Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Baltijos valstybių sostinių palyginimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė John Rodyti pranešimą
    ...

    Dar į ką atkreipiau dėmesį, tai kad Rygos privačių namų kvartalai atrodo visiškai nekažką, lyginant su Vilniaus. Aišku, yra tikimybė, kad aš jų tiesiog nepamačiau, nes tikslingai nevažiavau (ką Vilniuje šiaip esu daręs ne kartą), bet ar gali būti taip, kad Vilniaus pakraščių ir priemiesčių kvartalai yra belenkiek didesni ir geresni, nei Rygos?
    Ne ką daugiau galiu pasakyt kiek leidžia google mapsai pamatyt, bet kas padarė įspūdį, kad miškai aplink Rygą preciziškai gražiai išvalyti(nors tai ne visiškai į tema, o ir gyvai matyta prieš gerus penkis metus)

    Comment


      Parašė Edd Rodyti pranešimą

      Tai mano "diskusija" su dangoraižistu buvo tik tokia kad aš visą laiką kartoju vieną ir tą patį: Rygos istoriniam centre jaučiasi žymiai daugiau big city feeling nei Vilniaus. Tik tiek. Daugiau jokių temų neliečiau. Tik keliais sakiniais pakartoju tą patį ir traukiu popkornus. Jis atsako pasiūlymais paieškoti Rygoje barokinių bažnyčių, pasidomėti kas yra Gedimino proanūkis, Vytauto antros eilės dėdė, pasiimti liniuotę ir išmatuoti du pastatus, jų ilgį, plotą, skerspjūvius, perimetrus su kiemais. Na maždaug taip.
      Ir teisingai, tas dongoraižistas, reik durt kur labiau skauda(šiuo atveju Rygai į baroką)

      Comment


        Parašė John Rodyti pranešimą
        Oho koks apsišaudymas

        Šiaip realybė matyt ta, kad tiesos yra abiejose pusėse ir ji yra biškiuką arčiau vidurio, nei Dangoraižisto ir Edd pateikiami paveikslai.

        - Ryga turi savo "Šnipiškes", ir šiaip net ne vienas. Ai, ir jose dar nieko nevyksta ir turbūt greitu laiku nevyks, skirtingai, nei Vilniaus Šnipiškėse
        - Ryga turi ir istorinį 19a. pabaigos/20 a. pradžios centrą, kurio Vilnius nelabai turi.
        - Vilnius turi senamiestį, kurio Ryga neturi, išskyrus nediduką tourist trap.
        - Šiaip pridėjus Vilniaus ir Rygos centrus 1:1 iš palydovinių nuotraukų, dydžių skirtumas nėra labai reikšmingas.
        - Ryga turi miesto geležinkelius, kurie leidžia į Rygos "Pašilaičius" nuvažiuoti per 12 minučių nuo centro, nepriklausomai nuo kamščių gatvėse
        - Vilnius turi žymiai geresnes apsipirkimo galimybes
        - Ryga turi tramvajų, tegul ir senovišką ir tai yra labai cool ir faina
        - Ryga turi didelę Rižaninų populiaciją, kuri tikrai neprideda miestui gero vaibo
        - Kalbant apie vaibą, Vilniuje jis kur kas geresnis
        - Gatvių būklė ir žymėjimas Vilniuje kur kas geresni, Rygos gatvės tikrai baisios
        - Ryga turi didesnį ir geresnį oro uostą
        - Vilnius turi žymiai geresnę naująją architektūrą ir ne tik dangoraižius (Paupys ir eilė pačių naujausių projektų).
        ...

        Nu žodžiu galima ilgai tęsti. Aš tik nelabai matau prasmės išsirinkti vienos pusės privalumus ir diskutuoti su kita puse, kuri išsirenka tik kitos pusės privalumus. Abu pagrinde kaip ir teisūs
        Su visais punktais sutinku, bet "Vilnius neturi 19a. pabaigos/20 a. pradžios centro"?

        O kas tada yra 2 km. ilgio Gedimino pr., Jogailos g., Islandijos g., Vilniaus g., Basanavičiaus g., Žygimantų g., Kaštonų g., Jakšto g., Kauno g., Mindaugo g.?
        ​​
        Naujamiestis ir yra Centras. Nežinau KAS jus taip apsvaigina Rygoje, gal kad pastatai ne 3-4 aukštų, bet kai kurie "NET" 5, bet faktas tas, kad VISAS Rygos Centro rajonas KARTU su Senamiesčiu užima tik apie 300 ar 350 ha.
        ​​​​​​
        Kai kur norodoma 370 ar 380 ha., bet čia įtraukia upę kai ribą brėžia Dauguvos viduriu ir gaunasi dešimtys ha vandens. ​​​

        Central District
        https://maps.app.goo.gl/ku1dxv2WKzmEQyRL8

        https://lv.m.wikipedia.org/wiki/Cent...ons_(R%C4%ABga)

        https://apkaimes.lv/statistika/iedzivotaju-skaits/

        Vos 50 ha užima apkaime Vēcpilseta ir apie 300 ha užima Centrs. Rygos Senamiestyje tegyvena 1,9 tūkst. žmonių, smukimas nuo 3 tūkst. Centre mažiau nei 30 tūkst., smukimas nuo 50 tūkst.

        Pagal kitus duomenis, VISAME Rygos Centro rajone (Senamiestis ir Centras) 2018 buvo tik 25 tūkst. gyventojų ir toliau mažėja.

        Palyginimui, Vilniaus Senamiestyje ir Naujamiestyje gyvena 50 000 žmonių. Abiejų seniūnijų plotai po 450 ha. Mūsų centras tiek didesnis, tiek žymiai tirščiau gyvenamas, tiek ir plečiasi, nes atsirado Paupys, Hanner kvartalas prie stoties, Baltas Lapas, vietoje visokių Vilijos siuvyklų 500 gyventojų ir t.t. Čia net neskaičiuojant kito upės kranto kur buvo stadionas.

        Rygoje tas centras yra negyvas Disneilendas, ypač Senamiestis. Jų senamiesčio plotas vos 50 ha., atmetus Dauguvą. Galima pasimatuot google maps – gausit stačiakampį su dviem kraštinėm 500 m. ir dviem – 1000. Ir čia tik 1900 gyventojų, kaip Balbierišky...

        Likęs centras irgi miręs, su vos 23-30 tūkst. gyventojų, sumažėjimas dvigubai per 20-25 metus. Jokių prošvaisčių nėra, nes mažai tuščių sklypų statyboms ar rekonstrukcijoms, kad naujus gyventojus pritrauktų. Nebent vieną-kitą griuvėsį atgaivins ir apgyvendins, tada gal sustabdys KATASTROFIŠKĄ depopuliaciją Centro rajone.

        O architektūra, mastelis... Edd iš karto KAPITULIAVO kai paprašiau Rygoje rast pastatų, kurie būtų ŽYMIAI didesni nei 12 000 m² ir 150 m. ilgio LG būstinė ar gal 200 m. ilgio Gediminonpr. 22-24 pastatas ir t.t. Tai čia kalbant apie "fylingus". Ir tokių pastatų turime ne du, tris ar keturis.
        ​​​

        Comment


          Parašė Edd Rodyti pranešimą
          Rygos istoriniam centre jaučiasi žymiai daugiau big city feeling nei Vilniaus.
          Nieko nesugebėjai atsakyti į pateiktų 4 pastatų mastelį, bet gal per savaitgalį nueisi pažiūrėt ar su metriuku pamatuosi...

          Ar fylingus Rygoje sukuria mediniai intarpai, autoaikštelės? Beje, esu apsistojęs kažkada viešbuty Marijas iela Rygoje, tai gatvės perimetrą kaip tik skaidė aftaparkofkės. Prie stoties dar kelios aftastajankės ant sankryžos ir maršrutkių aftastajankė. Labai bigsicifylingasmuč. Na o toliau tas tirgus. Su bigsicifylingualot.

          Tai apie viską paeiliui. Fylingas čia kaip jautiesi?

          Man NEpatiktų, jei Gedimino pr., Žygimantų g., Basanavičiaus g., Vilniaus g., Islandijos g. ir kitur KAS ANTRAS namas būtų medinis. Net jei su sąlyga, kad mūriniai būtų "čiūt-čiūt" aukštesni ar su "šūstresne" apdaila (liūtukų, kačiukų, paukščiukų skulptūrėlės ir kitoks pusiau kičas). Ne, tai nebūtų gerai.

          Man nepatiktų aftamoikės, aftaserviss'ai, aftastavvietas ir aftašrotai tuščiuose sklypuose kur nors Gedimino pr. vietoj Žemaitės skvero ar prie Cvirkos paminklo net jei su ta sąlyga atkeltų į Vilnių kaip kompensaciją kelis "čigoniško stiliuko" namukus su daug galvų, gyvūnų skulptūrom fasade ir stoge, keliais bokšteliais.

          Tokio sovietinio stiliaus turgūs kaip Rygoje matomiausiose vietose (Centraltirgus, Mātisa/Vīdzemes) irgi nepatiktų, nors geltonas turgus prie Vilniaus autobusų stoties su pilstuko snarglinėm maždaug prilygsta Rygai, tik mastelis mažesnis 10 ar 20 kartų.

          Ar norėčiau asfaltinių šaligatvių be medžių, gatvių važiuojamosios dalies su akmenimis, kurios po lietaus tvinsta, tų bigsici namų su kiemais-šuliniais, užpiltais asfaltu? Irgi ne.

          Jeigu jau taip, tai nafik, geriau jau "kaimas" su 150 metrų ilgio, 12 000 kvadratų LG būstinėm nei toks, khem, khem, "miestas".

          Comment


            Plotas dar ne viskas. Rygos centre yra labai tankus perimetrinis užstatymas. Tuo tarpu Vilniuje gal tik pora gatvių tokio tankumo pvz. Gedimino pr-tas. Kaštonų, Islandijos gatvės taip, bet jų ilgis - kokie 5-7 namai.
            Antra, į Vilniaus senamiesčio ribas patenka Kalnų parkas, Bernardinų sodas. Reformatų, Kūdrų parkas, visa pilių teritorija ir kalnas. Pllius teritorija už buvusios gynybinės sienos, plius Užupis, kas techniškai yra jau ne senamiestis, jei jau lyginam su Rygos plotu, kuris buvo už gynybinių sienų.

            Comment


              Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
              Plotas dar ne viskas.
              Kokybė mūsų Vilniaus centro geresnė. Išskyrus sovietines Vokiečių g. šlykščias dykynes... Dažniausiai pas mus tvarkingas perimetras, išvis nėra medinių lūšnų intarpų ir tikrai neatsimenu perimetre parkingų.

              Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
              Rygos centre yra labai tankus perimetrinis užstatymas.
              Jis dažnai nėra vientisas, o su aftaparkofkėmis, aftadarbnyčiomis ir šrotais.

              Tipiniai pavyzdžiai.

              Lāčplēša iela
              https://maps.app.goo.gl/cNRa47TSEsU1PfZe7

              Brīvības iela (pagrindinė gatvė)
              https://maps.app.goo.gl/PTtF49Bty5snfWqa7

              Satekles iela
              https://maps.app.goo.gl/mimeTZziPumVkhEN7

              Ernesta Birznieka-Upīša iela
              1 https://maps.app.goo.gl/1YctGQnWFaxUkGHW9
              2 https://maps.app.goo.gl/4RqeLhMrKNsoku1h6
              3 https://maps.app.goo.gl/UVW6vpECGCkfLCxX9

              Dzirnavu iela
              https://maps.app.goo.gl/DuzDoWDNL7UVRsZm7

              Arba tarp penkiaaukščių – mediniai barakai su skudurynais, lombardais ir pigiom valgyklom.

              Tipiniai pavyzdžiai.

              Marijas iela
              https://maps.app.goo.gl/CCjyqTfd8nUTK9H69

              Blaumaņa iela
              https://maps.app.goo.gl/Naf3G5CyUQdvPhS99

              Paimkit bet kurią gatvę ir rasit joje medinių 1-2 a. trobų.

              Vientisas perimetras be parkingų ar trobų vos keliose Rygos gatvėse ir tai maks. vos 5-7 namų ilgio.

              Tuo tarpu, pavyzdžiui, Gedimino pr. yra ištisinis perimetras, nebent aikštės juos nutraukia ar nesusipratimas Žemaitės "skveras".

              Žygimantų, Basanavičiaus g. tuoj po 2 m. irgi bus ištisinis nenutrūkstamas perimetras kilometro ilgio.


              Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
              Antra, į Vilniaus senamiesčio ribas patenka Kalnų parkas, Bernardinų sodas. Reformatų, Kūdrų parkas, visa pilių teritorija ir kalnas.
              Bernardinų sodas - 9 ha, Kalnų parkas 24 ha. Pilies visa teritorija su katedra ir aikšte, parku – 13 ha. Kūdrų sakykim dar kokie 5-6 ha. Reformatų 4 ar kiek ten ha.

              Viso gaunam ne daugiau 60 ha. Bet visos Senamiesčio seniūnijos plotas yra 450 ha.

              Rygos VISAS Centro rajonas su Senamiesčiu ir Centru užima ne daugiau 380 ha. Su dešimtimis ha Dauguvos upės, Bulvaro parkų žiedu, Vērmanes dārzs, Kronvalda parks, Dauguvos "promenada" (visiškas š palei 8 juostų garsiąnir taršią autostradą) ir t.t. Tad parkų gausis tikrai ne mažiau nei Vilniuje.


              Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
              Pllius teritorija už buvusios gynybinės sienos, plius Užupis, kas techniškai yra jau ne senamiestis, jei jau lyginam su Rygos plotu, kuris buvo už gynybinių sienų.
              Rygos senamiestis sienų viduje apie 40 ha. Dar 10 ha Bulvaris – parkų juosta su Bastejkalns.

              Vilniaus vien sienų viduje gaunasi virš 100 ha.

              Net išėmus iš Senamiesčio parkus, iš Naujamiesčio sovietines dalis, gaunam abiejuose po 300 ha. Iš viso sumoje 600 ha.

              Comment


                Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą

                Kokybė mūsų Vilniaus centro geresnė. Išskyrus sovietines Vokiečių g. šlykščias dykynes... Dažniausiai pas mus tvarkingas perimetras, išvis nėra medinių lūšnų intarpų ir tikrai neatsimenu perimetre parkingų.

                Jis dažnai nėra vientisas, o su aftaparkofkėmis, aftadarbnyčiomis ir šrotais.

                Paimkit bet kurią gatvę ir rasit joje medinių 1-2 a. trobų.

                Vientisas perimetras be parkingų ar trobų vos keliose Rygos gatvėse ir tai maks. vos 5-7 namų ilgio.
                ... история отпустила латвии мало времени ...
                It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                Comment


                  Vilnius dabar kiečiausias ne tik Baltijos, bet ir Nordic šalyse. Didžiausą Outletą turim Šiaurės Europoj. Jau stovėjau nežinia kiek laiko aplinkely, kad į Pilaitę įsukčiau (ne, važiavau ne į Outletą, bet kitais reikalais).

                  Ne tik Ryga, bet ir Stokholmas padaryti
                  Snowflakes will attack U <3

                  Comment


                    Big city feelingą daug kas įtakoja, įskaitant perimetrinis užstatymas, pastatų aukštis/dydis, tankumas, tolimos gatvių perspektyvos. Nerandu gerų Rygos nuotraukų iš oro, bet kad būtų aiškiau, kelios panoramos iš dviejų taškų:

                    Taškas nr 1.:




                    Taškas nr. 2:









                    Panoramos paimtos iš čia, galima pasižvalgyti:
                    https://latviainside.com/explore/tou...rtualtour.html

                    Comment


                      Manau diskusija gali būti kas kiečiau Stokholmas ar Ryga, o ne Vilnius ar Ryga. Jau kiek pridėta nuotraukų, nežinau, reikia būti visai aklam, kad to nematyti.

                      Comment


                        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                        Vilnius dabar kiečiausias ne tik Baltijos, bet ir Nordic šalyse. Didžiausą Outletą turim Šiaurės Europoj. Jau stovėjau nežinia kiek laiko aplinkely, kad į Pilaitę įsukčiau (ne, važiavau ne į Outletą, bet kitais reikalais).

                        Ne tik Ryga, bet ir Stokholmas padaryti
                        O ar reik tokios pardes Stokholmui...???? speju gal ne, kaip ir gariunu turgaus..juk ten ,kaip ir nukainuotas , nebemadingas prekes pardavines tiems kas ju kazkada uz normalia kaina nusipirkt neisgalejo...tai tik dar kart patvirtina ,kad esam dydziausi biedniokai siame regione.

                        Comment


                          Parašė Edd Rodyti pranešimą
                          Big city feelingą daug kas įtakoja, įskaitant perimetrinis užstatymas, pastatų aukštis/dydis, tankumas, tolimos gatvių perspektyvos. Nerandu gerų Rygos nuotraukų iš oro, bet kad būtų aiškiau, kelios panoramos iš dviejų taškų:

                          Taškas nr 1.:
                          Nueik pas kokį Propper (berods toks nikas) į nuotraukas iš aukštai ir panašių rasi iš Vilniaus, Kauno. O jei netgi pats droną paskraidinsi (ar paprašysi John) virš NMC ar Laisvės prospekto, dar ne tokį fylingą temstant gali išgauti.

                          Kaip naktį buvęs mūsų TV bokšte, patvirtinu, kad blokiniai rajonai iš 165 m. aukščio atrodo kaip multimilijoninis miestas Azijoje ar P. Amerikoje.
                          ​​​​​

                          Parašė Edd Rodyti pranešimą
                          Taškas nr. 2:

                          Paprasčiausi 20 a. pr. penkiaaukščiai daugiabučiai.

                          Be to, visi namai vienodo aukščio ir net iš tokio taško sudaro nykų, plokščią panoramą be akcentų...

                          Nei aukščiu, nei grožiu, nei kitokiu biksicifylingu joks daugiabutis neprilygs barokinei bažnyčiai su bokštu, varpinei.
                          Click image for larger version  Name:	DSC_2436.jpg Views:	0 Size:	468,0 kB ID:	1922144

                          ​​​​
                          Parašė Edd Rodyti pranešimą


                          Pasididini foto ir matosi akmenimis grįstos gatvytės. Nuo kada netašyti akmenys asocijuojasi su didmiestiškumu? Čia kaip tik kažkoks kaimo reliktas, anachronizmas, visiška atgyvena. O dar tos suparkuotos gatvėje važnyčiotojų karietos... Baisu...

                          Comment


                            Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
                            Manau diskusija gali būti kas kiečiau Stokholmas ar Ryga, o ne Vilnius ar Ryga. Jau kiek pridėta nuotraukų, nežinau, reikia būti visai aklam, kad to nematyti.
                            Vilniaus net negalima lyginti su Ryga...cia visiskai skirtingos svorio kaegorijos...iki 1914 Rygoje gyveno virs 500.000 gyventoju kurie KARTAIS buvo turtingesni nei Vilnius ir vilnieciai kuriu 1914 tebuvo apie 200.000...ir dar biednioku...vilnius tebuvo toks rusijos imperijos biednas uzkampis kuriame tik 1914 pastate pirma 6 aukstu pastata o Rygoje ju jau buvo ...tiesiog visas naujamiestis nutatytas tokais pastatais...tai buvo norma..skurdus, nusiures Vilnius buvo visasi laikais, tokiu isliko ir sovietmeciu ,kai apie 1988-90 istisi senamiescio kvaralai stovejo apleisti su igriuvusiomis pedangomis o tuo tarpu Rygoje istisus kvartalus itin kruopsciai nuo kokiu 1980 metu restauravo lenku "BUDIMEX" ir berods"PKZ"...sovietini poziuri i Vilniu parodo ir Rygoje stovintis 25 aukstu stalininis mokslu akademijos pastatas kokiu sssr pastayti berods 8...is ju maskvoje 7 vienas rygoje ir dar vienas uzsienyje,varsuvoje....jokiu rimtesniu sovietiniu investiciju vilniuje nebuvo..tebuvo statomi sriciu lygio (oblast) pastatai..net gi sovietines Lietuvos respublikinis aparatas glaudesi kas kur , nebuvo investuojama ne i tai...vilniaus kategorija yra -Lvovas gal Krokuva, Talinas bet tikrai ne Ryga o tuo labiau Stokholmas...Ryga, Helsinkis, Stokholmas, Kopenhaga cia viena svorio kategorija ,o Vilnius jau gerokai zemesnis lygis...ka liudija ir vilniaus zinomumas uzsienyje...

                            Comment


                              Parašė KUBILISTANAS Rodyti pranešimą
                              Ryga, Helsinkis, Stokholmas, Kopenhaga cia viena svorio kategorija ,o Vilnius jau gerokai zemesnis lygis...ka liudija ir vilniaus zinomumas uzsienyje...
                              Aš net nenurašyčiau taip Rygos ir įdėčiau į tą pačią kategoriją su New Yorku, Londonu ir Hong Kongu.

                              Comment


                                Labai jau čia į kraštutinumus puolat. Naujamiestis cool, tai jau Ryga geresnė už Vilnių... O Senamiestis, NMC, naujų statybų kiekis, infrastruktūros būklė, netgi tarybinių rajonų vaizdas?

                                Na Ryga turi aišku pliusų - be minėto Naujamiesčio, gerai kad yra tramvajus, priemiestiniai traukiniai, didesnis oro uostas, jūra šalia, plati įspūdinga upė. Bet ir minusų pilna. Sunku vienareikšmiškai pasakyti, kuris miestas geresnis.
                                Snowflakes will attack U <3

                                Comment


                                  Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
                                  Manau diskusija gali būti kas kiečiau Stokholmas ar Ryga, o ne Vilnius ar Ryga. Jau kiek pridėta nuotraukų, nežinau, reikia būti visai aklam, kad to nematyti.
                                  Manau diskusiją turėtume perkelti į kitą temą: kas kiečiau: Vilnius ar Krokuva, Praha, Roma.

                                  Jau kiek pridėta nuotraukų, galima pridėti ir video, bet nežinau... Reikia būti aklam vaizdam, kurčiam skambantiem varpam ir bedieviui, kad proletarų ir tarnautojų daugiabučių kvartalus kelt aukščiau dešimčių bažnyčių ir vienuolynų, didikų rūmų, senovinio universiteto...

                                  Parašė KUBILISTANAS Rodyti pranešimą
                                  Vilniaus net negalima lyginti su Ryga...cia visiskai skirtingos svorio kaegorijos...iki 1914 Rygoje gyveno virs 500.000 gyventoju kurie KARTAIS buvo turtingesni nei Vilnius ir vilnieciai kuriu 1914 tebuvo apie 200.000...
                                  Meluoji. Rygoje 1913 m. gyveno ne 500 000, o 400 tūkst.

                                  Tie "500" yra karo pradžios pritempimas įskaičiuojant:
                                  1. VISĄ Rygos patrimoninę sritį (berods 1200 km²) su visa Jūrmala, Ust-Dvinsko miestu ir kitais kaimais.
                                  2. Su visa sukoncentruota kareivinėse kariuomene.
                                  3. Su užsieniečiais ir matrosais laivuose.
                                  4. 1914 į Rygą per karą suplūdo gal 80 000 pabėgėlių.

                                  Pabėgėliai, užsieniečiai, kareiviai ir jūreiviai nėra nuolatiniai gyventojai. Rygos "rajonas" (patrimoninė Sritis, rusiškai okrug) nėra "miestas". Tik kai kurie Rygos fanatai bando pritempinėti ir ima šitą 1914 m. rudens skaičių, meluodami, kad tai nuolatinis tik miesto gyventojų skaičius visu cariniu laikotarpiu tarp 1900 ir 1914. Tai paprasčiausia MANIPULIACIJA.

                                  Vilniuje jau 1909 buvo 235 000, prieš karą gal ir ketvirtis milijono.

                                  ​​
                                  Parašė KUBILISTANAS Rodyti pranešimą
                                  ir dar biednioku...vilnius tebuvo toks rusijos imperijos biednas uzkampis
                                  Melagis. Vilnius buvo bankų ir prekybos, aristokratijos miestas. Jei nebuvo daug proletariato ir gamyklų, tai nereiškia, kad "vargšai". Nebent manai, kad visokie Čeliabinskai su daug gamyklų ir proletarų – turtuoliai, o šveicarai su bankais or prekyba – vargšiukai?

                                  Parašė KUBILISTANAS Rodyti pranešimą
                                  kuriame tik 1914 pastate pirma 6 aukstu pastata o Rygoje ju jau buvo .
                                  Melagis. LG būstinė pastatyta 1901 m., o tie du šešiaaukščiai Subačiaus g. išvis 1899...
                                  ​​​​​
                                  Be to, Rygoje beveik nėra carinių šešiaaukščių. Šeši gaunasi tik su pusrusiais ar mansardomis.
                                  ​​​​​​

                                  Parašė KUBILISTANAS Rodyti pranešimą
                                  ​​​​​..tiesiog visas naujamiestis nutatytas tokais pastatais...tai buvo norma..skurdus, nusiures Vilnius buvo visasi laikais,
                                  Melagis. Gedimino pr., Basanavičiaus, Žygimantų, Vilniaus g. didingi namai, 3-4 aukštai, didžiuliai, keliasdešimt metrų ilgio.

                                  Parašė KUBILISTANAS Rodyti pranešimą
                                  Ryga, Helsinkis, Stokholmas, Kopenhaga cia viena svorio kategorija ,o Vilnius jau gerokai zemesnis lygis...ka liudija ir vilniaus zinomumas uzsienyje...
                                  Nusišneki. Net gal kliedi. Vilnius lygintinas su kokia Roma pagal bažnyčias, na, su Praha.

                                  Nei viena Vilniaus 14-18 a. bažnyčia nėra mažiau vertinga nei paprasti darbininkų DAUGIABUČIAI iš Rygos centro. Juk ten vien daugiabučiai. Nei kokie magnato rūmai, nei koks nors puošnus vienuolynas su sodu, nei universitetas... Bet kai kurie tiek susvaigsta, kad ima aukščiau kokių nors 16 a. universiteto bibliotekų kelti proletarų ar tarnautojų DAUGIABUTĮ.

                                  ​​​​​

                                  Comment


                                    Mano tier list'e:
                                    Vilnius, Ryga, Talinas, Krokuva, Lvivas (Lvovas), Bratislava. Tolesnių regionų tiek neišmanau

                                    Praha, Kopenhaga, Viena, Budapeštas, Stokholmas, Sankt Peterburgas, Amsterdamas(?) yra šiek tiek aukštesniam tier list'e šiuo metu. Ryga gal galėjo pakliūt į šią kategoriją, bet depopuliacija ir sovietizacija padarė savo.

                                    Paryžius buvo tų miestų pavyzdys, bet Paryžius jau yra įtakingų daugiamilijonių miestų tier list'e, kartu su Londonu, Stambulu ir turbūt Maskva (vis tik didžiausias Europos žemyno miestas).
                                    Paskutinis taisė PoDV; 2021.10.22, 19:18.

                                    Comment


                                      Parašė KUBILISTANAS Rodyti pranešimą
                                      vilniaus kategorija yra -Lvovas gal Krokuva, Talinas bet tikrai ne Ryga o tuo labiau Stokholmas...Ryga, Helsinkis, Stokholmas
                                      Tu buvęs Lvive? Ten tikrai nuostabus centras ir jis labai didelis. Neįmanoma jo lyginti su Rygos, o tuo labiau Vilniaus centru
                                      Tą patį galima pasakyti apie Krokuvą, bet ji ne taip nustebino kaip Lvivas.

                                      Vilnius ir Ryga vienoje kategorijoje, o Lvivas ir Krokuva kitoje.
                                      Ryga labai susigadina dėl savo asfalto ir mašinų kiekiu centre ir todėl Vilniaus centras fainesnis ir įdomesnis, bet Ryga turi tą didelio miesto feelingą, kurio Vilnius turi mažiau

                                      Comment


                                        Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą

                                        Nueik pas kokį Propper (berods toks nikas) į nuotraukas iš aukštai ir panašių rasi iš Vilniaus, Kauno. O jei netgi pats droną paskraidinsi (ar paprašysi John) virš NMC ar Laisvės prospekto, dar ne tokį fylingą temstant gali išgauti.

                                        Kaip naktį buvęs mūsų TV bokšte, patvirtinu, kad blokiniai rajonai iš 165 m. aukščio atrodo kaip multimilijoninis miestas Azijoje ar P. Amerikoje.
                                        ​​​​​



                                        Paprasčiausi 20 a. pr. penkiaaukščiai daugiabučiai.

                                        Be to, visi namai vienodo aukščio ir net iš tokio taško sudaro nykų, plokščią panoramą be akcentų...

                                        Nei aukščiu, nei grožiu, nei kitokiu biksicifylingu joks daugiabutis neprilygs barokinei bažnyčiai su bokštu, varpinei.
                                        Click image for larger version Name:	DSC_2436.jpg Views:	0 Size:	468,0 kB ID:	1922144

                                        ​​​​

                                        Pasididini foto ir matosi akmenimis grįstos gatvytės. Nuo kada netašyti akmenys asocijuojasi su didmiestiškumu? Čia kaip tik kažkoks kaimo reliktas, anachronizmas, visiška atgyvena. O dar tos suparkuotos gatvėje važnyčiotojų karietos... Baisu...
                                        Keista, tavo pateiktoje Vilniaus nuotraukoje, kaip tik Vilnius atrodo kaip mažas istorinis miestas. Akmenimis grįstos gatvės yra kaimiškumo bruožas? Atsiprašau, bet ar jūs pats šituo patikėjot? Aukštutinis Naujamiestis, Šnipiškės, Paplauja tikrai atrodo kaip bankininkų rajonai su savo mediniais barakais ir daug paprastesne mūrine architektūra.

                                        Comment


                                          Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
                                          Jau kiek pridėta nuotraukų, galima pridėti ir video, bet nežinau... Reikia būti aklam vaizdam, kurčiam skambantiem varpam ir bedieviui, kad proletarų ir tarnautojų daugiabučių kvartalus kelt aukščiau dešimčių bažnyčių ir vienuolynų, didikų rūmų, senovinio universiteto...
                                          ​​​​​
                                          Aha tikrai kad kaimiečių bulviakasių barakai.
                                          Dėl tokių pasakymų mes tave ir mylim dangoraižistas
                                          Click image for larger version  Name:	aha.PNG Views:	26 Size:	2,60 MB ID:	1922192
                                          https://www.google.lt/maps/@56.95775...2!8i6656?hl=en
                                          Paskutinis taisė bimbam; 2021.10.22, 21:05.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X