Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[KAU] Daugiabučių namų statyba

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Na taip su Lafayette čia aš kiek per drąsiai, dėl to verta sutikt.
    Dėl tų geltonų ala medinių (nežinau kokios medžiagos tie elementai) tai neteikiu jiems daug prasmės. Ritmą, apie kurį kalbėjau, tai vertinu susidarantį tarp langų ir taprlangių na o kas dar dėl tų "medžių" - atvirai sakant nežinau kaip juos vertinti. Viena vertus tai pridengia, maskuoja grynumą, kita vertus matoma stipri įtaka tokių pastatų kaip tas ofisiukas Putvinskio g. Dabar tai LT iš ties madinga, kaip suprantu toj pačioj Kauno arenoj kažkas panašaus bus, ir nesakau, kad tai gerai. Tai labai laikina. Užsienį tokia mada, būtent mada - nepavadinčiau to stilium ar kryptim, kiek žinau yra nuslūgusi, jei neklystu (jei klystu - taisykit) su nesėkmingu bandymu Paryžiui, Eliziejaus laukuose - pirmas pastatas nuo Arkos žiedo.
    Dabar sakot: "As vat ir teigiu - atverkim architektura, parodykim ja tokia kokia yra, nemaskuokime tais implantais, jeigu nera tam butinybes." Na, šiam pastatui, tai turbūt tinka; idomu, kaip vertintumėt šitą patį objektą be puošybos elementų? O šiaip jau, tai manau ne visada yra blogai, kai pastatas kažką slepia, maskuoja. Daug tokių pastatų kuria R. Piano, tačiau tai vėl kita svorio kategorija. Bet visgi - pasvarstymui: kaip atrodytų NY Times pastatas nuėmus tą kolektorių nuo fasadų, juk suvokdami tą pastatą tą kolektorių visų pirma veriname ne kaip funkcinį, bet kap estetinį elementą. Kita vertus, apnuoginta architektūra dažnai tampa labai šalta - čia aš subjektyviai kaip pavyzdį pateiksiu dailės galeriją Vilniuj prie Neries. Čia viskas aišku, funkcinis turių eksponavimas kuria estetiką ir t.t... bet, velnias, kaip jau nejauku prie to pastato. tačiau čia galbūt ne nuo stilistikos, o nuo konkretaus sprendimo priklauso.
    Taipogi ir puošyba būna skirtinga.
    Sutinku dar ir dėl to, kad šis gyvenamasis pastatas naudodamas tikrai gana banalią puošybą - maskuojasi, tačiau gal tai iš ties neblogai atspindi, tik deja ne valingai, mūsų visuomenę. Man visada patinka, kai architektūra kalba, o šis pastatas, nesiginčijant dėl jo kokybės, kalba ir, rodos, turi ką pasakyti: 1. gal ir kartojuosi, bet aiški aliuzija į loftą; 2. populiarus puošybos pobūdis - neatrodo brangiai, tačiau orientuota į masinį vartotoją - spekuliuojama menine verte, tuo kas statoma dabar centre; 3. pirminė, paprasta forma atspindi tiek finasinius pajėgumus, tiek tuo pačiu vyraujantį architektūros pobūdį. 4. socialinis žaidimas prasideda architektūrinėje, o baigiasi socialinėje erdvėje.
    Tad manau, kad šis pastatas pasako daugiau nei koks nors individualus namas esantis Vytėnuose , ir aš jo perdaug neteisčiau, nes dabar apstu ir prastesnių sprendimų, tokių kaip Versalio rekonstrukcija ar tas banguojančio stiklo fasadas LA.
    Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras. Jau FB

    Comment


      Athens, ernestas -jusu diskusijos, minciu raiska, vertos pagyrimo

      Comment


        Athens, as ir apie ta pati ritma. Del stiprios itakos su Putvinskio gatves pastatu - nemanau. Viskas kas juos sieja, tai antras fasadas. Ir tai, vienu atveju jis papildo, tampa neatsiejama statinio dalis, kitu atveju (to kotedzo) jis kelia pagristu abejoniu. Lygiai tas pats ir su tavo paminetu NY Times statiniu - tai harmoninga ir taktiska (o ir funkcionalu), statini vizualiai praturtina bei papildo, todel nuplesti taji antraji fasada - nekyla minciu. Kaip jau esu karta minejes - cia kaip moteris pasidaziusi veida, kur vienu atveju ji pasidazo taip subtiliai, jog kartais net nepastebi, o kitu atveju - karnavalas laidotuvese. Ir siuo atveju, sakyciau, cia labiau tinka Klaipedos arena deti prie pavyzdziu, o ne Kauno. Nes Kauno atveju atvirksciai - projektuojama atsiribojant nuo tos laikinos mados (net ir surudijusio spuntinio fasado nelaikyciau to pasekme), naudojamos vien tik amzinosios ir laiko patikrintos pagrindines medziagos: akmuo, betonas, metalas, stiklas ir kt. Atsisakoma pigiu ir laike madingu estetiniu triuku (ko nepasakyciau apie si daugiabuti), vertybes cia formuojamos kitomis priemonemis, kitokiais budais.
        ''idomu, kaip vertintumėt šitą patį objektą be puošybos elementų?'' Tikriausiai - neigiamai. Todel, kad projektuojant buvo numatyta ''puosyba'' ir priimti tam tikri sprendimai ivertinant tai. Ta prasme, vietoj to, kad isryskinti sia gan neklasikine kotedzo forma (ne tik tiesiogine prasme), pabrezti bruozus ir kitus ''kitokius'' srendimus, cia, didziausia idejine investicija yra i ta musu apsnekama fasado dali, o pats pastatas, tartum lieka antrajame plane. Nors kaip jau tamsta pastebejai, cia galime rasti idomiu dalyku.
        Dar suabejociau pozicija del aliuzijos i lofta. Nezinau kam to reikia, nes pats loftas yra vertingas del savo savitu, unikaliu savybiu kitu gyvenamu pastatu atzvilgiu. Tai atskiras vienetas. Tai gali buti marketinginis koks nors bajeris, zinant, jog neva zmonems patinka loftai ir pan, taciau architekturiniu poziuriu, man tai labiau primena medzio imitacija automobilio salone (ta pastika), kur irgi ale aliuzija i soliduma, prabanga ir gryna medi.
        Del Vilniaus galerijos, daugiau-maziau sutinku su tavim. Isties, ten su atmosferiniais dalykais kazkas ne taip. Tik nezinau, ar tai ''architekturos grynumo'' isdava. Sutikciau su tavim, jog tai, tikriausiai, konkreciu sprendimu pasekme.
        Zodziu, bendra tavo pozicija sio daugiabucio atveju - idomi, argumentuota, taciau kiek kitokio kampo nei manoji

        ps. O vat tokiu vertinimo kriteriju, kaip kad ''neteisčiau, nes dabar apstu ir prastesnių sprendimų,'' manau reiktu vengti. Tai dirbtinai sukurta salyga, kuri negali buti kaip vertinimo kriterijus ar pasiteisinimas. Beje, butent tai (man kiek netiketai), vienas viesas kritikuotojas pareiske ir to Versalio atveju

        Comment


          Iš esmės, ši diskusija eina prie pabaigos galima sakyti, kad gana išsamiai išanalizavome šį pastatą.
          Sutinku su tuo, kad sakėt, jog aliuzija į loftą tai daugiau marketingo, nei meninis sprendimas. Aš tą ir turėjau galvoj, tik ne taip išsireiškiau. Vis dėlto, mano supratimu, šis pastatukas yra kažkas tokio šviežesnio. Pirmiausiai - tik pažvelk į naujus daugiabučius - Vytauto pr., Fredoje ir kitur - net Vilniuje... Jie visi vienodi - butų išplanavimo schemos, ryškių spalvų fasadas ( spalvingumas - OK, bet kas nepamuota tas nėra tinkama), tie patys standartiniai tūriai, žodžiu blogiau nei sovietmečio daugiabučių rajonai ir tik išskirtiniai atvejai yra aukštesnio artchitektūrinio lygio. O kotedžas man tuo ir patinka, kad yra kitoks. tačiau čia pat ir minusą galiu rast. vat man jis visiškai priimtinas būtų, ir turbūt nenusileisčiau dėl jo architektūrinės kokybės, jei jis stovėtų miesto centre, ar bent jau Žaliakalnyje. Tokiu atveju, nepaisant to, ar jo puošyba banali, vienalaikė, šis pastatas būtų tam kontrastas/opozicija tiek nuosavam namui, tiek daugiabučiui. Dėl savo tūrinės - erdvinės kompozicijos, jis yra gana kompaktiškas (bent taip įsivaizduoju), kita vertus pats kotedžo sprendimas yra neblogas balanso tarp bendros ir privačios nuosavybės paieškos būdas.
          Man patinka, kad čia atsisakoma ryškios spalvos, o nepatinka perdėm pabrėžta puošyba ir tai, kaad pastatas stovi Vytėnuose, kas reiškia, kad kitoks jis ir negali būti, nes aukštesnių daugiabučių statyba ten neįmanoma.
          Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras. Jau FB

          Comment


            "ernesto" ir "Athens" diskusija primena dėstytojo ir studento pokalbį (neabejoju, kad "Athens" ir yra kokio nors u-teto arch.katedros kažkelinto kurso studentas).

            kas liečia patį pastatą Vytėnuose, tai jis - savotiškas. spėju, kad šį pastatą projektavo jaunas ir ambicingas architektas. užsakovas buvo taupus, tačiau ir "inovatyvus". jų bendravimo ir susibendravimo rezultatą matome tose nuotraukose.
            kad pastatas projektuotas su siuolaikiško modernizmo intencija - stipriai jaučiasi; architektas norėjo išlaužti modernų "kūrinį". nesiimu spręsti kiek jam tai pavyko, bet kad to architekto ego (ir užsakovų apetitas) buvo didelis - abejonių nekelia :-)

            Comment


              ' "ernesto" ir "Athens" diskusija primena dėstytojo ir studento pokalbį (neabejoju, kad "Athens" ir yra kokio nors u-teto arch.katedros kažkelinto kurso studentas).' Šitą užskaitau

              na o dėl to, kad architektas norėjo "išlaužti modernų kūrinį", tai drįsčiau abejot. Gal labiau šiuolaikišką - postmodernų. tai įrodo ir tie puošybos elementai, kurie moderniam kūriniui nereikalingi.
              Mano gi, kaip studento' nuomone, tai labiau tradicijos tęstinumas, nei kažkoks superinis inovatyvumas, už ką ir vertinu šį pastatą
              Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras. Jau FB

              Comment


                Parašė Athens Rodyti pranešimą
                Mano gi, kaip studento' nuomone, tai labiau tradicijos tęstinumas, nei kažkoks superinis inovatyvumas, už ką ir vertinu šį pastatą
                vien už šią savo mintį, jūs nusipelnėte garbinto studento titulo (čia nepiktai).

                ar bent suvokiate ką čia (to pastato kontekste) pasakėte: "tradicijos tęstinumas"?! kokios tradicijos? koks, nuo ko, į ką, kur tęstinumas? ką konkrečiai turite omenyje? kuom vadovaujatės, remiatės?

                P.s.: šiaip protingai ir labai profesionaliai su jumis apie architektūrą ir apie tą namą pakalbėjo "ernestas".
                P.s.s.: gaila, kad ankstesniame mano komentare nematėte ir nesupratote tam tikros ironijos. tokio komentaro nereikia rimtai priimti. :-)

                Comment


                  Aš ir nepriimu piktai
                  Atsiprašau, kartais ne visada pavyksta gerai išreikšt tai ką turiu galvoj, ypač šiame forume, nes čia rašau atsipalaidavęs, nesiekiu tobulumo, todėl man ir patinka miestai.net
                  "ar bent suvokiate ką čia (to pastato kontekste) pasakėte: "tradicijos tęstinumas"?! kokios tradicijos? koks, nuo ko, į ką, kur tęstinumas? ką konkrečiai turite omenyje? kuom vadovaujatės, remiatės?" bandau atsakyti - gali būti, kad kartosiuosi su anais post'ais, visgi, pradėsiu nuo toliau. Kažkuriam post'e šioje temoje minėjau, kad Lietuvos architektūra visada, pradedant nuo tarpukario ieškojo savo nacionalinės kalbos, tam tikrų savitumų, kas reprezentuotų mūsų kraštą. Tai natūralu. Štai pavyzdžiui suomiai savo identitetą atskleidžiančia architektūra laiko tarptautinį modernizmą - ne regionalizmą (nes A. Aalto tradicija nors ir buvo tęsiama, po to dažniau suko link paprasto tarptautinio stiliaus). Tiesiant Lietuvos, o gal geriau reikia sakyti jau Kauno miesto temą (nes tiek moderni architektūra, tiek šiuolaikinė skiriasi skirtinguose miestuose) tai štai dar vienas pvz iš istorijos: prof. Stauskas pats yra pasakęs, kad projektuodamas Vienybės a. atsižvelgė į du dalykus - renesanso ir baroko aikščių perspektyvą, mąstelį - tai urbanistinis klodas; antra - gi aikštės naujųjų pastatų architektūra turėjo atspindėti tarpukario architektų - K. Reisono, V. Landsbergio pastatų tradiciją. Tad štai horizontalusis "Pramprojekto" fasadas puikiai susišaukia su dabartiniais KTU centriniais, o Sprindžio "Miestprojektas" atspindi daugelio tarpukariu statytų gyv namų fasadų kompozicinį horizontalumą. Be jokios abejonės, ne visi pastatai ar kompleksai (aišku kalbu tik apie individualius - ne tipinius) atspindės mano teiginius, tačiau tradicija visada lemia miesto veido bruožus.
                  Dabar kita medalio pusė: teigiau, kad štai lietuviams būdingas racionalumas. Praktiškai nuo modernizmo gimimo mūsų šalies architektūra tiek tarpukariu, tiek sovietmečiu, tiek dabar yra paremta racionaliomis architektūrinėmis formomis, Kaune tai ypač lengva pastebėti. kartais tų formų grupavimas sukelia tam tikrą ekspresyvų vaizdą, tačiau organiška forma iš esmės čia sveitima. Visgi, dekoratyvumas mūsų kultūroje nėra svetimas reiškinys. 3 ojo dešimtmečio architektūra Kaune siejasi su istorizmo kryptimi (Bankas, Chemijos f-tas Aleksote) bei beatodairiškomis tautinio stiliaus paieškomis. Arch. Macijauskas keletui mūrinių pastatų Mickevičiaus gatvėje siekė suteikti medinės lietuvių liaudies pastatų bruožus. Žodžiu mūriniai pastatai buvo puošiami medžiui būdingomis formomis. To meto spauda (dabar nėra prasmės ieškoti konkrečių straipsnių), architekto kolegos labai neigiamai atsiliepė apie šiuo Macijausko bandymus. Vėliau puošyba vyrauja interjeruose, o štai kodėl LKKA pastatas gana racionalus ir komponuojamas remiantis tiesiog supaprastintomis klasikinėmis formomis (kaip beje ir daugelis 4 deš Kauno reprezentacinių pastatų - aiški G. Guerrini ir kitų Romos mokyklos architektų įtaka), V. Landsbergis atsako, jog pritrūko lėšų kurti "ištaikingesnį" pastatą. Visgi, ne tik lėšų trukumas formuoja taupesnę architektūrą. Net tarpukariu suprasta, kad gyvenamieji namai neturi būti itin ištaikingi, puošnūs. Tai įrodo ir individualus paties Landsbergio namas Kęstučio g., kurį Kančienė laiko geriausiu individualiu namu Lietuvoje EVER. Su šia nuomone galima ir nesutikti, tačiau puošybos atsisakymas gyvenamojoje statyboje tampa tradicija (Kauno centras, Žaliakalnis, Panemunė). Tad kad skolinamąsi detales iš ankstesnių autoritetų nėra nieko keisto. Štai kad ir Sprindžio "Hidroprojektas" kaikurios detalės iš tarpukario, tačiau tūriai, jų kompozicija grynai tuolaikinė - tarptautinė. Taip pat ir šis konkretus daugiabutis. Lieka detalės iš, taip sakykime, praeities epochų, tačiau naudojami ir dabar populiarūs puošybos elementai. Tad tuo jis man ir patinka, kelia tam tikras asociacijas, gal ir prieštaravimus.
                  Uh... daug čia prirašiau Kita vertus man tokios diskusijos - įdomus žaidimas, smagu paieškoti vieno ar kito elemento ištakų.
                  Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras. Jau FB

                  Comment


                    Parašė Skrandis Rodyti pranešimą
                    http://www.centromera.lt/main.php/id/109/lang/1

                    Mažaaukštis namas Fredoje "Svajonių alėja"
                    Statybos juda į priekį.



                    Kol medžiai nesužaliavę, namas matosi ir iš Europos pr.



                    Vaizdas iš Liūdesio alėjos.

                    www.kaunotvirtove.lt

                    Comment


                      Liūdesio alėja. Skamba ne kaip....
                      ______________
                      The Division Bell

                      Comment


                        Simpatiškas projektas. Buvau aplinkui pasivaikščioti, tai tikrai smagi vieta. Tikėjausi, kad labai daug triukšmo nuo Europos pr. bet nelabai jis ten girdisi, o kai dar sužaliuos medžiai manau dar mažiau girdėsis.
                        You've got one life! Live it!

                        Comment


                          Netinkuotos sienos idomiai atrodo. Galejo isore rusvom apdailos plytom ismuryti o kampus baltus/pilkus palikti. Kai nutinkuos, nudazys ir pakabins tuos juokingus balkoniukus,- nebus grazu.

                          Comment


                            vietele tai ne kas ne kas... isivaizdavau, kad bisky kitoj vietoj, bet dabar paziurejus tai ne uz ka nepirkciau cia.
                            Occupation: igra na balalaikach v traktirach

                            Comment


                              nemanau, kad vieta bloga, vieta rami ganetinai, ant kalniuko, apylinkes irgi ganetinai idomios pasivaikstineti, salia centras...

                              Comment


                                Parašė ViR2 Rodyti pranešimą
                                nemanau, kad vieta bloga, vieta rami ganetinai, ant kalniuko, apylinkes irgi ganetinai idomios pasivaikstineti, salia centras...
                                prie pat gatves praktiskai. keli medziai vos uzstoja. nekalbant apie triuksma ten nuolatinis smogas. i kita puse kazkokie siltnamiai, darzai... kur ten vaiksciot? koks dar centras salia? susisiekimo viesuoju transportu praktiskai jokio. kur artimiausia mokykla, darzelis? galu gale parduotuve?
                                Occupation: igra na balalaikach v traktirach

                                Comment


                                  Parašė Bootsy Rodyti pranešimą
                                  prie pat gatves praktiskai. keli medziai vos uzstoja. nekalbant apie triuksma ten nuolatinis smogas. i kita puse kazkokie siltnamiai, darzai... kur ten vaiksciot? koks dar centras salia? susisiekimo viesuoju transportu praktiskai jokio. kur artimiausia mokykla, darzelis? galu gale parduotuve?
                                  Parduotuvė yra laiptais nusileidus piliakalnio gatvėj
                                  Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras. Jau FB

                                  Comment


                                    Parašė Skrandis Rodyti pranešimą
                                    Loftai Žaliakalnyje (Kalpoko ir Zanavykų gatvės kampas)
                                    Atvaizdas


                                    Atvaizdas


                                    Atvaizdas


                                    Atvaizdas


                                    Atvaizdas
                                    Kada maždaug šis pastatas yra pastatytas, kas jame buvo įsikūrę?
                                    www.kaunotvirtove.lt

                                    Comment


                                      "Smėlių" naujakuriai gali likti be pastogės

                                      Nekilnojamojo turto agentūros bruka kauniečiams butus naujame kvartale "Smėliai", nors kol kas šių butų pardavinėti negalima: pradėta "Smėlius" valdančios bendrovės bankroto procedūra.

                                      Reklama ir tikrovė

                                      "Kvartalas "Smėliai" – tai viskas, ko reikia šiuolaikiniam skubančiam kauniečiui", – skelbiama reklaminiame šūkyje. Gal ir taip, jei šiuolaikiniam kauniečiui tikrai reikia rizikos ir nežinios, kokia pinigų, iš anksto sumokėtų už butą, ateitis.

                                      Teisininkai perspėja: žmonės, sumokantys tūkstantines išankstines įmokas už butus "Smėliuose", labai rizikuoja.

                                      Kauno apygardos teisme "Smėlius" valdančiai "Nuovos" įmonių grupei, kuriai priklauso šešios įmones, tarp jų ir "Nuova 5", pradėta bankroto procedūra. Tačiau tai apsukriems verslininkam netrukdo ieškoti klientų.

                                      Comment


                                        Parašė enigma Rodyti pranešimą
                                        Liūdesio alėja. Skamba ne kaip....
                                        Man tai atrodo visai originalu. Galima sugalvoti gerų rekalminių šūkių.

                                        Pvz. "Vargo apartmentai" Liūdesio alėjoje - tai Jūsų sielos prieglobstis...

                                        Comment


                                          Nauji būstai: naujakurių pretenzijos nepagrįstos?
                                          Rūta Stankevičiūtė 2011-06-15, 14:04



                                          Daugėja skundų dėl nekokybiškai pastatytų namų. Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba skėsčioja rankomis, kad jų išvados tėra rekomendacinio pobūdžio.

                                          Tikėjosi geresnės kokybės

                                          Ramioje aplinkoje pastatytas išskirtinio eksterjero daugiabutis Vytėnuose daugeliui čia įsikūrusių šeimų asocijuojasi su svajonių namais.

                                          "Įsivaizdavome, kad kraustomės į aukšto lygio namą. Nepigūs buvo butai, todėl kokybės tikėjomės labai geros. Tačiau paskui pradėjo lįsti visokie defektai", – skundėsi bendrijos "Vytėnų namai" pirmininkas Andrius V.

                                          Praėjusių metų rugpjūtį į naujus namus atsikraustęs su nėščia žmona vyras nesitikėjo, kad gimus vaikeliui dar teks spręsti įvairius remonto klausimus.

                                          "Kai namuose yra naujagimis, tikrai nemalonu rūpintis statybų defektais. Kai kuriems kitiems pirkėjams nepasisekė dar labiau. Jie iki šiol negalėjo įsikraustyti, nes per kiaurą stogą ir sienas bėgo vanduo. Negalėjo dažyti sienų, dėti grindų, nes bėgantis vanduo būtų jas sugadinęs", – kalbėjo Andrius.

                                          Jo teigimu, gyventojai svarsto galimybę kreiptis į teismą, kurio būtų prašoma įpareigoti bendrovę pašalinti trūkumus.

                                          "Jie vengia šalinti trūkumus ir vilkina procesą. Šitaip elgtis su žmonėmis negalima. Kad ir ką rašytume, mums atsako, kad statybos aktai nereglamentuoja tam tikrų dalykų ir dėl to neturėtume skųstis arba kad persiuntė mūsų pretenziją rangovui, o šis kreipsis į darbus atlikusius subrangovus. Užburtas ratas", – piktinosi Andrius.

                                          O man labiausiai patiko šitas:

                                          "Stogą jau sutvarkėme, nors ir nesame įsitikinę, kad tai buvo mūsų klaida. Esame paprašę draudimo kompensuoti nuostolius, vyksta teisinis ginčas. Kol jis neišspręstas, neaišku, ar kitiems butams kompensuosime žalą, – kalbėjo I.Januševičiūtė
                                          Ne esame įsitikinę kad dėl mūsų kaltės per stogą bėgo vanduo.. Turbūt naujakuriai jį sugadino

                                          Comment

                                          Working...
                                          X