Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Miestų palyginimai, diskusijos apie miestų užstatymo tipus, aukštingumą, įvaizdį

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė index Rodyti pranešimą
    Kitas dalykas, kad dangoraižiai visiškai nebūtini, ypač mažesnių, miestų vystymuisi. Pavyzdžiui koks Umeå Švedijoje turi apie 90 tūkstančių gyventojų, stipriai auga, turi universitetą, visai neblogą ekonomiką (pramonė, įmonių headquarteriai, R&D) ir atrodo taip.

    "Kodėl palikta tiek daug žalių plotų? - tai mažina gyventojų tankį mieste. Reikia medžius iškirsti, jų vietoje pastatyti daugiabučius, kam reikia žalumos - tegul važiuoja į kaimą" - maždaug tokius žodžius mūsų forume ne vieną kartą rašė apie Vilnių.
    Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

    Comment


      Parašė Aleksio Rodyti pranešimą
      "Kodėl palikta tiek daug žalių plotų? - tai mažina gyventojų tankį mieste. Reikia medžius iškirsti, jų vietoje pastatyti daugiabučius, kam reikia žalumos - tegul važiuoja į kaimą" - maždaug tokius žodžius mūsų forume ne vieną kartą rašė apie Vilnių.
      Ten tiesiog miestas baigiasi, čia miestas truputi mažesnis už Panevėžį.
      Post in English - fight censorship!

      Comment


        Tik pamąstymui. Įdedu europietiškiausios Europos sostinės, mums nepasiekiamo Laimės Žiburio vaizdą:
        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

        Comment


          Parašė R.D. Rodyti pranešimą
          dangoraižistas, nebandei kreiptis pas psichologą dėl dangoraižių manijos, nes jau pradėda neraminti visos tos diskusijos. Išsikalbėtum pas speciailstą, užuot čia pakoldes rašęs.
          O nebandei kreiptis pas psichiatrą dėl to, kad iš niekur nieko puoli ant žmonių su ad hominem? ​ Turėtų būti neblogai psichika pakrikusi, kad taip elgtumeis, nes ŠIAIP JAU tai nėra laikoma socialine norma (nebent Sovietų Sąjungoje), grynai dėl pramogos pulti ant žmonių.

          Deja, ad hominem išpuolis visiškai niekaip neįrodo kodėl Šiauliai atrodys didingai su naujai pastatytais ŠILALĖS lygio pastatais, arba kodėl sovietiniai prieš keliasdešimt metų pastatyti pastatai, kurie ir šiuo metu aukščiausi Šiaulių, Panevėžio pastatai turi ir toliau 2030, 2040, 2050 metais dominuoti miestovaizdyje, o mes turime tuo džiaugtis bei didžiuotis. Taigi, ne tik morališkai (nes pasirodei kaip koks gatvės marozas, puolantis ant žmonių be pagrindo), bet ir nesugebėjęs pagrįsti savo nuomonės argumentais, dvigubai susimovei diskusijoje.

          Parašė Gator Rodyti pranešimą
          Kuo Pasvalys nuo Šilalės skiriasi, ar nuo Prienų?
          Niekuo. Ar manai jie skiriasi? Tai paprasčiausi mažo mastelio rajonų centrai, kur kažko įspūdingesnio, išskyrus kokią nors prieš 100 m. pastatytą bažnyčią, nėra ir nebus.

          Parašė Gator Rodyti pranešimą
          Vienus Šiauliams, kitus Panevėžiui taikai.
          Gali taikyti kuriam tik nori šių, vistiek gausis lygiai tas pats – mažam rajono centrui tinkama statyba, kuri didmiesčiuose atrodo patetiškai, lietuviškai, rūpintojėliškai tai reiškia – liūdnai.

          Comment


            Parašė Edd Rodyti pranešimą
            Čia rimtai taip tiesmukai mąstai ar šiaip tiesiog toliau trolini? Universitetai nestato dangoraižių ir taškas? Niekaip neišmąstai toliau kuo universitetai prisideda prie tavo dangoraižių atsiradimo? Kas antras užsienio investuotojas Vilniuje ar Kaune vis mini kad pasirinko investuoti čia nes yra universitetai kurie parengia kvalifikuotą darbo jėgą kurios jiems reikia. Ta kvalifikuota darbo jėga paskui dirba ofisuose, kurie galimai yra “dangoraižiai”, o jei lieka dirbti savo mokslų mieste, tai ir gyvena kažkur, vėlgi didesnis potencialas daugiabučiams.
            Čia rimtai taip tiesmukai mąstai, ar niekada nesidomėjai? Kaune iki labai neseniai visiškai jokie universitetai nepadėjo ir nebuvo NĖ VIENO didelio ir rimto investuotojo. Negali išsinuomuoti plikos žemės, pasodinti studentų alumnų, net ir hipsterių, tiesiog plikoje pievelėje su pledais ir liepti dirbti tarptautinėje ar vietinėje įmonėje po atviru dangumi. Kol Kauno finansinis elitas, turtingi verslininkai, pinigus prilaikę neišdrįso pastatyti naujų verslo centrų, tol nebuvo ir jokio proveržio. Ir priešingai, neapsimesk, kad esame kokia nors Šiaurės Korėja, kad pas mus visada draudžiama judėti tarp savivaldybių. Nieks nėra griežtai uždraudęs baigti mokslų viename mieste, tačiau dirbti kitame. Vien šiemet į Vilnių atsikraustė dešimt ar keliolika tūkstančių žmonių, bet kažkaip tuo niekada nepasidomėjai, kad būna toks dalykas kaip vidinė migracija.

            Keista, nejaugi nežinai, kad darbo vietos traukia naujus gyventojus, o darbovietėms reikia... Modernių patalpų. O kaip atsiranda modernios patalpos? Statybos būdu. Negali sakyti rimtai įmonei „yra toks 1973 m. statytas labai gražus pastatas Panevėžio/Šiaulių centre, buvęs viešbutis, prestižinės patalpos, ten galite įkurti savo verslą, labai studentų turime“ kaip ir negali pasiūlyti kokios nros buvusios transformatorinės, sovietinio bendrabučio ar buvusios gamyklos užterštų patalpų.

            Kitaip sakant, tu visiškai suvėlei priežastis ir pasėkmes, nesupratai kas įvyko pirmiau, ir kas paskui, kas svarbiausia.

            Be to, nereikėtų specialiai užsiciklinti ant biurų bei apsimetinėti, kad viskas gerai, nes tame pačiame Tartu, kurį Šiauliai turėtų viskuo lenkti, du iš trijų dangoraižių yra gyvenamieji.

            Comment


              Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
              Deja, ad hominem išpuolis visiškai niekaip neįrodo kodėl Šiauliai atrodys didingai su naujai pastatytais ŠILALĖS lygio pastatais
              Kodėl Šilalės? O gal Kauno? Arba VIlniaus? Arba Varšuvos? Arba Berlyno? Arba Londono? Tik ne dangoraižiais


              Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
              arba kodėl sovietiniai prieš keliasdešimt metų pastatyti pastatai, kurie ir šiuo metu aukščiausi Šiaulių, Panevėžio pastatai turi ir toliau 2030, 2040, 2050 metais dominuoti miestovaizdyje
              Tai kad jie nedominuoja.


              Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
              o mes turime tuo džiaugtis bei didžiuotis.
              Niekas tuo nesidžiaugia ir nesididžiuoja


              Comment


                Parašė Sklansky Rodyti pranešimą
                Tai taip masto rusai. Gaila neradau Varlamovo keliu dienu senumo storiu. Madaug kazkokioj Rusijos provincijoj dangoraizis ala Dubai style, aplink garazai, kazkokios chalabutkes, neasfaltuoti keliai, purvynai. Kraupu. Bet uztat turi Ruselio provincialo galvoj vis arciau Dubajaus.

                Taip atrodo provincialaus miesto FR panorama:


                Austrijoj:


                Taip turi buti ir pas mus. Laikai, kai orientavomes i Rusijos provincijos ala BIZNES CENTER pseudo dangoraziukus baiges.
                Taip atrodo provincialaus miesto Rusijoj, pastyto Rusijos provincialų, panorama.


                Dar vieno provincialaus ir visiškai atsilikusio miesto Rusijoje panorama ir bibibibiznes cecentr (mums TIKRAI to nereikia, geriau Šilalė).


                Trečio visiškai atsilikusio Rusijos miesto, kur visiškai kvailai mąsto, panorama.
                Click image for larger version

Name:	1024px-Roter_Turm_Winterthur_20151009-IMG_1142.jpg
Views:	272
Size:	508,0 kB
ID:	1849803

                Tokios jau visai grynos rusės ir tikros provincialės kaimiškai traukia iš gūdžios patrobės šiaudų dūmą (anot šio forumo genijų-ekspertų ). O vaizdas tai irgi gryna provincija, nes priešingu atveju turi būti iš daugiausiai 3 aukštų namo, kitaip – didžiulis atsilikimas ir gėda žiūrėti.
                Click image for larger version

Name:	CiWhvN9Xa2_85FCU7vqKJc.jpg
Views:	253
Size:	420,3 kB
ID:	1849804

                Neįtikėtina, bet Rusijoje labai daug ir labai atsilikusių miestų, todėl štai dar ir ketvirto baisiai atsilikusio Rusijos miesto rusiška panorama, o kas suabejosit, tas būsit rusas, rusas provincialas, nes tuos, kas pasisakys už modernų didmiesčio vaizdą, reikia apšaukti rusu, provincialu, o modernumą pavaizduoti kaip atsilikimą ir rusiškumą – durniau nesugalvosi...
                Click image for larger version

Name:	15370_Aglaya40_Copr_SB.jpg
Views:	253
Size:	450,9 kB
ID:	1849805

                Click image for larger version

Name:	w900-h600-11662_1583233411_gartenhochhaus-aglaya-jpg.jpg
Views:	254
Size:	193,3 kB
ID:	1849806

                Šiauliai yra smarkiai labiau pažengę nei šie atsilikę, purvini, kraupūs Rusijos* miestai, dėl to statykime ŠILALĖS mastelio pastatus centre ir bus tiesiog tobula, nes taip atrodo TIKRI didmiesčiai.

                * Šiaip tai ne. Visi keturi miestai yra Vakarų Vokietijoje bei Šveicarijoje ir turi po 100 tūkstančių gyventojų. Kažkas panašaus būtų puiku ir Šiauliuose, Panevėžyje, tik su daugiau stiklo, moderniau.

                Comment


                  Ką čia reiktų suprasti? Paauglystės isterika? Ar trolis, bandantis suvesti kažkokias dvi skirtingas temas į vieną?

                  Comment


                    Parašė evvt Rodyti pranešimą
                    Ką čia reiktų suprasti? Paauglystės isterika? Ar trolis, bandantis suvesti kažkokias dvi skirtingas temas į vieną?

                    Tokių žinučių bevertiškumą galima nusistatyti pagal šią piramidę.

                    Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą

                    Kodėl Šilalės? O gal Kauno? Arba VIlniaus? Arba Varšuvos? Arba Berlyno? Arba Londono? Tik ne dangoraižiais
                    Tai čia Vilniaus, Varšuvos, Berlyno, Londono (pabraukti teisingą) mastelis? Tada puiku! Džiaukimes ir didžiuokimes!

                    Click image for larger version  Name:	fetch?id=1758933&d=1572474073&type=medium.jpg Views:	0 Size:	201,4 kB ID:	1849826

                    Click image for larger version  Name:	fetch?id=1758706&d=1572435516&type=medium.jpg Views:	0 Size:	202,8 kB ID:	1849825

                    Click image for larger version  Name:	fetch?id=1823930&d=1598623579&type=medium.jpg Views:	0 Size:	240,2 kB ID:	1849824

                    Click image for larger version  Name:	6mHtIBb.jpg Views:	0 Size:	3,60 MB ID:	1849823

                    Click image for larger version  Name:	0E7Y4f0.jpg Views:	0 Size:	3,90 MB ID:	1849822
                    Paskutinis taisė dangoraižistas; 2020.12.28, 14:28.

                    Comment


                      Ką šiomis nuotraukomis nori pasakyti? Nes pamačius paskutines dvi (kurios darytos mano) iškart susidaro įspūdis, kad pats nesupranti kokius pastatus čia rodai.

                      Comment


                        Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                        Nes pamačius paskutines dvi (kurios darytos mano) iškart susidaro įspūdis, kad pats nesupranti kokius pastatus čia rodai.
                        O pats bent supratai apie ką ši diskusija nuo pat pradžių, ar nelabai?

                        Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                        Ką šiomis nuotraukomis nori pasakyti?
                        Ko konkrečiau čia nesupratai? Jei nesupratai kas tai per nuotraukos, tai nuotraukos statomų Panevėžyje ir Šiauliuose naujų pastatų ir jų aukštis, dydis, kitaip tariant – mastelis. Ar tau jis tikrai primena ne Šilalę, bet Berlyną, Paryžių, Niujorką?

                        Comment


                          Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą

                          O pats bent supratai apie ką ši diskusija nuo pat pradžių, ar nelabai?



                          Ko konkrečiau čia nesupratai? Jei nesupratai kas tai per nuotraukos, tai nuotraukos statomų Panevėžyje ir Šiauliuose naujų pastatų ir jų aukštis, dydis, kitaip tariant – mastelis. Ar tau jis tikrai primena ne Šilalę, bet Berlyną, Paryžių, Niujorką?
                          Mano konkrečiai diskusija su tavimi yra apie tai, ar reikia Šiauliuose dangoraižių (ar aukštų aukštybinių) ar nereikia.

                          Ketvirtoje nuotraukoje yra prieš 70 metų t.y. dar prie Stalino pastatyta biblioteka. Ką ja nori pasakyti? Kodėl Stalinas nestatė dangoraižių ar Berlyno, Niujorko lygio pastatų?

                          Paskutinėje yra statomas sąlyginiai nedidelės privačios klinikos naujas korpusas? Ar nori klausti kodėl privati vietinės reikšmės klinika nestato modernaus Berlyno, Paryžiaus, Niujorko lygio mastato? O gal norėtum, kad dangoraižį pastatytų? Ekonominė logika ką nors tau sako?

                          Comment


                            Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                            Tai kad jie nedominuoja.
                            Kuria prasme nedominuoja? Ar pamiršai kaip atrodo Šiauliai, Panevėžys? T.y. aukščiausi Panevėžio, Šiaulių nereliginiai pastatai yra statyti kada? Teisingai, sovietmečiu! Apie tai ir rašiau. Tai aukščiausi pastatai, urbanistikoje vadinami būtent dominantėmis. Centro ir miesto dominantės.
                            Click image for larger version  Name:	119287606.jpg Views:	0 Size:	574,7 kB ID:	1849847

                            Click image for larger version  Name:	laisvės-aikštė-rekonstrukcija-18-1.jpg Views:	0 Size:	534,2 kB ID:	1849848

                            Kas tai daugiau jei ne dominavimas miestovaizdžiuose? Šie aukštoki ir gana masyvūs pastatai išaugo prie sovietų, prieš 40 metų. Po dešimtmečio jiems bus jau 50 metų, po 20 metų – 60... 2030 Lietuva minės 40 m. nepriklausomybės atgavimo, 2040 m. – penkiasdešimt, bet sueis jei dangovaizdyje, centro perspektyvose toliau amžinai dominuos atsilikusiais sovietų laikais pastatyti viešbučiai?
                            Paskutinis taisė dangoraižistas; 2020.12.28, 14:17.

                            Comment


                              Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                              Mano konkrečiai diskusija su tavimi yra apie tai, ar reikia Šiauliuose dangoraižių (ar aukštų aukštybinių) ar nereikia.
                              Dangoraižių, kas Šiauliams, Panevėžiui būtų jau net keliolikos aukštų pastatas, nekalbant apie 20+ ir apskirtai apie statomų naujų pastatų mastelį (kuris dabar primena Šilalę).

                              Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                              Ketvirtoje nuotraukoje yra prieš 70 metų t.y. dar prie Stalino pastatyta biblioteka. Ką ja nori pasakyti? Kodėl Stalinas nestatė dangoraižių ar Berlyno, Niujorko lygio pastatų?
                              Aaa, supratau! Stalinas 2020 metais rekonstruoja pastatą ir tam, kad jis atrodytų kaip Berlyne, Niujorke, turi likt mažo mastelio ir ne daugiau kelių aukštų, nes už pastato pastambinimą gręsia dideli nemalonumui tovariščiui Stalinui...

                              Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                              Paskutinėje yra statomas sąlyginiai nedidelės privačios klinikos naujas korpusas?
                              Tai puiku, klinikų reikia, su tuo viskas gerai, reikia ir kokio gėlių kioskėlio, ir Antano garažiuko, Prano autoservisiuko, ir 50 kv. m. Šv. Joanos kepyklėlės ir kokio galbūt netgi kokio nors Anuprudencijaus žirgų pakinktų parduotuvės, nes dažnai atvyksta iš gretimo kaimiško rajono ūkininkai, dėl to žiauriai geras biznis tokius dalykus pardavinėti. Tačiau ar būtina tai daryti pačiame centre, prie centro, ne miesto pakrašty, dar geriau užmiesty? Ar viskas gerai, kad didmiestis užstatomas šilališkais namukais?


                              Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                              Ar nori klausti kodėl privati vietinės reikšmės klinika nestato modernaus Berlyno, Paryžiaus, Niujorko lygio mastato?
                              Su Berlynu, Niujorku lyginai pats. Bėda ta, kad 1, 2 ar 3 aukštai nėra nei Berlynas, nei Paryžius, nei Niujorkas, net ne Ryga, Vilnius ar Poznanė, bet tiesiog Šilalė (savo masteliu).

                              Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                              O gal norėtum, kad dangoraižį pastatytų?Ekonominė logika ką nors tau sako?
                              Aišku, kad norėčiau. Būtų tikrai daug geriau. Iššaučiau šampano, jei kažkokį Tigutorną statytų Šiauliuose ar Panevėžyje, tas tai tikrai. Kitu atveju, jei finansai leidžia statyti tik 73,8 kvadratų pastatą, gal galima keltis į kokį „Akropolio“ angarą... Jei jau finansų niekaip neužtenka nei dangoraižiui, nei bent jau 4-5 a. stambesniam pastatui. Arba kooperuotis, kad apačioje kuriasi klinika, aukščiau biurai, dar aukščiau butai. Visokių esama variantų. Dabar gi pagal faktą pastatyta Šilalės mastelio klinika. Gerai, kad iškilo naujas miniatiūrinis pastatas, bet tiesiog pripažink, kad didmiesčiui toks užstatymas nėra labai tinkamas ir atrodo, kaip čia pasakius.... Šilališkai? Šilališkai... Deja, bet nėra draudimo, kad statytų ne žemesnius pastatus nei kažkokio aukščio. O reikėtų. Kaune tarpukariu Laisvės al. ir gretimose gatvėse buvo įvedę minimalų 3 aukštų ribojimą, žemesnių statyti neleido. Kitaip irgi būtų gavusis nebe Laisvės alėja, bet koks nors Šilalės prospektas...

                              Comment


                                Ė, bet rimtai, šiauliečiai, kodėl nestatot 10 aukštų privačių klinikų, kaip Paryžiuj? Kiba slabna?
                                Show must go von!

                                Comment


                                  Cia kaip paziuresi, pustuste ar puspilne stikline. Tau Silale, o tokias klinikas ir Kaune stato )

                                  Comment


                                    Parašė Sklansky Rodyti pranešimą
                                    Cia kaip paziuresi, pustuste ar puspilne stikline. Tau Silale, o tokias klinikas ir Kaune stato )
                                    Taip, dėl to man ir Kaune nepatiko, skundžiaus, kad namų mastelis labai susmulkinamas. Bet ką stato Kauno centre, man patinka. Gana masyvūs pastatai kaip Donelaičio g. 83. O Žaliakalny kur susiklosčiusi posesijinė mažų privačių namų struktūra, mažos, vaikiško dydžio gatvytės, kažkur gilyn į kvartalą – ten tebūnie. nors dėl manęs galėtų truputį ir pastambinti, kur išeina. Bet kas išties piktina, tai kad Savanorių pr. visas nuėjęs trobomis ir kioskais, žemais paviljonais, kurie vis plinta dar ir visokių degalinių, užkandinių ir parduotuvių su automobilių aikštelėmis, forma.

                                    Galėčiau susitaikyti, kad stato tuos mažus namus, jei būtų ir tam tikra atsvara – naujų, stambesnio mastelio kvartalų statyba ar pavieniai dangoraižiai. Tiek Panevėžyje, Šiauliuose, tiek ir ypač Kaune. Deja, bet dabar susidariusi tokia paradoksali situacija, kad Tartu yra 23 aukštų Tigutornas, bet net Kaune panašaus aukščio ir kokybės daugiabučių dangoraižių nėra... Nauji Kauno biurai kaip Dokas, Senukų ar Magnum ir kt. tėra kelių arba vos vos viršijantys 10 aukštų, tad ir čia netraukia net iki Tartu (15 aukštų banko stiklainis iš XXI a. pradžios). Tai, kas turėtų pas mus kilti Šiauliuose, Panevėžyje, kol kas nekyla net Kaune. Iš didžiulės širdgėlos, buvau net priverstas pradėti šią temą...

                                    Gaila, kad esu bene vienintelis, kuriam tai kažkiek kliūna ir turiu drąsos tam įvardyti. Daugelis nesupranta kame bėdos, o iš pamąstymų apie dešimties ir daugiau aukštų pastatus bei iš garsiai pasakiusių, kad Karalius, ta prasme auksinis Šaulys berniukas – nuogas, tiesiog pasityčioja.
                                    Paskutinis taisė dangoraižistas; 2020.12.28, 14:15.

                                    Comment


                                      O tai sakykim 24 aukštų komiblokų rajonai Žaliakalnyje gelbėtų padėtį. Taptume Vankuveriu? Aišku aš komibloke nenorėčiau gyvent, bet gal bus pilna kurie norės?

                                      Click image for larger version

Name:	exdjCM5e-eY.jpg
Views:	205
Size:	1,91 MB
ID:	1849922
                                      Paskutinis taisė VNS; 2020.12.28, 14:27.
                                      Show must go von!

                                      Comment


                                        Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą

                                        Gaila, kad esu bene vienintelis, kuriam tai kažkiek kliūna ir turiu drąsos tam įvardyti. Daugelis nesupranta kame bėdos, o iš pamąstymų apie dešimties ir daugiau aukštų pastatus bei iš garsiai pasakiusių, kad Karalius, ta prasme auksinis Šaulys berniukas – nuogas, tiesiog pasityčioja.
                                        Ne vienintelis. Aš jau daug metų vis pasisakau, kad jei Kaune pastatytų kokį 17+ aukštų tai vien dėl savo išsskirtinumo atsipirktų jo didesni kaštai nei statant tą pačią kvadratūrą žemesniame pastate. Tai taptų nr1 pastatas visame mieste, nereiktų nei adreso naudoti niekam. Iškart nuomoje būtųm tu vs visi kiti. O ne tu vienas iš visų.
                                        Todėl trūksta tik ambicijų vystytojų.
                                        Ir dar šiek tiek pastumti "užgoš prisikėlimo bažnyčią" ir "negalima viršyti carinio, tarpukarinio ar kokio nors mastelio" publiką.
                                        Nežinau ar matei, bet tavo minėtą puikų Donelaičio 83 jie jau buvo apverkę, kad turėjo būti žemesnis

                                        Comment


                                          Parašė VNS Rodyti pranešimą
                                          O tai sakykim 24 aukštų komiblokų rajonai Žaliakalnyje gelbėtų padėtį. Taptume Vankuveriu? Aišku aš komibloke nenorėčiau gyvent, bet gal bus pilna kurie norės?

                                          Click image for larger version  Name:	exdjCM5e-eY.jpg Views:	0 Size:	1,91 MB ID:	1849922
                                          Kam tas hiperbolizavimas?
                                          Ypatingai kai net pats dangoraižistas pasakė, kad žaliakalnyje net ir jis nenorėtų didesnių pastatų (net nekalbant apie 24 aukštus)

                                          Comment

                                          Working...
                                          X