Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Infliacija Lietuvoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Galys Rodyti pranešimą

    Negaliu ginčytis, bet buvo interviu kur sakė kažką panašaus:
    Na ką gi, bus proga perskaityti knygą dar kartą. Beje, ji yra ne viena.

    Comment


      Lietuvoje metinė infliacija spalį padidėjo iki 8%. Kaip Rusijoje ir šiek tiek mažesnė nei Ukrainoje. Laukiam 10% ?

      Comment


        15min.lt 2021.11.18
        Infliacijos neatlaikiusi „Bitė“ kelia kainas, klientai primena „Omnitel“ skandalą
        Telekomunikacijų bendrovė „Bitė“ klientams kelia kainas. Įmonės teigimu, tokį sprendimą lėmė investicijos į naujoves, taip pat sparčiai kylanti infliacija.
        Tačiau klientai piktinasi, kad keičiamos net ir fiksuotos sutartys bei primena įmonei prieš daugiau nei dešimtmetį įvykusį „Omnitel“ skandalą, kuomet dėl pasikeitusios kainodaros tiekėjas neteko tūkstančių klientų

        http://www.15min.lt/m/id/verslas/fin...la-662-1598446
        Čia dar neaišku, ar "Bitės" kainos kyla dėl padidėjusio savininkų gobšumo (jis kartais švelniai vadinamas "investuotojų siekiu greičiau atpirkti investicijas") ir tai įtakos didesnę infliaciją, ar aplink kyla kainos dėl infliacijos ir "Bitės" kainų kėlimas yra infliacijos pasekmė.
        Abiem atvejais kainos kyla.

        Comment


          Parašė Romas Rodyti pranešimą
          15min.lt 2021.11.18
          Infliacijos neatlaikiusi „Bitė“ kelia kainas, klientai primena „Omnitel“ skandalą


          Čia dar neaišku, ar "Bitės" kainos kyla dėl padidėjusio savininkų gobšumo (jis kartais švelniai vadinamas "investuotojų siekiu greičiau atpirkti investicijas") ir tai įtakos didesnę infliaciją, ar aplink kyla kainos dėl infliacijos ir "Bitės" kainų kėlimas yra infliacijos pasekmė.
          Abiem atvejais kainos kyla.
          Telekomunikacijų kainos Lietovoje yra tikrai mažos. Jei norim turėti geriausias telekomunikacijų paslaugas ir įmones, kurios geba jas kurti reik norėt ir mokėt adekvačiai, nors mokėti daugiau šitoj srity tikrai apsimoka. Jau nebe tie laikai kai moki minimuma, o gauni visko, gerai ir daug.

          Comment


            Nepanašu, kad esame prie pigiausių. Daug visokių grafikų internete. Pvz. https://www.cable.co.uk/mobiles/worldwide-data-pricing/
            Show must go von!

            Comment


              Parašė VNS Rodyti pranešimą
              Nepanašu, kad esame prie pigiausių. Daug visokių grafikų internete. Pvz. https://www.cable.co.uk/mobiles/worldwide-data-pricing/
              Keista vertinti komunikacijas tik pagal 1GB mobilaus interneto kainas. O net ir tavo nuorodoje esame pigiausioje kategorijoje.

              Comment


                Manau, kad tai vienas geriausių mato vienetų 2021 m. Be to Austrijoj pigiau, Italijoj pigiau, Suomijoje pigiau Izraelyje išvis kapeikos...
                Show must go von!

                Comment


                  Parašė VNS Rodyti pranešimą
                  Manau, kad tai vienas geriausių mato vienetų 2021 m. Be to Austrijoj pigiau, Italijoj pigiau, Suomijoje pigiau Izraelyje išvis kapeikos...
                  Kodėl? Pagal tave komunikacija ribojasi z karta sulindusia tapšnokliuse?

                  Comment


                    Kol kas infliacijos fronte nieko gero

                    VZ.LT 2021.11.17
                    Infliacija Lietuvoje spalį buvo aukščiausia ES

                    Metinė infliacija Europos Sąjungoje spalį, lyginant su 2020 m. spaliu, siekė 4,4%, o euro zonoje – 4,1%, trečiadienį paskelbė Eurostatas.
                    Prieš metus infliacija ES sudarė 0,3%, o euro zona patyrė neigiamą, minus 0,3% vartotojų kainų augimą (defliaciją).

                    Metinės infliacijos palyginimas tarp valstybių narių rodo, kad aukščiausia infliacija spalį buvo Lietuvoje (8,2%), Estijoje (6,8%) ir Vengrijoje (6,6%). Mažiausia – Maltoje (1,4%), Portugalijoje (1,8%) ir Suomijoje bei Graikijoje (po 2,8%). Didžiausioje euro zonos narėje Vokietijoje vartotojų kainos spalį paaugo 4,6%, Latvijoje – 6%.

                    www.vz.lt/finansai-apskaita/...#ixzz7FTpnt7CG
                    VZ.LT 2021.11.29
                    Infliacija Lietuvoje lapkritį pakilo iki 9,3%
                    „Išankstinis metinės (2021 m. lapkritį, palyginti su 2020 m. lapkričiu) infliacijos įvertis, apskaičiuotas pagal SVKI, sudaro 9,3%. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo transporto prekių ir paslaugų, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų padidėjimas“, - teigiama Statistikos departamento pranešime.

                    www.vz.lt/finansai-apskaita/...#ixzz7FTtv59Ut

                    Comment


                      Labai juokinga lyginti kaip keitėsi Lietuvos banko prognozės.
                      Nors infliacija artėja į 1996 metų lygį (prieš 25 metus ji buvo 13,1%), Lietuvos bankas vis dar įsikibę tezės kad tai laikina ir kainos mažės. Tai yra ypač apgailėtina, nes LB labiau nei kas nors kitas žino kiek į apyvartą išleista nuiekuo nepadengtų pinigų ir kol kas nėra didiinamos palųkanų normos.

                      Vos prieš tris mėnesius (kai metinė infliacija jau siekė 6,3%) Lietuvos banko valdybos pirmininkas G. Šimkus sekė tokias pasakas:

                      Delfi lt 2021.09.21
                      Euro zonoje metinė infliacija rugpjūtį greičiausiai buvo tokia pati kaip liepą ir siekė 3 proc. „Taip, tai gali atrodyti keistai, kai taikomės į 2 proc. tikslą“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus. Tačiau jis ramina, kad kainų augimas turėtų būti trumpalaikis. (...)

                      ECB nepakeitė palūkanų normų. Taip pat euro zonos ekonomikos 2021 metų augimo prognozę padidino nuo 4,6 iki 5 proc., o infliacijos – nuo 1,9 iki 2,2 proc. G. Šimkus žurnalistams Lietuvoje sakė, kad infliacija metų eigoje gali augti toliau, tačiau akcentuojama, jog augimas yra trumpalaikis. „Jis yra nulemtas išaugusių naftos kainų, žemos palyginamosios bazės. Taip pat – tiekimo grandžių trukdžių.

                      www.delfi.lt/verslas/verslas....d?id=88186269
                      Delfi.lt 2021.09.27
                      Numatoma, kad infliacija Lietuvoje šiemet sieks 3,3 proc., 1,1 proc. punkto daugiau, nei prognozuota anksčiau.
                      Kitąmet infliacija šiek tiek sumažės ir sudarys 2,6 proc.


                      https://m.delfi.lt/verslas/verslas/a...hp?id=88284763

                      Comment


                        Dabartiniai Lietuvos banko pasisisakymai apie infliaciją

                        VZ.LT 2021.11.17
                        Gediminas Šimkus, Lietuvos banko valdybos pirmininkas ir Europos centrinio banko (ECB) valdančiosios tarybos narys, kiek anksčiau pabrėžė, kad spalį iki 8,2% pašokusi metinė infliacija Lietuvoje įspūdinga (prieš metus buvo tik 0,5%), tačiau tai nėra vienos Lietuvos reiškinys. Kainos auga visoje euro zonoje.
                        Skaičiuojama, kad du trečdaliai šios infliacijos Lietuvoje yra sukelta išorinių veiksnių, t. y., pakilusių importuojamų naftos, elektros, dujų kainų. Trečdalį sudaro atlyginimų augimas.

                        „Vertinant kainų pokyčius, Lietuva skiriasi nuo kitų valstybių atlyginimų dinamika. Atlyginimai auga dviženkliais skaičiais ir tai, be jokios abejonės, turi papildomą dedamąją infliacijos dinamikai Lietuvoje per kylančias paslaugų kainas ir pan. O tai iš principo ir paaiškina (aukštesnį – VŽ) infliacijos lygį Lietuvoje“, – kalbėjo LB vadovas.

                        www.vz.lt/finansai-apskaita/...#ixzz7FTykbwks
                        Lrytas.lt 2021.12.08
                        Lietuvos banko atstovė paaiškino, kodėl viskas taip brangsta
                        Šiandien paskelbtas lapkričio mėnesio vartotojų kainų indeksas patvirtino anksčiau skelbtus išankstinius duomenis – metinė infliacija, t. y. vidutinis kainų pokytis šių metų lapkričio mėn., palyginti su atitinkamu mėnesiu pernai, Lietuvoje viršijo 9 proc. Tai išties reikšmingas skaičius. Tačiau, tiek Europos Centrinio Banko, tiek Lietuvos banko vertinimu, šis infliacijos padidėjimas yra pereinamasis ir laikinas. Taigi, kas vyksta ekonomikoje ir koks yra centrinių bankų vaidmuo tokioje situacijoje?

                        Kodėl „viskas“ taip sparčiai brangsta? Liūto dalį infliacijos lemia trys priežastys: 1) pagal atsigaunančią paklausą nespėjančios sutrikusios tiekimo grandinės; 2) smarkiai pabrangę energetiniai ištekliai bei kitos žaliavos ir 3) bazės efektas.(///)

                        Kodėl infliacijos padidėjimas bus laikinas? Žvelgiant į ateitį, gamintojams atkūrus sumažėjusias atsargas, žaliavų paklausa turėtų mažėti, tad ir pagrindas tolesniam žaliavų kainų augimui jau netolimoje ateityje turėtų išblėsti. Be to, didelės kainos skatina didinti pasiūlą, dėl to įtampa žaliavų rinkoje taip pat turėtų atslūgti, o infliacija – sumažėti.

                        http://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-...skios-21667266

                        Paskutinis LB valdybos pirmininko pasisakymas itin suveltas.
                        Apie nuo 3,3% iki 2,6% "mažėsiančią" infliaviją, aišku nėra užsimenama.

                        15min.lt 2021.12.17
                        G.Šimkus paaiškina, kodėl Lietuvoje infliacija didesnė nei ES – gruodį gali siekti ir 10 proc.
                        Pagal infliacijos augimo tempus Lietuva pirmavo euro zonoje ir spalį, ir lapkritį. Išankstinė metinė infliacija lapkritį mūsų šalyje siekė 9,3 proc. ir buvo didžiausia euro zonoje, kur vidurkis siekė 4,9 proc., rodo Eurostato duomenys.


                        Lietuvos banko valdybos pirmininkas G.Šimkus penktadienį žurnalistams teigė neatmetantis galimybės, kad gruodį infliacija „gali pasiekti dviženklį skaičių“.
                        „Bet ne skaičius esmė – ji visada bus didelė. Suprantu, kad yra tas, kad pramušime dangų, bet svarbiausia, kad infliacija turėtų moderuotis ir kitų metų pradžioje turėtume pradėti matyti jos kritimą. Bet kuriu atveju, ji didelė ir jokio džiugesio nekelia, bet ir pajamos Lietuvoje auga labai sparčiai“, – teigė G.Šimkus. (...)

                        http://www.15min.lt/verslas/naujiena...oc-662-1615502
                        Beje, gal kas nors kas žino, ką reiškia posakis "infliacija turėtų moderuotis"?

                        Comment


                          Skamba kaip pilkos masės nuraminimas jai nesuvokiamais įmantriais žodžiais, kad viskas bus gerai.

                          Comment


                            Parašė Romas Rodyti pranešimą
                            Tai yra ypač apgailėtina, nes LB labiau nei kas nors kitas žino kiek į apyvartą išleista nuiekuo nepadengtų pinigų ir kol kas nėra didiinamos palųkanų normos.
                            Euras niekada nebuvo kažkuo "padengtas", kam čia rašyti tas fantazijas.
                            Paskutinis taisė Tomas; 2021.12.19, 11:56.
                            It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                            Comment


                              Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                              Euras niekada nebuvo kažkuo "padengtas".
                              Kalba eina apie eurus kurie įvairiomis formomis buvo išleisti 2020-2021 metais.

                              Comment


                                Jie "išleisti" lygiai tokiomis pačiomis formomis kaip ir pvz. 2005 metais.
                                It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                Comment


                                  Įdomu, jei dėl omikrono reiks įvest karantiną pvz. 3-4 savaičių, ar infliacija sulėtės dėl sumažėjusio vartojimo? Ar viskas iš vis išklers (t.y.kažkokie chaotiški destruksiniai procesai).

                                  Comment


                                    Parašė PoDV Rodyti pranešimą
                                    Įdomu, jei dėl omikrono reiks įvest karantiną pvz. 3-4 savaičių, ar infliacija sulėtės dėl sumažėjusio vartojimo? Ar viskas iš vis išklers (t.y.kažkokie chaotiški destruksiniai procesai).
                                    O kas bus po 4 savaičių? Nebebus omikrono?
                                    Flickr

                                    Comment


                                      Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                      O kas bus po 4 savaičių? Nebebus omikrono?
                                      Ką aš žinau, nelabai suprantu ką pvz. dabar tie Nyderlandai galvoja.

                                      Kiti sako, kad taip ar taip visi pereis omikroną nes per stipriai plinta.

                                      Tiesiog sakau, kad aplamai karantinas, pvz. pilnos lovos 240 žmonių reanimacijoje, prilėtins vartojimą, tai gal ir infliacija sustos.

                                      Comment


                                        Parašė PoDV Rodyti pranešimą
                                        Tiesiog sakau, kad aplamai karantinas, pvz. pilnos lovos 240 žmonių reanimacijoje, prilėtins vartojimą, tai gal ir infliacija sustos.
                                        Kainų kilimas nesustos. Ji tik gali nusikelti vėliau dėl omikrono. Omikronas tik labiau paskatins valdžią (ES, ECB, Lietuvą) pumpuoti pinigus.

                                        Esu tikras, kad kainų kilimas nesugrįš iki 2% ar net 5%, bet jis gali kažkiek sulėtėti, bet žinoma tik laikinai. Bet kokiu atveju tokio šoko kaip per pirmą covido bangą nebus. Rinka jau ruošiasi omikronui.

                                        Comment


                                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                          O kas bus po 4 savaičių? Nebebus omikrono?
                                          Verslo lobistai papirks pakankamą kiekį politikų.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X