Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Infliacija Lietuvoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Analitikas PlėtRa Rodyti pranešimą
    Psichologinę ribą pasiekėm, klausimas, kokios bus pasekmės? Latvijoj ir Estijoj vis liūdniau, o mes vis dar laikomės. Drąsi šalis.
    šalis kaip šalis. Drąsi valdžia

    Comment


      Patikslinta metinė infliacija sausį – 10 proc.

      Parašė lrt.lt
      Patikslinta metinė infliacija, 2008 m. sausį palyginus su 2007 m. sausiu, sudarė 10 proc., praneša Statistikos departamentas.

      Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėja Nadiežda Alejeva buvo sakiusi, kad didesnės metinės infliacijos šalyje būta tik prieš vienuolika metų – 1997 metų vasarį, kai ji siekė 10,7 proc.

      Į dešimtmetį nematytas viršūnes vartotojų kainos Lietuvoje ėmė kopti spalį, kai metinės infliacijos rodiklis pakilo iki 7,6 proc.

      Comment


        Rekordinė infliacija euro zonoje nemažėja

        Parašė VZ.lt
        Infliacija Europoje praėjusį mėnesį išliko didžiausia nuo pat euro įvedimo. Tai verčia Europos centrinį banką (ECB) nekeisti palūkanų normų, nors ekonomikos augimas ir sulėtėjo.

        Vartojimo prekių kainos euro zonoje vasarį padidėjo 3,2%, praneša Liuksemburge įsikūręs Europos Sąjungos statistikos biuras "Eurostat". Tokia pati infliacija buvo ir sausį - didžiausia nuo euro įvedimo 1999 m.

        Maisto - kviečių, sojos pupelių ir kukurūzų, taip pat naftos kainos išaugo iki rekordinių aukštumų. Tai gali lemti, kad devintus metus iš eilės infliacija laikysis virš ECB nustatytos 2% viršutinės ribos. Europos Komisija vasarį padidino 2008 m. metinę infliacijos prognozę nuo 2,1% iki 2,6% - tai būtų didžiausias metų vidurkis nuo tada, kai įvestas euras.

        ECB patikslintas ekonomikos augimo ir infliacijos prognozes paskelbs šią savaitę, kai banko strategai vėl susirinks tartis dėl palūkanų normų. Visi 54 naujienų agentūros „Bloomberg“ apklausti ekonomistai sako, kad centrinis bankas paliks galioti dar praėjusį birželį nustatytą 4% bazinę normą.

        Comment


          Beveik 11 procentų siekianti infliacija - dar ne viršūnė

          Comment


            mano nuomone, labai geras straipsnis apie infliaciją, ir jos išskirstymą:
            http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/...hp?id=16314980

            Ypač daug pasako ši dalis:
            Lietuvos laisvosios rinkos institutas ne kartą atkreipė dėmesį, kur yra tokio pinigų kiekio kilimo Lietuvoje šaltiniai: ES parama (apie 2 mlrd. per metus); biudžeto deficitas, kuris dengiamas skolinimusi daugiausiai iš užsienio ( 1 mlrd. per metus); emigrantų į Lietuvą siunčiami pinigai (kai kuriais skaičiavimais apie 2 mlrd. per metus); kreditiniai ištekliai iš užsienio bankų, o ne iš taupymo Lietuvoje.
            Aišku, kad ES parama realaus nuvertėjimo neduoda (nes tai yra negrąžinami pinigai, kuriuos galime išleisti kad ir užsienyje).
            emigrantų siunčiami pinigai į Lietuvą, suprantama, pasilieka valiutų keityklose, ir tik kelia lito paklausą.
            Na, o 50proc infliacija gali būti vien tik dėl 1mlrd biudžeto skolos.

            Comment


              Infliacija peržengė 11% ribą

              Parašė VZ.lt
              2008 m. kovo mėnesį metinė infliacija peržengė 11% ribą ir sudarė 11,3%, taip ji po ilgo laiko viršijo Estijos infliaciją. Ruošiantis įsivesti eurą svarbi vidutinė metinė infliacija pasiekė 7,3%.

              Estijos infliacija kovą sumažėjo nuo 11,3% vasario infliacijos ir buvo 10,9%.

              Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė 18,1% pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 17,6% būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro, 13,7% – transporto grupių prekės ir paslaugos ir 3,7% atpigę drabužiai ir avalynė, praneša Statistikos departamentas.

              Statistikos departamentas prognozavo, kad mėnesinė infliacija pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) kovą sudarys 0,8%. Pagal vartotojų kainų indeksą apskaičiuotoji sudarė 1%. Infliacija pagal SVKI turi būti paskelbta artimiausiomis dienomis.

              Prognozuota, kad metinė infliacija pagal SVKI turėtų kovą pasiekti 11,2%.

              Vasarį metinę infliacija siekė 10,8%. Vidutinė metinė infliacija vasarį sudarė 6,8%.

              Finansų ministerija, balandžio pradžioje jau ne pirmą kartą šiemet atnaujinusi visų 2008 metų infliacijos prognozes, mano, jog pagal suderintą vartotojų kainų indeksą skaičiuojama metinė infliacija gruodžio mėnesį sudarys 6,8%, tuo tarpu vidutinė metinė infliacija išaugs iki 9,2%.

              Pasak analitikų, infliacija piką Lietuvoje pasieks kovą-balandį.


              11 metų atgal

              Pasak Birutės Stolytės, Statistikos departamento atstovės, pastarąjį kartą didesnė nei šį kovą metinė infliacija buvo 1997 m. sausį – 12,7%. Kad Lietuvos infliacija grįžtų į 1996 metų laikus, ji turi peržengti 13,1% - tiek metinė infliacija sudarė 1996 m. gruodį.

              2008 m. kovo mėn. bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 1,4% per mėnesį pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 2,5% – viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos, 1,3% – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 0,7% – transporto, 0,6% – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupių prekės ir paslaugos.

              Iš maisto produktų labiausiai brango daržovės ir bulvės, duona ir grūdų produktai, vaisiai ir uogos.

              Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kainų padidėjimą nulėmė 3,1% brangusios cigaretės, jų kainą pakėlė nuo kovo 1 d. padidėjęs akcizo mokestis.


              Nebeliko pinigų iliuzijos

              Kovo mėnesio infliacijos netikėtumu niekaip nepavadinsi, sako AB SEB bankas antradienį išplatintame komentare. Pasak banko analitikų, metinės infliacijos rodiklis užsibus 11-12% intervale dar keletą mėnesių, bus itin sudėtinga sumažinti 2008 m. vidutinę metinę infliaciją iki mažiau kaip 10% lygio.

              Analitikai nemato jokių galimybių per artimiausius porą mėnesių „nuspausti“ metinio infliacijos rodiklio iki vienaženklio dydžio.

              „Prieš pusmetį ar metus kainas didino tie pardavėjai, kurie turėjo tam konkrečių priežasčių, tuo tarpu dabar jos didinamos, siekiant „apsaugoti“ nykstančią pelno maržą ir perkamąją galią. Tai yra visiškai suprantama – „išgaravo“ ne tik pirkėjų, bet ir pardavėjų pinigų iliuzija: įsivaizdavimas, kad konkreti pinigų suma tebeturi tą pačią perkamąją galią kaip ir anksčiau“, - sakoma pranešime.

              Pasak jo, norint, kad kitą mėnesį metinė infliacija sumažėtų iki 10%, balandžio mėnesį turėtų būti užfiksuota 0,3% defliacija, o tai yra sunkiai įsivaizduojamas dabartinėmis sąlygomis reiškinys.

              Comment


                Gyvenimas gerėja valstybė bent laikini turėtų padidinti mokesčius gyventojams ir taip pažaboti infliaciją. Gyventojai, gavę mažesnius pinigus, mažiau vartos ir tokiu būdu sumažės infliacija. Deja, artėjant rinkimams, valdžia mąsto ne gyventojų, o savo naudai, nes mokesčių laikinas padidinimas nors ir suteiktų naudos, bet daugiau nei pusė Lietuvos minkštapročių taip ir nesuprastų mokesčių padidinimo teikiamos naudos ir keiktų valdžią dėl neva blogo sprendimo.
                www.nvtka.lt - Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija. Tapk ir tu jos dalimi!

                Comment



                  Lietuvoje darbo jėgos apmokestinimas ir taip gana didelis. O "juodiems" pinigams (kurių pas mus laaaaabai daug) tai įtakos nedarys.
                  It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                  Comment


                    Kaip Kirkilas pasakytu kaimo bobutei "Infliacija normalus reiskinys ji egzistuoja visoje ES". Nors NT bumas stojo , bet del to infliacija nesumazejo. tai kas gi ta infliacija ir ka mes taip labai vartojame ?

                    Comment


                      I infliacija NT kainos neskaiciuojamos. Jei butu buvusios skaiciuojamos, ta infliacija nuolat butu buvus ir 11 ir 31 proc.

                      Vartoja visi viską iš eilės. Įdomumo dėlei atsisėsk Akropolį savaitgalį ant suoliuko ir stebėk kas vyksta. Ypač mašinas pradėjo pirkt žmonės, kol NT nebeperka, žiauriai didėja pardavimai. Taip pat šluoja ir baldus, buitinę techniką, telikus, kompus, perką kaip išprotėję. Į skolą...
                      Jūsų,
                      Analitikas PlėtRa™

                      Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                      Comment


                        „Finansų analitikai nemato jokių vilčių, kad Lietuvos metinė infliacija šiemet galėtų sumažėti iki vienženklio skaičiaus", - praneša Žinių radijas.

                        Verslosavaite.lt

                        Comment


                          Parašė rimantasg Rodyti pranešimą
                          „Finansų analitikai nemato jokių vilčių, kad Lietuvos metinė infliacija šiemet galėtų sumažėti iki vienženklio skaičiaus", - praneša Žinių radijas.

                          Verslosavaite.lt
                          Mane beveik istiko sokas, kai buvo paskelbta, kad infliacija Latvijoje siekia (berods) 14%... dabar tiesiog idomu, kuo visa tai baigsis ir kiek sausi islipsim is balos.

                          Comment


                            Parašė matroskinas9 Rodyti pranešimą
                            kas gi ta infliacija ir ka mes taip labai vartojame ?
                            brangsta kuras, dujos, energetiniai ištekliai, transportas, kitos paslaugos, maistas ir t.t.

                            Comment


                              Parašė John Rodyti pranešimą
                              Mane beveik istiko sokas, kai buvo paskelbta, kad infliacija Latvijoje siekia (berods) 14%... dabar tiesiog idomu, kuo visa tai baigsis ir kiek sausi islipsim is balos.
                              Jonai, 16,8% ir ji vis dar tebeauga, tiesą sakant tikrai nejauku skaityti tokias naujienas

                              >>> Didžiausia ir vis dar auganti infliacija - Latvijoje

                              Comment


                                Žiūrint iš dabartinės situacijos - gal ir gerai, kad 2007 pradžioje nebuvo įvestas euras. Nes būtų išsipildžiusios visos bobučių baimės ("viskas branks"), ir dėl kainų šuolio būtų kaltas euras.

                                Comment


                                  17% infliacija... net nezinau, ka galvoti. Tiesiog apsimesiu, kad "nieko" nevyksta, nes kitaip ims darytis baisu...

                                  Comment


                                    Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
                                    Žiūrint iš dabartinės situacijos - gal ir gerai, kad 2007 pradžioje nebuvo įvestas euras. Nes būtų išsipildžiusios visos bobučių baimės ("viskas branks"), ir dėl kainų šuolio būtų kaltas euras.
                                    Ir aš lygiai tą patį sau mintyse kartojau ne kartą ir atsimenu kai ne vienam pažystam aiškinau, kad euras ir kainų augimas nieko bendro neturės. Dabar tikrai net bijau pagalvoti kas būtų jeigu euras būtų buvęs įvestas, jau ir aš seniai po žeme kur nors pūčiau ir pati valiuta, o gal ir visa ES būtų 9 kartus prakeikta. Aišku ne visų, bet nuomonė 'ore' tokia tvyrotų, tada bent jau būtų buvę ką ramią sąžine apkaltinti. Todėl dabar tikrai džiaugiuosiu, matyti, kad dar nebuvome subrendę tam tikrai.

                                    Comment


                                      Parašė pauliaK Rodyti pranešimą
                                      Ir aš lygiai tą patį sau mintyse kartojau ne kartą ir atsimenu kai ne vienam pažystam aiškinau, kad euras ir kainų augimas nieko bendro neturės. Dabar tikrai net bijau pagalvoti kas būtų jeigu euras būtų buvęs įvestas, jau ir aš seniai po žeme kur nors pūčiau ir pati valiuta, o gal ir visa ES būtų 9 kartus prakeikta. Aišku ne visų, bet nuomonė 'ore' tokia tvyrotų, tada bent jau būtų buvę ką ramią sąžine apkaltinti. Todėl dabar tikrai džiaugiuosiu, matyti, kad dar nebuvome subrendę tam tikrai.
                                      na bent kiek mastanciam ir tuomet buvo aisku, kad euras kaip tik ir neivestas del JAU per daug kylanciu kainu (= ivardintu kaip per dideles infliacijos).

                                      Comment


                                        Parašė sauls Rodyti pranešimą
                                        na bent kiek mastanciam ir tuomet buvo aisku, kad euras kaip tik ir neivestas del JAU per daug kylanciu kainu (= ivardintu kaip per dideles infliacijos).
                                        O kaip tai paaiskintum "eiliniam" pilieciui? Butum isvadintas neismaneliu, o paprases argumentu, butum pasiustas ant 3 raidziu ar dar toliau

                                        Comment


                                          Infliacija šuoliuoja toliau

                                          Parašė lrt.lt
                                          Lietuvoje viskas toliau brangsta: balandį metinė infliacija vėl buvo rekordinė ir sudarė 11,7 proc., praneša Statistikos departamentas.

                                          Tuo metu 2008 m. balandį, palyginti su kovu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,2 proc.

                                          Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė 17,5 proc. pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 18,3 – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro, 13,9 proc. – transporto grupių prekės ir paslaugos ir 3,1 proc. atpigę drabužiai ir avalynė.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X