Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos kariuomenės pasirengimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    2011-03-21, 13:37
    Klaipėdoje prisišvartavo antrasis laivas, įsigytas iš britų
    http://klaipeda.diena.lt/naujienos/m...s-britu-339725
    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

    Comment


      Comment


        Reportažas apie Lietuvos specialiųjų pajėgų veiklą Afganistane:

        Afganistanas iš arti: kova su šešėliais arba kai mirtis kvėpuoja į nugarą (Video)
        Paskutinis taisė Big Cat; 2011.04.19, 19:21.

        Comment


          Afganistanas iš arti: lietuvių pilotai moko afganus skraidyti rusiškais sraigtasparniais (Video)

          Comment


            Nuotraukos iš Afganistano Zabulo provincijos, kur yra dislokuotos Lietuvos Specialiosios Pajėgos:

            1. Skrydis į bazę iš Kandaharo oro uosto:













            2. Bazėje:





















            3. Motociklai!











            4. Amerikiečiai:











            http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...ukos-56-120251

            Comment


              Pajūryje išbandytos Lietuvoje sukurtos raketos


              Comment


                R.Juknevičienė nenusileidžia: už dalyvavimą kariniuose mokymuose reikia pridėti balą stojant į aukštąsias



                Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir toliau laikosi pozicijos, kad savanoriškai kariniuose mokymuose dalyvavę jaunuoliai turėtų būti skatinami pridedant papildomą balą stojant į aukštąsias.

                Tokiai iniciatyvai nepritaria švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius bei Prezidentūra, tam priešinasi ir studentų atstovai, tikinantys, kad Konstitucija nemokamą mokslą laiduoja „gerai besimokantiems piliečiams“.

                Seimui pateiktose Karo prievolės įstatymo pataisose numatyta, kad pareigą tėvynei savanoriškai atlikusiam studentui gali būti kompensuota dalis studijų kainos, į aukštąją mokyklą stojantis vidurinės mokyklos absolventas galės gauti papildomą balą. Numatoma, kad praėjus bazinius karinius mokymus galėtų būti kompensuojama maždaug 3000 litų studijų kainos.

                Prieštarauja G.Steponavičius ir Prezidentūra

                Įstatymo projektą svarstant Vyriausybėje, siūlymui nepritarė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Tai, ministro nuomone, iškreiptų bendrą priėmimo į aukštąsias sistemą.

                Prieš tokią iniciatyvą pasisako ir prezidentės vyriausioji patarėja Virginija Būdienė. Pasak V. Būdienės, nemokamos studijos skiriamos už gerus mokymosi rezultatus, o Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymai iškraipytų stojimo sistemą.

                Kita vertus, mano ji, KAM galėtų savo iniciatyva skatinti kariniuose mokymuose dalyvavusius studentus. Tačiau tai, sako V. Būdienė, turėtų būti daroma iš KAM, o ne bendro studijų biudžeto.

                Papiktino studentus

                Iniciatyva stojant į aukštąją skirti papildomų balų už dalyvavimą baziniuose kariniuose mokymuose papiktino ir Lietuvos studentų sąjungą (LSS).

                „Siūlymas iškreipia pagrindinius aukštojo mokslo pertvarkos tikslus bei uždavinius. Nemokamos studijos yra skirtos gabiausiems ir gerai besimokantiems. Šiame įstatyme aukštasis mokslas tampa savotišku medaliu už privalomąją karo tarnybą“, - DELFI sakė LSS prezidentas Dainius Dikšaitis.

                D.Dikšaičio nuomone, šis įstatymo pakeitimo projektas galimai prieštarauja Konstitucijai, kurioje teigiama, kad „gerai besimokantiems piliečiams valstybinėse aukštosiose mokyklose laiduojamas nemokamas mokslas“.

                Prilygina sportininkams ir olimpiadininkams

                „Ne visai studentai teisūs – papildomi balai skiriami sportininkams, gerai pasirodžiusiems olimpiadose. Tai, manau, ir bazinį karinį mokymą praėjusius jaunuolius už pareigos atlikimą būtų galima paskatinti“, - trečiadienį žurnalistams sakė R. Juknevičienė.

                Visgi ministrė mano atrasianti bendrą kalbą ir su studentais, ir su Švietimo ir mokslo ministerija.

                KAM tenkintų Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pasiūlytas kompromisinis variantas, kai papildomą balą galėtų nusistatyti kiekviena aukštoji mokykla.

                D.Dikšaičio teigimu, KAM įstatymo projekto įsigaliojimas taip pat pažeistų žmogaus teisių ir lyčių lygybės principus. „Neįgalieji, pagal siūlomą įstatymo versiją, negali atlikti karinės tarnybos. Tokiu būdu jiems, skirtingai nei specialiųjų poreikių neturintiesiems, atimama galimybė pagal šį įstatymą pretenduoti į nemokamą aukštąjį mokslą“, - sako D. Dikšaitis.

                Tačiau, D. Dikšaičio teigimu, LSS palaikytų idėją, kai pareigą tėvynei savanoriškai atlikusiam studentui galėtų būti kompensuota dalis studijų kainos.

                Ar dalyvavusiems kariniuose mokymuose stojant į aukštąsias bus pridedamas papildomas balas, turės apsispręsti Seimas.
                http://www.delfi.lt/news/daily/educa....d?id=44819715


                išskydę studentai, populizmu užsiimanti prezidentūra ir į vieną minkštą vietą studentams už skolą lendanti ŠM nesupranta, kur lenda ir apie ką kalba. Projektas neblogas, logiškas, tikėkimės jis praeis.

                Comment


                  arba tiesiog problemos nebūtų, jei studentų sąjunga nustotų varyti BS, o institucijos - pataikauti budulių nuomonei. Kalba svarbiausia eina apie rezervą, o jie putojasi dėl visose normaliose civiliuotose valstybėse įtvirtintų principų, kuriuos siūlo KAM

                  Comment


                    Parašė rat
                    Didžiausias BS yra, kad po trijų mėnesių mokymų nori ne tik palengvinti įstojimą, bet dar ir finansuoti dalį mokesčio už mokslą.
                    o kas čia keisto? po 3mėn tarnybos padengia tarkime dešimtadalį sumos, po 9mėn - tris kart daugiau. Kur čia neteisybė..?

                    Galėtų Lietuva imti pavyzdį iš tarkim kokių Suomijos gynybos pajėgų - ir daliai jaunimo smegenėlių pridėtų, ir valstybei naudingiau.
                    deja tai jau nebeįmanoma, manyč, nes šaukimo sistema LT sukompromituota, tokiios visuomenės kaip suomiai nneturime, kaip ir finansinių galimybių

                    Comment


                      Parašė lightfire Rodyti pranešimą
                      http://www.delfi.lt/news/daily/educa....d?id=44819715


                      išskydę studentai, populizmu užsiimanti prezidentūra ir į vieną minkštą vietą studentams už skolą lendanti ŠM nesupranta, kur lenda ir apie ką kalba. Projektas neblogas, logiškas, tikėkimės jis praeis.
                      Kodėl išskydę? Kas čia per jėgos kultas kažkoks? Gal greičiau atvirkščiai, išskydusiems (ne fiziškai) būtų galima prasisukt prisidedant balų.
                      Paskutinis taisė Lettered; 2011.04.27, 22:09.
                      Flickr

                      Comment


                        Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                        Kodėl išskydę? .
                        išskydę nes:

                        a)akivaizdus priešinimasis valstybės gynimui iš prinicipo ir silpnumo. Tokia padėtis jau ne pirmus metus, Studentai klausia ne kodėl turėčiau ginti vlastybė, gerbti tuos, kurią tai daro ar sutikti su jų pirmenybe, kiek nenoras pačiam tai daryti.

                        b)nes skystuolių naudojami argumentai dėl konstitucijos yra tokie skysti, kad išskydę sakyti net ir per drąsu.

                        Comment


                          Parašė rat
                          O dėl stojamojo balo kaip? Tai gal ir moterims galima pritaikyti panašią sistemą. Pagimdo vaiką - balas prie stojamųjų ir finansuoja metus mokslo, pagimdo keturis - nemokamas bakalauras. .
                          valstybės gynimas lygu gimdymas?na jau...balą kol kas gauna sportininkai, kodėl dėl jų niekas nesiputoja?

                          Comment


                            Parašė lightfire Rodyti pranešimą
                            išskydę nes:

                            a)akivaizdus priešinimasis valstybės gynimui iš prinicipo ir silpnumo. Tokia padėtis jau ne pirmus metus, Studentai klausia ne kodėl turėčiau ginti vlastybė, gerbti tuos, kurią tai daro ar sutikti su jų pirmenybe, kiek nenoras pačiam tai daryti.

                            b)nes skystuolių naudojami argumentai dėl konstitucijos yra tokie skysti, kad išskydę sakyti net ir per drąsu.
                            Tai čia valstybės gynyba nei prie ko, tai profesionalų darbas, juk tam ir yra profesionali kariuomenė. Niekas čia niekam nei priešinasi, nei negerbia. Sportininkams papildomas balas taip pat diskutuotinas dalykas. Kuo mažiau visokių privilegijų, tuo viskas skaidriau.
                            Flickr

                            Comment


                              Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                              Tai čia valstybės gynyba nei prie ko, tai profesionalų darbas, juk tam ir yra profesionali kariuomenė. .
                              Ne, matai čia daugiau kalba eina apie rezervą. Profesionalų, kurie dabar tarnauja yra, bet norint palaikyti stabilų rezerve esančių žmonių skaičių jį visuomet reikia pildyti, nes vėliau gali neužtekti atitarnavusiųjų. Būtent todėl neišradinėjant dviračio (daugelyje šalių taip yra) kuriamos skatinimo sistemos - atitarnauji arba profesinėj, arba baziniuose kursuose, arba KASPe ir tau užskaitoma tarnyba, už jos laikotarpį gauni atitinkamas lengvatas, nes atlikai LR Konstitucijoje numatytą pareigą, aukojai savo laiką, galbūt sveikatą, o būdamas rezerve gali būti bet kada pašauktas tiek rezervo mokymams, tiek iškilus būtinybei (ir tai nebūtinai koks karas, gali būti kokia nors lokalinė krizė, gamtinė nelaimė ir pan.)
                              Niekas čia niekam nei priešinasi, nei negerbia.
                              tai vat kad ŠM ir studentai labiausiai priešinasi bei blefuodami mosuoja Konstitucija. IMHO aiškinimas, kad karinė tarnyba nenusipelno lengvatų yra nepagarba.
                              Sportininkams papildomas balas taip pat diskutuotinas dalykas. Kuo mažiau visokių privilegijų, tuo viskas skaidriau
                              ok, gal ir diskutuotinas, bet kodėl to to niekas niekuomet nediskutavo? Kodėl dėl sprotininkų studentai nesiputojo?

                              O ko gi ne? Daugiau prigimdys - daugiau gynėjų, mažiau imigrantų.
                              ne viskas susiveda į tokią paprastą aritmetiką. Daugiau pagimdžiųsiųjų nieko negarantuoja. Pagimdžiųsiųjų ir sugebančių išsilaikyti, užauginti vaikus - suprantama, kad gerai. Dabar emigruoja ištisomis šeimomis, gimdo čia ir išvažiuoja, arba gimdo ne Lietuvoje. Ar nuo to daugiau gynėjų? Ar gimę automatiškai tampa gynėjais? Būtent tam ir reikalinga skatinimo sistema, kad norint sukaupti rezervą, žmogų reikia prisivilioti patį ateiti. O kalbant apie lengvatas gimdžiusiosioms, tai vis didesnė dalis moterų gimdo peržengusios 25metus, kaip ir visoje Europoje - plius dar minm metai motinys atostogų - nejau manai, kad jos tokiam amžiuje pradės studijas? Ar čia avansu reikėtų dalyti lengvatas toms, kurioms žada gimdyti po poros metų?

                              Aš tai suprantu kodėl priešinamasi karinei tarnybai - metai laiko per ilgas laiko tarpas.
                              hmm.. kur tu įžvelgi metus? Profesinė tarnyba - 9 mėnesiai, BMK - 3 mėn. KASPe trys metai savaitgaliais. Ar tai ilgas laiko tarpas? Už tą tarnybos laikotarpį tau mokėtų atlyginimą. Nedidelį (1200lt), bet jo tuo metu didelio ir nereikia, kai miškuose ar poligonuose praleidi.

                              Comment


                                Nelabai suprantu kur suki - jei šauktinių kariuomenė panaikinta, tai kaip jai galima priešintis? Priešinamasi lengvatoms. O trūksta ne tiek patrankų mėsos (nors daugelyje batalionų žmonių trūkumas jaučiamas, tik su tuo nieko negalima padaryti, nes KAM finansavimas toks ir leidžia išlaikyti tik tiek žmonių), kiek ateityje GALI trūkti rezervo. Nes dabar yra paruoša 85 tūkst žmonių, plius antra tiek priskaičiuojama sovietinėje armijoje tarnavusių. Šitas skaičius tirps, o esant profesionaliai kariuomenei anksestis poolas, t.y. šauktiniai nebeegzistuos, todėl reikės pritraukti žmones. Pritraukimas = skatinimas. Čia nėra dabarties problema, o po kokių 15-20 metų.

                                Comment


                                  Parašė rat
                                  O apie praėjusius sovietinę kariuomenę galvoti, kaip apie rezervą išvis nerimta.
                                  Kodėl? Nebent dėl amžiaus.

                                  Comment


                                    Parašė rat
                                    Tai aš ten ir suku. Trijų mėnesių kursai yra per trumpi, ypač jei jie pasirenkami dėl nuolaidų. .

                                    norėčiau paklausti - o ar esi tarnavęs? kitaip žinotum, jog trys mėnesiai yra bazinio paruošimo kursas. VISOSE NATO šalyse. Per ją įgyjami įgūdžiai vėliau arba atnaujinami, arba pritaikomi praktiškai tarnaujant daliniuose/misijose ir pan.

                                    Tai, kad paruošta kažkiek tūkst. dar nereiškia, kad toks skaičius būtų prieinamas karo atveju.
                                    žinoma ne, būtent tam ir reikalingas nuolatinis rezervo papildymas bei rezervo mokymai, ko iki šiol nebūdavo. Estijoje pvz tai jau senai daroma (rezervistų mokymai)

                                    O apie praėjusius sovietinę kariuomenę galvoti, kaip apie rezervą išvis nerimta
                                    karo atveju šie, hmm...brandaus amžiaus vyrai bent jau mokėtų kaip valdyti ginklą. Sutinku, kad jie nėra pirmasis rezervo ešelonas, bet rezervistų mokymai pirmiausiai būtų orientuoti į Nepriklausomos Lietuvos kariuomenėje tarnavusiuosius.

                                    Comment


                                      Na, mes dar neblogai žinome "galimą priešą", jo techniką ir taktiką Kita vertus, tuomet ėmė visus ir su aukštaisiais ir su patirtimi i be, nepalyginsi su paskutiniais šaukimais į Lietuvos kariuomenę. Juk dabar Lietuvos kariuomenėje, pvz.: raketininkų ar povandenininkų, neruošiama

                                      Comment


                                        Parašė rat
                                        Ne, nesu, bet karts nuo karto pasipraktikuoju su ARMA II. Tai beveik tas pats, kas trijų mėnesių kursas
                                        Taigi, matosi iš kur ta tokia nuomonė. Tikiuosi supranti, jog žaidimai nuo realaus gyveni skiriasi? Esmė ta, jog esi neteisus dėl trijų mėnesių kurso trumpumo bei skatinimo. Rezervą būtina ruošti, taip daro kiekviena normali valstybė. Ne žaidimais užsiima, beje.

                                        Comment


                                          BKM verta praeiti vien jau dėl naudos sau - gal ir nebus jokio karo, gal ir niekas nepuls tos varganos Lietuvėlės (o jei puls, kažin ar labai pasipriešinsim), į Afganistaną ar Iraką grūstis kariauti amerikoniškų naftos karų lietuviui tikrai neverta, bet nauda yra vien jau tokia, kad ekstremaliu atveju žinotum kaip elgtis ir turėtum didesnius šansus išgyventi. Aišku, jei BKM atvertų galimybes profesionalioje tarnyboje, nuo to tik geriau - neatsisakyčiau. Pats nesu buvęs, bet pakankamai rimtai apie tai galvoju.
                                          Snowflakes will attack U <3

                                          Comment

                                          Working...
                                          X