Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Geopolitika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė JlL Rodyti pranešimą
    daugelis mokslininku sutaria kad BVP (o tuo paciu daugelis kitu ekonominiu dalyku) neturi nieko bendro su gerove.
    Čia kaip tas posakis - "Kapitalizmas yra blogiausia sistema, išskyrus visas kitas". Taip ir su BVP, nes tai realistiškiausia ir šiuo metu geriausia priemonė nustatyti šalies ar regiono gyvenimo lygį. Beje, būtų įdomu sužinoti, kokie tie mokslininkai, kur jie taip rašo ir kokius argumentus ir altenatyvas pateikia. "Kažkur taip girdėjau" argumentas, be abejo, netinka.

    Comment


      Parašė andyour Rodyti pranešimą
      Įdomu, įdomu Visai nieko gauti butą už dyką, nors ir valstybei priklausantį, naujame daugiabutyje, šalia modernus metro ir greitieji traukiniai. O tuo tarpu Lietuvoje, senas vėžlio greičiu judantis troleibusas ir paskola bankui iki gyvos galvos

      Jei seki ekonomikos naujienas (tai galioja ir LC.), turėtum žinoti, kad Kinijoje pastaraisiais keliais metais neblogai išsipūtė NT burbulas dėl per didelio bankų skolinimo (didele dalimi skatinto valstybės, kaip priemonės krizei įveikti), kurį valdžia dabar bando atsargiai pradurti ir išpūsti. Paskolos ten lygiai tokios pačios ir lygiai tiek pat "iki gyvos galvos", kaip ir kitur. Aišku, yra socialiniai būstai, bet, ko gero, šia prasme kokioje nors Švedijoje ar Norvegijoje "socializmo" yra žymiai daugiau, nei Kinijoje. O "TSRS variantas" ten pasibaigė apie 1978... t.y. anksčiau, nei pačioje TSRS. KLR konstitucijoje yra įrašas apie privačią nuosavybę, kuris yra iš principo identiškas bet kuriai Vakarų Europos konstitucijai.

      Comment


        Parašė oranger Rodyti pranešimą
        Taigi pats pradėjai apie tai kaip ten žmonės turtingai gyvena
        Niekas už liežuvio netempė...
        Nereiktų stebėtis, kad Maskovoje žmonės turtingesni. Stebėtis reiktų kodėl ten žmonės uždirba ir disponuoja tik 1,5-2x didesniu turtu, o ne 4-5 kartus? Nepamirškime, kad Rusija yra viena turtingiausių pasaulio šalių pagal gamtos išteklius, o absoliučiai viskas, kas susiję su pinigų srautais Rusijoje, pereina per Maskvą. Turint omeny, kad Rusijoje (skirtingai, nei toje pačioje Kinijoje) išties viskas kišama tik į Maskvą, tokia Rusijos sostinės, sakyčiau, kukli padėtis kelia nuostabą.

        Maskva nėra ir net nepretenduoja tapti pirmaujančiu pasaulinio lygio finansų, verslo, kultūros ar turizmo centru. Tai, viso labo, Rusijos ar, geriausiu atveju, regiono centras, bet atsižvelgiant į kontekstą, tikrai labai keista, kad mes galime lyginti Vilnių su Maskva pagal nemažai rodiklių, nors negalime lyginti su panašaus dydžio pasauliniais miestais (kaip Londonas, NYC, Šanchajus, Singapūras, Tokijas, Honkongas ir t.t.). Mano manymu, būtent su tais miestais Maskva galėtų būti lyginama, bet taip nėra. Ir tai yra didelis Maskvos ir visos Rusijos "pralaimėjimas".

        Comment


          Parašė John Rodyti pranešimą
          Jei seki ekonomikos naujienas (tai galioja ir LC.), turėtum žinoti, kad Kinijoje pastaraisiais keliais metais neblogai išsipūtė NT burbulas dėl per didelio bankų skolinimo (didele dalimi skatinto valstybės, kaip priemonės krizei įveikti), kurį valdžia dabar bando atsargiai pradurti ir išpūsti. Paskolos ten lygiai tokios pačios ir lygiai tiek pat "iki gyvos galvos", kaip ir kitur. Aišku, yra socialiniai būstai, bet, ko gero, šia prasme kokioje nors Švedijoje ar Norvegijoje "socializmo" yra žymiai daugiau, nei Kinijoje. O "TSRS variantas" ten pasibaigė apie 1978... t.y. anksčiau, nei pačioje TSRS. KLR konstitucijoje yra įrašas apie privačią nuosavybę, kuris yra iš principo identiškas bet kuriai Vakarų Europos konstitucijai.
          Atsargiai, lygindamas su demokratiškomis valstybėmis.
          Paskutinis taisė Silber418; 2011.01.08, 00:18.

          Comment


            Ši naujiena tiktų ir ekonomikos temoje, bet, ko gero, tiktų ir čia.

            Labai įdomu stebėti, kaip Kinija ėmėsi iniciatyvos Eurozonos "krizės" metu. Nuo abstrakčių užuominų apie "galimybę" pirkti Eurozonos šalių obligacijas jau pereita prie realių sprendimų, kurie tikriausiai reikš dešimtis milijardų Kinijos $, plaukiančių į ES paskolų už valstybių obligacijas pavidalu

            China Will Back Europe, Euro With Currency Reserves, Official Yi Pledges
            http://www.bloomberg.com/news/2011-0...s-yi-says.html

            Europe and the euro will remain among the most important areas of investment for China’s world-record $2.65 trillion of foreign-exchange reserves, a central bank official said in the nation’s latest show of support.

            “The euro and the European financial markets are an important part of the global financial system and were, are and will be one of the most important investment areas for China’s foreign-exchange reserves,” Deputy Governor Yi Gang said in a statement on the central bank’s website.
            “Based on the principle of diversification, investing foreign-exchange reserves into euro zone government debt will not only help safeguard Europe’s financial stability as well as the global market, but will also yield reasonable investment returns, thus help ensure overall security and increase of returns on China’s foreign-exchange reserves,” Yi said.
            Įdomu, ką apie tai galvoja JAV ir €skeptikai?

            Comment


              Parašė music
              neužsisvajokime.
              Su kuriomis mintimis nesutinki ir kaip kontrargumentuotum?

              vBulletin šypsenėlės svorio argumentams neprideda.

              Comment


                Šiaip, įdomumo dėlei.

                Pasaulio finansų centrai pagal Z/Yen Group indeksą (nuoroda į šaltinį: http://www.zyen.com/GFCI/GFCI%208.pdf)

                Na tiesa, Vilniaus šitame reitinge nėra, bet kur kas įdomiau stebėti Maskvos pasaulinę svarbą finansų sektoriuje, lyginant su kitais pasaulio miestais.


                Untitled by jo.sau, on Flickr


                Untitled1 by jo.sau, on Flickr


                Kaip matome, Maskva rungtyniauja ne su pasauliniais centrais, bet su antraeiliais Europos ar net antraeiliais Azijos didmiečiais ir neturi visiškai jokių šansų lygiuotis į lyderiaujančius pasaulio miestus ar net iki visai neseniai antraeiliais laikytus Kinijos ar kitus Azijos miestus. Taip kad nuo Vilniaus Maskva skiriasi iš esmės tik dydžiu ir nešvarų apitalą sukaupusių oligarchų ir oligarchėlių skaičiumi. Tai nėra ir, ko gero, greit nebus (jei išvis kada nors bus) vienas iš lyderiaujančių pasaulio didmiesčių.
                Paskutinis taisė John; 2011.01.08, 01:49.

                Comment


                  Čia ir esmė, kad blizgučiai patys savaime nieko nereiškia. Viską reiškia ekonomika, fiansai, kultūra, menai, turizmas, gamyba, infrastruktūra ir t.t. Tai ir reiktų lyginti. Mano pateiktas reitingas lygina būtent finansus, kur Maskva, nepaisant savo kelių blizgučių yra panašiame lygyje su Manila bei Rijadu.

                  O jei tikrai svarbu blizgučiai, tavo nuotraukoje pavaizduotas "blizgutis" Moskva City yra, geriausiu atveju, kažkas panašaus į antraeilio ("second tier") Kinijos didmiesčio (kaip Čongčingo, Vuhano ar Tiandzino) kylančių verslo kvartalų fragmentus.

                  Blogesnis pavyzdys už Rusiją ir Masvą iš serijos, "Kaip visiškai susimauti sėdint ant neribotų gamtinių išteklių?" galėtų būti nebent Nigerija ir Lagosas, kur gyvendami ant naftos turtų visvien gyvena purve.

                  Su tokiais turtais Rusija jau seniai turėjo būti kaip JAE, o Maskva, mažų mažiausiai, kaip Dubajus (tik be dirbtinio NT butbulo ir su dangoraižiais, kurie statomi ne vien tik pasipuikavimui). O kas yra dabar? Miestas, kur šėlsta korupcija, oligarchai, nešvarūs pinigai, metro vairuotojai (beje, metro vairuotojai visur uždirba daugiau už autobusų ar troleibusų vairuotojus) uždirbantys 50% daugiau, nei Vilniuje troleibusų vairuotojai (nors kainos ten didesnės, ko gero, daugiau nei 50%)? Nelabai matau, kaip tai padaro Maskvą svarbiu miestu pasaulio mastu. Net nekalbu apie likusią Rusiją. 1990 augimo bazė nesiskyrė tiek jau daug, o mes neturėjome jokių gamtos išteklių, jokių kozirių jokioje srityje. Nepaisant to ir net po triuškinančios krizės pernai vis dar turime aukštesnį gyvenimo lygį, aukštesnes pajamas, ilgesnę gyvenimo trukmę, didesnį BVP vienam gyventojui, mažesnę korupciją, geresnę kriminogeninę situaciją, nepalyginamai adekvatesnę transporto infrastruktūą ir t.t. Štai kuo reiktų labiausiai stebėtis.
                  Paskutinis taisė John; 2011.01.08, 02:50.

                  Comment


                    Parašė music
                    O man čia panašiau į emocijas ir tiesiog Rusijos nemėgimą.

                    http://www.zyen.info/mediawiki/zyen/...ancial_Centres Maskvos +54 iš turimų 516 (dabar kaip matome iš lentelės yra kritęs) gana aiškiai parodo, kad sakyti Maskva niekada to ar ano yra gerokai per drąsu. Šimtas reitingo taškų (iš pokyčių nesudėtinga spręsti, kad tai įmanoma) ir miestas jau dvidešimtuke, o kas tada?

                    Sukasi ta Rusijos ekonomika, auga, infrastruktūrą jie irgi po truputį tobulina (pvz. greitieji traukiniai).
                    Beje, ar kvestionuotum ir Rusijos aukštąją kultūrą bei meną? Manau ši šalis šioje srityje tikrai nemažai davė pasauliui ir ateity dar duos
                    O gal ji ir čia vienoje lygoje su Sudanu bei Nigeriu?
                    Ne emocijos, o faktai. Jie yra tokie, kokie yra. Nebent šaltiniai meluoja? Tokia tikimybė irgi yra, bet kam jiems meluoti būtent apie Maksvą, o ne apie kitus miestus ir valstybes?

                    Dėl aukštosios Rusijos kultūros būčiau linkęs smarkiai abejoti. Visa Rusiška kultūra iš esmės apsiriboja 19a - iki 20a pradžios gyvenusiais menininkais, filosofais ir kūrėjais, kurių vertės ir svarbos tuo laiku niekas neginčyja. Tačiau šiandien aukštesnio lygio rusiškos kultūros apraiškų pasaulyje sutiksime labai mažai, kas rodo, kad tai irgi nėra kažas, kas stiprintų Rusijos kortas globaliame žaidime.

                    O kad Rusijos ekonomika nesisuka ir neauga juk niekas nesako. Nigerijoje irgi tikriausiai auga visai smagiai. Tiesiog auga neadekvačiai turimiems turtams ir laikui, kuris praėjo nuo SSRS žlugimo. Tai kad per 20 metų nutiesta (tiksliau pagerinta esama) viena 700km ilgio ir vos 250km/h pasiekianti traukinio linija vargu ar yra kažkas kuo reiktų labai didžiuotis. Sakyčiau atvirkščiai, tai rodo kokioje liūdnoje būklėje yra Rusijos infrastruktūros vystymas.
                    Paskutinis taisė John; 2011.01.08, 03:17.

                    Comment


                      Parašė music
                      Nelabai yra kuom džiaugtis (išskyrus buvimą ES)
                      HDI:
                      Lietuva - 44
                      Rusija - 65

                      Nereikėtų taip nuvertinti Lietuvos.
                      Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                      Comment


                        Nereikia čia ironijos, jeigu jau lyginai Lietuvą su Rusija, tai lyginkim ir toliau. Palyginus Rusija su išsivysčiusia Europa, tai ji visiška "Afrika". Nors potencialą turi nepalyginamai didesnį. Per tuos 20 metų galėjo ir daugiau paaugti, nei iki tos savo varganos 66 vietos. Ir jeigu atmintis neapgauna, tai prieš įstojant į ES, Lietuvos HDI buvo 49, tai tie ES pinigai nelabai didelę įtaką ir padarė.
                        Paskutinis taisė bebop; 2011.01.08, 03:56.
                        Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                        Comment


                          Esmė, kad Lietuva yra labiau išsivysčiusi, lyginant su Rusija, nors ir pradėjo nuo panašios bazės ir su gerokai mažiau potencialo be jokių išteklių. Lietuva tokiame kontekste neatrodo kaip brangakmenis (tai labiau taikytina Estijai ), tačiau bet kokiu atveju, atrodo gerokai geriau, nei Rusija.

                          Comment


                            Parašė music
                            http://www.alfa.lt/straipsnis/104355...11-01-07_17-09

                            Komunizmui galas ar kapitalizmui galas?
                            Pietų Korėjos verslininkai yra investavę į ŠK laisvą ekonominę zoną. Atlygimai ten siekia mūsų pinigais ne daugiau 100lt/mėn.

                            Comment


                              O dabar tegul gerbiamas Johnas palygina Rusijos rodiklius (kaip BVP ir HDI) su Kinijos. Statistika juk nemeluoja, o kylanti Kinija palyginus su atsilikusia Rusija vis dar tyliai rūko sau kamputyje, tiesa?
                              Got sun in my face, sleeping rough on the road

                              Comment


                                Parašė John Rodyti pranešimą
                                Čia kaip tas posakis - "Kapitalizmas yra blogiausia sistema, išskyrus visas kitas". Taip ir su BVP, nes tai realistiškiausia ir šiuo metu geriausia priemonė nustatyti šalies ar regiono gyvenimo lygį. Beje, būtų įdomu sužinoti, kokie tie mokslininkai, kur jie taip rašo ir kokius argumentus ir altenatyvas pateikia. "Kažkur taip girdėjau" argumentas, be abejo, netinka.
                                pirmos dvi lietuviskos nuorodos google http://www.buhalteris.lt/lt/?cid=819&new_id=287061 http://ec.europa.eu/news/economy/090908_lt.htm kitom kalbom, rimtesniu saltiniu pasiieskok pats jei neitikina.

                                Na paimkim tarkim kokia betonine Pekino ar LA infrastruktura, daugiaaukstes sankryzas ir visa kita. Viskas tam kad issprest kamsciu problema, bet pas mus kamsciu nera, tai ka mes dabar blogiau gyvenam kad tos infrastrukturos neturim?? arba ten tarp kokiu dvieju dideliu traukos centru tarkim shanhajaus ir pekino galima bus traukiniu nuvaziuot per 5(?) valandas, na ir kas? pas mus tarp didziausiu traukos centru kauno ir vilniaus kelione trunka 1 valanda. Ar pvz is paryziaus i pajuri (nica) galima nuvaziuot per 5.30 h o pas mus iki pajurio is vilniaus per 4.30 Tai kas geriau gyvena??

                                BVP svarbus matas komercijai, gyvenimo kokybe jis atspindi tik is dalies ir ne is svarbiausios puses.

                                Comment


                                  Parašė JlL Rodyti pranešimą
                                  Ar pvz is paryziaus i pajuri (nica) galima nuvaziuot per 5.30 h o pas mus iki pajurio is vilniaus per 4.30 Tai kas geriau gyvena??
                                  Lietuvoje ir paslaugų kainos nepalyginamai mažesnės. Todėl vakariečiai daug ir keliauja , o mes sėdim namie

                                  Comment


                                    Nelyginkit Lietuvos su Rusija. Viena aišku, kad paprastas RF pilietis turi mažiau tiek pajamų, tiek galimybių nei paprastas lietuvis, kuris gali važiuoti į užsienį ir ten gerinti savo buitines sąlygas. Visa Rusija, išskyrus Maskvos ir Leningrado miestus, gyvena skurdžiai ir labai skurdžiai. Rusijos miesteliai neturi nė vieno metro asfalto, o jei turi tai danga būna paskutinį kartą remontuota dar tarybiniais laikais. Maskva - didelis miestas, kuriame yra vystoma infrastruktūra, į jį atvyksta gyventi kitų šalių piliečiai, tai didelis mokslo ir kultūros centras (Leningradas irgi). Taigi, Maskva stipriai iškrenta iš likusios Rusijos konteksto ir jį pelnytai galime vadinti oaze Rusijoje su dešimteriopai didesniu pragyvenimo lygiu. Perkamoji galia Maskvos mieste yra milžiniška. Tai, kad jie turi tik kelis 400 metrų dangoraižius nieko nereiškia. Jų bumas prasidėjo dar visai neseniai. Visas milžiniškas Maskvos centras yra prigrūstas biurų (stalinistiniuose pastatuose ir kt.), o Moscow city projektas yra vystomas tam, kad galima būtų išvaduoti centrą nuo biurų.

                                    Comment


                                      Parašė LC. Rodyti pranešimą
                                      Tai, kad jie turi tik kelis 400 metrų dangoraižius nieko nereiškia. Jų bumas prasidėjo dar visai neseniai. Visas milžiniškas Maskvos centras yra prigrūstas biurų (stalinistiniuose pastatuose ir kt.), o Moscow city projektas yra vystomas tam, kad galima būtų išvaduoti centrą nuo biurų.
                                      Manau, svarbiausia kiek laiko užtrunki iki darbo, o ne, ar jis randasi ofise esančiame dangoraižyje ar šalia gamyklos administracinėse patalpose. Ir dar, kokios NT kainos. Jeigu moki didelę nuomą, o įsigyti būstą gyvenime nėra jokių šansų, tai kame čia geras gyvenimas, kai lauki kada užklups sunkesnis metas ar senatvė ir skrisi į gatvę.

                                      Comment


                                        Parašė music
                                        Minėta metro mašinisto alga, jei gerai pamenu, buvo 4500-7000 litų
                                        Vilniaus troleibusuose geriausiais laikais buvo mokama (jei gerai pamenu) ~3300...
                                        Metro tikriausiai ir daugiau keleivių veža?

                                        Comment


                                          Parašė rat
                                          Kaip galima lyginti Vilnių su milijonine pasaulio komiblokų sostine (30x30 km blynu žemėlapyje)?
                                          Blynas didesnis nei 30x30 km, o ir blyno galia didesnė už Vilniaus, be to, blynas reguliuoja naftą pusei Europos.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X