Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[VLN] Atliekų rūšiavimas ir tvarkymas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Problema čia ne Vakarietiškame vs Nevakarietiškame planavime. Tradiciniu Vakarietišku planavimu, kaip suprantu, laikome perimetrą. O "nevakarietiškas" planavimas tikriausiai būtų Le Corbusiero įkvėptas planavimas, kurį pasiėmė SSRS ir kai kurios kitos šalys savo laiku? Galima diskutuoti, kas geriau būtų Vilniuje - perimetrinis ar Le Corbusiero laisvas užstatymas. Abu užstatymai gali veikti labai gerai, su sąlyga, kad viskas daroma protingai ir neatmestinai. Kas geriau suplanuotas - Viena ar Singapūras? Skonio reikalas.

    Bet Vilniaus problema yra elementarus apsileidimas ir atsainus požiūris į tvarką. Darant analogiją su žmonėmis, tai būtų toks žmogus, kuriam susukus pilvą po aštresnio valgio, jis ne eitų į tuoletą, o apsividuriuotų tiesiog eidamas gatve. Nelabai būtų prasmės diskutuoti, ar tokiam žmogui geriau tinka džinsai ar treningai.

    Vilnius dabar yra visiškai paskendęs mėšle ir problema yra elementarių dalykų (šaligatvių tvarkymas, purvynų ir sąvartynų miesto viduryje likvidavimas, elementarios tvarkos užtikrinimas) įgyvendinimas. Baisiausia yra tai, kad žmonės prie tokios betvarkės per ilgus metus yra tiek pripratę, kad net nesupranta, jog tos problemos yra ir nesuvokia tų problemų dydžio. Panašu, kad ir savivaldybė to nebesupranta ir užsiima žaidimais smėlio dėžėje, kai realiai reiktų gesinti atvira liepsna pleškantį gaisrą.

    Comment


    • andyour
      andyour commented
      Editing a comment
      Parašė dr-rox Rodyti pranešimą
      Abejoju ar Šnipiškės bus kada nors sutvarkytos. Nebent užtruks labai ilgai ir jau mes nematysim. Kol kas nėra didelio poreikio ten kažką daryti. Spekuliantų supirkti sklypai kainuoja per brangiai, kad atsipirktų, o sklypų poreikis VIlniuje nėra toks jau nesveikai didelis.
      O gali būti taip, kad ten ant tiek pavirs į bjaurią vietą, kad nebeliks gyvenančių ir tada kažkokiu būdu viską nugriaus ir išlygins? Jau dabar ten yra gana daug užkaltų langų ir gyvenimo sąlygos baisesnės nei karo metu. Nes praktiškai viskas ten laikosi ant to, kad kažkas sugeba gyventi purve.

    • andyour
      andyour commented
      Editing a comment
      Parašė dr-rox Rodyti pranešimą
      Bet sklypų savininkai liks, o kai jie numirs, nuosavybė pereis giminėms ir t.t. Kol ten nedarys kokio valstybinės reikšmės kelio, niekas nejudės manau.
      Jau geriau pieva, nei bomžynas purve iš šiukšlėse.

    • digital
      digital commented
      Editing a comment
      Tai kas kad geriau? Nebus ten pievos, nebent tu išpirksi sklypus ir pasėsi žolę ten. Nelabai suprantu tokių betikslių tavo komentarų.

    #22
    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

    Vakarietiškas planavimas? O čia koks - kaip Paryžiaus, ar kaip Berlyno? Nes jie yra absoliučiai skirtingi.

    Paryžiuje esu buvęs, Vokietijoje ir Švedijoje irgi. Jeigu Paryžiaus nesubraižyti linijomis žiedai ir sankryžos (dėl ko nuolat kyla avarinės situacijos), iškraipyti šviesoforai ir ženklai, žvyruoti takai ir žolės tarp plytelių reprezentacinėse miesto vietose yra "vakarietiškas planavimas", tai ačiū, gal nereikia. Aš jau nekalbiu apie šiukšlių gausą Paryžiaus gatvėse.

    Planavimas Vokietijoje ar Skandinavijoje - čia tai suprantu, visai kas kita, į tokį tikrai derėtų lygiuotis.
    Kur įdomu ta "šiukšlių gausa ir nuolat kylančios avarinės situacijos" Paryžiuje? Kažkaip nepastebėjau.

    Comment


      #23
      Parašė oranger Rodyti pranešimą

      Kur įdomu ta "šiukšlių gausa ir nuolat kylančios avarinės situacijos" Paryžiuje? Kažkaip nepastebėjau.
      Yra ten šiukšlikių šen ir ten. Kitur FR irgi jų yra, ir Italijoje yra, ir net UK. Bet nesu Paryžiuje, Berlyne ar Londone matęs gyvenamuosiuose kvartaluose besivoliojančių padangų ir mini-sąvartynų, kurie būdingi Vilniui (ir turbūt visiems kitiems Lietuvos miestams ir kaimams). Tiesiog pas save to nepastebime, nes esame pripratę. Dėl to šiukšlynai ir besivoliojančios padangos Vilniuje "nesiskaito". Kaip nesiskaito ir visi tie mega-purvynai ir smėlis gatvėse, kurio, pasak kai kurių Vilniaus naujakūrių, net "nėra" (hint: jis tikrai yra).

      Bottom line, ne mums bl*t kalbėti apie kitų miestų šiukšles, nešvarą ir apsileidimą, kai esame by far labiausiai apsidergusi ES sostinė ir net Minskas atrodo kaip Šveicarija, lyginant su mumis.
      Paskutinis taisė John; 2017.11.21, 01:30.

      Comment


        #24
        Labai jau offtopic, bet kad ir nuo Beauvais važiuojant autobusu Paryžiaus pakraščiuose labai daug šiūkšlių, tų pačių minėtų padangų ir t.t. Nepasakyčiau jog gražiau atrodo už mūsų Perkunkiemį ar kitą miegamąjį rajoną.

        Comment


          #25
          Parašė Horn Rodyti pranešimą
          Labai jau offtopic, bet kad ir nuo Beauvais važiuojant autobusu Paryžiaus pakraščiuose labai daug šiūkšlių, tų pačių minėtų padangų ir t.t. Nepasakyčiau jog gražiau atrodo už mūsų Perkunkiemį ar kitą miegamąjį rajoną.
          Geras pastebėjimas, šiukšlių kalnai tiek šalikelėje, tiek net skiriamojoje juostoje, plius dar šalia tų pagrindinių gatvių gyvenantys bomžai ar nelegalai. Vilniuje pagrindinėse gatvėse tokių vaizdų niekur nepamatysi.
          Paskutinis taisė Lettered; 2017.11.21, 08:28.
          Flickr

          Comment


            #26
            Tas pats ir Romoj. Centre all good, bet jei toliau nuo jo - siuksliu labai daug

            Comment


              #27
              Prieš porą mėnesių iš CDG į Paryžių nusprendėme važiuoti ne su traukiniu, ne su ekspresiniu autobusu, o su miesto 351 maršruto autobusu per įvairius gyvenamuosius, miegamuosius rajonus, na neturistiškai. Vaizdai šokiravo. Netvarkos prasme. Infrastruktūra nauja, graži, tvarkinga, bet šiukšlės šiukšlės šiukšlės... Daugiabučių namų kiemuose išvartyti parduotuvių vežimėliai ir pan. Kelkraščiuose išmaldos prašantys asmenys...

              O vyšnaitė ant torto buvo dešimtys žiurkių šalia pat Eifelio ir jo apylinkėse. Pilnas internetas vaizdų ir straipsnių.

              Miesto infrastruktūra tvarkinga, mums būdingų tešlynų rasti sunku, tačiau kas liečia elementarų šiukšlinimą ir kampų numyžimą, mes esame gerokai labiau pažengę... Lietuvos miestai šiuo atžvilgiu blizga. Reikia tik dar likusias pakampes normaliomis dangomis pakloti ir viskas bus labai gerai.

              Comment


                #28
                Pas mus yra problema su tam tikromis šiukšlėmis, kurios netelpa į konteinerius ir negali būt rūšiuojamos. Tada gyventojai palieka jas tiesiog šalia konteinerių, o surenka gal tik kartą metuose, per "Darom".

                Londonas irgi labai nešvarus. Dviaukščiuose autobusuose ritinėjasi palikti buteliai ir skardinės. Šalia traukinių bėgių pilna šiukšlių, milžiniškas žiurkes kotedžų rajonuose teko matyti nekartą, o einant kokiu Hendon way Brent Crosse galima pamatyti kaip nešviežiai išmėtyti batai, lagaminai tiesiog ant gatvės ar šaligatvio.

                Apskritai, kiek atvažiuoja užsieniečių, tai stebisi kiek mažai pas mus šiukšlių. Visai kita kalba būtų apie išmindytus takelius žolėje, išgriautas teritorijas miesto centre ar chaotiškas daugiabučių planavimas.

                Comment


                  #29
                  Po Neapolio Vilnius atrodys kaip pati švariausia vieta pasaulyje, net ir žiūrint į sovietinę sutrupėjusią murziną infrastruktūra. Aišku, po kurio laiko kai pamiršti, kas yra tikras šiuklynas, tada pradeda ir sostinė užknisti. Dėl to, kad norint gyventi švariai, nebūtina save karts nuo karto pamurkdyti purve.
                  Paskutinis taisė andyour; 2017.11.21, 22:31.

                  Comment


                    #30
                    Parašė oranger Rodyti pranešimą

                    Kur įdomu ta "šiukšlių gausa ir nuolat kylančios avarinės situacijos" Paryžiuje? Kažkaip nepastebėjau.
                    Neįsivaizduoju kaip įmanoma būti Paryžiuje ir to nepastebėti. Važiuojant iš priemiesčių link centro, šiukšlių gatvėse matėme daugybę. Paryžiaus aplinkkelyje - daugybė šiukšlių kelkraštyje. Teko matyti net visokias kelnes ir kitokius skudurus, sukabintus ant atitvėrimo tarp gatvės ir šaligatvio. Naktimis miegantys žmonės gatvėse, čia iš viso topas. Paryžiaus centre, reprezentacinėse vietose kur lankosi minios turistų, žvyruoti takai (net prie Luvro ir Eifelio bokšto - nesitikėjau pamatyti "graveikos" tokiose vietose). Prie Eifelio bokšto užrašai, prašantys nemaitinti žiurkių Daugybė šviesoforų ir kelio ženklų yra kažkokie iškraipyti, tarsi į juos ne kartą buvo atsitrenkta (ko gero, taip ir buvo), pro plyteles išlindusi žolė (primenu, kad kalbu apie patį gausiai turistų lankomo miesto centrą), daug kur teko matyti pajuodavusių istorinių paminklų. Nusileidau į metro prie Triumfo arkos - vos atstūmiau įeidamas duris, nes jos darinėjasi sunkiai ir kliūdamos, kaip senuose univermaguose kokiais 1995 metais (o kaip savame atsidarančios durys kaip prekybos centruose, negi sunku padaryti tokias, kai už lango 2017 metai?). Tiesiog nužudė mane žvyro krūva ant šaligatvio prie Triumfo arkos, žmonių taip ilgai trypta, kad net sukietėjusi... Įsivaizduojat ką nors panašaus Gedimino prospekte? O kur dar nuorūkos tiesiog ant šaligatvio prie pakankamai neblogai atrodančio viešbučio - perfrazuojant plačiai žinomą frazę apie pergalę, gaunasi "atėjau, parūkiau, numečiau".

                    Eismo ypatumai... Nepavydžiu tam žmogui, kuris mus vežė per Paryžių. Net man, keleiviui, darėsi kraupu nuo daugybės motorolerių, vos nelendančių po ratais, signalinančių ir net šaukiančių. Dviratininkai važiuoja viduriu gatvės tarp mašinų - neįsivaizduojamas dalykas Vilniuje, pas mus tokį palaikytų savižudžiu. Beje, Paryžiuje nemačiau dviračių takų, kurie galėtų lygintis su takais Švedijoje. Vaikščiojimas per perėjas - nesupratau kodėl, bet einančių per raudoną pilna. Sankryžose ir žieduose nėra linijų, pypsenama vieni kitiems, kaip mums pavyko pravažiuoti visus žiedus niekur neatsitrenkus - matyt, Dievas padėjo. Prie Triumfo arkos ilgai stovėjau ir žiūrėjau į žiedą, bandydamas suprasti, kaip žmonės juo važiuoja (jokio žymėjimo, jokių nupieštų rodyklių, net nesupratau kiek jame juostų!), bet taip ir neįsikirtau. Išvažiuodami iš žiedo, posūkius rodė tik maždaug kas antras vairuotojas. Pastebėjau, kad mašinos užlenda viena prieš kitą, viena važiuoja, kita pradeda išsukinėti, aišku tada pypsenimas ir t. t. Man matant nesusidūrė niekas, bet matyt netrūksta ir šito. Sunkiai suprantu, kaip taip važiuojant galima išvengti avarijų.

                    Aišku, aš žinau kad Vilnius neblizga, toli gražu, bet viena - kai tokius vaizdus matai Rytų Europoje, o visai kas kita - tokie vaizdai PARYŽIUJE. Nelabai to tikėjausi taip išliaupsintame mieste. Iš viso, vos iš Vokietijos įvažiavus į Prancūziją, kontrastas jaučiasi labai stiprus.

                    Labai pagirti galiu Vokietiją - va čia tai tvarkos pavyzdys, į kurį ir mums derėtų lygiuotis. Viskas švaru, išdažyta, nublizginta, visur tvarka, visur užrašai, keliai sužymėti - super, miela malonu, nekyla jokių klausimų kaip važiuoti, kur eiti, kur išmesti šiukšles. Į Prancūziją daugiau nenoriu, bet apsilankyti Vokietijoje tikrai labai norisi, bűtent dėl idealaus tvarkingumo.
                    Snowflakes will attack U <3

                    Comment


                      #31
                      Parašė John Rodyti pranešimą

                      Bottom line, ne mums bl*t kalbėti apie kitų miestų šiukšles, nešvarą ir apsileidimą, kai esame by far labiausiai apsidergusi ES sostinė ir net Minskas atrodo kaip Šveicarija, lyginant su mumis.
                      Čia jau tikrai turėtų būti gėda prieš socialistų valstybę su diktatoriumi priešakyje.
                      Paskutinis taisė andyour; 2017.11.22, 09:00.

                      Comment


                        #32
                        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                        Labai pagirti galiu Vokietiją - va čia tai tvarkos pavyzdys, į kurį ir mums derėtų lygiuotis. Viskas švaru, išdažyta, nublizginta, visur tvarka, visur užrašai, keliai sužymėti - super, miela malonu, nekyla jokių klausimų kaip važiuoti, kur eiti, kur išmesti šiukšles. Į Prancūziją daugiau nenoriu, bet apsilankyti Vokietijoje tikrai labai norisi, bűtent dėl idealaus tvarkingumo.
                        Čia Berlyne? Šiaip, imigrantai Vakaruose ir dergia, bei daro nusikaltimus.

                        Comment


                          #33
                          Parašė andyour Rodyti pranešimą

                          Čia Berlyne? Šiaip, imigrantai Vakaruose ir dergia, bei daro nusikaltimus.
                          Magdeburge, Frankfurte, Mainze, Sarbriukene. Ir nemanau, kad tai susiję su imigrantais. Vokietijoje irgi nemažai imigrantų (nors žymiai mažiau, nei Prancūzijoje), Stokholme jų irgi mačiau daugybę, bet vaizdas gatvėse visai kitas. Esmė čia ne gyventojų tautybėje, bet ko gero valstybėje įsitvirtinusiame požiūryje, tradiciniu tvarkos supratimu. Vokietija visada garsėjo "ordnungu".

                          Teko Prancūzijoje lankytis Metzo mieste, kur imigrantų labai mažai, bet tvarka žymiai prastesnė nei Vokietijoje ar negi Lenkijoje. Metzo apylinkėse važiavom ne autostrada, bet šalutiniais keliais, pro mažus miestelius, kuriuose mačiau vien tik europietiškos išvaizdos prancūzus, ir ką? Palyginus su Vokietijos ar Lenkijos mažais miesteliais - kontrastas labai pastebimas, ir tikrai ne Prancūzijos naudai. Lietuvos provncija tarkim, irgi neblizga, bet čia gi ne ekonomiškai silpnesnė rytų Europa, čia Prancūzija!

                          Paryžiuje šviesūs europietiškos iśvaizdos prancūzai vaikščiojimu per raudoną ar nardymu motoroleriais ar netgi dviračiais tarp automobilių niekuo neatsilieka nuo tamsesnių spalvų savo bendrapiliečių. Stokholme ir švedai, ir imigrantai tvarkingai važinėja kokybiškai įrengtais dviračių takais.

                          Pietų Belgijoje (Valonijoje) gyvena tie patys prancūzai, bet miestai labai tvarkingi. Taigi, ne tautybėje reikia ieškoti priežasčių.

                          Tiesą sakant, pamačius Prancūzijos tokius ypatumus, Lietuva stipriai pakilo mano akyse. Pas mus toli gražu neįdealu, bet tikrai nėra taip blogai, netgi lyginant su pažangesnėmis šalimis.
                          Paskutinis taisė Tomizmas; 2017.11.22, 23:16.
                          Snowflakes will attack U <3

                          Comment


                            #34
                            Kuo čia dėtos Šnipiškės jei Prancūzijoj važiavo keliu pro miestelius?

                            Comment


                              #35
                              Parašė digital Rodyti pranešimą
                              Kuo čia dėtos Šnipiškės jei Prancūzijoj važiavo keliu pro miestelius?
                              Beveik mūsų sostinės centras. Su padangomis, šiukšlių kalnais ir lauko tuoletais. Ar čia "nesiskaito"?

                              Comment


                                #36
                                Parašė John Rodyti pranešimą
                                Beveik mūsų sostinės centras. Su padangomis, šiukšlių kalnais ir lauko tuoletais. Ar čia "nesiskaito"?
                                Šnipiškės vienos. Ten gi važiavo kaip suprantu ne pro vieną miestelį. Ir kaip supratau skirtumas ne Prancūzijos naudai.

                                Comment


                                  #37
                                  Parašė digital Rodyti pranešimą
                                  Šnipiškės vienos. Ten gi važiavo kaip suprantu ne pro vieną miestelį. Ir kaip supratau skirtumas ne Prancūzijos naudai.
                                  Gal ir yra itesos. Lietuvoje miesteliuose ir kaimuose praktiškai niekas nebegyvena, tai ir šiukšlių nelabai kam yra mėtyti ant už Prancūzijos pinigus išklotų šaligatvių pagrindinėse gatvėse. Užtat Vilnius, kur dar yra šiek tiek žmonių, panašus į vieną didelį sąvartyną.

                                  Comment


                                    #38
                                    Gali būt. Tik Vilniuje nėra daug šiukšlių, o tik su infrastruktūra blogai - smėlis gatvėse, išvažinėta žolė kiemuose ir pan.

                                    Comment


                                      #39
                                      Parašė digital Rodyti pranešimą
                                      Gali būt. Tik Vilniuje nėra daug šiukšlių, o tik su infrastruktūra blogai - smėlis gatvėse, išvažinėta žolė kiemuose ir pan.
                                      Vilniuje yra daug šiukšlių. Na gal ne taip atvirai pagridninėse gatvėse, bet pasisuk kur į šoną, į kokius krūmus ir iškart pamatyti mini-sąvartyną su padangomis, statybinėmis atliekomis ir visokiu kitokiu šlamštu. Nekalbant jau apie vaizdelius prie "rūšiavimui" skirtų šiukšlių konteinerių, kurie paprastai tampa mini sąvartynais po langais.

                                      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...37&oe=5A9A8D0D

                                      Beje, dar vienas Vilniaus bruožas: iš statybviečių važinėjantiems sunkvežimiams neplaunami ratai/važiuoklė. Tai jei kur nors vyksta statyba, toje vietoje gatvė bus dosniai "patręšta" riebiu ir storu purvo ir žvyro sluoksniu. Nes nu kam čia ta švara ir plovimas. Reikia taupyti vandenį ir negi kam trukdo?
                                      Paskutinis taisė John; 2017.11.23, 02:05.

                                      Comment


                                        #40
                                        Taip, prie konteinerių yra, nors aplink mano gyvenamą vietą žymiau mažiau nei šioje nuotraukoje.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X