Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Geopolitika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Tomizmas
    Dar prie to paties, iš viso, man stebint šituos įvykius darosi keista, kaip arabų šalys nesugebėjo sukurti vieningos valstybės. Atrodo viena kalba, viena tauta, viena religija, viena kultūra - o nesugebėjo, ir tiek. Jei arabai būtų savo laiku susivieniję ir sukūrę savo valstybę nuo Atlanto iki Mesopotamijos, niekas dabar nedrįstų kišti prie jų nagų.
    Todėl, kad tavo vadinami arabai nėra homogeniška tauta/civilizacija. Pradedant skirtingomis islamo denominacijomis ir baigiant, jog yra n+1 berberiškų, arabiškų ar semitinių kalbų atmainų ir dialektų, baigiant, jog 'arabai' nuo Maroko tai nėra vienas ir tas pats kas 'arabai' Saudo Arabijos.
    Tai tas pats klausti, kodėl nėra vienos vieningos P. Amerikos imperijos...visos praktiškai yra ispanų kolonijinės praeities ir indėniškos kultūros amalgama. Ar kodėl nėra kokia Skandinavija viena valstybė, o ne regionas? Kai viską taip suabstrahuoji, tai ir šauna į galvą tokie klausimai...
    Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
    Dordrechtas/Haarlemas
    Nesebaras/Plovdivas
    Kiolnas

    Comment


      Parašė Tomizmas
      Prieš tokių šalių kaip Vokietija, Rusija, Italija susivienijimą, jose irgi buvo labai ryškūs regioniniai skirtumai. Vokiečių bendrinė kalba susiformavo tik po suvienijimo, religijos atmainos taip pat skirtingos - ir protestantai, ir katalikai, ir smulkesnių atmainų. Kokie nors bavarai ar alemanai tai iš viso, net lingvistiniu požiūriu yra tarp tarmės ir atskiros kalbos. Italijoje, šiauriniai italai ir pietiniai italai po šiai dienai nesusišneka, jei kalba savo tarme, ekonominis išsivystymas irgi labai skirtingas, ir taip buvo jau nuo amžių - šiaurės Italijoje turtingi miestai - valstybės, pietų Italija atsilikusi. Rusijoje, jei imti tarkim stepių kazokus ir Archangelsko pomorus, tai irgi skirtumai, istorija, mentalitetas ir t. t. milžiniški, netgi ir genetika - šiauriniai rusai yra iš viso ugrofinų kilmės. Bet kažkaip, šitos tautos sugebėjo susivienyti, konsoliduotis. Arabams, deja, to nesigavo. O su Lotynų Amerika, irgi labai geras pastebėjimas.

      Viena tik aišku, kad eilinį kartą pasiteisina posakis - jėga yra vienybėje. Kai jos nėra, tai ir tvarko kas kaip nori. Netgi tokia organizacija kaip Arabų Lyga jokios realios ir rimtos įtakos neturi - agresorių neatbaido.
      Tiesos yra, ir ES manau būtų daug stipresnė ir rimtesnė konkurentė JAV ir Kinijai, jei būtų federacija, o ne taip kaip dabar su didele biurokratija ir betvarke.
      Flickr

      Comment


        Parašė Tomizmas
        Dar prie to paties, iš viso, man stebint šituos įvykius darosi keista, kaip arabų šalys nesugebėjo sukurti vieningos valstybės. Atrodo viena kalba, viena tauta, viena religija, viena kultūra - o nesugebėjo, ir tiek. Jei arabai būtų savo laiku susivieniję ir sukūrę savo valstybę nuo Atlanto iki Mesopotamijos, niekas dabar nedrįstų kišti prie jų nagų.
        Pakanka tik pasakyti, kad arabų tautos, nacijos nėra, išskyrus gal pačią Saudo Arabiją. Tas pats Egiptas, Irakas, Jemenas - seniausi žmonijos civilizacijos židiniai, kuriuose sava etnokultūra vyravo iki pat naujųjų amžių. Ir, kaip nekeista, vietines tautas nutautinti skatino pagrinde ne patys arabai, o tiurkai-osmanai (čia šiokios tokios paralelės su lietuvių ir baltarusių sulenkėjimu Rusijos imperijoje). Vienas pažįstamas irakietis pasakojo, kad irakiečiai sunkiai susikalba su kitų šalių arabais. O maldas dažnai mokosi mintinai.
        Visos arabiškos valstybės ne taip seniai susikūrė (būtent kaip arabiškos).

        Comment


          Parašė Tomizmas
          Man darosi keista, kaip arabų šalys nesugebėjo sukurti vieningos valstybės. Atrodo viena kalba, viena tauta, viena religija, viena kultūra - o nesugebėjo, ir tiek. Jei arabai būtų savo laiku susivieniję ir sukūrę savo valstybę nuo Atlanto iki Mesopotamijos, niekas dabar nedrįstų kišti prie jų nagų.
          Arabai jau kelis dešimtmečius šneka apie vieningą panarabijos kalifatą, bet... Buvo tik vienas bandymas (neskaitant JAE/Jungtinių Arabų Emyratų) — 1959m. Egiptas ir Sirija sukūrė JAR (Jungtinę Arabų Respubliką), kuri išgyveno tik 3 metus. Niekas daugiau prie jos neprisijungė, o ir pačių sąjungininkių keliai išsiskyrė.
          Kodėl visi arabai nesusijungia? Iki WWII ir šiek tiek vėliau dauguma arabų kraštų buvo Europos valstybių kolonijos. Vėliau exkolonijos tapo savarankiškomis valstybėmis su savomis santvarkomis — demokratijomis, diktatūromis, monarchijomis. Eiliniai arabai vis dar svaigsta apie vieningą kalifatą, kurį valdytų sąžiningi ir nesavanaudžiai kalifai, tik iš kur tokių paimti — niekas nežino.
          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

          Comment


            Parašė Tomizmas
            Turkija griežtina agresyvią retoriką Izraelio atžvilgiu



            Bet tai kaip įdomiai gaunasi: Turkija - NATO narė, tai reiškia, jeigu Izraelis užpultų Turkijos laivus, ką NATO turi daryti tokiu atveju, pagal 5 straipsnį? Bet ir kvailam aišku, kad nieko panašaus nebūtų.
            5 straipsnis galioja tik užpuolimo atveju. Jei NATO narė pati puola kitą šalį (O Turkijos laivų įplaukimas į Izraelio teritorinius vandenis t.y. ir prie Gazos, ificialiai būtų Turkijos agresija) jis paprasčiausiai negaliotų. Turkai tą matyt ir patys supranta, o čia yra paprasčiausias Erdogano reitingų kėlimasis.
            Post in English - fight censorship!

            Comment


              Įžvalgus M.Jacques'o straipnis apie Kinijos ir JAV ekonomiakų dydžius ir įtaką pasauliui. Panašu, kad Kinijos ekonomika aplenks JAV nebe 2027, kaip kalbėta anksčiau, bet maždaug 2020.

              China to Trounce U.S. in Next Decade
              http://nationalinterest.org/commenta...xt-decade-5573

              The Western financial crisis heralded a significant shift in the balance of power between the United States and China. Most starkly, it brought forward the date when the Chinese economy will overtake the US economy in size from 2027 (the Goldman Sachs projection in 2005) to 2020. The reason is simple: while the US economy is around the same size as it was in 2008, with the prospect of perhaps a decade of very weak growth ahead, the Chinese economy has continued to grow at around 9 percent and future economic growth is likely to be in the region of 8 percent. While 2027 sounded sufficiently far in the future to sound speculative, 2020, in contrast, is less than a decade away and feels much more like an extension of the present. The rise of China and the decline of the United States is becoming more tangible by the year.
              There has been a strong tendency in the West to see this world in narrowly economic terms, with China assuming similar characteristics as the United States during the process of its rise and the global furniture that we are familiar with remaining little changed. This is to greatly underestimate the nature and import of China’s rise. It will not even be true economically. When China overtakes the United States, it will still be both a developed and a developing economy; it will continue to be a huge trading nation, on a far greater scale than the United States; and it will be far more orientated towards the developing world, to which it presently sends over half its exports, than Washington has been.
              In one very important sense it will be better: while the West has never represented much more than a sliver of humanity, China and India between them constitute 38 percent of the world’s population. Their rise represents a huge rough and ready democratization of the world. Nor should we fear this world because it will be so unfamiliar to us. We need to understand and embrace it: the sooner the better, because, willy-nilly, we have no choice. In time it will come to pass.

              Comment




                Nepriklausomas baltarusių informacinis tinklalapis spėlioja, kad buvęs Libijos lyderis Muammaras Gaddafi galbūt yra Baltarusijoje. Pasak tinklalapio belaruspartisan.org, pirmadienį iš Libijos į Minską atskrido karinis lėktuvas su maždaug 15 keleivių. Pasak tinklalapio šaltinių, lėktuvas buvo nutemptas į angarą, kur jis buvo iškrautas.
                Kol kas nepatvirtintais duomenimis, lėktuvą pasitiko diplomatai, o skrydžio iš Libijos organizavimu užsiėmė Baltarusijos saugumas KGB.
                Tarp Minsko nacionalinio oro uosto darbuotojų ėmė sklandyti gandai, kad lėktuvu atvyko ne kas kita, o pats M. Gaddafi su savo šeimos nariais.
                M. Gaddafi viešumoje nebesirodo nuo rugsėjo pradžios.
                Kaip žinoma, Baltarusijoje nuo 2010 metų pavasario slepiasi vienas nuverstųjų diktatorių, buvęs Kirgizijos prezidentas Kurmanbekas Bakijevas. Minskas atsisako jį išduoti dabartinei kirgizų vyriausybei.
                I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                Comment




                  Wicką, į kitus vartus reikėjo pilti šitą įvartį. Nors naujiena tarptautinė-geopolitinė, bet visų pirma ji iliustruoja Baltarusijos santvarką. Juk Kadafis - jau mušta korta, o štai "svetingas šeimininkas" dar ilgai karaliaus, kartu su savo santvarka, prie mūsų rytinių sienų.
                  blaivumas išlaisvina

                  Comment


                    Artūras Zuokas Lietuvai siūlo pirkti Graikijai priklausančią salą ir pavadinti ją Dausuva

                    Vilniaus meras Artūras Zuokas penktadienį vykusioje konferencijoje „Versli Lietuva“ pristatė idėją praplėsti Lietuvos teritoriją įkuriant 22-ąją sostinės seniūniją Graikijai priklausančioje Viduržemio jūros saloje.

                    Salą, nupirktą privačių asmenų ar įmonių lėšomis, užregistravus Lietuvos Vyriausybės vardu, mūsų šalies gyventojai ne tik turėtų išskirtinę vietą poilsiui Viduržemio jūroje, bet tai būtų ir puiki Lietuvos reklama visame pasaulyje, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės išplatintame pranešime spaudai.

                    „Dar XX a. pradžioje Lietuvos geografų draugijos prezidentas Kazys Pakštas nusprendė, kad lietuviams reikia ieškoti saugesnės teritorijos ir įkurti lietuvių koloniją. Jis pasiūlė surasti vietą, kuri būtų pusiau nepriklausoma nuo Lietuvos ir taptų rojumi lietuviams. Iš pradžių geografas išsirinko Kubą, vėliau savo idėją norėjo įgyvendinti San Paule Brazilijoje, Angoloje arba Madagaskare. K.Pakštas utopinei kolonijai buvo sugalvojęs ir pavadinimą – Dausuva. Kodėl šios idėjos neįgyvendinus mums?“ – sakė A.Zuokas.

                    A.Zuoko teigimu, salos kaina be derybų sudarytų 6,9 mln. eurų, kuriuos galėtų skirti privatūs asmenys arba įmonės, taip įgydami teisę saloje vykdyti statybas.

                    „Tiek pat, kiek ši sala, yra vertas buvusios Vingio gamyklos sklypas šalia Vingio parko, tačiau pridėtinė šio pirkinio vertė yra nepamatuojamai didesnė. Dausuvoje galėtų įsikurti Lietuvos turizmo biuro filialas, Druskininkų SPA Viduržemio filialas, ŠMC, Operos ir baleto, Fluxus Ministerijos filialai, Klaipėdos jachtklubo filialas, Lietuvos ambasadoriaus Graikijoje rezidencija, Jūros skautų žiemos stovykla, Saulės energetikos tyrimų centras, Senjorų žiemos stovyklos, sanatorijos ir daugelis kitų projektų. Be to, ši sala galėtų tapti 22 Vilniaus seniūnija, kuriai artimiausiu metu ketiname ieškoti seniūno“, – pasakoja A.Zuokas.

                    Anot mero, Lietuvos įmonių filialai Viduržemio jūroje turėtų galimybę pasinaudoti ES lėšomis, kurios skirtos Graikijai, be to, mūsų turistai pinigus paliktų ne Turkijos ar Egipto kurortuose, o mūsų šaliai priklausančioje saloje.

                    Galimos Dausuvos salos ilgis siektų beveik 6 km, plotis – nuo 0,7 iki 1,5 km. Salos plotas būtų šiek tiek mažesnis nei Trakų ir siektų 7 kvadratinius kilometrus. 30–60 km atstumu nuo salos yra trys oro uostai, didesnis miestas – Patras – už 21 km.
                    Tai geriausias pasiūlymas nuo tų laikų, kai nuspręsta atgauti nepriklausomybę. Tai investicija Lietuvai, pagalbą Graikijai, reklamą, ir puikiausias emigrantų gražinimo būdas.
                    Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                    Comment


                      Zuokui eilinis Ostapo Benderio sindromo paūmėjimas (nors iki pilnaties dar šiek tiek likę). Baisiausia, kad dauguma galvoja, jog Zuokas tik juokauja. Bet jis tai daro rimtai .
                      Premjero patarėjas jam paaiškina, kur nukreipti energiją ir fantaziją:
                      Vertinu gerą humoro jausmą. Tačiau nereikia slėptis už jo nuo Vilnių slegiančių finansinių problemų. Turiu labai rimtų abejonių, ar merui pavyks jas išspręsti.
                      Jis pridūrė Vilniuje matantis didelių problemų, tame tarpe – ir mero kompetencijoje. Manau, kad problemas reikėtų pradėti spręsti nuo savęs. Ir tos problemos tikrai yra pakankamai rimtos.
                      Konkrečiai pasako, kad Zuokas turi asmeninių problemų ir tai jau seniai akivaizdu.

                      Comment


                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                        Zuokui eilinis Ostapo Benderio sindromo paūmėjimas (nors iki pilnaties dar šiek tiek likę). Baisiausia, kad dauguma galvoja, jog Zuokas tik juokauja. Bet jis tai daro rimtai .
                        Premjero patarėjas jam paaiškina, kur nukreipti energiją ir fantaziją:

                        Konkrečiai pasako, kad Zuokas turi asmeninių problemų ir tai jau seniai akivaizdu.
                        Matai, sala yra stabili investicija, kitaip nei pinigai ar auksas. Tu gauni viską natūrą, o Graikija, kurį dabar ant bankroto slenksčio ankščiau ar vėliau atsigaus, tad arba prastumsim salą už trigubą kainą, arba turėsim naują driežų koloniją, kurį bus naujas valstybės ekonominis variklis. Manau 1000 emigrantų nieko prieš bus tokio reiškinio-salos viduržemio jūroje, kur oficiali kalba lietuvių, o jie pritrauks dar bent tiek pat emigrantų, dar ir kažkiek iš Lietuvos atvyktų. Manau, tai gerai vien iš tos pusė, kad kursis naujoviški lietuviai, kurie nebus pratę prie nusistatymo prieš viską, dalis tų naujoviškų tautiečių kelsis atgal į Lietuvos širdį, taip kursis pozityvesnė visuomenė. Tad aš už tokį reiškinį visom rankom ir kojom.
                        Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                        Comment


                          Graikijos sala labai viliojančiai atrodo belaukiant šildymo sezono . Matyt, todėl tiek daug palaikančių.
                          Komentaras iš delfi:
                          Tarkim pasiūlymas rimtas ir tai ne pats Abonentas savo nevykusį pirkinį per tarpininkus iškišinėja. Pasvarstykim rimtai. Google Earth surinkę Oxia pamatysit salą, susidedančią tik iš stačios keteros, jokių pliažų ir jokios lygios vietos. Per daugiatūkstantinę Graikijos istoriją ten niekas neįsikūrė ir yra tik švyturys. 60% šlaitų nepaprastai statūs ir ten nieko napastatysi. Kiti irgi statūs, bet už labai didelius pinigus statyba įmanoma, geriamo vandens nesimato, pliažą tektų statyti sprogdinant ir trupinant. Apie salą visur matosi žvejų tinklai, žvejai, aišku, turi teisėtų lūkesčių tinklus ir toliau numatomų pliažų vietoje turėti ir ginti, kaip Graikijoj įprasta ginti - šaudant, padegant ir griaunant. Sala Graikijos, kurioje krachas, įvedinėjami vis didėjantys turto ir kitokie mokesčiai, kuriuos investuotojai turės mokėti šimtmetį, kad būtų išmokėtos Graikijos skolos. Dėl tų visų priežasčių ta sala pardavinėjama, o pirkėjų vis nėra. Na o kodėl Abonentas siūlo pirkti ne už jo, bet už kitų pinigus, bet jam vadovaujant, tai suprasti nesunku.
                          Ką galima veikti su uolos gabalu už poros tūkstančių kilometrų? O kur dar visokie teisiniai dalykai? Jei pasidomėtų labiau, kas tai per sala, daug fantazijų apie visokį turizmą iš karto atkristų. Kai asmuo eina tokias pareigas ir taip svaičioja, tikrai kyla abejonių dėl jo kompetencijos.

                          Comment


                            Tos salos seniai būtų išpirktos, jei tai būtų perspektyvi investicija... Vokiečiai prieš gerą pusmetį kažką panašaus skiedė. Ar net patys graikai.
                            N N N

                            Comment



                              Štai ką reiškia žiūrėti per googleearth, pamatysi tik kalną, nes viso kito niekas nekūrs

                              Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                              Comment


                                Taigi, kad ne tokioj saloj kurortą kurti. Aišku, ją galima panaudoti kitokiems tikslams, bet tam trukdytų tai, kad ten vis tiek liktų galioti Graikijos įstatymai.

                                Yra ten ir labai gražių nedidelių salų, ypač vakarinėje pusėje (Jonijos salos), su žaliuojančiais pušynais, balto smėlio pliažais ir mėlynu mėlynu vandeniu. Tik jų geruoju nenusipirksi, nors dabar ir yra privačių salų, kurias susipirkę visokie graikų oligarchai, užsiimantys laivais. Pavyzdžiui tokia Spetsopula.
                                Post in English - fight censorship!

                                Comment


                                  Parašė Aleksas666 Rodyti pranešimą
                                  ši sala galėtų tapti 22 Vilniaus seniūnija, kuriai artimiausiu metu ketiname ieškoti seniūno“, – pasakoja A.Zuokas[/B]



                                  Tai geriausias pasiūlymas nuo tų laikų, kai nuspręsta atgauti nepriklausomybę. Tai investicija Lietuvai, pagalbą Graikijai, reklamą, ir puikiausias emigrantų gražinimo būdas.
                                  Ech.... gal ir sudalyvaučiau konkurse į seniūnus Šiaip ši žinia labiau tiktų į temas "šiaip linksma" arba "šiaip liūdna".

                                  Comment


                                    kitas siūlymas - oranžinės jachtos, kad galėtume nuplaukti iki salos...

                                    Comment


                                      Šiaip tai, jeigu saloje, ją perėmus, nebegaliotų buvusios šalies savininkės įstatymai joje būtų galima vykdyti įvairiausius verslus kurie kitur yra nelabai legalūs ir priimtini. Ir iš to uždirbti labai labai daug.
                                      Post in English - fight censorship!

                                      Comment


                                        BNS, 2011 spalio mėn. 13 d.

                                        Latvijoje rusų kalbai bandoma suteikti valstybinės kalbos statusą
                                        Parašų už Konstitucijos pataisas, numatančias suteikti rusų kalbai antrosios valstybinės kalbos statusą, rinkimas prasidės lapkričio 1 dieną ir vyks 30 dienų, pranešė agentūrai BNS ketvirtadienį Centrinė rinkimų komisija (CRK).
                                        (...)
                                        Konstitucijos pataisų projektas bus perduoti svarstyti į Seimą, jeigu per parašų rinkimą jam pritars ne mažiau kaip dešimtadalis balso teisę turinčių piliečių, balsavusių per pastaruosius rinkimus į Seimą, tai yra - 154 379 rinkėjai. Jeigu Seimas jį atmes ar padarys savo pataisas, įstatymo projektas bus perduotas į referendumą.

                                        Kad Konstitucijos pataisos įsigaliotų, referendume už jas turi balsuoti mažiausiai pusė rinkėjų (naujausiais duomenimis, dabar jų yra 771 350 tūkst.).
                                        http://www.delfi.lt/news/daily/world....d?id=50668364

                                        Jei vis dėlto tai įvyks, rusų kalba visai užgoš latvių kalbą. Matau Airiją kaip pavyzdį, kurioje airių kalba liko tik simbolinė.
                                        Paskutinis taisė arsiakas; 2011.10.13, 22:42. Priežastis: Nurodytas šaltinis
                                        دائما الليتوانيه

                                        Comment


                                          Parašė arsiakas Rodyti pranešimą
                                          BNS, 2011 spalio mėn. 13 d.

                                          Latvijoje rusų kalbai bandoma suteikti valstybinės kalbos statusą

                                          http://www.delfi.lt/news/daily/world....d?id=50668364

                                          Jei vis dėlto tai įvyks, rusų kalba visai užgoš latvių kalbą. Matau Airiją kaip pavyzdį, kurioje airių kalba liko tik simbolinė.
                                          Ne pirmas ir ne paskutinis bandymas. Esmė ta, kad vietiniai rusakalbiai vis dar nenori mokytis valstybinės — latvių kalbos. Tuo pačiu įdomu, kaip stipriai latvių kalbos mokoma nelatviškose Latvijos vidurinėse mokyklose bei Latvijos aukštosiose mokyklose. O ir pačiai Latvijai reikėtų lėtai ir atsargiai silpninti rusų kalbos mokymą(si) latviškose vidurinėse mokyklose. Man vis dar keistai žiūrisi rusiškai įgarsintos reklamos Latvijos nacionaliniuose TV kanaluose.
                                          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                          Comment

                                          Working...
                                          X