                  O straipsnis gan teisingas, vis tik žiangiame link vakarų ir daugumą jų vertybų perimame. Tai blogai ar ne - kiekvieno invidualus dalykas.
                  www.donatas-mazeika.lt

                  Comment


                    Šie faktai surinkti "Kauno dienos" žurnalistų, o ne kažkokio "kavensko" komentarai !

                    Comment


                      Tik mažoji dalis tos pastraipos yra iš KD. Visa kita - iš seniau buvusio "Omni" straipsnio apie Kauną komentaro.
                      www.donatas-mazeika.lt

                      Comment


                        Vistiek man straipsnis nepatinka parink babulka faktų iš kelių straipsnių, parašė viską neišplėtotais pamąstymais ir viskas

                        Comment


                          Is komentaru atrodo, kad ne visi suprato apie ka straipsnis.

                          Comment


                            "Vilnius - nelietuviskas" Toki pasisakyma Vilnieciam reiktu priimti kaip izeidima jei tai butu netiesa ar jei tai butu blogai. Bet tai pranasumas, o netrukumas. Gerai gyventi metropoli...
                            Our deepest fear is not that we are inadequate. It is that we are powerful beyond measure. Who are we to be brilliant, gorgeous, talented ? Actually, who are you not to be? As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

                            Comment


                              Parašė Edd
                              Is komentaru atrodo, kad ne visi suprato apie ka straipsnis.
                              aha, nors is tiesu straipsnis yra teigiamas Kauno atzvigliu, bet akivaizdu kad tai supranta ne daugiau kaip koks penktadalis skaitytoju

                              Comment


                                Durnas straipsnis vieną miestą labai išaukštinantis, o kitą žeminantis. Labai perdėtai šnekama apie Vilnių (ypaš toj vietoj apie parkavimo kontrolierius). Ir dar, kaunietis, normalus kaunietis, nevadintų saves 'kavensku'.

                                Comment


                                  / tiesiog lengva ironija
                                  www.donatas-mazeika.lt

                                  Comment


                                    Parašė SkeiTeriS
                                    Tik mažoji dalis tos pastraipos yra iš KD. Visa kita - iš seniau buvusio "Omni" straipsnio apie Kauną komentaro.
                                    vilnieciai taip ir skuba komentuoti
                                    I love INNUENDO!

                                    Comment


                                      / 99.9%, kad ne vilnietis
                                      www.donatas-mazeika.lt

                                      Comment


                                        traipsnis kalba ne koks blogas kaunas o kaip pagal stereotipus vertinamas jis yra,bent as taip suprantu!

                                        Comment


                                          http://www.omni.lt/?i$9359_127772$z_295739 Cia jau idomu....

                                          Comment

                                          Working...
                                          X