Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Europos Parlamento rinkimai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • index
    replied
    Liberalų sąjūdžio dėjimasis su klounais nuvylė.. Kaip partija jie man priimtiniausi, bet balsuoti už sąrašą ir išrinkti tuo pačiu keletą man neįtinkančių kanditatų nenorėsiu. Kitas variantas yra konservatoriai. Manau, kad reikia rinktis atstovus partijų iš dabartinių valdančiųjų. Taip galbūt galėtumėm tikėtis geresnio abiejų pusių susikalbėjimo. Nors tiesą sakant nežinau kiek vieni gali daryti įtaką kitiems.

    Komentuoti:


  • Aš
    replied
    Parašė Kecal Rodyti pranešimą
    Mažokai komunikacijos tarp EP narių ir rinkėjų, tokių kaip Didžiokas visai nesigirdi... Kita vertus, aš europarlamentarus visai suprantu - uždavinys tikrai nelengvas, reikia labai pasistengti, kad rinkėjus pasiektų ir sudomintų tokios "techninės" naujienos. Galėtų labiau bendradarbiauti su žiniasklaida, nors tam tikrų bandymų tai daryti tikrai esama.
    Nežinau, kiek lietuvius turėtų dominti atskiri EP nariai, kad ir iš Lietuvos. Ir mūsų eurokomisarės vardas daug kam aktualus pasidarė tik prakalbus apie jos kandidatūrą prezidento rinkimuose. Tačiau kalbame apie Europos Parlamentą - Lietuvos Seimo analogą (plius minus) ES mastu. Seimo sprendimai bei užkulisiai yra labai populiari diskusijų tema Lietuvoje, todėl reikėtų daryti prielaidą, kad ne naujienos yra pernelyg techninės, bet priimami EP sprendimai pernelyg mažai tiesiogiai liečia Lietuvą ir Lietuvos gyventojus. Tačiau tokia logika man nėra priimtina. Galbūt toks jau tas blogas mūsų įprotis, rūpintis kažkuo tiek, kiek tai aktualu mums asmeniškai, bet nesuvokti savęs kaip bendruomenės.

    ES tikrai daug dėmesio skiria savo informacinei sklaidai. ES puslapių internete apstu. Tačiau, mano nuomone, didžiausi Lietuvos naujienų portalai greta tokių skilčių kaip "Lietuvoje" turėtų ne ką mažiau dėmesio skirti ir skiltims "Europos Sąjungoje".

    Gyvename vis globalesniame pasaulyje ir būtų naivu bei trumparegiška savo gyvenamąją vietą įsivaizduoti kaip miestą (tai dažnai daroma tuose Kauno/Vilniaus konfliktuose) ar šalį. Būtina suvokti save geopolitinėje erdvėje, o Lietuva čia yra tarp ES ir Rusijos (dabar, žinoma, labiau ES, nors kažkada buvo ir priešingai). Todėl mums būtina domėtis tuo, kas vyksta ES ir kitose mūsų sąjungos narėse, kartais net jei tai tiesiogiai neliečia Lietuvos (netiesiogiai užtat liečia). Pavyzdžiui, man buvo įdomūs neseniai įvykę vieno Vokietijos regiono rinkimų rezultatai.

    Reikėtų europietiško identiteto plėtros visose ES šalyse ir mažiau nacionalizmo.

    Apie šitos temos aktualumą, iš to seka ir populiarumas, man sunku kalbėt. Galbūt ji tokia pasirodys tik man. Bet, kaip sakoma, pabandymas sudominti karvės nekainuoja.
    Paskutinis taisė ; 2009.01.22, 23:25.

    Komentuoti:


  • Kecal
    replied
    Mažokai komunikacijos tarp EP narių ir rinkėjų, tokių kaip Didžiokas visai nesigirdi... Kita vertus, aš europarlamentarus visai suprantu - uždavinys tikrai nelengvas, reikia labai pasistengti, kad rinkėjus pasiektų ir sudomintų tokios "techninės" naujienos. Galėtų labiau bendradarbiauti su žiniasklaida, nors tam tikrų bandymų tai daryti tikrai esama.

    Jeigu ne būsimi Prezidento rinkimai, galima būtų tikėtis tiesiog apgailėtino rinkėjų aktyvumo - sakyčiau, natūralus pastarosios kadencijos rezultatas.

    Komentuoti:


  • Aš
    pradėjo temą Europos Parlamento rinkimai

    Europos Parlamento rinkimai

    Pabandysiu apžvelgti mums kiek neįprastą rinkimų sritį - rinkimus į Europos Parlamentą.

    Keletas faktų:
    • Šie rinkimai Lietuvoje įvyks šių metų birželio 7 dieną (likusioje ES ši data varijuoja birželio 4-7 d.);
    • Europos Parlamente bus renkami 736 nariai iš 27 Europos Sąjungos valstybių, 12 jų - iš Lietuvos;
    • Atstovaujama pusės milijardo žmonių populiacija;
    • Rinks ~375 milijonai rinkėjų;
    • Europos parlamentas yra vienintelė tiesiogiai renkama ES institucija;
    • Renkamas kas penkeri metai.


    Europos Parlamentas Strasbūre:



    Čia galite matyti kiekvienai iš ES narių tenkantį europarlamentarų skaičių:


    Kodėl verta dalyvauti rinkimuose (labiausiai man patinka paskutinis sakinys):
    Jei balsuojate EP rinkimuose – renkatės, nuo ko priklausys Jūsų ateitis ir beveik 500 milijonų europiečių kasdienis gyvenimas. Jei neskirsite tam dėmesio, tai padarys kas nors kitas ir už Jus nuspręs, kas atstovaus Jums vienintelėje tiesiogiai renkamoje Europos asamblėjoje. Išrinkti EP nariai ateinančius penkerius metus kurs Europos ateitį. Tad rinkitės tokią Europą, kokią norite matyti Jūs! O jei nebalsuosite – vėliau nesiskųskite.
    Europos Parlamento narių skaičius kiekvienai šaliai nustatomas proporcingai jos gyventojų skaičiui. Tačiau ši proporcija yra degresyvi: mažoje šalyje išrinktas EP narys paprastai atstovauja mažesniam skaičiui rinkėjų negu didesnės šalies europarlamentaras. Pavyzdžiui, šiuo metu Vokietijoje išrinktas EP narys vidutiniškai atstovauja 833 tūkst., o Maltoje – 81 tūkst. gyventojų. Šitaip Malta, lyginant su Vokietija, turi daugiau nei 10 kartų pranašumą populiacijos santykio atžvilgiu.

    Šiuo metu Europos Parlamentą sudaro 8 frakcijos. Jų pozicijas Europarlamente ir frakcijų narių pasiskirstymą pagal šalis galite peržiūrėti čia. Dabartiniame Europarlamente Lietuvos narių tarpe populiariausia yra Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcija. Šios kadencijos Lietuvos europarlamentarų sąrašą rasite čia. Visame parlamente populiariausia Europos liaudies partijos ir Europos demokratų frakcija.

    Plačiau apie Europarlamento rinkimus skaitykite šiame puslapyje.

    ---

    Negalutiniame Liberalų sąjūdžio kandidatų į Europos Parlamentą abėcėlės tvarka sudarytame sąraše rikiuojasi Seimo narių Kęstučio Glavecko, Eriko Tamašausko, Dalios Teišerskytės, Dalios Kuodytės, Vytauto Grubliausko bei Gedimino Navaičio pavardės.

    Šaltinis.

    Anksčiau publikuotame Delfi.lt straipsnyje nurodoma, jog Liberalcentristai, Liberalų sąjūdis, Tautos prisikėlimo partija (TPP) ir neparlamentinė Naujoji sąjunga gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento (EP) gali bandyti sudaryti bendrą sąrašą.

    Šioje temoje aš siūlau sekti EP rinkimų įvykius Lietuvoje bei kitose ES šalyse narėse. Ieškoti tinkamiausių kandidatų iš Lietuvos, palankiausios EP sudėties apskritai, aptarti esamas frakcijas (keletas pagrindinių savo ideologija truputį primena Lietuvos Seimo situaciją). Taip pat diskutuoti, kaip būtų galima pagerinti valstybių interesų atstovavimą (ypač mažesniųjų) EP, nebent dabartiniu skirstymu esate patenkinti. Ir kt.
    Paskutinis taisė ; 2009.01.22, 21:53.
Working...
X