Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Geopolitika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Viską galima sutrumpinti į "pasaulis yra neteisingas ir neidealistiškas ir visiems rūpi praktiniai motyvai". Ir dėl to reikia turėti draugų, reikia turėti ekonominių ryšių ir įtakos, stprią ekonomiką, o istorija tėra svarbi tiek, kiek padeda strategines ir ekonomines priežastis pagrįsti.

    Armėnai tuo tarpj nieko panašaus nedarė, o tik sėdėjo savo kalnuose ir apie savo didingą istoriją paistė. O ta istorija iš tikro niekam neįdomi, niekam neįdomūs tie pagonių armėnų dievai.
    Paskutinis taisė index; 2020.11.16, 09:23.
    Post in English - fight censorship!

    Comment


      Parašė Tomas Rodyti pranešimą
      Kodėl mes turime pergyventi dėl kažkokios Armėnijos? Tai, kad mes keliasdešimt metų ne savo noru buvome vienoje valstybėje, nepadaro jų mums nei įdomiais, nei svarbiais. Tas pats aišku galioja ir Azerbaidžanui.
      Šiaip ne, armėnai Vilniuje gyvena nuo bent XVI a., LDK jų buvo nemažai. Pasidomėk pirma prieš rašydamas nesąmones. Tiesa, daugiau armėnų buvo Lenkijoje, Lvove, Ivano-Frankivske ir pan. Lvove pavyzdžiui yra net armėnų kvartalas. Nieko tat stebėtino, kad armėnai dalyvavo ir Žalgirio mūšyje Jogailos (mūsų) pusėje. Vilniuje armėnai LDK laikais turėjo savo mokyklą, amatininkų cechą, jų meistrai buvo auksakaliai, dailininkai, statybininkai ir kt. Beje, Slucko juostos, kuriomis puošėsi visi LDK bajorai, austos armėnų dirbtuvėse dabartinės Baltarusijos miestuose.

      Turėjome ir su tiurkais reikalų. Daugiausiai karai su ordomis. Beje, Krymo chanatas buvo Osmanų vasalas, marionetinė „valstybė“, nuolat teriojusi LDK. Užtenka pasakyti, kad Jogailos sūnų Vladislovą turkai Varnoje nudaigojo, o daugelį mūsų miestų nuolat nuteriodavo. Stambule buvo turgus kur pardavinėjo baltuosius vergus, LDK teritorijoje sugautus žmones, kurių ten pardavė šimtus tūkstančių. Gali būti, kad tarp visokių roksolanų buvo ir vienas kitas (šimtas, tūkstantis) parduodamų lietuvių.

      Be to šiuo metu armėnų Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje yra daugiau nei latvių. Pažįstu nemažai armėnų. Kiek teko bendraut, labai malonūs ir geri, intelektualūs, šilti žmonės. Pažįstu ir vieną azerą, bet su juo neradau bendros kalbos. Beje, turkus ir jų kultūrą gerbiu ir mėgstu, ypač aktorius kaip Erdoganas Atalajus ar Hazal Kaya, bet čia kaip su rusų kultūra, man gali patikt įkvepianti ir pakelianti nuotaiką Artur Pirožkov muzika ar liūdna ir depresiją kelianti Dostojevskio rašyba, tačiau ne šalies šimtmečiais vykdoma beveik visada nepalanki mums užsienio politika...


      Parašė Tomas Rodyti pranešimą
      Jau pasirodė pranešimai, kad turkai ties geležinkelį skersai Armėnijos į Baku ir taip gaus išėjmą į Kaspijos jūrą.
      Būtent, armėnai iš esmės nelabai bekontroliuos pietinę šalies dalį, vienintelę jungtį su jiems draugišku Iranu. Jei ten eis turknacionalinis greitkelis, reiškia jį prižiūrės nebe armėnai, o vykstant į pietus bus patikrinimai. Kadangi ten kalnai, iš esmės yra po vieną pagrindinį kelią, t.y. armėnai tikriausiai patenka į visišką ar dalinę izoliaciją.

      Parašė index Rodyti pranešimą
      Yra keli dalykai dėl ko armėnai gali pamiršti bet kokias teritotines pretenzijas
      Abejoju ar jie skaitys tavo, turkistuojančio, jiems pasiūlymus 1921 jei būtum gyvenęs ir būtum koks lenkų kilmės prancūzas, tikriausiai su tokia pačia pogarda rašytum lietuviams apie Vilnių.

      Parašė index Rodyti pranešimą
      a) Jų teritorijos buvo didžiulės prieš gerą tūkstantį metų, dabar pasaulis visiškai kitoks ir niekam tas nebėra įdomu;
      Prieš 100 metų, tačiau tu tikriausiai neigi ką pripažįsta Lietuva – armėnų tautos genocidą ir neigi 5-8 milijonus armėnų diasporoje.

      Parašė index Rodyti pranešimą
      b) Iki genocido jie niekur negyveno homogeniškai, o tik didesne/mažesne proporcija susimaišę su turkais, azerais, kurdais, kartvelais (nemaža dalis išvis aplink Stambulą).
      Tą patį galėjai sakyt apie Lietuvą prieš 100 metų ar BEVEIK VISAS Europos šalis. Beje, dalis lenkų, rusų apskritai neigė esant tokią tautą kaip lietuviai, nė vieno miesto nebuvo lietuviško (1897: Kaune lietuvių 5 proc., Panevėžyje 12%, Šiauliuose 16%). Jei būtų 1920 tokie patys bolševikai padaliję, koks nors prancūzas 2020 iš Paryžiausi rgi tyčiotųsi, kad „lietuviai niekur negyveno kompaktiškai, gryna Lenkija, Rusija, Baltarusija, Latvija...“. Netiesa, kad nebuvo armėnų etnografinės dalies, ji ne tik buvo, bet net ir vadinosi Armėnija: Vakarų Armėnija ir Rytų Armėnija (panašiai kaip Didžioji Lietuva ir Mažoji Lietuva). Kaip gyvenęs Atėnuose, turėtum neapsimetinėt ir žinot geriau Turkijos istoriją, jog iš Turkijos 1923 išvyko 3,5 milijono graikų dėl ko žemyninėje Graikijoje „netikėtai“ dvigubai padaugėjo gyventojų, o kaip dar išsiplėtė diaspora. Čia vis tie patys tos pačios gėlytės žiedeliai.

      Parašė index Rodyti pranešimą
      Gali šiaip džiaugtis, kad bent dabartinę teritoriją gavo;
      Nu taip, vengrai irgi gali džiaugtis, kad „gavo“ teritoriją dovanų, o šiaip tai būtų prijungti prie slovakų, rumunų, serbų ir tiek žinių, mjo.

      Parašė index Rodyti pranešimą
      c) Turi mažą ir mažėjančią populiaciją, silpną ekonomiką dėl ko neturi jokių pajėgumų ką nors užimti
      Jo, tik pamiršai, kad turi dvigubai didesnę populiaciją emigracijoje, taip pat ypač stiprias bendruomenes Rusijoje, Prancūzijoje, JAV, Kanadoje ir kitur. Jos kur kas mažiau atsimiliuotos nei lietuviai, daug labiau atsparios, nes armėnai turi atskirą bažnyčią, atskirą kalbą ir tradicijas, kurias labai saugo. Dėl šito stebėjausi, kad nesugebėjo daryti įtakos užsienio politikams, kad pripažintų jų pretenzijas ir kaip nesugebėjo pastatyti šveicariško tipo kalnų įtvirtinimų, kam turėjo 30 metų net turėdami daugybę milijonierių ir milijardierių visame pasaulyje.

      Parašė index Rodyti pranešimą
      d) Po sovietmečio pasirinko ne tuos draugus dėl ko jie praktine/strategine prasme (kitaip nei pvz. Sakartvelas) niekam, išskyrus Rusiją, neįdomūs, o Rusija nėra pats patikimiausias sąjungininkas.
      Nu taip, žinok kokie moldavai irgi „rinkosi“, gruzinai „rinkosi“, ukrainiečiai „rinkosi“, baltarusiai „rinkosi“. Tikrai nebuvo pastatyti prieš tam tikrus faktus ir sumanipuliuoti „skaldyk ir valdyk“ principu. Ne ne, žinok ir į LDK reikalus XVIII a. nebuvo jokio Rusijos kišimosi, viskas vyko natūrąąliai, lietuvų politinė tauta pati rinkosi rusus, kvietė į teritoriją jų kariuomenes ir pan. nesąmonės, tai dėl to Volteras kaip ir teisus, sveikindamas Jekateriną, kad pamokė tuos „neteisingai pasirinkusius“.

      Comment


        Viskas kaip ir aišku, bet ką mes galime/privalome padaryti dėl tos Armenijos?

        Comment


          Nu ką, kadangi miestų palyginimų tema dėl dangoraižių didybės manijos ištuštėjo, ir pradėjo tyliai grimzti užmarštin, jo ekselencijai ten vienam pasidarė nuobodu, todėl susirado naują auką - armėnų ir azerų konfliktą. Vėl prasidėjo kiekvieno sakinio citavimas, rašymai didžiosiomis, kursyvu, paaiškinimai kas yra visokios roksolanos ar pogarda. Duodu šiai temai dar savaitę, po kurios jo didenybė vėl liks čia vienas. Įdomu, kuri tema bus nauja auka?

          Comment


            Su lietuviais galėjo taip pat būti. Jei nebūtume patys tais laikais atsilaikę (ir po to visai neblogai išvystę šalį) tai tikrai galėjome būti užimti tiek lenkų, tiek rusų. Ir niekam nebūtų įdomus istorinis teisingumas. Esmė yra realiame tautos gebėjime išsikovoti savo vietą.
            Paskutinis taisė index; 2020.11.16, 10:19.
            Post in English - fight censorship!

            Comment


              Bet tai kaip netikėtai viskas pakrypo. Armėnai, būdami žopoje po SSRS žlugimo nusprendė draugauti su Rusija, ko pasekoje atsidūrė dar didesnėje žopoje. Kas galėjo pagalvoti?

              Comment


                Parašė Sula Rodyti pranešimą
                Viskas kaip ir aišku, bet ką mes galime/privalome padaryti dėl tos Armenijos?
                Dėl Armėnijos kaip ir nelabai ką galime (regionas visiškai atiduotas Rusijai tai ir kitos galybės kaip amerikonai ar prancūzai nelabai ką bepadaro), nebent nori eit rinkt humanitarinę pagelbą pabėgėliams, kas jau būtų labai aiškus kažko darymas. Apskritai galime likti neutralūs. Labiau čia apeliuoju į kai kurios nupušėlius, o kai kuriuos suklaidintus ar nežinančius varototojus, kurių vieni agresyviai tyčiojasi iš armėnų pralaimėjimo bei aiškina kaip tai puiku, kiti radikaliai teigia jog armėnai ten išvis beveik niekada iš viso nebegyveno, o treti papildė, kad neva armėnai nuo amžių amžinųjų nuolat ir buvo agresoriai, patys savo laisva valia visada draugavo su rusais, patys puolė autochtonus tiurkus bei kitokių keistų pasisakymų kolekcija. Yra ir dalis atvirai besidžiaugiančių šio karo žūtimis bei kitų savotiškokų veikėjų. Dėl savęs tai daug ką galime pasimokyt iš tokių įvykių. 1. Patys rūpintis savo gynyba, labai daug investuoti. 2. Nepasitikėti besąlygiškai užsienio rėmėjais. 3. Visada būti pasiruošusiem viskam. 4. Ieškoti draugų ir užtarėjų, didinti įtaką pasaulyje, stiprėti, gerinti demografiją ir t.t. ir pan.

                Comment


                  Kaip ir būčiau linkęs palaikyti armėnus, bet žinant, kad jie palaikė abchazus/rusus kare su gruzinais ir kacapus kare su Ukraina, tai man jų beveik negaila.

                  Comment


                    Parašė digital Rodyti pranešimą
                    Kaip ir būčiau linkęs palaikyti armėnus, bet žinant, kad jie palaikė abchazus/rusus kare su gruzinais ir kacapus kare su Ukraina, tai man jų beveik negaila.
                    Na bent gailisi dėl to, Rusija dabar Armėnijoje labiau nekenčiama nei kur nors Ukrainoje. Armėnai tą puikiai supranta, kad paaukojo nemažai savo šalies įvaizdžio ir sėkmės palaikydama visur Rusiją mainais į pažadus, kad padės karinio konflikto metu, o Rusija padarė tokį "zapadlo". Kitos Rusijos sąjungininkės dabar manau visą šią situaciją irgi mato ir daro išvadas.
                    Flickr

                    Comment


                      Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                      Na bent gailisi dėl to, Rusija dabar Armėnijoje labiau nekenčiama nei kur nors Ukrainoje. Armėnai tą puikiai supranta, kad paaukojo nemažai savo šalies įvaizdžio ir sėkmės palaikydama visur Rusiją mainais į pažadus, kad padės karinio konflikto metu, o Rusija padarė tokį "zapadlo". Kitos Rusijos sąjungininkės dabar manau visą šią situaciją irgi mato ir daro išvadas.
                      Nėra visai taip, ir kažin ar stipriai keisis santykiai su Rusija, esant ten daugiamilijoninei armėnų diasporai. Be to, Artsacho "partija" (ir aktyviausia dabartinė opozicija) visada buvo glaudžiai susijusi su Rusija.

                      Comment


                        Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                        Na bent gailisi dėl to, Rusija dabar Armėnijoje labiau nekenčiama nei kur nors Ukrainoje. Armėnai tą puikiai supranta, kad paaukojo nemažai savo šalies įvaizdžio ir sėkmės palaikydama visur Rusiją mainais į pažadus, kad padės karinio konflikto metu, o Rusija padarė tokį "zapadlo". Kitos Rusijos sąjungininkės dabar manau visą šią situaciją irgi mato ir daro išvadas.
                        Tai Rusija gi žadėjo padėti Armėnijai, o ne Karabachui. Ko jie tikėjosi? Armėnijos gi niekas ir nepuolė.
                        Snowflakes will attack U <3

                        Comment


                          Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                          Tai Rusija gi žadėjo padėti Armėnijai, o ne Karabachui. Ko jie tikėjosi? Armėnijos gi niekas ir nepuolė.
                          Padėti žadėjo ir būtent tokiu atveju, jei azerai sugalvotų atsiimti Kalnų Karabachą. Realiai Armėnams tik tokiu atveju ir reikėjo karinės pagalbos.
                          Flickr

                          Comment


                            Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą

                            Šiaip ne, armėnai Vilniuje gyvena nuo bent XVI a., LDK jų buvo nemažai. Pasidomėk pirma prieš rašydamas nesąmones.
                            Tie "armėnai" jau seniai yra lietuviai, o ne armėnai.


                            Comment


                              Trump Sought Options for Attacking Iran to Stop Its Growing Nuclear Program
                              Trumpas planavo atakuoti Irano branduolinius objektus po to, kai IAEA pranešė, kad Irano turimi urano kiekiai 12 kartų viršija sutartus.

                              Comment


                                Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                Padėti žadėjo ir būtent tokiu atveju, jei azerai sugalvotų atsiimti Kalnų Karabachą. Realiai Armėnams tik tokiu atveju ir reikėjo karinės pagalbos.
                                O buvo kažkokie konkretūs pažadai, sutartys? Aš tai kaip suprantu, Armėnija kadangi yra ODKB narė, tai Rusijos ir kitų ODKB narių įsipareigojimai yra bendra gynyba, jeigu kas pultų. Karabachas jokioms organizacijoms nepriklauso, jo statusas yra 0,0000 sveikų, kaip ir Donbaso. Jeigu jau Rusija nedrįso oficialiai ir atvirai įvesti kariuomenės į Donbasą dėl rusų, savo tautiečių, tai tikrai to nedarytų Karabache dėl armėnų.
                                Snowflakes will attack U <3

                                Comment


                                  Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                                  O buvo kažkokie konkretūs pažadai, sutartys? Aš tai kaip suprantu, Armėnija kadangi yra ODKB narė, tai Rusijos ir kitų ODKB narių įsipareigojimai yra bendra gynyba, jeigu kas pultų. Karabachas jokioms organizacijoms nepriklauso, jo statusas yra 0,0000 sveikų, kaip ir Donbaso. Jeigu jau Rusija nedrįso oficialiai ir atvirai įvesti kariuomenės į Donbasą dėl rusų, savo tautiečių, tai tikrai to nedarytų Karabache dėl armėnų.
                                  Dėl Rusijos viskas aišku, kad ji bijo Erdogano ir nenori gadinti ir taip įtemptų santykių nei su Turkija, nei su Azerbaidžanu, bet kalbant apie įsipareigojimus, tai čia ne kažkokie ODKB įsipareigojimai, o konkrečiai Rusijos ir jos karininkų pažadai 100% padėti, jei armėnams reiks ginti savo piliečius Kalnų Karabache, bet nepadėjo, todėl logiška, kad dabar Armėnijoje visi nekenčia Rusijos, puikiai supranta, kad dabar šalis galėtų būti bent jau Gruzijos vietoje ir įvaizdis pasaulyje visai kitas būtų, jei būtų pasirinkę iš karto bendradarbiauti su vakarais, o ne Rusija.
                                  Paskutinis taisė Lettered; 2020.11.17, 13:05.
                                  Flickr

                                  Comment


                                    Kaip galetu vakarai bendrauti su salimi agresore, okupavusia svetimos salies teritorija?

                                    Comment


                                      Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                      Kaip galetu vakarai bendrauti su salimi agresore, okupavusia svetimos salies teritorija?
                                      Armėnai ten gyvena šimtmečiais, sovietų laikais Kalnų Karabachą dirbtinai prijungus prie Azerbaidžano ten ir tada koks 90% gyventojų buvo armėnai.
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                        Kaip galetu vakarai bendrauti su salimi agresore, okupavusia svetimos salies teritorija?
                                        Kažkaip bendrauja su Rusija ir Turkija.
                                        Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                                        Comment


                                          Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                          Kaip galetu vakarai bendrauti su salimi agresore, okupavusia svetimos salies teritorija?
                                          Formaliai gi neokupavo, net nepripažino.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X