Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos - Kinijos santykiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Romas Rodyti pranešimą
    Tai tas olimpiados Kinijoje boikotas vyksta, ar nevyksta? Prieš savaitę paskelbė, kad kažkas bus baisaus (Kinijai), o šiandien kažkaip apie tą boikotą nieko nesigirdi.
    Labai tikiuosi kad ne, nes nu tiesiog kvaila. Sočio neboikotavom, Pekiną boikotuosim.

    Comment


      Geriau nevažiuoti "dėl boikoto", nei nuvažiuoti ir negauti nei vieno aukso medalio.
      Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

      Comment


        https://www.facebook.com/10000043127...8424/?sfnsn=mo Ričardas Savukynas FB:
        Kita dalis žaidimo prasidėjo kiek vėliau - dar prieš konservams ateinant į valdžią, Kinija pradėjo daryti ekonominį spaudimą Lietuvai. Kodėl - vienintelė validi versija - kad tiesiog norėdama Lietuvą paspausti, kai Skvernelis bandė kažkaip plėsti santykius su Kinija.

        Kinijos požiūris tarptautiniuose santykiuose yra labai paprastas: kas stipresnis, tas teisesnis, todėl jei reikia dėl ko nors derėtis - reikia kuo smarkiau spausti. Štai vat pradėjo Skvernelis derėtis dėl to, kad Kinija atvertų Lietuvai savo rinkas (Kinija beveik nieko neimportuoja iš Lietuvos), tai ką padrė Kinija? Ogi būtent taip - ėmė ir dar labiau apribojo Lietuvai savo rinkas. Tam, kad Lietuvos derybinės pozicijos pasidarytų dar blogesnės.

        Taip, jūs teisingai supratote - Kinija esminių savo sankcijų ėmėsi gerokai anksčiau, dar prie ankstesnės vyriausybės ir visiškai neturėdama realaus preteksto, o vien tam, kad turėtų didesnę derybinę galią.

        Deja, anuosyk Saulius Skvernelis šito žaidmo nesuprato, nors būtent toksai scenarijus vienaip ar kitaip atsikartoja visiems, kas bando su Kinija dėl kažko derėtis: ta šalis ima riboti importą, ar tiesiogiai, ar netiesiogiai blogindama kitos pusės situaciją, kad galėtų turėti didesnius derybinius svertus.

        ----

        Ką dabar padarė Gabrielius Landsbergis? Jis ėmė ir atidarė visai kitą žaidimo kryptį: jei jau Kinija yra faktiškai išjungusi prekybą su Lietuva, tai kodėl gi neatidaryti reikalų su Taivanu, kuris yra normali padori šalis ir kur galima lengvai užkurti prekybą, kuri būtų keleriopai didesnė, nei Lietuvos eksportas į Kiniją.

        Taigi, mes jau dabar turime pirminius rezultatus. Bet dar didesnis rezultatas pasimatė visai kitur: JAV priėmė Lietuvą į Ramiojo vandenyno žaidimą, ir tas priėmimas įvyko ne kaip kokioms Baltijos šalims, o būtent Lietuvai. Lietuva išaugo į kitą lygmenį, kuris nei vienai iš Baltijos šalių nebuvo pasiekiamas, jis netgi ir visoms trims nebuvo pasiekiamas.

        Tą rodo ir Kinijos ambasados daromos nesąmonės, kur jie sukviečia ką papuola ir pradeda kaip politvalandėlėje dėstyti apie tai, kas kam leidžiama, o kas kam neleidžiama, panašiai, kaip bebyrant SSRS kažkokios partinės struktūros bandydavo Lietuvai aiškinti, ką galima pas mus kalbėti, o ko negalima.

        Kinija bando žaisti savo žaidimus, bet ką žeminti, niekinti, tyčiotis, nurodinėti ir taip toliau. Bet jie to negali. Ir dar daugiau, jie negali nutraukti diplomatinių santykių ir sutarčių, nes Lietuvos-Kinijos sutarties denonsavimas automatiškai reikštų, kad santykiuose su Lietuva Kinija atsisako susitarimo dėl vieningos Kinijos pripažinimo.

        T.y., realiai jų žaidimas tėra pompastiškas ir grubus blefas. O štai mūsų žaidimas yra toks, kur jau mes esame galios pozicijoje.

        Maždaug po metų ar poros (gal netgi greičiau) Kinija ims siūlyti Lietuvai itin palankias prekybos sutartis, pati ieškodama, kas galėtų į Kiniją vežti prekes iš Lietuvos.

        ----

        Sunkiausia viso šio reikalo dalis - mums patiems patikėti mūsų stiprumu. Tiek metų žaidus vieną iš kelių mažų Baltijos valstybėlių, labai sunku išdrįsti tarti, kad mes esame reali galia.

        Kažkokie oficioziniai Kinijos leidiniai skelbia, kad Lietuva savo žingsniais kelia pasaulines bangas, kurios gali sugriauti galių pusiausvyrą Ramiojo vandenyno regione. Jūs primetate?

        Tai štai, to ir palinkėsiu visiems - truputį pegalvokime ir priimkime faktą, kad esame stiprūs ir pajėgūs. Mūsų galia auga ir mes jau nesame viena iš mažų valstybėlių, kurios nieko negali.

        Mes galime. Priimkim tai kaip faktą.
        O kaip daug kam skaudės dabar ir kiek whataboutizmų pasipils.

        Comment


          Parašė digital Rodyti pranešimą
          Kita dalis žaidimo prasidėjo kiek vėliau - dar prieš konservams ateinant į valdžią, Kinija pradėjo daryti ekonominį spaudimą Lietuvai. Kodėl - vienintelė validi versija - kad tiesiog norėdama Lietuvą paspausti, kai Skvernelis bandė kažkaip plėsti santykius su Kinija.
          Kinijos požiūris tarptautiniuose santykiuose yra labai paprastas: kas stipresnis, tas teisesnis, todėl jei reikia dėl ko nors derėtis - reikia kuo smarkiau spausti. Štai vat pradėjo Skvernelis derėtis dėl to, kad Kinija atvertų Lietuvai savo rinkas (Kinija beveik nieko neimportuoja iš Lietuvos), tai ką padrė Kinija? Ogi būtent taip - ėmė ir dar labiau apribojo Lietuvai savo rinkas.

          https://www.facebook.com/10000043127...8424/?sfnsn=mo Ričardas Savukynas FB:
          Emociniame lygmenyje pas cituojamą autorių viskas tvarkoje.
          Visiems smagu pasijusti dideliais.

          Tik problema ta, jog Savukynas visiškai nedraugauja su skaičiais.

          Tai, kad importas iš Kinijos eksportas žymiai viršija eksportą iš Lietuvos į Kiniją, yra visiems žinoma problema.
          2020 matais buvusi Kinijos 22 vieta tarp Lietuvos eksporto krypčių nėra nėra stebuklas. Tačiau šioje temoje jau yra išsiaiškinta, kad didesnė problema bus ne eksporto į Kinijos ribojimas, o importo iš Kinijos dirbtinis mažėjimas - Kinija 2020 m. buvo 7-a Lietuvos importo rinka.

          Tai, kad Skvernelio Vyriausybės laikais Kinija sustiprino eksporto iš Lietuvos į Kiniją ribojimą, yra visiški Savukyno blėniai:
          > Premjero Kubiliaus laikais (2008-2012 m.) Lietuvos eksportas į Kiniją išaugo 3,5 karto. t.y. kasmet augo +37,1% (po krizės, 2011 m., metinis eksporto augimas buvo net 2,07 karto, kitais metais augimas buvo nuo +15,6% iki +26,8%).
          > Premjero Butkevičiaus laikais (2012-2016 m.) Lietuvos eksportas į Kiniją išaugo 1,8 karto. t.y. kasmet augo +16,6% kasmet augo tik +16,6%
          > Premjero Skvernelio laikais (2016-2020 m.) Lietuvos eksportas į Kiniją išaugo 2,6 karto., t.y kasmet augo +37,1% (2017 ir 2019 m. metinis eksporto augimas buvo +45%...+46%).


          https://osp.stat.gov.lt/statistiniu-rodikliu-analize#/

          Tos šalies valdžia tikrai niekada neskatino Lietuvos eksporto į Kiniją, bet Lietuvos verslininkai sugebėjo auginti pardavimus į Kiniją.
          Iš Kinijos valdžios pusės rimti mūsų užsienio prekybos ribojimai prasidėjo tik šiemet.

          Comment


            Dar keli Savukyno vėjai, kai nesiskaitoma su skaičiais
            Parašė digital Rodyti pranešimą
            Ką dabar padarė Gabrielius Landsbergis? Jis ėmė ir atidarė visai kitą žaidimo kryptį: jei jau Kinija yra faktiškai išjungusi prekybą su Lietuva, tai kodėl gi neatidaryti reikalų su Taivanu, kuris yra normali padori šalis ir kur galima lengvai užkurti prekybą, kuri būtų keleriopai didesnė, nei Lietuvos eksportas į Kiniją.

            https://www.facebook.com/10000043127...8424/?sfnsn=mo Ričardas Savukynas FB:
            Žvilgtelėjau į paskutinių metų užsienio prekybos dinamiką. Kol kas nesimato esminių skirtumų Lietuvos prekybos su Kinija ir Taivanu tendencijose.
            Tik prekybos su Taivanu apimtys yra keliolika kartų .mažesnės


            Lyginant 2020 ir 2021 m. 9 mėn. užsienio prekybos duomenis:
            Lietuvos eksportas į Kiniją nukrito -25%, į Taivaną - išaugo 13%
            Pernai per 9 mėn. Lietuvos eksportas į Kiniją buvo 17,4 karto didenis nei į Taivaną, šiemet - didesnis "tik" 11,5 karto.

            Lietuvos importas iš Kinijos (lyginant 9 mėnesių duomenis) per metus augo +27% , o iš Taivano +37%.
            Pernai per 9 mėn. Lietuvos importas iš Kinijos 18,8 karto didenis nei iš Taivano, šiemet - didesnis 17,5 karto

            Savykunas tai atinkamai vadina "faktiškai išjungta prekyba su Kinija" ir "lengvai užkurta prekyba su Taivanu".


            Importo ir eksporto santykis iš abiejų šalių yra panašus - paskutinį ketvirtį importas į Lietuvą ir iš Kinijos, ir iš Taivano apie 6 kartus viršijo eksportą iš Lietuvos į šias rinkas.


            Atsižvelgiant į globalų prekių kainų augimą:
            - Realūs Lietuvos eksportuotojų nuostoliai dėl Kinijos praradimo yra kur kas didesni nei -25%.
            - Eksporto į Taivaną augima vargu ar yra didesnis už Lietuvos eksporto prekių kainų kilimą.
            - Ypač panaši importo iš abiejų šalių dinamika. Paskutinį ketvirtį (turbūt dėl kainų augimo) yra panašus importo iš Kinijos ir Taivano šuolis.

            Kol kas nėra nei sustojusi prekyba su Kinija (gal čia vežamos prekės pagal seniau atliktus apmokėjimus ar išleistus akredityvus), nei sekasi užkurti prekybos su Taivanu.

            Comment


              Rimvydas Valatka. Draugas Xi atkišo Lietuvai užpakalį – kas norėtų pabučiuoti?
              Po Taivaniečių atstovybės atidarymo Vilniuje Kinijos drakonas taškosi seilėmis. Panaikino ambasadorių Lietuvai. Pristabdė vizų išdavimą. Neparduoda prekių be išankstinio apmokėjimo. Galiausiai komunistinė Kinija, kuri yra okupavusi Tibetą, vergais pavertusi uigurų mažumą ir sutrypusi tarptautinius įsipareigojimus dėl demokratinės Honkongo sistemos, puola gėdinti Lietuvą dėl rusų ir lenkų mažumų teisių.

              Draugo Xi Jinpingo kompartijos propagandos skyrius juokina pasaulį. Bando įkąsti Lietuvai naudodamas Putino takso Lukašenkos špargalkę. Iš valstybės, pretenduojančios į didžiausią pasaulio galybę, norėtųsi kokio tai išmanumo.

              Kaip ir iš tų mūsų politikų, kurie pasirengę drg. Xi bučiuoti išpuoselėtą partinį užpakalį. Kas tik neverkšleno dėl santykių su Kinija po Taivano atstovybės atidarymo? Dabar tai jau galas. Nebebus draugystės su Kinija, prekybai amen, dūsauja Skvernelis ir socialdemokratai. Valstiečiai demonstratyviai atsisakė dalyvauti Seimo delegacijoje, skrendančioje į Taivaną.

              Seno armėno iš Maskvos draugo partija ištikima principams. Kaip tokia L.Andrejeva, perestrojkos metais bandžiusi apginti stalinizmą kaip gėrį. Gal Pekinas kada užskaitys kokiu trąšų ar kitu nešvariu reikalu?

              Norinčių draugauti su Kinija, kaip ir su Rusija ir Baltarusija, yra ne tik Seime. Pilni pašaliai naivuolių, manančių, kad Lietuva su tom diktatūrom nedraugauja tik todėl, kad turim keistų dešiniųjų, kurie iš principo yra nusiteikę prieš draugystę su Rytais ir dar patologiškai nenori gauti naudos iš prekybos su Putinu, Lukašenka ir Xi.

              Lietuvai tikrai būtų naudinga draugauti su Kinija. Ir ne tik ja. Tik nuo kada draugauti reiškia paklusti? Daryti taip, kaip liepė didysis brolis? Pamiršti garbę ir teisingumą dėl kokio juanio ar rublio? Nusileisti, kad ir ką bekainuotų?

              Draugystė nėra bučiuoti draugo užpakalį. Tai ne draugystė, o politinis, gal net lytinis iškrypimas. Valstybių, kaip ir žmonių, draugystė pirmiausia reiškia pasitikėjimą. Sutarimą dėl tokių pamatinių vertybių kaip laisvė, žmogaus teisės, tolerancija kitokiam.

              Comment


                Mačiau tą kinų straipsnį, dabartinę lenkų/rusų mažumų padėti palygino su žydu holokaustu. Propaganda gerai sukasi ten.

                Comment


                  Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                  Mačiau tą kinų straipsnį, dabartinę lenkų/rusų mažumų padėti palygino su žydu holokaustu. Propaganda gerai sukasi ten.
                  Ten apie Lietuvą, kaip jiems neįtikančią šalį, komentarai panašūs kaip Rusijoje, kad čia JAV (net ne Vokietija, Švedija ar ES) pilnai remia pinigais ir pan. Čia tas lyginimas su holokaustu gali būti tiesiog kitaip pasakytas "pribaltai fašistai".

                  Mane šiek tiek stebina, kad kinai tiesiog copy paste'ina rusų naratyvus, nors visada buvo įspūdis, kad Kinija su savo maglevais ir dangoraižiais tai ne Rusija, kažką sukurs gudresnio ir naujo, kad net mane nustebintų ir išgąsdintų dėl Lietuvos

                  Na, bet kadangi vietinei publikai tiks ir veiks, tai kodėl jiems nenaudoti tai kas jau sukurta
                  Paskutinis taisė PoDV; 2021.11.29, 11:03.

                  Comment


                    Dar iš straipsnio:
                    Šviesaus proto analitikas Z.Brzezinskis prieš dešimtmetį parašytoje knygoje „Strateginės įžvalgos. Amerika ir pasaulio galios krizė“ svarstė, kad tokio posūkio dar galima išvengti, jei tik Turkija ir Rusija dėtųsi prie ES, o jos visos veiktų drauge su JAV. Tik tokiu atveju Kinija atsisakytų pagundos paimti pasaulį, kuris išliktų stabilus.

                    Anos nesidėjo. Kaip ir spėjo Z.Brzezinskis, Rusija ir Turkija nesugebėjo politikoje atsikratyti imperinio paveldo. Susidariusi tuštuma atpalaidavo rankas Kinijos nacionalizmui. Kaip Z.Brzezinskis nenorėjo, bet numatė, Kinija gali „paleisti į laisvę nacionalizmo džiną ir pamėginti siekti strateginių tikslų ne bendradarbiaudama, o konfrontuodama su Amerika“.

                    Taip ir atsitiko. Pasaulis praranda pusiausvyrą. Vienų pretenzijos kitiems veržiasi it lava iš ugnikalnio. Pasaulis, priešingai nei Fukuyama naiviai prognozavo, vėl turi istoriją. Kuri vėl liudija dviejų nesutaikomų stovyklų pasaulį: JAV ir demokratijos – vienoj pusėj, Kinija, jos satelitė, o netrukus gal jau ir vasalė Rusija bei dauguma kitų valdžios uzurpatorių – kitoje.

                    Taip buvo iki tada, kol Lietuva sugrįžo į pasaulio žemėlapį. Taip yra ir dabar. Ar verkšlentojai dėl santykių su Kinija lygiai taip pat lietų ašaras ir dėl pablogėjusių santykių su Brežnevo imperija, jei, tarkim, Lietuva tuo metu būtų laisva?

                    Comment


                      Parašė PoDV Rodyti pranešimą

                      Ten apie Lietuvą, kaip jiems neįtikančią šalį, komentarai panašūs kaip Rusijoje, kad čia JAV (net ne Vokietija, Švedija ar ES) pilnai remia pinigais ir pan. Čia tas lyginimas su holokaustu gali būti tiesiog kitaip pasakytas "pribaltai fašistai".

                      Mane šiek tiek stebina, kad kinai tiesiog copy paste'ina rusų naratyvus, nors visada buvo įspūdis, kad Kinija su savo maglevais ir dangoraižiais tai ne Rusija, kažką sukurs gudresnio ir naujo, kad net mane nustebintų ir išgąsdintų dėl Lietuvos

                      Na, bet kadangi vietinei publikai tiks ir veiks, tai kodėl jiems nenaudoti tai kas jau sukurta
                      Jo, buvo ten komentarų kurie lietuvius fašistais vadino. Paprastai vatinių komentarų neskaitau tai palyginti nelabai galiu.

                      Manes nestebina kad copy-pastina. Rūsai labai gerai moka propagandos meną.

                      Comment


                        Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

                        Jo, buvo ten komentarų kurie lietuvius fašistais vadino. Paprastai vatinių komentarų neskaitau tai palyginti nelabai galiu.

                        Manes nestebina kad copy-pastina. Rūsai labai gerai moka propagandos meną.
                        Maniau, kad kažką gudriau sugalvos, bet prasta urbanistika (visokios žvyrkelinės tarandės ar nemokėjimas dėlioti kelio ženklų), koks nors susigalvotas "visiškų ES išlaikytinių" naratyvas, ar net koks prastas švietimas pasirodo kinams nešviečia Būtinai reikia pabrėžti, kad JAV išlaikomas kažkokių naciukų režimas (aš to labiau tikėčiausi iš žmogaus rėkiančio be pusės dantų )

                        Aišku, nebent patys tas problemas užglaistę (nes Kinija didelė) ir tokių dalykų savo publikai nekelia.

                        Comment


                          Parašė PoDV Rodyti pranešimą
                          Mane šiek tiek stebina, kad kinai tiesiog copy paste'ina rusų naratyvus, nors visada buvo įspūdis, kad Kinija su savo maglevais ir dangoraižiais tai ne Rusija, kažką sukurs gudresnio ir naujo, kad net mane nustebintų ir išgąsdintų dėl Lietuvos
                          )
                          Man tai būtų keista jei kažką rimto naujo apie Lietuvą jie žinotų.
                          Kad koks 1 LT ekspertas kinų žvalgybose iškapstytų kažką ko neiškapsto daug didesnis kiekis rusų, kuriem Lietuva daug daug daug aktualesnė nei Kinijai, ypač iki skandalo.

                          Comment


                            Parašė Gator Rodyti pranešimą

                            Man tai būtų keista jei kažką rimto naujo apie Lietuvą jie žinotų.
                            Kad koks 1 LT ekspertas kinų žvalgybose iškapstytų kažką ko neiškapsto daug didesnis kiekis rusų, kuriem Lietuva daug daug daug aktualesnė nei Kinijai, ypač iki skandalo.
                            Tiesiog paimtų ką John prirašydavo kokiais 2017 m. Ar aš susinervinęs ko nors prirašydavau

                            Jei Kinija stebina maglevais ir bokštais, galėtų nustebinti ir kokiais nors išmaniais failed state naratyvais
                            Aišku, čia daugiau juokais Rusija, Kinija aiškiai bando pasiekti efektą pigiausiomis priemonėmis, per daug giliai nesiknisdami.

                            Comment


                              Parašė PoDV Rodyti pranešimą
                              Rusija, Kinija aiškiai bando pasiekti efektą pigiausiomis priemonėmis, per daug giliai nesiknisdami.
                              Rusija yra mūsų kaimynė, buvusu SSRS dalis, rusų pas mus gyvena daug, rusų kanalai pas jmus yra ir tt.
                              Su Kinija nieko tokio nėra.

                              Tai tu rimtai sakai, kad abi panašiai stengiasi?
                              Aš manau, kad jei Kinijoj ties Lietuvos kompromitavimu dirbo koks 1 žmogus, tai Rusijoj ties tuo kokie bent 100.

                              Tai kardinaliai skirtingo dydžio pastangos, nežinau kodė tau atrodo panašaus

                              Comment


                                Lietuvoje tokia bloga padėtis su tautinėmis mažumomis, kad net Mikę Pūkuotuką mokyklose gali savo kalba skaityti, o kinai ne.

                                Comment


                                  Parašė Gator Rodyti pranešimą
                                  Tai tu rimtai sakai, kad abi panašiai stengiasi?
                                  Aš manau, kad jei Kinijoj ties Lietuvos kompromitavimu dirbo koks 1 žmogus, tai Rusijoj ties tuo kokie bent 100.

                                  Tai kardinaliai skirtingo dydžio pastangos, nežinau kodė tau atrodo panašaus
                                  Neturėjau omeny kiniečių pastangų, kaip tik kinai net nesistengė

                                  Na taip, rusų įdirbis didelis, o kinai per daug nesistengė, koks 1 žmogus nukopijavo rusų naratyvus ir tiek.

                                  Comment


                                    Net dešiniesiems palanki LRT nebando įrodinėti, kad visuotinio pritarimo susilaukia Gabrieliaus, Manto, Mato ir Žygimanto išsišokimas ir užsispyrimas dėl iškabos pavadinimo..

                                    LRT.lt 2021.11.30
                                    Lietuvos gyventojai skeptiškai žiūri į priešpriešą su Kinija,
                                    Dėl Baltarusijos – mažiau klausimų
                                    LRT užsakymu atlikta gyventojų apklausa parodė, kad lietuviai svarbiausius šalies užsienio politikos klausimus vertina nevienodai – šalies politikai Baltarusijos atžvilgiu pritaria beveik pusė apklaustųjų.(...)

                                    Visai kitokia situacija, vertinant Lietuvos politiką Kinijos ir Taivano atžvilgiu. Šiuo klausimu dabartinę Lietuvos [Vyriausybės] poziciją palaikė vos 34 proc. apklaustųjų, nepalaikė – 41 proc., o dar 26 proc. neturėjo nuomonės.

                                    ​​​​http://www.lrt.lt/naujienos/pasaulyj...aziau-klausimu

                                    Comment


                                      Kinijos propaganda kaltina Lietuvą dėl mažumų diskriminacijos, CŽV kalėjimo ir nežmonišku elgesiu su pabėgėliais
                                      https://www.reddit.com/r/lithuania/c...s_state_media/

                                      Comment


                                        Parašė Bmweda Rodyti pranešimą
                                        Kinijos propaganda kaltina Lietuvą dėl mažumų diskriminacijos, CŽV kalėjimo ir nežmonišku elgesiu su pabėgėliais
                                        https://www.reddit.com/r/lithuania/c...s_state_media/
                                        Bjauri Kinijos propaganda, kartojanti rusiškai - baltarusiškas nesąmones.
                                        Pakeitus vieną žodį iškaboje ta propaganda turbūt dingtų taip pat greitai kaip ir atsirado.

                                        Priimant URM sprendimą dėl Taivano / Taipėjaus turbūt buvo įvertintos visos pasekmės ir rizikos.

                                        Comment


                                          Man tai daug ką sako apie Kiniją, jei tiesiog bukai copy paste'ina tai ką šneka Rusija ir Baltarusija.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X