Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Infliacija Lietuvoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė dts Rodyti pranešimą
    dar pridek vidutines ir minimalios algos zemelapius ir tada viskas paaiskes
    Niekaip nesuprantu, ką visados nori pasakyti tie, kurie siūlo degalų kainas lyginti su algom? Kad, jei mes uždirbame 4 kartus mažiau nei anglai, pas mus ir degalai turi būti 4 kartus pigesni? Nes dažnai susidaro toks įspūdis. Šiaudas, kurio griebiamasi, kai statistika parodo, kad vis dėlto benzinas Lietuvoje daugelio nuostabai nėra brangiausias Europoje.
    Paskutinis taisė Gytaz; 2010.10.14, 09:02.

    Comment


      Finansų ministrė prognozuoja, kad kitąmet cigaretės vidutiniškai brangs 10 centų, dyzelinas - 12 centų

      Pagal įsipareigojimus Europos Sąjungai (ES) didinant akcizus, kitąmet prognozuojama, kad cigaretės vidutiniškai pabrangs 10 centų, dyzelinas - 12 centų.

      Biudžeto pakete, išskyrus liūdnesnes naujienas rūkaliams ir akcizo padidinimą gazoliams, tarifinių pakeitimų nėra. (...) Cigarečių vidutiniškas pabrangimas turėtų būti apie 10 centų, gazolių (kitaip dyzelino - ELTA) - 12 centų“, - sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį po Vyriausybės posėdžio.

      Pagal įsipareigojimus ES, akcizų dyzelinui ir cigaretėms didinimas yra numatomas kitų metų biudžete, kurio projektui ketvirtadienį pritarė Vyriausybė.

      Akcizas už 1000 litrų dyzelinių degalų išaugs nuo dabartinio 947 litų iki 1043 litų. 1000 bet kokios rūšies cigarečių bus taikomas 221 lito akcizas. Šiuo metu toks akcizas yra taikomas tik populiariausioms ir brangesnėms nei 7,5 lito cigaretėms.
      "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
      Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

      Adam Mickiewicz

      Comment


        Parašė Gytaz Rodyti pranešimą
        Niekaip nesuprantu, ką visados nori pasakyti tie, kurie siūlo degalų kainas lyginti su algom? Kad, jei mes uždirbame 4 kartus mažiau nei anglai, pas mus ir degalai turi būti 4 kartus pigesni? Nes dažnai susidaro toks įspūdis. Šiaudas, kurio griebiamasi, kai statistika parodo, kad vis dėlto benzinas Lietuvoje daugelio nuostabai nėra brangiausias Europoje.
        valstybe akcizo renka vienodai ar panasiai su kitomis es salimis, bet tapati valstybe rinkdama tokiopaties dydzio mokescius nesukuria geroves, kaip dauguma kitu ES nariu
        Neišmeskite spalvų

        Comment


          Parašė dts Rodyti pranešimą
          valstybe akcizo renka vienodai ar panasiai su kitomis es salimis, bet tapati valstybe rinkdama tokiopaties dydzio mokescius nesukuria geroves, kaip dauguma kitu ES nariu
          Visų pirma: kurti gerovę yra visų piliečių, ne tik vyriausybės pareiga. Antra, tikėtis pas mus tokio gerovės lygio kaip vakarų Europoje būtų nesąmonė. Jie jį kūrėsi nuo anrojo PK, o mes dar tik 20 metų. Pamažu prisivysim, bet tam reikia laiko.

          Akcizas dyzelinui pas mus yra minimalus, koks gali būti ES, taigi mažinti - nėra kur, o kaina viena mažiausių Europoj. Benzino, sutinku, galėtų ir mažesnis būti, bet nedaug (daug neleistų ES direktyvos). Kaip ten bebūtų, kai kalba eina apie energetinius ištėklius, nereikėtų čia kišti kiek kas uždirba, nes naftos ar dujų kaina mums nebus pigesnė dėl to, kad mes nesame turtingi, o akcizus degalams kelti esame įsipareigoję ES (iš kurios gaunam labai didelę finansinę paramą). O tie akcizai nėra visiškai be reikalo įvesti...

          Comment


            Atnaujinu seną gerą (t.y., blogą) temą

            www.DELFI.lt 2011 sausio mėn. 6 d. 16:40
            „Danske Bank”: šiemet kainos augs sparčiau

            „Danske Bank” prognozuoja, kad šiemet infliacija šalyje sudarys 2,3 proc. – tai 0,5 proc. punkto daugiau nei bankas prognozavo anksčiau. Spartų kainų kilimą lems kylančios kuro kainos bei nuo Naujųjų padidėję akcizai. 2012 m. infliacija, anot banko, turėtų sudaryti 2,2 proc.
            http://verslas.delfi.lt/business/dan....d?id=40485215

            Comment


              2011 vasario mėn. 6 d. 15:42
              Teodora Rašimaitė, „Savaitė“
              Vienintelis paaiškinimas – kainos auga visur

              Konkurencijos tarybos tyrimas dėl maisto produktų kainų pokyčių buvo paskelbtas praėjusių metų spalį. Nereikėtų stebėtis, nes tokie tyrimai negali būti atliekami per vieną dieną. Nereikėtų stebėtis ir dėl to, kad jis nebuvo plačiai išreklamuotas – nieko sukrečiamo ir paguodžiamo tyrimo išvadose nėra, iš jo nebent būtų galima išlukštenti keletą įdomesnių duomenų, kurie dabar jau yra akivaizdūs.

              Pavyzdžiui, mažėjant žaliavų ar gamintojo kainoms, mažmeninės (parduotuvių) kainos krinta gerokai lėčiau (jei išvis krinta), o žaliavų kainoms kylant – šoka aukštyn kone kosminiu greičiu.
              Kita išvada (taip pat iš anksto žinoma) – stipriausia grandis, bent jau Lietuvoje, yra prekybininkai, ir jie dėl kainų tikrai nėra linkę kuklintis, tad augančios žaliavų kainos – puiki proga tuo pasiteisinant dar labiau padidinti antkainius.
              Ir trečioji, mums lemtinga, išvada – maisto produktų kainos auga visur. (...)

              http://verslas.delfi.lt/business/vie....d?id=41705727

              Comment


                Bloomberg, VZ.LT 2011.03.02 15:57
                Lenkija siūlo brangstant naftai automatiškai mažinti akcizus degalams
                Pirmininkavimą ES nuo liepos perimanti Lenkija siūlo ES įvesti mechanizmą, numatantį, kad pašokus naftos kainai automatiškai mažėtų akcizai degalams.

                Iniciatyvą, kad kartu su brangstančia nafta žemyn judėtų akcizai degalams, pristatęs Waldemaras Pawlakas, Lenkijos ekonomikos ministras (...)
                „Mokestinės pajamos liktų nepaliestos, jei 20% pakilus naftos kainai akcizai mažėtų 10%, - pasiūlymą apibūdina ministras, taip pat einantis vicepremjero pareigas.

                http://vz.lt/straipsnis/2011/03/02/L...ai_mazinti_ak2

                Comment


                  Neblogas paaiškinimas, kodėl Lietuvoje kai kurių prekių kainos didokos:
                  N.Mačiulis: Lietuvos bėda – nebylus kartelis
                  Drabužių ir avalynės kainos Baltijos šalyse lenkia ES vidurkį – Lietuvoje šių prekių kainos yra 7 proc., Latvijoje – 8 proc., Estijoje – 2 proc. aukštesnės nei ES vidurkis. [...] drabužių kainos aukštesnės, nes Lietuvos prekybininkai, atstovaudami mažai rinkai turi mažiau derybinių svertų derėtis dėl kainos, be to, dirba su didelėmis maržomis. Tuo tarpu turguje parduodami drabužiai oficialioje statistikoje neapskaitomi, todėl neatsispindi kainose
                  Be to, Apranga tikriausiai valdo stambią drabužių rinkos dalį.
                  Maistas Baltijos šalyse brango sparčiau nei kitur ES – per metus maisto produktų kainos išaugo apie 11 proc., kada euro zonoje maisto kainų augimas siekė tik 2 proc.
                  Priežastis - per maža konkurencija.
                  Pasaulio Ekonomikos Forumo atliktas šalių konkurencingumo vertinimas rodo, kad Lietuvos vidinė konkurencija paskutiniais metais žymiai pablogėjo – 2010 m. Lietuva nukrito 17 vietų ir dabar užima 100-ąją vietą iš 139 vertintų šalių. Pagal antimonopolinės politikos efektyvumą Lietuva atsilieka nuo tokių šalių kaip Sirija, Mozambikas ar Bangladešas – praėjusiais metais užimta 111 vieta.
                  Pieno produktai brango septynis kartus greičiau nei euro zonoje, nėra daugiau tokios šalies, kur pieno produktų infliacija būtų dviženklė. Pakankamai bloga situacija, kai keturi didžiausi pieno gamintojai turi maždaug 80 proc. visos rinkos. [...] Du didžiausi prekybos tinklai užima – 60 proc., keturi – 90 proc. rinkos
                  Anot jo, kuomet rinkoje veikiančių įmonių – mažai, nebūtinas ir kartelinis susitarimas, kad kainos kiltų nepriklausomai nuo sąnaudų.
                  Sakyčiau akmuo į šūkio "rinkis prekę lietuvišką" daržą. Reikėtų patikslinti: "rinkis smulkių gamintojų prekę lietuvišką" , nes stambieji diktuoja sąlygas ne tik konkurentams, bet ir pirkėjams. Dėl importuojamų drabužių kainų dar galima kažkiek suprasti, bet pieno produktų brangimas nepateisinamas. Galima pamanyti, kad Lietuvoje karvių trūkumas. Dėl pieno produktų specifikos importas nelabai galimas, todėl vietiniai gamintojai tuo ir naudojasi. Reikėtų kažkaip smulkiems ūkininkams aktyviau ieškoti tiesioginio kelio pas vartotojus, apeinant visus stambius perdirbėjus ir prekybos centrus. Aišku, dviejų karvių turėtojas sūrių neprigamins, tačiau pieną, sviestą ir grietinę - kuo puikiausiai. Ir tie produktai dar bus sveikesni nei fermose chemikalais šeriamų karvių. Aišku, pieną gerti apskritai yra nenaudinga ir kvaila , bet čia jau kita tema.

                  Comment


                    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                    Dėl importuojamų drabužių kainų dar galima kažkiek suprasti, bet pieno produktų brangimas nepateisinamas. Galima pamanyti, kad Lietuvoje karvių trūkumas. Dėl pieno produktų specifikos importas nelabai galimas, todėl vietiniai gamintojai tuo ir naudojasi.
                    Kodėl negalimas, puikiai galimas. UHT pieno tetrapakuose net šaldytuve laikyt nereikia (kol neatidarytas). Šiaip už Lietuvos ribų paprastai toks pienas gerokai pigesnis, pas mus gi priešingai.

                    Pavyzdys - pienas Margė lietuviškoje Maximoje 3 litai, lenkiškame Carrefour 2,39 zloto. O pienas tai tas pats (lenkiškas, žinoma), to paties gamintojo, tokiam pačiam pakelyje, tik brandas kitas.

                    Nebent tai, kad to pieno galiojimo laikas yra pusmetis ir jo nereikia laikyti šaldytuve, prieštarauja jūsų religiniams įsitikinimams...


                    drabužių kainos aukštesnės, nes Lietuvos prekybininkai, atstovaudami mažai rinkai turi mažiau derybinių svertų derėtis dėl kainos, be to, dirba su didelėmis maržomis. Tuo tarpu turguje parduodami drabužiai oficialioje statistikoje neapskaitomi, todėl neatsispindi kainose
                    "Didelė marža" savaime nieko nereiškia. Tarkim, pirkai už 100, pardavei už 200 - didžiulė marža (100%), bet jeigu pardavei tik 1 vienetą per mėnesį, tai bankrutuosi.

                    Nepavydžiu prekybininkams drabužiais Lietuvoje. Iš vienos pusės, didžioji dalis pirkėjų perka humanose. Apyvartos mažos - tad kainą tenka laikyti didesnę, ir taupoma chaltūrinimo būdu (senos kolekcijos, sukčiavimai su nuolaidomis). Tuomet ir tiems, kas perka ne humanoj, prasmingiau nuskristi į Londoną (per nuolaidų sezoną) ir ten apsipirkti.
                    Paskutinis taisė c2h5oh; 2011.06.14, 12:43.

                    Comment


                      Parašė Tomas
                      Aš nesididžiuoju, tik konstatuoju faktą
                      Smėlio, druskos ir geležies luitas yra mažesnė našta, negu kvailas žmogus.

                      (BIBLIJA. Senasis Testamentas. Siracido knyga.)
                      Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                      Comment


                        Nebent tai, kad to pieno galiojimo laikas yra pusmetis ir jo nereikia laikyti šaldytuve, prieštarauja jūsų religiniams įsitikinimams
                        Čia ne religiniai, o racionalūs ir šiokiomis tokiomis žiniomis pagrįsti įsitikinimai. Nesu specialiai domėjęsis, bet spėju, kad šlapimą naudingiau gerti nei sterilizuotą pieną. Lyg ir mačiau atskirą pienui skirtą temą, vėliau parašysiu apie jį daugiau. Kol daugumai vartotojų esminiai maisto kriterijai bus "skanu" ir "ilgai negenda", tol prekybos centruose netrūks gražiai įpakuoto šlamšto. Šiuolaikinė maisto pramonė puikiai sugeba užtikrinti tą "skanu" ir "ilgai negenda".
                        Paskutinis taisė senasnamas; 2011.06.14, 12:48.

                        Comment


                          Parašė Tomas
                          Kai tik galiu rinktis - renkuosi ne lietuvišką prekę!
                          Laikydamasis tokių principų neturi teisės skųstis ar stebėtis bet kokiomis šalyje esančiomis problemomis.
                          Flickr

                          Comment


                            Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                            Laikydamasis tokių principų neturi teisės skųstis ar stebėtis bet kokiomis šalyje esančiomis problemomis.
                            kaip tai susiję?

                            Comment


                              Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                              Laikydamasis tokių principų neturi teisės skųstis ar stebėtis bet kokiomis šalyje esančiomis problemomis.
                              Jei į parduotuvę nuėjęs pirkti sūrio matau, kad pvz. lietuviškas kainuoja 4lt/150g, o vokiškas 3,5lt/150g kodėl turėčiau mokėti daugiau už lietuvišką (beveik neabejoju, kad vokiečių ūkininkas už pieną gauna daugiau nei lietuvių, o pieninės darbininkas Vokietijoje uždirba daugiau nei pieninės darbininkas Lietuvoje)? Tam, kad koks Trumpa greičiau persėstų iš Bentley į Rolls-Royce? Aš matau problemą - išpūstus pridėtinius kaštus ir ją sprendžiu man prieinamomis priemonėmis - nepirkdamas pervertintos prekės.

                              Jei kuras brangsta ne dienom, o valandom - problemą sprendžiu paprasčiausiu būdu. Važinėju mažiau ir perku mažiau kuro.

                              Ir t.t. ir pan. Aš negaliu sau leisti permokėti už kiekvieną niekniekį, todėl stengiuosi to nedaryti. O kodėl esu verčiamas permokėti? Apie tai gi visas straipsnis
                              It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                              Comment


                                O dabar Hanz iš Vokietijos greičiau pakeis savo Bentley į Rolls-Royce. Tai kas tada geriau, kad pelnas ir pinigai nusėstų Vokietijoje ar Lietuvoje? Pritariu senasnamas žodžiams "rinkis smulkių gamintojų prekę lietuvišką" - taip leisdami stiprėti smulkesniems verslininkas ir padėdami didinti konkurenciją.
                                Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                                Comment


                                  bet taigi yra tų prekių lietuviškų už normalesnes kainas, ir nereikia praktiškai žvalgytis į užsienietiškas... nors kai žmonės parduotuvėse šluoja viską iš eilės, nepasižiūri nei į sudėtį, kokio š ten pridėta, kai pigesnė prekė yra be visų kancerogeninių priedų, tai ką čia ir kalbėti...

                                  Comment


                                    Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                    Jei į parduotuvę nuėjęs pirkti sūrio matau, kad pvz. lietuviškas kainuoja 4lt/150g, o vokiškas 3,5lt/150g kodėl turėčiau mokėti daugiau už lietuvišką (beveik neabejoju, kad vokiečių ūkininkas už pieną gauna daugiau nei lietuvių, o pieninės darbininkas Vokietijoje uždirba daugiau nei pieninės darbininkas Lietuvoje)? Tam, kad koks Trumpa greičiau persėstų iš Bentley į Rolls-Royce? Aš matau problemą - išpūstus pridėtinius kaštus ir ją sprendžiu man prieinamomis priemonėmis - nepirkdamas pervertintos prekės.

                                    Jei kuras brangsta ne dienom, o valandom - problemą sprendžiu paprasčiausiu būdu. Važinėju mažiau ir perku mažiau kuro.

                                    Ir t.t. ir pan. Aš negaliu sau leisti permokėti už kiekvieną niekniekį, todėl stengiuosi to nedaryti. O kodėl esu verčiamas permokėti? Apie tai gi visas straipsnis
                                    Dažniausiai yra atvirkščiai, užsienietiški maisto produktai brangesni ir pridėta kalnai E, tik etiketė gražesnė. O ten kur jų nėra tada kaina kosminė. Apie daržoves net nekalbu, agurko ar pomidoro skonis toks pat, kaip sušalusio vandens košė. Bet matau esi toks Vokietijos patriotas, kad pirktum tą sūrį ir už 40 Lt, išdurtum Lietuvos valdžią ir sukčius verslininkus. (Beje, 3,5 Lt/150g=23,33Lt/kg, tiek kainuoja pats geriausias lietuviškas fermentinis sūris).
                                    Ne tame esmė, kiek kas uždirba, tai jau pačios šalies vidaus reikalas kapitalo srautus teisingai paskirstyti, esmė, kad kai pirke užsienietišką prekę, visi pinigai nuplaukia į užsienį, kad kažkas nusipirktų naują BMW ar dar ką nors. O Lietuvoje negauna net ir tos mažesnės ar didesnės dalies nei ūkininkas nei darbininkas, taip pat valstybė neturi už ką tvarkyti kelių, mokėti pensijų. Turėtum įmonę, kuri pati kažką gamina ar bent tokioje dirbtum, tą suprastum ir kalbėtum kitaip. Turbūt net neįsivaizduoji kodėl kokioje nors Lenkijoje nebuvo krizės.
                                    Paskutinis taisė Lettered; 2011.06.14, 14:05.
                                    Flickr

                                    Comment


                                      Parašė bebop Rodyti pranešimą
                                      O dabar Hanz iš Vokietijos greičiau pakeis savo Bentley į Rolls-Royce. Tai kas tada geriau, kad pelnas ir pinigai nusėstų Vokietijoje ar Lietuvoje?
                                      Abiem atvejai pelnas "nusės" Vokietijoj, nes Rolls-Royce priklauso BMW.

                                      Šiaip jau Lietuvos Respublika yra pakankamai solidžiai apmokestinusi darbo santykius ir iš tokių samdomų varguolių kaip aš surenka nemažai biudžeto pajamų. Aš kaip pilietis ir rinkėjas norėčiau, kad Lietuvos Respublika darytų daugiau skatindama konkurenciją, ir ribodama monopolijas bei oligopolijas. To siekiu dalyvaudamas rinkimuose, o tarp rinkimų - man prieinamomis ekonominėmis priemonėmis.

                                      Pritariu senasnamas žodžiams "rinkis smulkių gamintojų prekę lietuvišką" - taip leisdami stiprėti smulkesniems verslininkas ir padėdami didinti konkurenciją.
                                      Tai visada viena iš svarstytinų alternatyvų.
                                      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                      Comment


                                        Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                        Abiem atvejai pelnas "nusės" Vokietijoj, nes Rolls-Royce priklauso BMW.
                                        Čia buvo tik pavyzdys. Tas pats verslininkas gali už tuos pačius pinigus kurti naujas darbo vietas Lietuvoje, kad plėstų savo verslą
                                        Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                                        Comment


                                          Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                          Aš kaip pilietis ir rinkėjas norėčiau, kad Lietuvos Respublika darytų daugiau skatindama konkurenciją, ir ribodama monopolijas bei oligopolijas.
                                          Nereikia čia jokios Lietuvos Respublikos. Pats pirkdamas lietuvišką smulkių gamintojų prekę/paslaugą skatini konkurenciją ir riboji monopolijas bei oligopolijas. Pradėti reikia nuo savo veiksmų, o ne nuo reikalavimų kitiems.
                                          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                          Comment

                                          Working...
                                          X