Parašė R.D.

Rodyti pranešimą

Gal Romą suklaidino mano komentare parinktas ne visai tinkamas žodis "pasaulėžiūra", kurį gal labiau tiktų pakeisti žodžiais "požiūris", "pažiūros" ar "vertinimai". O jei ieškosim nuorodų, patvirtinančių mano požiūrį, kad dabartinių baltarusių litvinistų pažiūros ir vertinimai daugeliu aspektų iš esmės sutampa su XIX a. galo - XXa. pradžios kai kurių lenkų nacionalistų skleistomis (ir iki šios dienos  tradiciškai skleidžiamomis) idėjomis, tai galiu pasiremti kad ir nuoroda į lenkų istoriko Kšyštofo Buchovskio (Krzysztof Buchowski) knygą internete "Litwomani i polonizatorzy. Mity, wzajemne postrzeganie i stereotypy w stosunkach polsko-litewskich w pierwszej połowie XX wieku", kur jis tarp kita ko 26-27 puslapiuose rašo: (norimą pacituoti tekstą pateikiu tokios nuorodos pavidalu, nes pdf formatas neleidžia nukopijuoti teksto)http://prntscr.com/fbjbnv
Teksto pirmą dalį versčiau taip:
"Abiems besiginčijančioms pusėms pirmaeilės svarbos klausimu tapo nustatyti, kas iš tiesų buvo "lietuvis", t.y. kas iš tiesų turėjo teisę į istorinį ir teisinį paveldą...."
Taigi matome lenkų istoriko Buchovskio tvirtinimą, kad panašiai kaip ir dabartiniams baltarusių litvinistams, šimtu metų anksčiau poreikis neigti etninių lietuvių teisę (su iš to išplaukiančiomis pasekmėmis) vadintis lietuviais lenkų kalba buvo tapęs pirmareikšmiu ir lenkų nacionalistų tam tikrų sluoksnių tarpe. Tai kaltinti mane kažkokių ten "eilinių fantazijų" rašymu, kaip tai bando daryti Romas, gal ir nederėtų

Visą knygos tekstą galima rasti čia:
http://pbc.biaman.pl/Content/2045/li...onizatorzy.pdf
					Parašė R.D.

Rodyti pranešimą

Na, nežinau ką tamsta turi omeny, rašydamas "pastaruoju metu" ir "anksčiau". Jei kalbant apie mano patirtį, tai aš tą viešąjį diskursą stebiu daugiau-mažiau aktyviai visų pirma lenkiškoje Lietuvos spaudoje nuo kokių 2010-2011 metų. Ir visą tą laiką tokie tamstos paminėti epitetai lietuvių atžvilgiu iš nacionalistiškai nusiteikusių lenkiškos spaudos komentatorių buvo druska kasdieninė
 Jei sakysim lenkiškame Delfyje dėl portalo vadovybės politikos nerodyti pasenusių komentarų tokių teiginių patikrinti neįmanoma, tai laisvai tai galima padaryti sakysim "Kurier Wilenski" tinklapio kelių metų senumo archyve, arba LLRA oficiozo L24.lt pastarojo meto publikacijų komentaruose

Sakysim pastarųjų metų tokį litvinistinių idėjų galimą suaktyvėjimą, kaip tamsta teigi, lenkiškuose portaluose galima būtų aiškinti (rizikuojant būti apkaltintam paranojiškumu
 ) Kremliaus trolių veikla (kad patys baltarusių litvinistai sugeba organizuoti lenkų tarpe jiems (t.y. litvinistams) palankaus naratyvo platinimą šiuo klausimu, aš, tiesą sakant, labai abejočiau), bet aš manau kad viskas yra paprasčiau ir logiškai paaiškinama - lenkų nacionalistų tarpe toks naratyvas, sutampantis iš esmės su litvinistų siekiais, turi senas, pavadinčiau tradicines, šaknis.
					Parašė Romas

Rodyti pranešimą

) yra tik variantas "litvinai", tai gal jį ir vartokim? Nes trijų ar daugiau variantų naudojimas tam pačiam terminui apibrėžti kažkaip neatrodo rimtai
					Parašė Romas

Rodyti pranešimą

Atseit iš belarusų caras, bolševikai ir "lietuvisai" atėmė jų pavadinimą ir vardą. 

Comment