Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos - Kinijos santykiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Pagal kinus apgailėtina žmogaus teisių padėtis - tai per daug teisių?

    Comment


      Čia prie buvusios diskusijos, kaip VISI žinojo koks bus pavadinimas.

      Jau seniai nuskambėjo, kad mažieji koalicijos partneriai – Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis – nebuvo net informuoti apie tai, ką užsienio reikalų ministerija sako išanalizavusi, kad jie išanalizavo Taivano atstovybės pavadinimo įteisinimo pasekmes ekonomikai. Reikia pripažinti, kad mes nežinojome, kad bus taip pavadinta, ir kad yra atliekama analizė, kurios mes, tiesą sakant, nematėme iki šiol. Tai aš siūlyčiau dažniau tartis ir atsirastų daugiau pasitikėjimo“, – aiškino liberalas.
      Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/...alyku-22373803
      Show must go von!

      Comment


        Tai Armonaitė tada melavo kad ji buvo informuota?

        Comment


          Alvydas Nikžentaitis. Istorinė klaida ar galimybė? Diletanto pasvarstymai apie Lietuvos užsienio politiką
          Buvo labai pasigendama savarankiškų Lietuvos valstybės veiksmų santykiuose su kitomis valstybėmis, o dažnai ir tvirtinama, kad didžiosios užsienio politikos laikotarpis pasibaigė su Lietuvos įstojimu į ES ir NATO.

          Šiandien situacija kardinaliai pasikeitė. Lietuvos valstybės parama už permainas kovojantiems baltarusiams 2020 metais, pagaliau Taivaniečių atstovybės atidarymas Vilniuje 2021 metais ir Baltarusijos ir Kinijos autoritarinių režimų reakcija į šiuos Lietuvos veiksmus padarė diskusijas dėl Lietuvos užsienio politikos vos ne centrine debatų tema ir ne vien Lietuvoje.

          Jeigu užsienio žiniasklaidoje nemažai ir Lietuvos veiksmus šlovinančių tekstų, Lietuvos visuomenės reakcija į užsienio politikos pokyčius ir žiniasklaidoje pateikiami vertinimai dažniausiai yra negatyvūs: patys lietuviai laiko, kad Lietuvos vyriausybė pasielgė karštakošiškai ir priskaldė malkų, prognozuojama, kad jų išvirtą košę dar ilgai teks srėbti visiems. Toną tokiems vertinimams uždavė Lietuvos verslas, skelbdamas Lietuvos ekonomikos krachą dėl paskelbtų neoficialių Kinijos ekonominių sankcijų Lietuvai bei dėl tariamai neprotingos Lietuvos politikos Baltarusijos diktatoriaus atžvilgiu.

          Neišlaikė ir kai kurių silpnesnių nervų užsienio politikos vairininkų nervai. Vienu metu Lietuvoje prasidėjo tikras balaganas ir dar lig šiol neregėtas bei tiesog nepadorus prezidento ir vyriausybės santykių aiškinimasis pasitelkus žiniasklaidos priemones.
          Paskutinis taisė digital; 2022.02.16, 03:16.

          Comment


            Kaip ir buvo galima spėti, importas iš Kinijos net ir po sankcijų įvedimo toliau vyko sklandžiai, tad visi tie verkimai apie tai kad nebegausime komponentų buvo, švelniai tariant, gerokai perdėti.

            T.Povilauskas 15min sakė, kad šie duomenys jį nustebino gerąja prasme, nes gruodį importo iš Kinijos į Lietuvą augimo tempas ganėtinai stiprus lyginant su praėjusiais metais. Būtent gruodį Lietuvos verslas ėmė kalbėti apie tai, kad Kinija ėmė blokuoti tiek lietuvių įmonių eksportą, tiek ir importą. „Tos problemos, apie kurias garsiai buvo kalbėta gruodį, bent importui į Lietuvą įtakos nepadarė. Neradau importo išskaidymų pagal atskiras prekių grupes, bet duomenys nerodo, kad stringa tiekimas iš Kinijos ir kad masiškai nebuvo išsiųstos prekės“, – komentavo SEB banko ekonomistas.

            Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/m/id/verslas/fi...1629962?copied
            If a lion could speak, we could not understand him.

            Comment


              Nemažai apie konservatorių avantiūrą pradėjus konfliktą su Kinija buvo kalbėta LRT forume, kur dalyvavo keli premjerai (nuo 34:00).

              LRT 2022.02.14
              Laidoje „LRT forumas“ – buvę premjerai Gediminas Vagnorius, Aleksandras Abišala, Gediminas Kirkilas, Saulius Skvernelis ir Andrius Kubilius.
              https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/...s-susiskaldyma

              Delfi.lt 2022.02.15
              Skvernelis: užsienio politika – visiškai sugriauta
              Lietuvos sprendimas atidaryti atstovybę „Taivano”, o ne „Taipėjaus” pavadinimu netapo pavyzdžiu nė vienai Europos Sąjungos (ES) valstybei. Lietuva su ES nesitarė, pastatė prieš faktą, ir dabar šaukia – „Gelbėkit!”
              Taip apie vadinamąją vertybinę užsienio politiką kalba eksperemjeras Saulius Skvernelis, kurio teigimu, Lietuvos užsienio politika dabar yra „visiškai sugriauta”. „Tris dešimtmečius buvo derinama, kad pagrindinės kryptys nepriklausytų nuo to, kas tuo metu yra valdžioje. Dabar visais užsienio politikos frontais užsiimama ekspromtu. Tas ekspromtas – keistas ir netvarus. (...)

              – Dar pokalbio pradžioje užsiminėte apie užsienio politikos problemas. O kuo bloga mūsų užsienio politika? Juk nėra jokios katastrofos ar dramos. Nėra konsoliduotos kritikos iš verslo. Kur ta baisi problema?
              – Aš nesakau, kad yra baisi problema. Bet įvyko esminis pokytis, apie kurį nebuvo diskutuota su politinėmis partijomis, prezidentu. Nebuvo bendro sprendimo, nors įvykęs pokytis – kardinalus, ypač kalbant apie santykius su Kinija. Politinį mandatą gavusi dauguma, žinoma, gali daryti radikalius pokyčius, bet – diskutuodama su kitomis partijomis, kad tie pokyčiai būtų tvarūs. Kas bus, jei kiekviena valdžia kas ketverius metus keis užsienio politiką, sakydama, kad iki jos viskas buvo blogai? (...)

              – Na, o jūs sakote, kad užsienio politika nederinama su prezidentu. Gal derinama?
              – Galbūt jis turėjo omenyje tik ekonominę atstovybę „Taipėjaus” pavadinimu. Man sunku pasakyti. Bet aš tikrai manau, kad vyriausybė šį klausimą galėjo plačiau aptarti Seime. Galbūt nebūtų sulaukusi opozicijos pritarimo, bet bent jau būtų buvę išdėstyti argumentai, aptartos galimos rizikos. O dabar visi pastatomi prieš faktą, ir kreipiamasi į ES: „Gelbėkit!”
              Bet aš tikrai manau, kad vyriausybė šį klausimą galėjo plačiau aptarti Seime. Galbūt nebūtų sulaukusi opozicijos pritarimo, bet bent jau būtų buvę išdėstyti argumentai, aptartos galimos rizikos. O dabar visi pastatomi prieš faktą, ir kreipiamasi į ES: „Gelbėkit!”
              Ir Lietuvos sprendimas netapo pavyzdžiu nė vienai ES valstybei.

              – Bet žiūrint objektyviai, kuri valstybė teisi: ar Lietuva, viso labo atidariusi ekonominę, o ne diplomatinę atstovybę „taivaniečių” pavadinimu, kas atitinka geografinę tikrovę, ar Kinija, pradėjusi taikyti neskelbtas ekonomines sankcijas Lietuvai? Ar Lietuva šiuo atveju pasielgė blogai ir kažkam pakenkė, ar vis dėlto – komunistinė Kinija?

              – Kinijos – ir ne tik jos – manymu, yra pažeista tarpvalstybinė sutartis tarp Kinijos Liaudies Respublikos ir Lietuvos Respublikos, kurioje buvo labai aiškiai įsipareigota „vienos Kinijos” politikai. Kinija šiuo atžvilgiu elgėsi nuosekliai, jos pozicija šiuo klausimu niekam nebuvo naujiena. Ir buvo nuspėjama, kad Lietuvos atžvilgiu Kinija nesielgs kaip nors kitaip. O tai, kad taikomos neskelbtos sankcijos, verčia prisiminti, kad turime santykį su komunistine valstybe, kuri gina savo interesus taip, kaip išmano. (...)

              – Kai sakote, kad komunistinė Kinija elgėsi nuosekliai, galima pastebėti, kad ir Tėvynės sąjunga elgėsi nuosekliai: nuo Sąjūdžio laikų ji kovoja su komunistais. Komunistinę Rusiją įveikė, dabar atėjo Kinijos eilė.
              – Tęsiant karo su komunistais temą, atkreipsiu dėmesį, kad tarpvalstybinė sutartis su Kinija buvo pasirašyta ne komunistinės Lietuvos vyriausybės, o beveik tos pačios Tėvynės sąjungos.

              – Ar reikėtų, jūsų manymu, pakeisti atstovybės pavadinimą į „Taipėjaus”?
              – Nežinau, kokia dabar būtų išeitis. Pirma, ką reikėtų daryti, tai – nesvarstyti šitų klausimų viešai. Problemą prezidentas ir vyriausybė turėtų spręsti kartu, galbūt – pasitelkdami Seime atstovaujamas partijas, ir ieškoti neviešų diplomatinių sprendimų. Nes dabar jau turime kitokį santykį ne tik su Kinija, bet ir su Taivanu, kurio lūkesčiai – sukelti. Negalime iš pradžių paerzinti, o paskui spjauti. Ir apskritai atsitraukimas nėra geras sprendimas.

              https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=89453825

              Comment


                Taivanas, JAV ir Australija prisidėjo prie ES paraiškos PPO dėl spaudimo Lietuvai https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...udimo-lietuvai
                Jungtinė Karalystė taip pat yra nurodžiusi, kad planuoja prisijungti prie bendros paraiškos prieš Kiniją. Paraiška suteikia teisę 60 dienų besiginčijančioms šalims, tai yra ES ir Kinijai, susitarti ir taikiai išspręsti nesutarimą, jeigu nepavyksta, ES gali pasirinkti formaliai pradėti ginčo procedūrą.
                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                Comment


                  Viskas einasi gerai. Importas iš Kinijos auga. Atitolinsim Kinijos žlugimą. Aišku nežinom dėl ko importas auga, bet pagal Xiaomi pardės reklamą per vos ne trečdalį fasado ant Vilniaus Akropelio tai gal ir ne visai komponentų. Nustebino reklamėlė.
                  Show must go von!

                  Comment


                    Comment


                      Skvernelis renka protesto balsų rinkėją. Netikiu kad jis iš tikro yra toks kvailas kad realiai taip manytų.

                      Comment


                        Geros žinios. Matyt susitarė savais kanalais, nes Continental buvo vieni iš tų kur kreipėsi į vokiečių verslo asociacijas. Na aišku yra dar Olafas, kuris kol kas neaišku kiek antikiniškas.

                        Žiniasklaida: dėl Kinijos spaudimo „Continental“ nekeičia investicinių planų Lietuvoje

                        Skaityti daugiau: https://kauno.diena.lt/naujienos/ver...tuvoje-1064346
                        Paskutinis taisė VNS; 2022.02.17, 10:15.
                        Show must go von!

                        Comment


                          Parašė VNS Rodyti pranešimą
                          Geros žinios. Matyt susitarė savais kanalais, nes Continental buvo vieni iš tų kur kreipėsi į vokiečių verslo asociacijas. Na aišku yra dar Olafas, kuris kol kas neaišku kiek antikiniškas.

                          Žiniasklaida: dėl Kinijos spaudimo „Continental“ nekeičia investicinių planų Lietuvoje

                          Skaityti daugiau: https://kauno.diena.lt/naujienos/ver...tuvoje-1064346
                          Tai čia buvo aišku nuo pirmų dienų, kad vinipuchas jokių realių svertų padaryti kažkokios apčiuopiamos žalos neturi.
                          Kitą vertus, bent jau pasijuokti galėjom iš tų visų rypatojų dėl žlugsiančios Lietuvos ekonomikos ir milžiniškų nuostolių, kuriuos jau tuoj tuoj patirsime dėl vinipucho rūstybės.
                          If a lion could speak, we could not understand him.

                          Comment


                            Atidarytas Taivano ir Lietuvos puslaidininkių mokslo centras, penktadienį pranešė Taivaniečių atstovybė Lietuvoje.
                            Šią žinią taivaniečiai paskelbė savo feisbuko paskyroje. Pasak pranešimo, plonų diskų kietojo kūno lazeris bus pagamintas naudojant pažangias Taivano ir Lietuvos lazerių bei kristalų technologijas.

                            https://www.vz.lt/inovacijos/2022/02...mokslo-centras
                            Neašku kiek čia apčiuopiamos naudos bus iš tokių centrų. Visada esu skeptiškas kai kažkokius quasi R&D centrus atidarinėja biurokratai, o ne verslas. Na, bet vis kažkoks judesys į priekį.
                            Paskutinis taisė Romas; 2022.02.19, 11:51. Priežastis: Nuoroda - po citatos
                            If a lion could speak, we could not understand him.

                            Comment


                              Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                              Pritariu - tarp tų, kurie mano kad žemė plokščia, didžioji dalis pritaria kad lensbergis prisidirbo.
                              Sklando pletkai Vilniaus gėryklose, kad pats Borrellas asmeniškai davė velnių Gabriukui už reikalus su Taiwano atstovybe. Tai panašu, kad Gabriukas atsidūręs ir aukštesnių EU vierchų nemalonėje.

                              Comment


                                Parašė John Rodyti pranešimą

                                Sklando pletkai Vilniaus gėryklose, kad pats Borrellas asmeniškai davė velnių Gabriukui už reikalus su Taiwano atstovybe. Tai panašu, kad Gabriukas atsidūręs ir aukštesnių EU vierchų nemalonėje.
                                Ahhhh, gandai...
                                Continentalis dar neišsikraustė iš Lietuvos, gal kokių gandų girdėjai?
                                If a lion could speak, we could not understand him.

                                Comment


                                  Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                  Ahhhh, gandai...
                                  Continentalis dar neišsikraustė iš Lietuvos, gal kokių gandų girdėjai?
                                  Šitie gandai gana patikimi, ateinantys iš šaltinių, kurie tiesiogiai bendrauja su URM ir pačiu Gabriuku oficialiame capacity. Tiesiog dėl elementarių etinių priežasčių negalima viešinti detalių ar vardų, nors jie ir žinomi.
                                  Tie patys 'pletkai' sako, kad sprendimas nebuvo derintas su tarptautiniais partneriais, įskaitant tais pačiais svarbiausiais, iš kurių tikimės paramos, nors oficialiai jie ir 'palaiko' Lietuvos poziciją ir viską ten.

                                  Comment


                                    Parašė John Rodyti pranešimą

                                    Šitie gandai gana patikimi, ateinantys iš šaltinių, kurie tiesiogiai bendrauja su URM ir pačiu Gabriuku oficialiame capacity. Tiesiog dėl elementarių etinių priežasčių negalima viešinti detalių ar vardų, nors jie ir žinomi.
                                    Tie patys 'pletkai' sako, kad sprendimas nebuvo derintas su tarptautiniais partneriais, įskaitant tais pačiais svarbiausiais, iš kurių tikimės paramos, nors oficialiai jie ir 'palaiko' Lietuvos poziciją ir viską ten.
                                    Jei jau tamstos pletkus patvirtina The New York Times, tai gal šaltinis minėjo, ką Taivanas (ne)žadėjo už pavadinimą?

                                    Comment


                                      Parašė Kaimai

                                      Pletkai taip pat sklando vakar dienos The New York Times straipsnyje:



                                      https://www.nytimes.com/2022/02/21/w...wan-trade.html
                                      Oba geras. Aš tik patikslinsiu, kad mano pletkai yra maždaug mėnesio senumo.

                                      Comment


                                        Vilniuje viešintis Blinkenas išreiškė paramą Lietuvai dėl Taivano
                                        Vilniuje viešintis JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas pirmadienį reiškė paramą Lietuvai dėl jos plėtojamų ryšių su Taivanu ir pasmerkė Kinijos reakciją.

                                        „Kiekviena valstybė yra laisva megzti ryšius, su kuo pasirenka. Todėl mes gerbiame ir palaikome Lietuvos sprendimą stiprinti verslo ryšius su Taivanu“, – spaudos konferencijoje sakė JAV diplomatijos vadovas.

                                        „Pekinas atsakė į Vilniaus sprendimą ekonomine prievarta ir politiniu spaudimu, skirtu suskaldyti Europos Sąjungą, ir nubausti Lietuvą, kad ji pakeistų kursą“, – sakė A. Blinkenas.

                                        Jis taip pat reiškė paramą ES sprendimui dėl Kinijos spaudimo kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją.

                                        Comment


                                          Landsbergis teigia, kad Lietuva normalizuoti santykių su Kinija nesiekia desperatiškai: interesas turi būti abipusis
                                          Apskritai, ministro vertinimu, ekonominiai padariniai dėl diplomatinių trinčių tarp Vilniaus ir Pekino buvo neženklūs. Lietuva, anot jo, netgi atrado naujų patikimesnių rinkų Azijoje.

                                          „Tuo tarpu mūsų eksportas pirmąjį šių metų pusmetį parodė puikius rezultatus. Taip pat ir į Azijos regioną. Matom, kad augame visose srityse, sektoriuose ir daugelyje valstybių. Net jeigu ir buvo kokie nors nuostoliai, kurie buvo santykinai labai nedideli, jie jau dabar yra praktiškai visi padengti naujų rinkų“, – tikino G. Landsbergis.

                                          Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, gegužę prekių iš Lietuvos eksportuota už 3,46 mlrd. eurų, lietuviškų prekių pirkėjams užsienyje išvežta už 2,11 mlrd. eurų. Anot departamento, lyginant 2022 m. sausio–gegužės mėnesius su tuo pačiu laikotarpiu 2021 m., eksportas padidėjo 29,5 proc.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X