Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LV-RU, EE-RU. Latvių - rusų ir estų - rusų santykiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Latvijoje ir Estijoje rusų mokyklose pereinama prie mokymo valstybine kalba – ar ir Lietuva planuoja reformą?
    Latvijoje ir Estijoje šiemet vyksta paskutinis rusų mokyklų reformos etapas – per kelerius metus jos turės pereiti prie visų dalykų mokymo atitinkamai latvių ir estų kalba. Latvių žurnalistė Erika Staškeviča interviu LRT.lt pažymėjo, kad vaikų tėvai jau seniai suprato, jog valstybinę kalbą mokėti būtina. „Estijos rusai jau subrendę reformoms“, – jai antrino estų pedagogas Andrejus Kuzičkinas.

    Nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. visuose Latvijos vaikų darželiuose, taip pat pirmoje, ketvirtoje ir septintoje klasėse pereita prie visų dalykų mokymo latvių kalba. Nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. prie mokymo latvių kalba pereis antros, penktos ir aštuntos klasės, o nuo 2025 m. rugsėjo 1 d. – trečios, šeštos ir devintos klasės. 2021 m. gyventojų surašymo duomenimis, Latvijoje gyvena 463 000 rusų tautybės žmonių (24,49 proc.).

    „Jau seniai tarp tėvų vyrauja konceptualus supratimas, kad būtina mokėti valstybinę kalbą, kad tai yra bilietas į tolesnį mokslą, karjerą ir patogų gyvenimą gimtojoje šalyje. Tačiau nerimą kelia, pavyzdžiui, mokytojų pasirengimas – jų nepakanka visose Latvijos mokyklose, o reikalavimas mokyti valstybine kalba šį trūkumą dar labiau padidino, nes kai kuriems nepavyko susitvarkyti ir teko išeiti iš darbo“, – LRT.lt sakė žurnalistė.

    Anot jos, Rygoje yra 101 mokykla, iš kurių 51 veikė pagal tautinių mažumų programą, įskaitant rusų, lietuvių, estų, lenkų ir ukrainiečių kalbas. Tačiau tik 17 mokyklų pereis prie latvių kalbos – likusios jau dirbo pagal programas valstybine kalba.
    Estija šiais metais taip pat pradeda rusakalbių mokyklų reformą. Pirmiausia 2024–2025 mokslo metais prie mokymo estų kalba pereis vaikų darželiai ir pirmos bei ketvirtos bendrojo lavinimo mokyklų klasės. Visiškai pereiti prie mokymo estų kalba planuojama 2029 m.

    Remiantis 2023 m. skaičiavimais, Estijoje gyvena 306 000 rusų, arba 22,46 proc. visų gyventojų. Šiuo metu Estijoje yra apie 70 mokyklų, kuriose visiškai arba iš dalies mokoma rusų kalba.
    2021 m. surašymo duomenimis, Lietuvoje gyvena 141 000 rusų tautybės žmonių (5,02 proc. gyventojų). Šiuo metu šalyje veikia 26 mokyklos, kuriose dėstoma rusų kalba.

    LRT.lt pasiteiravo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, ar Lietuvoje neplanuojama reformuoti rusakalbių mokyklų. Ministerija patikino, kad tokia reforma neplanuojama.

    „Reforma neplanuojama. Negalime su viena tautine mažuma elgtis kitaip nei su visomis kitomis, pavyzdžiui, lenkais, vokiečiais, baltarusiais. Visiems turi būti vienodos sąlygos“, – komentavo Švietimo ministerija.

    Teisininkas patikslino, kad jei Lietuvoje būtų didelė rusakalbių bendruomenė kaip Latvijoje ar Estijoje, požiūris tikriausiai būtų kitoks.

    „Tačiau pas mus rusakalbiai sudaro apie 5–6 proc. gyventojų, yra didelė lenkų bendruomenė, o Lenkija yra mūsų strateginė sąjungininkė. Sprendimas spausti ar likviduoti vien rusiškas mokyklas prieštarautų Konstitucijai. Spausti lenkiškas mokyklas reikštų nesutarimus su strateginiu partneriu. Bet man atrodo, kad Lietuva nuo pat pradžių pasirinko kitokį kelią, kartais daugiau ar mažiau vingiuotą, kartais su į aklavietes vedančiais sprendimais, bet vis dėlto einame tautinių mažumų integracijos į Lietuvos visuomenę link per tautines mokyklas, o ne per sulietuvinimą“, – pabrėžė A. Radčenko.

    Jis pažymėjo, kad Latvijoje lenkiškos mokyklos išsaugotos remiantis tarptautine Latvijos ir Lenkijos sutartimi. „Iš esmės taip būtų galima išspręsti šį klausimą ir mūsų šalyje, bet vis dėlto manau, kad mūsų politinio elito filosofija yra kiek kitokia“, – sakė teisininkas.

    Comment


      Laikas į ruskyną, laikas verkt ir keiktis, iliustruojant savo požiūrį į šalį, kurioje gyveno.
       
      ПТН ПНХ
      «Русский военный корабль, иди нахуй!»

      Comment


        Oi koks sĘubas, kaip baisu... Tai kas laiko toje baisioje Latvijoje? Nuostabioji Tėvynė visai šalia, už sienos. Kokios problemos.
        Snowflakes will attack U <3

        Comment


          Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
          Oi koks sĘubas, kaip baisu... Tai kas laiko toje baisioje Latvijoje? Nuostabioji Tėvynė visai šalia, už sienos. Kokios problemos.
          Kaip tie suskiai visada bliauna, o kiti tokie pat suskiai tiki: žmonės (liaudis, narod) čia geri, viskas patogu, švaru, gražu, tinka ir patinka, bet valdžia baisi, žiauri, reikia, kad putlerstanas pataisytų. Jie tarsi ignoruoja, kad valdžia Latvijoj yra žmonių renkama, lyg nesuvoktų ar netikėtų tuo.
          Ta verkianti pensininkė pasiėmė ruskyno pilietybę grynai dėl to, kad gautų ruskyno pensiją, kuri duodama anksčiau negu Latvijos.
          Verkiantys yra bent ne agresyvūs, net gaila jų pasidaro. Bet įstatymai yra įstatymai.
          ПТН ПНХ
          «Русский военный корабль, иди нахуй!»

          Comment


            https://www.bbc.com/russian/articles/c2ly38zw5x0o
            По данным опроса SKDS, к осени 2023 года лишь 14% жителей страны относились к России положительно. В 2010 году этот показатель составлял 64%, а после аннексии Крыма в 2014 — 45%.

            Эта тенденция касается в том числе русскоязычных: в случае военного конфликта у себя дома 55% из них готовы либо воевать на стороне Латвии, либо поддерживать латвийскую армию. Поддержка российской агрессии в этой категории населения становится все более маргинальным явлением: согласно данным SKDS, за последний год она упала с 17% до 14%.
            Vertimas:

            SKDS apklausos duomenimis, 2023 metų rudenį teigiamai į Rusiją žiūrėjo tik 14% šalies gyventojų. 2010 metais šis skaičius buvo 64%, o po Krymo aneksijos 2014 metais – 45%.

            Ši tendencija galioja ir rusakalbiams: kilus kariniam konfliktui namuose, 55% jų yra pasirengę arba kovoti Latvijos pusėje, arba paremti Latvijos kariuomenę. Palaikymas Rusijos agresijai šioje gyventojų kategorijoje darosi vis marginalesnis: SKDS duomenimis, per pastaruosius metus sumažėjo nuo 17% iki 14%.

            Comment


              Parašė digital Rodyti pranešimą
              https://www.bbc.com/russian/articles/c2ly38zw5x0o
              SKDS apklausos duomenimis, 2023 metų rudenį teigiamai į Rusiją žiūrėjo tik 14% šalies gyventojų. 2010 metais šis skaičius buvo 64%, o po Krymo aneksijos 2014 metais – 45%.
              Ši tendencija galioja ir rusakalbiams: kilus kariniam konfliktui namuose, 55% jų yra pasirengę arba kovoti Latvijos pusėje, arba paremti Latvijos kariuomenę. Palaikymas Rusijos agresijai šioje gyventojų kategorijoje darosi vis marginalesnis: SKDS duomenimis, per pastaruosius metus sumažėjo nuo 17% iki 14%.
              O štai Lietuvoje pusė šalies rusakalbių pagal naujausią apklausą tvirtai įsitkinę, kad negins šalies. Anksčiau krizenome iš to, kad latviai niekad neišspręs rusakalbių klausimo latvių tautos atžvilgiu, o dabar patys turime galvoti apie savo 30 metų vykstančią "integracijos politiką".

              Comment


                https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/01/14/7437146/

                Latviai dėl grėsmės nacionaliniam saugumui atgal į tėvynę išspyrė lauk kažkokį 82-ų metų Latvijos-Rusijos asociacijos vadovą, nuo 1966-ų Latvijoje gyvenantį rusą. Latvijos pilietybės neturėjo, kalbos nemokėjo, Rusijos pilietybę turėjo nuo 2000-ųjų. Atvežtas į Rusijos pasienį aišku pradėjo grasinti latviams Ukrainos scenarijumi ir susidorojimu (kartu išreikšdamas norą grįžti atgal į Latviją). Sunku spręsti dėl šio konkretaus atvejo, bet faktas jog mes kol kas dar einame priešingu keliu, naiviai tikėdamiesi kad savo geranorybe ir nuolaidomis visus ką tik reikia integruosim.


                Paskutinis taisė Kaimai; 2024.01.15, 09:36.

                Comment


                  1. "Pergyvenu dėl žmonių kurie ten pasiliko, jiems Latvijoje nieko gero nebus"

                  2. "Mielai grįžčiau į Latviją"

                  Snowflakes will attack U <3

                  Comment


                    Romas, kol K. Girnius stengiasi išvengti "neapykantos kurstymo ruzzijos atžvilgiu" (???), estai žengia dar toliau:

                    Estonian government plans to stop funding Russian-language education
                    https://ca.news.yahoo.com/estonian-g...140500096.html

                    The Estonian government has announced plans to stop funding Russian-language education and transition to a unified, Estonian-language schooling system, the Postimees news outlet reported on Jan. 16, citing Prime Minister Kaja Kallas. The reforms are meant to ensure that all citizens are part of a single information space and that the number of people using Estonian continues to grow. The transition will take into account a child's language skills, the linguistic and methodological feasibility of teaching, as well as preventing the inclusion of Estonian-speaking children in classes where the language is taught to non-Estonian speakers.
                    bet mes einame kitu keliu, ypatingu

                    Comment


                      WKAD apie Estijos (ir estų) vatnikus.

                      ПТН ПНХ
                      «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                      Comment


                        Tallinne pagaliau nuo pareigų nušalintas rusakalbis meras Михаил Кылварт.
                        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                        Comment

                        Working...
                        X