Junk food'o esmė ir yra, kad tai sąlyginai labai brangu lyginant su tuom, ką gauni iš maistinės pusės. Nes perki ne maistą, o emociją.
Psichologas gal 100 eur, ir čia gali tiek už dieną sumokėt. Čipsai gal 3 eur ir gaunasi "profit". Vis ne hera ar stopkės kilnojimas. Privalgęs čipsų tavęs iš darbo neatles. Išgėrus daug daugiau rizikos.
Ryžių kainos Japonijoje per metus iki birželio pašoko 99,2 proc.https://www.15min.lt
Gegužę metinis ryžių kainų prieaugis buvo dar didesnis ir siekė 101 procentą. Balandį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, ryžiai pabrango 98,4 proc., o kovą – daugiau nei 92,5 procento
P.S. maksimoj būna čipsų su druska už 99 ct. Lidle irgi panašiai, o gal net po 89 ct.
Ką atsirinko? Permokėti?
Esmė, kad Pringles per dešimtmetį pabrango gal kokius 20-30 proc., kai kiti variantai kone 200-300 proc. (jei ne dar daugiau). Vadinasi globaliai gamybos kaštai nepabrango, o tik pabrango noras išnaudojus galimybę pasipelnyti iš gyventojų mėgstamų prekės ženklų.
Lygiai tas pats pvz. su geriamuoju jogurtu JO (Pieno žvaigždės), kuris Maximoje kainuoja 2,65 eur už 0,9 kg, kai tuo tarpu irgi Lietuvoje pagamintas Maxima vidinio "brando" kažkoks ten jogurtas 0,95 eur už 1,0 kg. Tikrai nėra taip, kad vieną pagaminti kainuoja 2,5 karto brangiau. Anksčiau prekybos tinklų brando gaminiai būdavo ten kokius 50-70 proc. pigesni, o dabar jau kainos skiriasi kartais.
Tuo tarpu lietuviškame Lidl buvo su akcija ~3,5 Eur, standartiškai ~5 (?)
Nes lietuviai nelogiškam kainų užkėlimui labai parankūs. Paniurzgės sau po nosimi ir toliau pirks.
Pas mus gali visi pavirkauti tik dėl kuro kainų, nes tai kažkaip žmonėms įstringa atmintyje, o visa kita - kelk kiek nori, niekam neįdomu.
Ir dėl tų pačių kuro kainų, vis čia būdavo paverkšlenimų nuo metų pradžios, kad kuras pasidarys brangesnis nei aplinkinėse šalyse. Tik kažkaip jau geras pusmetis kaip tas kuras pigesnis nei Lenkijoje ir Latvijoje.
Comment