Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Pasaulio ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kaip bebūtų, JAV dominuoja pasaulinėje prekybos rinkoje, tad visi kas norės prekiauti su JAV - privalės turėti delerių. Dolerių šiaip sau niekas nekaupia, tuo labiau, kad kaip ir minėjai(nuolat kartoji ), juos spausdina, gi visi turėtų stengtis jų atsikratyti kaip įmanoma greičiau

    Comment


      Parašė andyour Rodyti pranešimą

      Čia yra ekonomikos naujienos, ne kliedesių naujienos
      Jeigu Rusija mano, kad Kinijos juanis jau yra tvirta patikima valiuta, tai kodėl gi ne.
      Ar ne tą patį Kinija planuoja daryti su Japonija ir Indija? Tai būtų normalu, nes koks tikslas dvišalėje prekyboje naudoti trečiosios šalies valiutą? Bent jau Kinijos-Japonijos atveju (su sąlyga, kad jie ten nepradės kariauti dėl kokių salų ) kad ir šiandien galima viską daryti JPY+CNY.

      Dolerio svarba pasaulinėje prekyboje mažės ir kitaip tiesiog negali būti, nes augant kitų šalių ekonomikoms, auga jų valiutų svarba ir patikimumas ir joms kur kas geriau naudoti savo valiutas, o ne kažkieno kito.

      O JAV pasaulinės prekybos "nedominuoja". Tai viena iš dominuojančių rinkos dalyvių. Kitos yra ES/Vokietija, Kinija, Japonija.

      Comment


        Kažkada šioje temoje buvo nuspręsta, kad nėra kitos patikimesnės valiutos

        Comment


          Na taip, vėl daug peno sąmokslo teoretikams ir JAV žlugimo prognozuotojams. Pabrėžiama, kad dabar JAV nebegalės taip lengvai įvesti naftos embargo pasirinktai šaliai (nes atliekant atsiskaitymus doleriais JAV gali sustabdyti bet kokį joms nepatinkantį mokėjimą).

          Bet sąmokslo teoretikai kažkodėl nekalba apie tai, kad ir dabar gali susitarti su bet kokiu naftos eksportuotoju ir atsiskaitinėti auksu, brilijantais, kriauklelėmis, tugrikais ar kita abiem priimtina "valiuta". Kitaip sakant šita "naujiena" yra iš esmės niekinė ir neturi jokios reikšmės.
          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

          Comment


            Yra toks terminas Petro doleris (Petrodollar). Austrijos ekonomisto, dažnai rašančio ir kalbančio ta tema, straipsnis, kodėl naftos dolerių atsisakančios šalys tampa blogio ašimis, kodėl 1971 m. reikėjo atrišti dolerį nuo aukso ir kas būtų, jei dolerio paklausa pasaulyje sumažėtų:
            http://ftmdaily.com/preparing-for-th...dollar-system/
            It is my belief that once you understand this "dollars for oil"arrangement, you will gain a more accurate understanding of what motivates America’s economic (and especially foreign) policy.
            By 1975, all of the OPEC nations had agreed to price their own oil supplies exclusively in U.S. dollars in exchange for weapons and military protection.
            This petrodollar system, or more simply known as an "oil for dollars" system, created an immediate artificial demand for U.S. dollars around the globe. And of course, as global oil demand increased, so did the demand for U.S. dollars.
            To put it simply, the Federal Reserve has a clear vested interest in maintaining a stable and growing global demand for U.S. Dollars because they create them and then earn profit from them with interest rates which they set themselves.
            In summary, the American consumer, the Federal government, and Federal Reserve all benefit to varying degrees from a global demand for U.S. Dollars.
            1971 m., kai JAV dėl savo išlaidavimo ir nuolatinio deficito, jau nepajėgė visų dolerių padengti auksu ir pasitikėjimas doleriu sumažėjo, doleris buvo atrištas ir tapo laisvai plaukiojančia niekuo nepadengta valiuta. Bet reikėjo ką nors sugalvoti, kad dolerio paklausa ir toliau išliktų. Dollar for gold buvo pakeista į dollar for oil. Iš esmės galima sakyti, kad doleris tapo padengtas nafta. O dolerio paklausa pasaulyje reiškė, kad JAV ir toliau galėjo išlaidauti bei gyventi ne pagal galimybes.
            Kai JAV su Saudo Arabija pasirašė garsiąją sutartį, joje S. Arabijai buvo keliami du paprasti reikalavimai: visą naftą parduoti tik už dolerius, o turimą perteklių investuoti į JAV obligacijas. Tai vėliau įsigaliojo visoms OPEC šalims. Mainais JAV pažadėjo S. Arabijai (ir kitoms regiono šalims) karinę apsaugą nuo priešiškų valstybių, t. y. Izraelio . Šiaip nuostabus dalykas yra pirkti naftą už valiutą, kurią pats spausdini. Galima net stebėtis, kaip kitos šalys su ta tvarka tiek ilgai taikstėsi.
            Kas atsitiks su doleriu ir JAV, kai norint įsigyti naftos dolerio nebereikės, o užteks kriauklelių ir tugrikų? Kas atsitiktų, tai gal ir nesunku numanyti, kur kas įdomiau būtų žinoti, ką darys JAV, kad to neatsitiktų.
            Paskutinis taisė senasnamas; 2012.09.24, 11:30.

            Comment


              Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
              1971 m., kai JAV dėl savo išlaidavimo ir nuolatinio deficito, jau nepajėgė visų dolerių padengti auksu ir pasitikėjimas doleriu sumažėjo, doleris buvo atrištas ir tapo laisvai plaukiojančia niekuo nepadengta valiuta. Bet reikėjo ką nors sugalvoti, kad dolerio paklausa ir toliau išliktų. Dollar for gold buvo pakeista į dollar for oil. Iš esmės galima sakyti, kad doleris tapo padengtas nafta. O dolerio paklausa pasaulyje reiškia, kad JAV gali ir toliau išlaidauti bei gyventi ne pagal galimybes.
              Bla bla bla.

              Kai JAV su Saudo Arabija pasirašė garsiąją sutartį, joje S. Arabijai buvo keliami du paprasti reikalavimai: visą naftą parduoti tik už dolerius, o turimą perteklių investuoti į JAV obligacijas. Tai vėliau įsigaliojo visoms OPEC šalims. Mainais JAV pažadėjo S. Arabijai (ir kitoms regiono šalims) karinę apsaugą nuo priešiškų valstybių, t. y. Izraelio .
              Čia iš esmės teisybė. Doleris yra dengtas atominėm bombom, raketom ir lėktuvnešiais

              Šiaip nuostabus dalykas yra pirkti naftą už valiutą, kurią pats spausdini.
              Taip, tai tikrai nuostabu. Teko skaityti tokį palyginimą. Jei amerikiečiai būtų įrašę į taikos sutartį su Japoniją sąlygą - tiekti už dyką po X milijonų lengvųjų automobilių per metus, tai visi laikytu amerikiečius parazitais, plėšikais ir išnaudotojais. Realybėje japonai iš tiesų savo noru iš esmės už dyką tiekia amerikiečiams milijonus automobilių ir laiko tai afigienu savo verslo ir pramonės pasiekimu

              Kas atsitiks su doleriu ir JAV, kai norint įsigyti naftos dolerio nebereikės, o užteks kriauklelių ir tugrikų?
              Greičiausiai padidės paklausa amerikiečių prekėms ir paslaugoms, dėl to JAV sumažės nedarbas, biudžeto ir einamosios sąskaitos deficitas.
              It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

              Comment


                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                Visokios "no name" svetainės praneša, kad nuo rugsėjo 6 d. Kinija su Rusija sutarė už naftą atsiskaityti juaniais. Jei taip, tai rimtas dūris JAV ir doleriui į paširdžius. Net daugiau nei rimtas. Stambi žiniasklaida lyg ir nieko nepraneša, tačiau dolerio kursas būtent nuo rugsėjo 6 d. pradėjo smukti. Kinijos-Japonijos konfliktą turbūt irgi galima sieti su tuo. JAV netrukus suskubo pareikšti, kad gresia Kinijos ir Japonijos karas. Matyt, labai jo norėtų. Doleris taptų geidžiama valiuta, jei kitose pasaulio vietose kiltų sąmyšis ar karai. Yra teorija, kad JAV puola tas valstybes, kurios atsisako dolerio, pvz., Libija, Irakas. Iranas, atrodo, nuo 2012 m. pradžios už naftą neima dolerių. Atsako ilgai laukti nereikėjo.
                http://www.examiner.com/article/doll...oil-using-yuan
                Iranas "neima" dolerių todėl, kad JAV ir Europos Sąjunga uždėjo Iranui ekonomines sankcijas. Kas reiškia, kad Iraną atjungė nuo finansų sistemos.

                Vien iš šito teiginio akivaizdu, kad straipsnyje - sąmokslo teorijos ir panašios pasakos suaugusiems.

                Comment


                  Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                  Šiaip nuostabus dalykas yra pirkti naftą už valiutą, kurią pats spausdini. Galima net stebėtis, kaip kitos šalys su ta tvarka tiek ilgai taikstėsi.
                  Galima stebėtis, kaip Kataras, Kuveitas, Saudo Arabija, taikstosi turėdami aukštus ir net aukščiausius GDP vienam žmogui. Tik nesakyk, kad tai už eurus, nes gi JAV uždraudė jiems išleisti dolerius, nes užmėtytų bombomis...

                  Comment


                    O kad marsaeigis Marse rado piramidės formos akmenį irgi sąmokslo teorija? Kas per įprotis dalykus, kurie neatitinka pradinių įsitikinimų arba išgirstami pirmą kartą, nurašyti sąmokslams.
                    Irano naftos birža atidaryta 2007 m.
                    The IOB is intended as an oil bourse for petroleum, petrochemicals and gas in various currencies other than the United States dollar, primarily the euro and Iranian rial and a basket of other major (non-US) currencies.
                    Galima pasiskaityti kad ir Wikipedijoje: http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_oil_bourse Tai nėra kažkokia ypač įslaptinta informacija, kurios reikėtų ieškoti labai slaptuose archyvuose . Sankcijos Iranui tėra ledkalnio viršūnė, daug eskaluojama spaudoje. Spauda išsamiai aprašo tai, kas vyksta, bet neanalizuoja, kodėl vyksta.
                    Galima stebėtis, kaip Kataras, Kuveitas, Saudo Arabija, taikstosi turėdami aukštus ir net aukščiausius GDP vienam žmogui.
                    O gal kitu atveju tie GDP būtų dar didesni . Juk tos šalys turi ką pardavinėti. Be to, Kataras ar S. Arabija dar ne visas pasaulis.
                    Paskutinis taisė senasnamas; 2012.09.24, 15:14.

                    Comment


                      Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                      O kad marsaeigis Marse rado piramidės formos akmenį irgi sąmokslo teorija? Kas per įprotis dalykus, kurie neatitinka pradinių įsitikinimų arba išgirstami pirmą kartą, nurašyti sąmokslams.
                      Irano naftos birža atidaryta 2007 m.

                      Galima pasiskaityti kad ir Wikipedijoje: http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_oil_bourse Tai nėra kažkokia ypač įslaptinta informacija, kurios reikėtų ieškoti labai slaptuose archyvuose . Sankcijos Iranui tėra ledkalnio viršūnė, daug eskaluojama spaudoje. Spauda išsamiai aprašo tai, kas vyksta, bet neanalizuoja, kodėl vyksta.
                      Prieš tai rašei, kad "Iranas nuo 2012 metų neima". Tai ir atsakiau, kodėl "neima" - nes jiems neduoda.

                      Dabar kiši kažkokią vietinę naftos biržą, kurioje, kaip rašo tavo paties pacituotas Vikipedijos straipsnis, nafta net neprekiaujama
                      Currently the Kish Bourse is only trading in oil-derived products, generally those used as feedstock for the plastics and pharmaceutical industries.

                      Comment


                        Galima konstatuoti tik viena: ne visi, kas eksportuoja naftą ir gamtines dujas yra turtingiausi, kaip ir ne visi, kas daug importuoja yra vargšai.
                        Paskutinis taisė Silber418; 2012.09.24, 15:37.

                        Comment


                          Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                          O gal kitu atveju tie GDP būtų dar didesni . Juk tos šalys turi ką pardavinėti. Be to, Kataras ar S. Arabija dar ne visas pasaulis.
                          GDP nebūtų didesni, nes yra rinkos kainos.

                          Comment


                            Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
                            Galima konstatuoti tik viena: ne visi, kas eksportuoja naftą ir gamtines dujas yra turtingiausi, kaip ir ne visi, kas daug importuoja yra vargšai.
                            Esu girdėjęs, kad pvz. naftos gręžiniai Teksase stovi užkonservuoti blogesniems laikams. Aliaska taip pat "nearti dirvonai".

                            Kam naudoti savus realius gamtos išteklius, kai pora lėktuvnešių užtikrina naftos tiekimą už dyką
                            It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                            Comment


                              Dabar kiši kažkokią vietinę naftos biržą, kurioje, kaip rašo tavo paties pacituotas Vikipedijos straipsnis, nafta net neprekiaujama
                              Tai tik vienas sakinys, kurio net data neaiški. Žemiau yra visa įvykių eiga su laikotarpiais (ne per vieną dieną viskas įvyko), kalbamasi su kinais, indais. Nematau prasmės įrodinėti akivaizdžių dalykų.

                              Comment


                                Prancūzija taikys 75 proc. pajamų mokestį turtuoliams
                                Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas-Marcas Ayrault patvirtino, kad įvedamas naujas 75 proc. pajamų mokestis, kuris bus taikomas tiems, kurie uždirba daugiau kaip 1 mln. eurų per metus. Tačiau, ministro pirmininko tvirtinimu, devyniems prancūzams iš dešimties pajamų mokestis nedidės.
                                Prancūzijos vyriausybė tokiu būdu planuoja surinkti papildomus 20 mlrd. eurų į šalies biudžetą. Tuo tarpu valstybės išlaidos bus sumažintos 10 mlrd. eurų.
                                Rinkiminių pažadų vykdymas gražu, tačiau sausa aritmetika čia netinka. Kažkiek primena optimistinius Lietuvos vyriausybės skaičiavimus, kiek bus gauta pajamų padidinus vieną ar kitą mokestį. Tegu geriau paskaičiuoja, kiek šalis praras, kai turtingesni perkels savo verslą ir turtą į kitas šalis ir nemokės nei vieno procento. Sienos juk neuždarytos. Po kiek laiko paaiškės, kad virš milijono uždirbančių Prancūzijoje gal nelabai ir yra. 75 proc. yra nenormalus tarifas - jokio motyvo stengtis uždirbti daugiau, kai reikia atiduoti tris ketvirtadalius. Apskritai turtuoliai randa būdų kaip apeiti įstatymus ir mokėti tik simbolinius mokesčius. Jei visi sąžiningai nuo gaunamų pajamų mokėtų kad ir 20-30 proc., jau susidarytų rimtos sumos. O tikėti, kad bus daug mokančių po 75 proc., daugiau nei naivu.
                                Paskutinis taisė senasnamas; 2012.09.29, 12:51.

                                Comment


                                  Nuoširdžiai sveikinu Prancūzijos ministrą pirmininką Jeanas-Marcas Ayrault'ą! Dabar Baltijos šalims reikėtų nemiegoti ir suskubti tarsi netyčia pavaryti PR'ą frankofoniškoje erdvėje, kad rytinėje Baltijos pakrantėje mokesčiai yra vieni mažiausių ES, yra planų ateityje juos dar mažinti, maža to, valstybė dar primoka stambiems tiesioginiams investuotojams, gali pasiūlyti sklypą su infrastruktūra LEZ'uose ir pramonės parkuose, šiek tiek pigesnę darbo jėgos kainą nei Vakarų Europoje, bei paminėti čia atvykusias Western Union, Barclays, etc.. Duodu kepurę prišikt, kad paskleidus tokią žinią bei Prancūzijoje įsigaliojus tokiam įstatymui, jau per pirmuosius metus vien tik Lietuvoje yra realu sulaukti bent vieno stambaus ir 4-5 vidutinių tiesioginių investuotojų; kitais žodžiais išsireiškus būtų sukurta nuo 1.000 iki 7-8 tūkst. naujų darbo vietų (darbo vietos tiesioginės + netiesioginės).
                                  I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                  Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                  Comment


                                    Kur privaziuoti del tos kepures ?
                                    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                    Comment


                                      Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                                      Nuoširdžiai sveikinu Prancūzijos ministrą pirmininką Jeanas-Marcas Ayrault'ą! Dabar Baltijos šalims reikėtų nemiegoti ir suskubti tarsi netyčia pavaryti PR'ą frankofoniškoje erdvėje, kad rytinėje Baltijos pakrantėje mokesčiai yra vieni mažiausių ES, yra planų ateityje juos dar mažinti, maža to, valstybė dar primoka stambiems tiesioginiams investuotojams, gali pasiūlyti sklypą su infrastruktūra LEZ'uose ir pramonės parkuose, šiek tiek pigesnę darbo jėgos kainą nei Vakarų Europoje, bei paminėti čia atvykusias Western Union, Barclays, etc.. Duodu kepurę prišikt, kad paskleidus tokią žinią bei Prancūzijoje įsigaliojus tokiam įstatymui, jau per pirmuosius metus vien tik Lietuvoje yra realu sulaukti bent vieno stambaus ir 4-5 vidutinių tiesioginių investuotojų; kitais žodžiais išsireiškus būtų sukurta nuo 1.000 iki 7-8 tūkst. naujų darbo vietų (darbo vietos tiesioginės + netiesioginės).
                                      Reikėtų skirti pajamų, verslo ir investicijų taksacijas. Tai skirtingi dalykai,
                                      Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                                      Dordrechtas/Haarlemas
                                      Nesebaras/Plovdivas
                                      Kiolnas

                                      Comment


                                        Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                        Kur privaziuoti del tos kepures ?
                                        Gal naujausioje prancūziškoje vyninėje?
                                        Beje, pabrėžiu, kad naujų TUI atėjimui būtinos bent dvi sąlygos: a) Jean-Marc Ayrault'o stumiamas įstatymas turi realiai įsigalioti (nelikti tik projektu, kurio nepatvirtina parlamentas); b) Baltijos šalys nemiega ir PR'inasi frankofoniškoje erdvėje, kviečia verslą ateiti pas mus.

                                        Parašė tivoli Rodyti pranešimą
                                        Reikėtų skirti pajamų, verslo ir investicijų taksacijas. Tai skirtingi dalykai,
                                        Žinoma, tai skirtingi dalykai, bet praktiškai apmokami iš tos pačios kišenės. Pripažink, jeigu žmogus sugeba per metus teisėtai uždirbti virš milijono eurų, tai gal jis nėra totalus dundukas? Ir gal jam apsimoka nuolat domėtis situacija aplinkinėse verslo ir mokesčių rinkose?
                                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                        Comment


                                          čia pusiau offtopic, bet ir į temą VU, būdamas dinamiškas, pažangus ir atviras ir visoks kitoks, turi tokią virtualaus mokymosi sistemą. O joje yra Aušros Maldeikienės du vaizdo paskaitų ciklai įkelti. Iš jų ciklas Šiuolaikinė ekonomikos mintis bus pildoma per visą semestrą.
                                          Na tai pradėjau žiūrėti kas ten tokio, tai tokių įdomių dalykų pasako, pvz., pagal kažkokį reitingą Lietuvą pagal darbo užmokesčio lankstumą (t.y. darbdavys daro su užmokesčiu ką nori) užima 8 vietą. 1 vieta sakė ar ne Ugandai tenka O apskritai konkurencingiausia valstybė, t.y. Šveicarija, pagal šį rodiklį kažkur trisdešimtntoj vietoj Na ir daug visokių vietinės ir pasaulinės politikos ir ekonomikos kuriozų, manau verta pažiūrėti

                                          Comment

                                          Working...
                                          X