Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vokiečių gatvės atkūrimo planai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė spekas Rodyti pranešimą
    Gavau atsakymą:

    ,,Ačiū už pastabas. Į jas oficialiai atsakysime protokole po PP viešinimo renginio.

    Preliminarus atsakymas:

    Pradinė idėja, kuri buvo pateikta projekto konkursiniame pasiūlyme, - visos dangos buvo siūlomos viename lygyje. Vėliau, aptarus projektą su paveldosaugininkais, paaiškėjo, kad to padaryti negalima. Akmens trinkelių grindinys Vokiečių ir Dominikonų gatvėse yra saugoma Senamiesčio vertingoji savybė ir jos remontas yra projektuojamas atskiru tvarkybos projektu. Ši danga buvo įrengta tarpukariu kartu su bortais ir gatvės lygių perkirtimu - todėl tokia erdvinė struktūra yra išlaikytina.

    Click image for larger version Name:	image.png Views:	0 Size:	1,29 MB ID:	1975420

    Todėl buvo pasirinktas kompromisinis variantas - bortai paliekami, tačiau įžambūs, o lygių perkritimas - sumažinamas nuo dabartinės situacijos iki ~7-10 cm aukščio. Bulvaro galuose - ties Salomėjos Nėries gimnazija ir ties Rotuše, šaligatvis bus nuleistas iki gatvės lygio ir ten barjero pėstiesiems nebus.

    Pėsčiųjų zonos erdvės ant saugomo gatvės grindinio funkcija nėra vien vaikščiojimas. Tai - erdvė pagalbinėms funkcijoms: dviračių saugojimui, automobilių parkavimui, prekių išsikrovimo vietoms, kavinių terasoms (kurios turės galimybę pasistatyti atitvarus nuo važiuojamosios dalies). Siūloma, kad ne sezono metu kavinių terasų erdvės, kur leistų gatvės gabaritai, būtų skiriamos papildomoms automobilių stovėjimo vietoms.

    Dėl eismo dalyvių šeimininkavimo - Vokiečių gatvėje numatoma gyvenamoji zona, kur prioritetas skiriamas pėstiesiems. Taigi pėsčiųjų perėjos - nenumatomos, o automobiliai ir kitas transportas turės rinktis saugų greitį.


    Pagarbiai,
    IMM architektai''

    Parašiau:

    Tai taip išeina - saugoma ne senesnė (bent kokio XIX a.) senamiesčio struktūra, bet tarpukario. Kodėl pasirinktas būtent šis laikotarpis? Minite, kad skirtingų lygių struktūra buvo įrengta tarpukariu - o kaip buvo kitais laikotarpiais? Jei kitais - ypač ankstesniais - laikotarpiais buvo vienas lygis, tuomet saugomas savotiškas senamiesčio palikimo pertvarkymas ir didelis klausimas ar toks sprendimas neiškraipė, nesudarkė istorinio reljefo. Pvz Ispanijos, Italijos senamiesčio gatvelės daromos vieno lygio nuo pastato iki pastato ir labai abejoju, kad tokia struktūra buvo palei XX a vos ne vidurį. Dėl to man atrodo, kad daroma ne tik istorinė žala (galbūt dėl to klystu), bet kad funkcinė tai tikrai. Juk tai kas bus padaryta, manau stovės bent kokia 50 metų.

    Pasiūlymas - galima įrengti bordiūrus toje pačioje vietoje kaip ir padaryta XX a., bet šaligatvio zoną, bordiūrą ir važiuojamąją zoną daryti viename lygyje.

    Jei bus galimybė - būčiau labai dėkingas jei atkreiptumėte paveldosaugininkų dėmesį į šį aspektą.


    Atsakymas:

    ,,Ačiū už pastabą. Atsakome į pakartotinį jūsų laišką:

    Ką įrašyti į kultūros vertybių registrą ir ką priskirti prie registruojamų objektų ir vietovių vertingųjų savybių sprendžia nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos. Piliečių pareiga yra išsaugoti tarybų nustatytąsias vertingąsias savybes, bet jie turi teisę taip pat ir siūlyti papildyti ar pataisyti registrą. Registruojami gali būti tik fiziškai egzistuojantys objektai, vietovės ir jų vertingosios savybės. Jeigu jie nėra fiziškai matomi, jų egzistavimas turi būti įrodytas fiziniais tyrimais. Tyrimai taip pat reikalingi ir matomų objektų ar jų dalių autentiškumo nustatymui. Kaip kultūros paveldo objektai ar jų vertingosios savybės negali būti registruojami neišlikę artefaktai, apie kurių egzistavimą praeityje žinoma vien iš istorijos ar ikonografijos šaltinių.

    Prieš rengiant projektą greta daugybės kitų šaltinių buvo išnagrinėtas itin tikslus Vokiečių gatvės situacijos planas su jame pažymėtu I klasės (nuotekų) kanalu, įrengtu 1925 metais. Vėliau iki 1929 prie jo buvo prijunginėjami visi gatvėje buvę namai, yra kiekvieno jų prijungimo projektas. Magistralinio 1925 įrengto kanalo dugnas nuo gatvės grindinio vietomis įgilintas virš 3m. Kasinėjant tokiame gylyje po tokia siaura gatve mažai tikėtina, kad galėjo būti išlikę iki kanalo tiesimo buvusio gatvės grindinio. 2021 archeologams iškasus 44 šurfus ir 6 perkasas, penkiuose iš jų rasti tik du nedideli XVI šmt, du XVII ir vienas XVIII šmt grindinio fragmentai šalia buvusių pastatų pamatų, todėl juos labiau tiktų vadinti šaligatvio fragmentais, o ne gatvės. Žinoma, pateikus šiuos archeologinių tyrimų duomenis vertinimo tarybai, ji gali nuspręsti šiuos grindinių fragmentus priskirti prie senamiesčio vertingųjų savybių, jie bus visais atvejais konservuojami ir išsaugoti, tačiau jie per menkai išlikę, kad būtų galima pagrįstai ištįsai atkurti visą Vokiečių gatvės kurio nors iš paminėtų laikotarpių grindinį.

    Kai kurie iš buvusių Vokiečių gatvės pastatų statyti ir visi jie rekonstruoti jau po XVIII šmt. Kaip tuomet prie jų turėtų prieiti ankstesni grindiniai? Ar teisinga vardan mažai pagrįsto ankstesnių dangų atkūrimo aukoti gerai išlikusią vėlyvesnę autentišką dangą, įrengtą prieš 97 metus? Manome, kad ji priskirta prie vertingųjų savybių teisingai, ją būtina išsaugoti, bet kartu užkonservuoti ir išsaugoti autentiškus ansktyvesnius ragmentus. Numatoma atlikti gatvės važiuojamosios dalies grindinio tvarkybos darbus, ir kitaip negali būti pasielgta, nes jis yra vertingoji savybė. Atkūrimas ar įrengimas remiantis analogais nėra priskiriami prie tvarkybos darbų. Tik šio grindinio sąlyčio vietos su atnaujinamomis dangomis galės būti sprendžiamos kūrybiškai, labiau atsižvelgiant į funkcinius poreikius.

    Kitaip sakant - mes, kaip projektuotojai, negalime ir neturime teisės rinktis ką saugoti ar rekonstruoti saugomas vertybes pagal kitur matytus pavyzdžius. Senamiesčio vertingosios savybės yra tiksliai įvardytos Vilniaus Senamiesčio Vertinimo tarybos akte ir jų projekte yrai laikomasi. Piliečiai, manydami, kad kažkurios vertybės nėra įvertintos, turi teisę teikti siūlymą Vertinimo tarybai, kuri jį apsvarstys ir priims sprendimą.


    Taip pat prisegame projektinių pasiūlymų viešinimo ataskaitą su visomis projektui išsakytomis pastabomis ir atsakymais.

    Pagarbiai,
    IMM architektai

    Oficialus atsakymas į jūsų pateiktą pirmąją pastabą nepakito.
    ''

    Comment


      Man atrodo (galbūt klystu) toks paveldosaugininkų požiūris, kuris vėl, kaip ir kitose situacijose, kartojasi, ar nebus įtakotas skurdo mentaliteto ar kažko panašaus? Man susidaro įspūdis, kad mes lietuviai turime labai stiprų polinkį desperatiškai bandyti nagais kabintis į kad ir visai neseną paveldą (šiuo atveju apie 97 metų senumo) bandant vos ne iš nieko dirbtinai generuoti kažkokią istorinę vertę. Mūsų didysis paveldo architektūrinis palikimas, sakyčiau yra gotika, barokas ir panašiai. Šiuo atveju siekiama, atrodo, betkokia kaina palikti tarpukario ne tik nepatogias šaligatvines struktūras, bet ir, mano galva, beveik jokios vertės istorine prasme neturintį darinį. Jei jis būtų ne senamiestyje - tuomet pritarčiau išsaugojimui, nes tai būtų iš tiesų bene seniausia struktūra su iš aplinkos igalbūt išsiskiriančiu sprendimu, kuris aplainką praturtintų, o ne skurdintų, o senamiestyje pagal jo amžių tokia tik 97 metų struktūra, kuria matomai dar ir buvo suniokota senesnės struktūros, yra savotiškas spuogas. Be to - juk net nesiūloma iš esmės keisti strutūrą - prašoma tik vietoje 10-15 cm vertikalaus išsikišimo jo nedaryti sulyginant dangų aukščius. Čia ne fasadas, kuriame būtų siūloma / prašoma panaikinti pvz 10-15 cm išsikišusius karnizus.

      Jei išgirsiu argumentų kodėl visgi verta eiti pasirinktu keliu - savo požiūrį pakeisiu.
      Paskutinis taisė spekas; 2022.07.12, 08:42.

      Comment


        Iš visų pasiūlymų ataskaitos. Kažkas siūlė kaip tik palikti išsikišusius bortus...

        ...šaligatvis prie išlikusio užstatymo optiškai suvienodinamas su važiuojamos dalies
        grindiniu, dingsta lietaus nubėgimo latakas ir tradicinis lygių skirtumas.


        ,,Pasiūlymo įvertinimas.
        Pastaba nepriimta. Šaligatvio, kuris nėra saugoma vertybė,
        medžiagiškumas yra parenkamas vadovaujantis architektūrinį konkursą laimėjusia
        koncepcija. Saugoma gatvės danga ir nauja šaligatvio danga nebus identiškos - vizualiai
        skirsis. Teiginys, kad dings lietaus nubėgimo latakas nėra teisingas. Latakų klausimas šioje
        projektinių pasiūlymų rengimo stadijoje nėra sprendžiamas ir bus sprendžiamas atskiru
        projektu. Tradicinis lygių skirtumas nedingsta - jis išliks, tik bus sumažinamas. Bortų vietos
        nesikeis, keisis pats borto gaminys. Visi pakeitimai atitinka saugomo grindinio tvarkybos
        reglamentus.''


        Pala, aš pradedu nebesuprasti visai. Tai lygių skirtumas saugomas ar ne? Nes, mano supratimu, jei saugai tai saugai autentiką ar ,,autentiką'', o ne truputi pakoreguoji. Tuomet kodėl truputi nepakoreguojame gotikos, baroko?.. Dabar gaunasi truputi saugome ir truputi nesaugome.

        Comment


          Man atrodo, kad leidus užstatyti / atstatyti maždaug tokį plotą (diskusijos reikalas kiek) - pasidengtų ir sovietinio š nugriovimo kaštai ir naujo statyba (brėžinys paimtas iš čia):

          Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	4284
Size:	122,0 kB
ID:	2041006

          Comment


            Parašė spekas Rodyti pranešimą
            Man atrodo, kad leidus užstatyti / atstatyti maždaug tokį plotą (diskusijos reikalas kiek) - pasidengtų ir sovietinio š nugriovimo kaštai ir naujo statyba (brėžinys paimtas iš čia):

            Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	4284
Size:	122,0 kB
ID:	2041006
            sia vieta butina atstatyt ir tai galima lengvai padaryti bet jokiu budu negalima leisti tai padaryti "siuolaikiskai". arba atstatyti tas ka buvo arba tada laukti geresniu laiku ir protingesniu valdziu.

            Comment


              Parašė Edd Rodyti pranešimą

              Man kitas gatvės galas irgi "įdomus":

              Tai nera Vokieciu gatves atstatymas tai jos STALININIO- SOVIETINIO suniokojimo tolesnis iteisinimas bei pratesimas dar 10-20 metu....cia labai simboliska...kur link eina Lietuva...

              Comment


                Parašė KUBILISTANAS Rodyti pranešimą

                sia vieta butina atstatyt ir tai galima lengvai padaryti bet jokiu budu negalima leisti tai padaryti "siuolaikiskai". arba atstatyti tas ka buvo arba tada laukti geresniu laiku ir protingesniu valdziu.
                Lengva padaryti?! Tamta, ar suprantate kiek ten yra turto vienetų ir savininkų? Toks atstatymas būtų įmanomas nebent paskelbus jį nacionalinės svarbos projektu.

                Comment


                  Parašė Perfect Rodyti pranešimą

                  Lengva padaryti?! Tamta, ar suprantate kiek ten yra turto vienetų ir savininkų? Toks atstatymas būtų įmanomas nebent paskelbus jį nacionalinės svarbos projektu.
                  nepriestarauciau, jei atstatytu didziaja sinagoga ir vokieciu gatves uzstatyma. Manau pasikasus zemyn, uzstacius ten visus plotus naudingu kvadratu padidetu dvigubai. Taip kazkiek valstybei investuot reiketu.
                  "I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002


                  - George W. Bush President of the USA

                  Comment


                    Ten kainuotu kostmosa.
                    Dabar plyno lauko butu statybos turbut su kokia 20%+ metine marza.
                    Cia uztruktu koki desimtmeti, jei ne daugiau. Viska ispirkti, uzmarinuoti pinigus kol nugriaus, suprojektuos, archeloginius tyrimus padarys. Tai vien ant to savikaina dvigubeja. Dar aisku statyba bus ne piguva. Dar atsiras zemes, pries tai buvusio turto savininkai... Tai kiek butas turetu kainuoti kad atsipirktu? Po milijona? Cia be valstybes isikisimo ir finansavimo niekaip...

                    Comment


                      Atkurti užstatymą, kuris buvo iki griovimų visiškai neįmanoma.
                      Pakankamai crazy, bet realistiškesnės idėjos:
                      - užsatyti tik tarpą tarp senos ir naujos Vokiečių gatvių. Aišku, stalininio namo langai atsidurtų labai arti kito namo, kiltų neralus šaršalas (insoliacija?), bet plotas tai laisvas, kodėl ne?
                      - iškast kanalą-tvenknį per visą Vokiečių gatvės vidurį. Būtų nerali traukos vieta, neliktų plataus neorganiško bulvaro

                      Comment


                        Parašė DeSadas Rodyti pranešimą

                        nepriestarauciau, jei atstatytu didziaja sinagoga ir vokieciu gatves uzstatyma. Manau pasikasus zemyn, uzstacius ten visus plotus naudingu kvadratu padidetu dvigubai. Taip kazkiek valstybei investuot reiketu.
                        Dėl sinagogos man keista, kad tai dar nėra padaryta. Tiesiog paskelbus, kad tai yra rimtai svarstoma ir to yra siekiama - 100% atsirastų kažkoks fondas/mecenatas iš Izraelio/JAV kuris pilnai apmokėtų (na arba bent jau sumokėtų didžiąją dalį) atstatymą. Vilniuje čia yra win iš visų pusių: sutvarkyta vieta, atstatytas istorinis objektas, papildomas turistinis objektas, žmonių srautas iš Izraelio ir visa tai ne už savo pinigus.

                        Comment


                          Parašė ttttt Rodyti pranešimą

                          Dėl sinagogos man keista, kad tai dar nėra padaryta. Tiesiog paskelbus, kad tai yra rimtai svarstoma ir to yra siekiama - 100% atsirastų kažkoks fondas/mecenatas iš Izraelio/JAV kuris pilnai apmokėtų (na arba bent jau sumokėtų didžiąją dalį) atstatymą. Vilniuje čia yra win iš visų pusių: sutvarkyta vieta, atstatytas istorinis objektas, papildomas turistinis objektas, žmonių srautas iš Izraelio ir visa tai ne už savo pinigus.
                          Arba būtų galima įdėt valstybinius pinigus vietoj eilinės šantažo išmokos Kukliansky fondukui. Bent realios naudos būtų.

                          Comment


                            Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                            Arba būtų galima įdėt valstybinius pinigus vietoj eilinės šantažo išmokos Kukliansky fondukui. Bent realios naudos būtų.
                            Mūsų visuomenė yra maksimaliai ksenofobiška, good luck with aiškinimu paprastam lietuviui kodėl verta investuoti porą dešimčių milijonų į didžiausios Europoje ir top 5 pasaulyje sinagogos atstatymą...

                            Comment


                              Parašė ttttt Rodyti pranešimą

                              Mūsų visuomenė yra maksimaliai ksenofobiška, good luck with aiškinimu paprastam lietuviui kodėl verta investuoti porą dešimčių milijonų į didžiausios Europoje ir top 5 pasaulyje sinagogos atstatymą...
                              Manau būtų tikrai paprasčiau nei paaiškinti kodėl mokama eilinė „kompensacija“ Kukliansky fondukui. Dėl tvarkomų sinagogų visokiuose kaimuose kažkaip irgi negirdžių problemų. Tai matyt tamsta kovojat su šiaudiniais dangoraižiais.

                              Comment


                                Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
                                Atkurti užstatymą, kuris buvo iki griovimų visiškai neįmanoma.
                                Pakankamai crazy, bet realistiškesnės idėjos:
                                - užsatyti tik tarpą tarp senos ir naujos Vokiečių gatvių. Aišku, stalininio namo langai atsidurtų labai arti kito namo, kiltų neralus šaršalas (insoliacija?), bet plotas tai laisvas, kodėl ne?
                                - iškast kanalą-tvenknį per visą Vokiečių gatvės vidurį. Būtų nerali traukos vieta, neliktų plataus neorganiško bulvaro
                                kalba eina apie Vokiečių gatvės užstatymo atkūrimą ir metate idėją apie kanalą vidury senamieščio!? OK, tarkim čia tokia idea fix, bet dėl "plataus neorganiško bulvaro" nepopuliarumo, nes dabar tai nėra traukos vieta pagal tamstos įsitikinimą, tai papaskokite tiems, kurie savaitgalio vakarą grūdasi (!) toje gatvėje. Tai buvo ir anskčiau, kada dar ŽAS'ai apdainavo, taip ir dabar.

                                Comment


                                  Parašė ttttt Rodyti pranešimą

                                  Dėl sinagogos man keista, kad tai dar nėra padaryta. Tiesiog paskelbus, kad tai yra rimtai svarstoma ir to yra siekiama - 100% atsirastų kažkoks fondas/mecenatas iš Izraelio/JAV kuris pilnai apmokėtų (na arba bent jau sumokėtų didžiąją dalį) atstatymą. Vilniuje čia yra win iš visų pusių: sutvarkyta vieta, atstatytas istorinis objektas, papildomas turistinis objektas, žmonių srautas iš Izraelio ir visa tai ne už savo pinigus.
                                  Dėl Vilniaus Didžiosios sinagogos, tai neįmanoma atstatyti šimtmečių senumo visiškai sugriauto ir sunaikinto pastato. Tai būtų dar vieni netikri Valdovų rūmai.
                                  ПТН ПНХ
                                  «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                                  Comment


                                    Parašė manometras Rodyti pranešimą

                                    Dėl Vilniaus Didžiosios sinagogos, tai neįmanoma atstatyti šimtmečių senumo visiškai sugriauto ir sunaikinto pastato. Tai būtų dar vieni netikri Valdovų rūmai.
                                    Valdovų rūmai labai gerai. Kaip ir Trakų pilis. Nors ir „neautentika“. Sinagoga irgi būtų gerai jei būtų planas ką su ja daryti pastačius.

                                    Comment


                                      Parašė manometras Rodyti pranešimą

                                      Dėl Vilniaus Didžiosios sinagogos, tai neįmanoma atstatyti šimtmečių senumo visiškai sugriauto ir sunaikinto pastato. Tai būtų dar vieni netikri Valdovų rūmai.
                                      Bet visgi atstatė Valdovų rūmus, kurių net brėžinių nebuvo, kurie buvo sunykę nuo pat Didžiojo tvano laikų kol nenušluoti XVIII-XIX a. sandūroje.
                                      Didžiosios sinagogos, kiek suprantu, yra netgi daugybė brėžinių ir nuotraukų iki tol kol sovietai visai nugriovė 1957-ais (!!)
                                      Kita vertus, jeigu žydų diaspora yra prieš atstatymą, tai, ko gero, reiktų atsižvelgti.

                                      Comment


                                        Parašė Sula Rodyti pranešimą

                                        Bet visgi atstatė Valdovų rūmus, kurių net brėžinių nebuvo, kurie buvo sunykę nuo pat Didžiojo tvano laikų kol nenušluoti XVIII-XIX a. sandūroje.
                                        Didžiosios sinagogos, kiek suprantu, yra netgi daugybė brėžinių ir nuotraukų iki tol kol sovietai visai nugriovė 1957-ais (!!)
                                        Kita vertus, jeigu žydų diaspora yra prieš atstatymą, tai, ko gero, reiktų atsižvelgti.
                                        Jei statytų žydai, būtų bent jau tai gerai, tai galėtų būti sinagoga, bet vis tiek ne ta sinagoga, o tik kažkokia sinagoga tos sinagogos ir jos vietos prisiminimui ir pagerbimui.
                                        ПТН ПНХ
                                        «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                                        Comment


                                          Parašė Kitas Rodyti pranešimą

                                          kalba eina apie Vokiečių gatvės užstatymo atkūrimą ir metate idėją apie kanalą vidury senamieščio!? OK, tarkim čia tokia idea fix, bet dėl "plataus neorganiško bulvaro" nepopuliarumo, nes dabar tai nėra traukos vieta pagal tamstos įsitikinimą, tai papaskokite tiems, kurie savaitgalio vakarą grūdasi (!) toje gatvėje. Tai buvo ir anskčiau, kada dar ŽAS'ai apdainavo, taip ir dabar.
                                          Tai juk galės sėdėti prie vandens. Opa, prisiminiau, kad po "bulvaru" buvusių pastatų pamatai, taigi kanalo idėją uždarome. Bet ten reikia kažką daryti, kad neliktų tos dvigubos gatvės-bulvaro.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X