Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Būsto kainų burbulas (sprogs ar ne?)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    Samokslo teorijos.
    Ar nemanot kad viskas yra žymiai paprasčiau. Ilgą laiką buvo apmirusi NT rinka, ir pradėjus atsigauti ekonomikai prieš kokius 6 metus, susitvarkius bankams su mažomis palūkanų normomis žmonės pradėjo griebti paskolas būsto pirkimui. Tokiam pirkėjų antplūdžiui rinka neturėjo pilnos pasiūlos ko pasekoje ir išaugo kainos. Tai pagrindinė priežastis. Spekuliantai pamatę greitai kylančias kainas, nusprendė lengvai pasipelnyti taip nupirkdami ir įšaldydami dalį būstų.

    Tačiau mano manymu šiuo metu kainos yra beveik pačioje viršūnėje. T.y. daugiau tokio stipraus kilimo nebematysime ir tai palankus metas spekuliantams mesti į rinka savo turimus būstus ir daugiau naujai pastatyto būsto manau nebebus nuperkama spekuliaciniais tikslais.

    Comment


      #42
      žinai šiek tiek nesutikčiau su tavimi
      Ta prasme aš čia jokios sąmokslo teorijos irgi nematau, tiesiog aš žvelgiu giliau.
      Kainų kilimas yra normalus dalykas, kartais net būtinas, ypač augant ekonomikai.
      Bet aš noriu atkreipti dėmesį į tą kainų kitimo greitį. Tu labai normaliai žiūri į tai kad NT kainos kai kurias metais kilo 30 ir daugiau % , bet tu man niekaip neįrodysi, kad tai "normalus" kainų kilimas. kainos turėtų kisti veikiamos tokių metikių rodiklių kaip BVP, darbo užmokesčio kitimas, mokesčiai sistema ir pan., o Lietuvoje tuo tarpu sakykime BVP padidėja 6 %, darbo užmokestis 5 %, o NT kaina pakyla 30!? normaliai, tolygiai besivystančioj ekonomikoj tokių dalykų nerasi (neskaitant atskirus mikrorajonus ir pan).
      Tuomet žvelgiam giliau kodėl taip yra:
      1. Žmonių lūkesčiai, kad NT brangs. Geras pavyzdys būtų su dabartine nedidžiųjų miestų NT rinkas, pažiūrėkite kaip pabrango viskas, nes visi pradėjo galvoti jog turi brangti (miestuose brangu, o kodėl pas mus pigu?!), nors paklausa pasikeitė nežymiai.
      2. perpardavinėtojai, tiek lietuviai, tiek užsieniečiai, kurie lb padidina paklausą (ir kainą tuo pačiu)
      3. mažos būsto paskolų palūkanos, kurios, beje, pastaraisiais metais bankų buvo dalijamos lb lengvabūdiškai.
      4. Statybų bendrovių, ir šiaip suinteresuotų asmenų kalbos, kad būstas brangs, kad dabar apsimoka pirkt ir pan. Atkreipkite dėmesį, kaip tik kainos kilo, per tv ir siaip visur šmėkščiojo visokie asmenys, kurie pasakodavo apie augančia NT rinką, jų kainas ir pan., o vat dabar, kai tik prasidėjo kitos kainų tendencijų prognozės jų sumažėjo. Nors galima pastebėti tokių, kurie stengiasi išgelbėti padėtį - t.y. šneka, kad niekas nemažės ir pan.
      5. galėčiau paminėti Dar vieną faktorių. Tai dar viena prasta Lietuvių emigracijos pasekmė, būtent lietuvių užsienyje užkalti pinigai, kurie didina vartojimą(Lietuvoje) ir tuo pačiu infliaciją. Kitaip tariant be emigrantų pinigų Lietuvoje kainos kiltų mažiau, tai taip pat liečia ir NT. Bet galime tame įžvelgti ir gerąją pusę – Lietuvoje per metus realizuojama virš 3mljd. Lt, kas, be abejo, prisideda prie BVP augimo.

      Comment


        #43
        Šiek tiek įdomios burbuliuojančios statistikos iš burbulas.lt















        Comment


          #44
          www.delfi.lt

          Nekilnojamojo turto rinkoje - sąstingis

          Nekilnojamojo turto sandorių Lietuvoje mažėja, rodo Registrų centro statistika. Įvardijamos priežastys: menkas pasirinkimas, dirbtinai pakeltos kainos ir sutrikę rinkos dalyviai, nebežinantys - dar pirkti ar jau parduoti.

          Dienraščio "Verslo žinios" teigimu, kai kurie nekilnojamo turto agentai kalba, kad jau keletą savaičių jaučiamas "visiškas štilis" nekilnojamo turto rinkoje.

          "Besidominčiųjų nekilnojamuoju turtu - sumažėję, ramiau. Bet kad visai ramu - tai ne", - savo bendrovės patirtimi dalijasi nekilnojamojo turto agentūros "Latmas" savininkas ir direktorius Vigintas Leonavičius.

          Anot jo, prieš metus pirkėjų aktyvumas buvo didesnis nei dabar. Tačiau V.Leonavičius pabrėžia, kad užsakymų įvertinti nekilnojamąjį turtą agentūra turi kelioms savaitėms į priekį.

          Agentūros vadovas sako, kad rugsėjį-spalį gali būti aiškiau, į kurią pusę krypsta rinka.

          Gegužės mėnesį vykusių nekilnojamojo turto sandorių statistikos Registrų centras dar neturi. Bet iš pirmų keturių mėnesių duomenų matyti, kad sandorių šiemet mažėja. Ir vis sunkiau pagrįsti skaičiais argumentus apie "milžinišką NT paklausą".

          Pavyzdžiui, nekilnojamojo turto madas diktuojančiame Vilniuje per keturis mėnesius sudaryta 27 proc. mažiau sandorių (136) parduodant gyvenamuosius pastatus nei pernai tuo pačiu metu. Taip pat 27 proc. (2.224) mažiau užfiksuota butų sandorių.

          Panašios tendencijos ir visoje Lietuvoje. Mažiau parduota žemės sklypų, sodų. Mažėjo ir negyvenamosios paskirties Nekilnojamojo turto, žemės sklypų sandorių.

          "Situacijos neapibrėžtumas. Bandoma žiūrėti, kaip keisis kainos", - komentuoja tyrimą apie NT rinką rengusio Nacionalinės plėtros instituto (NPI) vienas iš ekspertų Romualdas Urbanovičius Pasak jo, tokiam rinkos pasimetimui įtakos turėjo ir atidėtas euro įvedimas.

          "Ne visi, bet dalis nuspręs butus parduoti", - prognozuoja R. Urbanovičius. Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad neverta laukti "burbulo sprogimo" ir tikėtis, kad per kelis mėnesius kainos nukris per pusę.

          Jo teigimu, po 1-1,5 metų rinkoje turėtų būti didesnė butų pasiūla ir geresnis pasirinkimas, o jų kainos neturėtų daug skirtis nuo dabartinių.

          NPI Ekonomikos ekspertinės grupės atliktame tyrime apie nekilnojamojo turto rinką teigiama, kad, pavyzdžiui, "neskubantiems Vilniaus būsto pirkėjams būtų naudinga palaukti Vilniaus rajono bendrojo plano patvirtinimo".

          "Jo patvirtinimas turėtų paskatinti labai didelio kiekio tinkamų statybai sklypų atsiradimą rinkoje. Natūralu, kad toks pasiūlos padidėjimas negali neturėti įtakos kainų mažėjimui", - dėsto instituto ekspertai. 2005 m. pabaigoje Klaipėdos rajone, patvirtinus bendrąjį planą, žemės kainos nukrito 2-3 kartus.

          "Verslo žinių" kalbinti nekilnojamojo turto agentai neoficialiai kalba, kad dabar šis turtas pervertinas 15 procentų. NPI eksperto nuomone, naujos statybos būstų kainos gali būti pervertintos 5-10 proc., o "kai kur ir 15 procentų".
          Dabar reikia palaukti rudenio kol visi į tai sureaguos ir manau jau metų pabaigoje ar kitų pradžioje galime sulaukti ir ypač pervertintų butų kainų mažėjimo

          Comment


            #45
            Gal kas zino, kad galima tiketis Vilniaus rajono bendrojo plano patvirtinimo?

            Comment


              #46
              Parašė tadux
              Gal kas zino, kad galima tiketis Vilniaus rajono bendrojo plano patvirtinimo?
              spali/gruodi

              Comment


                #47

                Verta, verta. Dar ir kaip verta.

                Comment


                  #48
                  psichopatija čia su tais butais, ne kitaip...kai pamatai, kad butas vilniaus senamiesty kainuoja tiek pat, kiek ir pilis alpėse, tai ka žinau tada...

                  Comment


                    #49
                    CITATA Delfi ''Jo patvirtinimas turėtų paskatinti labai didelio kiekio tinkamų statybai sklypų atsiradimą rinkoje. Natūralu, kad toks pasiūlos padidėjimas negali neturėti įtakos kainų mažėjimui", - dėsto instituto ekspertai. 2005 m. pabaigoje Klaipėdos rajone, patvirtinus bendrąjį planą, žemės kainos nukrito 2-3 kartus.''


                    Nu bl*t nnesamones rašo, seku žemės sklypus klaipėdoje ir šalia, apie 2,5 metų. tai sklypai tik dabar nustojo kilti, ir truputi kristelėjo žemės ukio paskirties.apie koki kritima čia kalba ir dar 2 , 3 kartus, taip išeina kad sklypas tam tikrame x kvartale prieš 1,5 m. kainavo 9 tukst. už ara, dabar jis pardavinėjamas už 20 tukst. padalinam iš trieju gaunam kad, jis bekainuoja 6,6 tukst. už ara, nu piz***ec. Durniai iš kur jie traukia duomenys, turbut iš "lemputės" sugalvojo kaip rašinėlį, ir paleidžia per žiniasklaidą.

                    Daug pas mus laukė to išganyto bendro detalaus, bet kaižkaip kaip nėr taip nėr to sklypų lietaus. ir jokio pasirinkimo išskyrus banginiu kvartalai kurie kepasi ir diktuoja savas kainas.

                    o ero bardankė tai konkrečiai pi**elėjo per NT rinka, miega visos agentūros su kuom nepakalbėsi, seni butai tyli, žemė tai pat (išskyrus pavienius pirkimus ju žinoma yra), na juda tik naujos statybos butai, ir tai piliečiai jau sako kad man vot čia vaizdai netinka, o kaip čia su susisiekimu ir t.t..

                    jai kokios kas intrigos naujos neimes, tai spėju po kokiu 6 / 9 mėn. turėtu kainos šliuošti žemyn.Nu juk negali briuselio priemesčio sklypas kainuoti pigiau 3/4 kartus negu kokios tai klaipėdos preimesčio.

                    Comment


                      #50
                      tokie straipsniai ir yra intrigos, siekiant ikalti i galva, kad kainos nekris nes jos yra "normalios".
                      geras pavyzdys kitas straipsnis iš delfio ČIA
                      atkreipkite dėmesį kas komentuoja, t.y. suinteresuotas asmuo, įmonė, kurių ir tikslas - kuo aukštesnė kaina.

                      apie ką aš ir šnekėjau, dabar visokie "ekspertai" šiokio tokio NT sąstingio metu siekia žūd būt išlaikyti labai didelias kainas.

                      Nors tokie pranešimai spaudai, mano manymu, tik parodo, kad statybų įmonės jau pačios supranta apie galima kainų kritimą.

                      Comment


                        #51
                        Visas Internetas Sako, kad kainos kris. Logiskai mastant taip ir turetu nutikti... Ziuresim kaip bus..

                        Comment


                          #52
                          va, pagaliau nors vieną objektyvų straipsnį apie NT rinką parašė

                          Lietuvos žinios

                          Ryškėja nekilnojamojo turto rinkos krizės požymiai
                          2006-06-05
                          Kas sąlygoja nekilnojamojo turto rinkos krizę ir kaip ją įžvelgti? Arba, vartojant žurnalistų trafaretą - kodėl pučiasi nekilnojamojo turto kainų "burbulas" ir kada jis sprogs?
                          Lietuvoje dirbančios pasaulinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės "Colliers International" ekspertas Mindaugas Kulbokas Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinką lygina su akcijų rinka ir teigia, jog jau galima įžvelgti, švelniai tariant, NT kainų korekcijos požymių.
                          Klasikinės priežastys Lietuvoje yra
                          Vertinant globaliai, NT kainų "burbulas" - tai vienas iš ekonominių "burbulų", kurie periodiškai pasireiškia rinkoje. NT kainų "burbulas" - daugeliu atveju staigus spekuliacijomis pagrįstas nekilnojamo turto vertės didėjimas, kol pasiekiamas lygis, kurio paaiškinti negalima nei ekonomikos, nei pajamų, nei padidėjusiais vartojimo ir augimo tempais, nei nekilnojamojo turto kokybe.
                          NT kainos gali didėti ir didėja ir dėl natūralių priežasčių - kylant ekonomikos lygiui. Taip pat jos kyla dėl finansinių institucijų skatinimo naudotis kreditais. Esant tokiai situacijai statybos įmonės nespėja patenkinti paklausos. Nuolat pasirodantys komentarai, neva, NT kainos toliau kils, skatina naujų žaidėjų (vadinamų spekuliantais) atsiradimą rinkoje, klaidina vartotojus, skatina nepagrįstus kainų kilimo lūkesčius.

                          "Colliers International" ekspertas sako, kad visos šios klasikinės NT kainų kilimo priežastys - tiek natūralios, tiek dirbtinės, Lietuvoje gana ryškios.
                          Informacija neobjektyvi
                          Eksperto nuomone, dalis NT rinkos dalyvių ją nušviečia sau naudinga šviesa" "Dauguma NT rinkos dalyvių rinkai pateikia pagražintą informaciją: NT plėtotojai teigia, kad susidomėjimas NT nemažėja, NT tarpininkai stengiasi švelninti situaciją raminančiais komentarais apie kainų stabilumą. Todėl perpardavinėtojai, tikėdamiesi kainų stabilumo, neskuba parduoti NT, finansinės institucijos ir toliau skatina paskolų išdavimą".
                          Perkaitimo požymių yra
                          Situaciją blogina, tai, kad nėra vieningo ir tikslaus NT kainų rodiklio, kuris padėtų nustatyti realią NT vertę. Todėl ir reakcija į NT kainų kilimą ar kritimą nėra tokia greita.
                          Kadangi NT rinka panaši į akcijų, tik pastaroji greičiau reaguoja ir yra lankstesnė, ekspertas jas ir palygina.
                          "Kaip rodo prekyba akcijomis Lietuvos akcijų rinkoje, didesnės jų dalies kainos yra koreguotinos. Bankai klientus vertina kur kas ilgiau. Reiškia, ir atsargiau. Tai dar vienas požymis. Be to, niekuo nepagrindžiama NT kaina: gyvenamojo ploto kvadratinio metro savikaina yra apie 2500 litų. Rinkoje - patys žinote: ne mažiau nei 4000 litų", - požymius vardija ekspertas.
                          Kada - neprognozuojama
                          Kulbokas sako, kad kainų "burbulo" sprogimo laikas - neprognozuojamas. "Pasaulinė patirtis rodo, kad dažniausiai, ypač kylančios ekonomikos šalyse (besivystančiose rinkose) krizes lemia pernelyg liberali finansavimo politika bei staigus paskolų portfelio padidėjimas. Dėl to vertybinių popierių kainos per metus vidutiniškai padidėja 40 proc. - daugiau nei būdinga normaliomis sąlygomis. Žaibiškai išauga NT kainos. Pasiekęs tam tikrą lygį kainų "burbulas" sprogsta paveikdamas tiek NT, tiek ir vertybinių popierių rinkas. Daugeliu atvejų, seka valiutos kurso krizė, nes vyriausybė dažnai sumažina palūkanų normą, kad sušvelnintų bankų krizės padarinius arba padidina palūkanų normas, norėdama� apsaugoti valiutą. Panašiais požymiais prasidėjo nekilnojamojo turto krizės Skandinavijoje. Suomijoje ir Švedijoje", - analizuoja ekspertas.
                          Jo nuomone, požymiai rodo, kad "burbulo" sprogimo galimybė Lietuvoje yra reali: rinkos dalyviai nusivilia (spekuliantų "nuopelnas"), mažėja pirkimo sandorių, didėja būstų pasiūla, bankai susirūpinę esama padėtimi. Visa tai rodo, kad NT rinkoje vyksta pavojingas procesas, kuris gali būti tiesiogiai susijęs su nuosmukiu, vyraujančiu akcijų rinkose.
                          "Vienas iš rodiklių, rodančių bręstančius pasikeitimus rinkoje, yra vertybinių popierių kainų indekso kritimas", - paralelę brėžia "Colliers International" ekspertas.

                          Comment


                            #53
                            Šiandien varčiau skelbimų puslapius, kadangi ieškau išsinuomoti butą, taip pat pražvelgiau ir NT pardavimo skelbimus, ir atkreipiau dėmesį į, mano manymu, daug pasakantį dalyką:

                            Mačiau labai daug skelbimų skelbiančius apie parduodamą NT, o bkelbimų apie norinčius pirkti labai nedaug, na aisku, perkantys patys ieško, bet esmė ne tame. Jei netingite, patys dėl įdomumo patys siek tiek pavartykite skelbimų puslapius.

                            Na visdėlto daugelis spekuliantų išgirdo ir suprato, kad kainos siek tiek per didelės ir puola pardavinėti NT kad vistiek, nors kazkiek uždirbtų, tuo tarpu perkantieji suprato, kad kainos išpūstos ir laukia "geresnių laikų"

                            Taigi darome išvadas:
                            1. "Milžiniška" NT paklausa jau ne be tokia milžiniška, ir kiek pažabota (nes pirkimai lėtėja, gal net stoja visai)
                            2. Žymiai didėjanti pasiūla mažins kainas. Tiems "ekspertams" kurie sako, kad tai jaučiama tik senų būstų rinkoje galiu drąsiai teigti, kad spekuliantai labai daug supirko ir naujų butų, taip kad šitą NT segmentą pasiūlos didėjimas palies ne ką mažiau.

                            Gal tai burbulo pabaigos pradžia...?! Ką manote?

                            Comment


                              #54
                              vien peržiūrint skelbimų puslapius kažkokių objektyvių išvadų negalėtume manau padaryti, o ir įdomumo dėlei siūlyčiau karts nuo karto paskambinti paradvėjui, neretai, jei objektas yra tinkamas, dažnai jis jau būna parduotas...
                              Miestai ir architektūra - http://www.miestai.net

                              Comment


                                #55
                                Iš nekilnojamo turto vertintojo girdėjau, kad žemės kaina aplink Vilnių smarkiai krinta. Kaunas berods jau aplenkė

                                Comment


                                  #56
                                  Parašė 99
                                  vien peržiūrint skelbimų puslapius kažkokių objektyvių išvadų negalėtume manau padaryti, o ir įdomumo dėlei siūlyčiau karts nuo karto paskambinti paradvėjui, neretai, jei objektas yra tinkamas, dažnai jis jau būna parduotas...
                                  Skelbimų puslapiai atskleidžia pasiūla
                                  kaip tu manai žmones nustatinėja NT kainą? jie tiesiog paziūri skelbimus ir apytiksliai nustato savo kaina, taip kad iš skelbimų puslapių galimą susidaryti bendrą vaizdą apie NT rinką.

                                  Comment


                                    #57
                                    Pasiūla taip pat didėja. 2005-aisiais išduota leidimų butams (pagal m2) statyti ~40% daugiau nei per 2004-uosius, o per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginant su pernai tuo pačiu, padidėjimas buvo jau 113%
                                    Mano galerija Flickr'yje

                                    Comment


                                      #58
                                      Parašė Nedas
                                      Iš nekilnojamo turto vertintojo girdėjau, kad žemės kaina aplink Vilnių smarkiai krinta. Kaunas berods jau aplenkė
                                      O Balbieriškis dar neaplenkė?

                                      Comment


                                        #59
                                        Parašė Mantaz
                                        Pasiūla taip pat didėja. 2005-aisiais išduota leidimų butams (pagal m2) statyti ~40% daugiau nei per 2004-uosius, o per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginant su pernai tuo pačiu, padidėjimas buvo jau 113%
                                        Sakyčiau geros žinios dėl to kad didės pasiūla, bet labiausiai dėl to, kad žmonės turės iš ko rinktis, tikėsimės padidėjus konkurencijai pagerės darbų kokybė, bei bus išbraukti kai kurie, apsurdiški, įsipareigojimai iš sutarčių.

                                        Kitaip sakant tikėsimės, kad viskas bus kaip pagal normalias rinkos sąlygas - pirkėjas visada teisus

                                        Comment


                                          #60
                                          Butų pirkimo bumo nėra, kainos stabilizavosi
                                          http://www.asa.lt/cgi-bin/sna.cgi?grp=954

                                          Comment

                                          Working...
                                          X