Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ekonomikos naujienos (archyvas)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    O is kur jie gavo tokius didelius defliatorius, skaiciuodami realu BVP?

    Comment


      Iš to, kad bazė (100) yra 2000 m., o nuo to laiko apturėjom dideles infliacijas, o dabar disinfliacija, ir kadangi indeksas vis skaičiuojamas iš sąlyginių defliatorių, kurių bazė tokia sena, tai ir gaunas defliatoriai kosminiai.. pabandykit pasidalint lentelėj std susiradę nominalą iš realaus kas ketvirtį, pamatysit, kokie defliatoriai gaunasi.. labai sudėtinga metodika ten to grandininio skaičiavimo ES reglamentuota.. bet žinau, kad dėl to pačio defliatoriaus problemų ir JAV buvo kilę tokių pat abejonių vienu metu, tai kai kurios šalys jau tą problemą sprendžia bazę perstumdami vis, ar ten kažkaip 2 metų vidurkį imdami.. aišku, jie apie tokias infliacijas nesvajoja, tai pas juos ir tie nuokrypiai ne tokie baisūs, bet vis tiek.. statistika..
      Jūsų,
      Analitikas PlėtRa™

      Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

      Comment


        Ka apie tai raso Vakaru ziniasklaida:

        Lithuania Q3 GDP drop slows to 14 pct, worries remain
        http://www.forbes.com/feeds/afx/2009...fx7047339.html

        VILNIUS, Oct 27 (Reuters) - Lithuania's economy shrank less than forecast by 14.3 percent year-on-year in the third quarter and grew on a quarterly basis, official data showed on Tuesday, but analysts said any respite might be temporary.

        The economy expanded 6.0 percent quarter-on-quarter in seasonally adjusted terms in the third quarter after a revised fall of 7.7 percent in the second quarter, the statistics office's preliminary GDP estimate showed.

        That was the first quarterly growth since the first three months of 2008 while the year-on-year decline in the third quarter was better than the 20.0 percent drop forecast in a Reuters survey.

        'That clearly shows the economy has reached the bottom,' the Prime Minister Andrius Kubilius said in a statement.

        But the better results did not allow the government to relax and it had to continue its spending cuts and structural reforms, he said.

        Comment


          Cia, beje, kaip suprantu kazkokie tamstos yra linke pritarti Analitikui Pletrai del defliatoriu ir statistikos "netikslumu"

          Lithuania: Recovery or massive deflation?
          http://www.fxstreet.com/fundamental/...009-10-27.html

          Tue, Oct 27 2009, 13:12 GMT
          by Lars Christensen, Violeta Klyviene
          Danske Bank A/S


          Lithuanian GDP:– Recovery Or Massive Deflation?

          Today, Lithuanian Statistics has published its flash estimate of GDP growth for Q3 09 – GDP fell by 14.3% y/y, up from a fall of 20.2% y/y in Q2. The outcome was significantly better that the consensus forecast and our estimate of a drop of 25% y/y.
          However, we believe the quality of the numbers is highly questionable as they indicate a recovery in GDP that has not been reflected in the monthly data and as the “recovery” is due to very deep deflation in the GDP deflator – something that is not visible in the monthly inflation data measures by the consumer price index (CPI).
          Details
          Lithuania’s GDP fell by 14.3% y/y in Q3 09, up from minus 20.2% y/y in Q2 09. On the surface this is an indication of a rather remarkable recovery in Lithuanian GDP from Q2 to Q3. However, this is due to statistical “oddities” rather than a reflection of the real state of the Lithuanian economy.

          There are two reasons why we question the quality of the GDP numbers. First of all, the “recovery” indicated by the GDP numbers is not visible in any of the monthly data – such
          as retail sales, industrial production, or exports.

          Second, and more importantly, a closer look at the data shows that the “recovery” in GDP in constant prices is due to very serious deflation in the GDP deflator, from the second to third quarter of the year. Hence, if one compares GDP growth in constant prices with GDP growth in current prices one will notice a huge difference between the two numbers. Hence, GDP dropped by 14.3% y/y in constant prices, but in current prices it fell by 19.5% y/y! Therefore the GDP deflator has dropped by more than 5%! This compares to a rise in consumer prices (CPI – the “normal” inflation measure) of 2.7% y/y in the same period. This is a huge discrepancy between the GDP deflator and the CPI numbers that is very difficult to explain. In fact seasonally the GDP deflator dropped nearly 20% from Q2 to Q3 (see graph on the right). That surely cannot be right.

          Therefore, we do not believe that today’s GDP numbers reflect a “recovery” in the Lithuanian economy, but rather are a result of the way that GDP in current prices has been deflated. In fact, if one uses CPI to deflate GDP numbers in current prices, GDP dropped by more than 20% in Q3 (19.5%-2.5%). For a comparison of GDP deflated by the GDP deflator and the CPI deflator see the graph on the right.


          To conclude, our forecast for GDP in Q3 was too pessimistic, but it was not as wrong as
          that indicated by the official GDP numbers.

          Therefore, we believe it is difficult to conclude that there are any real signs of recovery in the Lithuanian economy. That said, we remain optimistic that Lithuanian recovery will begin during 2010.

          Comment


            Parašė Analitikas PlėtRa Rodyti pranešimą
            ketvirtinis pokytis tai daugiau nei keistas, ypač turint omeny, kad tą pačią dieną paskelbti mažmenos rodikliai ir tai buvo žiaurus -10 proc. per mėnesį!!!
            Normalu, prekybininkai vis dar sunkiai suvokia, kad jau reikia realiai mažinti kainas, nes pirkėjai nebeturi pinigų.
            It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

            Comment


              Parašė John Rodyti pranešimą
              Cia, beje, kaip suprantu kazkokie tamstos yra linke pritarti Analitikui Pletrai del defliatoriu ir statistikos "netikslumu"

              Lithuania: Recovery or massive deflation?
              http://www.fxstreet.com/fundamental/...009-10-27.html
              Bet palaukit, įsivaizduokim atvirkščią variantą. Infliacija 9%, ekonomikos augimas nominaliom kainom 10%. Juk visi pultų rėkti, kad čia nesąmone, "statistika - melo rūšis", realus ekonomikos augimas artimas nuliui. Ir būtų teisūs.

              Tai kodėl dabar, kai yra didelė defliacija, šito jau nebereikia įskaičiuoti? Tik dėl to, kad gautas skaičius šiuo atveju jau yra gražesnis valdžiai (infliacijos atveju būtų priešingai)?

              Comment


                kažkokie tamstos.. gerai kalba, būtent tai, ką ir aš noriu pasakyt..

                matai c2h, tame ir bėda, kad infliacija (cpi) ir bvp defliatorius nėra tas pats.. šiaip daugumoj atveju, kai ekonomika nėra tokia išsibalansavus, kai statistiniai modeliai laiku atnaujinami ir tvarkingi, jie būna artimi vienas kitam, gi čia dabar yra kitaip, kaip tie tamstos sako huge discrepancy. 9 proc. infliacijos ir 5 proc. defliacijos yra nesveiki skaičiai nesveikoj ekonomikoj, todėl ir statistika pasidaro nebesveika.. kai yra infliacija, o nominalus bvp auga, tai anyway yra gerai, nes nors realus bvp atėmus defliatorių ir atrodo mažesnis, bet jis vis dar auga, o dar svarbiau auga pinigų masė, kas užtikrina, kad augimas įmanomas ir toliau. kai yra defliacija, tai net nominalus bvp gali kristi, o realus rodys augimą, bet pinigų masė tai mažėja? interpretavimo subtilybės, visada reikia žiūrėti visą panoramą, o ne vieną skaičiuką. o kaip patirtis rodo, dabar dar ir metodiką reikia žiūrėti.. Bet kuriuo atveju, į visą šitą situaciją galime žiūrėti taip, lygiai, kaip lėtėjantis mažas realaus bvp augimas, nors nominalus būdavo augdavo ir po 14 proc. rodė, kad artėja pakilimo ciklo pabaiga, taip šitas realus augimas rodo, kad artėja smukimo pabaiga. tuom ir pasidžiaukime.
                Jūsų,
                Analitikas PlėtRa™

                Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                Comment


                  Manau, kad tai gali tapti rimtesne problema Lietuvos ekonomikai, nei vidin4s problemos:

                  Bankai rengiasi Latvijos žlugimui

                  http://www.delfi.lt/news/economy/bus....d?id=25179811

                  Comment


                    Parašė Sula Rodyti pranešimą
                    Manau, kad tai gali tapti rimtesne problema Lietuvos ekonomikai, nei vidin4s problemos:

                    Bankai rengiasi Latvijos žlugimui

                    http://www.delfi.lt/news/economy/bus....d?id=25179811
                    FOREX'o ir valiutų spekuliantų žinučių dar viena mass media banga? Slaptai nutekėjusi informacija... nais! O straipsnyje atkartota viskas, kas seniai žinoma.
                    Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                    Dordrechtas/Haarlemas
                    Nesebaras/Plovdivas
                    Kiolnas

                    Comment


                      periodiškai latą vis dusina.. bet ekonominių priežasčių tą daryti kaip ir nebėra, per vėlu, lieka tik politinė rizika, kad matydami, kad praloš rinkimus dabartiniai sugalvos palikti sceną su fanfarom ir krūva problemų būsimąjai valdžiai.. arba naujieji matydami, kaip viskas beprasmiška, sugalvos paeksperimentuoti.. viskas politikos rizikai nurašoma.. bet Sula teisus, čia būtų financial mayhem 2 mūsų regionui.. Latvijos default'as faktiškai iš karto reikštų ir mūsų jeigu TVF'as, į kurį mes nuolat spjaudėm, nepakištų pagalvės.. geriau apie tai net negalvoti..
                      Jūsų,
                      Analitikas PlėtRa™

                      Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                      Comment


                        Parašė Sula Rodyti pranešimą
                        Manau, kad tai gali tapti rimtesne problema Lietuvos ekonomikai, nei vidin4s problemos:

                        Bankai rengiasi Latvijos žlugimui

                        http://www.delfi.lt/news/economy/bus....d?id=25179811
                        Nagi toksai delfio komentarų personažas "Worras" buvo išbūręs, kad spalio 28 Latvija kris

                        Comment


                          Patiko man šitas straipsnis, o ir šiaip patinka man Aušros Maldeikienės pasisakymai. O ji sako, kad verslas Lietuvoje tik inkščia, bet realiai nesiima veiksmų, kad pritrauktų daugiau klientūros - nesielgia drastiškai ir apgalvotai. Verslas tik nori, kad valstybė mažintų mokesčius (o tai lengviausias kelias pasididinti pelną). Kodėl verslininkai tokie tinginiai ir bijo naujovių savo versle?

                          Verslas uždirba pelną, bet reikalauja mažinti mokesčius
                          Lietuvos verslas antrąjį šių metų ketvirtį uždirbo 534 mln. Lt pelno, tačiau Vyriausybė nuo kitų metų planuoja nuo 20 proc. iki 15 proc. mažinti pelno mokestį, o verslininkai, pasirašę Nacionalinį susitarimą, protokoluose dar reikalauja mažesnio pridėtinės vertės mokesčio tarifo bei žemesnio dividendų apmokestinimo. Ir visa tai tuo metu, kai švedų audito kompanija KPMG paskelbia, jog šiais metais mokesčiai verslui visame pasaulyje linkę didėti.

                          delfi.lt
                          www.nvtka.lt - Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija. Tapk ir tu jos dalimi!

                          Comment


                            Parašė amiko Rodyti pranešimą
                            Patiko man šitas straipsnis, o ir šiaip patinka man Aušros Maldeikienės pasisakymai. O ji sako, kad verslas Lietuvoje tik inkščia, bet realiai nesiima veiksmų, kad pritrauktų daugiau klientūros - nesielgia drastiškai ir apgalvotai. Verslas tik nori, kad valstybė mažintų mokesčius (o tai lengviausias kelias pasididinti pelną). Kodėl verslininkai tokie tinginiai ir bijo naujovių savo versle?
                            Nors ir diskutuotini jos teiginiai, bet man imponuoja, kad ji bene vienintelė nebijo pasakyti, kad "karalius nuogas".
                            Aš, pvz. niekaip nesuprantu, kodėl verslininkas gali važinėti savo bendrovės mašina, naudoti apyvartines lėšas, darbo jėgą savo privačiom reikmėm. Ir, dažnai, niekuo nerizikuoti, nes dažno UAB'o įstatinis yra vos 10000Lt (dar lygtais mažinti numatyta iki vos 1000Lt). Mano galva, bet kurio verslo tikslas - pelnas ir dividentai už įgyvendintas idėjas bei moralinis pasitenkinimas, o ne parazitavimas "nuchaltūrintais" mokesčiais ir finansinėmis machinacijomis. Jau nekalbu apie verslo dalyvavimą bendruomeniniame gyvenime.
                            Kodėl savininkui nerūpi, kokie darbuotojai pas jį dirba, kuo jie užsiima po darbo, kas juos skatina dirbti, kaip jie gali padėti sau ir bendram verslui? Kas be ko, verslo etikos besilaikantys mūsuose pralaimi konkurencinę kovą.
                            Visa tai yra dažno tautinio verslo realiojos
                            Štai tuo ir skiriasi Danijos verslas...

                            Comment


                              Gal kam bus idomu, gan issami I. Simonytes nuomone asmeniskai parasyta A. Racui.

                              http://racas.lt/sodrai-kaput-finansu...nytes-nuomone/

                              Comment


                                Parašė Sula Rodyti pranešimą
                                Aš, pvz. niekaip nesuprantu, kodėl verslininkas gali važinėti savo bendrovės mašina, naudoti apyvartines lėšas, darbo jėgą savo privačiom reikmėm...
                                Kai pats pabandysi sukurti bent kažkokį verslą, bent vieną darbo vietą (sau pačiam),nuomonė gerokai pasikeis. Garantuoju.

                                Comment


                                  Parašė Valiukas Rodyti pranešimą
                                  Kai pats pabandysi sukurti bent kažkokį verslą, bent vieną darbo vietą (sau pačiam),nuomonė gerokai pasikeis. Garantuoju.
                                  Jau pabandžiau

                                  Comment


                                    Parašė Sula Rodyti pranešimą
                                    Aš, pvz. niekaip nesuprantu, kodėl verslininkas gali važinėti savo bendrovės mašina, naudoti apyvartines lėšas, darbo jėgą savo privačiom reikmėm. Ir, dažnai, niekuo nerizikuoti, nes dažno UAB'o įstatinis yra vos 10000Lt (dar lygtais mažinti numatyta iki vos 1000Lt). Mano galva, bet kurio verslo tikslas - pelnas ir dividentai už įgyvendintas idėjas bei moralinis pasitenkinimas, o ne parazitavimas "nuchaltūrintais" mokesčiais ir finansinėmis machinacijomis. Jau nekalbu apie verslo dalyvavimą bendruomeniniame gyvenime.
                                    Kodėl savininkui nerūpi, kokie darbuotojai pas jį dirba, kuo jie užsiima po darbo, kas juos skatina dirbti, kaip jie gali padėti sau ir bendram verslui? Kas be ko, verslo etikos besilaikantys mūsuose pralaimi konkurencinę kovą.
                                    Visa tai yra dažno tautinio verslo realiojos.
                                    Parašė Valiukas Rodyti pranešimą
                                    Kai pats pabandysi sukurti bent kažkokį verslą, bent vieną darbo vietą (sau pačiam),nuomonė gerokai pasikeis. Garantuoju.
                                    Man 'širdies neskauda' kada verslininkas su savo (uždirbtais ar skolintais) daro ką tik nori, jeigu tik tai yra legalu. Tai tokie patys pinigai, kuriuos bet kuris pilietis gauna kaip atlyginimą arba skolinasi (iš kredito įstaigų, draugų, giminių ir t.t.), ir mes nesikišame kas kur kiek ir kaip tuos pinigus išleidžia. Jau esu pasimokęs ir nebedirbčiau mėgstančiam išgerti darbdaviui. Mano tėvas yra jau dvi įmonęs 'įsukęs', aš pats bandžiau savo verslą pradėti, bet viską kruopščiai apskaičiavęs nedrįsau — man tam dar trūksta patirties (čia aš pats taip manau). Idealiu atveju pradėčiau verslą su patyrusiu versle porininku, bet dar neradau tokio žmogaus, kuriuo taip pasitikėčiau ir jis pats manimi pasitikėtų + norėtų užsiimti bendra veikla. Grįžtant prie "tautinių verslininkų", padėtis Lietuvoje dar yra sąlyginai gera, ačiū užsienio kapitalui. Na praktiškai neturime verslo tradicijų (kai verslas paveldimas iš tėvų ar senelių), mūsų verslininkai (vietiniai, o ne grįžę iš emigracijos) dar neturi sąžiningo, skaidraus ir garbingo verslo patirties (na nebent patirtimi vadinsime Gariūnų periodą), konkurencija spaudžia čia ir dabar — nėra laiko mokytis, o klaidos skaudžiai kainuoja, pagaliau ir valstybės mokesčių politikos kūrėjai netrykšta kapitalizmo patirtimi (gimę ir užaugę sovietmečiu). Kai paskaitau 1990-1997 metų Lietuvos ekonominės politikos blaškymąsį, tai panašu į 'nuogos ir aklos vištos kudakavimą tarp dilgėlių' Tuo metu tik totaliai bukas stuobrys arba nepataisomas idealistas galėjo nevogti kad ir tiesiai iš biudžeto. Kokie naivūs turėjome būti 1988-1990 metais, tikėdamiesi, kad jau po 5-6 metų mūsų ekonomika pavys Švediją Pamenu, vienoje TV diskusijų laidoje žiūrovas paklausė valdininko kodėl LT tokie dideli mokesčiai, o šis atsakė, kad taip yra todėl, kad sąžiningi verslininkai moka už nesąžiningus. Tai pasakykite gerbiamieji, kodėl verslininkas turėtų būti toks durnas, kad mokėtų savo uždirbamus pinigėlius už save ir dar už mokesčių nemokantį konkurentą? Visada teigiau, kad aukšti mokečiai skatina lengvatų sistemos išvystymą, ir visa tai drauge skatina šešėlinį verslą ir korupciją. Šešėlinis verslas ne tik nemoka mokesčių, bet ir turi pagundą 'paragauti' nelegalios arba apribotos veiklos — alkoholis, tabakas, lošimai, narkotikai, ginklai, prostitucija ir t.t..
                                    Dabar Jūs tikriausiai pagalvojote, kad aš kritikuoju Kubilių. Na nelabai. Aš sutinku su esamomis reformomis ir taip pat su mano algos apkarpymu — juk viskas mano šalies finansinio stabilumo labui, bet... Su griežta sąlyga, kad visa tai yra tik laikinai, iki kol tas stabilumas bus pasiektas ir BVP vėl akivaizdžiai ims stiebtis aukštyn.
                                    P.S.: Perskaičiau jau dvi Donaldo Trampo knygas. Supratau, kad verslo 'darymas' — pragariškas darbas, reikalaujantis ne tik darbštumo, stropumo, įžvalgos, kapitalo, bet ir TALENTO. Ar visi tokį talentą turime?
                                    I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                    Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                    Comment


                                      Parašė Sula Rodyti pranešimą
                                      Aš, pvz. niekaip nesuprantu, kodėl verslininkas gali važinėti savo bendrovės mašina, naudoti apyvartines lėšas, darbo jėgą savo privačiom reikmėm. Ir, dažnai, niekuo nerizikuoti, nes dažno UAB'o įstatinis yra vos 10000Lt (dar lygtais mažinti numatyta iki vos 1000Lt). Mano galva, bet kurio verslo tikslas - pelnas ir dividentai už įgyvendintas idėjas bei moralinis pasitenkinimas, o ne parazitavimas "nuchaltūrintais" mokesčiais ir finansinėmis machinacijomis. Jau nekalbu apie verslo dalyvavimą bendruomeniniame gyvenime.
                                      Dėl to, kad sistema leidžia tam pačiam asmeniui būti ir steigėju/akcininku ir direktorium. O tada jau ką nori tą ir darai, visos "akcininkų demokratijos" gali būt pamirštamos. Tereik laikytis formalumų (pvz. dėl "akcininkų susirinkimo" ir jo priimamų sprendimų ir pan.).

                                      O įstatinio kapitalo reikalavimas tai daugiau popierizmas nei, kad kokia kreditorių apsauga. Svarbu kiek ir kokio turto bendrovė turi, o ne koks įstatinis.
                                      Tik nepakantumas teisės pažeidimams ir optimizmo skleidimas atves mūsų valstybę į tiesos kelią :)

                                      Comment


                                        Parašė Sula Rodyti pranešimą
                                        verslo tikslas - pelnas ir dividentai už įgyvendintas idėjas bei moralinis pasitenkinimas, o ne parazitavimas "nuchaltūrintais" mokesčiais
                                        Nereikia pamirsti, kad tie nuchalturinti mokesciai yra tie, kuriuos tu pats savo verslo sukurimu ir vystymu uzdirbi valstybei. Tai yra jei tu nekurtum verslo tu moketum 0 pelno ir kitu mokesaciu, o jei kuri tave tiek apiplesineja, kad visiskai naturalu, kad tu nori nors truputi sumazinti ta mokesciu nasta.

                                        Kitas pvz tarkim kokie nors freelance programuotojai, kurie teikia paslaugas uzsienieciams. As visiskai juos suprantu jei jie nenori moket valstybei jokiu mokesciu ir bando nuslept tas lesas. Jau vien tai, kad jie "importuoja" pinigus i Lietuva valstybei yra naudinga

                                        Comment


                                          Parašė Valiukas Rodyti pranešimą
                                          Kai pats pabandysi sukurti bent kažkokį verslą, bent vieną darbo vietą (sau pačiam),nuomonė gerokai pasikeis. Garantuoju.
                                          Vis tik Lietuvoje yra verslininkų, kurie nebijo būti ne tik darbdaviu, bet ir draugu darbuotojui - švenčių proga sumoka priedus, keičiasi dovanomis, rūpinasi viso kolektyvo išvykomis. Čia priklauso tiek nuo įmonės dydžio, tiek nuo paties verslininko požiūrio ir jo asmeninių gebėjimų.
                                          www.nvtka.lt - Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija. Tapk ir tu jos dalimi!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X