Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie Baltarusijos santvarką ir ekonomiką

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kovoja Ukrainos pusėje esamu metu. O kas bus ateityje galima spėlioti.
    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

    Comment


      Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
      Kam ES reikia tokio trojos arklio?
      Tai ne iš karto. Ukraina tarkim, jau ES pusėje, bet dar ne ES. Nuo noro stoti į ES iki narystės yra ilgas kelias. O Baltarusijos pasikeitusi kryptis išpsręstų mums 3 problemas - Suvalkų kalidariaus, mūsų rytinės sienos ir buferinės zonos.
      Snowflakes will attack U <3

      Comment


        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

        O Baltarusijos pasikeitusi kryptis išpsręstų mums 3 problemas - Suvalkų kalidariaus, mūsų rytinės sienos ir buferinės zonos.
        dėl kalidariaus ir buferio nesivelsiu į diskusiją, bet kas liečia rytinę LR sieną - įdomu, ar belarusai negalėtų tą evoliuciją pradėti jau dabar iškart ir bent jau šiapus mūsų sienos? Gal žiūūū ir "rodyčiai" iš RB pasitemps paskui?...

        Štai kaip pavyzdį imu ne bet kokias, bet išilgai LR / RB sienos prilipusias "vylenščyznos" rinkimų apygardas ir jų rezultatus 2020-ųjų rinkimuose. Dėl jų etninių savybių logiška jas suvokti kaip RB sociumo ektrapoliaciją. Už koloradinius zombius gauti procentai atrodo taip:

        Buivydzka apl. (nr.3) - 75,5%
        Mostišska apl. (nr.18) - 73,3%
        Lavonišska apl. (nr.19) - 70,3 %
        Šumska apl. (nr.17) - 70%
        Mednicka apl. (nr.26) - 71,6%
        Tabarišska apl. (nr. 27) - 78,5%
        Butrimanska apl. (nr.10) - 81,2%
        Jančiūnska apl. (nr. 11) - 78,2%
        Tausiūnska apl. (nr.71) - 77,3%
        Dailydska apl. (nr. 35) - 83,2%
        Milkunska apl. (nr. 33) - 84,3 %
        Krakūnska apl. - (nr.31) - 88,3% !

        Taigi, kol kas gaunasi taip, kad Rytų Lietuva ... Lukašenkai buferis, o ne jie mums mūsų svajose.



        Comment


          Parašė Gator Rodyti pranešimą

          Kas čia tokie? Sprendžiant iš nulio pranešimų į tokį super skambų pareiškimą (tūkstančiai imsis valdžios nuvertimo jėga), tai kažkokie apsišaukėliai?
          Ukrainos pusėje kovoja daug užsieniečių, bet baltarusių ten yra daugiausiai, jie net savo atskirą batalioną suformavo ir skirtingai nuo Kadirovo tik tokerių - jie iš tiesų kovoja. Jų ten jau yra šimtai ir vis pildosi. Pranešimų apie juos buvo nemažai, o daugiau apie jų veiklą galima sužinoti jų telegram kanale.

          Mano nuomone tai yra naujas Lukašenkos galvos skausmas, nes jis žino kaip reikia kovoti su šimtais tūkstančių taikių baltarusių, bet ką daryti su tūkstančiu gerai apmokytų ir ginkluotų baltarusių? Jeigu jie nuspręs surengti 'spec. operaciją' - tai nebus kova mūšio lauke su Baltarusijos armija, tai bus spec. operacija paimant Lukašenką, jo sūnų ir kitus aukščiausio rango pareigūnus į nelaisvę. Istorijoje tokių atvejų pilna ir jeigu tokia operacija yra gerai suplanuota - nuo jos yra labai sunku apsisaugoti.

          Comment


            Kažkuriam video, kur jie duoda priesaiką, kažką sako apie "Velykaja Kniazstva Litovska" ar kažkaip panašiai. Na tai čia, galima sakyti, yra alternatyvios Baltarusijos beužgimstanti kariuomenė. Klausimas, kiek jiems pavyks įsitvirtinti ar apskritai išlikti, bet reiškinys gana įdomus ir turbūt nematytas, kaip minimum, nuo WW2.

            Comment


              Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
              jis žino kaip reikia kovoti su šimtais tūkstančių taikių baltarusių, bet ką daryti su tūkstančiu gerai apmokytų ir ginkluotų baltarusių?
              šimtai tūkstančių taikių belarusų niekad nekovojo su Lukašenka. Šimtai tūkstančių taikių belorusų išėjo kelis kartus protesto vardan pasivaikščioti geru oru dviejų rugpjūčio savaičių bėgyje pakiliame anturaže, o po to dingo kaip kamparas ir daugiau nepasirodė. Kovojo ne šimtai, o dešimtys tūkstančių. Ir tai tik todėl, kad tų dešimčių tūkstančių taikus protestas diktatoriaus akyse buvo suvoktas kaip "kova", iššūkis, maištas... Nesutirštinkim spalvų.

              Comment


                Parašė John Rodyti pranešimą
                Kažkuriam video, kur jie duoda priesaiką, kažką sako apie "Velykaja Kniazstva Litovska" ar kažkaip panašiai. Na tai čia, galima sakyti, yra alternatyvios Baltarusijos beužgimstanti kariuomenė. Klausimas, kiek jiems pavyks įsitvirtinti ar apskritai išlikti, bet reiškinys gana įdomus ir turbūt nematytas, kaip minimum, nuo WW2.
                "alternatyvi belarusija" automatiškai nurodo į "alternatyvią istoriją" ir į kitus panašaus tipo kliedesius... Šitas žanras yra super-turbo-populiarus rusiškoje utopistinėje sąmonėje. Be milijonų rusų grafomanų šitame vaizduotės lauke pasižymėjo rusų literatūros klasikas-disidentas Aksionovas. Jo žymus romanas "Ostrav Krym" plėtojo utopistinį alternatyvios istorijos siužetą apie "rusiškąjį Taivaną" kaip atsvarą SSRS. Altenatyvi Belarusija pačių belarusų ligotoj fantazijoje - tai alternatyvioji VAIŠNORIJA su herbais, himnais, Kalinovskiais ir likusias fantasy-pričendalais, ir kas be ko - visais "litvinistiniais" kliedesiais. Kaip ir būdinga rytų slavams, jie patys neskiria kur baigiasi post-modernus "stiobas" apie Vaišnoriją ir kur prasideda jų "regioninis patriotizmas". Belieka konstatuoti seniai žinomą tiesą, jog "tautinis sąmoningumas" gimsta iš politinio sąmoningumo, o ne iš pseudo-istorinių identitetų ar marginalių subkultūrų.
                Paskutinis taisė Sapiensys; 2022.04.20, 17:30.

                Comment


                  Parašė Sapiensys Rodyti pranešimą

                  šimtai tūkstančių taikių belarusų niekad nekovojo su Lukašenka. Šimtai tūkstančių taikių belorusų išėjo kelis kartus protesto vardan pasivaikščioti geru oru dviejų rugpjūčio savaičių bėgyje pakiliame anturaže, o po to dingo kaip kamparas ir daugiau nepasirodė. Kovojo ne šimtai, o dešimtys tūkstančių. Ir tai tik todėl, kad tų dešimčių tūkstančių taikus protestas diktatoriaus akyse buvo suvoktas kaip "kova", iššūkis, maištas... Nesutirštinkim spalvų.
                  Šimtai tūkstančių baltarusių išėjo į protestus prieš Lukašenką. Vien proteste Minske buvo skaičiuojama 200K+ protestuotojų vienu metu. Vadinti tai 'pasivaikščiojimu' nereikėtų. Aš nelabai suprantu pozicijos, kai baltarusiai kaltinami, kad 'jie nekovojo'. Aš nelabai suprantu ką tai reiškia, nes jeigu eiti į kovą su molotovo kokteiliais prieš automatus - tai mes žinom koks tokios kovos rezultatas būtų. Mums lengva kalbėti, kada mes laisvę iškovojom per kelias dienas ir su 13 aukų. Klausimas tada - o kodėl mes to laukėm 50 metų? Kodėl tos laisvės neiškovojom anksčiau? Atsakymas paprastas - kol buvo tokios represijos, kaip Baltarusijoje šiandieną, Lietuvoje nebuvo jokio rimtesnio pasipriešinimo sovietų valdžiai (šimtatūkstantinių protestų ir pan.). Pasipriešinimas atsirado tada, kada tai tapo įmanoma daryti nebūnant pasodintam į kalėjimą ir ten nukankintam. Dėl to man yra visiškai suprantama, dėl ko baltarusiai šiandieną neina į gatves protestuoti, nes Lietuvoje mes taip gyvenom dešimtmečius. Man nesuprantama kai iš jų yra reikalaujama tą daryti sėdint šalyje, kur nėra represijų ir kankinimų, juolabiau, kad tie protestai tiesiog eliminuotų aktyvistus ir neduotų jokio rezultato.

                  Comment


                    viskas tvarkoj. Sakykim tu šimtu procentų teisus. Tik va į tavo begalinius man adresuotus "-Aš nesuprantu..." leisk man peradrersuoti tau savąjį "-Aš nesuprantu". Jeigu viskas, ką čia parašei yra tiesa (o tai ne visai tiesa, bet tiek to), tai aš nesuprantu, AŠ TIKRAI NESUPRANTU iš kur pas tamsta turėtų dygti tas nuolatinis optimizmas. Jei lauki 50-imt metų ir su vėjeliu pra_isi tą vienintelį šansą, kodėl reikia įkalbinėti kitus, jog ateityje ten bus kitaip?

                    P.S. beje ukrainiečiai per Euromaidaną ėjo taikiai pasivaikščioti į taip vadinamas "narodnas vėčes" ne rugpjūčio, o laprikčio/gruodžio mėnesiais ir tai tęsėsi ir tęsėsi per baisiausius šalčius nemažtančia apimtimi.

                    Comment



                      Kodėl tu lygini baltarusių protestus su Maidanu? Juk maidano metu nebuvo jokių kankinimų ir koncentracijos stovyklų. Jie protestavo ištisus 3 mėnesius, kol pagaliau pasileido šūviai į juos ir tada Janukovičius po dienos ar dviejų pabėgo iš Ukrainos ir Rusija pradėjo savo okupaciją.

                      AŠ TIKRAI NESUPRANTU iš kur pas tamsta turėtų dygti tas nuolatinis optimizmas. Jei lauki 50-imt metų ir su vėjeliu pra_isi tą vienintelį šansą
                      Apie kokį šansą tu kalbi? Baltarusiai turėjo šansą - po 2020 m. rinkimų prasidėjo didžiausi Baltarusijos istorijoje protestai, kurie vedė prie to, kad dauguma Lukašenkos samdinių pradėjo bijoti. Priminsiu, kad tuo metu išsijungė propagandinė televizija, nes joje nebeliko kas dirba. Bet tada atėjo 'didysis išvaduotojas' Putinas, kuris pasiuntė savo Kremlinius propagandistus (panašiai, kaip 1991 m. buvo atakuojamas TV bokštas Vilniuje). Ir tai nebuvo tik TV, Kremlius įsikišo visu 100% ir išsaugojo Lukašenkos valdžią. Dėl to baltarusiai jokio šanso išsivaduoti neturėjo. Jie būtų tą šansą turėję, jei nebūtų įsikišęs Kremlius. Bet matant, kas dabar vyksta Ukrainoje, negi mes būsime tiek naivūs tikėti, kad Putinas nebūtų tiesiog išskerdęs visus tuos protestuotojus už demokratiją Baltarusijoje? Apie kokį 'vieną šansą per 50 metų Baltarusijai tapti demokratija' tu kalbi?

                      Comment


                        Parašė Sapiensys Rodyti pranešimą
                        Belieka konstatuoti seniai žinomą tiesą, jog "tautinis sąmoningumas" gimsta iš politinio sąmoningumo, o ne iš pseudo-istorinių identitetų ar marginalių subkultūrų.
                        O iš ko giminė lietuvių "tautinis sąmoningumas"? Jei sakot, kad visa tai nesąmonė, tai baltarusiai jums tiesiog rusai?
                        Flickr

                        Comment


                          Baltarusijos geležinkeliai neapsisprendžia kieno Krymas :-)

                          Click image for larger version

Name:	bel_žd_Screenshot 2022-04-20 210117.jpg
Views:	424
Size:	54,7 kB
ID:	1963762
                          -

                          Comment


                            Baltarusija dabar sunkioje situacijoje ir toliau reikalai blogėja. Būtent ekonominiai. Sankcijos šalį spaudžia daug stipriau nei Rusiją, nes baltarusiai neturi nei savo dujų, nei naftos, nei nieko. Jau pasirodė informacija apie Makėjaus laiškus Vakarams, vizų panaikinimas kaimynams. Čia tokie ženklai ne iš didelės meilės. Be to, baltarusių visuomenė jau anksčiau buvo nepatenkinta Lukašenka, po Ukrainos, Putino reitingas irgi kritęs, dar pridėjus smarkų ekonominį pablogėjimą, gali būti neramumų

                            Comment


                              Parašė Alfas Vingys Rodyti pranešimą
                              Baltarusija dabar sunkioje situacijoje ir toliau reikalai blogėja. Būtent ekonominiai. Sankcijos šalį spaudžia daug stipriau nei Rusiją, nes baltarusiai neturi nei savo dujų, nei naftos, nei nieko. Jau pasirodė informacija apie Makėjaus laiškus Vakarams, vizų panaikinimas kaimynams. Čia tokie ženklai ne iš didelės meilės. Be to, baltarusių visuomenė jau anksčiau buvo nepatenkinta Lukašenka, po Ukrainos, Putino reitingas irgi kritęs, dar pridėjus smarkų ekonominį pablogėjimą, gali būti neramumų
                              Čia tik mums taip atrodo, bet realybė tokia, kad karas visuomenes ten kaip tik mobilizuoja, pažiūrėkit į putino reitingą.
                              Flickr

                              Comment


                                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                                Kodėl tu lygini baltarusių protestus su Maidanu? Juk maidano metu nebuvo jokių kankinimų ir koncentracijos stovyklų. Jie protestavo ištisus 3 mėnesius, kol pagaliau pasileido šūviai į juos ir tada Janukovičius po dienos ar dviejų pabėgo iš Ukrainos ir Rusija pradėjo savo okupaciją.
                                Ponuli, negi tikrai lygini vaflių lygio protestą su numautom tampkutėm ir basom stovėjimu ant suoliukų su Maidanu? Pirštą lygini su žinai kuo. Vien 2013 m. lapkritį Janukovičiaus mentai išvaikė studentus ("Studentų Maidanas"), kuris išvaikytas buvo nevaikiškai. Studentus ir kitus aktyvistus žiauriai daužė. Belarusų pradžioje niekas taip nekapojo. Po to, jeigu pameni, susirinko masė žmonių ir prasidėjo kovos su "Berkut'u", kurio buvo privežta keli tūkstančiai. Per porą dienų po šito veiksmo susirinko apie 100 tūkst. žmonių. Jau gruodžio 1 d. Maidane buvo apie 800 tūkst. žmonių. Tada įvyksta žiauri kova su "Berkutu" ir tituškom, jau pastatytos barikados, deginamos padangos, žmonės ginklavosi. 2014 vasario 18-19-20 įvyksta paskutinis bandymas išvaikyti Maidaną, kai Instituto g. sušaudoma (kalašnikovais ir snaiperine ginkluote) eilė maidaniečių. Maidanas truko 94 dienas (tai ilgiau negu 3 mėn.), žuvo 106 žmonės ("Небесная Сотня"), eilė sužeistų. Baltarusiams iki Maidano trūko "tik" dar daugiau žmonių, realios kovos, ryžto, pasiaukojimo ir, žinoma, aiškių tikslų. Rezultatus matome.

                                Comment



                                  Kaip galima nesuprasti, kad yra viena protestuoti Lietuvoje ar Ukrainoje ir visai kas kita protestuoti kokioje Rusijoje ar Baltarusijoje. Protestai Baltarusijoje buvo masiniai, šimtai tūkstančių žmonių išėjo į gatves, pasakymas, kad tai "vaflių lygio protestas su numautom tampkutėm ir basom stovėjimu ant suoliukų" yra ne kas kita, kaip neadekvatus situacijos vertinimas.

                                  Comment


                                    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                    yra ne kas kita, kaip neadekvatus situacijos vertinimas.
                                    Man atrodo pats, tamsta, neadekvačiai vertini situaciją. Net lyginti visuomenes balarusių ir ukrainiečių nėra kaip. Žinoma, kaip baltarusiams bent tiek gerai, kad tiek sugebėjo, nors koks to rezultatas? Tegu toliau tapkes nusiima ir stovi ant suoliukų, tikrai pasieks daug. Kai protestas neturi jokio aiškaus tikslo, visuomenė yra amorfiška, taikiai stoja prieš galvažudžius ir kelia siaurus tikslus, tai ir turi minusinį rezultatą.

                                    Comment


                                      Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                      Čia tik mums taip atrodo, bet realybė tokia, kad karas visuomenes ten kaip tik mobilizuoja, pažiūrėkit į putino reitingą.
                                      Sunku objektyviai spręsti apie reitingus, kai "neteisingai" pasireiškus gręsia iki 15 metų.
                                      Snowflakes will attack U <3

                                      Comment


                                        Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                        Čia tik mums taip atrodo, bet realybė tokia, kad karas visuomenes ten kaip tik mobilizuoja, pažiūrėkit į putino reitingą.
                                        Baltarusijoje nelabai. Kaip jau rašiau apie gimines, tai jų tarpe santykinė apatija. Tai didžioji dalis visuomenės tokia ir yra.
                                        Dabar galvoja daugiau, kaip išgyventi, nes jau dabar sunku, o padėtis, matomai, tik prastės.
                                        Idėjinių putinistų ten nedaug, pagrinde kariškiai ir nukvakę prorusiški pensininkai.

                                        Comment


                                          Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                                          Tai ne iš karto. Ukraina tarkim, jau ES pusėje, bet dar ne ES. Nuo noro stoti į ES iki narystės yra ilgas kelias. O Baltarusijos pasikeitusi kryptis išpsręstų mums 3 problemas - Suvalkų kalidariaus, mūsų rytinės sienos ir buferinės zonos.
                                          Na ok, 60 metų po sienos su Rusija uždarymo galima būtų svarstyti.
                                          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                                          Šimtai tūkstančių baltarusių išėjo į protestus prieš Lukašenką. Vien proteste Minske buvo skaičiuojama 200K+ protestuotojų vienu metu. Vadinti tai 'pasivaikščiojimu' nereikėtų. Aš nelabai suprantu pozicijos, kai baltarusiai kaltinami, kad 'jie nekovojo'. Aš nelabai suprantu ką tai reiškia, nes jeigu eiti į kovą su molotovo kokteiliais prieš automatus - tai mes žinom koks tokios kovos rezultatas būtų.
                                          Jeigu protestuojama taip, kad bijoma ant žolės užlipti nes gausi baudą, tai ten ir yra pasivaikščiojimas o ne protestas. O kas būna kai "su molotovais eini prieš automatus" jau žinom - maidanas būna.
                                          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                          Juk maidano metu nebuvo jokių kankinimų ir koncentracijos stovyklų.
                                          lol.

                                          Gerus anekdotus čia skaldai, tikrai pralinksminai.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X