Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Spaudos kavinė

Collapse
Tai svarbi tema.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Vilnius pralaimi kaimynų uostams

    Agnė Pačkauskaitė

    Lietuvos masteliais klestintis Vilnius nėra idealus investicijoms, jei lygintume jį su Rygos ir Talino uostamiesčiais. Kalbant apie sostines, reikia atsižvelgti ir į specifinius šalių skirtumus.

    Trys sostinės - Vilnius, Ryga ir Talinas - savo šalyse yra išskirtiniai verslo, politikos ir kultūros centrai. Kiekvienas iš šių miestų savo šalyje yra didžiausias, sukuria didžiausią bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį, pritraukia daugiausia užsienio investicijų, gali pasididžiuoti bene mažiausiu šalyje nedarbo lygiu.
    Tiesa, Vilniaus rodikliai daugeliu atveju truputį prastesni nei Rygos ar Talino.
    "Vilnius sukuria šiek tiek daugiau nei trečdalį mūsų šalies BVP, bet iš Baltijos sostinių tai mažiausia dalis. Galime pasiguosti nebent tuo, kad mūsų šalis dėl šios priežasties yra tolygiausiai besivystanti", - VŽ sako Vilija Tauraitė, SEB Vilniaus banko vyriausioji analitikė.
    Visi VŽ kalbinti analitikai ir verslininkai pažymi, jog Ryga ir Talinas išlošia, nes turi priėjimą prie jūros, yra uostai ir kartu stambūs logistikos centrai.
    "Iš statistikos matyti, kad Rygoje ir Taline veikia daugiau transporto, logistikos, sandėliavimo paslaugas teikiančių įmonių. Tai gana lengvai paaiškinama - šiuose miestuose veikia uostai, o Ryga yra dar ir Baltijos šalių svarbiausias oro uostas, iki šiol skrydžiai čia buvo pigiausi", - nurodo p. Tauraitė.

    Liberalūs estų politikai
    Ugnius Trumpa, Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas, priduria, jog Rygos ir Talino transporto mazgai formavosi dar sovietmečiu, o Vilnius paveldėjo kiek daugiau pramonės įmonių, tačiau atgavus Nepriklausomybę nesugebėjo jų laiku pertvarkyti.
    "Estai savo pramonę privatizavo greičiau, leido dirbti laisvos rinkos sąlygomis, todėl ten nereikalingos pramonės šakos greičiau apmirė, o tos, kurios liko, tapo konkurencingesnės. Tai pavyzdys, kai anksčiau atliktos reformos duoda gerų rezultatų", - aiškina p. Trumpa.
    Jo nuomone, jei Vilniaus, kaip ir visos Lietuvos, gamykloms nuo pradžių nebūtų taikytos "šiltnamio sąlygos", joms nebūtų reikėję laukti Rusijos krizės, kad būtų atnaujinta vadovybė, pertvarkyta gamybos sistema.
    Ponas Trumpa mini ir daugiau verslui palankių politinių sprendimų Estijoje, turėjusių įtakos ir spartesniam Talino augimui. Tai ankstesnis elektros kainų liberalizavimas, patrauklesnė muitų ir geresnė mokesčių sistema. Instituto vadovo nuomone, viena iš priežasčių, iki šiol lemiančių gausesnes užsienio investicijas Estijoje, yra nulinis pelno tarifas reinvestuojamoms pajamoms.
    "Estijoje gali viską aptarti su valdžios atstovais, nurodyti, kad kas nors neatitinka ES taisyklių, ir gale pokalbio jie pasakys, kad esame teisūs ir parlamentas ištaisys problemą. Ir žinai, kad per pusę metų viskas bus ištaisyta", - estų politikus giria ir Ralfas Georgas Tišeris (Ralph-Georg Tischer), Vokietijos ir Baltijos prekybos rūmų (AHK-Baltic) vykdomasis valdybos narys.
    "Estai - civilizuotesni politikai. Jie žiūri, kaip yra pasaulyje, ir perima tai, kas visam pasaulyje yra gero. Estiją normalūs įstatymai atsiranda greičiau nei į Lietuvoje. Bet po dvejų trejų metų ir Lietuvoje bus taip pat. ES neleis mažai šaliai veikti pagal kitokius įstatymus nei ES", - svarsto Pranas Mickevičius, Rusijos trąšų tranzitu per Estiją užsiimančios "Talsok" savininkas ir Estijoje dirbančių Lietuvos verslininkų klubo vadovas.

    Tobulų nebūna
    Tačiau Fiodoras Bermanas (Fjodor Berman), "BLRT Grupp" valdybos pirmininkas ir Estijos verslininkų, dirbančių Lietuvoje, asociacijos prezidentas, linkęs ginčyti tokius teiginius.
    "Nepasakyčiau, kad Lietuvoje viskas sprendžiama blogiau ar lėčiau. Sutinku, kad Estijoje mokesčių klausimai sprendžiami geriau. Tačiau ir Lietuvoje yra klausimų, kur požiūris pažangesnis nei Estijoje", - įsitikinęs p. Bermanas.
    Paprašytas nurodyti kokį nors pavyzdį, p. Bermanas sako, jog Lietuvoje kur kas anksčiau sudarytos sąlygos verslininkams įdarbinti užsieniečius.
    "Lietuvoje šiuo klausimu nustatyta gana lanksti sistema. O Estijoje kurį laiką vyravo biurokratinis požiūris, ir visuomenė tik dabar suprato, kad ne visų specialybių žmonių užtenka, ir pataisė įstatymus, kad į darbą būtų galima priimti užsieniečius", - aiškina p. Bermanas.
    Kita vertus, pašnekovo nuomone, Vilniuje sunkiau įsigyti žemės negu Taline.
    "Kol Lietuvoje kalbama tik apie išperkamąją žemės nuomą, Estijoje žemė beveik visais atvejais perkama. Tačiau padėtis ir čia keičiasi", - nurodo Estijos verslininkas.

    Kliūtis - Rygos Dūma
    Estų politikai labiausiai giriami, o labiausiai peikiami šiuo požiūriu latviai. Kęstutis Liutkus, Lietuvos prekybos rūmų Latvijoje prezidentas, VŽ tvirtina, jog Rygoje verslą iki šiol stabdė sudėtinga politinė padėtis miesto Dūmoje, kur valdančiąją koaliciją sudaro penkių partijų atstovai. Ponas Trumpa atkreipia dėmesį, jog korupcijos lygis Rygoje aukštesnis nei Vilniuje ar Taline.
    Be to, Rygos politikai tik iki šių metų pabaigos žada parengti miesto detalųjį planą.
    "Tada bus daugiau aiškumo, kaip ir kur gali miestas vystytis, nes dėl kai kurių statybų Rygoje buvo didelių skandalų, - nurodo p. Liutkus. - Vilnius apskritai iki šiol išsiskyrė racionaliais sprendimais, priimamais, kad miestui būtų geriau, kad jis vystytųsi, ateitų investicijos. Latvijoje politikai tik dabar ėmė suprasti, kad savivaldos institucijos turi užsiimti ne tiek politika, kiek ūkiniais reikalais. Politinės ambicijos Rygai iki šiol trukdė gyventi, bet padėtis keičiasi."
    Tiesa, panašu, jog Vilniuje dirbantys verslininkai miesto savivaldybės, ypač eilinių biurokratų, darbą vertina kur kas skeptiškiau. VŽ kalbinti užsienio investuotojų atstovai pasigenda valdžios dėmesio, pažymi, jog Vilniaus valdžia dažnai būna pernelyg palanki savo favoritams.

    Investicijos - Vilniaus link
    Pagal tiesiogines užsienio investicijas Talinas gerokai lenkia Vilnių ir Rygą, bet p. Tišeris pažymi, jog estų požiūris į norinčiuosius investuoti jų šalyje keičiasi.
    Pasak jo, estai "pasiekė ribą, kai gali būti atsipalaidavę". O Lietuvoje, ir ypač Latvijoje investuotojai laukiami, jiems sudaromos palankesnės sąlygos darbui, taigi investuotojų dėmesys natūraliai krypsta į Latviją ir Lietuvą.
    Kita vertus, visose trijose sostinėse sąlygos investicijoms tampa ne tokios palankios kaip regionuose, išskyrus tai, jog Ryga ir Talinas yra uostai. Ponas Tišeris aiškina, jog kiekvienam investuotojui svarbūs trys dalykai - žemė, infrastruktūra ir darbo jėga. Tačiau visose trijose sostinėse žemė ir infrastruktūra brangi, juntamas darbo jėgos trūkumas.
    "Norintys pastatyti gamybos liniją, manau, daugiau nebesirenka Vilniaus. Daug daugiau galimybių yra Lietuvos regionuose, pavyzdžiui, daugeliui patogi Klaipėda, nes tai uostas", - apibendrina p. Tišeris.

    Arti Baltarusija
    Tačiau Vilnius turi kitų svarbių privalumų.
    "Rygos geografinė padėtis gera, nes ji vienodai nutolusi nuo Talino ir Vilniaus. Tačiau Vilnius turi privalumą, nes šalia - Baltarusija, Lenkija, Kaliningradas. Jau šiandien naudojamės tokiais Vilniaus geografinės vietos privalumais", - VŽ sako p. Bermanas.
    Taip pat verslininkai siūlo nepamiršti, jog Vilnius yra didžiausios iš trijų Baltijos šalių sostinė, vadinasi, tenykštė rinka turi reikšmingą pliusą.
    Kita vertus, pripažįstama, jog didesnės užsienio kompanijos Baltijos šalių rinką vertina kaip vieną ir savo verslą dažniausiai pradeda Rygoje. Ponas Tišeris pažymi, jog dauguma užsieniečių apskritai nelabai žino apie Taliną ar juo labiau Vilnių. Šiame regione žinomas vienas miestas - Ryga.
    "Ryga yra megapolis, didžiausias Baltijos šalių miestas. Čia, skirtingai nei Taline ar Vilniuje, sukoncentruota apie 80% visos šalies finansinių išteklių, veikia 23 bankai, tai dvigubai daugiau negu Vilniuje ir tris kartus daugiau nei Taline. Tai patogu bendrovėms, tokioms kaip "Coca-cola", kurios Baltijos šalis mato kaip vieną regioną", - teigia p. Liutkus.

    Trūksta reklamos
    Ponas Tišeris pabrėžia, jog didžiausios Vokietijos bendrovės į Baltijos regioną dar tik dairosi, laukiama, kol šalys taps visateisės Šengeno erdvės narės. Įvertindamos tai, anot jo, visos trys Baltijos šalys turėtų bendromis jėgomis siekti didžiųjų investuotojų dėmesio. Jis pabrėžia, kad pamiršti savireklamos miestai neturėtų, o šioje srityje bene toliausiai yra pažengę estai, jie jau skina šalies geros reklamos vaisius.
    Beje, p. Tauraitė atkreipia dėmesį, jog ryšiai tarp trijų Baltijos sostinių natūraliai tampa glaudesni.
    "Užmegzti prekybos ryšiai, tie patys prekybos tinklai veikia visose trijose valstybėse, pirmiausia sostinėse. Stambios užsienio kompanijos investuoja visose trijose valstybėse iš karto. Telekomunikacijų srityje paminėtina "TeliaSonera", bankų sektoriuje bankų tinklus šiose šalyse valdantys SEB, "Hansabank", "NORD/LB", taip pat finansų maklerių įmonės, prekiaujančios Vilniaus, Rygos ir Talino biržose, tas pats vyksta su energetikos, pramogų sektoriais", - vardija pašnekovė.

    PLIUSAI
    + patogi geografinė padėtis norintiems plėtoti verslą Lenkijoje, Baltarusijoje, Kaliningrade
    + kadangi Vilnius sukuria mažesnį BVP nei Ryga ar Talinas, Lietuvos regioninė plėtra kur kas tolygesnė
    + užsieniečiai Vilnių dažnai laiko malonesniu gyventi miestu nei Rygą ar Taliną
    MINUSAI
    - neturi priėjimo prie jūros, kaip Ryga ir Talinas
    - brangi žemė, infrastruktūra, trūksta darbo jėgos, tačiau tokios pačios problemos kamuoja Rygą bei Taliną
    - nesutvarkytas oro uostas ir jo prieigos

    VZ On-line

    Comment


      "Norintys pastatyti gamybos liniją, manau, daugiau nebesirenka Vilniaus. Daug daugiau galimybių yra Lietuvos regionuose, pavyzdžiui, daugeliui patogi Klaipėda, nes tai uostas", - apibendrina p. Tišeris.

      HA HA!
      Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

      Comment


        "Vilnius sukuria šiek tiek daugiau nei trečdalį mūsų šalies BVP, bet iš Baltijos sostinių tai mažiausia dalis."

        Tai manau savaime aisku, juk Lietuva didesne nei kaimynines salys (Estija + Latvija apytiksliai lygu Lietuva), o ir Vilniuje nera taip sukoncentruota visa populiacija kaip pas kaimynus ju sostinese. Beje, as nemanau, kad tai yra blogai, juk mes turim tris miestus, kaip normali salis.

        Comment


          Vilniuje kasmet vis brangiau gyventi

          Lietuvos sostinė įeina į brangiausių pasaulio miestų šimtuką, tačiau gerokai atsilieka nuo Rygos ir Talino

          Pragyvenimas Lietuvos sostinėje kasmet brangsta. Tą rodo tarptautinių kompanijų atliekami pragyvenimo sąnaudų įvairiuose pasaulio miestuose tyrimai. Vilnius patenka į brangiausių miestų šimtuką, tačiau šiuo aspektu gerokai atsilieka nuo Latvijos ir Estijos sostinių.

          Vilniaus valdžios atstovai teigia, kad buvimas ne tarp pačių brangiausių pasaulio miestų turi savų pliusų ir minusų.

          Tiria kelios kompanijos

          Keliolika tarptautinių kompanijų ar institutų kasmet atlieka tyrimus apie tai, kaip brangu gyventi įvairiuose pasaulio miestuose. Tyrimuose dalyvaujančiuose miestuose palyginamos įvairios kainos, konvertavus jas į JAV dolerius ar eurus, nelygu kas atlieka tyrimą.

          Paprastai vertinamos išlaidos būstui įsigyti ir išlaikyti centrinėje miesto dalyje bei pakraščiuose, transportui, būtiniausiems maisto produktams, aprangai, kai kurioms buities ar namų apyvokos prekėms, pramogoms, taip pat viešbučių ar restoranų kainos.

          Šiomis dienomis apie naujausią tyrimą paskelbė įtakinga organizacija “Economist Intelligence Unit”. Jos atlikta apklausa “Pasaulio pragyvenimo sąnaudos” parodė, kad keturių naujųjų Europos Sąjungos narių sostinėse pragyvenimas brangsta sparčiausiai žemyne. Varšuva, Praha, Budapeštas ir Bratislava pagal pragyvenimo brangumą sparčiai kyla 130 miestų sąraše.

          Pasak “Economist Intelligence Unit”, Tokijas išlieka brangiausiu miestu pasaulyje, po jo seka Oslas ir Japonijos miestas Osaka.

          Vilnius, Ryga ir Talinas, kaip ir daugelis kitų Europos miestų, šiame tyrime nedalyvauja.

          Nepakeitė “dislokacijos”

          Pragyvenimo brangumą Baltijos valstybių sostinėse tiria kita tarptautinė organizacija - Merserio žmogiškųjų išteklių konsultavimo kompanija (Mercer Human Resource Consulting - MHRC). Ji kasmet paskaičiuoja, kaip brangu gyventi 144 pasaulio miestuose. Įvertinus tų pačių produktų ar paslaugų kainas, paskaičiuojamas kiekvieno miesto brangumo indeksas.

          Ir šio tyrimo duomenimis, brangiausias pasaulio miestas yra Tokijas. Tuo tarpu Europoje, pasak MHRC, pirmauja ne Oslas, bet Londonas.

          Maskva yra 4-oje sąrašo vietoje, Helsinkis 20-oje, Varšuva 27-oje, Praha 28-oje, Kijevas 54-oje. Minskas šiame tyrime nedalyvauja.

          Iš Baltijos valstybių sostinių aukščiausiai yra Ryga. Ji pagal pragyvenimo brangumą yra 54-oje vietoje tarp 144 tiriamų miestų. Prieš metus Latvijos sostinė buvo 48-oje vietoje.

          Talinas vejasi Rygą. Per metus Estijos sostinė šoktelėjo iš 75 į 60 vietą.

          Vilnius irgi įeina į brangiausių miestų šimtuką. Jis - 91 vietoje ir per metus nepakeitė savo “dislokacijos”. Tačiau kainų indeksas, parodantis, kiek padidėjo svarbiausių produktų ir paslaugų kainos, Lietuvos sostinėje per metus šiek tiek padidėjo. Manoma, kad tokia tendencija išliks ir kelerius ateinančius metus, todėl Vilnius turėtų “kopti” aukštyn brangiausių miestų sąraše.

          Buvimas per vidurį atitinka tikrovę


          Vilniaus savivaldybės administracijos Ekonomikos departamento vadovas Vygintas Jakas “Kauno dienai” sakė, kad tokie tyrimai atliekami daugiausiai užsienio turistams arba verslininkams, susiruošusiems aplankyti vieną ar kitą šalį. “Jiems populiariai pateikiama informacija, kur gali prireikti daugiau ar mažiau pinigų pragyvenimui”, - teigė pareigūnas.

          Tačiau, anot jo, ne visada brangumo indeksas atitinka kitus kriterijus. “Pavyzdžiui, gali būti taip, kad brangiame mieste, kur labai gerai išvystyta infrastruktūra, sodrus pramoginis gyvenimas, tačiau ten nėra ką pasižiūrėti istoriko ar architekto akimis. Pramogautojas į tokį miestą atvažiuos nepaisydamas brangumo, architektūra besidomintis - ne. Ir atvirkščiai, pigiame mieste gali būti labai prasti viešbučiai, ne itin saugu gyventi, bet labai įdomus jo kultūrinis gyvenimas, gausybė įdomios architektūros ar muziejų”, - kalbėjo V.Jakas.

          Lietuvos sostinės buvimas “per sąrašų viduriuką”, pasak pareigūno, atitinka tikrovę. “Lyginant su kitais miestais, pas mus nėra labai brangu, tačiau Vilnius tikrai turi gerai išvystytą infrastruktūrą, neblogų pramogų, taip pat solidų kultūrinį gyvenimą ir yra istoriškai įdomus. Be to, įvairūs tyrimai rodo, kad Vilnius yra laikomas gana saugiu miestu”, - sakė Savivaldybės atstovas.

          V.Jakas prognozavo, kad Lietuvos sostinė “po truputį brangs ir lips tuose sąrašuose į viršų”. Tą, pasak jo, pirmiausia lemia gyvenimo lygio kilimas visoje Lietuvoje.

          Pragyvenimo sąnaudų tyrimai Kaune, lyginant su kitais pasaulio miestais, neatliekami.
          Kauno diena

          Comment


            Komtiesa valdo

            Comment


              Vilniaus savivaldybės rūmą įveikė lietus

              Vilniaus valdžios pasididžiavimas - vos prieš pusantrų metų duris atvėręs naujasis modernus stiklinis Savivaldybės pastatas - yra brokuotas. Stiprūs lietūs ir vėjai permerkė maždaug 80 mln. litų kainavusį daugiaaukštį, rašo "Respublika".

              Pastatą nuolat gyrę Savivaldybės vadovai vakar bandė neigti lietaus padarinius ir išryškėjusį broką.

              Tačiau, anot "Respublikos", labiausiai nuo lietaus nukentėjo Savivaldybės rūsiai. Dėl blogos hidroizoliacijos lietaus pokštų neišvengė ir nemenkas skaičius kabinetų - vanduo pro langus varvėjo net į atostogaujančio mero Artūro Zuoko kabinetą.
              Omnis

              Comment


                "Utenos mėsa" darbuotojams statys gyvenamuosius namus

                Viena didžiausių Lietuvoje mėsos perdirbimo bendrovių "Utenos mėsa" pristigo darbuotojų. "Lietuvos rytas" rašo, kad įmonė ketina statyti gyvenamuosius namus, į kuriuos iš kitų miestų vilios būsimus darbuotojus.

                Naujasis bendrovės direktorius Virginijus Kantauskas, anksčiau vadovavęs "Utenos mėsą" valdančiai "Biovelai", užsibrėžė tikslą padidinti įmonės apyvartą daugiau kaip tris kartus.

                Mėsos perdirbimo įmonės vadovo teigimu, ji jaučia kvalifikuotos darbo jėgos problemą, nors šiek tiek gelbėja vietos mokykla, rengianti reikalingus specialistus.

                "Mes planuojame statyti gyvenamuosius namus, apgyvendinti juose atvykėlius, jog šie dirbtų mūsų įmonėje. Kito kelio jau nėra", - teigė V.Kantauskas.

                Šiuo metu "Utenos mėsoje" dirba apie 1 tūkst. darbuotojų.
                www.delfi.lt
                GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                Comment


                  Smagu. Šiaip Utenoje vyksta nemažai statybų bei atnaujinimo darbų ir to pasekoje miestas sparčiai gražėja. Šiandien vakare, manau, atsiųsiu nuotraukų su tuo, kas šiuo metu vykdoma.
                  Mano galerija Flickr'yje

                  Comment


                    Butu puiku
                    Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

                    Comment


                      Siokios tokios naujienos del "Kuro Aparaturos" (atsimenat vizualizacijas?)
                      Zeme nusipirko "5 kontinentai".


                      http://www.omni.lt/?i$9359_127772$z_299551

                      Comment


                        Parašė www.vilnius.lt
                        Sostinės meras patvirtino, kad mečetei neketinama skirti sklypo Antakalnyje

                        Šiandien vykusiame Miesto plėtros departamento pasitarime Vilniaus meras Artūras Zuokas departamento vadovus įpareigojo kompensuoti mečetės statymo Vilniuje iniciatoriams – Vilniaus krašto totorių bendruomenei ir Lietuvos musulmonų sunitų dvasinio centro muftiatui lėšas, kurios buvo panaudotos rengiant mečetės statybai skirto sklypo detalųjį planą.
                        1995 m. mečetei statyti Savivaldybė sostinės musulmonams skyrė 1,8 hektaro sklypą Antakalnyje, Lizdeikos gatvėje, tačiau musulmonų bendruomenė šio sklypo neužregistravo Registrų centre, todėl jis netapo musulmonų bendruomenės nuosavybe. Per dešimt metų sklype buvę želdiniai pripažinti valstybiniu mišku. Pasikeitus įstatymams mečetės statyba tame sklype tapo negalima – tam reikalingas naujas detalusis planas negalėtų prieštarauti bendrajam Vilniaus planui, o jame valstybinės reikšmės miškai, patenkantys į minėtą sklypą, numatyti rekreacijai.
                        Įvertinusi susidariusią padėtį dėl detaliojo plano Lizdeikos gatvėje, Savivaldybė nepritarė tolesniam šios teritorijos planavimui ir miesto bendrojo plano keitimui. Kadangi sklypo detalusis planas buvo parengtas mečetės statytojų lėšomis, Savivaldybė įsipareigoja kompensuoti jo rengimo išlaidas. Musulmonų bendruomenės reikalavimas kompensuoti ir išlaidas, patirtas rengiant techninį projektą, nebus patenkintas. Techninį projektą musulmonų bendruomenė pradėjo rengti per anksti, dar nepatvirtinus sklypo detaliojo plano, todėl pretenzijos Savivaldybei nėra pagrįstos.
                        „Vilnius yra multikultūrinis miestas, čia sugyvena įvairių tautybių žmonės, turintys skirtingas religijas. Manau, kad musulmonų maldos namai Vilniuje, be abejonės, turi atsirasti, tačiau svarbu, jog jie atitiktų Vilniaus musulmonų bendruomenės poreikius,“ – sakė meras A. Zuokas.
                        Savivaldybės pareigūnai pasitarimo metu informavo merą A. Zuoką, jog šiuo metu Savivaldybė Lietuvos musulmonams siūlo 7 sklypus, kur galėtų būti statoma mečetė. Siūlomi 3 sklypai Dunojaus gatvėje, Rasų seniūnijoje, o taip pat Pilaitėje, Pilaitės prospekte arba šalia senojo Pilaitės kelio, Grigiškėse ir Naujojoje Vilnioje. Sostinės musulmonams pasiūlyti adekvatūs prieš kelis dešimtmečius Vilniuje stovėjusios mečetės vietai sklypai. Tuo metu teritorija, kurioje buvo pastatyta mečetė, buvo pakankamai atitolusi nuo miesto centro.
                        Pasitarime taip pat svarstytas musulmonų bendruomenės suprojektuotos mečetės dydis. Musulmonų planuojamų statyti maldos namų plotas viršija Vilniaus Arkikatedros plotą. Manoma, kad toks statinys yra per didelis ir jo projektas turi būti koreguojamas atsižvelgiant į realius Vilniaus musulmonų bendruomenės poreikius.
                        Musulmonu gigantomanija.

                        Comment


                          Laikinai stabdomos centro "Akropole" Rygoje statybos

                          Lietuvos mažmenininkė "VP Market" mažiausiai iki šių metų pabaigos sustabdė prekybos, poilsio ir pramogų centro "Akropole" Rygoje statybų projekto įgyvendinimą, pranešė Latvijos naujienų agentūra LETA.

                          "VP Market" ryšių su visuomene departamentas atsisakė tai komentuoti.

                          Pirmasis "Akropole" statybų etapas turėjo būti baigtas šį rudenį, anksčiau pranešė "VP Market" spaudo sekretorius Ivaras Andinis. Buvo planuojama į prekybos ir pramogų centrą investuoti apie 400 mln. litų.

                          Anksčiau I. Andinis teigė, kad "Akropole" Rygoje turėtų būti didžiausias prekybos ir pramogų centras Baltijos šalyse. Statinio plotas turėjo būti 150 tūkst. kvadratinių metrų, centras turėtų boulingą, ledo areną, nuo aštuonių iki dešimties kino teatrų ir didžiulį prekybos centrą.

                          Centro statybai buvo pasirinktas "Vilniaus Akropolis", kurio savininkai yra "VP Market". "Vilniaus Akropolis", kurį valdo didžiausia lietuviško kapitalo kompanija "Vilniaus prekyba", užbaigė Latvijos kompanijos "Rigas Akropole", kuri priklauso tam pačiam savininkui, perėmimą.

                          "Vilniaus Akropolis" valdo Vilniaus mažmeninės prekybos ir poilsio centrą "Akropolis", kurio plotas yra didesnis nei 108 tūkst. kvadratinių metrų, ir planuoja šiemet atidaryti "Akropolį" Klaipėdoje, kurio vertė siekia 200 mln. litų.

                          250 mln. litų vertės "Akropolis" šiuo metu statomas Kaune. 2003 metais Vilniaus "Akropolį" aplankė 11 mln. žmonių.

                          Balandžio 18 dieną trys Lietuvos bankai - "Hansabankas", "Nordea Bank Lietuva" ir "Sampo" - pasirašė sutartį su "Vilniaus Akropolis" dėl 185,35 mln. eurų devynerių metų sindikuotos paskolos. Tai didžiausias sindikuotas paskola kada nors išduota Lietuvoje.

                          "Vilniaus Akropolis" pajamos pernai siekė 37,4 mln. litų, o iki mokestinis pelnas - 3,1 mln. litų. "Vilniaus prekybos" grupė, kuri valdo didžiausią Baltijos šalių mažmeninės prekybos tinklą "VP Market", kontroliuoja 100 proc. "Vilniaus Akropolis" akcijų.


                          http://www.delfi.lt/news/economy/bus...php?id=7349468


                          oho ! Rygos akropolis tiesiog gigantiskas !
                          Westside is the best ! :jura:

                          Comment


                            / didelis + dar prisidės du dangoraižiai.
                            www.donatas-mazeika.lt

                            Comment


                              Startuoja Dumpių sąvartyno statyba

                              2005-08-28

                              Klaipėdos rajono savivaldybės taryba patvirtino Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro nuomojamo žemės sklypo Dumpių kaime detalųjį planą.

                              Pagal šį planą 21,3 ha žemės sklype bus statomas modernus regioninis buitinių atliekų sąvartynas, kurį numatoma naudoti apie 20 metų. Jis bus įrengtas laikantis griežtų Europos Sąjungos (ES) reikalavimų, o statybą planuojama užbaigti jau 2007 metų pabaigoje.

                              Ketvirtadienio posėdyje rajono tarybos nariams kilo klausimų dėl poveikio aplinkai, sanitarinių sąvartyno apsaugos zonų, atliekų tvarkymo kaštų, naudos rajonui ir jo gyventojams. Posėdyje dalyvavęs Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktorius Šarūnas Reikalas teigė, jog poveikio aplinkai vertinimas atliktas dar projekto įgyvendinimo galimybių studijoje, į sąvartyno apsaugos zonas, kurios sieks 500 metrų, nepatenka nei vienas gyvenamasis namas, o zona tik šiek tiek viršija jau čia veikiančių įmonių "Klaipėdos vanduo" ir "Klaipėdos toksika" seniai nustatytas sanitarines apsaugos zonas.

                              Pasak Š. Reikalo, ateityje buitinių atliekų tvarkymo paslaugos gyventojams brangs, kadangi bus pereita prie iš esmės naujos atliekų tvarkymo sistemos, kai bus įdiegtas atliekų rūšiavimas, modernios atliekų tvarkymo technologijos ir kt. Regione įvestas vietinės rinkliavos mokestis, kuriam pritaria visos septynios projekte dalyvaujančios apskrities savivaldybės, siektų apie 4 litus (šiuo metu Klaipėdos mieste jis yra didesnis nei 2 litai). Tačiau mokėdami brangiau, gyventojai esą gaus ir kokybiškesnes atliekų tvarkymo paslaugas. Be to, visuose apskrities rajonuose bus uždaryti dabar itin aplinką teršiantys legalūs ir nelegalūs sąvartynai, kuriuos pakeis keliolika modernių atliekų surinkimo perdirbimui ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelių. Vien Klaipėdos rajone rengiamasi uždaryti 12 senų sąvartynų. Perdirbimui netinkamos buitinės atliekos bus vežamos į Dumpių sąvartyną.

                              Tarybos posėdyje dalyvavę Ketvergių kaimo bendruomenės ir Gružeikių sodų bendrijos atstovai sakė neprieštaraujantys naujo sąvartyno statybai, bet iš šios kaimynystės aplinkiniai gyventojai tikisi naudos ar savotiškos kompensacijos - kelių sutvarkymo, transporto paslaugų, pigesnio atliekų išvežimo ir pan.

                              "Su gyventojais esame nekart susitikę ir aptarę šiuos klausimus. Kai bendruomenių atstovai suformuluos ir pateiks konkrečius pasiūlymus, manau, tikrai rasime galimybių kaip prisidėti prie gyvenviečių gerbūvio",- sakė Š. Reikalas.

                              Pagal ES finansuojamą aplinkosauginį projektą, kurio vertė 11,7 mln. eurų, visoje Klaipėdos apskrityje bus sukurta nauja europietiška buitinių atliekų tvarkymo sistema. Svarbiausia jos dalimi yra būtent būsimasis Dumpių sąvartynas. Regioninė buitinių atliekų tvarkymo sistema apims septynias apskrities savivaldybes: Klaipėdos, Palangos, Neringos miestų, Klaipėdos, Kretingos, Šilutės ir Skuodo rajonų. Regioninių atliekų tvarkymo sistemų, kurių šalyje iš viso bus dešimt, sukūrimas yra paskelbtas valstybinės reikšmės projektu.
                              Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

                              Comment


                                Susidaro ispudis, kad Klaipeda labai pazangiai tvarkosi. Technologiju parkai kuriami, statomi siuolaikiniai savartynai... Va ka reiskia, kai politiniai skandalai nekaisioja pagaliu i ratus.
                                Our deepest fear is not that we are inadequate. It is that we are powerful beyond measure. Who are we to be brilliant, gorgeous, talented ? Actually, who are you not to be? As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

                                Comment


                                  "Gazprom" keičia strategiją dėl "Mažeikių naftos"

                                  Iš bendrovės "Baltic Holding", kuri Vyriausybei yra pateikusi siūlymą dėl "Mažeikių naftos" akcijų pirkimo iš bankrutuojančio "Jukos" ir milijardinių investicijų į šalies naftos chemijos pramonę, pasitraukė Rusijos dujų milžinės "Gazprom" bankas "Gazprombank" bei Austrijos kompanija "Jurimex".

                                  Tačiau vienintele "Baltic Holding" akcininke tapusia "Petrochemical Holding" ir dabar domina galimybė bendradarbiauti su "Mažeikių nafta", kuri galėtų gaminti ir tiekti naftos produktą polipropileną, naudojamą plastiko žaliavos gamybai, pirmadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

                                  Polipropileno reikėtų "Petrochemical" kontroliuojamai didžiausiai pastarojo dešimtmečio "plyno lauko" investuotojai Lietuvoje bendrovei "Nemuno Banga Group", kuri šiuo metu Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje baigia statyti dvi plastiko žaliavos gamyklas ir planuoja kitas dideles investicijas.

                                  "Mums reikės daug šio produkto, todėl labai domimės galimybe bendradarbiauti su Lietuvos naftos perdirbimo gamykla", - sakė "Nemuno Banga Group" direktorių tarybos pirmininkas ir "Petrochemical Holding" investicijų direktorius Klausas Volkeris Frenzelis.

                                  Jis nekomentavo, ar tebegalioja "Baltic Holding" pasiūlymas dėl "Mažeikių naftos" akcijų įsigijimo ir ar dėl to vyksta derybos su įmonę valdančia "Jukos".

                                  Birželio mėnesį tuometis "Baltic Holding" valdybos pirmininkas ir "Gazprombank" valdybos pirmininkas Andrejus Akimovas informavo premjerą Algirdą Brazauską apie "Baltic Holding" siekį iš "Jukos" pirkti jai priklausančias "Mažeikių naftos" akcijas bei plėtoti Lietuvoje naftos chemijos pramonę - į ją investuoti kelis milijardus litų.

                                  "Tai labai rimta investicinių įmonių grupė. Ji siūlo investuoti apie 2 mlrd. litų ir pratęsti "Mažeikių naftos" technologinį procesą, gaminti rinką turinčius naftos produktus - jie pakeltų mūsų potencialą ir leistų papildomai įdarbinti keletą šimtų žmonių. Labai įdomus pasiūlymas", - tada sakė premjeras.

                                  K.V.Frenzelio manymu, galimi įvairūs plastiko žaliavos gamintojų ir "Mažeikių naftos" bendradarbiavimo variantai.

                                  "Gamykla galėtų gaminti polipropileną ir jį parduoti mums. Būtų galima sukurti bendrą įmonę ir drauge pradėti gaminti šį produktą. Yra daug variantų", - sakė K.V.Frenzelis.

                                  "Mažeikių nafta" jau kuris laikas svarsto galimybę pradėti gaminti polipropileną. Drauge su konsultantais įmonė bando apsispręsti, ar jai apsimokėtų pradėti naują verslą ir rengti apie 200 mln. JAV dolerių (maždaug 566 mln. litų) vertės polipropileno gamybos bloką.

                                  "Svarstome šią galimybę. Turime įsitikinti, kad šiam produktui turėtume pirkėjų. Šiuo metu polipropileno kaina gera, bet ir investicijos solidžios", - sakė "Mažeikių naftos" Komunikacijos tarnybos vadovas Giedrius Karsokas.

                                  Anot jo, vienintelės Lietuvoje naftos perdirbimo gamyklos galimybėmis gaminti šį produktą domisi tiek "Nemuno banga group", tiek Tailando bendrovė "Indorama", Klaipėdos ekonominėje zonoje taip pat statanti plastiko žaliavos gamyklą.
                                  Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

                                  Comment


                                    „Lietuvos rytas “ „Sostinė“ 2005.08.26
                                    Valdžia palaimino nuosaikią investuotojų viziją
                                    Buvusiuose savivaldybės rūmuose po pusantrų metų duris atvers prekybos centras
                                    Vilius Mackonis


                                    Patvirtino detalųjį planą
                                    Valdininkai palaimino buvusių savivaldybės rūmų Gedimino prospekte rekonstrukciją. Netrukus apšiuręs pastatas miesto centre pradės keistis.
                                    Vakar savivaldybės tarybos kolegija nusprendė pritarti sklypo detaliajam planui.
                                    Dabar investuotojai galės pradėti statybas.
                                    Šio leidimo 8000 kvadratinių metrų ploto rūmus už 45,5 milijono litų įsigiję investuotojai laukė daugiau nei metus.
                                    Pastato aukcionas įvyko 2004 metų vasarį.
                                    Čia įsikurs prabangus prekybos centras „Gedimino 9“. Į jo statybą Airijos bendrovė „Duke House Asset Managers“ ir Lietuvos įmonė „Ajola“ investuos apie 100 milijonų litų.
                                    Investuotojai tikisi, kad buvusių savivaldybės rūmų rekonstrukcija prasidės rudenį. Pirkėjus įsileisti į naująjį prekybos centrą planuojama 2006-ųjų pabaigoje arba 2007-ųjų pradžioje.

                                    Derasi dėl infrastruktūros
                                    Tarybos kolegijos posėdyje dalyvavę politikai dėl detaliojo plano daug nediskutavo.
                                    Miesto tarybos narys Stanislovas Šriūbėnas pastebėjo, kad dabar pastatą nuo Ž.Liauksmino gatvės atitveriančią tvorą išardysiantys ir čia atvirą terasą įrengsiantys statytojai turės būti itin atsargūs. Šitoje vietoje yra požeminės mašinų stovėjimo aikštelės stogas.
                                    „Kad nebūtų šitaip, kaip jau atsitiko su garažu po Savivaldybės aikšte, kur visą laiką laša vanduo“, – perspėjo S.Šriūbėnas.
                                    Investuotojai taip pat veda derybas su savivaldybe dėl infrastruktūros objektų plėtros.


                                    Atsisakė drąsių vizijų
                                    Sostinės valdininkams išsikrausčius į dangoraižį dešiniajame Neries krante, buvęs administracinis pastatas tuščias stovėjo daugiau nei metus.
                                    Tiek laiko prireikė suderinti teritorijos detalųjį planą ir rekonstrukcijos projektą.
                                    Pirmąsias pastato rekonstrukcijos architektų vizijas valdininkai ir paveldosaugininkai atmetė, kaip pernelyg drąsias.
                                    Tačiau investuotojams sutikus atsisakyti į akis krintančių stiklo detalių bei sumažinus sklypo užstatymo tankį, projektui buvo pritarta. Po rekonstrukcijos pastato fasadas nelabai daug skirsis nuo dabartinio rūmų vaizdo.
                                    Liepą įvyko detaliojo plano viešas svarstymas. Jo dalyviai siūlomą projektą sutiko palankiai.

                                    Comment


                                      LR "Laikinoji sostinė" 2005.08.26
                                      Išaušo nauja pakaunės kurorto klestėjimo era
                                      Birštone iki kokybiškai naujo lygmens ūgtelėjo poilsio ir sveikatingumo paslaugos
                                      Iveta Skliutaitė


                                      Pavyko įveikti krizę
                                      Nemuno vingių regioniniame parke įsikūrusiame Birštono miestelyje – naujos klestėjimo eros pradžia.
                                      Viduramžiais ne vieną šimtmetį karalių ir didikų rezidencija, o sovietmečiu populiariu šalies kurortu laikytas Birštonas prieš kelerius metus išgyveno itin sunkius laikus.
                                      Į dėl apmirusio gyvenimo nuobodžiu vadintą nediduką miestelį ant Nemuno kranto kurį laiką važiavo tik iš ligų besivaduojantys vyresnio amžiaus žmonės.
                                      Prieš maždaug septynerius aštuonerius metus per metus Birštone apsilankydavo vos 2 tūkstančiai atvykėlių. Turistų iš užsienio net kvapą būdavo sunku užuosti.

                                      Laukiama daugiau poilsiautojų
                                      Pastaruoju metu lyg Feniksas iš pelenų kylantis Birštonas sulaukia vis didesnio susidomėjimo.
                                      „Kol kas per metus sulaukiame triskart mažiau svečių, nei jų būdavo prieš dvidešimt ar keturiasdešimt metų.
                                      Tačiau galiu drąsiai teigti, kad šiuo metu turistų mums pakanka“, – sakė Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius.
                                      Sovietiniais laikais į Birštoną kasmet suplūsdavo apie pusantro šimto tūkstančių poilsiautojų.
                                      Tuomet garsus kurortas ištisus metus tapdavo ne tik tautiečių atostogavimo vieta, bet ir neatsigindavo lietuviško sanatorinio gydymo privalumus įvertinusių lenkų, žydų, rusų ar rytinėje Vokietijos dalyje gyvenusių vokiečių.

                                      Mėgaujasi šaltinių vandeniu
                                      Pernai Birštone atostogavo beveik 45 tūkstančiai poilsiautojų. Iš jų – maždaug pustrečio tūkstančio užsieniečių. Per pirmąjį šių metų pusmetį kurortas sulaukė beveik 30 tūkstančių jaukiame gamtos prieglobstyje pailsėti ar sveikatą pataisyti panorusių žmonių.
                                      Šie skaičiai greičiausiai turėtų būti gerokai didesni, nes į Birštoną kasdien atvažiuoja nemažai žmonių, kurie nesinaudoja sanatorijų, viešbučių ar turizmo paslaugų tiekėjų darbu.
                                      Neretas mėgsta į Birštoną užsukti pusdieniui ar popietei.
                                      Šimtai besižvalgančių į Nemuno vingius, medžio skulptūrų kalnelį, paminklą Vytautui Didžiajam, vaikštančių Atminties taku, Vytauto parku bei besimėgaujančių iš žemės trykštančiais mineraliniais šaltiniais vargu ar kada nors bus įtraukti į statistiką.
                                      Niekas nesuskaičiuos ir kiek žmonių apsilanko prie Birštono seniūnijoje augusio vieno seniausio Lietuvos ąžuolo.
                                      Šimtametį galiūną šią vasarą iš šaknų išvertė smarki vėtra. Tačiau tai neatbaidė nuvirtusį medį norinčių pamatyti turistų.

                                      Vertina tylą ir ramybę
                                      Į kadaise valdovų savo žmonoms dovanotą Birštoną gausiai plūstančius lankytojus taip pat vilioja kurorto tvarka, senas tradicijas turinčios sanatorijų gydyklos, stebėtina kraštovaizdžio harmonija, tyras oras.
                                      Kita vertybė – pušynuose ir net atokesnėse kurorto gatvėse spengianti tyla.
                                      Ji į šį kampelį traukia ne tik pensininkus, kurių čia apstu, bet ir nuo įtampos bei miesto triukšmo pavargusius jaunus žmones.
                                      Birštonas net šilčiausiu metu nė iš tolo neprimena į skruzdėlynus panašių kitų Lietuvos kurortų – Palangos, Šventosios ar net Nidos.
                                      Čia nesigirdi drebančiais ar spiegiančiais balsais rusiškas dainas atliekančių gatvės užeigų dainininkų.
                                      Žiūrint į lėtai Nemuno pakrante išėjus pasivaikščioti ar ant suoliukų ištisas valandas sėdinčius įvairaus amžiaus poilsiautojus, kurių daugelis yra dviejų vietos sanatorijų gyventojai, nesunku suprasti, jog jie sumokėjo ne vien už gydymą.
                                      Tyla ir ramybė taip pat vertos pinigų.

                                      Pramogų netrūksta
                                      Pramogų ištroškę žmonės Birštone neras didžiulių atrakcionų parkų, žaidimų automatų ir kitų judriems kurortams įprastų smagybių.
                                      Tačiau atidžiau pasižvalgius po miestą greitai suvoki, kad čia galima mėgautis ne vien gamtos prieglobsčiu.
                                      Už 5 litus galima valandą važinėtis kurorto gatvėmis ar miško keliukais. Už 25 litus miesto centre parai galima išsinuomoti baidarę.
                                      Nemuno vingiais galima paplaukioti laivu, kuris ypač populiarus tarp vestuvininkų, gimtadienių ar kitų švenčių dalyvių.
                                      Birštone įrengta lauko teniso aikštelė. Siūloma pajodinėti žirgais, aplankyti kelis miesto muziejus, biblioteką.
                                      Žiemą Birštonas sutraukia tūkstančius slidinėjimo asų ir mėgėjų. Miestelyje įrengtoje slidinėjimo trasoje tiršta būna ne tik savaitgaliais.
                                      Tuomet klesti slidžių, batų, rogučių ir kitos sporto inventoriaus nuomotojai.

                                      Senjorai traukia į šokius
                                      Gerai pasidairius galima rasti ir visiškai nemokamų pramogų. Riedutininkai, nesumokėję nė lito, gali važinėti specialiais pakilimo ir nusileidimo takais.
                                      Norintieji iš vienos Birštono miesto dalies Nemunu persikelti į kitą gali nemokamu keltu, kuris plukdo, kai tik atsiranda keleivių.
                                      Vyresnio amžiaus žmonėms didžiausia pramoga – „Versmės“ sanatorijoje vykstantys koncertai ir kas vakarą su nekantrumu laukiami šokiai. Juose ypač paklausūs vyrai – nuo jauno iki garbingo amžiaus senjoro.

                                      Sanatorijose – antplūdis
                                      Dar visai neseniai štilį išgyvenusios Birštono sanatorijos šiuo metu nepajėgia sutalpinti visų pageidaujančių.
                                      Be vienos pagrindinių kategorijų lankytojų – vyresnio amžiaus ligonių, į sanatorijas atvykstančių su gydytojo siuntimu, gydyklų paslaugomis vis dažniau linkę naudotis jauni ir vidutinio amžiaus žmonės.
                                      Bene populiariausia poilsio forma – mirkstant sanatorijose įrengtuose mineralinio vandens baseinuose, perlų, vaistažolių voniose, garo pirtyse ar masažo kabinetuose praleistas savaitgalis.
                                      Trys dienos poilsio su nakvyne, maitinimu ir procedūromis sanatorijoje vienam žmogui kainuoja maždaug 170-250 litų.

                                      Vilioja grožio procedūros
                                      „Tulpės“ sanatorijos direktorė Liucija Patinskienė sakė, kad pastaruoju metu vis madingiau užsisakyti keletą procedūrų ar visą jų kompleksą gydykloje praleidžiant vieną dvi valandas.
                                      Dailiosios lyties atstovės paprastai naudojasi 55-85 litus kainuojančiomis anticeliulitinėmis programomis, grožio terapijos ir gydymo kompleksais. Jų kaina – 30-50 litų.
                                      Stipriąją lytį domina baseinai, pirtys, purvo ir vaistažolių vonios.
                                      Tokiu atsipalaidavimo būdo dažniausiai naudojasi maždaug šimto kilometrų atstumu įsikūrusių Alytaus, Marijampolės, Vilniaus, netoli esančio Kauno gyventojai. Tie, kuriems dėl pageidaujamų procedūrų reikia sukarti daugiau kilometrų, linkę sanatorijoje apsistoti su nakvyne.

                                      Mieste padaugėjo statybų
                                      Vicemero J.Aleksandravičiaus teigimu, dėl sparčiai poilsio, sveikatos ir pramogų ieškoti Birštone pradėjusių lankytojų srautų mieste ir aplink jį pagyvėjo statybos. Daugelyje vietų matyti kylantys gyvenamieji namai, rekonstruojami pastatai.
                                      Vos keli viešbučiai, svečių namai, kuriuose kambarys kainuoja nuo kelių dešimčių iki maždaug 200 litų, ir sanatorijos neįstengia apnakvinti visų pageidaujančiųjų, todėl atsivėrė galimybės plėsti apgyvendinimo sektoriaus veiklą.
                                      Po kelių dienų netoli Birštono estrados duris atvers į keturias žvaigždutes pretenduojantis naujas viešbutis „Birštono sonata“.
                                      Vietos gyventojai nuolat kalba apie privačiomis lėšomis statomus analogų Rytų Europoje neturinčius Senjorų namus.
                                      Prie Nemuno įkurtoje prabangioje prieglaudoje senatvę leisti rengiasi garbaus amžiaus turtingieji iš Lietuvos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados.

                                      Būsto kainos smarkiai šoko
                                      Nors Birštone jaučiamas statybų vajus, nekilnojamojo turto prekyba visiškai sustojo.
                                      „Prieš kelerius metus butą ar net namą Birštone bei netoliese buvo galima įsigyti pusvelčiui. Dabar kainos smarkiai išaugo“, – teigė vicemeras.
                                      Dviejų trijų kambarių butų kainos siekia apie 70-80 tūkstančių litų, tačiau juos parduodančių beveik nėra.
                                      Net ir neseniai galvoję parduoti butus žmonės tikisi dar didesnio kainų šuolio. Individualių namų parduoti Birštone taip pat niekas nesirengia.
                                      Aplinkiniuose kaimuose parduodamą seną sutrūnijusį namą su sklypu dar galima surasti. Už jį pardavėjai prašo apie 60-80 tūkstančių litų.

                                      Kurortui trūksta lėšų
                                      Aprodydamas Birštoną vicemeras tikino, kad jame dar yra nemažai skaudulių. Didžiausiu galvos skausmu miesto valdžiai ir gyventojams tapo prieš keletą metų privatizuoti, tačiau dabar apleisti pastatai.
                                      Jų galima išvysti ir miesto centre, ir Nemuno pakrantėse. Namai vaiduokliai ypač gadina gražėjančio kurorto įvaizdį. Dar viena problema – kurortui trūksta lėšų iš struktūrinių fondų.

                                      Comment


                                        Sankirtos
                                        Valdas Kilpys: Gyvenimas dvimiestyje
                                        2005-08-30


                                        Kai viešojoje erdvėje dvimiesčio idėjos dar tik pradeda įgauti jėgą ir formą dvimiesčio gyventojai jau senokai egzistuoja. Kad juo taptum reikia tik tris kartus per savaitę pabūti kitame dvimiesčio gale. Tada vargu ar kils noras drumsti vandenį pasakojant apie kaunietiškų beisbolo kepuraičių madas ar vilnietiškų kaklaraiščių spalvų derinius.

                                        Tačiau pretenzija į dvimiesčio gyventojo statusą senokai perša mintį, jog gyvenamoji vieta yra keistu būdu susijusi su mumyse tūnančių alter ego kiekiu. Šiaip, populiariai šnekant, žmoguje dažniausiai “gyvena” du žmonės: civilizuotas ir laukinis. Tai postmodernus homo sapiens. Kitaip tariant, atskaitos taškas ir matavimo vienetas. Tačiau realybė kitokia: vientisų žmonių geriausia ieškoti provincijoje, tuo tarpu didmiesčio gyventojas geriausiu atveju yra susitrejinęs.

                                        Šiuo požiūriu Kaunas visa galva “lenkia” Vilnių. Sostinėje susitrejinimas suvokiamas kaip minimali būtinybė, o Kaune tai yra daugiau nei vidurkis. Būtent čia slypi kauniečių pseudoprovincialumo šaknys. Pravardžiuojami “provincialais” jie sugeba geriau išsaugoti asmenybės vientisumą. Kaunas yra tinkamiausias didmiestis gyventi, jeigu negali ignoruoti savo kaimietiškos prigimties (pačia pozityviausia prasme)

                                        Vilniuje dažnai galima pamatyti kiek kitokį procesą: mėnesį čia pagyvenęs žmogus bene labiausiai yra linkęs pašiepti “ne vilniečius”. O tikrieji miestelėnai per daug myli savo miestą, kad užsiimtų tokiais niekais.

                                        Natūralu, kad sostinėje vykstančios politinės batalijos savaime sureikšmina šią vietą. Čia reziduoja Seimas, Vyriausybė, Prezidentas. Valstybė turi turėti centrinį Amfiteatrą. Nes norinčių kovoti visada atsiranda, tik tai savaime negarantuoja, jog šiame mieste gyvens stipriausieji.

                                        Ambicingi provincialai privalo žinoti, kad yra vieta, kurią “reikia užkariauti”. Užupio kalvos tinkamiausios rastinjakiškam žvilgsniui į Vilniaus žiburius. (Rusijoje inauguracija į maskviečius susideda iš dviejų dalių: registracijos pase ir apsipirkimo “Ohotničij riad” prekybos centre. Oficialus Niujorko “užkariavimas” – darbo vieta viename iš Wall Street dangoraižių Manhatane)

                                        Tačiau tikriesiems provincialams kovos Amfiteatre yra tik klimato sąlyga. Tai neturi nė mažiausio ryšio su realiu gyvenimu. Pasaulyje egzistuoja galybė svarbesnių dalykų, kurie kuria provincijos žavesį. Pavyzdžiui, žinojimas, kad prieš valgant reikia nusiplauti rankas ir susišukuoti plaukus, gyvenantiems mieste yra tik neesminė smulkmena. Nes čia dažniausiai valgoma laikantis “furšeto taisyklių” – kas pirmas atbėgs prie stalo, tas ir pagriebs geresnį kąsnį.

                                        Pastaruosius penkis metus Vilnius išgyvena “antrąją škotų imigracijos bangą”. Pirmoji pasibaigė 1940 metais, kai atgavus sostinę iš lenkų ten atvyko nemažas Kauno inteligentų desantas. Dėl savo pragmatiško požiūrio į aplinką vietiniai juos praminė “škotais”. Taigi antroji “škotų” banga “škotiškumo” dabar mokosi Vilniuje. Nes sostinė visais laikais yra pasmerkta būti “škotiškiausiu” miestu.

                                        Kalbos “apie dvasingumą” negarantuoja didžiausios inteligentų koncentracijos. Sostinėje “praktinė inteligentija” baigia išmirti. Kaune – vis dar laikosi (kiek ilgai?). Visai tikėtina, kad dvimiestis suvienodins laiko greitį abiejuose miestuose. Tada, kaip ir susisiekiančiuose induose, miesto ir kaimo vaterlinija po kažkurio laiko nusistovės vienodame lygyje.

                                        Susiformuos dvimiestis, kuriame pradės gimti nauji gyventojai. Įdomu, kaip jie suaugę deklaruos savo gimimo vietą? Vilniaus kvartalas? Kauno pusmiestis? Gyvenimo dezorientacija yra linkusi pasiūlyti plačią nesąmonių gamą. Todėl nebeįmanoma galutinai lokalizuoti net savo paties buvimo vietos. (O juk buvo laikai, kai mokslininkai visai rimtai diskutavo kur gyvena Dievas) Mentalinis dvimiestis valdininkų smegeninėse tapo geriausia alternatyva beieškant nesudėtingo tautinio Šambalos varianto.

                                        O kol kas, kaip potencialus dvimiesčio gyventojas, galiu tvirtai deklaruoti, kad gyventi Kauno kvartale yra gerokai nuobodžiau nei Vilniaus. Dėl to esu neapsakomai laimingas, nes nuobodybė dažniausiai būna pirmas žingsnis dievobaimingumo link.

                                        „Šiaurės Atėnai“
                                        Amžiniems karams Vilnius-Kaunas....
                                        אני בכל זאת אאמין באהבה, אפילו אם היא מתה,
                                        אני אאמין באלוהים, אפילו אם הוא שותק.

                                        Comment


                                          Hm, įdomu

                                          Vilniuje - naujas amatų miestelis
                                          http://www.delfi.lt/news/economy/bus...php?id=7383072
                                          Mano galerija Flickr'yje

                                          Comment

                                          Working...
                                          X