Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Politkorektiškumas Lietuvoje ir pasaulyje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė PoDV Rodyti pranešimą

    Man asmeniškai toks įspūdis nesusidaręs. Gal priklauso nuo amžiaus grupių ir vietos.

    Nelabai jaučiu egzotikos iš juodaodžių ar indų didžiuosiuose miestuose, bent jau Vilniuje, Kaune. Jau kelinti metai pilna studentų iš tų kraštų.
    Vyresniems žmonėms kitų kraštų žmonės išlieka daugiau mažiau egzotika. Tai mažai keliaujanti, angliškai nemokanti karta, iš pažiūros "vos galą su galu suvedantys".
    Sutinku, kad vargią ekonomiką turinčios provincijos vietovės žiūrės į juodaodžius irgi kaip į egzotiką. Nors tiesą sakant, jau visokie didesnių miestų komiblokai, kuriuos pasąmoningai laikau truputį skylėmis, kažkokie užsieniečiai ne rusakalbiai jau automatiškai egzotika, nereikia ir kitų rasių.
    Vilniuje tai tikrai nepasakyčiau kad į žmones iš kitų pasaulio regionų žiūrima nustebus. Vis daugiau jų paskutiniu metu, labai daug afrikiečių ir indų vežioja maistą, taksistais dirba daug akivaizdžiai indams būdingos išvaizdos žmonių.

    Kur iš tikrųjų žiūri nustebę, tai nebent provincijoje, bet ir tai, pvz. Švenčionėliuose ir tai jau yra mišrios rasės vaikų, o Pabradėje afrikiečiai įprastas vaizdas gatvėse (dėl miesto specifikos).

    Dabar yra ne tiek jau ir mažai lietuvaičių, sugrįžusių iš UK, auginančių mišrios europietiškos - afrikietiškos kilmės vaikus.

    Lietuvje yra daug regionų, kur net lenkai egzotika. Žinau realių atvejų, kai netgi neskiria rusų ir lenkų kalbų (kurių skambesys, netgi nesuprantant žodžių prasmės, yra labai jau specifinis kiekvienos, keista kaip galima neatskirti).

    Parašė PoDV Rodyti pranešimą
    Su Nilo upės baseinu įdomiai. Yra Egiptas ir Sudanas.

    Turime rasiškai žymiai besiskiriančius, bet panašia (pagal nutylėjimą sakykime ta pačia) kalba arabų tautybės žmones
    Man asmeniškas tai daro įspūdį, kai pagal nutylėjimą esam įpratę, kad ta pati tauta tai daugmaž taip pat atrodyt turi.
    Arabai yra gana įdomi tauta. Kalifato laikais arabų kultūra ir kalba paplito ne tiek per migraciją, kiek per "language shift". Magribo arabai turi labai daug arabizuotų berberų kraujo, Sudano arabai yra subsacharinės kilmės, Egipto arabai yra pagrinde arabizuoti senieji egiptiečiai, kurių senąją kalbą išsaugojo tik krikščionių koptų bendruomenė. Netgi netoli nuo pusiasalio esantys Irako ir Sirijos arabai kilo pagrinde iš vietinių semitinių tautų- aramėjų ir kitų (kadangi jų kalbos buvo giminiškos arabų kalbai, tai shiftas turėjo įvykti ypač lengvai).

    Romanų kalbos ir tapatybės Romos imperijos laikais irgi paplito gana panašiu būdu - ne tiek migracija, kiek "language shift". Prancūzai, ispanai, rumunai nerodo didelio genetinio bendrumo su Italija, todėl akivaizdu kad jie daugiau romanizuoti vietiniai, negu Italijos romėnų palikuonys.
    Paskutinis taisė Tomizmas; 2023.02.23, 16:51.
    Snowflakes will attack U <3

    Comment


      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
      Žodžiai labai panašūs. Siekiant išvengti nesusipratimų, geriau vartoti neutralius terminus.
      Dar labai panašus žodis „negerai“.

      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
      Juk kiekviena kalba turi savo žodžius juodai ir baltai spalvoms. Vadinti tamsiaodžius žmones svetimu žodžiu reiškiančiu juodą spalvą, nėra jokios prasmės netgi iš lingvistinės pusės. Ta pati anglų kalba turi juk savo neutralius žodžius "Black, White" kurie tik atspindi biologinę išvaizdą. Kažkada anglų kalboje vartotas "Negro" buvo akivaizdžiai nenatūralus žodis, ką aiškiai rodė anglų kalbai nebūdinga galūne O, ir reikšdavo daugiau, negu vien tik išvaizdą. Tai yra amžiams sukompromituotas žodis.
      Tamsiaodžiai yra ir pvz indai, dalis jų ir ganėtinai juodaodžiai. „Negras“ reikšmė gerokai siauresnė.

      Šiais laikais labai daug žodžių „sukompromituoti“ Dėl „juodaodis“ jau irgi girdėjau kalbų, kad kažkoks -izmas ir nebegeras žodis. Įdomu koks bus sekantis „nesukompromituotas“ terminas.

      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
      O mes lietuvių kalboje neturime žodžių spalvoms įvardinti, kad reikia vartoti svetimą žodį, ir dar istoriškai stipriai supurvintą?
      Naudojame daugybę istoriškai susiklosčiusių geografinių terminų kurių neverčiame. Kai kurių šalių ar regionų pavadinimus irgi gal reiktų versti pažodžiui, kai galima rasti +/- prasmingą kilmės paaiškinimą originalo kalboje.

      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
      Praktiškai bet kurios tautos bendrinė kalba yra unifikuota gramatikos, žodyno ir rašto sistema pagal kažkurią istoriškai dominavusią tarmę. Be jos skirtingi tos pačios tautos regionai irgi sunkiai susišnekėtų. Kinų standartinė putunghua - tai kaip ir standartinė bet kurios etninės valstybės kalba (tegul ir su didelėmis tautinėmis mažumomis).
      Kinija arčiau imperijos su dominuojančia tauta nei tautinė valstybė.

      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
      Indijos atvejis visai kitoks, nes dauguma didžiųjų indoeuropietiškų ir dravidiškų kalbų Indijoje iš tikrųjų nuo seno turi savo standartizuotas bendrines kalbas ir netgi skirtingas tašto sistemas (pvz. tamilų raštas - visai kitoks, nei hindi naudojama devanagari). Tai yra pilnai išvystytos kalbos pilna to žodžio prasme, o ne tarmės.
      Taip. Bet tai nekeičia fakto, kad daugybė žmonių supaprastintai populiariausią kalbą vadina „indų“ ir laiko ją dominuojančia.

      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
      Europiečiai - tai geografinė ir kultūrinė sąvoka, kaip pasakytų Huntingtonas - civilizacinė. Europiečiai nėra vien tik šnekantys indoeuropiečių kalbomis, kaip afrikiečiai nėra vien tik šnekantys bantu kalbomis (didžiausia kalbų šeima Afrikoje). Sakyti "jis yra europietis, nes gyvena Europoje" yra teisinga, bet sakyti "jis kalba europietiškai" yra labai kvaila.
      Bet „kalba indo-europietiškai“ jau yra visiškai tikslu.

      Comment


        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
        Tuo tarpu "negras" yra labai specifiškas žodis su kolonijine, vergovine ir užkariavimo istorija, todėl nieko keisto, kad jis turi labai politizuotą atspalvį ir nejaukių niuansų, ypač kai pats esi tos rasės.
        Ne, žodis negras nėra labai specifiškas žodis su kažkokia istorija. Lietuvoje nėra ir nebuvo nei kolonijineis nei vergovinės nei užkariavimo istorijos. O pats žodis yra ispanų skolinys reiškiantis tiesiog "juodas",

        Comment


          Baudžiamoji byla Nr. 2K-91/ 2010 Procesinio sprendimo kategorijos: 1.2.11.2.; 1.2.26.2.1.
          LIETUVOS AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS N U T A R T I S LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU 2010 m. kovo 2 d.

          https://liteko.teismai.lt/viesaspren...5-89ed2c2aaadc

          Kasaciniame skunde išdėstyti argumentai dėl BK taikymo pagrindų, teigiant, jog tamsiaodžio asmens pavadinimas „negru“ ne dėl jo kitokios antropologinės savybės, o dėl asmeninio konflikto su tokiu asmeniu, nesudaro pagrindo taikyti BK 170 straipsnį. Reikia pripažinti, jog kasatoriai taip teigdami iš dalies yra teisūs, nes BK 170 straipsnyje numatytos nusikalstamos veikos subjektyvieji požymiai yra tiesioginė tyčia, kurios tikslas kurstyti diskriminavimą tyčiojantis, niekinant ar skatinant neapykantą tam tikrai žmonių grupei ar asmeniui dėl jų rasės, tautybės, kalbos, kilmės ir kitų įstatyme nurodytų požymių. Išties, vien tik juodaodžio asmens pavadinimas „negru“, nesant tikslo kurstyti diskriminavimą dėl jo rasinės priklausomybės, negali būti laikomas kitos rasės žmogaus lygiateisiškumo pažeidimu. Žodžio „negras“ etimologinė reikšmė lietuvių kalboje istoriniu, socialiniu–kultūriniu požiūriu neturi niekinančio, žeminančio atspalvio, nes lietuvių tauta nenaudojo Afrikos gyventojų vergoviniam darbui, nebuvo įstatymais įteisintos diskriminacijos, segregacijos, nebuvo ir socialinio konflikto dėl odos spalvos bei priklausymo kitai rasei. Lietuvoje kitų rasių asmenys praktiškai negyveno arba tai buvo tik atsitiktiniai atvejai. Taigi, lietuvių tautos kultūroje, literatūroje bei mene negro vaizdinys susijęs su netiesiogine patirtimi, dažniausiai atkeliavusia per kitų šalių literatūrą, meną, todėl siejamas su išnaudojamu, sunkiai dirbančiu, užuojautos reikalingu asmeniu. Tuo tarpu tamsios odos spalvos asmens apibūdinimas „nigger“ yra kalbinė svetimybė – anglicizmas, kuris angliškai kalbančiose tautose turi neigiamą, žeminančią, niekinančią reikšmę, ypač jei minėtas žodis vartojamas kartu su žodžiu „fucking“, kuris turi vulgarią norminėje kalboje nevartotiną reikšmę. Todėl teismai pagrįstai pripažino, jog V. I. viešai, be konkrečios priežasties (nesant tarp nukentėjusiosios ir nuteistosios jokių asmeninių santykių) apibūdindama šia įžeidžiančia fraze nukentėjusiąją, siekė paniekinti ir pasityčioti iš jos, kaip kitai rasei priklausančio individo. Šiuo atveju nėra svarbu, jog, kaip teigia kasatoriai, nukentėjusioji ir nuteistoji priklauso tam pačiam europidų antropologiniam tipui. Minėta angliška fraze nuteistoji išreiškė ne bendrus jų tapatumo požymius, o priešingai – kaip tik ir siekė pabrėžti jos ir nukentėjusiosios rasės bei tautybės išorinius skirtumus, suteikdama tam paniekinantį, pažeminantį turinį. Analizuodami tokio nuteistosios elgesio motyvus, pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai pagrįstai rėmėsi baudžiamojoje byloje esančiais duomenimis, atskleidžiančiais jos šovinistinio atspalvio nacionalistines pažiūras. Todėl V. I. veika pagrįstai kvalifikuota pagal BK 170 straipsnio 1 dalį.

          Comment


            Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

            Tai taip pat turės įtaka automobilių skaičiui, nes Lietuvoje jo nėra (registracijos mokestis nesiskaito)


            Čia skatina mankštintis tuos kurie 15 minučių paeiti negali?


            Kodėl man turi rūpėti planetos ateities kartų interesai?
            O kokia sukurta vertė padarant infrastruktūrą, išmokant vietinius ir t.t.? Bendrai sudėjus kolonijos gavo daugiau naudos nei žalos. Ypač anglosaksiškos.

            P.S. negras nėra rasistinis epitetas ir tą yra patvirtinę teismai Lietuvoje.

            Oho, aukštas lygis. Maniau čia elementaraus etiketo dalykas, tas pats kaip šiukšles po savęs susirinkti.
            Į kolonistinius argumentus neverta reaguoti, nes tamstos pasaulėžiūra tiesiog suformuota matyti visus kitus prastesniais.
            Jaučiu kad ir su saulės ženklu vaikščioti yra OK nes juk teismai įrodė, kad ten ne svastikos. Klausimas kodėl išvis reikia vaikščioti su saulės ženklu.

            Comment


              Seattle becomes first US city to ban caste discrimination
              Seattle has become the first US city to ban discrimination based on caste after a vote by the city council.

              Councilwoman Kshama Sawant, who wrote the legislation, said the fight against caste bias "is deeply connected to the fight against all forms of oppression".

              Advocates of the ban say that it is needed to prevent caste bias from becoming more prevalent in the US.

              The caste system in India dates back over 3,000 years and divides Hindu society into rigid hierarchical groups.

              The ordinance passed by Seattle on Tuesday follows similar bans on caste bias that have been introduced on the campuses of US universities in recent years.

              Comment


                Parašė Zefyras Rodyti pranešimą

                Oho, aukštas lygis. Maniau čia elementaraus etiketo dalykas, tas pats kaip šiukšles po savęs susirinkti.
                Į kolonistinius argumentus neverta reaguoti, nes tamstos pasaulėžiūra tiesiog suformuota matyti visus kitus prastesniais.
                Jaučiu kad ir su saulės ženklu vaikščioti yra OK nes juk teismai įrodė, kad ten ne svastikos. Klausimas kodėl išvis reikia vaikščioti su saulės ženklu.
                Reiktų kolonistiškai paaiškinti indams ar japonams kuo saulės ženklai negerai.

                Comment


                  Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                  Ne, žodis negras nėra labai specifiškas žodis su kažkokia istorija. Lietuvoje nėra ir nebuvo nei kolonijineis nei vergovinės nei užkariavimo istorijos. O pats žodis yra ispanų skolinys reiškiantis tiesiog "juodas",
                  Lietuvoje nebuvo, bet jis atsineštas iš tų kraštų, kuriuose buvo. Kam terštis svetimomis nuodėmėmis? Ir jeigu turime savo kalboje žodį juodai spalvai pavadinti, tai kam reikia skolinio? Tegul ispanakalbėse šalyse ir vadina negrais.

                  Kodėl tas žodis kai kurių toks mėgstamas, kad atrodo, neįmanoma be jo gyventi?

                  Ir ne paskutinė priežastis - jeigu žmonės nepageidauja būti vadinami tuo pavadinimu, tai gal yra elementarus padorumas, kad prieš jų valią nereikia jų taip vadinti? Sakartvelas pageidavo, kad nevadintumėm Gruzija - paisome. Gal reikėjo pulti įrodinėti, kad čia labai normalu, šimtus metų vadinome gruzinais, tai ko jūs čia norit lygioj vietoj.

                  O kai mus pavadina labusais, faina? Irgi galima išvartyti labai "argumentuotai", kad nieko gi čia blogo, jie patys taip sako vienas kitą pamatę. Bet kažkodėl nepatinka. Kodėl kažkam žodis negras turi patikti?
                  Paskutinis taisė Tomizmas; 2023.02.27, 06:50.
                  Snowflakes will attack U <3

                  Comment


                    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                    Lietuvoje nebuvo, bet jis atsineštas iš tų kraštų, kuriuose buvo. Kam terštis svetimomis nuodėmėmis? Ir jeigu turime savo kalboje žodį juodai spalvai pavadinti, tai kam reikia skolinio? Tegul ispanakalbėse šalyse ir vadina negrais.

                    Kodėl tas žodis kai kurių toks mėgstamas, kad atrodo, neįmanoma be jo gyventi?

                    Ir ne paskutinė priežastis - jeigu žmonės nepageidauja būti vadinami tuo pavadinimu, tai gal yra elementarus padorumas, kad prieš jų valią nereikia jų taip vadinti? Sakartvelas pageidavo, kad nevadintumėm Gruzija - paisome. Gal reikėjo pulti įrodinėti, kad čia labai normalu, šimtus metų vadinome gruzinais, tai ko jūs čia norit lygioj vietoj.

                    O kai mus pavadina labusais, faina? Irgi galima išvartyti labai "argumentuotai", kad nieko gi čia blogo, jie patys taip sako vienas kitą pamatę. Bet kažkodėl nepatinka. Kodėl kažkam žodis negras turi patikti?
                    Na, mus labai žeidžia jeigu mus vadina sovietais. Pykstam, puolam aiškinti kad mes čia buvome okupuoti (pavergti?), kad mes sovietai gal tik de jure buvome.
                    Dar labai nepatinka jei koks nors Adidas gaminius puošia su pjautuvu ir kūjų, įsižeidžiame kaip kokie snaigučiai, nors tuos drabužius dėvintis yuppie hipsteris Amerikoje aiškina, kad jis tai Lietuvos neokupavo, jis į gulagą lietuvių nevežė, todėl jis kaip ir nieko dėtas. Bet tada pirmi puolame reikalauti politkorektiškumo iš jų.
                    If a lion could speak, we could not understand him.

                    Comment


                      Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                      Na, mus labai žeidžia jeigu mus vadina sovietais. Pykstam, puolam aiškinti kad mes čia buvome okupuoti (pavergti?), kad mes sovietai gal tik de jure buvome.
                      Dar labai nepatinka jei koks nors Adidas gaminius puošia su pjautuvu ir kūjų, įsižeidžiame kaip kokie snaigučiai, nors tuos drabužius dėvintis yuppie hipsteris Amerikoje aiškina, kad jis tai Lietuvos neokupavo, jis į gulagą lietuvių nevežė, todėl jis kaip ir nieko dėtas. Bet tada pirmi puolame reikalauti politkorektiškumo iš jų.
                      Oi, nu ką jūs ponas lyginate. Tai čia gi MES, mūsų nuoskaudos. O kas mus liečia, yra labai svarbu.

                      O pas kitus, kokios ten problemos? Jos nė iš tolo negali būti tokios didelės ir svarbios, kaip mūsų. Ir iš viso, tuoj globalistai apgyvendins n...... nu gerai gerai - afrikiečiais visą Europą ir išnaikins baltą rasę. Teko girdėti apie didžiojo pakeitimo teoriją? Ne? Domėtis reikia, iš teisingų šaltinių! Youtubėjė kiek daug yra filmukų apie tai. Šiandien negrais neleidžia vadinti, rytoj protėvių žemė reiks atiduoti Skiepai, svirpliai - čia tik pradžia!
                      Snowflakes will attack U <3

                      Comment


                        Dar girdėjau su vyrais vers tuoktis.
                        If a lion could speak, we could not understand him.

                        Comment


                          Taip, visus baltus vyrus priverstinai apženys vienus su kitais, nes kaip kitaip atlaisvinsi atvykėliams pakankamą kiekį damų, su kuriomis jie galės santykiauti ir skleisti savo genus? Viskas jau seniai suplanuota! O kas baisiausia - sako, kad pas juos didesni... Bus kaip cuckoldų erotinėse fantazijose.

                          Va prie ko veda draudimas vadinti negrais!
                          Paskutinis taisė Tomizmas; 2023.02.27, 08:22.
                          Snowflakes will attack U <3

                          Comment


                            Parašė Zefyras Rodyti pranešimą

                            Oho, aukštas lygis. Maniau čia elementaraus etiketo dalykas, tas pats kaip šiukšles po savęs susirinkti.
                            Į kolonistinius argumentus neverta reaguoti, nes tamstos pasaulėžiūra tiesiog suformuota matyti visus kitus prastesniais.
                            Jaučiu kad ir su saulės ženklu vaikščioti yra OK nes juk teismai įrodė, kad ten ne svastikos. Klausimas kodėl išvis reikia vaikščioti su saulės ženklu.
                            Tai sakai kolonistas Adolfas padarė saulės ženklą nevartotiną, tai čia gerai, bet kolonistas Winstonas išmokė indus rašyti, tai čia blogai?

                            Comment


                              Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                              Lietuvoje nebuvo, bet jis atsineštas iš tų kraštų, kuriuose buvo. Kam terštis svetimomis nuodėmėmis? Ir jeigu turime savo kalboje žodį juodai spalvai pavadinti, tai kam reikia skolinio? Tegul ispanakalbėse šalyse ir vadina negrais.

                              Kodėl tas žodis kai kurių toks mėgstamas, kad atrodo, neįmanoma be jo gyventi?

                              Ir ne paskutinė priežastis - jeigu žmonės nepageidauja būti vadinami tuo pavadinimu, tai gal yra elementarus padorumas, kad prieš jų valią nereikia jų taip vadinti? Sakartvelas pageidavo, kad nevadintumėm Gruzija - paisome. Gal reikėjo pulti įrodinėti, kad čia labai normalu, šimtus metų vadinome gruzinais, tai ko jūs čia norit lygioj vietoj.

                              O kai mus pavadina labusais, faina? Irgi galima išvartyti labai "argumentuotai", kad nieko gi čia blogo, jie patys taip sako vienas kitą pamatę. Bet kažkodėl nepatinka. Kodėl kažkam žodis negras turi patikti?
                              Ką siūlai, vadinti juočkiais?

                              Ir kokie čia nusišnekėjimai apie negalėjimą gyventi?

                              Ne, padoru yra vadinti žmogu tuo, kas jis yra. Kaip tik nepadoru yra vadovautis kiekvieno žmogaus psichologinėmis problemomis. Taip ir prieiname prie Xenogenders.


                              Comment


                                Negras visą gyvenimą buvo negras, dabar politkorektikai prisigalvojo visokių afroafrikiečių ir vadina normalų žodį "nuodėme"...
                                Dar tvirtina kad negalima parodyti rasių intelektų skirtumų ir kita politkorekcija.
                                -

                                Comment


                                  Parašė gerietis Rodyti pranešimą
                                  Negras visą gyvenimą buvo negras, dabar politkorektikai prisigalvojo visokių afroafrikiečių ir vadina normalų žodį "nuodėme"...
                                  Dar tvirtina kad negalima parodyti rasių intelektų skirtumų ir kita politkorekcija.
                                  Na, akivaizdu kad tu visą gyvenimą buvai ir būsi sovietas.
                                  So there goes...
                                  If a lion could speak, we could not understand him.

                                  Comment


                                    Parašė gerietis Rodyti pranešimą
                                    Negras visą gyvenimą buvo negras, dabar politkorektikai prisigalvojo visokių afroafrikiečių ir vadina normalų žodį "nuodėme"...
                                    Dar tvirtina kad negalima parodyti rasių intelektų skirtumų ir kita politkorekcija.
                                    Čia rimtai jisai kalba? ar juokauja?

                                    Comment


                                      Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

                                      Tai sakai kolonistas Adolfas padarė saulės ženklą nevartotiną, tai čia gerai, bet kolonistas Winstonas išmokė indus rašyti, tai čia blogai?
                                      Na buvo tokia Indo civilizacija ir daugiau nei tūkstantmečius besivysčiusi kultūra, bet pasirodo be dėdės Winstono atvežtos abėcėdės nebūtų vietiniai išmokę skaityt.

                                      Comment


                                        Parašė Zefyras Rodyti pranešimą

                                        Na buvo tokia Indo civilizacija ir daugiau nei tūkstantmečius besivysčiusi kultūra, bet pasirodo be dėdės Winstono atvežtos abėcėdės nebūtų vietiniai išmokę skaityt.
                                        O dabar Winstonas-2 paaiškins jiems, kad saulės ženklas nebegerai?

                                        Comment


                                          Parašė gerietis Rodyti pranešimą
                                          negalima parodyti rasių intelektų skirtumų
                                          Oho, kaip 1939 metų Vokietijoj Įdomu, tai kas vyko 6 metus po to, buvo išskirtinai aukšto intelektualumo požymiai?
                                          Snowflakes will attack U <3

                                          Comment

                                          Working...
                                          X