Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Švietimas Lietuvoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts


    Kiekviena sena karta turbūt per amžių amžius aimanuoja, kad liko nesuprasta jaunimo. Tačiau tai, su kuo garbaus amžiaus žmonės susiduria šiandien, peržengia visas ribas. Anot pašnekovės, susidūrusios su močiute, kurią muša savas anūkas, šiandieninė šeima praranda savo vertybių ugdymo funkciją, todėl mokyklose turėtų atsirastų dalykas, kuris būtų skirtas gerų manierų ir gero tono elgesiui formuoti. Ekonomikos mokslų daktarė Marytė Rastenytė teigia pastaruoju metu nuolat stebinti, kaip vyresni žmonės patiria didelį pažeminimą ir nepagarbą iš savo sūnų, dukrų ar anūkų. Anot jos, santykiai giminėje ir šeimoje yra pirmoji jaunosios kartos mokykla.
    (...)
    „Nebuvo nė sykio, kad tėvas su mama kada nors pyktųsi, o ir aplinkinių kaimynų šeimose santykiuose vyravo pagarba. Aišku, ir bažnyčia tuomet turėjo didelės įtakos, bet tos įtakos net ir nereikėjo. Pavyzdžiui, dabar viešoje erdvėje daug svarstoma, kaip visuomenėje atgaivinti savanorystės idėjas. Tuomet tokio žodžio nebuvo, tačiau savitarpio pagalba egzistavo. Šalia gyveno šeima, kurios vyras buvo miręs. Mano tėvas be jokio užmokesčio jiems yra padėjęs daugybę darbų nudirbti, nes buvo savaime suprantama padėti kaimynui“, - prisiminė M. Rastenytė.
    Paklausta, kaip vertinanti šių laikų nuostatą, kad santykiai šeimoje tuomet buvo labai autoritariniai, pašnekovė prisiminė, kad į mamą kreiptis „tu“ vaikai jų šeimoje iš tiesų negalėdavo, o jei ateidavo svečių, prie stalo jiems taip pat nelikdavo vietos.
    „Pas mus buvo griežta tvarka, bet man ji patiko. Juk nėra gerai, kai ateina pašalinis žmogus pasikalbėti apie kokias nors problemas, o aplink jį vaikai laksto. Štai pas mane buvo svečių su mažu vaiku, kuris man pusę kambario daiktų išmėtė“, - pasakojo moteris.
    Mokslininkę susimąstyti šia tema paskatino keletas įvykių, kai jai teko padėti savo atžalų skriaudžiamoms moterims. Viena jų nuolat kenčia netgi nuo anūko, kuris prisigėręs lupa močiutę aiškindamas, kad jos vieta – kapinėse, o butas turi būti jo.
    „Iš mokyklos išlėkę mokiniai tik daužosi ir keikiasi. Ar tokia turi būti švietimo įstaiga? Mano pažįstamų vaiką taip sumušė, kad šis buvo praradęs sąmonę, ir dar neaišku, ar trauma neturės liekamųjų reiškinių. Šio reiškinio šaknys, aišku, šeimoje. Bėda ta, kad jauni žmonės, neturintys bendravimo kultūros, sukūrę šeimas, nesugeba išauklėti ir savo vaikų.
    Taip ir užsisuka ratas. Šiandien teisės suprantamos neteisingai. Teisė ir laisvė galima tik įstatymu nustatytų normų ribose. Tačiau ką paaugliams gamta įsako, taip jie ir elgiasi, o jei tu gerai mokaisi, iš tavęs šaiposi, stengiesi būti geras – apstumdys. Mūsų laikais mokykloje niekas nieko nesakė, bet aš žinojau, kas galima, o kas – ne“, - teigė M. Rastenytė.
    (...)
    „Aš pati iki šiol iš vaikystės prisimenu, kaip pas mus svečiavosi 90 metų giminaitis. Įėjusi į kambarį aš tarsi ir pasisveikinau, tačiau pernelyg nesirūpinau, kad jis beveik kurčias ir manęs negirdi. Tėtis tuomet man padarė pastabą, kad turiu ne tik su juo pasisveikinti, bet rankas tam žmogui bučiuoti, o į mano teisinimąsi, jog nesu kalta, kad jis neprigirdi, atkirto: aš turiu taip su juo pasisveikinti, kad jis girdėtų“, - atviravo pašnekovė.
    (...)
    „Pagaliau mokytojai ne visada pajėgūs, nes tiesioginis jų darbas – mokyti tam tikro dalyko, o socialinių pedagogų mokyklose yra per mažai. Be to, kai mokykla ugdo vienokias vertybes, o šeima – na, negalima sakyti, kad ji visai neugdo vertybių, tačiau jas ugdo arba per mažai, arba jų neakcentuoja, arba yra atvira kitoms vertybinėms nuostatoms, kažką pakeisti sunku. Vaikui visada didžiausią įtaką turi pati artimiausia aplinka. Juk šeima yra pirmoji jo socializacijos institucija. Kai vaikas ateina į mokyklą, jis iš esmės jau turi suformuotas vertybes.
    Beje, mokyklose dėstomas toks dalykas, kaip dorinis ugdymas. Sutinku, kad vaikai į jį žiūri pro pirštus. Tačiau kodėl? Kai jie grįžta iš mokyklos, mes klausiame, kokius pažymius jie gavo, tačiau vargiai pasiteiraujame, ko jie mokėsi per etikos ar tikybos pamoką.
    (...)
    I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
    Parama Siaurojo geležinkelio klubui

    Comment



      Vilniaus pedagoginis universitetas keis pavadinimą į Lietuvos edukologijos universitetą.
      Tam ketvirtadienį pritarė Seimas, priėmęs nutarimą „Dėl Vilniaus pedagoginio universiteto pavadinimo pakeitimo ir Lietuvos edukologijos universiteto statuto patvirtinimo“. Už šį nutarimą balsavo 54 Seimo nariai, prieš - 6, susilaikė 18 parlamentarų.
      Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys yra pabrėžęs, kad siekis keisti universiteto pavadinimą yra paties universiteto bendruomenės sprendimas.
      Seimo patvirtintame universiteto statute pažymėta, kad Lietuvos edukologijos universitetas yra seniausia ir tradicinė pedagogus rengianti Lietuvos aukštoji mokykla, įsteigta 1935m. Lietuvos Respublikos Prezidento Antano Smetonos paskelbto Pedagoginių institutų įstatymo pagrindu.
      Šiandieninė universiteto misija yra visuomenės edukacija, pagrįsta šiuolaikine ugdymo filosofija ir naujausiomis mokslo žiniomis, pedagogų mokslininkų ir taikomosios mokslinės veiklos specialistų rengimas Lietuvos ir pasaulio rinkai.


      Pagal straipsnį susidaro įspūdis, kad be pavadinimo niekas daugiau nesikeis. Tik rektorius Gaižutis galės dar parektoriauti porą kadencijų.
      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

      Comment


        Kodėl tos pseudoproftechninės neprijungia prie VU? Vien dėl kažkieno asmeninių ambicijų išlaikyti aukštas vietas vadovaujant atskiram universitetui, ar ir dėl VU nenoro tokią šiknaskylę po savo sparnu priglausti?
        „O kūjis su pjautuvu - juk tai paprastos liaudies, darbininkų ir valstiečių simboliai. Dabar ženkliukus, pirktus Pilies gatvėje, ir kuriuos visą laiką iki uždraudimo nešiodavausi prisisegęs prie kuprinės, turėjau pasidėti į stalčių.“ - Tomizmas

        Comment


          Parašė Taut. Rodyti pranešimą
          Kodėl tos pseudoproftechninės neprijungia prie VU? Vien dėl kažkieno asmeninių ambicijų išlaikyti aukštas vietas vadovaujant atskiram universitetui, ar ir dėl VU nenoro tokią šiknaskylę po savo sparnu priglausti?
          Tamsta neįvertinate bet kokios srities vadovų norų bet kokia kaina išlikti poste.

          Toliau...

          Kas per velniava?


          Lietuvoje — universitetų vardų keitimo vajus. Vilniaus pedagoginiam universitetui persikrikštijant į Lietuvos edukologijos universitetą, Lietuvos žemės ūkio universitetas panoro vadintis prezidento Aleksandro Stulginskio vardu. Viešųjų ryšių specialistė Dalia Kutraitė-Giedraitienė pastebi, kad keičiant vardą užsikraunama didelė atsakomybės našta.
          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

          Comment



            Trečiadienį vykęs lietuvių kalbos brandos egzaminas keletui jį laukiusiųjų baigėsi pašalinimu.
            “Kaip ir kasmet, iš egzamino yra pašalinti keli asmenys, įsinešę į egzamino patalpą mobiliuosius telefonus”, — teigė Nacionalinio egzaminų centro vadovas Saulius Zybartas.
            Jo teigimu, šių kandidatų darbai bus perduoti dalyko egzamino vertinimo komisijos pirmininkui, kuris spręs, ar darbai bus vertinami. Dėl vertinimo komisijos pirmininko priimto sprendimo nevertinti kandidatas dar galės kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją.
            (...)
            Pagrindinė brandos egzaminų sesija vyks iki birželio vidurio, po to bus rengiama pakartotinė sesija.
            Brandos atestatui gauti mokiniai ir buvę mokiniai privalo išlaikyti du brandos egzaminus, tarp jų – privalomą lietuvių kalbos.
            Norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o universitetą – tris. Priėmimui į profesines mokyklas pakanka mokyklinio brandos lietuvių kalbos egzamino.
            I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
            Parama Siaurojo geležinkelio klubui

            Comment


              Lietuvos teisės studentai – tarp geriausių tarptautinės prekybos teisės žinovų pasaulyje

              Gegužės 23-29 d. Ženevoje (Šveicarija) ir Eviane (Prancūzija) vyko jau devynerius metus iš eilės rengiamas Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) ginčų sprendimo proceso inscenizacijos konkurso finalinis turas, kuriame dalyvavo šešiolika iš anksto atrinktų geriausių pasaulio komandų.

              Tarp jų šiais metais pateko ir Lietuvos atstovai, preliminariais duomenimis užėmę 5-8 vietas. Komandos branduolį sudarė Mykolo Romerio universiteto studentai.

              Lietuvos komandai šiemet atstovavo Mykolo Romerio universiteto (MRU) Europos verslo teisės magistro studentai Karolis Gudas ir Justas Randis, VU Tarptautinės ir ES teisės magistrantė Aistė Dumbrytė bei komandos treneris, Lietuvos nuolatinis atstovas prie PPO ir MRU Teisės fakulteto Tarptautinės prekybos teisės dėstytojas Raimondas Ališauskas. Galutinėje rikiuotėje ši komanda kartu su Šveicarijos, Naujosios Zelandijos ir Honkongo atstovais pasidalino 5-8 vietas po to, kai ketvirtfinalyje tik minimaliu taškų skirtumu nusileido vėliau konkursą laimėjusiai komandai iš Australijos Melburno universiteto.

              Vietos finaliniame konkurso etape, į kurį Lietuvą atstovaujanti komanda pateko vos antrą kartą per visą konkurso istoriją, ji nusipelnė puiku pasirodymu Europos regioniniame ture: ten iškovota aukščiausia vieta komandų reitinge, apdovanojimas už geriausiai parengtus rašytinius pareiškimus ir kvietimas į Pasaulio prekybos instituto vasaros mokyklą Berne, A. Dumbrytei skirtas geriausios pusfinalio oratorės titulas. Finansines galimybes komandos dalyvavimui konkurse sudarė Mykolo Romerio universitetas bei advokatų profesinė bendrija „Motieka ir Audzevičius“.

              „Ir vis dėlto puikūs komandos rezultatai mums nebuvo netikėti, – pripažįsta komandos narys Justas Randis. – Kiekvienas giliai širdyje jautėme, jog už alinantį darbą ruošiantis privalėjo būti atlyginta.“ "Dalyvavimas šiame konkurse padėjo kitu kampu pažvelgti į pasirinktą teisininko profesiją ir gerokai patobulinti analitinius bei oratorinius įgūdžius, - prideda A. Dumbrytė. - Todėl tikiuosi, kad ir kitąmet Lietuvos studentai aktyviai jame dalyvaus bei dar labiau pagerins mūsų rezultatą."

              Pažymėtina, kad šiam PPO teisės ginčų sprendimo proceso inscenizacijos konkursui ruoštis studentų komandos pradeda dar ankstyvą rudenį, kai pradeda spręsti specialiai sukurtą hipotetinę bylą, apimančią šiuo metu aktualiausius tarptautinės prekybos klausimus. Kiekvienais metais šiame konkurse susitinka ne tik Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos, Azijos bei Australijos universitetų auklėtiniai, bet ir garsūs tarptautinės prekybos specialistai, tarp kurių šiais metais buvo tokie puikiai tarptautinės prekybos pasaulyje žinomi asmenys kaip PPO Generalinio direktoriaus pavaduotojas A. Jara, PPO Apeliacinės tarybos teisėjas profesorius P. Van Den Bossche, Pasaulio prekybos instituto dekanas profesorius T. Cottier.
              Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

              Comment



                Ketvirtadienį skelbiami lietuvių kalbos (gimtosios ir valstybinės) bei informacinių technologijų valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Kaip praneša Nacionalinis egzaminų centras, lietuvių gimtosios kalbos valstybinį brandos egzaminą laikė 27 288 kandidatai, egzaminą išlaikė 91,94 proc.
                Lietuvių valstybinės kalbos valstybinį brandos egzaminą laikė 188 kandidatai, 92,30 proc. jų egzaminą išlaikė. Informacinių technologijų valstybinį brandos egzaminą laikė 1862 kandidatai, išlaikė 97,69 proc.
                Mokiniai ir buvę mokiniai, neišlaikę lietuvių kalbos (gimtosios ar valstybinės) brandos egzamino, laikys mokyklinį to dalyko brandos egzaminą. Minėtas egzaminas įvyks liepos 8 dieną.
                Matematikos ir biologijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai paaiškės penktadienį, liepos 1-ąją. Biologijos valstybinį brandos egzaminą laikė 9273 kandidatai, išlaikė 93,30 proc. Matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 19 665 kandidatai, iš jų 90,89 procentai jį išlaikė.
                I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                Comment


                  Profesorius: sakydami, kad pas mus viskas blogai, klaidiname žmones
                  Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                  Comment


                    Lietuvos mokiniai moka skaityti, bet ne mąstyti
                    Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                    Comment


                      Tai aš pastebėjau dar tada, kai pats buvau mokinys. Bet tada (kaip ir dabar dažniausiai) šuns balsas į dangų nėjo... Tarsi dabar kažkas Ameriką atrado...
                      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                      Comment


                        Šiuo atveju labai tinka posakis: "Žiūri į knygą - matai špygą".
                        Paskutinis taisė bebop; 2011.07.13, 12:30.
                        Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                        Comment


                          Stojantieji šįmet rekordiškai šturmuoja aukštąsias mokyklas

                          Na va, pasirodo, kad kalbos apie masišką abiturientų bėgimą studijuoti užsienyje yra kiek perdėtos.

                          Comment


                            Įsigaliojo nauja mokyklų vadovų skyrimo tvarka
                            Siekiant, kad mokykloms vadovautų kompetentingi lyderiai, keičiama švietimo įstaigų vadovų skyrimo tvarka. Kandidatų į mokyklų vadovus kompetencija bus vertinama pagal visiems vienodus kriterijus, o į jų atranką įtraukiami profesionalūs personalo atrankos specialistai ir mokinių, tėvų, mokytojų atstovai.

                            Comment


                              Parašė Gytaz Rodyti pranešimą
                              Stojantieji šįmet rekordiškai šturmuoja aukštąsias mokyklas

                              Na va, pasirodo, kad kalbos apie masišką abiturientų bėgimą studijuoti užsienyje yra kiek perdėtos.
                              Na dabar užsienyje mokslas labai brangus, tik skandinavijoje nemokamas, bet ten pragyvenimas labai brangus. Šiaip geriau jau kai abiturientai išvažiuoja baigę mokyklą nei univerą, nes pirmu atveju dar yra tikimybė, kad grįš dalis.
                              Flickr

                              Comment


                                Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                Na dabar užsienyje mokslas labai brangus, tik skandinavijoje nemokamas, bet ten pragyvenimas labai brangus. Šiaip geriau jau kai abiturientai išvažiuoja baigę mokyklą nei univerą, nes pirmu atveju dar yra tikimybė, kad grįš dalis.
                                Ne tik Skandinavijoje nemokamas. Dar Škotijoje ir Suomijoje. Nežinau, gal ir dar keliose Europos valstybėse.

                                Comment


                                  Kiek pamenu, Vokietijoje buvo nemokas, jeigu nepakeitė. O Prancūzijoje kartais ne nemokamas irgi?

                                  Comment


                                    Šnekama ne tik apie Angliją, bet ir apie Lietuvą

                                    Siekiant grąžinti drausmę mokyklose svarstoma apie bausmes ir pinigines baudas
                                    Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                                    Comment


                                      Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
                                      Kiek pamenu, Vokietijoje buvo nemokas, jeigu nepakeitė. O Prancūzijoje kartais ne nemokamas irgi?
                                      Vokietijoje mano kolegei teko stebėti masinius protestus studentų (kas šioje šalyje tai yra neįprasta, nes niekas Vokietijoje neprotestuoja praktiškai be Lufthansos ar stambiausių orouostų profsąjungų) prieš kokius 3-4 metus Hamburge (tikriausiai protestai vyko ir likusioje Vokietijos dalyje ar atskirose žemėse), nes studijos tapo mokamomis apie 500 eurų į semestrą, lygtais. Tad dabar kai karpymų metas atėjo visiems, abejoju ar Vokietija nemokamai suteikia studijas...
                                      Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                                      Dordrechtas/Haarlemas
                                      Nesebaras/Plovdivas
                                      Kiolnas

                                      Comment



                                        Švietimo ir mokslo ministerija slepia informaciją, kurios Lietuvos mokyklos nesugeba abiturientų gerai parengti valstybiniams egzaminams. Apžvalgininkų teigimu, tėvai ir vaikai turi teisę žinoti, kurią gimnaziją ar vidurinę pabaigus šansų įstoti į norimą specialybę norimoje aukštojoje nėra. Švietimo ir mokslo viceministras sako, kad mokyklų reitingai neskelbiami, nes lyginti kaimo ir prestižines mokyklas, kurios atsirenka vaikus, neteisinga.
                                        Nacionalinis egzaminų centras turi informaciją, kaip kiekvienos mokyklos abiturientai kasmet išlaiko valstybinius egzaminus. Tačiau ši informacija neskelbiama – toks Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimas.
                                        „Jeigu iš vienos mokyklos į aukštąsias mokyklas įstoja 70 proc. abiturientų, o iš kitos 0, tai kažkam reikia daryti išvadas, keistis, o jeigu ministerija nedaro jokių reitingų, tai tėvai ir vaikai nežino, kurios mokyklos yra geresnės.
                                        Jeigu 0 įstoja į universitetus, arba 0 išlaiko 90-tukais ir 100-tukais, tai nežinau, kokias išvadas reikia daryti. O ministerija jokių išvadų nedaro, ji sako, kad tai nekorektiška“, – teigia savaitraščio „Veidas“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas.
                                        Savaitraštis savo jėgomis kasmet parengia reitingus, susirinkęs informaciją iš pačių mokyklų ir universitetų. Reitingų skelbimas kai kuriose pažangiose šalyse kaip Jungtinės Amerikos Valstijos, Didžioji Britanija ar Pietų Korėja tampa metų įvykiu – tam skiriami specialūs spaudos tiražai, o reitingų dugne atsidūrusios mokyklos natūraliai numiršta.
                                        (...)
                                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                        Comment



                                          Nuo naujųjų mokslo metų Panevėžyje atsiranda naujas mokyklų tipas — progimnazijos, tam pritarė Savivaldybės taryba. Jos sprendimu progimnazijomis tapo „Saulėtekio“ ir „Vyturio“ pagrindinės mokyklos.Patvirtinti abiejų įstaigų nuostatai, jų vadovai įpareigoti atlikti visus reikalingus veiksmus, susijusius su įstaigos pavadinimo pakeitimu.
                                          „Saulėtekio“ ir „Vyturio“ progimnazijose mokysis 1-8 klasių mokiniai, nebus jungtinių klasių. Naujasis mokyklų tipas patvirtintas įgyvendinant 2005-2012 metų miesto bendrojo lavinimo mokyklų tinklo pertvarkos bendrąjį planą ir vykdant nuo liepos 1d. įsigaliojusį naują Švietimo įstatymą.
                                          Tad nuo rugsėjo 1-osios jaunieji panevėžiečiai bus ugdomi 6 gimnazijose, 13 pagrindinių mokyklų, 2 progimnazijose ir Pradinėje mokykloje. Specialiųjų poreikių vaikai — Specialiojoje, Kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų mokyklose, Specialiojo ugdymo centre.
                                          Kaip toliau keisis švietimo įstaigų tinklas, paaiškės parengus 2012-2015 metų mokyklų tinklo pertvarkos planą.
                                          Ryšių su visuomene skyrius
                                          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                          Comment

                                          Working...
                                          X