Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Būsto kainų burbulas (sprogs ar ne?)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #61
    Parašė NoBoDyX
    Butų pirkimo bumo nėra, kainos stabilizavosi
    http://www.asa.lt/cgi-bin/sna.cgi?grp=954
    Kurių čia metų straipsnis?

    Comment


      #62
      Parašė zygazas
      Kurių čia metų straipsnis?
      Lyg ir naujas

      Comment


        #63
        Parašė NoBoDyX
        Butų pirkimo bumo nėra, kainos stabilizavosi
        http://www.asa.lt/cgi-bin/sna.cgi?grp=954
        Turbūt apsirikai kelintu čia metu duomenis paėmei?
        Praėjusių metų antroje prasidėjęs itin staigus butų kainų kilimas tęsėsi iki pat 2004 m.

        Comment


          #64
          Iš šios dienos verslo žinių:
          Vilniaus nekilnojamo turto rinkoje vis daugiau proto įgauna ir pirkėjai, ir pardavėjai. Pirmieji, prieš pirgdami būstą, jau daugiau pamąsto, antrieji - negainioja klientų ir jau linkę suderėti mažensnę kainą

          <...> pastebima paprastos, normalios rinkos bruožų.

          "šiuo metu <...> sandorių daug mažiau. Sumažėjimas jaučiamas visur, Sudaromos tik sutartys dėl naujuose namuose statomų butų, dėl kurių buvo sudarytos pleliminarios sutartys prieš 1-2m. Kitokių pardavimų paveik nebėra" - sako Daiva Lukaševičienė, vilniaus miesto 2-ojo notarų biuro notarė.

          Mindaugas Kulbokas, UAB "Colliers internacional" konsultavimo ir vertinimo departamento vadovas, atkreipia dėmesį, kad, kitaip nei gyvenamųjų patalpų, komercinio NT rinka suaktyvėjo - į ją daugiau dėmesio kreipia ir užsienio investuotojai.

          Comment


            #65
            http://www.delfi.lt/news/economy/bus...hp?id=10099886

            Jau tuoj sprogs

            Comment


              #66
              bet tai velnias, idomu kas ji dabar laiko dar

              Comment


                #67
                Parašė veikejas
                bet tai velnias, idomu kas ji dabar laiko dar
                Neskaičiau to straipsnio kur tadux įdėjo nuorodą, tik tavo pranešimą ir galiu pasakyti iš savo kasdienos, kad jau pora mėnesių ar šiek tiek daugiau sustojusi prekyba butais, tačiau vasaros metu visada taip yra. Kainų kritimo tikrai neverta dabar laukti. Paprastai rudenį rinka labai pagyvėja. Taigi dabar visi laukia rudenio. Jei rudenį bus tokia pati krizė kaip dabar tai manyčiau į metų pabaigą statybos įmonės galėtų pradėti leisti kainas žemyn nes neišpardavus visų butų negali priduoti objekto, o ir apyvartinių lėšų trūkumas spaus. Nekilnojamojo turto bendrovės laikysis kainų įsikibusios iki paskutinės minutės, kol jos visai pradės čiuožti žemyn.
                Taigi rudenį sužinosim kokių kainų toliau tikėtis. Mano asmeniniu spėjimu kainos šiek tiek nukris galbūt metų pabaigoje, galbūt kitų pradžioje. O kaip bus iš tikrųjų pamatysime, tačiau kažkokio sprogimo anksčiau tikrai tikėtis neverta.

                Comment


                  #68
                  Llinass, Ar tikrai praejusia vasara prekyba buvo taip sustojusi? Man taip neatrodo...
                  veikejas, o laiko kainas tai godumas kai anksciau uzdirbdavai nerealius pinigus tai dabar nesinori uzdirbti kelis kart maziau. Be to rinkoje nemazai spekulentu nuostoliu niekas nenori.... Kol neprispaus paskolos beabejo neparduos.... o gal kasnors pirks
                  Paskutinis taisė tadux; 2006.07.13, 19:22.

                  Comment


                    #69
                    Parašė tadux
                    Llinass, Ar tikrai praejusia vasara prekyba buvo taip sustojusi? Man taip neatrodo...
                    Tu teisus taip stipriai tikrai nebuvo sustojusi, dėl to ir nebuvo kalbų apie sprogimus ir pan. Tačiau vasarą prekyba paprastai apstodavo, o šią tai ypatingai. Kaip sakiau dabar visi laukia rudenio, o tada matysim kaip bus.

                    Comment


                      #70
                      delfi.lt

                      Nekilnojamojo turto rinka stabilizuojasi

                      Įpusėjus vasarai, galima teigti, kad Lietuvą alinę karščiai ir daugelio analitikų prognozės, kad nekilnojamojo turto rinkoje tuoj sprogs kainų burbulas, didelės įtakos būsto kainoms neturėjo, sakoma „Ober-Haus“ pranešime spaudai.

                      Jau kelis metus iš eilės, ir ypač pastaruoju metu, nemažai finansų ir nekilnojamojo turto rinkos ekspertų teigė, kad Lietuvoje yra susiformavęs būsto kainų burbulas ir jis turi sprogti. O esama situacija rinkoje (jau kelis mėnesius iš eilės nekilnojamojo turto kainos Lietuvos didmiesčiuose nekyla) dabar garsiai vadinama burbulo sprogimo pradžia. „Ober-Haus“ gyvenamojo departamento vadovo Remigijaus Pletero nuomone, ši rinkos stabilizacija yra visiškai natūralus ir prognozuotas reiškinys.


                      Eksperto nuomone, tai toli gražu ne burbulo sprogimo pradžia, o ilgai lauktas rinkos grįžimas į nuosaikaus vystymosi stadiją – t.y. po itin ekspresyvaus kainų augimo kelerius paskutiniuosius metus (pvz., 2004-aisiais metais būsto kainos Vilniuje vidutiniškai kilo 30-40 proc., o 2005-aisiais – net 50-60 proc.), beprotiškas augimas sustojo. Vilniuje perkant senos statybos būstą miegamuosiuose rajonuose, jau galima nusiderėti iki 5-10 proc., tuo tarpu Senamiestyje, centre, prestižiniuose rajonuose bei naujos statybos būsto kainos stabilizavosi. Pradedantis augti skirtumas tarp senos ir naujos statybos būsto kainų rodo, kad rinkos vystymasis tampa labiau logiškas nei iki šiol, kai įrengtas senos statybos būstas kainavo panašiai kiek neįrengtas naujos statybos būstas.

                      Šiuo metu, nepaisant karštos vasaros ir kai kurių rinkos dalyvių žadamo „burbulo“ sprogimo, pastebime, kad rinka po truputį atsigauna, o nemaža dalis pirkėjų pusę metų laukę ir nesulaukę, kol kainos ženkliai nukris vis tik pradeda aktyviau reikštis rinkoje. Gegužės ir birželio mėnesiais fiksuotas rinkos štilis po truputį baigiasi, ir liepos mėnesį jau pastebimas didėjantis aktyvumas pirkėjų rinkoje.

                      Vasarą lengviau nusiderėti

                      Paaiškėjus, kad visgi 2007-aisiais metais euras Lietuvoje nebus įvestas, o kainoms jau nebekylant rekordiniais tempais, rinkoje atsirado didesnė pasiūla – didesnė pasirinkimo galimybė potencialiems pirkėjams. Galbūt todėl vėl pastebimas augantis tautiečių, kurie dairosi naujo būsto, skaičius. Kita vertus, vasara yra pakankamai palankus metas būstui pirkti – paprastai šiuo metu mažėjantis pirkėjų aktyvumas lemia, kad pardavėjai yra linkę daryti nuolaidas. Todėl vasaros metu daug lengviau nusiderėti tam tikrą pinigų sumą, nei rudeniop, kai rinka vėl atsigauna ir pirkėjų aktyvumas gerokai išauga.

                      „Ober-Haus“ gyvenamojo departamento vadovas Remigijus Pleteras pastebi, kad šiuo metu vėl atsiranda normalus dialogas tarp pirkėjo ir pardavėjo. Dauguma turto savininkų jau nebepuoselėja didelių vilčių, kad kainos tebeaugs stulbinančiais tempais, ir daug lanksčiau žiūri į pirkėjų pasiūlymus. Be to rinkoje vyraujant stabilizacijos nuotaikoms, gerokai sumažėjo ir spekuliuojančių asmenų susidomėjimas ja. Iki šiol nemažą pasiūlos dalį „prarydavo“ būsto perpardavinėtojai, taip mažindami pasirinkimo galimybę ir tokiu būdu didinę prarają tarp pasiūlos ir paklausos. Dabar, kai tapo aišku, kad vargu ar bus galimybė gauti tokius milžiniškus pelnus kaip pastaruosius kelis metus iš eilės, spekuliacijų kiekiai rinkoje irgi ryškiai sumažėjo.

                      Kurortinė zona - visada paklausi

                      Kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje) situacija panaši kaip ir Vilniuje. Metų pradžioje buvo fiksuojamas spartus kainų kilimas, o pastaruoju metu kainos stabilizavosi. Šiuose miestuose senos statybos būsto kainos paskutiniais mėnesiais jau nebekyla ir netgi šiek tiek sumažėjo. Didžiausias senos statybos būsto kainų kritimas užfiksuotas Klaipėdoje gegužės - birželio mėnesiais: šiuo laikotarpiu butų kainos miesto miegamuosiuose rajonuose vidutiniškai smuktelėjo apie 10%. Naujos statybos būsto kainos per kelis pastaruosius mėnesius visuose miestuose išliko stabilios arba kilo 10% ribose.

                      Išskirtinė išliko kurortinė zona pajūryje (Palangos, Neringos miestų savivaldybės). Šiuose miestuose nekilnojamojo turto kainos išlieka vienos aukščiausių visoje Lietuvoje, tačiau net ir esant atostogų metui, pirkėjų aktyvumo mažėjimas čia neužfiksuotas. Pasak „Ober-Haus“ Klaipėdos regiono vadovo Gedimino Valantino, Palangoje ir Neringoje žmonės butus, žemės sklypus, poilsio patalpas gana aktyviai pirko visą pastarąjį pusmetį. Daugelio pamėgtame kurorte nuomojamo turto kainos ir užimtumo santykis skatina įsigyti nekilnojamąjį turtą ne tik savo poreikiams, bet ir kaip investiciją, t.y. naudoti jį ne tik savo reikmėms, bet ir ekonominei naudai gauti.

                      Nuo pavienių pirkėjų neatsiliko ir didelės statybinės ar investicinės kompanijos, kurios stengėsi įsigyti arba senus, apleistus, didelius poilsio pastatus, vėliau juos renovuoti ir parduoti, arba didesnius žemės sklypus, kuriuose būtų galima pastatyti kotedžus, daugiabučius.
                      Dalis tiesos yra tačiau čia daugiau jau pr straipsnis raginantis pirkti būstą vasaros metu t.y. dabar. Kalbama apie rinkos atsigavimą, kas yra visiška netiesa. Jei rinka ir atsigaus tai ne anksčiau kaip rudenį, tačiau tokios atsigavusios rinkos kokia buvo lig šiol manau tikėtis neverta.

                      Comment


                        #71
                        Nesutikciau, kad kainu stabilizacija tai nuosaiki rinkos vystymosi stadija. Manau nuosaikioje rinkos stadeijoje kainos turetu augti tolygiai zmoniu pajamoms ar panasiu greiciu.

                        Comment


                          #72
                          eilinis kryptingas straipsnis, bandantis raminti atvirkštinės grandininės reakcijos pradžia.

                          Comment


                            #73
                            pritariu

                            Vargu ar verta kreipti dėmesį į šį straipsnį kadangi tai suinteresuoto asmens straipsnis, juo labiau kad tai ober haus'o pranesimas spaudai, t.y. jie patys visa ji parase ir tiesiog ishplatino spaudai.

                            Vis dar bando isgelbeti, suletinti tai, kad ir taip aisku

                            Comment


                              #74
                              TV3 žinios (2006.07.23)
                              "Būsto kainų burbulas pradeda bliūkšti..."
                              Jei kas nematėt, galite žvilgtelt čia:
                              http://www.tv.lt/mconsole.asp?category_id=206
                              Miestai ir architektūra - http://www.miestai.net

                              Comment


                                #75
                                Butų pardavimo karštinė nurimus, o nuoma vis aktyvėja

                                http://www.delfi.lt/news/economy/bus...hp?id=10234135

                                Nors Lietuvoje gyvenamojo būsto pirkėjai ir pardavėjai gyvena atostogų nuotaikomis, tačiau nuomojantys butus darbo turi apsčiai. Taip pat šalyje trūksta aukštos klasės biurų – jų tiesiog per mažai pastatyta.

                                Comment


                                  #76
                                  delfi.lt

                                  Patariama parduoti spekuliaciniais tikslais įgytus butus


                                  Nekilnojamojo turto rinkoje, tikina specialistai, dabar yra palankiausias metas parduoti pasipelnymo tikslais įsigytus butus. O kaip elgtis su komercinėmis patalpomis - vieningos nuomonės nėra.

                                  Ekspertai ir rinkos dalyviai pažymi naujas tendencijas nekilnojamojo turto rinkoje - kainos stabtelėjo ir iš lėto slenka žemyn, skelbimų parduodančiųjų būstus smarkiai padaugėjo, todėl įsigijusiems būstų spekuliaciniais tikslais - verta juos parduoti kuo skubiau, rašo "Verslo žinios".

                                  "Žemą pajamingumo lygį Lietuvoje lėmė kelios aplinkybės, atsiradusios vienu metu - iki šiol buvusios pigios paskolos, augantys atlyginimai, mažėjantis nedarbas, sparčiai augantis ūkis, narystė Europos Sąjungoje ir su tuo susijęs optimizmas.

                                  Taip pat prisidėjo nekilnojamojo turto, kaip investicijos, populiarinimas ir labai palankūs lūkesčiai. Toks kokteilis buvo pernelyg gundantis, todėl dabar nekilnojamojo turto rinkoje kai kurios sritys atsidūrė įtampos zonoje", - sakė investicinės bankininkystės įmonės "SEB Vilfima" projektų vadovas Artūras Gegužis.

                                  Šiuo metu itin palankus laikas parduoti ir komercines patalpas, nes artimiausiu metu turto pajamingumas turėtų tik didėti, o nuomos kainoms augant proporcingai infliacijai, komercinių patalpų kvadratinio metro kaina ateityje mažės
                                  Ar tik ne per vėlu jau?

                                  Comment


                                    #77
                                    Įdomu kaip bus su žemės kainomis
                                    Kaip po dykumą blaškiausi

                                    Comment


                                      #78
                                      Manau, kad dabar galima tinkamai parduoti juk niekas kolkas kainu nemazina, perkanciuju vienas kitas yra, truputi nuleidus kaina gal kas uzkibtu, o juk tai geriau negu laukti kelis metus ir parduoti uz ta pacia kaina, juk infliacija sues daugiau, aiksu visai kitas reikalas jei gali buta isnuomoti tada laukimas galetu pasiteisinti.

                                      Comment


                                        #79
                                        G.Binkauskas: Ką darysime pasibaigus NT bumui?

                                        Delfi.lt

                                        Comment


                                          #80
                                          Panika dėl būsto kainų išėjo ir negrįš, mano ekspertai

                                          Gyvenamuosius būstus besirenkantys pirkėjai nebejaučia panikos dėl staigiai kilsiančių kainų ir karštligiškai nebeapsisprendžia pirkti. Kainos rinkoje stabilizavosi, senos statybos būstų kai kur net krito, grįžta racionalumas - nekilnojamojo turto rinka žengia į naują raidos etapą, sako DELFI kalbinti nekilnojamojo turto rinkos žinovai.

                                          Dėl būsto greičiau nei televizoriaus nebeapsisprendžia


                                          Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus" Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis DELFI teigė, kad šalies nekilnojamojo turto rinkoje pastaruoju metu žymių pokyčių nėra – nei žemyn, nei aukštyn.




                                          „Rinka daugiau mažiau pakankamai stabili, bent jau didmiesčiuose didžiulių pokyčių nėra. Kaip ilgai stabilumas tęsis, pasakyti sunku, nes yra nemažai veiksnių, kurie veiktų kainų kilimą, o ir mažėjimą taip pat. Klausimas, kurie veiksniai nulems", - atsargiai kalbėjo bendrovės atstovas.




                                          Anot jo, dabartinė būstų paklausa pakankamai aukšta, tačiau, esant dabartiniam kainų lygiui, būsto įsigijimas yra pakankamai „skausmingas" sprendimas, o žinios apie augančias bankų palūkanas kai kuriuos pirkėjus apskritai atgraso.





                                          „Auganti pasiūla irgi daro savo: pirkėjas kuo toliau, tuo labiau turi galimybių rinktis. Pirkėjų suvokimas, kad jiems nereikia kažkur skubėti, bėgti galvą pametus, nes butų nebeliks, juos išgraibys spekuliantai, rodo, kad žmogus gali derėtis su pardavėju. Automatiškai pardavėjams nėra labai daug galimybių kelti kainas, nes yra ir jų tarpusavio konkurencija", - aiškino S. Vagonis.




                                          Jo nuomone, prieš trejetą metų būstų kainos buvo dvigubai mažesnės, nors žmonės ir neuždirbdavo du kartus mažiau nei dabar. Tai esą rodo, kad būstų kainos buvo žemos, palyginti su potencialia gyventojų perkamąja galia, tad ilgainiui turėjo susilyginti.




                                          Įtakos kainų augimui esą darė ir mažėjusios paskolų palūkanos, buvusi nedidelė naujos statybos būstų pasiūla, spekuliacijų ir gandų apsuptas euro įvedimo laukimas.




                                          „Dabar faktoriai atvirkštiniai: palūkanos pradėjo augti, euro nebus, kainų lygis jau pakankamai aukštas, o atlyginimai per trejus metus neužaugo dvigubai. Jau žmogus nebenori bėgti, skubėti, pirkti bet kokio būsto. Anksčiau žmogus būstą ko gero išsirinkdavo greičiau nei televizorių, nes apsispręsti reikėdavo daugiausiai per savaitę. Dabar grįžta racionalumas į rinką, ir abejoju, ar kada grįš panika", - kalbėjo S. Vagonis.




                                          G. Nausėda: kainų nuosmukį mėginama vadinti stabilizacija






                                          Corbis/Scanpix
                                          Pasak DELFI kalbintos nekilnojamojo turto kompanijos „Arco Real Estate" Gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto skyriaus vadovės Kristinos Leknickaitės–Stepulaitienės, nekilnojamojo turto rinka yra veikiama sezoninių svyravimų. Vasara – vienas iš jų, todėl nekilnojamojo turto rinkoje aktyvumas buvo sumažėjęs: buvo sudaryta mažiau sandorių nei paprastai.




                                          „Palyginus 2006-us ir 2005-us metus, ši vasara buvo geresnė įvykusių sandorių atžvilgiu. Kalbant apie senos statybos butų kainas – jos stabilizavosi. Jau galime pastebėti skirtumą tarp toje pačioje vietoje esančių senos ir naujos statybos butų", - teigė K. Leknickaitė–Stepulaitienė.




                                          SEB Vilniaus banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda senų būstų kainas vertino drąsiau: „Kainų korekcija, kurį įvyko dėl euro neįvedimo, nekilnojamojo turto rinkoje buvo šiai rinkai naudinga. Drįsčiau teigti, kad buvo tam tikras kainų nuosmukis, tik mėginama jį vadinti stabilizacija".




                                          Kainų nuosmukis šią vasarą, pasak jo, pirmiausiai pasireiškė senos statybos būstų rinkoje, kai kuriuose segmentuose kainos sumažėjo 10-20 proc., naujos statybos būstų rinka sureaguoti dar nespėjo.




                                          „Kainų kritimo naujų būstų rinkoje sunku ir buvo tikėtis, nes tai - kur kas inertiškesnė rinka. Ją formuoja gamybos savikaina, statybininkų pelno normos, kurias jie įsikalkuliuoja", - aiškino banko analitikas.



                                          Senos statybos būstų kainos esą krito ne tik dėl žinios apie Lietuvos nepriėmimą į euro zoną, bet ir dėl sezoninių svyravimų, augančių palūkanų.




                                          „Bet kuriuo atveju, galima sakyti, kad įvyko kainų korekcija ir rinka įžengė į visiškai naują savo raidos etapą. Jis tikrai nebebus toks, koks buvo prieš tai. Jame beveik nebebus psichologinės euforijos, kažkokių įvykių, kurie kels nekilnojamojo turto kainas be jokio pagrindo", - tikino analitikas.



                                          Priklausys nuo šalies ekonominės plėtros





                                          Corbis/Scanpix
                                          G. Nausėda teigė sutinkąs su nekilnojamojo turto rinkos atstovais, kad šios rinkos ateitis priklausys nuo fundamentalių veiksmų: kokios bus palūkanų normos bankuose, kaip plėtosis šalies ekonomika, ar bus sudarytos sąlygos toliau sparčiai augti atlyginimams, kurtis naujoms darbo vietoms.



                                          Pastariesiems veiksniams einant teigiama linkme, nekilnojamojo turto rinkos sąstingio ar staigaus kainų kritimo banko analitikas neprognozuoja. Tačiau daug esą priklauso ir nuo to, kokiu scenarijumi keisis paskolų palūkanų normos.



                                          Jeigu palūkanos kils staigiai, tai paveiks kreditavimą, kartu ir nekilnojamojo turto rinką.



                                          „Kaip matome, pasiūla pradeda gana sparčiai didėti. Tuo tarpu paklausai nebespėjant paskui pasiūlą gali šiek tiek sumažėti net ir naujo būsto kainos. Bet kuriuo atveju, didelių svyravimų artimiausiu metu neįžvelgčiau", - tęsė G. Nausėda.



                                          K. Leknickaitės–Stepulaitienės teigimu, paprastai naujos statybos butų kainos nuo statybų pradžios iki pabaigos vidutiniškai kyla 15 proc., ir ši tendencija greičiausiai išliks.



                                          „Šios kainos taip pat tiesiogiai priklauso nuo žemės kainos, kuri kyla, nors šiuo klausimų diskusijų nėra. Taigi, kuo remiantis galima sakyti, kad naujos statybos butų kainos kris? Juk darbo kaštai didėja, statybinių medžiagų kainos auga, o butų ar namų kainos mažėja? O be to bankai skelbia apie didėjantį išduotų būsto paskolų skaičių ir tarpusavio konkurenciją", - kalbėjo „Arco Real Estate" atstovė.



                                          Jos teigimu, gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto kainos ateityje iš esmės keisis dėl ekonominių veiksnių, o ne šoko ar įvairių baimių. Senos statybos butų kainos, jos teigimu, turi stabilizuotis.



                                          „Jei pasiūla nepadidės, tuomet šios kainos gali kilti, nes paklausa vis dar didesnė už pasiūlą", - pažymėjo K. Leknickaitė–Stepulaitienė.



                                          Net ir toliau besiplečiant paskolų bumui, G. Nausėdos įsitikinimu, jis nebekels būsto kainų didėjimo bumo, nes artimiausius dvejus-trejus metus būstų pasiūla tik didės.



                                          Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus" atstovas S. Vagonis taip pat pripažino, kad būsto kainų šuolio ateityje galima nebebijoti, tačiau tikėtis staigaus kritimo taip pat.



                                          „Gali būti taip, kad, priklausomai nuo sezoniškumo - vasarą aktyvumas mažėja, rudenį didėja, žiemą vėl sumažėja, pavasarį didėja - rinka svyruos 10-15 proc. intervale gana ilgą laiką. Dabar sunkiai įmanoma, kad būtų drastiški pokyčiai aukštyn ar žemyn", - aiškino S. Vagonis.
                                          www.delfi.lt

                                          Comment

                                          Working...
                                          X