Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuva užsieniečių akimis

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

• Gator
    replied
    Parašė Aukštaitis Rodyti pranešimą

Aš kaip tik dar papildžiau savo komentarą – čia yra problema būtent dėl to, kad Lenkija yra daug kartų didesnė, todėl mes jiems esam kaip kažkokia periferija. Čia taip Europoje yra einant į rytus – kiekvienai šaliai atrodo, kad jos rytinė kaimynė yra visiška periferija. Vokiečiams tokia atrodo Lenkija, lenkams Lietuva, Baltarusija, Ukraina susilieja į vieną terra incognita. Bet ir, pvz., Lietuvoje apie Baltarusiją žinoma mažai, išskyrus tai, kad ten valdo Lukašenka ir gaminami traktoriai. Pvz., jeigu vidutinio lietuvio paklaustum, koks yra arčiausiai Lietuvos esantis milijoninis miestas, kažin, ar daug kas įvardytų Minską.
    Bet nei vienas lietuvis nepainiotų Baltarusijos su kokia kita valstybe

Komentuoti:

• Stadionas
    replied
    Parašė TIME Rodyti pranešimą

Klausimėlis apie Lenkiją
    https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/...e-apie-lenkija

Bendru atvejų koks skirtumas kas ką mano, mes nesame turistinė valstybė iš to negyvenam, mums reik kažkaip kaimietišką matymą mažint ir mažiau galvot ką kiti galvoja, ir gerint savo gerbūvį tam, kad geriau gyvent, o ne kad kiti geresnė nuomonę turėtu.
    Paskutinis taisė Stadionas; 2022.08.10, 11:44.

Komentuoti:

• Aukštaitis
    replied
    Parašė Gator Rodyti pranešimą

Ta prasme daug žmonių Lietuvoje nežino su kuo ribojasi LT teritorija?
    Tikiu, kad būtų daug kas neišvardintų visų valstybių pilnai, bet jei jiem pasakytum atskirą besiribojančią valstybę - tai tikrai žinotų, kad tai kaimynė ir nepainiotų jos su jokia kita šalimi.
    Aišku palyginimas nėra identiškas, nes Lenkija didessnė ir LT tik labai mažą sienos ribojimą turi, bet vis tiek...
    Aš kaip tik dar papildžiau savo komentarą – čia yra problema būtent dėl to, kad Lenkija yra daug kartų didesnė, todėl mes jiems esam kaip kažkokia periferija. Čia taip Europoje yra einant į rytus – kiekvienai šaliai atrodo, kad jos rytinė kaimynė yra visiška periferija. Vokiečiams tokia atrodo Lenkija, lenkams Lietuva, Baltarusija, Ukraina susilieja į vieną terra incognita. Bet ir, pvz., Lietuvoje apie Baltarusiją žinoma mažai, išskyrus tai, kad ten valdo Lukašenka ir gaminami traktoriai. Pvz., jeigu vidutinio lietuvio paklaustum, koks yra arčiausiai Lietuvos esantis milijoninis miestas, kažin, ar daug kas įvardytų Minską.

Komentuoti:

• Gator
    replied
    Parašė Aukštaitis Rodyti pranešimą

Tai čia tiesiog toks yra vidutinis žmogus. Šiame forume vis tiek daugiau lankosi smalsesni ir pasauliu labiau besidomintys žmonės, todėl gali būti sunku suprasti, kiek vidutinis žmogus verda savo sultyse / gyvena savo burbule / nesidomi pasauliu.
    Ta prasme daug žmonių Lietuvoje nežino su kuo ribojasi LT teritorija?
    Tikiu, kad būtų daug kas neišvardintų visų valstybių pilnai, bet jei jiem pasakytum atskirą besiribojančią valstybę - tai tikrai žinotų, kad tai kaimynė ir nepainiotų jos su jokia kita šalimi.
    Aišku palyginimas nėra identiškas, nes Lenkija didessnė ir LT tik labai mažą sienos ribojimą turi, bet vis tiek...

Komentuoti:

• Aukštaitis
    replied
    Parašė AšNeRobotas Rodyti pranešimą

Per daug nesureikšmindamas Lietuvos vistiek galiu pasakyt, kad jeigu nežinai su kokiom valstybėm ribojasi tavo, tu turi būt visiškas atsilikelis, tuo labiau, kad yra 500 metų bendros istorijos.
    Tai čia tiesiog toks yra vidutinis žmogus. Šiame forume vis tiek daugiau lankosi smalsesni ir pasauliu labiau besidomintys žmonės, todėl gali būti sunku suprasti, kiek vidutinis žmogus verda savo sultyse / gyvena savo burbule / nesidomi pasauliu. Dar reiktų pridėti, kad čia yra centro ir periferijos problema. Lenkija šiuo atveju yra kaip centras, o Lietuva – kaip periferija. Centras gyvena savam burbule, o periferija priversta bent kažkiek žinoti apie centrą. Tas pats, pvz., ir Lietuvos viduje – daugumai žmonių be googlinimo tikrai būtų sunku pasakyti, kur yra koks nors mažesnis miestas. Pvz., Biržus painioti su Birštonu ar Šilutę su Šilale yra klasika.

Beje, dar į temą apie lenkų žinias apie Lietuvą: Beveik pusė lenkų nežino, kur yra Lietuva (naujiena iš 2013 m.)

Beveik pusė lenkų negali žemėlapyje parodyti, kur yra Lietuva, rodo Lenkijos Viešųjų reikalų instituto (ISP) apklausos rezultatai.

Kaip praneša portalas „Gazeta Wyborcza“, Lietuva beveik trečdaliui lenkų (27 proc.) yra visų pirma Adomo Mickevičiaus poema „Ponas Tadas“, o apie ją daugiausiai žinių turi iš mokyklos laikų.

Priduriama, kad tik 58 proc. respondentų galėjo žemėlapyje parodyti, kur yra Lietuva. Kas penktas apklaustasis Lietuvą sumaišė su Baltarusija, 8 proc. manė, kad Lietuva yra kažkur Kaliningrado srityje, o 5 proc. apklaustų manė, kad Lietuva yra Ukraina.
    Paskutinis taisė Aukštaitis; 2022.08.10, 11:35.

Komentuoti:

• kelnaites
    replied

Video autorius- portugalas. O dauguma lenku apie Lietuva is vis negalvoja tarsi ji neegzituotu. Mazesnio issilavinimo zmones daznai painioja su Ukraina ar Baltarusija. Cia tik lietuviu susireiksminimas galvoti, kad lenkai kazkokia nuomone apie Lietuva turi.

Idomus Mokek keliauti puslapio facebooke irasas apie lenku reakcijas i Lietuva: https://m.facebook.com/story.php?sto...73821432821697

Pokalbis su Gdynios kirpėja:

- Iš kur esate?
    - Iš Lietuvos.
    - O tai jus iš ten išleido? Girdėjau kad vyrų neišleidžia.
    - Aš iš Lietuvos, ne iš Ukrainos.
    - Ai tiesa. O tai gyvensit čia?
    - Ne, atostogų atvažiavau.
    - O tai nenorit čia apsigyventi?
    - Tai kad pas mus geriau.

komentaruose zmones irgi dalinosi ispudziais:

Prieš kokius 5m, netoli Zakopanes. Vandens parke moteris klausia, iš kur mes. Pasakius Litva, tas kiauras žvilgsnis????. Sakau: nežinot?
    - ne!
    - Suvalkus žinot?
    - taip.
    - o kas už Suvalkų?
    - Rusija ????‍????????‍♀️

Man yra tekę matyti savo akimis kaip prieš porą metų nacionalinio muziejaus Varšuvoje kasos darbuotoja pažvelgus į mūsų studentų pažymėjimus perklausė iš kur esame ir lenkiškai atsakius jog iš Vilniaus, Lietuvos, ji atsidarė google žemėlapį ir bandė suprasti tai ar toli čia nuo Lenkijos.

prieš porą savaičių labai panašus pokalbis su vietine moterim belaukiant traukinio kažkur Pamario Lenkijoje. Aš kalbu lenkiškai, su vilnietišku akcentu, bet tai niekada iki šiol nebuvo kliūtis susišnekėti. Moteris stotyje sugalvoja, kad aš ukrainietė ir jokie aiškinimai, kad aš iš Lietuvos, nepadeda. TV rodo, kad mus bombarduoja. Ne mus, Ukrainą, bandau aiškint. Bet žmogus neigia Lietuvos egzistavimą, kur Vilnius, kur Kijyvas, tas pats velnias. TV sako, kad mus bombarduoja. O aš ukrainietė, pabėglė, pajūry vasarą daug darbo, tai ten dirbu. Kas bus rudenį neaišku, bet gal iki rudens grįšiu namo, karas baigsis, reik tikėtis. Nu ačiū už tą viltį, aš irgi labai tikiuosi, kad baigsis, bet cmon, net jei geografiją pramiegojai, kaip galima žmogui aiškint, kad jis yra tas kas nėra... ????

taaaaaip.my life story.einu su vyru lenku ir draugais lenkais gatve, snekames.prieina moteriske ir sako: turit but dekingi Lenkijai kad mes jus priimam. Duodam darbą. Sakau as is lt is vln.sako tas pats man.nu tai va)))
    Kiek teko Lenkijoj lankytis, tai tiek Varšuvoje tiek Krokuvoje apie Lietuvą žinojo. Nežinau su kokiais tu čia atsilikeliais bendravai jei neskiria Lietuvos nuo Ukrainos.

Komentuoti:

• AšNeRobotas
    replied

Video autorius- portugalas. O dauguma lenku apie Lietuva is vis negalvoja tarsi ji neegzituotu. Mazesnio issilavinimo zmones daznai painioja su Ukraina ar Baltarusija. Cia tik lietuviu susireiksminimas galvoti, kad lenkai kazkokia nuomone apie Lietuva turi.

Idomus Mokek keliauti puslapio facebooke irasas apie lenku reakcijas i Lietuva: https://m.facebook.com/story.php?sto...73821432821697

- Iš kur esate?
    - Iš Lietuvos.

Prieš kokius 5m, netoli Zakopanes. Vandens parke moteris klausia, iš kur mes. Pasakius Litva, tas kiauras žvilgsnis????. Sakau: nežinot?
    - ne!
    - Suvalkus žinot?
    - taip.
    - o kas už Suvalkų?

Man yra tekę matyti savo akimis kaip prieš porą metų nacionalinio muziejaus Varšuvoje kasos darbuotoja pažvelgus į mūsų studentų pažymėjimus perklausė iš kur esame ir lenkiškai atsakius jog iš Vilniaus, Lietuvos, ji atsidarė google žemėlapį ir bandė suprasti tai ar toli čia nuo Lenkijos.

prieš porą savaičių labai panašus pokalbis su vietine moterim belaukiant traukinio kažkur Pamario Lenkijoje. Aš kalbu lenkiškai, su vilnietišku akcentu, bet tai niekada iki šiol nebuvo kliūtis susišnekėti. Moteris stotyje sugalvoja, kad aš ukrainietė ir jokie aiškinimai, kad aš iš Lietuvos, nepadeda. TV rodo, kad mus bombarduoja. Ne mus, Ukrainą, bandau aiškint. Bet žmogus neigia Lietuvos egzistavimą, kur Vilnius, kur Kijyvas, tas pats velnias. TV sako, kad mus bombarduoja. O aš ukrainietė, pabėglė, pajūry vasarą daug darbo, tai ten dirbu. Kas bus rudenį neaišku, bet gal iki rudens grįšiu namo, karas baigsis, reik tikėtis. Nu ačiū už tą viltį, aš irgi labai tikiuosi, kad baigsis, bet cmon, net jei geografiją pramiegojai, kaip galima žmogui aiškint, kad jis yra tas kas nėra... ????

taaaaaip.my life story.einu su vyru lenku ir draugais lenkais gatve, snekames.prieina moteriske ir sako: turit but dekingi Lenkijai kad mes jus priimam. Duodam darbą. Sakau as is lt is vln.sako tas pats man.nu tai va)))
    Per daug nesureikšmindamas Lietuvos vistiek galiu pasakyt, kad jeigu nežinai su kokiom valstybėm ribojasi tavo, tu turi būt visiškas atsilikelis, tuo labiau, kad yra 500 metų bendros istorijos.

Komentuoti:

• TIME
    replied
    Parašė Čikupakas Rodyti pranešimą
    Čia tokia šiais laikais populiarioji lenkų nuomonė apie Lietuvą. Maždaug kažkada buvome viena valstybė, Lietuva buvo didelė ir galinga, gerbia mus dėl tvirtos pozicijos Rusijos atžvilgiu ir panašiai. Iš mano asmeninės patirties bendraujant su lenkais beveik vien teigiami dalykai.

- Iš kur esate?
    - Iš Lietuvos.

- ne!
    - Suvalkus žinot?
    - taip.
    - o kas už Suvalkų?

Paskutinis taisė TIME; 2022.08.10, 09:57.

Komentuoti:

• Čikupakas
    replied
    Parašė Gator Rodyti pranešimą
    <..>
    Čia tokia šiais laikais populiarioji lenkų nuomonė apie Lietuvą. Maždaug kažkada buvome viena valstybė, Lietuva buvo didelė ir galinga, gerbia mus dėl tvirtos pozicijos Rusijos atžvilgiu ir panašiai. Iš mano asmeninės patirties bendraujant su lenkais beveik vien teigiami dalykai.
    Paskutinis taisė Čikupakas; 2022.08.10, 02:06.

Komentuoti:

• TIME
    replied

Komentuoti:

• TIME
    replied

Komentuoti:

• TIME
    replied

Komentuoti:

• TIME
    replied

Komentuoti:

• TIME
    replied

Komentuoti:

• TIME
    replied

Komentuoti:

• TIME
    replied
    To paties autoriaus komentaras atsakant i klausima ar 20 euru uz padangos keitima yra normali kaina LT po praeitu video:
    Pedro Motaprieš 4 dienas
    Don't know, I did think it was on the higher side. Maybe I got the foreigner rate but life is surprisingly expensive in Lithuania and Latvia (probably because of the Euro). Supermarkets and kebabs for example are priced very similarly as in the Netherlands. Life is tough in the Baltics for a lot of people.

Infliacijos efekta jau pajaucia ir cia atvyke uzsienieciai

Komentuoti:

• Gator
    replied

Komentuoti:

• gerietis
    replied
    Parašė Sapiensys Rodyti pranešimą
    dabar va tokia bjaurastis - karikatūriška, kartoninė, prikišamai iliustratyvi.

https://www.youtube.com/watch?v=bF9c8JHE2nM
    sewbas koks, šlapios balos šlapioje baloje.
    na žmogui tik ką nuo aksfalto ir tik ką iš lėktuvo tas purvas tiktai galėjo padaryti įspūdį. Dinesnį negu kažkur kranksintys paukščiukai. Tai ir gavosi "ką matau, tą dainuoju".

Komentuoti:

• Sula
    replied
    Apskritai, ar verta kažkokias globalias išvadas daryti pagal kažkokį nereikšmingą filmuką youtube?

Komentuoti:

• MedinisStrazdas
    replied
    Dar yra galvojančių kad BBC yra kažkoks prestižo matas?

Komentuoti:

Working...
X