Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Požemiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    Ne
    Sitas prie puckoriu.

    Bet apie ana rodos radau lietuviskai (reikejo mokytis ta rusu kalba...) Bet kaip keista, kad nera NIEKO tikslaus, nors tai nera kazkoks viduarmziu objektas

    http://www.vilniusbunkers.narod.ru/lt/3bur.asp

    siaip kas vaikstineja po tokio tipo objektus, rekomenduociau uzsukti. Gera valanda visai idomaus pasiganymo
    Kai nuvaziuoja stogas, atsiveria dangus

    Comment


      #42
      Parašė Wycka Rodyti pranešimą
      Įėjimas į dzotą. Deja, pro čia praeis nebent vaiduoklis, arba kas sugebės išpjauti grotas (nerekomenduojama, nes viduje vis tiek tik šiukšlės)
      Taip ir jaučiasi myžalų kvapas žiūrint...
      100 minčių – miestai, transportas ir idėjos

      Comment


        #43
        Bunkeriai - išslapstyti po visu Vilniumi ir labai pavojingi

        http://www.diena.lt/naujienos/miesta...vojingi-326338

        Comment


          #44
          Po Vilniumi – paslaptingų tunelių raizgalynas
          Birutė Žemaitytė
          2011.06.02 17:00
          balsas.lt


          Video (6)
          Foto (69)

          Šimtmečiais istoriją skaičiuojantys miestai savo mūruose slepia daugybę paslapčių. Ne išimtis ir Vilnius, po kurio senamiesčiu driekiasi ištisas požeminis pasaulis. Mūsų sostinės požemiai – sveiki ir apgriuvę - atverti smalsaus lankytojo akiai. Jie amžiams bėgant buvo slaptavietėmis ir turto saugyklomis, amžino poilsio vietomis ir kalėjimais, monetų kalyklomis ir paprasčiausiais rūsiais...

          Tarp žmonių sklandanti legenda, kad požeminiais tuneliais iš Vilniaus galima nukeliauti iki Trakų – ir liks legenda, bet tai, kad nusileidus į rūsį vienoje vietoje buvo galima išlipti visai kitoje – tikra tiesa...

          „Į tunelius po visu Vilniumi jie kažin ar pavirsta, bet tikrai yra atsiradusios ištisos sistemos – reikia turėti galvoje, kad Vilnius, kaip ir visi viduramžių miestai, dažnai kentėdavo nuo gaisrų, keitėsi valdų ribos, pastatai būdavo perstatomi, į vieną sistemą būdavo sujungiami rūsiai, kažkada priklausę atskiriems pastatams“, – aiškina archeologas Kęstutis Katalynas. Anot jo, atskirus rūsius sujungti buvo stengiamasi dėl to, kad taip patogiau.

          „Bet juk yra buvę, kad iš senamiesčio rūsių žmonės nusigaudavo toli už jo ribų, – gina romantišką tunelių labirinto versiją Vilniaus Rotušės ceremonmeisteris Saulius Pilinkus. – Buvo galima iš miesto centrinės dalies išeiti. Ne mažiau kaip keli šimtai žmonių iš geto sugebėjo į laisvę išeiti naudodamiesi būtent tomis požeminėmis komunikacijomis ir išlįsdavo Užupy. Jeigu mes gebėtume visą požeminį Vilnių, taip pat ir vandentiekio komunikacijas, kurių skaičiuojama apie 26 km po miestu, atverti, tai turėtume nuostabiausių dalykų“, – sako jis.
          K. Katalynas pasakoja, kad rūsiai po Vilniumi pradėti įrenginėti tuomet, kai čia prasidėjo mūrinė statyba: pirmiausia XIV a. pabaigoje žemutinė pilis, o XV a. atsirado jau ir mūriniai gyvenamieji namai, bet pirmosios mūrinės bažnyčios, statytos XIV a. pabaigoje, buvo dar be rūsių.

          Mokslininkas Vilniaus požemius skirsto į tris grupes: gyvenamųjų namų ir kiti visuomeninės paskirties požemiai, drenažo ir kanalizacijos sistema bei fortifikaciniai.

          Kartu su „Balsas.lt“ žurnalistais kviečiame jus pasižvalgyti po kai kuriuos senuosius Vilniaus požemius.
          Pirmasis maršrutas: Šlapelių namas-muziejus Pilies gatvėje, Filharmonija, Šiuolaikinio meno centras ir žinoma – sostinės širdis Rotušė...

          Šlapelių namas-muziejus – tipiškas rūsys po namu

          Archeologų duomenimis, pasakoja K. Katalynas, Pilies ir Didžioji gatvės susiformavo dar XIV a. pabaigoje, o XV a. praktiškai visi namai, esantys prie gatvės, čia jau buvo mūriniai. „Todėl rūsiuose yra išlikę labai daug gotikos elementų – nepaisant to, kad laikui bėgant keitėsi valdų ribos ir jie buvo perstatinėjami, nes net pastatai būdavo pastumiami į šoną – praktiškai visoje Dižiojoje ir Pilies gatvėje tie rūsiai yra labai panašūs. Perstatyti jie visi maždaug tuo pačiu metu: iš pradžių XVII a. antroje pusėje, kadangi pastatai nukentėjo per karą su Maskvos didžiąja kunigaikštyste, paskui – XIX a. pabaigoje, kai pagal tuometinius standartus buvo rekonstruojamas praktiškai visas Vilniaus miestas“, – pasakoja mokslininkas.

          Jolanta Paškevičienė – Marijos ir Jurgio Šlapelių namo-muziejaus direktorė apgailestauja: „Vieni sako, kad tai XV a. rūsiai, kiti sako, kad vėlesni, XVI a., bet tai vieni iš seniausių Vilniaus požemių. Manoma, kad čia galėjo buti vyno rūsiai, gal traktierius. Gal čia būta auksakalio namo, o gal gynybinis – miestas dažnai būdavo užpuolamas ir degdavo. Kol kas vis dar laukiame mokslininkų išvadų“.

          O štai baltomis ,,garbanomis“ apkibusiomis rūsio sienomis čia niekas nesidžiaugia.

          J. Paškevičienė: „Čia yra pakankami drėgna, visą laiką pelėsiai visokie. Mes esam konservavimą įdiegę – tokią sistemą, kuri kovoja su grybu, bet... Su tais pelėsiais mes kovojam nuolat. “

          „Šita siena, matote, yra neautentiška. Ji perstatyta 93-94 metais, čia kažkada buvo durelės, laiptai, per kuriuos buvo išeinama į vidinį kiemelį. Matyt, buvo kažkas atvežama, gabenama“, – pasakoja muziejaus direktorė. Ji sako, kad slapto koridoriaus, kuris vestų kur nors toli, jie neaptiko, bet nustebinti turi kuo ir kviečia pakilti stačiais Šlapelių namo rūsio laiptais. Išėję į lauką atsidūrėme toje pačioje Pilies gatvėje – tik kitoje vietoje.

          Iš Ašmenos gatvės – tiesiai į Užupį?

          „Buvo galima įlįsti prie Rotušės, išlįsti prie Kotrynos bažnyčios. Kur Ašmenos gatvė – čia ne anekdotas – buvo galima iš miesto centrinės dalies išeiti“, – pasakoja Vilniaus Rotušės ceremonmeisteris Saulius Pilinkus, po Šiuolaikinio meno centru plytinčiais tamsiais požemiais vaikštantis lyg po savo namus ir žibinto šviesą nukreipiantis tai į vieną, tai į kitą detalę.

          „Čia XVII a. pati pabaiga, o čia XVIII šimtmetis, XIX pradžia... Buvo naudoti rieduliai, kaip rišamoji medžiaga. Paradoksas – laikas buvo sunkus, bet statybos vyko: kilo bažnyčios, barokinė architektūra, magnatų, miestelėnų, pirklių namai. Čia gi vokiečių gatvė – pirkliai. Čia ventiliacinė anga, akivaizdžiai. Čia neabejotinai buvo židinys, vadinasi, šildoma patalpa. O čia jau pakura. Rotušės požemiuose irgi tokių yra, kadangi šildė – saugyklos buvo tuose rūsiuose“.

          Anot S. Pilinkaus, kadaise vienoje iš požeminių patalpų galėjo būti anglių sandėlis, nes yra anga, panaši į specialią šachtą. Kitur veikiausiai irgi buvo sandėliai.

          „Čia vienos didžiausių ištisinių požeminių patalpų. Bet lygiai tokios pat sandėliavimo patalpos rusų pirklių namuose, filharmonijoje – viskas labai panašu visuomeniniuose ir gyvenamuosiuose pastatuose“, – pasakoja požeminiu Vilniumi daugybę metų besidomintis vyras.

          Apie Vilniaus požemius pasakodamas K. Katalynas pabrėžia, kad po gyvenamaisiais pastatais kartais būdavo įrengiamos ūkinės veiklos patalpos, bet dažniausiai jie būdavo naudojami būtent kaip sandėliai. Tam jie ypač gerai tiko dėl pastovios 12-13 laipsnių temperatūros – tai buvo tarsi šaldytuvai, kuriuose saugodavo greitai gendančius produktus.

          „Rūsius įrengdavo tik tose vietose, kur gruntas buvo pakankamai sausas. Ten, kur aukštas gruntinio vandens lygis, rūsių paprasčiausiai nekasdavo, o jeigu, kaip Pilies 16, nekreipdavo dėmesio, savininkai turėdavo didelių bėdų. Istoriniuose dokumentuose užfiksuota, kad čia XVII a. rūsiai buvo dažnai užliejami kaip tik dėl to, kad savininkas sumanė rūsį įrengti tiesiai ant šaltinio“, – pasakoja mokslininkas.

          Paklaustas, kodėl drėgmė požemiuose kaupiasi dabar, jis sakė: „Jie drėgni ne dėl to, kad garuoja iš žemės drėgmė – drėgmė, jeigu jos atsirasdavo, tuomet būdavo išventiliuojama. O dabar jeigu rūsys aklinai uždarytas, jame per ilgesnį laiką ir prisikaups drėgmės.“

          Filharmonija: upeliukas muzikos šventovėje

          „Jeigu norite žengti bent kelis žingsnius tikru senu grindiniu, būtent Filharmonijoje, greta šiuolaikiško lifto, tai ir galėsite padaryti. Mat sujungus kelis statinius į vieną, senoji gatvelė atsidūrė po stogu“, – rodydami senos gatvės grindinio fragmentą pasakojo Lietuvos nacionalinės Filharmonijos (LNF) darbuotojai, lydėję „Balsas.lt“ žurnalistus.

          „O čia šaltinis... Matot, koks švarus vanduo? Jis atsivėrė, kai remontavo pastatą – anksčiau nė nežinojom, kad jis yra. Ir palikom... Senamiesty daug tokių šaltinių yra“.

          Veronika Janatjeva, žingeidiems lankytojams atskleidžianti LNF paslaptis, pasakoja, kad per rekonstrukciją, kuri vyko net 9 metus ir baigta 1994-siais, iš dalies buvo sutvarkytas tik nedidelis po Filharmonijos koncertų sale iš Bazilijonų vienuolyno pusės esantis rūsių fragmentas. Bet jo pakaks, kad galėtume įsivaizduoti, kaip galėjo atrodyti prekybinės paskirties pastato rūsiai.

          „Šioje vietoje iki pat XIX a. pabaigos stovėjo Pirklių namai, o jų rūsiuose esančiuose sandėliuose buvo laikoma druska, actas, silkės ir kitokios iš Rusijos į Vilnių atgabentos prekės. Rūsyje išlikę autentiškos orlaidės ir laiptų fragmentas, tačiau šios angos dabar užmūrytos ir niekur neveda“, – sako V. Janatjeva.

          Tai dabar, pasakoja ji, kitoje Pasažo gatvės pusėje esančius požemius, kuriuos LNF irgi naudoja kaip sandėlius, pasiekti galima tik iš administracinių patalpų. O kadaise visi pastatu esantys rūsiai veikiausiai susisiekdavo...

          Rotušės rūsiuose būta ir kalėjimo

          „Vokiečių gavė, kaip ir Rotušės aikštė, buvo presitžinis rajonas, ten gyvendavo pasiturintys ir dažniausiai kilmingi žmonės. Jie turėjo pakankamai lėšų nusipikti didelę valdą ir įsikurti su visu tuo metu prieinamu komfortu. Todėl Vokiečių, Pilies, Didžiosios gatvių ir Rotušės rūsiai yra erdvūs, statyti labai kokybiškai ir daugelis puikiai išsilaikė iki šiol“, – pasakoja K. Katalynas.

          Archeologo teigimu, Rotušė buvo ne kartą perstatinėjama. Tiesa, ją kaip valdžios centrą, vilniečiai turėjo pasistatyti XIV a. pabaigoje, miestui 1387 m. suteikus savivaldą, tačiau tuo metu vyko karai, ir Rotušės aikštė pradėta naudoti kaip Turgaus aikštė su stovinčiu viduryje administraciniu pastatu tik XV a.

          „Požemiai plėtėsi, jų paskirtis buvo keliaguba: jie buvo naudojami saugoti miesto kasai ir kitam miesto bendruomenei priklausiusiam turtui, be to, rūsiuose buvo įrengtas kalėjimas miestiečiams“, – pasakoja mokslininkas. Ir priduria: „Bet bajorai buvo kalinami kitoje vietoje. Juos teisdavo pilies teismas, ir juos kalindavo pilyje“.

          Pasakodamas apie senąjį Vilnių ir jo požemius, mokslininkas sako, kad tai buvo netipiškas viduramžių miestas – kadangi ploto netrūko, jis buvo naudojamas neracionaliai.

          „Didžiulės valdos, daug tuščių neužstatytų vietų, todėl ilgą laiką žmonės nekreipdavo dėmesio į šaltinius: tiesiog kurdavosi sausesnėse vietose. Ir tik XVI a. pabaigoje tų patogių apsigyventi vietų pradėjo trūkti. Tada drėgnas vietas pradėta sausinti. Dažniausiai tiesiog užpildavo atvežtu gruntu, drenažo ar vagų tiesinimo nedarydavo“, – sako K. Katalynas.

          Jis nesistebi ir radiniu LNF, nes tokių upeliukų po senuoju Vilniumi yra daugybė.

          „XVII a. Vilniaus senamiesčio gynybinės sienos ribose buvo daugiau kaip 20 upelių arba vandeningų šaltinių ir šiaip drėgnų vietų. Pavyzdžiui, dabartinė Šv. Kazimiero gatvė buvo ištisa šaltinių juosta, tik laikui bėgant tie šaltiniai buvo užpilti gruntu“.

          Laikas paslėpė nuo mūsų akių daug ką, bet ne viską. Ir ne tik senamiestyje. Tad ir mūsų kelionė po požeminį Vilnių tęsis.
          Paskutinis taisė Vidma; 2011.06.03, 15:01.

          Comment


            #45
            LŽ, 1929.09.07

            „O kūjis su pjautuvu - juk tai paprastos liaudies, darbininkų ir valstiečių simboliai. Dabar ženkliukus, pirktus Pilies gatvėje, ir kuriuos visą laiką iki uždraudimo nešiodavausi prisisegęs prie kuprinės, turėjau pasidėti į stalčių.“ - Tomizmas

            Comment


              #46
              Gal galėtų žinantys parašyti apie Gedimino kalno WW2 tunelius. Teko skaityti, bet jokios grafinės informacijos. Gal kas įdėtų foto su iėjimų vietomis, ar kokį žemėlapį....

              Comment


                #47
                Parašė pan_zaibas Rodyti pranešimą
                Gal galėtų žinantys parašyti apie Gedimino kalno WW2 tunelius. Teko skaityti, bet jokios grafinės informacijos. Gal kas įdėtų foto su iėjimų vietomis, ar kokį žemėlapį....
                Grafinės informacijos yra. Kadaise rašiau pranešimą, ir jame labai aiškiai parodytas tunelis.
                Kiek žinau šis tunelis statytas Trečiojo Reicho šalininkų rankomis, jo paskirtis, akivaizdu, nekovinė, greičiausiai kokių artirelinių svėdinių sandėlis arba slėptuvė. Atėjus "šviesiąjam rytojui" tunelis užpiltas smėliu, žinoma, tik įėjimas, nes jeigu būtų pilnai užpiltas, šiandien neturėtume problemų su pilies kalno šlaitais, o ir ne tik. Kiek žinau šiuo metu yra svarstoma ką daryti su tuneliu, viena iš idėjų padaryti ekspozicija tunelyje, iki kurio, kogero, dar neprisikasė. Na o daugiau, manau, pasakys kiti forumiečiai.
                Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                Comment


                  #48
                  Slėptuvės Vilniuje

                  Sveiki visi,

                  sužinojau, kad statant Fabijoniškių ir Pilaitės mikrorajonus, buvo įrengti dideli bunkeriai, talpinantys labai daug žmonių. Internete nieko nepavyksta rasti. Gal esate ką nors girdėję?

                  Comment


                    #49
                    Apie Pilaitę arba Fabijoniškes tai nelabai žinau, bet atsimenu viena iš tokių yra ir Salininkuose, prie pradinės mokyklos, bet deja del savo geografinės padėties dabar negaliu jos nufotografuot, tačiau jeigu kas nors gali, tai štai jos vieta

                    Paskutinis taisė Raptor; 2012.01.15, 18:37.

                    Comment


                      #50
                      Vilniaus požemiai: paslaptys, slypinčios po Totorių gatve

                      Po dabartinės Krašto apsaugos ministerijos pastatais slypintys rūsiai – milžiniški. Iškilę jie ant kelių senųjų pastatų liekanų. Anot tyrinėtojų, XVII a. pabaigoje čia buvo jėzuitų noviciatas, o dabartinis ministerijos pastatas iki XIX a. pabaigos buvo visai kitoks.

                      Ministerijos salėje – senovinė krosnis

                      Vienas iš senovės reliktų – krosnis. Juodoje nuo XVII-XVIII a. dūmų salėje kartu su KAM Viešųjų ryšių departamento direktore Rūta Putnikiene bei architektu restauratoriumi Evaldu Purliu ir pradedame naują kelionę po Vilniaus senamiesčio požemius.

                      „Ši krosnis, šildymo sistemos, kuri užtikrino šildymą visame pastate, dalis. Gali būti, kad visa patalpa buvo skirta prižiūrėti krosnį. Uždengėme ją stiklu, ir dabar visi, kurie dalyvauja renginiuose, gali ją matyti“, – pasakojo ji apie 2000 m. restauruojant statinius atidengtą krosnį

                      Tyrinėtojų teigimu, tai unikali XVII a. įrengta krosnis. Iš jos sklindantis karštis kaitindavo akmenis, o karštas oras kartu su dūmais keliaudavo specialiai sumūrytais kanalais ir šildė grindis. Manoma, kad maždaug antroje XIX a. pusėje ji buvo apgriauta ir užmiršta.

                      Iš čia siaurais senoviniais koridoriais traukiame toliau. Ir netrukus po mūsų kojomis atsiveria net keletas gotikinių rūsių – maždaug ten, kur Totorių gatvė suka į link Šv. Ignoto gatvės.

                      Po ministerijos pastatu – trys namai

                      „Archeologiniai kasinėjimai, kuriems vadovavo V. Ušinskas, čia vyko 1982-1983 m. Tuomet ir buvo surasti šie gotikinių pastatų rūsiai. Jie buvo įvairaus dydžio, priklausė įvairių profesijų šeimininkams. Pavyzdžiui, rūsys, kuriame mes dabar stovime, turi įėjimą iš gatvės, vadinasi, čia galėjo būti amatininko dirbtuvėlė arba parduotuvėlė, į kurią ateidavo žmonės, nes paprastai įėjimai į gyvenamuosius namus buvo tik iš kiemo“, – pasakoja E. Purlys.

                      Rodydamas senųjų laikų laiptinę su medinių pakopų atspaudais, E. Purlys pasakoja, kad gotikinių namų rūsiai, į kuriuos vesdavo statoki, mūsų požiūriu nepatogūs laiptai, dažniausiai susidėdavo iš 3 atskirų patalpų. Jo teigimu, pastatas iš pradžių veikiausiai „žiūrėjo“ į priešingą pusę, o jį perstačius laiptinė tapo nebereikalinga, todėl jos anga buvo užmūryta.

                      „Šis namas bene įdomiausias – čia buvo įėjimai į kitą kiemą, greičiausiai todėl, kad ši posesija buvo didelė, sudėtinė“, – svarsto jis.

                      Anot tyrinėtojų, nišos ir įvairios angelės rūsiuose buvo reikalingos tam, kad sienos būtų lengvesnės, o susidariusiose nišose pasidėdavo daiktus – jose buvo aptikta medinių lentynų pėdsakų.

                      Pasak Balsas.lt konsultanto, beveik prieš tris dešimtmečius tyrinėjusio šiuos požemius archeologo Kęstučio Katalyno, viena iš nišų buvo su dvigubu dugnu – joje buvo rasta per 120 sidabrinių monetų. O kai kurios nišos – lyg savotiškas stalelis.

                      „Štai išlikęs XVIII a. skliautas, o čia veikiausiai buvo langelis“, – pasakoja architektas restauratorius E. Purlys, vesdamas per senųjų laikų kiemą ir dar vieną rūsį.

                      „Švieslangis ir laiptinė, išėjimas į gatvę reiškia, kad čia irgi galėjo būti dirbtuvė. O trys rūsio patalpos – prie gatvės, vidurinė ir kiemo gilumoje, tarpusavyje sujungtos durimis – būdingas to meto bruožas. Štai durys, staktos atspaudas, čia medinė sąramėlė, o čia greičiausiai buvo vieta lempai pasistatyti. Bet pažvelkite, kokio nedidelio aukščio tos durys – vadinasi, neaukšti buvo to meto žmonės“, – atkreipia dėmesį į svarbias detales architektas restauratorius.

                      Kodėl Totorių gatvė tokia kreiva?

                      Dabar – į trečiąjį rūsį. Mūsų laikais tiesiai virš jo Totorių gatvė. Gerokai pasisukusi į dešinę, kaip tik šioje vietoje ji įsuka į Šv. Ignoto gatvę. Pasak K. Katalyno, XVII a. viduryje, kai vyko karas su Maskvos didžiąja kunigaikštyste, Vilnius buvo nusiaubtas, o ši vieta suniokota. Tik gerokai vėliau iškilo nauji statiniai, pasislinkę gilyn į anksčiau buvusius kiemus. Taip dalis rūsių ir atsidūrė po gatve.

                      „Gatvė eina per buvusį kiemą, todėl tokia keista Totorių gatvė, ypač jos įsukimas, – aiškina ir E. Purlys, kviesdamas pasižvalgyti viršuje. – Pažvelkite į ministerijos pastatą. Štai frontonas – toje vietoje ir buvo namas.“

                      Ant architektės Elenos Nijolės Bučiūtės projektuoto pastato simboliškai pažymėtos neišlikusių gotikinių namų Totorių ir Šv. Ignoto gatvėse, kurių požemiuose buvome, vietos. Jas rodydamas architektas restauratorius padeda susivokti, kurioje požemių vietoje visai neseniai lankėmės:

                      „Vienas iš tų namų, per kurio kiemą buvo nutiesta gatvė, pažymėtas čia. Vienas namas, antras, trečias, ketvirtas. Mes po štai šiuo pastatu buvome. O čia buvo įvažiavimai į kiemus. Jie buvo tvorose tarp namų. Štai išlikusios šaudymo angos. Jos tais laikais būdavo įrengiamos virš vartų“.

                      Tokios šaudymo angos, pasak specialistų, neatskiriama to laikotarpio architektūros dalis. Anot K. Katalyno, tai buvo tarsi tvirtovė tvirtovėje, o skirtingi savininkai kolektyviai rūpinosi savo saugumu.

                      Tyrinėtojai atkreipia dėmesį, kad išlikę vartai ir įėjimai į kiemus – gerokai žemiau, negu dabartinės gatvės grindinys. Taip esą dėl to, kad gatvė paprasčiausiai pakilo. Ir nors pasikeitė ne tik grindinio aukštis, šioje gatvėje tebėra išlikę daug senųjų pastatų ir sienų fragmentų – tų, kurie kadaise buvo iškilę virš rūsių, slypinčių Totorių ir Šv. Ignoto gatvių sankirtoje.
                      VIDEO

                      Comment


                        #51
                        Vilniaus bunkeriai, sleptuves.

                        Sveiki.
                        Landziujus po interneta pastebejau, kad labai daug ira kalbama apie vilniaus bunkeriai, sleptuves ir pozemius,pvz.:tauro kalno bunkeris, "Lietuva" kinoteatro pozemiai, bet nekas neturi irodimu, kad tai egzistuoja, tik giresi, arba tik prideda nuotraukas lenkisku bunkeriu ir sako, kad ca kaskas neiprasto.
                        Taigi as kreipiuosi i jus, gal kas zino koki bunkeri, sleptuve ar pozemi, kuri butu idomu aplankiti.
                        Paskutinis taisė Valdasas; 2012.07.31, 12:19.

                        Comment


                          #52
                          O kokie gali būti požemiai po "Lietuva"? Nebent tarybinė slėptuvė.

                          Comment


                            #53
                            Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                            O kokie gali būti požemiai po "Lietuva"? Nebent tarybinė slėptuvė.
                            pvz.: labai senas kolektoriu, o sleptuve negali buti, nes tarybines laikais po kinoteatrais sleptuves ne state, nebent anksciau ten kaskoks kitas pastas stovejo.

                            Comment


                              #54
                              "Puikus" lietuvių kalbos žinojimas ir raštingumas...

                              Comment


                                #55
                                Parašė Muzungus Rodyti pranešimą
                                "Puikus" lietuvių kalbos žinojimas ir raštingumas...
                                O kam jie reikalingi moderniam žmogui??

                                Comment


                                  #56
                                  Parašė Muzungus Rodyti pranešimą
                                  "Puikus" lietuvių kalbos žinojimas ir raštingumas...
                                  Pas mane klaviatura be lietuvisku raidziu.

                                  Comment


                                    #57
                                    Parašė Valdasas Rodyti pranešimą
                                    Pas mane klaviatura be lietuvisku raidziu.
                                    Manoji klaviatūra irgi neturi "užpiešto" lietuviško raidyno, tačiau niekas man netrukdo jų naudoti. Ant bet kurio kompiuterio su Windows operacine sistema įsijungti lietuvišką raidyną užtrunka viso labo kokią minutę.

                                    Comment


                                      #58
                                      Parašė Valdasas Rodyti pranešimą
                                      Pas mane klaviatura be lietuvisku raidziu.
                                      "kaskas, ira, nekas, kaskoks" ir pan. Tam reikia lietuviškų raidžių?

                                      Kiekvienam sakiny tuzinas klaidų...žiauru.
                                      Paskutinis taisė Muzungus; 2012.07.28, 19:29.

                                      Comment


                                        #59
                                        Parašė Muzungus Rodyti pranešimą
                                        "kaskas, ira, nekas, kaskoks" ir pan. Tam reikia lietuviškų raidžių?

                                        Kiekvienam sakiny tuzinas klaidų...žiauru.
                                        "kaskas, ira, nekas, kaskoks" - nesupratau ka turejai omeny, kur ca klaida?

                                        Comment


                                          #60
                                          Parašė Valdasas Rodyti pranešimą
                                          "kaskas, ira, nekas, kaskoks" - nesupratau ka turejai omeny, kur ca klaida?


                                          Comment

                                          Working...
                                          X