Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie Baltarusijos santvarką ir ekonomiką

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Esmė tame, kad Kremlius kartoja mantrą "neįstatyminis valstybinis perversmas". Kai tuo tarpu, netgi Putinas tapo prezidentu keistu nekonstituciniu būdu, kaip "prijemnikas". Putino kumyrai yra GKČP, kurie bandė įvykdyti perversmą, Stalinas, kuris dalyvavo Rusijos Spalio perversme.
    Baltarusijos atveju šimtatūkstantiniai protestai turi kažkokį reprezentatyvumą. Niekas nesusitarė pogrindyje ir nemėgino pašalinti Lukašenkos. Atvirkščiai, bet kokia politinė konkurencija buvo naikinama vos užgimus. Jis ir dabar turi absoliučią valdžią ir neeina į JOKĮ dialogą su didele (o dabar gal net absoliučia) visuomenės dalimi. Tai kaip visuomenei pakeisti uzurpatorių??

    Comment


      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
      Aš tai nelabai suprantu, kame čia "Kremliaus propaganda", kad Rusija siekia neturėti NATO prie savo sienų. Kai iš tikrųjų propagandinės versijos apie atsiskyrusius Ukrainos ir Gruzijos regionus skambėjo visai kitaip. "Jie ten patys norėjo laisvės".
      Kremliaus propaganda niekada nėra vien tik viena versija ("Baltijos šalys pačios pasiprašė įstoti į Sovietų Sąjungą"), jų būna kelios, visiškiems kvailiams vienos, kitiems kažką daugiau žinantiems kitos ("Sovietų Sąjunga inkorporavo Baltijos šalis ne dėl to, kad norėjo, o dėl to, kad taip gynėsi nuo fašizmo"). Viena populiaresnių Kremliaus propogandos taktitų vadinasi "o kokia iš to nauda Rusijai":
      - Solsberyje Skripalių FSB negalėjo apnuodyti - kokia iš to nauda Rusijai?
      - Dėl MH17 tikrai ne Rusija kalta - kokia nauda Rusijai iš numušto lėktuvo?
      - Ir t.t.
      Pagrindinis tikslas skleidžiant tokią propagandą yra žmones priversti apie Rusijos politiką galvoti per prizmę 'o kas naudinga Rusijai', kai realybėje veikia visai kitas vektorius - kas naudinga Putinui ir Kremliui. Kuo Krymo okupacija buvo naudinga eiliniems rusams? Jie susipyko su ukrainiečiais, labai daug kas tiesiogine to žodžio prasme susipyko net su giminaičiais, buvo įvestos ekonominės sankcijos, jų gyvenimo lygis nukrito, o tuo tarpu Kryme kainos stipriai išaugo ir šiuo metu dėl išaugusių Kryme kainų ir sumažėjusių pajamų tie patys rusai turi mažiau galimybių nuvykti atostogų į Krymą. Civilizuotose šalyse, kur iš tiesų veikia požiūris "o kas naudinga šaliai ir jos žmonėms", brutualus šalies teritorijos plėtimas yra pamirštas nuo II pasaulinio karo laikų, tiesą sakant procesai buvo atvirkštiniai atsisakant kontrolės kolonijose.

      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
      Tai kokie tada buvo tie [Kremliaus] tikslai [Ukrainoje]?
      Tikslų buvo keletas, bet mes juos turim vertinti per prizmę 'kas naudinga Putinui'. O Putinui pats svarbiausias tikslas iš visų yra išlaikyti valdžią, jeigu 'kas naudinga Rusijai' būtų svarbesnis tikslas - tai jis jau seniausiai nebebūtų buvęs Rusijos prezidentu ir niekada nebūtų buvę jokio karo Ukrainoje ir jokios Krymo okupacijos.
      Tikslas #1. Putinui atėjus į valdžią naftos kainos kilo 14 metų, Rusijoje buvo kuriami mitai apie tai, kaip Putinas išgelbėjo Rusiją nuo skurdo ir staiga dėl naftos kainų griūties Rusijai reikėjo pereiti iš ekonomikos kilimo į ekonomikos stagnacijos ilgametę padėtį - tai milžiniškas smūgis Putino valdžios stabilumui ir reitingams, dėl ko reikėjo Krymo, kurio dėka tuo metu, kai Putino reitingai turėjo patirti didžiausią šoką, jie tapo patys didžiausi istorijoje.
      Tikslas #2. neleisti demokratiniams procesams ir kurso į vakarus pakrypimui Ukrainoje atnešti ukrainiečiams ekonominės naudos. Jeigu rusai pamatytų, kad korumpuotos valdžios nuvertimas ukrainiečiams išėjo į naudą, ypač tuo metu, kai jie patys atsidūrė dešimtmečius trunkančioje ekonominėje stagnacijoje - tai būtų geriausia pamoka jiems, kad reikia nuversti ir Putiną. Maidanas, kas iš esmės yra korumpuotos valdžios nuvertimas ir teigiamas dalykas, rusų galvose turėjo būti užfiksuotas kaip baisiausias keiksmažodis, atnešantis karą ir ekonomikos nuosmukį. Tikslas buvo pasiektas - dauguma rusų tiesiog paniškai bijo protestų ir 'maidano' savo šalyje.

      Dėl to tos visos kalbos, apie tai, kad 'Rusijai nenaudinga turėti NATO prie savo sienų', kai tuo metu Ukrainoje niekas apie jokį NATO net nekalbėjo, yra tiesiog Kremliaus propagandos dūmų uždanga. Dėl to ir galvojant apie Baltarusijos ateitį ir Kremliaus veiksmus, turim galvoti o 'kas naudinga Putino režimui'. Ir čia Putinui yra didžiulių problemų, nes nelabai yra gerų žinių.

      1. Baltarusijos demokratizacija žinoma yra didelė grėsmė Putino režimui ir labai blogas pavyzdys patiems rusams.
      2. Pašonėje atsiradusi žodžio laisvė ir laisva rusakalbė žiniasklaida Putinui yra prastos naujienos. Antra vertus dabar youtube tampa svarbesni už televiziją. NEXTA telegram kanalas, transliuojantis žinias apie protestus Baltarusijoje, per 10 dienų savo prenumeratorių skaičių išaugino iki >2 mln, palyginimui Navalnas turi <4 mln. Dauguma NEXTA naujų prenumeratorių yra iš Rusijos, o pats NEXTA vakar pareiškė, kad pradės transliuoti ir žinias iš Rusijos ir visi suprantam kokias. Baltarusijos okupacija žinių iš Baltarusijos nesustabdytų, tiesą sakant jas tik labai suaktyvinti gali.
      2. Putinas tikėjosi, kad okupavus Krymą ir Donbasą, bus galima susitarti, kad mainais į Donbaso Ukrainai gražinimą būtų atšauktos visos sankcijos ir Krymas pripažintas Rusijos dalimi. Praėjo 6 metai, apie jokį sankcijų atšaukimą niekas jau net nebekalba, tiesą sakant dėl visokio MH-17 ir pan. sankcijos tikriausiai vien tik griežtinamos bus. Ukrainoje net valdžios pasikeitimas ir komiko tapimas prezidentu jokios naudos neatnešė - susitarimo dėl Donbaso kaip nėra taip nėra. Putinas tikėjosi, kad viskas greitai nurims taip, kaip buvo Gruzijoje, bet šį kartą su Ukraina buvo viskas visiškai kitaip. Niekas to nepamiršo ir net neplanuoja pamiršti. Baltarusijos okupacijos vakarai jo režimui neatleistų. Tai reikštų, kad mes turim naują Hitlerį Europoje, kuris okupuoja vieną teritoriją po kitos ir žinoma turi būti sustabdytas kad ir kokia didelė to kaina būtų.
      3. Baltarusija nėra Krymas ir Donbasas, kur okupuojant galima buvo panaudoti netikėtumo faktorių, ekonominė padėtis buvo prastesnė ir galima buvo sukurti mitus apie 5 kartus didesnes pensijas ir ukrainiečius, ateinančius žudyti rusakalbius. Visą tai Baltarusijoje neveiktų, prasidėtų dideli protestai ir ne tik Baltarusijoje, bet ir Rusijoje.
      3. Baltarusijos okupacija galėtų turėti teigiamą įtaką Putino reitingams tarp tų visų Rusijos imperealistų, bet tuo pačiu rusai jau yra atsikandę Krymo ir labai tikėtina, kad Putino reitingams tai turėtų ne teigiamą, o kaip tik neigiamą įtaką, ypač kai Baltarusijoje prasidėtų aktyvūs protestai ir tikriausiai net partizaninis karas.
      4. Nėra jokių abejonių, kad okupacijos atveju Baltarusijoje taip pat nustotų dirbti fabrikai, būtų įvestos vakarų sankcijos. Baltarusija su 4 kartais didesne populiacija nei Krymo Rusijai taptų ekonomine bomba, ypač turint omeny, kad šiuo metu Rusijos ekonomika labai sunkiai serga, o tai Kremliaus režimui būtų didelė grėsmė jo stabilumui.
      5. Baltarusiai taptų patys aktyviausi protestų prieš Putiną palaikytojai, o labai tikėtina, kad net ir iniciatoriai. Tai žinoma taip pat būtų didelė grėsmė Putino režimui.

      Tiesą sakant mano supratimu Baltarusijos okupacija Putino režimui atneštų žymiai daugiau problemų, nei duotų naudos, dėl to mano spėjimas būtų, kad Rusija bandys išlaikyti Lukašenką jo poste, tik tą turėtų daryti labai tyliai, kad apie tai nesužinotų patys baltarusiai ir nebūtų pastūmėti vakarų link. Gali būti, kad Putinas apskritai Baltarusijoje nuspręs į Lukašenkos nuvertimo procesus nesikišti, taip mėginant įsiteikti patiems baltarusiams. bet kartu dar klausimas kiek jie stipriai vienas kito nekenčia (o man atrodo, kad labai stipriai).

      Comment


        Viena iš ginekologės Baltarusijoje pacienčių, atvežta iš sulaikymo vietos, išprievartauta, sužalotas gimdos kaklelis, teigia gudė gydytoja Twiteryje.

        https://twitter.com/medulla_ossium/s...16555266494464

        Click image for larger version

Name:	Untitled-11.jpg
Views:	339
Size:	58,8 kB
ID:	1822114

        Comment


          Niekas nesusitarė pogrindyje ir nemėgino pašalinti Lukašenkos. Atvirkščiai, bet kokia politinė konkurencija buvo naikinama vos užgimus. Jis ir dabar turi absoliučią valdžią ir neeina į JOKĮ dialogą su didele (o dabar gal net absoliučia) visuomenės dalimi. Tai kaip visuomenei pakeisti uzurpatorių?
          Lukašenka ir Janukovičius labai skiriasi, nors dažnai ir lyginami. Janukovičius nebuvo joks diktatorius su pratęstom kadencijom su režisuotais rinkimais, tik šiaip korupcionierius. O Lukašenka yra tipinis postsovietinis autoritaras. Bet įdomus savo natūralumu - panašu, kad dėl Baltarusijos stengiasi nuoširdžiai (pagal savo supratimą). Tik bėda, kad tas supratimas užstrigęs praeitame amžiuje . Toks autentiškas seno sukirpimo kadras, didžiausią ugdymą, matyt, įgijęs Rusijos kariuomenėje (augo be tėvo, motina melžėja). Problema tiek laiko valdant apsisupus lojaliais pataikūnais, kad, matyt, vis tolstama nuo realybės ir imama tikėti, kad liaudis tikrai palaiko. Argi jis neautentiškas?
          Attached Files

          Comment


            Mano versija. Rusija režisuoja protestus ir, žinant Lukašenkos charakterį ir padėtį, nori jį mirtinai išgąsdinti. Lukašenka imasi brutalių veiksmų, apie dialogą ir suartėjimą su ES galima pamiršti. Rėžimas tampa visiškai priklausomas nuo Rusijos.

            Comment


              Tuo metu Lukašenka pats revoliucionieriams paskelbė smurtautojų sąrašą.

              https://charter97.org/ru/news/2020/8/18/389973/
              Post in English - fight censorship!

              Comment


                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                Bet kažkodėl kalbant apie 2014 m. Ukrainos įvykius visur vartojamas žodis revoliucija.
                O kaip pavadinti teisėtai išrinkto prezidento (ir čia jis buvo tikrai išrinktas, ne kaip Batka) ir parlamento išvaikymą? Jeigu galvos nenukirto giljotinoje tai ne revoliucija?


                Comment


                  Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                  O kaip pavadinti teisėtai išrinkto prezidento (ir čia jis buvo tikrai išrinktas, ne kaip Batka) ir parlamento išvaikymą? Jeigu galvos nenukirto giljotinoje tai ne revoliucija?
                  Parlamentas veikė toliau - niekas nevaikė, ar jau užmiršot?

                  Comment


                    Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                    O kaip pavadinti teisėtai išrinkto prezidento (ir čia jis buvo tikrai išrinktas, ne kaip Batka) ir parlamento išvaikymą? Jeigu galvos nenukirto giljotinoje tai ne revoliucija?
                    Apie ką čia kalbama? Apie kokį dar "išvaikymą"?

                    Comment


                      Lietuvos Seimas skelbia nepripažįstantis Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu



                      Beje, vakar Batka padarė protu sunkiai suvokiamą fail, kai atviru tekstu pasakė, kad milicijos izoliatoriuose mušti tik tie, kurie patys puolė miliciją. Na aš nežinau Baltarusijos įstatymų, bet manau kad jie neturėtų skirtis nuo kitų šalių įstatymų - pareigūnai turi teisę panaudoti tik tiek jėgos, kiek reikia įtariamiesiems sulaikyti ir nutraukti pavojingus veiksmus. Jokie surakintų asmenų daužymai keliese bananais, jokie spardymai į pilvą įstatymuose yra nenumatyti (net jeigu sulaikytieji ir tikrai puolė pirmi, nors daugybė video Youtubėje rodo ką kita!). Ir Batka, būdamas šalies PREZIDENTAS, turintis įstatymus žinoti geriau už visus, atvirai sako kad pateisina perteklinį smurtą? Taigi čia epic fail, ne prastesnis nei koronos gydymas traktoriumi! Jo niekas už liežuvio netraukė, bet jis tai pasakė. Gaunasi taip, kad jis arba nežino įstatymų, arba jam spjauti ant jų.

                      Ir tragikomiškiausia, kad jis manau net pats nesupranta, kaip sufeilino
                      Paskutinis taisė Tomizmas; 2020.08.18, 14:54.
                      Snowflakes will attack U <3

                      Comment


                        Paklausiau vakardienos pokalbio su Šarūnu Liekiu:
                        - Lietuvos valdžia nei kiek nesiruošė Baltarusijos rinkimams, Seimas nesiuntė stebėtojų ir t.t. (o išvis galima buvo juos siųsti, nebuvo Baltarusija prieš tokius veiksmus?), ir tik po rinkimų įšoko į traukinį;
                        - Lietuva apskritai neturi ir neturėjo užsienio politikos strategijos;
                        - šiuo metu Lietuvai yra iškilusi reali karinė grėsmės iš Baltarusijos/Rusijos; valdžia neskelbia mobilizacijos, karinė vadovybė nesiruošia;

                        na nežinau, tokos aliarmistinės gaidelės, priminė, kaip kokio Radžvilo klausyčiau, ką manote?

                        https://www.youtube.com/watch?v=I9Q7_42ceEo
                        Paskutinis taisė Eikantas X; 2020.08.18, 12:54.

                        Comment


                          Visada būna aliarmistų kiekvienoje sferoje, pradedant koronavirusu baigiant geopolitika. Latvija ir Lenkija, kurios irgi yra Baltarusijos kaimynės, kaip nors rengėsi Baltarusijos rinkimams? Karoblis sakė, kad situaciją stebi . Visi dabar stebi, nes tolesni įvykiai neaiškūs ir klausimų daugiau nei atsakymų. O kasdien eskaluoti karinę grėsmę žiniasklaidoje nėra reikalo. Ką Lietuvai reikėtų šiuo metu daryti? Lietuva ir taip gana aktyvi Baltarusijos klausimais.

                          Comment


                            Ir kalbantys apie kažkokią karinę grėsmę nepastebi, kad prie mūsų sienos permestas dalinys pasižymėjo "VDV su tauta" įrašu. Įdomu kas didesnė tikimybė - noras paerzinti Lietuvą/Lenkiją ar nelojalių kariškių išsiuntimas į tolimiausią užkampį, kad netrukdytų ateiti pagalbai iš rytų jei prireiktų?

                            Comment


                              Neaišku, ar tos Baltarusijos pratybos susijusios su rinkimais, ar tai reakcija į Pabradėje rugpjūčio pirmoje pusėje vykusias tarptautines pratybas, kuriose dalyvavo Lenkijos ir JAV kariai. Vietiniams analitikams sunku suvokti, kad Baltarusija mūsų pratybas irgi gali laikyti provokacinėmis. Nuo Pabradės iki Baltarusijos sienos 10 km

                              Comment


                                Kad yra skirtumas - apie mūsų pratybas pranešta iš anksto, jos visiškai ne provokacinės.

                                Comment


                                  Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                                  Lietuvos Seimas skelbia nepripažįstantis Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu



                                  Beje, vakar Batka padarė protu sunkiai suvokiamą fail, kai atviru tekstu pasakė, kad milicijos izoliatoriuose mušti tik tie, kurie patys puolė miliciją. Na aš nežinau Baltarusijos įstatymų, bet manau kad jie neturėtų skirtis nuo kitų šalių įstatymų - pareigūnai turi teisę panaudoti tik tiek jėgos, kiek reikia įtariamiesiems sulaikyti ir nutraukti pavojingus veiksmus. Jokie surakintų asmenų daužymai keliese bananais, jokie spardymai į pilvą įstatymuose yra nenumatyti (net jeigu sulaikytieji ir tikrai puolė pirmi, nors daugybė video Youtubėje rodo ką kita!). Ir Batka, būdamas šalies PREZIDENTAS, turintis įstatymus žinoti geriau už visus, atvirai sako kad pateisina perteklinį smurtą? Taigi čia epic fail, ne prastesnis nei koronos gydymas traktoriumi! Jo niekas už liežuvio netraukė, bet jis tai pasakė. Gaunasi taip, kad jis arba nežino įstatymų, arba jam spjauti ant jų.

                                  Ir tragikomiškiausia, kad jis manau net pats nesupranta, kaip sufeilino
                                  Taigi ne naujiena čia jam. Jis gi apie praeitus rinkimus kalbėdamas viešai pasakė, kad juos suklastojo. Tik sakė, kad liepė sumažinti už jį suskaičiuotų balsų skaičių nuo 93proc iki 86proc (ar kažkas tokio). Apskritai tai dažnai jis tokiais pasimėto.

                                  Comment


                                    Vladimiras Žirinovskis reikalauja Baltarusiją grąžinti Rusijai https://www.lrytas.lt/pasaulis/ivyki...ijai-16012163/
                                    Rusijos liberaldemokratų partijos vadovas Vladimiras Žirinovskis socialiniame tinkle „Telegram“ pakomentavo šių dienų įvykius Baltarusijoje. Jis pareikalavo, kad Rusijos Federacijai būtų sugrąžintos prarastos Rusijos imperijos teritorijos. „Viskas, kas vyksta Baltarusijoje, yra sovietinės politikos palikimas. Pirmiausiai, šalis buvo padalinta į respublikas, tada 70 metų laikoma kartu griežto režimo, o paskutinius 30 metų mes juos maitiname tikėdamiesi, kad jie išliks mūsų įtakos zonoje“, – rašė skandalingasis politikas. „Atėjo laikas imtis rimtų veiksmų. Nesugrąžinti Sovietų Sąjungos režimo, tačiau sugrąžinti teritorijas. Ir nevadinti jų respublikomis – viskas yra Rusijos dalis“, – tęsė V.Žirinovskis.
                                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                    Comment


                                      Jei tai tiesa, tai darosi įdomu: Baltarusijos genštabas neleido atskristi iš Rusijos kariniam lėktuvui su 155 žmonėmis ir 3 tonomis krovinio "Baltarusijos VRM interesais". Jei tai tiesa, tai jau gali rodyti skilimą tarp jėgos struktūrų:
                                      По информации телеграм-канала Harbatsevich, Генштаб РБ сегодня не разрешил прилет российского самолета со 155 пассажирами на борту, который должен был приземлиться в Мачулищах под Минском «в интересах МВД РБ».
                                      Как известно автору канала, в маршрутах гражданской авиации существует заявка на прилет 18—19 августа в Мачулищи грузового Ил-76 RIF6802 российской Нацгвардии (летит через Ермолино—Чкаловский) с целью «перевозки личного состава и имущества войск Национальной гвардии».

                                      Первоначально в заявке говорилось о «до 155 человек и 3 тонны груза», рейс выполняется «в интересах МВД РБ».

                                      По информации телеграм-канала, в течение дня заявка оставалась несогласованной военными (Генштабом). Затем была обновлена, сейчас из нее исчез пункт о «до 155 человек» на борту. Но заявка подтверждения так и не получила.
                                      https://nn.by/?c=ar&i=257323&lang=ru

                                      Comment


                                        Tuo tarpu prorusiškos opozicijos lyderiu apsiskelbė vietinės liberaldemokratų partijos vadas Oleg Gaidukevič.
                                        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                        Comment




                                          https://t.me/nexta_live/8788?single

                                          Vėl antimaidanas... Jokios fantazijos.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X