Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[†] Vilniaus miesto bažnyčios

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts


    Parašė spekas Rodyti pranešimą
    O šito jau seniai laukiau.

    Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios, Savičiaus g. 15 ‎‎ atnaujinimas

    Click image for larger version  Name:	Capture3.JPG Views:	248 Size:	192,4 kB ID:	2037917
    Jos situacija komplikuota, nes sovietmečiu buvo įrengti keli aukštai išliejant gelžbetonines perdangas ir dar lifto šachtą pastatant vidury pagrindinės navos... Konstrukcijas, išskyrus lifto šachtą, atrodo ruošiamasi palikti, nes, bent jau anksčiau, buvo abejojama dėl bažnyčios stabilumo šalinant gelžbetonines konstrukcija. Na, tebūnie paliktos perdangos. Svarbu pagaliau bus atnaujinta dar viena bažnyčia ir atidaryta naudojimui. Pakankamai bus daug išspausta ką galima išspausti iš tokios situacijos.

    https://sa.lt/vilniaus-centre-esanci...sis-du-darbai/

    Click image for larger version  Name:	Capture.JPG Views:	245 Size:	109,1 kB ID:	2037918
    Click image for larger version  Name:	Capture2.JPG Views:	245 Size:	129,1 kB ID:	2037919
    Bažnyčia šiuo metu atrodo taip:
    https://pamirsta.lt/mergeles-marijos...ojos-baznycia/

    Labai džiaugiuosi, kad VIlniuje vyksta toks intensyvus bažnyčių atnaujinimas.
    Šiuo metu atnaujinamos:
    - Petro Povilo,
    - Viešpaties dangaus žengimo (kur Misionierių sodas),
    - Jokūbo,

    Katik baigta atnaujinti:
    - Kotrynos
    - Arkangelo Rapolo (prie VCUP)
    - Šv Trejybės Graikų apeigų (prie Aušros vartų)
    Ačiū už geras naujienas

    Comment


      Parašė cozzamarra Rodyti pranešimą

      Pernelyg dažnai lieku su įspudžiu, kad Vilniuje žmonių istorinis atminimas nieko nereiškia – ateina nauji ir (dažniausiai gana barbariškai) rauna tavo istoriją su šaknimis, savame mieste pasijunti tarsi svetimu (taikau tik Senamiesčiui ir Naujamiesčiui).
      Šnekėk konkrečiais pavyzdžiais. Kur barbariškai restauruota?

      Comment


        Gerai būtų diskusiją apie Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios atnaujininmą iškeklti į bažnyčių skiltį, nes čia ji pasimes tarp 250 puslapių apie naujus daugiabučius ir įrenginėjamas palėpes.

        Comment


          Parašė cozzamarra Rodyti pranešimą

          Ramiai. Tik savo įspūdį parašiau. Nieko neišmanau apie polichromiją ar restauravimą, bet per dažnai restauratorių darbai primena visiems
          Galbūt, prieš restauruojat, reikėtų projekto viešinimo (jeigu nevyksta tokie)? Galbūt reikėtų privalomų užsienio ekspertų išvadų? Gal dar kažko, kas, na, nežinau, neišplėštų iš žmonių mylėto (t.y. susijusio su įvairiais asmeniniais prisiminimais) ir per daug metų įsigyvenusio vaizdo? Arba priešingai, viešinimas ir aiškinimas visuomenei leistų prisitaikyti/pasiruošti prie grįžimo į originalią (?) išvaizdą.
          Pernelyg dažnai lieku su įspudžiu, kad Vilniuje žmonių istorinis atminimas nieko nereiškia – ateina nauji ir (dažniausiai gana barbariškai) rauna tavo istoriją su šaknimis, savame mieste pasijunti tarsi svetimu (taikau tik Senamiesčiui ir Naujamiesčiui).
          Ir kada taip Lietuvoje su kilnojamųjų restauracija nutiko, kaip buvo suniokota sieninė tapyba arba paveikslas? Juk netgi tada, kai nutinka klaidos (o jo nutinka kaip ir visų profesijų atstovams, ieškoma geriausio būdo ištaisyti, nes nėra tokio, kuris klaidų nedarytų, ypač daug specifinių žinių reikalaujančiame darbe neteisingai pasirinkus medžiagas, neatsiželgus į kitus faktorius ir t.t.). Jūsų pateiktas pvz. juk netinka, ne profesionalas padarė tokią klaidą ir sugadino objektą. Kitas reikalas, kad bet kokiam tvarkybos projektui atliekami tyrimai (žr. PTR "Tvarkybos darbų rūšys"), kuriuos atlieka atskiri specialistai, t.y. pastato fasado atveju (1) architektūros natūriniai tyrimai; (2) polichromijos ir sienų tapybos tyrimai. Ir, žinoma, (3) istoriniai kaip projekto sudėties dalis. Jeigu restauruojamas kilnojamas daiktas, rengiama restaravimo programa, kuri tvirtinama restautavimo tarybos, sudarytos iš restauratorių... Visi projektai yra viešinami, bet kokia iš to nauda visuomenei, jeigu didžioji dauguma nesupras, kas ten parašyta ir ką jie ten sužinos, polichromijos tyrimų rezultatus ar architektūrinių tyrimų duomenis? Juk bet kokio projekto sprendinys yra kelių tyrimų suma, kurią apibendrina vienas projektas ir jam išduodamas atsakingos institucijos leidimas.

          Aš galiu su jumis sutikti dėl paskutinio teiginio tik tiek, kiek tai liečia, pvz., gatvių, stotelių pavadinimus, kurie keičiami tiesiog bet kaip Vilniaus m. savivaldos atitinkamos komisijos sprendimais, bet tikrai tai nėra pastatų restauracija, kur yra daug saugiklių (specialisto atestavimas, projekto paruošimas, leidimo išdavimas, darbų tikrinimas, jų priėmimas). Tokia nuomonė gali susidaryti tik dėl to, kad paprasčiausiai Vilnius labai apleistas ir mes pripratome prie bet kaip nudažytų, aptrupėjusių, neprižiūrėtų fasadų. Kaip visad sakau tokiais atvejais, kaip nuolat gyveni kiaulidėje, tampi kiaule.

          Comment


            Parašė Vilniaus gyventojas Rodyti pranešimą
            Sakyčiau nereikia visko aklai kopijuoti iš vakarų. Pagalvokit kiek išlikusio paveldo turi jie, ir kiek mes. Mes tiesiog negalime sau leisti palikinėti bažnyčias ir dvarus apleistus (jau nekalbant apie Vilniaus senamiestį), nes palyginus su vakarų Europa mes jų turime tikrai mažai.
            Vilniuje yra virš penkiasdešimties bažnyčių, ne ką mažesniame Hanoveryje randu devynias, tris kartus didesniame Hamburge - apie 20. Tad nesu tikras dėl šito.

            Comment


              Parašė VLR Rodyti pranešimą
              Man vienam ji gražiai atrodo ir taip? Turi kažką magiško, labai specifinę aurą. Gal geriau reiktų palikti, bent kol išmoks lietuviai rekonstruoti dalykus? Ar nebus taip, kad bukai užtinkuos viską ir atrodys kaip Disneyland'as?
              Parašė abruo Rodyti pranešimą
              Pritariu, man ji tokia, kokia yra, galėtų ir likti, kaip paminklas prievartiniam sovietmečio ateizmui ir visam nesiskaitymui su paveldu. Bažnyčia sudarkyta, bet sudarkyta taip įspūdingai, kad tikrai galėtų tapti puikiu traukos objektu.
              Parašė Alfas Vingys Rodyti pranešimą
              Dėl Marijos bažnyčios Savičiaus g. buvo svarstomi visi variantai. Taip pat ir nedaryti nieko, arba palikti kaip muziejų komunizmo destrukcijai. Tai yra apgalvotas, išdiskutuotas sprendimas, ir tie, kas priėmėm sprendimą, tikrai turi argumentų.

              Iš architektūrinio konkurso sąlygų:
              "Konkurso tikslas – rasti šiuolaikiškus, lanksčius interjero sprendinius, kuriuose derėtų nauja ir sena, o pastatas būtų transformuotas taip, kad jame vienu metu viena kitai netrukdydamos galėtų vykti skirtingos veiklos, per erdvių manipuliacijas atsirastų pilietinių ir sakralinių funkcijų sinergija"

              Parašė VLR Rodyti pranešimą
              Vilniuje pilna barokinių bažnyčių, po restauracijos ši taps vos viena iš jų. Aš, aišku, esu pasiruošęs ginčytis, ar reikia palikti šią bažnyčia kaip yra ar restauruoti. Bet tas faktas, kad tau ši idėja atrodo taip šokiruojančiai rodo, kad tu nelabai supranti apie ką tu šneki.
              Kaip bus toliau su bažnyčia, tai bus ilgos diskusijos.
              Po sovietmečio buvo uždaryta ir kai kurios suniokotaos suniokota pusė bažnyčių:

              Beveik nebuvo suniokotos, nors ir buvo uždarytos: Arkikatedra, Visų Šventųjų, Šv, Kotrynos, Šv. Jono, bažnyčios
              Nėra žymės ar mažai žymių po uždarymo ar suniokojimo: Šv, Jokūbo ir Pilypo (Lukiškių), Bernardinų, Dievo Gailestingumo, Šv. Baltramiejaus (Užupio), Šv, Kazimiero, Naujosios Vilnios Švč. M. Marijos Taikos Karalienės bažnyčios
              Lėtai vyksta atnaujinimas, dar yra didelės suniokojimo žymės: unitų (graikų katalikų) Švč.Trejybės Pranciškonų bažnyčiose
              Visiškai suniokota yra tik Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia

              Rodyti Vilniaus svečiams ir pasakoti apie ateistų bei komunistų siautėjimą labai įtaigu Pranciškonų ar Marijos Ramintojos bažnyčioje.
              Tačiau reikėtų paklausti pačių tikinčiųjų - ar jiems (ypač seno amžiaus žmonėms) patogu lipti melstis gaisrinais laiptais į trečią aukštą

              Comment


                Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia
                Foto 2023.10


                įėjimas


                Pirmas aukštas. Jame veikia kavinė


                Dešinjei laiptai


                Antras aukštas
                Jame transliojamos mišios iš III aukšto




                Trečias aukštas




                Kairieji laiptai


                Socializacija po mišių

                Comment


                  Nežinojau. Pasirodo, Vizičių vienuolyno ansamblis (kur buvo Rasų kolonija) atsikratė kalėjimo. Straipsnis 2018.

                  Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/kultura/istori...status-8272341

                  Dabar belieka iškrapštyti vienintelę likusią votį:

                  Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	684
Size:	184,0 kB
ID:	2049449

                  Comment


                    Parašė spekas Rodyti pranešimą
                    Nežinojau. Pasirodo, Vizičių vienuolyno ansamblis (kur buvo Rasų kolonija) atsikratė kalėjimo. Straipsnis 2018.

                    Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/kultura/istori...status-8272341

                    Dabar belieka iškrapštyti vienintelę likusią votį:
                    Tai jau seniai. Ten iskelus ta kalejima galima butu antra Paupi formuot ant kiek ten vietos yra.

                    Comment


                      Seniai ten teritorija isvalyta, plius es fondu pagalba dirvozemi nuo keknksmingu medziagu isvale. Matosi griaunami sandeliai ir esamame kalejme. Taip ten galimas antras paupys su neblogesniais vaizdais. Juokingiausia zinoma kaip ten ta lidla leido pastatyt.
                      "I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002


                      - George W. Bush President of the USA

                      Comment


                        Nelabai aiškiai iškomunikavau mintį.

                        Nežinojau, kad nr. 1 teritorija išsivadavo nuo kalėjiminio statuso ir ji perleista bažnyčiai, tad apsidžiaugiau sužinojęs.
                        Žinojau, kad nr. 2 teritorija buvo išvalyta tiek nuo griuvėsių, tiek nuo taršos, kas yra puiku.
                        Nežinau koks teritorijos nr. 3 statusas. Ar dar yra kokios institucijos ten? Kas valdo tą sklypą? Ar yra planai jį pagaliau perleisti tam kas jį vystytų?

                        Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	662
Size:	158,9 kB
ID:	2049492

                        Comment


                          Parašė laimutis Rodyti pranešimą
                          1870-1880 m. fotografijoje bažnyčios plokštumos tamsios, piliastrai, arkinės angos, portikas, baliustrada ir kitos detalės baltos, kur čia XVII a. autentika o kur vėlesnis perdažymas?



                          Juozapas Čechavičius | Skaitmeninės kolekcijos (vu.lt)
                          2023 08 19

                          Attached Files

                          Comment


                            Buvęs Vilniaus jėzuitų noviciatas ir Šv. Ignoto bažnyčia (nuo XIX a. vidurio – karininkų klubas). Inventorizacijos ir kareivinių perstatymo projektas. Rusijos valstybės istorijos archyvas





                            Maria Kałamajska-Saeed. Rosyjskie plany klasztorów skasowanych w roku 1832. (II tom), 2021.



                            LR Krašto apsaugos ministerija (kam.lt)

                            Comment


                              Petro Povilo bažnyčia po lietaus su vaivorykšte 2023 10 14

                              Click image for larger version

Name:	Petro Povilo baznycia su vaivorykste 2023 10 14.jpg
Views:	378
Size:	590,7 kB
ID:	2083198

                              Comment


                                Parašė julius Rodyti pranešimą
                                Beje dar kalbant apie Trinitorius kaip apie integralią Sapiegų ansamblio dalį - teko matyti tokį prorojektą siūlantį atstatyti barokines bokštų smailes. Na ir aišku idealiu atveju galima būtų nugriauti dalį carinės ligoninės ir atstatyti puošnius vartus, kad vaizdas iš parko centrinės dalies atsivertų.

                                Click image for larger version  Name:	PXL_20231001_120234397.jpg Views:	4 Size:	1,47 MB ID:	2099109 Click image for larger version  Name:	A2-Trinitorių-bažnyčia-su-šventoriaus-vartais.-XX-a.-pr-Šie-vartai-nugriauti-sovietmečiu-teritorijoje-įsikūrus-kariškiams..jpg Views:	4 Size:	136,9 kB ID:	2099107
                                Ačiū už puikų Sapiegų rūmų temos atnaujinimą.
                                Pakartojau Trinitorių bažnyčios nuotraukas bažnyčių temoje.

                                Comment


                                  Trinitorių bažnyčia
                                  Foto 2020.08






                                  Skliautui apimti reikia labiau plačiakapio objektyvo

                                  Comment


                                    Šv. Kazimiero bažnyčia
                                    Foto 2023.12.24
                                    Vis dėlto ta "Maskva" bjauroja visą vaizdą


                                    Comment


                                      Vilniaus Šv. Kryžiaus (Bonifratrų) bažnyčia
                                      Foto 2024.03


                                      Comment


                                        Prie Petro ir Povilo bažnyčios ketinama atstatyti buvusią koplytėlę. Ne tiksliai tame pačiame taške, kur buvo, bet toje teritorijoje. Finansuos parapija.

                                        Click image for larger version

Name:	Screenshot 2024-03-26 102114.jpg
Views:	739
Size:	143,0 kB
ID:	2119864

                                        Comment

                                        Working...
                                        X