Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronaviruso poveikis Lietuvos ir pasaulio ekonomikai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Gator
    replied
    Prekybininkų atstovė teigia, kad 4 mėnesiai uždarymo- to nebuvo ni3kur kitur pasaulyje.
    Perdeda, ar iš tiesų taip pavarėme?

    Komentuoti:


  • Zorro
    replied
    Pablogėjus epidemiologinei situacijai, Vyriausybė trečiadienį nesiryžo priimti sprendimo dėl parduotuvių prekybos centruose atvėrimo. Vis dėlto keičiant dėl koronaviruso plitimo įvesto karantino sąlygas bus atvertos dalis paslaugų lauke, nebus draudžiama veikti sveikatinimo paslaugų centrams.

    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujien...1482922?copied

    Komentuoti:


  • Sula
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

    O ką daryti pilotams ar kokiam nors Makaliui? Eiti į Barborą dirbti?
    Dėl pilotų tai jau sunkesnis atvejis, t.s. erelis negali neskraidyti. Bet yra tų darbų. Aš pats iš tos sferos, tik jau seniau atitolau
    Juolab, kad kažkaip mūsų specialistai vertinami ir kitur, kur skraidoma. Kaip tik vienas iš pažįstamų gįžo iš Kataro. Nors dar varu nevarė. Vis gi jau turint 55-rius jau fiziškai sunkoka.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė Sula Rodyti pranešimą

    Na, barmenu šiuo metu tiesiog negali dirbti. O šiaip kelios dukros draugės, dirbusios kavinėse, gana greitai susirado naujus darbus.
    O ką daryti pilotams ar kokiam nors Makaliui? Eiti į Barborą dirbti?
    Paskutinis taisė Lettered; 2021.03.30, 13:12.

    Komentuoti:


  • Sula
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

    Jeigu nenori dirbti kasininku ar barmenu per pandemiją - keiti darbo kryptį..?
    Na, barmenu šiuo metu tiesiog negali dirbti. O šiaip kelios dukros draugės, dirbusios kavinėse, gana greitai susirado naujus darbus.

    Komentuoti:


  • terre
    replied
    Lenkijos valdančiosios koalicijos narės „Solidarna Polska“ pirmininkas, teisingumo ministras Z. Ziobro pareiškė, kad partija nebalsuos už Europos ekonomikos gaivinimo plano ratifikavimą. Jei pritrūktų balsų ir sutartis nebūtų ratifikuota, ES narės negautų papildomų lėšų, numatytų pagal „Next Generation EU“ planą. Ziobro teigia, kad ratifikavus, būtų padarytas žingsnis Europos Sąjungos federalizacijos link.
    https://www.money.pl/gospodarka/kraj...79569056a.html

    Panašios turbulencijos vyksta ir Vokietijoje: konstitucinis teismas sustabdė plano ratifikavimą, o beliko tik prezidentui pasirašyti.
    https://www.cnbc.com/2021/03/29/germ...s-on-hold.html

    Komentuoti:


  • Zorro
    replied
    Valdantiesiems neseniai pasiūlius maitinimo sektoriui taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo sektoriui, trečiadienį jie prabilo apie panašią lengvatą renginių organizatoriams, atlikėjams bei kūrėjams.

    Valdančiajai koalicijai priklausantys bei Vyriausybėje dirbantys politikai šią savaitę paskelbė, kad svarsto įvesti PVM lengvatą maitinimo sektoriui, tarifą mažinant nuo 21 iki 9 procentų.
    Anot jų, tokia lengvata galėtų galioti metus ar pusantrų, kol sektorius atsigaus po koronaviruso pandemijos.

    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujien...1476030?copied

    Komentuoti:


  • Zorro
    replied
    Lenkijos ekonomika.

    Vasario mėnesį pramones pardavimai augo 2,7%, žymiai mažiau nei prognozuota (4,5%).
    Labiausiai stabdo komponentų trūkumas ir auganti jų importo kaina.

    https://www.rp.pl/Gospodarka/2103193...mponentow.html


    Produkcja sprzedana przemysłu wzrosła w lutym o 2,7 proc. rok do roku, wyraźnie poniżej oczekiwań ekonomistów. Niektórym branżom we znaki dają się niedobory komponentów i rosnące szybko ceny ich importu.
    Paskutinis taisė Zorro; 2021.03.18, 13:03.

    Komentuoti:


  • Zorro
    replied
    Surplys pasiūlė dalį algos Seimo nariams mokėti paukščiais

    Kai kurie Seimo nariai ragina šalies gyventojus pirkti lietuvišką produkciją ir taip paremti nuo krizės nukentėjusį verslą bei žemės ūkį. Kai kurie jų siūlo valstybės tarnautojams, pavyzdžiui, Seimo nariams, dalį darbo užmokesčio mokėti lietuviška produkcija.

    Tokia idėja išsakyta trečiadienį Kaimo reikalų komiteto posėdyje, kur aptarta situacija paukštininkystės, mėsos, augalininkystės sektoriuose.
    „Valstietis“ Giedrius Surplys pasiūlė prisiminti smetoniškų laikų pamokas.

    https://m.delfi.lt/verslas/verslas/a...hp?id=86717369

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    VZ.LT 2021.03.16
    Jonas Tamulis.
    Darykit ką nors
    „A-B-C ir taip toliau“ scenarijų modelis tiesiog mūsų akyse dingo iš pandemijos valdymo. Be jokio perspėjimo. Prasidėjus spaudimui iš visų pusių, neatsilaikiusi Vyriausybė pradėjo vis platesnį karantino režimo atlaisvinimą, nekreipdama dėmesio į tai, kas rašoma pačių patvirtintuose scenarijuose. Gal ir gerai. Gal.

    Skirtingai nuo daugumos, man dabar prasidėjusi karantino sąlygų atlaisvinimo kryptis nepatinka. Nepatinka ne tiek tai, kas daroma – nepatinka, kaip tas daroma, nepatinka šio proceso stichiškumas. Per tuos metus jau turbūt užteko laiko suprasti, kiek sudėtingas ir komplikuotas kovos su virusu proceso valdymas. Ryte į orą iškeltas paseilintas pirštas vėjo krypčiai ir stiprumui nustatyti nėra tinkamas sprendimų priėmimo metodas. Gal net pats blogiausias.

    Nesupraskit manęs klaidingai. (...) Ši Vyriausybė man asmeniškai patinka ir kelia pasitikėjimą. (...) Spaudimas kyla iš visų pusių, ir jau akivaizdu, kad dar didės.
    O ore tiesiog tvyro „darykit ką nors“ atmosfera.
    (...)
    Tas „A-B-C ir taip toliau“ scenarijų modelis tikrai nebuvo geriausias. Būsiu tiesus – verslui jis visiška nelaimė – dėl to, kad neduoda jokios galimybės valdyti kaštus atsižvelgiant į laike prognozuojamus įvykius. Kur tas modelis nuves, nuspėti buvo galima. Tačiau jis davė bent jau šiokį tokį aiškumą. Ir metodiškumą. Jam žlugus, mes nebeturime aiškios krypties ir tikslų.
    (...)

    Taigi. Jau kelios savaitės kasdieninių naujų užsikrėtimo atvejų skaičius stabilizavosi ir yra apie 400-500 kasdien, 14 dienų užsikrėtimų skaičius 100 tūkstančių gyventojų svyruoja tarp 220–250. Ta santykinai stabili padėtis ir yra pakilusio spaudimo atlaisvinti karantiną priežastis. Visi mato – arba nujaučia – kad skaičių sumažėjimo tiek, kad būtų galima atlaisvinti karantiną pagal dabartinį modelį, pasiekti nepavyks.
    (...)
    Nieko nedarant ir nekeičiant, bendri skaičiai nebemažės. Realiai vertinant situaciją, užkrėtimų lygis dabar turėtų po truputį didėti – tiek dėl pradedamų atlaisvinimų, tiek ir dėl britiškos atmainos įtakos. Gal vėliau ir galima tikėtis kažkokio situacijos pagerėjimo – susijusio su pavasario / vasaros periodu bei su pamažu pradėsiančiu daryti įtaką vakcinavimo lygiu.

    Tai reiškia eilę nemalonių faktų. Reikia susitaikyti su tuo, kad bent panašus susirgimų skaičius išliks iki rudens pabaigos, kol vakcinacija padarys savo darbą (kad ir kaip pyktų Prezidentas, stebuklais netikiu). Nebent būtų siūloma dar labiau išplėsti sustabdytų ekonomikos sektorių sąrašą. Tai leistų sumažinti susirgimų skaičius, bet rudens pabaigos terminas vis tiek liktų kaip reali viltis.

    Ankstesnysis taikytas modelis neturi prasmės. Reikia kitokio sprendimo, ir panašu, kad pasirinkimo yra nedaug. Reikia nustatyti priimtiną susirgimų skaičiaus lygį (per 14 dienų 100 tūkstančių gyventojų) ir aiškų veiksmų planą ir procedūras, kaip jį stebėti ir valdyti.

    Ir dar reikia ir kitokio sprendimo dėl vienokio ar kitokio sprendimo finansinių pasekmių. Dabartinė situacija yra nepriimtina – kalbant padorių žmonių kalba.

    Padėtis ekonomikoje nėra vienoda. (...)
    Jau girdžiu žodį „parama“. Labai gaila, bet ta parama nedaug ko verta. Reikia tiesiai ir atvirai pasakyti, kad absoliuti dalis paramos, pasiekusios tuos sustabdytos ekonomikos dalies verslus (labiausiai nukentėjusius), yra parama, skirta padengti dalį darbo užmokesčio. Ji neskirta verslui paremti, ji skirta tik darbo vietoms kažkaip išsaugoti, ir net nekompensuoja visų tokios darbo vietos išsaugojimo kaštų.
    Žodis "parama" čia ne vietoje. Jis tik iškraipo esmę ir nukreipia veiksmus visai ne ten. Partirti praradimai turi būti tinkamai kompensuoti.
    Negali taip būti, kad už visos visuomenės interesus sumokėtų tik viena jos dalis – didžiąja dalimi ta uždaryta 10-20% ekonomikos. Tai ir neteisinga, ir neteisėta.(...)

    https://www.vz.lt/izvalgos/2021/03/1...arykit-ka-nors

    Komentuoti:


  • Zorro
    replied
    Ekonomikos augimas - 2020



    https://www2.deloitte.com/uk/en/page...s-monitor.html

    Komentuoti:


  • VNS
    replied
    Ekonomikos pavasarį atideda: tebesitęsiantis karantinas gali iššaukti recesiją
    https://m.delfi.lt/verslas/verslas/a...hp?id=86438501

    Komentuoti:


  • MedinisStrazdas
    replied
    Parašė DSaulius Rodyti pranešimą

    Kaip kažkas ir jau pastebėjo, sunkiausia Svetlanoms Geliniams Nagučiams, kurios garsiausiai reiškiasi Facebook komentaruose ir taip sudaro įspūdį, jog visa Lietuva kenčia.
    Na taip. Amerikoje 5 debilai twiteryje jau priverčia kompanijas daryti milijonines investicijas, čia 5 debilai snukiaknygėje matyt priverčia vyriausybę laužyti pažadus klausyti ekspertų. Socialinė medija yra nuostabi ar ne.

    Komentuoti:


  • DSaulius
    replied
    Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
    Verslui taip sunkiai sekasi kad net 70% verslo įmonių žada didinti atlyginimus.




    Šaltinis: https://www.lrt.lt/naujienos/verslas...dinti-atlygius
    Kaip kažkas ir jau pastebėjo, sunkiausia Svetlanoms Geliniams Nagučiams, kurios garsiausiai reiškiasi Facebook komentaruose ir taip sudaro įspūdį, jog visa Lietuva kenčia.

    Komentuoti:


  • MedinisStrazdas
    replied
    Verslui taip sunkiai sekasi kad net 70% verslo įmonių žada didinti atlyginimus.

    net 9 kompanijos iš 10 nemažina etatų, beveik 50 proc. darbdavių didina personalo valdymui skirtą biudžetą, o atlygio augimas išlieka stabilus, rodo tyrimų bendrovės „Baltic Salary Survey“ sausio mėnesio duomenys.

    Beveik trečdalio Lietuvos įmonių situacija antrosios pandemijos bangos metu blogėjo, tačiau net 6 kompanijos iš 10 pastebi, kad poveikis dažniausiai buvo minimalus. 57 proc. įmonių situacija išliko stabili, o 15 proc. netgi gerėjo.

    7 iš 10 kompanijų atlygius darbuotojams planuoja didinti ir šiemet – vidutinis atlygio pokytis yra 5 proc., o mediana – 4 procentai, įtraukiant atsakymus tų organizacijų, kurios biudžetą mažino, didino ar nekeitė.

    Šaltinis: https://www.lrt.lt/naujienos/verslas...dinti-atlygius

    Komentuoti:


  • booraz
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Jei kažkokia kirpėja nemoka mokesčių - tai žinoma yra labai blogai. Antra vertus net tie, kurie nemoka mokesčių, iš tiesų moka bent dalį jų, pvz. apsipirkdami Maximoje ir sumokėdami PVM'ą. Aš galiu bandyti suprasti logiką, kad uždraudus tam tikriems verslams dirbti mes taip bandome sustabdyti viruso plitimą, bet aš negaliu suprasti logikos 'tos kirpėjos prieš tai slėpė mokesčius ir labai mažai jų mokėjo - dėl to dabar jas nubausim iš sąžiningai mokesčius mokančių žmonių pinigų joms išdalint po 260 eur per mėnesį'.
    Vakar išgirdau tokį siūlymą, kad yra svarstoma išmokos kiekvienam dirbančiam pagal indvidualią veiklą, bet priklausys kiek pernai sumokėjai GPM mokesčio. Tai visai geras sprendimas manau.

    Komentuoti:


  • VNS
    replied
    Gerai, kai tie pinigai neiškeliauja į Prekės pas Gabiją UK. Nes gi kaip kĖdus nusipirkt?

    Komentuoti:


  • Milwaukee
    replied
    Parašė Vilnietizz Rodyti pranešimą

    Na, laisvų darbo vietų tuomet tikrai daug. Didelis bedarbių ir prastovose esančių žmonių skaičius rodo, kad visgi kompensacijos per karantiną, matyt, ne tokios jau ir mažos, kaip kalbama, jei tiek daug žmonių net nebando bent kuriam laikui ieškotis kito darbo.

    Kol žmogus, gauna jam pakankamus pinigus, tol jis vargiai bus motyvuotas eiti kažkur kitur. Patriotizmas ir paprasčiausias nenoras būti našta valstybei - tai, matyt, būdinga labai retam.
    Atmetus Horeca ir avia sektorius dirba ir IKEA ir Senukai ir pilnu tempu. Kita vertus, visi jau zino, kas buna kai suspausta spyruokle atleidziama - uz tuos prastovetus pora menesiu, atštampuos apyvartas su kaupu per likusius iki metu galo, tad atleidinet darbuotojus nelabai yra tikslo, visgi dar juos reik ir pradirbt, apmokint ir panasiai. Kirpejai pogrindyje irgi sukasi, o dar ir Tailando Phi Phi ar Austrijos Alpiu pinigai kiseneje lieka. Tad su BVP problemu nebus, kaip ir nebuvo 2020m.

    Komentuoti:


  • index
    replied
    Parašė Vilnietizz Rodyti pranešimą

    Na, laisvų darbo vietų tuomet tikrai daug. Didelis bedarbių ir prastovose esančių žmonių skaičius rodo, kad visgi kompensacijos per karantiną, matyt, ne tokios jau ir mažos, kaip kalbama, jei tiek daug žmonių net nebando bent kuriam laikui ieškotis kito darbo.

    Kol žmogus, gauna jam pakankamus pinigus, tol jis vargiai bus motyvuotas eiti kažkur kitur. Patriotizmas ir paprasčiausias nenoras būti našta valstybei - tai, matyt, būdinga labai retam.
    Būtent. Ir šiaip, tiesiog neapsimoka eiti mokytis baldų gaminti kai bet kokiu atveju už kokio mėnesio galėsi eiti kirpti ar nagų lakuoti už smarkiai daugiau. Bet aišku jei žiniasklaida vos ne pati prašosi tavo verksmų, tai kodėl nepaverkti viešai?

    Komentuoti:


  • Vilnietizz
    replied
    Parašė index Rodyti pranešimą

    Pagal VŽ pateikiamus duomenis (https://www.vz.lt/koronavirusas/ekonomikos-barometras), dabar yra apie 23 tūkstančiais mažiau dirbančių nei 2020 kovo viduryje, Statistikos departamento duomenimis laisvų darbo vietų trečio ketvirčio gale buvo 18 396, taip kad iš esmės - taip, darbo vietų beveik visiškai pakanka susiurbti juos visus dabar pat. Kitas dalykas, kad tas nėra realu dėl kvalifikacijos neatitikimo, bet bet kokiu atveju draudimai dirbti karantino metu yra atskirų sektorių problema (nors ir labai garsiai girdimų), bet ne kažkokia didžiulė krizė šaliai apskritai.
    Na, laisvų darbo vietų tuomet tikrai daug. Didelis bedarbių ir prastovose esančių žmonių skaičius rodo, kad visgi kompensacijos per karantiną, matyt, ne tokios jau ir mažos, kaip kalbama, jei tiek daug žmonių net nebando bent kuriam laikui ieškotis kito darbo.

    Kol žmogus, gauna jam pakankamus pinigus, tol jis vargiai bus motyvuotas eiti kažkur kitur. Patriotizmas ir paprasčiausias nenoras būti našta valstybei - tai, matyt, būdinga labai retam.

    Komentuoti:

Working...
X