Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Viešosios erdvės ir mažoji Vilniaus architektūra

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    M. K. Čiurlionio g. skveras (prie V. Kudirkos / J. Basanavičiaus sankryžų). Viskas įrengta tvarkingai, tik viena akivaizdi problema: prie šachmatų staliukio prieiti galima tik klampojant per purvyną. Bet atsižvelgiant, kad pats staliukas tebėra apvyniotas apsaugine plėvele ir dar nieko nedaryta su veja, reikia tikėtis, kad tas bus išspręsta. Ir, aišku, kaip ir anksčiau, taip ir dabar akis bado sandėliukai gretimame sklype.






    Daugiau nuotraukų:

    Comment


      Parašė ttttt Rodyti pranešimą

      O ką jie gali pagerinti? Paklos žolę vietoje tos žemės, ar padarys šaligatvį, kuris ir taip yra kaip ir privalomas dalykas? Šitas skveras neturi nieko bendro su tuo, ką esama valdžia parodė kaip būsimą šios vietos viziją. Manau tai ir yra geriausias šios Vilniaus valdžios apibūdinimas, tipo "oj, atsikniskit, džiaukitės kad ir taip kažką padarėm, padarėm daugiau, nei prieš mus." Na taip, tikrai padarė daugiau, nei Zuokas, bet tai kokio lygio yra tas padarymas? Jis yra grynai dėl varnelės, kaip ir pusiau (be raudono sluoksnio) nutiesti dviračių takai Paupy, vien dėl nutiestų kilometrų ir dviračių takų objektų skaičiaus, kurie jau dabar yra apgadinti statybinės technikos, kas yra visiškai naturalu ir nuspėjama, kai yra statomas visas naujas rajonas.
      Šiaip Paupio dviračių takas dar nebaigtas, dėl to ir viršutinio, raudono sluoksnio ten kai kur nėra, o nuo Paupio naujo tiltelio per Vilnelę link Markučių iš viso beveik nieko nėra. Taip, kai kur bortai išvartyti, bet tikrai bus tai sutvarkyta, kitaip statytojai negalės priduoti objekto.

      Comment


        Parašė bucaneer Rodyti pranešimą
        M. K. Čiurlionio g. skveras (prie V. Kudirkos / J. Basanavičiaus sankryžų). Viskas įrengta tvarkingai, tik viena akivaizdi problema: prie šachmatų staliukio prieiti galima tik klampojant per purvyną. Bet atsižvelgiant, kad pats staliukas tebėra apvyniotas apsaugine plėvele ir dar nieko nedaryta su veja, reikia tikėtis, kad tas bus išspręsta. Ir, aišku, kaip ir anksčiau, taip ir dabar akis bado sandėliukai gretimame sklype.

        Daugiau nuotraukų:
        Analogiškai, ant šito purvyno su statybinėm atliekom matyt pabers sėklų ir skaitysis gazonas. Nes vietos daugiau niekam nepalikta, ir taip viskas viename lygyje su takais. Na ten, kur niekas nevaikščios, tai žolė veikiausiai sudygs ir po poros metų jau lips ant bortelių, o kur tik kas žengs žingsnį - garantuotas purvas. Nebent čia dar ruošiasi užvežti durpių ant viršaus, tuomet dar blogiau.
        Paskutinis taisė Ginthus; 2019.03.17, 15:51.

        Comment


          Pora sakinių apie viešos erdvės formavimą. Perskaičiau tamstos Creatium poziciją ir ginčą dėl Algirdo g. skvero, todėl reiktų pasakyti kelis dalykus. Pirma, tikrai sunku kritikuoti projektą, kuris nebaigtas, bet, pagal "Gindos" info, čia jau netoli iki pabaigos. Pradinėje koncepcijoje (kompoziciniuose sprendimuose) skveras turėjo atrodyti kitaip, o galiausiai gavosi toks ekonominis variantas. Tiesa, niekur nerandu tikslaus projekto, tiksliau techninio projekto su tuo, kas ten turi stovėti. Iš "Grinda" tokius dalykus perskaičiau:

          0,4 ha plote bus įrengti pasivaikščiojimo takai iš trinkelių ir biriųjų medžiagų, suoleliai poilsiui, sumontuoti parko apšvietimo žibintai, dviračių stovai, vaikų žaidimų aikštelė ir sporto įrenginiai. Skveras išsiskirs savitu reljefu - architektai išryškino čia buvusį nuolydį, sukurdami plastiškų formų kalveles, kurios suformuos atskiras parko erdves. Skverą papuoš raudonieji ąžuolai, himalajiniai beržai, baltosios sedulos sodinukai - viso bus pasodinta apie pusšimtį medžių, beveik 100 dekoratyvių krūmų
          Kaip savamokslis "urbanistas" apie skverus ir parkus suvokiu kelis dalykus:
          1) Bet kokia vieša erdvė turi tarnauti tapatybės įprasminimui, nes tai bendruomenės, žmonių susibūrimų vietos, laisvo laiko ir galbūt darbo erdvė, prisėdus ant suoliuko. Blogiausia (neskaitant šaligatvių ir blogos architektūros), kas vyksta pastaruoju metu rajonuose, tai jų tapatybės praradimas, nes rajonai tampa panašūs vienas į kitą. Kaip gi šitas skveras atspindi Naujamiestį? Kokios detalės jame užkabina? Atsakau: jokios. O ta vieta turi bent 3 dalykus: 1) po Oslo namais buvo didžiulis kapinynas, po Algirdo/Paneriu g. namu ir iš dalies gatve kapinynas, šalia kažkaip užmirštos Šv. Stepono bažnyčios šventoriaus didelis kapinynas. Taigi, sacrum vieta, ramybės, poilsio; 2) Nuo XIX a. geležinkelio nutiesimo čia viskas aplink susiję su geležinkeliu; 3) dėl 2 punkto čia vystėsi įvairi pramonė ir jos liko iki šiandienos. Taigi, čia yra kažkoks šio rajono tapatybės bruožas. Reikėjo paimti kokį nors menininką (žinoma, ne Labašauską), duoti jam du geležinkelio bėgius ir leisti iš jų sukūrti figūrą, atspindinčią tai, su kuo žmonės čia nuo XIX a. vid. gyveno ir pastatyti ne centre, o prieigose, kad eidamas vietinis, ar turistas atkreiptų dėmesį ir klaustų, aiškintųsi, kas čia tokio. Kaip pvz. J. Ivanauskaitės skveras, kurio dominantė yra katinas. Jeigu net nežinai J. Ivanauskaitės, tai žinai, kad ten yra katinas, ir dar koks! Bet kokiam vaikui tai įdomu, man sukėlia šypseną kas kartą, kai pamatau tą katiną, nes joks normalus žmogus gi nebus abejingas katinui. Net tie bbt'ukai, kurie ten sėdi tampa mielesni dėl to katino. Arba kiaušinis (tiksliau - margutis) skvere tarp Pylimo ir Šv. Stepono g. Nieko ten nėra, tik brukas, 4 suoliukai ir margutis, bet visi žino, kad čia vat toks "kiaušinis", nors jis nei kaip derinasi ten, nei ką, bet crazy idėja, sukūrė VDA tikrą to kampo tapatybę. Arba prie MO muziejaus tas kampas, kur pilna meno kūrinių. Žmonės jau praminė tą vietą "Lietuvos skveras", nes ten nuo kinoteatro liko iškaba. Kiekvieną kartą praeinant atsirada sentimentai, praeitis surišta su dabartinimi.
          Joks jaunas vaikinas iš K-A kvartalo nesives merginos iš "Oslo namų" į Algirdo skverą pasedėti, nes kokia normali mergina norės plynei sedėti? Jie eis prie katino ar dar kur toliau, kur jauku, kur yra prasmė, tapatybė, graži aplinka.
          2) Pagal vizulkes vaikams erdvėje vėl 3 daiktai ir KSIL, nieko įdomaus, nieko vystančio vaiką nėra. Ten vaikui įdomiau tos kalvos, kurias jie numindžios ir nebus ten vėjos, negu ta žadimo aikštelė. Mark my word, t'skant.
          3) Jokie žmonės nenori sedėti atvirose vietose, nes saulė ar vėjas sukuria nemalonu pojūtį. Skveras/parkas nėra paplūdimys, o štai sedėti medžio paunksmėje yra kitas reikalas, nes, be to, kaip ir už krūmyno, jautiesi psichologiškai sugesnis. Šiaip tas skveras yra atviroje vietoje ir be aukštų medžių jame labai nejauku, nes prieš tave visas kvartalas ir šalia kelias, kur visokie autobusai važinėja iš stoties ir šiaip nemažai eismo. Pagal vizulkes nei kelias, nei kampas nuo K-A nėra atitveriamas medžiais, kas jau yra didelis minusas.
          4) Daug kur takai yra beverčiai, nes ten tiesiog nėra ką veikti. Bent daugiau suoliukų pastatytų, nes gaunas, kad motinos mokys vaikščioti vaikus takais, o daugiau niekam tie takai nereikalingi, ypač nuo baltos sienos pusės. Kokia funkciją atlieka tos kalveles? Čia gal toks išmanus landšafto formavimas, bet ką jis reiškia? Naujamiesčiui, ypač tai vietai tai yra visiškai nebūdinga.
          5) Beržai ok, raudonieji ąžuolai ok (tik kada jie išaugs?), o kur dekoratyviniais daugiamečiai augalai, kurie būna įvairių spalvų ir žiemą, vasarą atrodo taip pat smagiai. Kainuoja jie, žinoma, bet erdvė nebus mirusi. Geriau jie investuotų į 4 skverus, bet kokybiškai, negu tiek, kiek dabar daro, bet gaidiškai.
          6) Aktyvi erdvė. bucaneer įdėtose Čiurliono skvero nuotraukose yra šachamatų ir stalo teniso stalai. Tai jau yra kažkas įdomiau ne tik vaikui, o ir suaugusiam. Pažėkite, kiek senukų ir jaunų žmonių Bernardinų sode žaidžia šaškes/šachmatus. Gražu žiūrėti. Sporto įrenginiai tikra gėda, tik pensininkams skirti. Galbūt reikėjo palikti tas kalistenikos aikštelės komponentus, kurie buvo pradinėje vizulkėje (turnikai, lygiagretės). Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras yra gėdinos įstaigos, nes absoliučiai nesuvokia kokios sporto aikštelės statomos užsieniuose ir kaip vystomas žmonių fizinis aktyvumas, su kuriuo Lietuvoje yra didelės problemos.

          Palauksiu, kai baigs tą erdvę, todėl susilaukau nuo piktų vertinimų, bet kol kas geriau nueisiu prie katino J. Ivanauskaitės skvere ar prie kiaušinio, kur iš esmės nieko nėra, bet įdomiau. Sorry, už daug teksto.

          Pradinė vizulkė:
          Click image for larger version  Name:	vizulke.jpg Views:	1 Size:	199,4 kB ID:	1707797

          "Grinda" skelbia, kad dirba pagal tai:

          Click image for larger version  Name:	1.jpg Views:	1 Size:	391,6 kB ID:	1707798
          Click image for larger version  Name:	2.jpg Views:	1 Size:	435,5 kB ID:	1707799
          Paskutinis taisė R.D.; 2019.03.18, 09:54.

          Comment


            Parašė adomazzz Rodyti pranešimą

            Šiaip Paupio dviračių takas dar nebaigtas, dėl to ir viršutinio, raudono sluoksnio ten kai kur nėra, o nuo Paupio naujo tiltelio per Vilnelę link Markučių iš viso beveik nieko nėra. Taip, kai kur bortai išvartyti, bet tikrai bus tai sutvarkyta, kitaip statytojai negalės priduoti objekto.
            Aš puikiai suprantu, kad jis nėra baigtas, aš kalbu apie tai, kad logiškai mąstant jis ir neturėtų būti pradėtas, kol ten vyksta tokio mąsto statybos. Nemažai kur bortai yra ne tik išvartyti, bet ir suskilę, ir ne šiaip stovintys, kuriuos galima lengvai pakeist, o jau išasfaltuoti, tad labai abejoju, kad dėl tokiu suskilimų jie kažką darys. Brokas yra Šimašiaus valdžios trendas, jeigu galvojat, kad jie negalės priduoti objekto, apsilankykit Basanavičiaus aikštėje, tokia baisi ji yra nuo pat pridavimo dienos.

            Comment


              Čiurlionio g. skvero projektavima kaip suprantu uzsakinejo privatus verslas? Ir apmokejo irgi. Sakyciau ir atrodo normaliau nei Algirdo. Čiurlionio skvere zutbut reikia lauko kavines, kitaip jis bus mires, bet kavine ji labai atgaivintu, nes potencialo yra.

              Creatium , o del Algirdo skvero medziu - jie neisaugs per 2 metus. Net akim nepastebesi, kad kazkas pasikeite. Nebent salia pastatyti dvi nuotraukas ir palyginti, bet jausmas skvere nepasikeis. Kad sitie sodinukai igautu medziu forma, tokiu kuriu pavesyje galima pagauti seseli, turi praeit ne maziau 10 metu.
              Galetu issodinti krumus kad bent atskirt nuo kelio, jie tikrai per 2 metus pastebimai sutanketu, bet speju savivaldybeje kazkas turi asmeniniu nuoskaudu, gal buvo vaikystej i rozyna girtas nukrites, nes kiek zinau nuo tarybmecio nei vienu krumu taip ir nepasodino.

              Kaip sako Varlamovas geras skveras tas kur noretusi atsisest istraukt laptopa ir dirbt. Cia tikrai nenoreciau.

              Comment


                Parašė SoulMulticast Rodyti pranešimą
                Čiurlionio g. skvero projektavima kaip suprantu uzsakinejo privatus verslas? Ir apmokejo irgi. Sakyciau ir atrodo normaliau nei Algirdo. Čiurlionio skvere zutbut reikia lauko kavines, kitaip jis bus mires, bet kavine ji labai atgaivintu, nes potencialo yra.

                Creatium , o del Algirdo skvero medziu - jie neisaugs per 2 metus. Net akim nepastebesi, kad kazkas pasikeite. Nebent salia pastatyti dvi nuotraukas ir palyginti, bet jausmas skvere nepasikeis. Kad sitie sodinukai igautu medziu forma, tokiu kuriu pavesyje galima pagauti seseli, turi praeit ne maziau 10 metu.
                Galetu issodinti krumus kad bent atskirt nuo kelio, jie tikrai per 2 metus pastebimai sutanketu, bet speju savivaldybeje kazkas turi asmeniniu nuoskaudu, gal buvo vaikystej i rozyna girtas nukrites, nes kiek zinau nuo tarybmecio nei vienu krumu taip ir nepasodino.

                Kaip sako Varlamovas geras skveras tas kur noretusi atsisest istraukt laptopa ir dirbt. Cia tikrai nenoreciau.
                Nuotraukose matosi, kad nuo gatvės susodintos net dvi eilės sodinukų. Neįžiūriu ar medžių ar krūmų.

                Medžiai per du metus neužaugs, bet smarkiai sutankės. Aš panašiai šaipiausi, kai Goštauto g. arba Jasinskio g. susodino šluotas. Tie medeliai realiai taip ir atodė: kaip senos išretėjusios šluotos. Lapus galėjai ant kojų ir rankų pirštų suskaičiuot. Pravažiuok tomis gatvėmis šiemet, pamatysi, kad medžiai kur kas atsigavę ir jų lapija yra ženkliai patankėjusi. Tas pats ir su kitais želdynais.

                Comment


                  Parašė SoulMulticast Rodyti pranešimą
                  Čiurlionio g. skvero projektavima kaip suprantu uzsakinejo privatus verslas? Ir apmokejo irgi.
                  Užsakė savivaldybė, apmokėjo UAB "Realinija", gretimo "Basanavičiaus namų" projekto vystytojas.

                  Comment


                    Parašė ttttt Rodyti pranešimą
                    Apsilankykit Basanavičiaus aikštėje, tokia baisi ji yra nuo pat pridavimo dienos.
                    Padarykite nuotrauką kas nors, prašau.
                    ♚ streetskins.eu/vilnius-city-cycling-map-by-road-surface ♚

                    Comment


                      Parašė dondc Rodyti pranešimą

                      Padarykite nuotrauką kas nors, prašau.
                      Kadangi minimų baisumų nepastebėjau, tai pačios aikštės daug nefotkinau. Na gerai įsižiūrėjus yra kreivumų.

                      Comment


                        Ten prie gatvės pasodinti medžiai, kurių keli, bent jau prieš 3 mėn., buvo nulaužti.

                        Comment


                          Parašė Creatium Rodyti pranešimą

                          Aš panašiai šaipiausi, kai Goštauto g. arba Jasinskio g. susodino šluotas. Tie medeliai realiai taip ir atodė: kaip senos išretėjusios šluotos. Lapus galėjai ant kojų ir rankų pirštų suskaičiuot. Pravažiuok tomis gatvėmis šiemet, pamatysi, kad medžiai kur kas atsigavę ir jų lapija yra ženkliai patankėjusi. Tas pats ir su kitais želdynais.
                          Gali but.. bet situos tikrai pries 2 metus sodino?

                          Comment


                            Parašė SoulMulticast Rodyti pranešimą

                            Gali but.. bet situos tikrai pries 2 metus sodino?
                            Nu taip. Goštauto g. dar 2017 baigti darbai, Jasinskio g. man atrodo irgi 2017 metais pasodinti. Arba praėjusiais. Na, ne vėliau.

                            Comment


                              Kaip ir savo poste (#1524) kalbėjau apie jaukumą ir uždarumą, tai štai MO Muziejaus skveras (Pylimo g. 17), kuriame minimalistiškai, bet skoningai viskas (šiandienos foto):

                              Click image for larger version  Name:	1.jpg Views:	1 Size:	196,1 kB ID:	1707995
                              Menas
                              Click image for larger version  Name:	2.jpg Views:	1 Size:	199,8 kB ID:	1707996
                              Click image for larger version  Name:	3.jpg Views:	1 Size:	200,1 kB ID:	1707993
                              Click image for larger version  Name:	4.jpg Views:	1 Size:	199,2 kB ID:	1707992
                              Kėdės. Ar nesinori ant jų prisėsti?
                              Click image for larger version  Name:	5.jpg Views:	1 Size:	177,7 kB ID:	1707994
                              Click image for larger version  Name:	6.jpg Views:	1 Size:	201,4 kB ID:	1707991
                              Click image for larger version  Name:	7.jpg Views:	1 Size:	207,1 kB ID:	1707998
                              Svarbiausias akcentas:
                              Click image for larger version  Name:	8.jpg Views:	1 Size:	199,8 kB ID:	1707997
                              Paskutinis taisė R.D.; 2019.03.18, 16:35.

                              Comment


                                Na daugelis skverus norėtų matyti tokius, kokie yra kokiam Paryžiui, gyvus: su porelem ant suoliuku, studentus ant pievutes pietaujancius, bobulytes su savo sunukiukais, bet LT/VLN taip nera ir nebus vien del gyventoju skaiciaus trukumo. Bernardinu sodui zmoniu uztenka, o visi kiti pasmerkti but tusti, kad ir butu gerai sutvarkyti. Gyvenu laikinai Oslo namuose, tai jie turi tikrai labai nebloga vidini kiema, kuriam pilna vaiku/tevu/sunu, tikrai geriau nei Algirdo skveras atrodo/atrodys. Geriau tegu butu ta sklypa kokiam vaiku darzeliui isnaudoje su mazu bet kokybisku kiemuku

                                Comment


                                  Parašė Garbanius Rodyti pranešimą
                                  Na daugelis skverus norėtų matyti tokius, kokie yra kokiam Paryžiui, gyvus: su porelem ant suoliuku, studentus ant pievutes pietaujancius, bobulytes su savo sunukiukais, bet LT/VLN taip nera ir nebus vien del gyventoju skaiciaus trukumo. Bernardinu sodui zmoniu uztenka, o visi kiti pasmerkti but tusti, kad ir butu gerai sutvarkyti.
                                  Visiška nesąmonė. Daug žmonių ir aš tame tarpe vežam vaikus automobiliu kur nors į senamiestį ar Vingio parką, kad būtų kur pasiganyti, nes vietoje nu nėra nieko išskyrus asfaltą, išklypusius šaligatvius ir išmaltas vejas.

                                  Comment


                                    Parašė Garbanius Rodyti pranešimą
                                    Na daugelis skverus norėtų matyti tokius, kokie yra kokiam Paryžiui, gyvus: su porelem ant suoliuku, studentus ant pievutes pietaujancius, bobulytes su savo sunukiukais, bet LT/VLN taip nera ir nebus vien del gyventoju skaiciaus trukumo. Bernardinu sodui zmoniu uztenka, o visi kiti pasmerkti but tusti, kad ir butu gerai sutvarkyti. Gyvenu laikinai Oslo namuose, tai jie turi tikrai labai nebloga vidini kiema, kuriam pilna vaiku/tevu/sunu, tikrai geriau nei Algirdo skveras atrodo/atrodys. Geriau tegu butu ta sklypa kokiam vaiku darzeliui isnaudoje su mazu bet kokybisku kiemuku
                                    Absoliuti nesamone. Rusijoje yra pilna miestu su milijonu+ gyventoju, kur nera nei vieno normalaus skvero ir isskyrus viena centrine gatve niekur nera zmoniu. Aisku jie matomi gatvese kai keliauja i darba ar namo, bet cia ne rekreacija. Nes turint tokia aplinka imanoma tik sedeti namie arba automobilyje.

                                    Comment


                                      Parašė SoulMulticast Rodyti pranešimą

                                      Absoliuti nesamone. Rusijoje yra pilna miestu su milijonu+ gyventoju, kur nera nei vieno normalaus skvero ir isskyrus viena centrine gatve niekur nera zmoniu. Aisku jie matomi gatvese kai keliauja i darba ar namo, bet cia ne rekreacija. Nes turint tokia aplinka imanoma tik sedeti namie arba automobilyje.
                                      Jau nebėra net Rusijoje, gal kokioje Mongolijoje dar likę tokių miestų.
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Parašė SoulMulticast Rodyti pranešimą

                                        Absoliuti nesamone. Rusijoje yra pilna miestu su milijonu+ gyventoju, kur nera nei vieno normalaus skvero ir isskyrus viena centrine gatve niekur nera zmoniu. Aisku jie matomi gatvese kai keliauja i darba ar namo, bet cia ne rekreacija. Nes turint tokia aplinka imanoma tik sedeti namie arba automobilyje.
                                        Na ne, absoliuti nesąmonė, tokių milijono+ miestų Rusijoj jau praktiškai nebėra, ypač po World Cup'o, nebent porą rasite.

                                        Comment


                                          Kadangi Naujamiesčio vienoje dalyje labai daug komiblokų (ir, beje, tik kokie 5 namai iš jų yra renevuoti), tai ten visiškai užmušta aplinka (kalbu apie kvaratalus tarp T. Ševčenkos, Vytenio, Naugarduko, Smolensko gatvių), bet šiandien pastebėjau, kad vaikams savivaldybė (?) įrengė naujas žaidimo aikšteles, kurios nėra visiškas š gabalas. Labai nustebau:

                                          Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	87
Size:	197,2 kB
ID:	1708234
                                          Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	91
Size:	203,2 kB
ID:	1708233
                                          Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	88
Size:	198,9 kB
ID:	1708235

                                          O dabar palyginkite su ten pat Avulio B23 vidiniame kieme esančia aikštele, etikmat:

                                          Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	110
Size:	206,6 kB
ID:	1708232

                                          Comment

                                          Working...
                                          X